גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה מתנגד השגריר השווייצרי להריסת וילה סמוכה לביתו ולהקמת רב-קומות

לפי תוכנית שהופקדה בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה, בית אוארבך שנמצא במגרש ייהרס ● במקום מתוכנן בניין מגורים בן 12 קומות ● במועצה לשימור אתרים מתנגדים להריסת הווילה הקיימת בטענה כי מדובר במבנה לשימור

רחוב מקדונלד 18 ברמת גן /צילום: איל יצהר
רחוב מקדונלד 18 ברמת גן /צילום: איל יצהר

שגרירות שווייץ מתנגדת להקמת בניין מגורים בשכונת תל-בנימין ברמת-גן, על מגרש צמוד לבית שגריר שווייץ, בנימוק ביטחוני: "השגריר השווייצרי עורך בחצר ביתו אירועים רבים ומגוונים במהלך השנה כגון קונצרטים ואירועים חברתיים, כמו יום העצמאות השווייצרי שמתקיים ב-1 באוגוסט, בהם השגריר מארח שרי ממשלה, חברי כנסת, שרים ומנכ"לים שווייצריים, שגרירים של ישראל ברחבי תבל, שגרירים של מדינות חשובות בישראל ועוד. אירועים אלו נערכים בגינת בית השגריר ומשתתפים בהם מאות משתתפים.

רח' מקדונלד 18 מפה

"עד כה אופי השכונה שירת את הצרכים והפרטיות הנדרשים עבור משכנו של השגריר והיווה סביבה בטוחה לצורך מטרות אלה". לטענת השגרירות, אם הפרויקט יאושר, וניתן יהיה להשקיף על בית השגריר מהדירות בקומות הגבוהות של הפרויקט, הדבר יהווה סכנה ביטחונית חמורה לשגריר ואורחיו.

הפרויקט המתוכנן מצוי ברחוב מקדונלד 18, בשכונה שנמצאת בסמוך למתחם הבורסה ומאופיינת בווילות יוקרתיות, ביניהן מספר בתי שגרירויות. בצידו האחר של המגרש נמצא רחוב ז'בוטינסקי ההומה. על המגרש קיימת תוכנית מאושרת להקמת בניין בן 11 קומות ו-30 דירות, כאשר בעליו, חברת ב.ש אביב יזמות ובנייה בע"מ מבקשת להגדילו לַ־12 קומות ולבנות בו 45 דירות קטנות. הוועדה המחוזית הפקידה לאחרונה את התוכנית להתנגדויות הציבור.

שגרירות שווייץ היא בעלת וילה סמוכה ברחוב מקדונלד 14, שמשמשת כאמור את מעונו הרשמי של השגריר בישראל. בהתנגדות שהוגשה באמצעות עו"ד מיכאל פפה, המשמש גם כקונסול כבוד כללי בישראל מטעם שווייץ וגרמניה, צוין כי שכונת תל-בנימין היא שכונת מגורים בעלת אופי ייחודי, בה קיים ריכוז גבוה של מבנים היסטוריים. "שגרירות שווייץ בחרה ולא בכדי למקם את בית שגריריה בשכונה זאת בבית לשימור", מציינים בהתנגדות.

"אירועי השגרירות השווייצרית מתקיימים באופן קבוע במשכנו של השגריר הנמצא בשכנות ובסמיכות רבה לפרויקט. משכן השגריר הוא הלכה למעשה "הפנים" של שגרירות שווייץ בארץ, השגרירות לא בכדי בחרה לשכן את שגרירה בשכונה בעלת אופי וייחודיות כשכונת תל-בנימין בבית לשימור בדרגה ראשונה" נכתב. עוד נטען כי הם רכשו את הווילה בהסתמכות על המצב התכנוני באזור. "הפרויקט אינו תואם לבנייה המרקמית המאפיינת את שכונת תל-בנימין ואינו משתלב עם הצורך לשמר את אופי השכונה וצביונה". צוין בהתנגדות.

זו לא ההתנגדות היחידה שהוגשה נגד התוכנית. גם 20 בעלי נכסים בשכונה טוענים באמצעות עורכי הדין רמי פרגן וגל אראל ממשרד פרגן פלס ושות', כי אישור תוספת הבנייה תגרום לעומסי תנועה וחנייה, וכי אישור של 45 דירות בנות 80 מ"ר במקום 30 דירות בשטח 90 מ"ר, היא מהלך פסול. "בראייה ארצית דרישת תוספת של דירות קטנות כדי לתת מענה לביקוש לדירות קטנות באזורי ביקוש וגם לאשר רכישת דירות למי שידו אינה משגת לרכוש דירות גדולות יותר" צוין בהתנגדות.

"אלא שרציונל זה אינו מתקיים ברמת-גן, שמאופיינת בריבוי של דירות קטנות ובביקוש שאין לו כיום מענה לדירות גדולות. תופעה זו מובילה לעיוות דמוגרפי הניכר היטב במערכת החינוך בעיר: משפחות עם ילדים בגילאי בית הספר עוזבות את העיר בשל העדר פתרונות דיור נאותים, ולכן העיר מאופיינת על ידי אוכלוסייה צעירה מצד אחד ואוכלוסייה מבוגרת בלי ילדים מצד שני עם מיעוט יחסי של משפחות עם ילדים, שהן באופן נורמלי השלד התפקודי של כל עיר חיונית". עוד מציינים התושבים בהתנגדות כי גם בתוכנית המתאר המופקדת של רמת-גן, צוין הצורך ביצירת "אוכלוסייה רב דורית ומגוונת וכדי להבטיח זאת יש לקבוע תמהיל דירות מוטה דירות 4-6 חדרים".

גם מהנדסת עיריית רמת-גן, עליזה זיידלר גרנות, הגישה התנגדות לתוכנית, בנימוק כי התוכנית הופקדה תחת אצטלא של "התחדשות עירונית", בעוד עניינה הוא "יזמי בלבד", כאשר התוכנית "דורסת במחי יד עקרונות תכנוניים שנקבעו בתוכנית חדשה יחסית שחלה על המגרש. "מדובר בתוצאה תכנונית שאינה מידתית ונעדרת הצדקה תכנונית. מטרתה היחידה רווח כלכלי ותו לא".

עוד טוענת זיידלר גרנות כי התוכנית שהופקדה כוללת גם דרך ציבורית בבעלות עיריית רמת-גן, שצפויה להתבטל ולשמש גישת כניסה ויציאה לדיירי הפרויקט. בפועל, תוספות הבנייה המבוקשות וכל הפתרונות התחבורתיים הנלווים להן מתאפשרים בזכות הדרך ש"נוכסה" לפרויקט ולמעשה הופקעה מהעירייה ומהציבור. כל זאת ללא סמכות של היזמים לכלול בתוכנית חלק בקרקע שאינה בבעלותם, אלא בבעלות העירייה וללא אישורה. בנוסף, היא צירפה חוות דעת של מהנדס התנועה יוסי וייס, הקובע כי רחוב מקדונלד אינו מאפשר העמסת תנועה כבר במצב הנוכחי ויש להפחית ככל הניתן תנועת כלי רכב ברחוב.

עוד נקבע כי התוכנית לא כוללת פיתרון תחבורתי לגן הילדים ולשטחי המסחר המתוכננים בפרויקט, ללא עמדות עצירה למכוניות, ועל כן העומס על הרחוב צפוי לגדול. בנוסף טוענת מהנדסת העיר כי בפברואר 2014 הודיעה העירייה על הכנת תוכנית שימור לעיר, הכוללת הקפאת היתרי בנייה לתקופה של 3 שנים, כאשר בתוכנית נכללה רשימת נכסים לשימור לרבות הנכס במקדונלד 18. תוקף התוכנית אף הוארך על ידי הועדה המחוזית לתקופה נוספת. בנוסף לכך, באוקטובר 2015 הודיעה העירייה כי היא מגבשת תוכנית לשימור שכונת תל-בנימין בפרט.

התנגדות נוספת לפרויקט הגישה המועצה לשימור אתרים שדורשת לקיים דיון על גורלו של הבית המצוי במגרש שלטענתה ראוי לשימור. המועצה מציינת בהתנגדות כי הבית הוקם על קרקע שרכש יצחק לייב גולדברג, ציוני שנמנה ממייסדי תאטרון הבימה, וחברות כמו הכשרת הישוב וכרמל מזרחי, והיה המו"ל הראשון של עיתון הארץ. גולדברג רכש קרקעות בשכונה, שנקראה על שם בנו - בנימין שנהרג במאורעות 1929, ואחייניתו עדה אוארבך התגוררה בבית שהוקם בשנת 1950. מלבד זאת למרגלות המבנה רכס כורכר שהוכרז כמיועד לשימור, ובחוסר מזל, רק 3 שנים לאחר אישור תוכנית הבנייה שחלה על המגרש, הוכנס בשנת 2011 הבית במקדונלד 18 לרשימת הנכסים בשכונת תל-בנימין שמבקשת עיריית רמת-גן לשמר במסגרת תוכנית שימור המקודמת לשכונה, ואף חלות עליו מגבלות להוצאת היתר בנייה עד להשלמת תוכנית השימור.

מלבד זאת בשנת 2015 הוכרזה שכונת תל-בנימין כמיועדת לשימור, ועל כן טוענת המועצה לשימור אתרים כי המבנה זוכה להגנה כפולה מפני הריסה. לטענתה, כל בנייה בשכונה לאחר הכרזתה כמיועדת לשימור מחייבת להתחשב בצביונה הקיים. ומנגד, כל תכנון נקודתי בשכונה, טרם הושלמה מדיניות כוללנית לשכונה הקובעת מה הגובה המקסימלי לבנייה, מהווה מהלך תכנוני לא ראוי. המועצה טוענת בהתנגדות כי תוספת הבנייה המבוקשת מהווה השפעה ניכרת על צביונה של השכונה, ומגבירה את חריגותו של הבניין המתוכנן מיתר המבנים בשכונה. כמו כן מציעה המועצה לשימור אתרים חלופה של ניוד זכויות בנייה מהשכונה ומימושן מחוץ לה ואף אפשרות להצרחת קרקעות. חלופה נוספת היא שימור בית אוארבך, והקמת בניין מגורים הפונה לדרך ז'בוטינסקי שהגישה אליו תהיה מז'בוטינסקי.

מהוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל-אביב נמסר: "מאחר שמדובר בהתנגדות תלויה ועומדת, לא נוכל להתייחס אליה בשלב זה. ככל ההתנגדויות, גם זו תשמע, תדון ותתקבל לגביה החלטה".

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; מדד ניקיי עלה ב-2.3%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בבורסה; נובה עולה ב-4%, אנרג'יאן ב-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס