גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר שדחתה הצעת רכישה ביותר מפי שלושה מהשווי הנוכחי: מניית פריגו חזרה 8 שנים אחורה

יותר מ-20 מיליארד דולר נמחקו משווי השוק של חברת התרופות מאז השיא באפריל 2015, שנרשם כשמיילן החלה להביע עניין ברכישת פריגו ● מחיר המניה עומד על כ-57 דולר ומשקף שווי חברה של 7.7 מיליארד דולר ● האם המנכ"ל החדש, השלישי מאז דחיית הצעת הרכישה, יצליח לשקם את אמון השוק? רוב האנליסטים מעדיפים להמתין ולראות מה יקרה

יותר מ-20 מיליארד דולר נמחקו משווי השוק של חברת התרופות פריגו  מאז השיא שאליו טיפסה המניה באפריל 2015. למעשה, מחיר המניה חזר כשמונה שנים אחורה והוא  עומד היום על כ-57 דולר (לעומת קרוב ל-200 דולר בשיא), המשקף לחברה שווי של 7.7 מיליארד דולר. כל השיאים אליהם הגיעה המניה בשנים האחרונות נמחקו כלא היו. פריגו נסחרת במקביל בבורסות של ניו יורק ות"א כאשר בת"א משקלה במדד המוביל, ת"א 35, עומד על 7%.

פריגו, יצרנית תרופות גנריות, מתמחה בתרופות שנמכרות ללא מרשם רופא (OTC) במותג פרטי ופעילה במקביל בתחומים משיקים. החברה נסחרת בבורסה המקומית כחברה דואלית מאז 2005, אז רכשה את חברת אגיס הישראלית. המשקיעים המוסדיים מישראל נהנו לאורך השנים מהתשואה החיובית שהניבה להם פריגו וב-2015 היו בין הגורמים שסייעו לחברה להדוף את ניסיון ההשתלטות העוינת של מיילן.

מניית פריגו ירדה ב-63% בחמש השנים האחרונות, בזמן שמדד הפארמה עלה בכ-27.1%

2015 הייתה שנה סוערת בענף, עם שני ניסיונות השתלטות עוינים במקביל: בראשון, מיילן ביקשה לרכוש את פריגו, ובשני, טבע ביקשה לרכוש את מיילן. במשולש הסוער הזה הנהלות שתי החברות, פריגו ומיילן, התנגדו לניסיונות ההשתלטות על החברות שבניהולן; בסופו של דבר, טבע זנחה את הניסיון לרכוש את מיילן כשפנתה לרכוש את אקטביס (הרכישה הגדולה בתולדותיה) בקיץ 2015. חודשים ספורים לאחר מכן, דחו בעלי המניות של פריגו את הצעת הרכש של מיילן: 40% מבעלי המניות תמכו בעסקה, בעוד שהרוב הנדרש היה 50%.

השיאים במניית פריגו נרשמו בתחילת הדרך, כשמיילן רק החלה להביע עניין בפריגו ודיווחה שבכוונתה לשלם תמורתה לא פחות מ-205 דולר למניה בעסקת מזומן ומניות - כלומר שווי של קרוב ל-30 מיליארד דולר לפריגו. העסקה, כפי שהצביעו עליה בסופו של דבר בעלי המניות, שיקפה לפריגו שווי של 26 מיליארד דולר - כ-177 דולר למניית פריגו, גבוה ביותר מפי שלושה מהמחיר הנוכחי.

אחת הסיבות לדחיית ההצעה הייתה הערכתם של בעלי המניות ליכולתה של פריגו להציף ערך ואמונם בהנהלת פריגו באותה עת, בראשות ג'וזף פאפא. אלא שפאפא פרש במפתיע זמן קצר לאחר מכן, ובתקופה שחלפה מאז החליפה החברה לא פחות משלושה מנכ"לים, האחרון שבהם - מורי קסלר - מונה רק לפני כחודשיים, והחליף את אובה רורהוף שכיהן בתפקיד פחות משנה. המנכ"לים האחרונים התקשו לנווט את פריגו בתקופה בה מחירי התרופות הגנריות בארה"ב נשחקו. החברה הפחיתה את תחזיותיה פעם אחר פעם והשוק איבד אמון במניה.

רק שני אנליסטים עם המלצה חיובית

האם המנכ"ל החדש יצליח לשקם את האמון? נכון לעכשיו, נראה שרוב האנליסטים שמסקרים את פריגו מעדיפים להמתין ולראות מה יקרה - לפי נתוני רויטרס, 13 מתוך 15 האנליסטים ממליצים על המניה בהמלצות נייטרליות ("החזק"), ורק שניים בהמלצות חיוביות. אחד מהאנליסטים הנייטרליים הוא דיוויד רייזינגר ממורגן סטנלי, שבשבוע שעבר פרסם עדכון בעקבות פגישה עם המנכ"ל החדש של פריגו. "קסלר חזר על חזונו להגדיר מחדש את הפורטפוליו של פריגו ולעבור מבריאות (healthcare) ל'טיפול אישי' (self-care)", כתב רייזינגר. לדבריו, קסלר מתכנן לפתח קטגוריות חדשות כמנועי צמיחה לפריגו, ובאירופה היא כבר פועלת בקטגוריות בתחום ה-self-care - "מוצרים שמונעים מחלות ולא כאלה המטפלים בהן", כמו מוצרים לפה ומוצרים להפחתת משקל. קסלר, לדברי האנליסט, מבקש לרכוש חברות משלימות ואחד ממוקדי העניין עבורו הוא לדוגמה פרוביוטיקה.

עוד כתב רייזינגר כי התוכנית של קסלר כוללת את הגברת הפרודוקטיביות והחדשנות בפריגו. "פריגו סבלה ממחסור בפרודוקטיביות במוצרים החדשים שלה, וקסלר מתכנן לרכז את פעילות המו"פ בארה"ב (באירופה הן כבר ממורכזות) כדי להגביר את תפוקת המו"פ", כתב האנליסט.

התוכניות ארוכות הטווח של קסלר לפריגו יסופקו בפירוט רב יותר במהלך יום אנליסטים שתערוך החברה באפריל. במורגן סטנלי מצפים שפריגו תציג באותה עת מנועי צמיחה, תוכניות השקעה וכן את תוכניותיה בנוגע לפיצול הצפוי של תחום תרופות המרשם. פריגו דיווחה בעבר שבכוונתה לפצל את התחום (שברבעונים האחרונים החולשה של החברה בו בולטת) אך עד כה טרם דיווחה כיצד תבצע זאת (מכירה, הנפקה של חברה עצמאית וכדומה). לדברי רייזינגר, בשיחה עם קסלר הדגיש המנכ"ל כי הוא מתמקד ביעדי הטווח הארוך ולא הטווח הקצר, וכי בתפקידיו הקודמים כמנכ"ל הוא נחשב למנכ"ל שמציג ביצועים עקביים אשר "מעולם לא פספס". 

עוד כתבות

מייסדי MineOS / צילום: שי דולב Shai Dolev

בעשרות מיליוני דולרים: מק'אפי רוכשת את אפליקציית הפרטיות של מיין הישראלית

מק'אפי רוכשת את אפליקציית הפרטיות של הסטארט־אפ הישראלי מיין בעסקה המוערכת בעשרות מיליוני דולרים ● הטכנולוגיה תשולב במוצרי מק'אפי, בעוד מיין תמשיך להתמקד בפעילות ה־B2B ובפתרונות לניהול פרטיות מבוססי בינה מלאכותית

ענת לוין, ליאת חזות ולימור בקר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

מה יקרה לכסף שלכם ב-2026? שלוש מנהלות השקעות בכירות עונות

פאנל המנכ"ליות הבכירות בוועידת ישראל לעסקים של גלובס סימן את 2026 כשנה של הכרעות ● לימור בקר מהמילטון ליין צופה שחלק גדול מהצמיחה העתידית בכלל לא יקרה בבורסה - אלא בחברות הפרטיות ● ענת לוין מבלקרוק סבורה שבקרוב נבין באילו מחברות הבינה המלאכותית הסיכון עולה על כדאיות ההשקעה ● וליאת חזות מהפועלים אקוויטי חושבת שדווקא העובדה שהרבה רוכשים ישבו על הגדר בשוק המגורים מייצרת הזדמנות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א־נפט וגז נפל במעל 3%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ● טאואר צנחה במעל 8%, נייס עלתה בכ-4% ● וול סטריט מסכמת סוף שבוע מטלטל נוסף, ודברים שנשא אחד מבכירי הפד הזניקו את ההסתברות להורדת ריבית בארה"ב ● מחר, בשוק מצפים לראות הורדת ריבית של בנק ישראל ● וגם: האנליסט שמעריך - "שוק המניות האמריקאי לא יציב"

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלי אאורה / צילום: תמר מצפי

הכנסות אאורה זינקו ב-65% ברבעון. מה קרה למכירות הדירות?

אאורה מסכמת רבעון עם זינוק בהכנסות וברווחים, אך מכירות הדירות מתחילת השנה עדיין רחוקות מהיעד ● בחברה מקווים שמסלול הרכישה החדש, "דירה בביטחון", יסייע להגדיל את המכירות

גיל שויד בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

האזהרה של גיל שויד: "שוק הסייבר מנותק"

בצל התמחור הגבוה של חברות סייבר והעניין מצד ענקיות הטכנולוגיה, יו"ר צ'ק פוינט גיל שויד מספר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, על האתגרים שמספקת הבינה המלאכותית לתחום, ועונה לשאלה האם הוא מתכנן לשוב לקדמת הבמה ● "בשנת 2001 הייתה בועה בעקבות מהפכת האינטרנט, אבל 20 שנה אחרי האינטרנט עדיין חי ובועט"

אפליקציית X / צילום: Shutterstock

תומכי טראמפ ו"עיתונאים מעזה": הפיצ'ר החדש ב-X שחושף חשבונות מזויפים

הפיצ'ר החדש יתמודד עם חשבונות מזויפים כשהמטרה המרכזית היא להציג את המידע על החשבון ובעיקר היכן הפרופיל מבוסס, כמה פעמים החשבון שינה את שם המשתמש שלו, מתי המשתמש הוריד את האפליקציה וכדומה ● בהמשך יעלה פיצ'ר שיציג אזהרה אם בחשבון ישתמשו ב-VPN כדי להסוות את המיקום, במטרה לבלום את מי שינסה לטשטש את המיקום של החשבון

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג״ץ ללוין: נמק מדוע לא יבוטל מינוי בן-חמו לחקירת הפצ״רית

השופטים קבעו כי החלטתו של שר המשפטים למנות את השופט המחוזי בדימוס למפקח על החקירה תעוכב עד להחלטה אחרת ● לשכת עוה״ד שעתרה לבג״ץ: המינוי הוא התערבות פוליטית שנועד להדיח את היועמ״שית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט, בהובלת מניות הטכנולוגיה; אלפאבית קופצת במעל 4%

הנאסד"ק מזנק בכ-2% ● ההסבר של גולדמן סאקס לנפילות בוול סטריט - גידור סיכונים • הנפילה של אורקל ● בלומברג: מניות הקמעונאות זקוקות לנס כדי להציל את 2025 הקשה • במיטב מציעים את אסיה כאלטרנטיבה לשוק האמריקאי היקר

באי הוועידה / צילום: ראי כץ

המגזר העסקי בוועידת ישראל לעסקים: תמונות ורגעים מהמפגש

כ-250 מנכ"לים ויושבי-ראש של חברות במשק לקחו חלק בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים, שהתקיים במוצאי שבת במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב ● היום, בפעם ה-32 התקיימה ועידת ישראל לעסקים של גלובס, בסימן "חוסן מול האתגרים" ● אירועים ומינויים

גיא פרופר, מנכ''ל סוגת / איור: גיל ג'יבלי

המנכ"ל שגדל בבית שבו הומצאה הבמבה ומוביל עכשיו הנפקה חדשה בשוק המזון

שורה של רכישות אסטרטגיות הפכו את סוגת לאחת מחברות המזון המובילות במשק ● כעת פועלת קרן פורטיסימו להנפיק את החברה, שמנהל גיא פרופר, לפי שווי של 900 מיליון שקל ● סוגת, שהפכה למרכזית במכירת מוצרי מזון בסיסיים, מציגה יציבות בהכנסות לצד קפיצה ברווח

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

לא יעילה לאלצהיימר: התרופה של נובו נורדיסק אכזבה את המשקיעים

הרכיב הפעיל בתרופה אוזמפיק של נובו נורדיסק לא הצליח להראות יעילות בניסוי לטיפול במחלת האלצהיימר ● למרות שהיא הודיעה מלכתחילה למשקיעים כי מדובר בהימור, מניית החברת צוללת במסחר בדנמרק, ובמסחר המוקדם בוול סטריט

גבי בוגנים / צילום: פזית אסולין

הרוכשת מצאה טעות של 20 מיליון שקל, והמוכר טוען: ״לא ביצעה בדיקת נאותות"

לאחר שרכשה את השליטה בחברת התוכנה ב־93 מיליון שקל, טוענת אקסל כי סינאל רשמה בעבר הכנסות יתר של 20 מיליון שקל בשל הפרשה שגויה ● המוכר: "אולי רוצים לשפר תנאי העסקה"

מימין: אסף זגריזק, שאול שניידר ועמית לנג בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: רפי קוץ

יו"ר נמל אשדוד שאול שניידר: "אני לא מתנגד להנפקה"

שניידר אמר את הדברים בשיחה בנושא התשתיות הקריטיות של ישראל בוועידת ישראל לעסקים של גלובס ● מנכ"ל מקורות עמית לנג: "יש לישראל פוטנציאל להיות ספקית מים לסוריה וכך ליצור מארג גאו-פוליטי"

אתר בנייה, ההשפעה של הרפורמות עדיין חלקית / צילום: Shutterstock

כך השפיעו הרפורמות הגדולות בתכנון ובבנייה על המצב בשטח

ארבע רפורמות גדולות שהיו אמורות להוביל לשינוי משמעותי בעולם התכנון והבנייה יצאו לדרך בסוף 2024 ● הן מחייבות הסתגלות מקצועית בענף ושינוי פרדיגמות מצד גורמים רבים, וההשפעה שלהן עדיין איטית

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנגיד מצנן את הציפייה לסדרת הפחתות: "ננהג בזהירות"

לראשונה זה קרוב לשנתיים, בנק ישראל הפחית את שיעור הריבית ב־0.25% ● הנגיד פרופ' אמיר ירון משדר בראיון לגלובס כי הוא מתכוון להיות זהיר בהחלטות הבאות ● בנוסף, הוא יצא נגד כוונת הממשלה להטיל מס חדש על הבנקים וקרא להקים ועדה מיוחדת שתבחן את הנושא

מנכ''ל שיכון ובינוי, עמית בירמן, בוועידת ישראל לעסקים 2025

מנכ"ל שיכון ובינוי: "אסור להכניס חברות בבעלות ממשלה זרה לפרויקטי תשתית אסטרטגיים"

עמית בירמן, מנכ"ל שיכון ובינוי, הזהיר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי "אנחנו ב-6 באוקטובר של השתלטות מדינות זרות על התשתיות הלאומיות האסטרטגיות של המדינה. אסור לתת לזה לקרות"

הפרויקט ברעננה. 355 יחידות דיור במקום 138 / הדמיה: קידר מבנים

סרבנית תמ"א עיכבה פרויקט. כמה פיצוי היא תשלם?

דיירת שרכשה דירה ברעננה סירבה לחתום על הסכם ליווי לפרויקט תמ"א 38 שקודם עוד לפני הרכישה ● היא עיכבה את תחילת העבודות ונתבעה

גדי קוניא ושירה ספיר / צילום: גלובס

מנכ"ל תנובה: "ישראל לא יכולה לוותר על ייצור מוצרי המזון הבסיסיים, בטח לא המפוקחים"

ענף החלב ידע לא מעט סערות בשנתיים האחרונות - החל מהמחסורים בתקופות החגים, דרך העלאות המחירים ועד התוכניות החדשות שהוצגו בשבוע שעבר במשרדי הממשלה ● בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, מנכ"ל קבוצת תנובה גדי קוניא פתח את הכול והסביר מהן הבעיות השורשיות של הענף ● וגם: האם בקרוב תנובה תצא להנפקה?

ולדימיר פוטין - נשיא רוסיה, דונלד טראמפ - נשיא ארה''ב, וולודימיר זלנסקי - נשיא אוקראינה / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson, Alex Brandon, Jacquelyn Martin

מניות ביטחוניות ירדו, אירופה במצוקה: ארה"ב דוחפת להסכם שלום כפוי באוקראינה

הבית הלבן הפתיע את אירופה כשדרש מקייב בסוף השבוע לקבל תוכנית שלום ובה הגבלות צבאיות וכן ויתור על שטחים ● האירופאים קוראים לתוכנית "בסיס לדיון" ושוב נאלצים לבקש מקום ליד שולחן הדיונים ● לצד ירידות במניות ביטחוניות, באיחוד מנסים לקנות זמן להקמת כוח צבאי

דרור בין בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות: "נדרשת עליית מדרגה בהשקעות דיפטק, הן גל הצמיחה הבא של ההייטק בישראל ובעולם"

בהרצאה בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר דרור בין מנכ"ל רשות החדשנות, כי 2025 רושמת כבר עתה את שיא האקזיטים בישראל בהיקף של 71 מיליארד דולר ● לצד זאת, בין הזהיר מפני הירידה במספר הסטארט-אפים החדשים וקרא לגוון את ההשקעות בהייטק כך שלא יתמקדו רק בסייבר ובתוכנה