גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תג מחיר של אפליה: עלויות פונדקאות בחו"ל גבוהות עד פי 4 מהעלויות בארץ

עלות הליך פונדקאות בחו"ל מגיעה לחצי מיליון שקל ויותר, לפי מחקר חדש בכנסת שהגיע לידי "גלובס" • השבוע הודיעה המדינה לבג"ץ כי לא תאפשר הליכי פונדקאות לזוגות חד-מיניים ולגברים יחידניים • ח"כ שמולי: "נתניהו שוב הכריע לרעת ציבור שתורם למדינה, אך לא טוב דיו כדי להיות חלק ממנה"

הפגנה נגד התיקון לחוק הפונדקאות /  צילום: איל יצהר
הפגנה נגד התיקון לחוק הפונדקאות / צילום: איל יצהר

גברים שרוצים להגשים את חלום ההורות בהליכי פונדקאות בחו"ל נאלצים לשלם על כך סכומי-עתק, שגבוהים אף עד פי ארבעה מאלה שמשלמים זוגות המבצעים את ההליך בישראל - כך עולה מדוח חדש של מרכז המחקר והמידע של הכנסת (ממ"מ), שביקש לאמוד את עלויות התהליך מעבר לים.

העלות המשוערת לתהליך בישראל היא 165-185 אלף שקל, ואילו בחו"ל מדובר ב-176-734 אלף שקל, תלוי במדינה שבה מבצעים את הפונדקאות. לפי פרסומי סוכנות התיווך הישראלית "משפחת תמוז", עלויות הפונדקאות בארה"ב מגיעות ל-378-450 אלף שקל, וזאת מבלי להחשיב את הוצאות הטיסה, בדיקות גנטיות ובדיקת זרע והטסתו. באלבניה, מדינה שמאפשרת גם היא בעת האחרונה הליכי פונדקאות לגברים, העלות מוערכת ב-276 אלף שקל.

הדוח הוכן לבקשתו של ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני), וכתבה אותו אוריאנה אלמסי. הדוח מחדד את העובדה שהאפליה שטומן בחובו חוק הפונדקאות הקיים כלפי גברים יחידניים וזוגות גברים חד-מיניים, שאינם זכאים לבצע פונדקאות בישראל, מגיעה עם תג מחיר כבד.

חרף מחאת הלהט"ב בקיץ האחרון שהתקוממה מול האפליה הזו, וההכרה של בג"ץ שהחוק הקיים אכן מפלה גברים לרעה, החוק תוקן ביולי רק באופן שיכלול גם נשים ללא בן זוג. בתחילת השבוע הודיעה המדינה לבג"ץ כי לא תאפשר הליכי פונדקאות להומואים בישראל, שכן הסוגיה כבר עמדה לדיון בכנסת, והמחוקק החליט נגדה. את העתירה לבג"ץ הגישו עוד ב-2015 איתי ויואב פנקס-ארד באמצעות עמותת "אבות גאים" ועו"ד חגי קלעי.

כעת מתכוון ח"כ שמולי להגיש הצעת חוק חדשה בנושא. "ההצעה לא רק דורשת שוויון זכויות בפונדקאות בישראל, אלא גם מביאה בחשבון שההיצע בפונדקאות בישראל לא יוכל לענות על הביקוש", מסביר ח"כ שמולי, "לכן לכל הפחות המדינה צריכה להשתתף בהוצאות הפונדקאות בחו"ל. הרי בישראל סל הבריאות מכסה את טיפולי הפוריות בפונדקאות, ובחו"ל - הכול על המשפחות".

ביולי האחרון אמר ח"כ שמולי בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות: "אני רוצה להיות אבא, ואני לא יכול להיות אבא. כדי לעשות זאת, עלי לפנות למדינה זרה מעבר לים, לשלם 140 אלף דולר ולקוות שיהיה בסדר. חיי מלאים וגדושים, אבל תמיד יש את המרכיב החסר, שמלווה אותי לכל מקום. אנחנו מספיק טובים כדי לשרת את המדינה, אבל לא כדי להיות הורים. זה עלבון שאני לא יכול לתאר אותו". 

מחצית ממבצעי הפונדקאות בחו"ל הם גברים

הביקוש לפונדקאיות בארץ גדול מההיצע

לפי המחקר, בין 2005-2017 נולדו לפחות 1,513 ילדים בנסיבות של פונדקאות בחו"ל, וסביר שהמספר גבוה יותר. המספר מייצג את מספר הבקשות שהוגשו לבית משפט לקבלת צו לבדיקה גנטית לקשרי משפחה ולמעמד קטינים שנולדו בהליכי פונדקאות בחו"ל, וכל בקשה יכולה לייצג גם לידת תאומים או שלישייה.

כרבע מהבקשות (366) הן של בני זוג מאותו המין - רובם המוחץ, יש לשער, גברים - וכ-27% מהן (407) הן של מבקש יחיד. ניתן להעריך כי יותר מחצי מהבקשות הן של גברים, רובם הומואים. 

כמחצית מהבקשות - 740 - הן של זוגות של הטרוסקסואלים, מספר המעיד על הביקוש הגדול לפונדקאות בישראל גם מצד זוגות של גברים ונשים. הדבר גורר תורי המתנה ומוביל רבים לביצוע ההליך בחו"ל. אלא שבעוד זוגות של גבר ואישה יכולים לבצע את ההליך במדינות כמו גיאורגיה, אוקראינה ורוסיה - שבהן העלות בעבור פונדקאות עשויה להיות דומה לזו המקובלת בישראל - הרי שמדינות אלה חסומות בפני גברים. לכן המדינות הרלוונטיות היחידות לגברים המעוניינים בפונדקאות כיום הן ארה"ב, קנדה ולאחרונה גם אלבניה. מדינות שהיו פתוחות בעבר לפונדקאות, כמו הודו, נפאל, תאילנד ומקסיקו, נחסמו לפונדקאות בעבור זרים.

לא מפתיע, אם כך, שהמדינה הפופולרית ביותר לפונדקאות היא גיאורגיה, שעבורה שיעור הבקשות הוא הגבוה ביותר (34%), ואחר-כך ארה"ב (21%), הודו (19%), נפאל (10%), תאילנד (6%) ואוקראינה (5%). מדובר בסך הבקשות שהוגשו ב-2005-2017. 

יעד הפונדקאות הפופולרי ביותר - גאורגיה/ מקור: מרכז המחקר והמידע של הכנסת, 2018

המדינה מסבסדת טיפולים בארץ

העלות המשוערת לפונדקאות בישראל מורכבת בעיקר מהפיצוי לפונדקאית. הטיפול הרפואי בפונדקאית מסובסד, ברובו או בחלקו, באמצעות סל הבריאות, תלוי במקרה ובצרכים. הסל מכסה מחזור טיפולים אחד של הפריה חוץ-גופית, בדיקות וליווי הריון לפונדקאית ושירותים רפואיים עבור הלידה וסיבוכיה. הביטוח הלאומי נושא בעלות אשפוז היולדת, שמחירו נע בין 13.7 אלף שקל לתינוק בריא ועד 230 אלף שקל בלידת פג, כך שסך השתתפות המדינה בתהליך יכול להגיע ל-250 אלף שקל בלידת פג.

"גבר הבוחר להביא ילד בתהליך של פונדקאות בחו"ל באמצעות תרומת ביצית בחו"ל, אינו זכאי לכיסוי עלויות של סל ההיריון של הפונדקאית, שכן הזכאות היא רק לשירותי בריאות הניתנים בישראל", נכתב במחקר. אם יש צורך בתרומת ביצית - תרומה שתמיד נדרשת כאשר גברים מבצעים פונדקאות בחו"ל - העלות המושתת על ההורים המיועדים עשויה להגיע ל-39 אלף שקל.

"המינימום הוא שמי שעוברים פונדקאות בחו"ל יקבלו סבסוד מהמדינה, המקביל למה שמספק סל הבריאות לעוברים את התהליך בישראל", אומר ח"כ שמולי. "חצי מיליון שקל לילד - זה סכום שהוא פשוט לא רלוונטי עבור מרבית האוכלוסייה. ראש הממשלה בנימין נתניהו נכנע שוב למיעוט העריץ והחשוך בממשלתו, לרעת ציבור שאוהב את המדינה ותורם לה, אך לא טוב דיו כדי להיות חלק ממנה". 

איציק שמולי / צילום: אופיר אייב

ביחס לסוכנויות הפונדקאות הפועלות בישראל ובחו"ל, נכתב בדוח כי הן "אינן נדרשות כיום להכרה של המדינה, ולכן אין מידע רשמי על מספר סוכנויות התיווך לפונדקאות בישראל ובחו"ל הפועלות בארץ. אין כיום דרישה לעמידה בתנאי סף, לקבלת רישיון או לבקרה על פעילות לשם פתיחת סוכנות תיווך לפונדקאות בישראל. בוועדת הפונדקאות במשרד הבריאות לא מפקחים על פעילות הסוכנויות, ולפיכך גם לא על גובה התשלום הנגבה מההורים המיועדים".

בהצעת החוק שהגיש ח"כ שמולי, מדובר על כך שהמדינה תבדוק ותיתן הכשר מתאים לסוכנויות בחו"ל. "כיום זה מערב פרוע", אומר ח"כ שמולי, "אנשים חושבים שאי-אפשר ליפול באמריקה, והאמת היא שבוודאי שאפשר ליפול. קליניקות קמות שם כפטריות אחרי הגשם, ואתה לא יודע מי נגד מי ואיפה להתחיל. הסיכון הכלכלי והמשפטי הוא אסטרונומי".

בוועדת מור-יוסף מ-2010, שבחנה גם היא את הרחבת הזכות לפונדקאות בישראל לגברים, נטען כי ההרחבה הזו תוביל להגדלה דרמטית של הביקוש לפונדקאות בישראל, דבר שיעלה עוד יותר את מחיר הפונדקאות, כמו גם את הוצאות המדינה. 

עוד כתבות

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

חיילי המילואים חזרו מהמלחמה וגילו שההגנות מפני פיטורים לא מספיקות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים ולעתים מידע פנים קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מופיע כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר ?

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; הישראלית שמזנקת, וזו שנופלת ב-35%

אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● מניית גלובל אי מזנקת בעקבות הדוחות, סולאראדג' נופלת ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית