גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביטקוין, מניות FAANG או סייבר: כל טרנד בא יומו

בעוד מספר שנים נסתכל לאחור לשנת 2018 ונזכור את התנודתיות החריגה שהייתה לנו בשווקים ומה היא הולידה אחריה ● בינתיים השנה הנוכחית תיזכר כשנה שבה נחשפו המשקיעים לנישות השקעה חדשות

מניית אפל/ צילום: רויטרס, Mike Segar
מניית אפל/ צילום: רויטרס, Mike Segar

שנת ההשקעות 2018 נכנסת לישורת הסופית וכבר אפשר להתחיל ולסכם את מה שהיה לנו בשווקים. לא משנה מה יהיו הביצועים הסופיים של המדדים המובילים בארץ ובחו"ל, אין ספק כי לאחר מספר שנים רצופות שבהן השקעה בשוקי המניות הרגישה כמו נסיעה נוחה ובטוחה בכיוון אחד, 2018 תיזכר ככזאת שהפכה את הנסיעה הרגועה לרכבת הרים מפחידה.

אז מה היה לנו? המניות פתחו את השנה בחודש של עליות חזקות למדי, רק כדי למחוק את כל העליות הללו בחודשיים לאחר מכן, כאשר במקביל התנודתיות שנרשמה בשווקים זינקה בחדות לרמות שלא נראו בשוקי המניות מזה שנים.

יחד עם זאת, משקיעים שהתאזרו בסבלנות ולא ברחו מהשוק בפברואר, נהנו מחודש אפריל ואילך מחצי שנה שאופיינה בעליות שערים נאות בשווקים, שבמהלכה שוק המניות בארה"ב שבר שיא אחרי שיא ורשם תשואה חיובית של 9% בסוף ספטמבר.

או אז רכבת ההרים התהפכה פעם נוספת ומחודש אוקטובר החל גל מימושים בשווקים, בהובלת מניות הטכנולוגיה הגדולות בארה"ב, אשר משכו את השווקים מטה ולמעשה איפסו את התשואה שנרשמה עד נקודה זו ובחלק מהמדדים אף עברו לטריטוריה שלילית מתחילת השנה.

כאן המקום לציין שהשנה הנוכחית מתאפיינת הן בשונות אדירה בין הסקטורים השונים והן בתוך הסקטורים המרכזיים עצמם נרשמו פערים גדולים בין ביצועי תתי-הענפים השונים.

בעוד שמדדי הטכנולוגיה, הבריאות והצריכה הרימו ראש בתשעת החודשים הראשונים של השנה וזינקו בחדות עם ביצועים דו-ספרתיים, יתר הענפים פיגרו הרחק מאחור (רובם אף הניבו תשואה שלילית בזמן גל העליות). התמונה הזאת התהפכה באוקטובר, כאשר תחומי הפעילות הרגישים יותר למחזור הכלכלי, בראשם ענפי הצריכה והאנרגיה, משכו את השוק מטה ואילו הענפים הדפנסיביים כדוגמת תשתיות וצריכה בסיסית שינו כיוון כלפי מעלה.

שונות אדירה בין הסקטורים השונים השנה / מקור: רויטרס

לא על הסקטור לבדו

בחינה של ביצועי הסקטורים בארה"ב לבדם אינה מגלה את הסיפור המעניין ביותר של שנת 2018 בעולם המדדים. על מנת לאתר אותו, יש לנבור עמוק יותר, בתוך הקרביים של הסקטורים ותתי הסקטורים, אל נישות השקעה שחלקן עדיין לא זכו אפילו לסיווג ברור ומוסכם משל עצמם.

הכוונה היא למדדי השקעה חדשים שפותחו לאחרונה ומתמקדים בתחומים שרובם לא היו קיימים בכלל עד לפני מספר שנים: בלוקצ'יין, אינטליגנציה מלאכותית (AI), כלי רכב אוטונומיים ועוד.

מדדים אלו, יחד עם מדדים נוספים המתמקדים במניות מנישת השקעה מסוימת, למשל תחום המסחר המקוון, פינטק או קנאביס, זכו השנה לתשומת לב מיוחדת בקרב המשקיעים בעולם וגם בישראל. מוצרי מדד על תחומים אלו הובילו בגיוסים במרבית חודשי השנה והשאירו מאחור השקעות במדדים "משעממים" כמו S&P 500 ונאסד"ק.

כמו תמיד, בחלק מהמקרים הבחירה להתמקד בנישת השקעה מסוימת הייתה הצלחה מסחררת שהניבה ביצועים עודפים משמעותית על יתר החלופות בשוק. אולם במקרים אחרים, כמו הקנאביס למשל, התוצאה למשקיעים הייתה פחות טובה.

בנקודה זו חשוב לבצע הבחנה בין מבחן התוצאה (הביצועים בפועל, מן הסתם) לבין עצם ההחלטה של משקיעים להיצמד למדדים אלו מלכתחילה.

לפעמים עדיף להיות בינוני

על מנת להבין מה גורם למשקיעים לרוץ אחרי טרנד נוכחי בשווקים, צריך לעמוד על המשמעות הפסיכולוגית של השקעה במדדים.

משקיע שבוחר להיצמד לביצועי שוק המניות דרך מדדים מרכזיים כמו S&P 500, דאקס או MSCI World, בוחר למעשה להיות בינוני. כמעט ואין שום סיכוי שהשקעה במדדים אלו תניב בנקודת זמן מסוימת את הביצועים הטובים ביותר בשוק, אם בהשוואה למנהלי השקעות אחרים או אפילו למדדים אחרים הנוקטים באסטרטגיה שונה. כמעט תמיד יהיה מנהל השקעות או מכשיר השקעה שיניב תשואה גבוהה יותר ממדד השוק.

אז מה ההיגיון שמנחה את הרוב המוחלט של המשקיעים בעולם להיצמד למדדי השוק המרכזיים? הרציונל הוא שהשקעה במדדים אלו אמנם לא תניב את הביצוע הטוב ביותר או מנגד את הגרוע ביותר בשוק, אלא פשוט מבטיחה להשיג ביצועים ממוצעים לאורך זמן.

זה לא אומר שבכל שנה תתקבל אותה תשואה נמוכה - גם מדדי שוק ידעו שנים של עליות חדות (וכמובן גם ירידות כואבות), אך השקעה כזו לאורך תקופה ממושכת צפויה להניב תוחלת תשואה חיובית של כ-8%-10% בממוצע לשנה.

ולמרות שעובדה זו נהירה וברורה לכל, בכל תקופה עולה קרנה של אסטרטגיה מסוימת או ענף ספציפי הבולטים מעל כלל השוק בביצועיהם.

בשנת 2016 היו אלה מדדי סמארט ביתא למיניהם, בשנה שעברה היה זה הביטקוין ושלל המטבעות הקריפטוגרפיים האחרים ובשנת 2018 היו אלה מניות ה-FAANG (פייסבוק, אמזון, אפל, נטפליקס וגוגל).

מניות אלה, יחד עם מניות נוספות שהצטרפו לטרנד כמו מיקרוסופט ו-Nvidia, כיכבו בחלק לא מבוטל ממדדי הנישה והביאו לתשואות מרשימות בחודשים הראשונים של השנה. מיותר לציין שכל משקיע מהשורה ששם את כספו בקרן סל על מדד שוק "רגיל" כמו S&P 500 או Russell 1000, התמלא קנאה לאור התשואות הללו.

וכאן נכנס הלקח החשוב ביותר שעל המשקיעים ללמוד מהשנה החולפת: מי שבחר להשקיע במדדי הנישה רק מתוך ציפייה להשגת תשואות גבוהות תוך זמן קצר, התבדה באופן חד ברבעון האחרון של השנה.

חשוב להדגיש כי אותם מדדים אינם בהכרח השקעה רעה, אלא שבנקודת הזמן הנוכחית חלק לא מבוטל מהחברות ומתחומי הפעילות הללו עדיין לא "מבושל" מספיק ועל כן השקעה כזו מאופיינת בפרופיל סיכון גבוה יותר ביחס לשוק הכללי.

לטווח הארוך ייתכן בהחלט ואף סביר שהשקעה בתחומים מבטיחים כמו פינטק, סייבר ומסחר מקוון תוכיח עצמה ותניב תשואות פנומנליות בהסתכלות של 20 שנה מהיום. השאלה אם השקעה כזאת כיום מתאימה לכל אחד מהמשקיעים שנכנסו לשם. 

הכותב הוא מייסד ומנכ"ל אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ, המתמחה במחקר ופיתוח, חישוב ועריכת מדדי ניירות ערך למגוון צרכי השקעה. לכותב יש אינטרס אישי באמור לעיל. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו

עוד כתבות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"