גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ב"ש מתאימה עצמה למשקיעים ולמשפרי דיור, יש פריחה בעיר"

הקמת עיר הבה"דים, ההכרזה כבירת הסייבר והסכמי גג להקמת 18 אלף יח"ד, הופכים את באר שבע לאחת הערים המתפתחות בישראל ● בעיר מנצלים כעת את עתודות הקרקע לבניית שכונות חדשות וקליטת התושבים

שכונת פארק הנחל בב"ש. מעין עיר בתוך עיר/צילום: olin
שכונת פארק הנחל בב"ש. מעין עיר בתוך עיר/צילום: olin

הכתבה בשיתוף באר שבע טאצ'

על חזונו של "הזקן", בן גוריון, ליישוב הנגב, כבר נאמר מספיק. גם על השינוי הגדול שעוברת באר שבע בשנים האחרונות דובר לא פעם - והפוטנציאל העצום של העיר מוזכר רבות. אך אם נעזוב את הדיבורים בצד וננסה להתמקד במה שקורה בשטח, בפועל, נגלה הפתעה גדולה: מתברר שבאר שבע גדלה בקצב מרשים, פורחת ומתרחבת ממש מדי יום, בדרך להפוך באופן רשמי לאחת הערים הגדולות בישראל, התחזית מדברת על יותר מ־300 אלף תושבים בשנת 2030.

באר שבע נהנית כבר כמה שנים מתנופה, וזאת הודות לכמה גורמים: הקמת עיר הבה"דים ומעבר של יחידות נוספות לדרום (עוד נרחיב על כך), הכרזת הממשלה על העיר כבירת הסייבר של ישראל - והכתרתה בעקבות כך, על ידי מומחים בינלאומיים, כאחת מערי ההייטק המבטיחות בעולם. לאחרונה אף הקימה חברת הענק IBM מעבדת סייבר חדשה בעיר, ואוניברסיטת בן גוריון הודיעה על הקמת CyberSpark - ארגון שיעודד את קידומו של פארק הסייבר שפועל בבאר שבע.

זאת ועוד, לא במפתיע ניצבו שתיים משכונות העיר, רמות ונווה זאב, ברשימת עשר השכונות המבוקשות בארץ ב־2017. ואם זה לא מספיק, עוד קודם לכן, בשנת 2015, נפל דבר בעיר: עיריית באר שבע חתמה מול משרד האוצר על הסכם גג חדש, שאפתני במיוחד, אשר מורה על הקמת 18 אלף יחידות דיור חדשות. זמן לא רב לאחר מכן נחתם הסכם נוסף, מול משרד התחבורה, על הקמת רכבת קלה בבאר שבע. שני אלו לבדם מצביעים על מהפך, ואמורים לחולל שינוי בלתי רגיל בעיר - שיתווסף כבר לזה המתחולל בה בעשור האחרון.

כעת יאמרו רבים, במידה רבה של צדק, שתכנונים "על הנייר" לא שווים כלום בלי עובדות בשטח. ובכן, גם כאן באר שבע מעניקה שיעור בעשייה. מתברר שממש מתחת לאף של רבים מאיתנו - במרחק שעה ורבע נסיעה מהמרכז הסואן - העיר צומחת והופכת למטרופולין.

פרויקט באר שבע טאצ'. תכנון עדכני ומעוצב/צילום: olin

השטח כבר רוחש, המתעניינים כבר בדרך

"בירת הנגב זו לא סתם עוד אמירה", קובע שייקה נפחא, בעלי חברת סלעית נדל"ן אשר בונה, בין היתר, בשכונת פארק הנחל החדשה בבאר שבע - בה צפויים להשתכן כ־4,500 בתי אב בעוד כשלוש שנים. "לעיר יש שטח מספיק ואיתנוּת פיננסית להכיל עשרות אלפי יחידות דיור חדשות - ולכן גם נחתם אותו הסכם גג גדול. אם נוסיף לכך את המעבר של חיל המודיעין ושל חיל הקשר והתקשוב לדרום, אז ברור שלא מעט יחידות דיור צריכות לקום בעיר בזמן קצר יחסית - ויש כאן את היכולת לעשות זאת".

אם כן, נראה כי המספרים שציינו קודם אינם דמיוניים - ואפשר בהחלט לראות זאת בשטח. כמה וכמה שכונות חדשות כבר החלו לצוץ "בין החולות" סביב העיר, בשטחים מישוריים רחבי ידיים שבהם קל יחסית, להקים מתחמי בנייה עצומים כמעט מאפס.

"היעדים של הסכם הגג ריאליים, והרבה יותר מזה", הוא אומר. "בבאר שבע יש עתודות קרקע רבות, שלא כמו בערי מרכז הארץ. בשטחים הללו לא צריך לחשוב, למשל, איך בונים יציאות מכבישים מהירים כמו נתיבי איילון או כביש 4 כדי ליצור גישה לשכונה החדשה. כאן פשוט לוקחים חלקת קרקע ו'מלבישים' עליה שכונה שאפשר לתכנן בה כניסות ויציאות בקלות, בגלל השטח המישורי הגדול. במצב כזה קל הרבה יותר ליישם את התוכניות בפועל, לבנות ולאכלס. התב"ע של שכונת פארק הנחל, לדוגמה, אושרה ב־2016 וכבר ב־2018 עלו טרקטורים ראשונים על הקרקע".

את התחושה הזו, של שטח רוחש ומשתנה בקצב מהיר, הרבה מאוד אנשים כבר מזהים, כך מתברר. לדברי נפחא לא מדובר רק בתושבים המתגוררים בסמוך לעיר, ולא רק באנשי הקבע אשר מעבירים את מקום מגוריהם אליה בעקבות העתקת בסיסים רבים אל הדרום. גם תושבי ערים רחוקות יותר, בחגורה הדרומית סביב תל אביב, מתחילים לפזול אל בירת הנגב.

"משקיעים תמיד התעניינו בבאר שבע, אך לרוב הם חיפשו דירות ליד האוניברסיטה, כדי להשכיר אותן לסטודנטים", הוא מספר. "לאחרונה אנחנו חווים התעניינות גדולה גם מתושבים שמתגוררים בין ראשון לציון לגדרה - אנשים שמחפשים איכות חיים ודירות גדולות במחירים סבירים. היום, בגלל השכונות החדשות ובגלל הנגישוּת שמציעים כביש שש והרכבת, הפוטנציאל של באר שבע מתחיל להתממש. הרבה משפרי דיור עוברים מהמעגל השני של תל אביב אל באר שבע. הרי היום נסיעה מבאר שבע לתל אביב ברכבת או ברכב - אורכת שעה ורבע".

באר שבע טאצ' - דירות בסטנדרט גבוה ועיצוב ייחודי. לפרטים הקליקו כאן>>

שכונה בתוך פארק

כדי לבחון בפועל את קצב התפתחותה של עיר מסוימת, צריך לסייר באתרי הבנייה שלה. מי שיעשה זאת בבאר שבע של היום יגלה, כאמור, לא מעט פרויקטים חדשים שיוצאים אל הפועל, וביניהם גם שכונות חדשות שקורמות עור וגידים. אחת השכונות הללו היא שכונת פארק הנחל, שנחשבת לייחודית בעיקר בשל אופייה הסביבתי המיוחד.

השכונה למעשה תוקם אל תוך פארק גדול, פארק נחל באר שבע שכבר נמצא בהליכי פיתוח מואצים, וששטחו 5,300 דונמים. בתוך הפארק שני אלמנטים מרכזיים וראויים לציון: האחד - שכונת פארק הנחל המדוברת, שכאמור, תשתרע על פני 1,300 דונמים ותכלול כ־4,500 בתי אב; השני - אגם מלאכותי, הגדול ביותר בישראל, ששטחו 90 דונמים. כבר היום יש בו מים, אגב.

האגם המלאכותי בפארק הנחל, ב"ש. הגדול בישראל/צילום: olin

"חצי מהפארק כבר קיים בשטח, ועליו בונים את השכונה", מספר נפחא, שהחברה שבבעלותו מקימה פרויקט גדול בשכונה, "באר שבע טאצ'". "בסופו של תהליך יהנה כל בית אב מדונם וחצי אדמה מול הבית, ובשכונה עצמה יהיו כל הפסיליטיז - מבני חינוך מגנים עד בתי ספר על יסודיים, שטחים מסחריים, מלונאות, תחנות טיפת חלב. כל מה שצריך מאל"ף ועד תי"ו.

"מי שהגה את הרעיון להקמת השכונה הוא ראש העיר, רוביק דנילוביץ'. מתעניינים רבים שבחנו את האפשרות לעבור לעיר חיפשו שכונה שתהיה מנותקת מהעיר עצמה, מעין עיר בתוך עיר - כדי להקל על המעבר, שיכול להיות קשה לאנשים רבים. מי שיגור בשכונה הזו לא צריך להיכנס לבאר שבע עצמה. אגב, זה מהלך שגם מעודד הגירה חיובית לעיר, וראינו את זה קורה בשכונת הפארק בחדרה, למשל".

שכונת פארק הנחל אכן נמצאת מחוץ לעיר עצמה, בדרום־מזרחה ובסמוך למתחם איקאה החדש שנפתח זה מכבר. עובדה מפתיעה מאוד נוגעת ללוחות הזמנים של בניית השכונה - על פי התכנון בעוד שלוש שנים מהיום יאוכלסו 70% מיחידות הדיור בה; המוסדות הציבוריים, כחלק מההסכם מול היזמים, אמורים להיות מוכנים עם כניסתם של הדיירים לשכונה, כך שהתושבים יקבלו שכונה מוכנה למגורים כבר במועד האכלוס.

הסטנדרט הגבוה והתכנון הקפדני מתבטאים היטב גם מבחינת הפרויקטים הפרטניים שיתבצעו בשכונה, דוגמת פרויקט "באר שבע טאצ'", שאותו הזכרנו קודם לכן. "מדובר במגה פרויקט, 800 יחידות דיור, שלצורך הקמתו חברו יחד שלוש חברות - סלעית נדל"ן, קבוצת שובל וקבוצת טובולסקי", אומר נפחא. "אנחנו בונים במפרט שלא נופל מתל אביב. כך לדוגמה, המעצב מושיק גלאמין מעצב את השטחים הציבוריים, ובכל בניין חייב להיות חדר לרווחת הדיירים, כסטנדרט. לרשות כל בית אב יעמדו מחסן ושתי חניות, תת-קרקעיות ברובן, וההתחייבות היא ללוחות זמנים ברורים וקשיחים, כמו בשכונה כולה".

אם כן, נדמה כי באר שבע מוכנה: מוכנה לקליטת עוד ועוד תושבים המגיעים מבחוץ, מוכנה להתרחבות משמעותית בשנים הקרובות, ומעל לכול - מוכנה להפוך לאחת הערים המובילות בישראל, ובעתיד הנראה לעין.

"בשנים הבאות הבנייה תהיה בעיקר בפריפריה, ובעיקר בשכונות חדשות כדוגמת שכונת פארק הנחל", מסכם נפחא. "משקיעים ממשיכים לקנות דירות בבאר שבע, ולא רק סביב האוניברסיטה. הם מאמינים בעיר הזאת, שנהנית מהגירה חיובית גם מאזורים רחוקים יחסית. כל שוק הנדל"ן נמצא כרגע בהאטה מסוימת, אבל באר שבע מתאימה עצמה גם למשקיעים וגם למשפרי דיור. יש פריחה בעיר: היא מציעה שטחים רבים ונגישות, ויש לה פוטנציאל גדול להמשיך ולהתרחב - עד שתעמוד לצד הערים הגדולות באמת".

באר שבע טאצ' - איכות חיים בשכונת פארק הנחל. לפרטים הקליקו כאן>>

עוד כתבות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI), חברה ישראלית שפיתחה מערכת הפעלה לניהול מעבדים גרפיים ולשיפור הניצולת שלהם, בכ-680 מיליון דולר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה ● פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים ובת"א להחזרת החטופים • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים