גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האג"ח הקונצרניות בת"א בדרך לשנה הגרועה ביותר מאז 2011: המשקיעים בורחים מסיכונים והשוק נופל

בחודש האחרון החריפו הירידות בשוק הקונצרני בהשפעת פדיונות גדולים בקרנות הנאמנות ● לצד חברות הנדל"ן האמריקאיות שמובילות את המגמה השלילית, הן סוחפות גם אג"ח של חברות רבות נוספות ● לאומי שוקי הון: "מה שקורה בשוק הקונצרני הוא חלק מהמגמה העולמית של עלייה במרווחים וירידה בתיאבון הסיכון של המשקיעים" ● הפגיעה מורגשת גם בשוק הנפקות האג"ח, שהאט באחרונה

ירידות שוק ההון / צילום: רויטרס - Danish Siddiqui
ירידות שוק ההון / צילום: רויטרס - Danish Siddiqui

אחרי שנים ארוכות של שגשוג ותשואות נאות שאפיינו את אפיק האג"ח הקונצרני בישראל, מעידים נתוני השוק ב-2018 על מהפך שלילי. את מרכז תשומת הלב באפיק זה תופס באחרונה מדד התל-בונד גלובל , שבהשפעת קריסת סדרות החוב שהנפיקו בת"א שורה של חברות נדל"ן הפועלות בארה"ב, הציג ירידה של 6% בחודש האחרון (שהשלימה צניחה של כ-10% מתחילת השנה). מדובר במדד התל-בונד הגרוע ביותר לשנה זו, והשלישי הגרוע ביותר מבין כלל המדדים הרציפים בבורסה בת"א ב-2018  (מקדימים אותו מדדי המניות SME60 וביומד).

הגם שביצועי מדד תל-בונד גלובל בולטים לשלילה, הוא מעיד על המגמה הכללית ביתר מדדי האג"ח הקונצרניים המרכזיים, שהתגברה באחרונה. אחרי תשואה חיובית ממוצעת של כ-5.5% שהציגו מדדי האג"ח הקונצרניים בשנים האחרונות, הם צפויים לשנות כיוון בסיכומה של 2018 ולהציג תשואות שליליות.

בין מדדי התל-בונד, שלושת המובילים (תל-בונד 20, 40 ו-60) מציגים מתחילת השנה ועד כה ירידות של 0.5%-1%. מלבד התל-בונד גלובל, מי שעוד בולט לשלילה מתחילת 2018 הם כמה ממדדי התל-בונד השקליים, עם ירידות בטווח של 4%-8%, תל-בונד לא צמודות ודיבידנד שירדו בכ-3%-4%, תל-בונד מאגר ותל-בונד שקלי בנקים וביטוח שנחלשו ב-1%-2% ועוד.

מנתוני לאומי שוקי הון עולה כי למעט השקעה במדדי התל בונד בריבית משתנה והתל בונד בנקים, השקעה בכל מדד אחר באפיק הקונצרני הניבה הפסד מראשית השנה, מה שהופך את השנה הנוכחית לשנה הגרועה ביותר לאפיק הקונצרני מאז שנת 2011.

כאמור, לאחרונה החולשה המאפיינת את השוק הקונצרני התרחבה, כך שבחודש האחרון סבלו שלושת מדדי התל-בונד המובילים מירידות של כ-1%-1.5%, לצד ירידות של עד 5% שנרשמו בתקופה זו בחלק מיתר מדדי האפיק (ובהם תל-בונד דיבידנד, ותשואות שקלי). 

ברקע לשינוי הכיוון עומדים כמה גורמים מצטברים, שבין הבולטים בהם ניתן לציין את המגמה השלילית הנרשמת באפיק החוב הממשלתי, הפידיונות ההולכים וגוברים בקרנות הנאמנות, ועלייה ברמת התנודתיות בשוקי ההון בעולם, המובילה לפעולות לצמצום סיכונים על ידי חלק מהמשקיעים.

לא רק האמריקאיות צוללות

את עיקר הכותרות תופסות באחרונה, מטבע הדברים, הירידות החריפות באג"ח של חברות הנדל"ן האמריקאיות שהנפיקו בתל אביב. הירידות הללו מצטברות בחלק מהסדרות לשיעורים דו-ספרתיים בחודש האחרון (יותר מ-20% ירידה בשבע סדרות חוב). עם זאת, גם חלק מהסדרות ה"ישראליות" סובלות מסנטימנט שלילי מהותי, בעיקר של חברות קטנות, אולם לא רק.

כך לדוגמה, בחודש האחרון צלל אג"ח חברת הנדל"ן מירלנד, הפועלת ברוסיה, בכ-30% ואילו סדרות האג"ח של חברות הנדל"ן מישורים ולוזון איבדו כ-15%. סדרות האג"ח של חברת ההנדסה ברן, חברת הלווינים חלל תקשורת וענקית הנדל"ן נורסטאר נחלשו בתקופה זו בכ-10%.

חלק מהסדרות של אותן חברות בולטות לשלילה גם מתחילת השנה, עם צניחה של כ-40% במירלנד ושל כ-30% בלוזון. לצידן בולטות הירידות החדות מתחילת השנה בחוב שהנפיקו חברות ההחזקה של אדוארדו אלשטיין: ירידה של יותר מ-20% באג"ח אי.די.בי פיתוח ושל כ-15% באג"ח דסק"ש.

חולשה גם אצל חברות איכותיות

דודי רזניק, מנהל מחקר מאקרו בלאומי שוקי הון, מסביר כי "גם האפיקים הממשלתיים ירדו השנה, והחלקים הבינוניים והארוכים הממשלתיים מציגים ירידות משמעותיות של 4%-5%, מה שמשפיע לרעה על האפיק הקונצרני. מעבר לכך, יציאת הכסף המשמעותית שנרשמה בקרנות הנאמנות פגעה בשוק הקונצרני, משום ש'הדלק' העיקרי שלו הוא תעשיית הקרנות. בנוסף, בשווקים בעולם פחות ופחות אוהבים סיכונים, וגם מגמה זו באה לידי ביטוי בביקושים לאג"ח הקונצרניות בישראל".

מלבד אלה, רזניק מזהה עליית מדרגה בכל הנוגע לסנטימנט השלילי המאפיין את השוק הקונצרני המקומי ואומר כי "עד לא מזמן החברות האיכותיות בשוק לא כל כך סבלו מהירידות, אבל בתקופה האחרונה אפשר להרגיש שגם אצלן מתחילות ירידות שערים ויש חולשה בכל השוק. זה התחיל משינוי הכיוון באג"ח האמריקאיות, שכבר כמה חודשים לא מתפקדות. אחרי שבמשך תקופה מסוימת הסנטימנט השלילי אחז בעיקר בהן, בשבועיים האחרונים אפשר לראות שהוא מתחיל לזלוג לכל השוק".

רזניק אומר כי "מה שקורה בשוק זה חלק מהמגמה העולמית של עלייה במרווחים וירידה בתיאבון הסיכון של המשקיעים. בארה"ב ריביות הבנצ'מרק עולות כל הזמן, במקביל להפחתות בהרחבות המוניטאריות - מה שמוביל לירידה בנזילות בכל העולם, ואחרי שהאפיק הקונצרני נהנה מאותה נזילות גבוהה גם בעולם וגם בארץ בשנים האחרונות, כעת הוא מהראשונים שנפגע משינוי המצב".

כאמור, החולשה והפידיונות הגבוהים בקרנות הנאמנות מהווים נדבך מרכזי בסנטימנט השלילי המאפיין את השוק הקונצרני השנה, ומנתוני לאומי שוקי הון עולה כי מתחילת השנה מסתכמים הפדיונות בקרנות הנאמנות המשקיעות באג"ח לסוגיו ביותר מ-8 מיליארד שקל - הפידיונות הגבוהים ביותר מאז שנת 2011.

בעניין זה מוסיף רזניק כי "בחודשיים האחרונים ראינו פידיונות של 1.3 מיליארד שקל בכל חודש מהקרנות, ובניטרול חודש ינואר 2018 בו נמשכה המגמה מ-2017 ובסיכומו גייסו הקרנות כ-3.5 מיליארד שקל, המצב עוד יותר חמור עם פידיונות בהיקף מצטבר של כ-12 מיליארד שקל. וזה עוד לפני נתוני דצמבר".

על פי הנתונים הכי מעודכנים שרשות ניירות ערך משתפת עימנו, בסוף ה-6 בדצמבר היו בקרנות הנאמנות, המסורתיות, הכספיות והמחקות, נכסים בהיקף מצטבר של כ-230.9 מיליארד שקל, וזאת לעומת סך של כ-243.5 מיליארד שקל בסוף ספטמבר, ערב תחילת יישום תיקון 28 והפיכת תעודות הסל לקרנות סל. בסוף 2017 נוהלו בקרנות הנאמנות המסורתיות, הכספיות והמחקות נכסים בהיקף כולל של כ-243.1 מיליארד שקל.

"עם ריביות עולות, חברות יתקשו לגייס"

כנגזרת של החולשה במסחר באג"ח הקונצרניות ושל הפידיונות הכבדים בקרנות הנאמנות, כבר תקופה ארוכה מאפיינת חולשה יחסית את הפעילות בשוק הקונצרני הראשוני, עם צמצום בהיקף גיוסי החוב שמבצעות החברות בתל אביב.

מנתוני לאומי שוקי הון עולה כי מתחילת השנה גייסו החברות בתל אביב חוב בהיקף מצטבר של כ-62.5 מיליארד שקל - סכום המשקף ירידה של כ-10% ביחס לסך גיוסי החוב ב-2017, אולם עדיין מרשים בהיקפו. עם זאת, פילוח הפעילות לתקופות בתוך מהלך השנה מעלה כי כשני שליש מסכום הגיוס גויס במחצית הראשונה של השנה, כך שככל שהשנה התקדמה, היקפי הגיוס בה התכווצו.

בעניין הגיוסים בשוק החוב הקונצרני אומר רזניק כי "אם בוחנים את המגמה בפעילות הגיוסים, אפשר לראות האטה, ואם השוק ימשיך להתאפיין בחולשה, בהמשך נראה ירידה נוספת בפעילות. אנחנו נמצאים בעולם של ריביות עולות, כך שלחברות יהיה פחות כדאי לגייס, ולחברות הפחות טובות יהיה הרבה יותר קשה לגייס. לגבי פעילות החברות האמריקאיות, אלה יחזרו לשוק רק אם יהיו ממש טובות ויספקו ביטחונות".

עוד מוסיף רזניק כי "גם הנפקת מגדל, שביקשה לאחרונה לגייס 1.4 מיליארד שקל וקיבלה ביקושים של כמחצית עם ריבית המקסימום שהציעה, מאותתת לגבי מצב השוק, כי זו חברה מהיותר איכותיות שיש פה ובדירוג גבוה. זה לא שחברות כדוגמתה לא יוכלו לגייס, כי לסחורה טובה תמיד יהיה ביקוש, אבל כנראה שהן יצטרכו להעלות את הריבית ולעבוד יותר קשה".

לדברי ערן היימר, מנכ"ל חברת מידרוג, "שוק האג"ח הקונצרניות עובר מיולי ועד היום תיקון שנובע בעיקר מהתנודתיות בשווקים והצפי להעלאות ריבית בארץ ובארה״ב. התנודות בכל השווקים גורמות למשיכת כספים מקרנות הנאמנות ומאג״ח ברמות סיכון גבוהות יותר. כשהשוק נחלש אז גם מנפיקים גדולים ויציבים צריכים להתאים את עצמם בהיקפי הגיוס ולהתנהל מול השוק בצורה זהירה יותר מבעבר". הוא צופה כי "ב-2019 נראה הנפקות קטנות יותר, אך אני מניח שהטלטלה תירגע לאור המצב הכלכלי הטוב שקיים היום. בסופו של יום הכלכלה צומחת גם בארץ וגם בעולם והמוסדיים בארץ בצבירה חיובית גבוהה".

רזניק, לעומתו, "מתקשה לשאוב אופטימיות לגבי האפיק הקונצרני, שצפוי להמשיך ולסבול מתוואי של עליית תשואות באפיק הממשלתי ומהמשך ירידת הסיכון לתיאבון בעולם על רקע המשך הצמצום המוניטרי של בנקים מרכזיים".

למרות הכיוון השלילי המצטייר בפעילות האפיק הקונצרני, רזניק מדגיש כי "אמנם התשואות על האג"ח עלו השנה, אבל כשמסתכלים עשור ו-15 שנה אחורה, הן עדיין מאוד נמוכות. אנחנו לא בדרך לחזור לתשואות עבר של 5% באג"ח ממשלתית ל-10 שנים, אבל זה לא יהיה דרמטי אם תשואה זו שעומדת היום על כ-2.4%, תחזור לסביבות תשואה של כ-3%. ואם התשואות באפיק הממשלתי ימשיכו לעלות, האפיק הקונצרני יתיישר בהתאם".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם