גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תג מחיר של אפליה: עלויות פונדקאות בחו"ל גבוהות עד פי 4 מהעלויות בארץ

עלות הליך פונדקאות בחו"ל מגיעה לחצי מיליון שקל ויותר, לפי מחקר חדש בכנסת שהגיע לידי "גלובס" • השבוע הודיעה המדינה לבג"ץ כי לא תאפשר הליכי פונדקאות לזוגות חד-מיניים ולגברים יחידניים • ח"כ שמולי: "נתניהו שוב הכריע לרעת ציבור שתורם למדינה, אך לא טוב דיו כדי להיות חלק ממנה"

הפגנה נגד התיקון לחוק הפונדקאות /  צילום: איל יצהר
הפגנה נגד התיקון לחוק הפונדקאות / צילום: איל יצהר

גברים שרוצים להגשים את חלום ההורות בהליכי פונדקאות בחו"ל נאלצים לשלם על כך סכומי-עתק, שגבוהים אף עד פי ארבעה מאלה שמשלמים זוגות המבצעים את ההליך בישראל - כך עולה מדוח חדש של מרכז המחקר והמידע של הכנסת (ממ"מ), שביקש לאמוד את עלויות התהליך מעבר לים.

העלות המשוערת לתהליך בישראל היא 165-185 אלף שקל, ואילו בחו"ל מדובר ב-176-734 אלף שקל, תלוי במדינה שבה מבצעים את הפונדקאות. לפי פרסומי סוכנות התיווך הישראלית "משפחת תמוז", עלויות הפונדקאות בארה"ב מגיעות ל-378-450 אלף שקל, וזאת מבלי להחשיב את הוצאות הטיסה, בדיקות גנטיות ובדיקת זרע והטסתו. באלבניה, מדינה שמאפשרת גם היא בעת האחרונה הליכי פונדקאות לגברים, העלות מוערכת ב-276 אלף שקל.

הדוח הוכן לבקשתו של ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני), וכתבה אותו אוריאנה אלמסי. הדוח מחדד את העובדה שהאפליה שטומן בחובו חוק הפונדקאות הקיים כלפי גברים יחידניים וזוגות גברים חד-מיניים, שאינם זכאים לבצע פונדקאות בישראל, מגיעה עם תג מחיר כבד.

חרף מחאת הלהט"ב בקיץ האחרון שהתקוממה מול האפליה הזו, וההכרה של בג"ץ שהחוק הקיים אכן מפלה גברים לרעה, החוק תוקן ביולי רק באופן שיכלול גם נשים ללא בן זוג. בתחילת השבוע הודיעה המדינה לבג"ץ כי לא תאפשר הליכי פונדקאות להומואים בישראל, שכן הסוגיה כבר עמדה לדיון בכנסת, והמחוקק החליט נגדה. את העתירה לבג"ץ הגישו עוד ב-2015 איתי ויואב פנקס-ארד באמצעות עמותת "אבות גאים" ועו"ד חגי קלעי.

כעת מתכוון ח"כ שמולי להגיש הצעת חוק חדשה בנושא. "ההצעה לא רק דורשת שוויון זכויות בפונדקאות בישראל, אלא גם מביאה בחשבון שההיצע בפונדקאות בישראל לא יוכל לענות על הביקוש", מסביר ח"כ שמולי, "לכן לכל הפחות המדינה צריכה להשתתף בהוצאות הפונדקאות בחו"ל. הרי בישראל סל הבריאות מכסה את טיפולי הפוריות בפונדקאות, ובחו"ל - הכול על המשפחות".

ביולי האחרון אמר ח"כ שמולי בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות: "אני רוצה להיות אבא, ואני לא יכול להיות אבא. כדי לעשות זאת, עלי לפנות למדינה זרה מעבר לים, לשלם 140 אלף דולר ולקוות שיהיה בסדר. חיי מלאים וגדושים, אבל תמיד יש את המרכיב החסר, שמלווה אותי לכל מקום. אנחנו מספיק טובים כדי לשרת את המדינה, אבל לא כדי להיות הורים. זה עלבון שאני לא יכול לתאר אותו". 

מחצית ממבצעי הפונדקאות בחו"ל הם גברים

הביקוש לפונדקאיות בארץ גדול מההיצע

לפי המחקר, בין 2005-2017 נולדו לפחות 1,513 ילדים בנסיבות של פונדקאות בחו"ל, וסביר שהמספר גבוה יותר. המספר מייצג את מספר הבקשות שהוגשו לבית משפט לקבלת צו לבדיקה גנטית לקשרי משפחה ולמעמד קטינים שנולדו בהליכי פונדקאות בחו"ל, וכל בקשה יכולה לייצג גם לידת תאומים או שלישייה.

כרבע מהבקשות (366) הן של בני זוג מאותו המין - רובם המוחץ, יש לשער, גברים - וכ-27% מהן (407) הן של מבקש יחיד. ניתן להעריך כי יותר מחצי מהבקשות הן של גברים, רובם הומואים. 

כמחצית מהבקשות - 740 - הן של זוגות של הטרוסקסואלים, מספר המעיד על הביקוש הגדול לפונדקאות בישראל גם מצד זוגות של גברים ונשים. הדבר גורר תורי המתנה ומוביל רבים לביצוע ההליך בחו"ל. אלא שבעוד זוגות של גבר ואישה יכולים לבצע את ההליך במדינות כמו גיאורגיה, אוקראינה ורוסיה - שבהן העלות בעבור פונדקאות עשויה להיות דומה לזו המקובלת בישראל - הרי שמדינות אלה חסומות בפני גברים. לכן המדינות הרלוונטיות היחידות לגברים המעוניינים בפונדקאות כיום הן ארה"ב, קנדה ולאחרונה גם אלבניה. מדינות שהיו פתוחות בעבר לפונדקאות, כמו הודו, נפאל, תאילנד ומקסיקו, נחסמו לפונדקאות בעבור זרים.

לא מפתיע, אם כך, שהמדינה הפופולרית ביותר לפונדקאות היא גיאורגיה, שעבורה שיעור הבקשות הוא הגבוה ביותר (34%), ואחר-כך ארה"ב (21%), הודו (19%), נפאל (10%), תאילנד (6%) ואוקראינה (5%). מדובר בסך הבקשות שהוגשו ב-2005-2017. 

יעד הפונדקאות הפופולרי ביותר - גאורגיה/ מקור: מרכז המחקר והמידע של הכנסת, 2018

המדינה מסבסדת טיפולים בארץ

העלות המשוערת לפונדקאות בישראל מורכבת בעיקר מהפיצוי לפונדקאית. הטיפול הרפואי בפונדקאית מסובסד, ברובו או בחלקו, באמצעות סל הבריאות, תלוי במקרה ובצרכים. הסל מכסה מחזור טיפולים אחד של הפריה חוץ-גופית, בדיקות וליווי הריון לפונדקאית ושירותים רפואיים עבור הלידה וסיבוכיה. הביטוח הלאומי נושא בעלות אשפוז היולדת, שמחירו נע בין 13.7 אלף שקל לתינוק בריא ועד 230 אלף שקל בלידת פג, כך שסך השתתפות המדינה בתהליך יכול להגיע ל-250 אלף שקל בלידת פג.

"גבר הבוחר להביא ילד בתהליך של פונדקאות בחו"ל באמצעות תרומת ביצית בחו"ל, אינו זכאי לכיסוי עלויות של סל ההיריון של הפונדקאית, שכן הזכאות היא רק לשירותי בריאות הניתנים בישראל", נכתב במחקר. אם יש צורך בתרומת ביצית - תרומה שתמיד נדרשת כאשר גברים מבצעים פונדקאות בחו"ל - העלות המושתת על ההורים המיועדים עשויה להגיע ל-39 אלף שקל.

"המינימום הוא שמי שעוברים פונדקאות בחו"ל יקבלו סבסוד מהמדינה, המקביל למה שמספק סל הבריאות לעוברים את התהליך בישראל", אומר ח"כ שמולי. "חצי מיליון שקל לילד - זה סכום שהוא פשוט לא רלוונטי עבור מרבית האוכלוסייה. ראש הממשלה בנימין נתניהו נכנע שוב למיעוט העריץ והחשוך בממשלתו, לרעת ציבור שאוהב את המדינה ותורם לה, אך לא טוב דיו כדי להיות חלק ממנה". 

איציק שמולי / צילום: אופיר אייב

ביחס לסוכנויות הפונדקאות הפועלות בישראל ובחו"ל, נכתב בדוח כי הן "אינן נדרשות כיום להכרה של המדינה, ולכן אין מידע רשמי על מספר סוכנויות התיווך לפונדקאות בישראל ובחו"ל הפועלות בארץ. אין כיום דרישה לעמידה בתנאי סף, לקבלת רישיון או לבקרה על פעילות לשם פתיחת סוכנות תיווך לפונדקאות בישראל. בוועדת הפונדקאות במשרד הבריאות לא מפקחים על פעילות הסוכנויות, ולפיכך גם לא על גובה התשלום הנגבה מההורים המיועדים".

בהצעת החוק שהגיש ח"כ שמולי, מדובר על כך שהמדינה תבדוק ותיתן הכשר מתאים לסוכנויות בחו"ל. "כיום זה מערב פרוע", אומר ח"כ שמולי, "אנשים חושבים שאי-אפשר ליפול באמריקה, והאמת היא שבוודאי שאפשר ליפול. קליניקות קמות שם כפטריות אחרי הגשם, ואתה לא יודע מי נגד מי ואיפה להתחיל. הסיכון הכלכלי והמשפטי הוא אסטרונומי".

בוועדת מור-יוסף מ-2010, שבחנה גם היא את הרחבת הזכות לפונדקאות בישראל לגברים, נטען כי ההרחבה הזו תוביל להגדלה דרמטית של הביקוש לפונדקאות בישראל, דבר שיעלה עוד יותר את מחיר הפונדקאות, כמו גם את הוצאות המדינה. 

עוד כתבות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט