גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניית חלל תקשורת קורסת, וגם האג"ח נופלות; המנכ"ל: "החברה תעמוד בהתחייבויותיה"

מתחילת דצמבר נפלה מניית חברת לוויני התקשורת ב-45%, כשבמקביל צנחו האג"ח הארוכות ב-10% ● לחלל התחייבויות אג"ח של כ-2 מיליארד שקל ● המנכ"ל דוד פולק: "אנחנו לא מבינים למה המניה קרסה. אין לכך סיבה, ואני מאמין שהצדק ייצא לאור"

דוד פולק/ צילום: חלל תקשורת
דוד פולק/ צילום: חלל תקשורת

כבר שלושה חודשים וחצי שהמשקיעים בחברת חלל תקשורת נתונים במצב של חוסר ודאות גבוה. בתחילת ספטמבר הודיע שר המדע והטכנולוגיה, אופיר אקוניס, באופן רשמי כי לוויין התקשורת החדש "עמוס 8" ייבנה בישראל, ומאז מחפשים המשקיעים רמזים לשאלה האם תסכים ממשלת ישראל ליטול על עצמה את העלות העודפת של בניית הלוויין, כך שזו לא תושט על כתפיה של חלל תקשורת בשל כך.

אקוניס, חשוב להדגיש, ציין בהודעתו כי הממשלה אישרה את השתתפות המדינה במימון הבנייה והפיתוח של עמוס 8. עם זאת, סכום ההשתתפות לא נמסר, ועדיין לא ברור באופן רשמי אם תסכים הממשלה להקצות מאות מיליוני שקלים מתקציבה לכיסוי ההפרש שבין בניית הלוויין בישראל לבין העלות הנמוכה יותר שהייתה מושטת על חלל תקשורת ובעלי מניותיה, במקרה שהלוויין היה נבנה בארה"ב.

על רקע האווירה השלילית הכללית בשווקים הפיננסיים, והבריחה מנכסי סיכון, לצד חוסר הוודאות הגבוה בנוגע לעתיד החברה, ספגו בשבועות האחרונים ניירות הערך של חלל תקשורת  ירידות שערים חדות. כך, מתחילת דצמבר נפלה מניית החברה ב-45% והשלימה קריסה של 65% מתחילת השנה, לשווי שוק של כ-140 מיליון שקל בלבד.

מניית חלל תקשורת צנחה ביותר מ-60% מאוגוסט 2016

המניה מסוכנת יותר מהאג"ח

במקביל נפלו החודש גם איגרות החוב הארוכות של חלל מסדרות ט"ז ו-י"ז בכ-10%, ואלה נסחרות כיום במחירים המשקפים תשואה שנתית לפדיון של 12% ו-15%, בתאמה. במצב כזה, מעדיפים אולי חלק מהמשקיעים את האג"ח על פני המניה המסוכנת יותר, ועניין זה מעמיק עוד יותר את הלחץ על מניית חלל. 

בשיחה עם "גלובס" אמר היום דוד פולק, מנכ"ל חלל תקשורת: "אנחנו לא מבינים למה המניה קרסה. מבחינת המניה אנחנו בערפל, אבל אין לכך סיבה ואני מאמין שהצדק ייצא לאור".

פולק ערך היום שיחת ועידה למשקיעי החברה, שבה ציין כי היא תסיים את 2018 כשבקופתה מזומנים חופשיים בהיקף של 80 מיליון דולר. סכום זה כולל 10 מיליון דולר שהתקבלו מחברת SpaceX בעקבות ביטול השיגור המתוכנן של הלוויין עמוס 8, ועוד 10 מיליון דולר שהתקבלו מהתעשייה האווירית בעקבות פסק הבוררות שניתן בחודש שעבר בקשר עם האיחור של תע"א במסירת הלוויין עמוס 6.

פולק גם הדגיש כי בידי החברה עוד 60 מיליון דולר, שמוחזקים בידי נאמן ומיועדים להשלמת בניית הלוויין עמוס 17, שעתיד להיות משוגר לחלל במאי 2019. מסיבות אלה, ובהתבסס על תחזית המכירות לשנים הקרובות, אמר פולק בשיחה: "להערכתי, החברה תעמוד בהתחייבויות למחזיקי האג"ח". חוב האג"ח של חלל מסתכם ביותר מ-2 מיליארד שקל (קרן וריבית).

"יתרון ענקי בשוק האפריקאי"

עמוס 17 הוא העתיד הבהיר של חלל. הלוויין מיוצר על ידי חברת בואינג האמריקאית, ולדברי פולק, מדובר בלוויין התקשורת הכי מתקדם שישהה בחלל לאחר שיגורו. בשיחת הוועידה הוא הסביר כי עתיד התעשייה נמצא בלוויינים גמישים - כלומר, כאלה שיכולים לנוע בין נקודות חלל שונות.

"בואינג הכי מתקדמת בנושא, וזה נותן לנו יתרון ענקי בשוק האפריקאי", הבהיר פולק. "לאף חברה אין לוויין כזה, ואפילו לוראל (החברה שהייתה אמורה לבנות את עמוס 8; ע"כ) לא בונה לוויינים כאלה. זה יהיה הלוויין הכי מתקדם בחלל, והוא ייתן לנו יתרונות גדולים מול המתחרים שלנו ועבור הלקוחות שלנו".

בשיחת הוועידה חשף פולק כי הלוויין מעורר התעניינות רבה וכי חוזה אחד, בהיקף של 30 מיליון דולר, כבר נחתם עם אחד הלקוחות. "מקובל בתעשייה שעיקר המכירות הן לאחר שיגור מוצלח של הלוויין, ככה שהחוזה הזה הוא הפתעה לטובה. אנחנו במשאים ומתנים עם כמה לקוחות, ואנחנו רואים סיכוי. אנחנו פועלים במרץ, מסתערים על אפריקה ובטוחים שנצליח", הדגיש.

אפריקה היא שוק יעד מרכזי עבור עמוס 17, כשהמטרה היא לאפשר מגוון רחב של שידורי תקשורת מסוגים שונים (טלוויזיה, טלפוניה, אינטרנט בפס רחב לנקודות קצה על הקרקע ובמטוסים, ועוד) על גבי הלוויין. על פי פולק, התוכנית היא להשיג עסקאות שימלאו לפחות 70% מקיבולת הלוויין, כדי שניתן יהיה לעמוד בהתחייבויות.

עתיד מעורפל ל"עמוס 8" 

אלא שאם עמוס 17 מספק אופק בהיר יחסית, הרי שהאופק של עמוס 8 עדיין לוט בערפל. במארס השנה חתמה חלל על הסכם לרכישת עמוס 8 מידי יצרנית הלוויינים האמריקאית לוראל תמורת 112 מיליון דולר, לאחר שהתעשייה האווירית הישראלית הציעה לבנות את הלוויין במחיר הגבוה בעשרות מיליוני דולרים (200-300 מיליון שקל). עם זאת, לחצים כבדים שהפעילו עובדי התעשייה האווירית על שרים בממשלה, הובילו את אחד ממשרדי הממשלה להודיע לחלל תקשורת כי "בכוונת גורמים ממשלתיים לפעול למימוש לוויין בתע"א לנקודת שמים 4 מעלות מערב בהתאם לצורכיהם".

בספטמבר הוציא כאמור השר אקוניס הודעה רשמית בנושא, שלפיה תע"א היא שתבנה את עמוס 8, ובהמשך הודיעה חלל כי ההסכם עם לוראל לא ייצא לפועל וכי היא פועלת במטרה לקדם באופן מיטבי את תוכנית הלוויין. היא הדגישה כי נבחנת כדאיותן של כמה חלופות, ובהן האפשרות לשיתוף פעולה עם ממשלת ישראל.

בשיחת הוועידה היום הבהיר פולק כי בחודשים האחרונים מתקיים משא ומתן עם הממשלה ועם תע"א על עמוס 8. "עשינו כברת דרך במו"מ, תוך שנבטיח שחלל לא תיפגע בזכויות המסחריות ביחס להסכם עם לוראל", אמר.

בהמשך הבהיר פולק בשיחה עם גלובס: "אנחנו רוצים לשמור על התנאים העסקיים שהיו לנו עם לוראל, כדי שהמשקיעים בחברה לא ייפגעו. מצד שני, בגלל שהתעשייה האווירית יותר יקרה, המדינה תסייע לה והנושא הזה לא גמור. כך שיש דברים שהכרחיים למשא ומתן הזה, ואנחנו לא חלק בו".

הוא הסביר כי לממשלה יש את השיקולים שלה, והיא יכולה להחליט לגשר על פערים של כמה עשרות מיליוני דולרים. "אני לא עוסק בנושא שבין המדינה לבין התעשייה האווירית, אבל ההנחה שלנו היא שהמחיר יותאם ככה שהתוכנית העסקית לא תיפגע. זאת הנחה מאוד אופטימית, אבל היא תנאי מבחינתנו".

"סערה מושלמת" במניית חלל

חלל תקשורת עברה בשנים האחרונות "סערה מושלמת", כשמאז אוגוסט 2016 נפלה מניית החברה בכ-80%. זה התחיל בשתי מכות קשות שניחתו על החברה בתוך פחות משנה: אובדן הקשר עם הלוויין עמוס 5 בנובמבר 2015, והתפוצצותו של הלוויין עמוס 6 בספטמבר 2016 בעת הניסיון לשגרו לחלל.

בעקבות אותה התפוצצות, בוטלה עסקה למכירת החברה לגוף סיני תמורת סכום של 285 מיליון דולר (כ-1.1 מיליארד שקל). מוקדם יותר השנה ניתן צו פירוק לבעלת השליטה בחלל, חברת יורוקום של שאול אלוביץ.

מניות השליטה בחלל תקשורת (54%) מוחזקות בידי כונס הנכסים של קבוצת יורוקום, והשאר בידי הציבור. עם זאת, מבחינה מעשית היא מושפעת מאוד מהחלטות שרי הממשלה. ראשית, מאחר שחלק ניכר מהכנסותיה (32% נכון ל-2017) נובעים מחוזים עם ממשלת ישראל; ושנית, מאחר שכל העברת בעלות בה מחייבת את אישורו של משרד התקשורת, כמו כל חברות התקשורת האחרות.

עניין זה קיבל משנה תוקף באחרונה, כשמשרד התקשורת החליט שלא לאשר את מכירת מניות השליטה בחברה האחות, סאטקום מערכות (שגם היא נשלטת בידי יורוקום שבפירוק), לידי חברת התקשורת הזרה ליקוויד קומיוניקיישנס.

על רקע האיחור המסתמן בשיגור לוויין עמוס 8 לחלל, קיבלה אתמול חלל תקשורת הודעה מהלקוחה השנייה בגודלה שלה, חברת הטלוויזיה בלוויין yes. בהודעה זו, שגם סיפקה את הסיבה לשיחת הוועידה היום, מסרה yes כי החליטה שלא לתקן את ההסכם ביניהן מ-2017 וכי היא תשמור על זכותה שלא לחכור מקטעים במקרה של איחור בשיגור עמוס 8. חלל, מצדה, הדגישה כי היא בוחנת את משמעויות ההודעה, לרבות בהתייחס לשיתוף הפעולה האפשרי עם הממשלה.

בשיחת הוועידה אמר פולק כי חלל ממשיכה בפעילות, תוך בחינת משמעויות הדיווח של yes. בין השאר, הוא ציין כי נבחנת האפשרות להאיץ את שיגורו של לוויין גמיש נוסף, כמחליף ללוויין הוותיק עמוס 3, וזאת למרון שעמוס 3 אמור לסיים את חייו רק בתחילת 2026.

יש לציין כי בשנת 2017 סיפקה yes כ-29.4% מהכנסותיה של חלל, בסך 21.75 מיליון דולר. כל ההכנסות האלה הגיעו מנקודת שמים 4 מעלות מערב, שבה פועל הלוויין עמוס 3 לצד הלוויין הזמני המושכר עמוס 7, שאמור להיות מוחלף בעתיד בידי עמוס 8. 

עוד כתבות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו