גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניית חלל תקשורת קורסת, וגם האג"ח נופלות; המנכ"ל: "החברה תעמוד בהתחייבויותיה"

מתחילת דצמבר נפלה מניית חברת לוויני התקשורת ב-45%, כשבמקביל צנחו האג"ח הארוכות ב-10% ● לחלל התחייבויות אג"ח של כ-2 מיליארד שקל ● המנכ"ל דוד פולק: "אנחנו לא מבינים למה המניה קרסה. אין לכך סיבה, ואני מאמין שהצדק ייצא לאור"

דוד פולק/ צילום: חלל תקשורת
דוד פולק/ צילום: חלל תקשורת

כבר שלושה חודשים וחצי שהמשקיעים בחברת חלל תקשורת נתונים במצב של חוסר ודאות גבוה. בתחילת ספטמבר הודיע שר המדע והטכנולוגיה, אופיר אקוניס, באופן רשמי כי לוויין התקשורת החדש "עמוס 8" ייבנה בישראל, ומאז מחפשים המשקיעים רמזים לשאלה האם תסכים ממשלת ישראל ליטול על עצמה את העלות העודפת של בניית הלוויין, כך שזו לא תושט על כתפיה של חלל תקשורת בשל כך.

אקוניס, חשוב להדגיש, ציין בהודעתו כי הממשלה אישרה את השתתפות המדינה במימון הבנייה והפיתוח של עמוס 8. עם זאת, סכום ההשתתפות לא נמסר, ועדיין לא ברור באופן רשמי אם תסכים הממשלה להקצות מאות מיליוני שקלים מתקציבה לכיסוי ההפרש שבין בניית הלוויין בישראל לבין העלות הנמוכה יותר שהייתה מושטת על חלל תקשורת ובעלי מניותיה, במקרה שהלוויין היה נבנה בארה"ב.

על רקע האווירה השלילית הכללית בשווקים הפיננסיים, והבריחה מנכסי סיכון, לצד חוסר הוודאות הגבוה בנוגע לעתיד החברה, ספגו בשבועות האחרונים ניירות הערך של חלל תקשורת  ירידות שערים חדות. כך, מתחילת דצמבר נפלה מניית החברה ב-45% והשלימה קריסה של 65% מתחילת השנה, לשווי שוק של כ-140 מיליון שקל בלבד.

מניית חלל תקשורת צנחה ביותר מ-60% מאוגוסט 2016

המניה מסוכנת יותר מהאג"ח

במקביל נפלו החודש גם איגרות החוב הארוכות של חלל מסדרות ט"ז ו-י"ז בכ-10%, ואלה נסחרות כיום במחירים המשקפים תשואה שנתית לפדיון של 12% ו-15%, בתאמה. במצב כזה, מעדיפים אולי חלק מהמשקיעים את האג"ח על פני המניה המסוכנת יותר, ועניין זה מעמיק עוד יותר את הלחץ על מניית חלל. 

בשיחה עם "גלובס" אמר היום דוד פולק, מנכ"ל חלל תקשורת: "אנחנו לא מבינים למה המניה קרסה. מבחינת המניה אנחנו בערפל, אבל אין לכך סיבה ואני מאמין שהצדק ייצא לאור".

פולק ערך היום שיחת ועידה למשקיעי החברה, שבה ציין כי היא תסיים את 2018 כשבקופתה מזומנים חופשיים בהיקף של 80 מיליון דולר. סכום זה כולל 10 מיליון דולר שהתקבלו מחברת SpaceX בעקבות ביטול השיגור המתוכנן של הלוויין עמוס 8, ועוד 10 מיליון דולר שהתקבלו מהתעשייה האווירית בעקבות פסק הבוררות שניתן בחודש שעבר בקשר עם האיחור של תע"א במסירת הלוויין עמוס 6.

פולק גם הדגיש כי בידי החברה עוד 60 מיליון דולר, שמוחזקים בידי נאמן ומיועדים להשלמת בניית הלוויין עמוס 17, שעתיד להיות משוגר לחלל במאי 2019. מסיבות אלה, ובהתבסס על תחזית המכירות לשנים הקרובות, אמר פולק בשיחה: "להערכתי, החברה תעמוד בהתחייבויות למחזיקי האג"ח". חוב האג"ח של חלל מסתכם ביותר מ-2 מיליארד שקל (קרן וריבית).

"יתרון ענקי בשוק האפריקאי"

עמוס 17 הוא העתיד הבהיר של חלל. הלוויין מיוצר על ידי חברת בואינג האמריקאית, ולדברי פולק, מדובר בלוויין התקשורת הכי מתקדם שישהה בחלל לאחר שיגורו. בשיחת הוועידה הוא הסביר כי עתיד התעשייה נמצא בלוויינים גמישים - כלומר, כאלה שיכולים לנוע בין נקודות חלל שונות.

"בואינג הכי מתקדמת בנושא, וזה נותן לנו יתרון ענקי בשוק האפריקאי", הבהיר פולק. "לאף חברה אין לוויין כזה, ואפילו לוראל (החברה שהייתה אמורה לבנות את עמוס 8; ע"כ) לא בונה לוויינים כאלה. זה יהיה הלוויין הכי מתקדם בחלל, והוא ייתן לנו יתרונות גדולים מול המתחרים שלנו ועבור הלקוחות שלנו".

בשיחת הוועידה חשף פולק כי הלוויין מעורר התעניינות רבה וכי חוזה אחד, בהיקף של 30 מיליון דולר, כבר נחתם עם אחד הלקוחות. "מקובל בתעשייה שעיקר המכירות הן לאחר שיגור מוצלח של הלוויין, ככה שהחוזה הזה הוא הפתעה לטובה. אנחנו במשאים ומתנים עם כמה לקוחות, ואנחנו רואים סיכוי. אנחנו פועלים במרץ, מסתערים על אפריקה ובטוחים שנצליח", הדגיש.

אפריקה היא שוק יעד מרכזי עבור עמוס 17, כשהמטרה היא לאפשר מגוון רחב של שידורי תקשורת מסוגים שונים (טלוויזיה, טלפוניה, אינטרנט בפס רחב לנקודות קצה על הקרקע ובמטוסים, ועוד) על גבי הלוויין. על פי פולק, התוכנית היא להשיג עסקאות שימלאו לפחות 70% מקיבולת הלוויין, כדי שניתן יהיה לעמוד בהתחייבויות.

עתיד מעורפל ל"עמוס 8" 

אלא שאם עמוס 17 מספק אופק בהיר יחסית, הרי שהאופק של עמוס 8 עדיין לוט בערפל. במארס השנה חתמה חלל על הסכם לרכישת עמוס 8 מידי יצרנית הלוויינים האמריקאית לוראל תמורת 112 מיליון דולר, לאחר שהתעשייה האווירית הישראלית הציעה לבנות את הלוויין במחיר הגבוה בעשרות מיליוני דולרים (200-300 מיליון שקל). עם זאת, לחצים כבדים שהפעילו עובדי התעשייה האווירית על שרים בממשלה, הובילו את אחד ממשרדי הממשלה להודיע לחלל תקשורת כי "בכוונת גורמים ממשלתיים לפעול למימוש לוויין בתע"א לנקודת שמים 4 מעלות מערב בהתאם לצורכיהם".

בספטמבר הוציא כאמור השר אקוניס הודעה רשמית בנושא, שלפיה תע"א היא שתבנה את עמוס 8, ובהמשך הודיעה חלל כי ההסכם עם לוראל לא ייצא לפועל וכי היא פועלת במטרה לקדם באופן מיטבי את תוכנית הלוויין. היא הדגישה כי נבחנת כדאיותן של כמה חלופות, ובהן האפשרות לשיתוף פעולה עם ממשלת ישראל.

בשיחת הוועידה היום הבהיר פולק כי בחודשים האחרונים מתקיים משא ומתן עם הממשלה ועם תע"א על עמוס 8. "עשינו כברת דרך במו"מ, תוך שנבטיח שחלל לא תיפגע בזכויות המסחריות ביחס להסכם עם לוראל", אמר.

בהמשך הבהיר פולק בשיחה עם גלובס: "אנחנו רוצים לשמור על התנאים העסקיים שהיו לנו עם לוראל, כדי שהמשקיעים בחברה לא ייפגעו. מצד שני, בגלל שהתעשייה האווירית יותר יקרה, המדינה תסייע לה והנושא הזה לא גמור. כך שיש דברים שהכרחיים למשא ומתן הזה, ואנחנו לא חלק בו".

הוא הסביר כי לממשלה יש את השיקולים שלה, והיא יכולה להחליט לגשר על פערים של כמה עשרות מיליוני דולרים. "אני לא עוסק בנושא שבין המדינה לבין התעשייה האווירית, אבל ההנחה שלנו היא שהמחיר יותאם ככה שהתוכנית העסקית לא תיפגע. זאת הנחה מאוד אופטימית, אבל היא תנאי מבחינתנו".

"סערה מושלמת" במניית חלל

חלל תקשורת עברה בשנים האחרונות "סערה מושלמת", כשמאז אוגוסט 2016 נפלה מניית החברה בכ-80%. זה התחיל בשתי מכות קשות שניחתו על החברה בתוך פחות משנה: אובדן הקשר עם הלוויין עמוס 5 בנובמבר 2015, והתפוצצותו של הלוויין עמוס 6 בספטמבר 2016 בעת הניסיון לשגרו לחלל.

בעקבות אותה התפוצצות, בוטלה עסקה למכירת החברה לגוף סיני תמורת סכום של 285 מיליון דולר (כ-1.1 מיליארד שקל). מוקדם יותר השנה ניתן צו פירוק לבעלת השליטה בחלל, חברת יורוקום של שאול אלוביץ.

מניות השליטה בחלל תקשורת (54%) מוחזקות בידי כונס הנכסים של קבוצת יורוקום, והשאר בידי הציבור. עם זאת, מבחינה מעשית היא מושפעת מאוד מהחלטות שרי הממשלה. ראשית, מאחר שחלק ניכר מהכנסותיה (32% נכון ל-2017) נובעים מחוזים עם ממשלת ישראל; ושנית, מאחר שכל העברת בעלות בה מחייבת את אישורו של משרד התקשורת, כמו כל חברות התקשורת האחרות.

עניין זה קיבל משנה תוקף באחרונה, כשמשרד התקשורת החליט שלא לאשר את מכירת מניות השליטה בחברה האחות, סאטקום מערכות (שגם היא נשלטת בידי יורוקום שבפירוק), לידי חברת התקשורת הזרה ליקוויד קומיוניקיישנס.

על רקע האיחור המסתמן בשיגור לוויין עמוס 8 לחלל, קיבלה אתמול חלל תקשורת הודעה מהלקוחה השנייה בגודלה שלה, חברת הטלוויזיה בלוויין yes. בהודעה זו, שגם סיפקה את הסיבה לשיחת הוועידה היום, מסרה yes כי החליטה שלא לתקן את ההסכם ביניהן מ-2017 וכי היא תשמור על זכותה שלא לחכור מקטעים במקרה של איחור בשיגור עמוס 8. חלל, מצדה, הדגישה כי היא בוחנת את משמעויות ההודעה, לרבות בהתייחס לשיתוף הפעולה האפשרי עם הממשלה.

בשיחת הוועידה אמר פולק כי חלל ממשיכה בפעילות, תוך בחינת משמעויות הדיווח של yes. בין השאר, הוא ציין כי נבחנת האפשרות להאיץ את שיגורו של לוויין גמיש נוסף, כמחליף ללוויין הוותיק עמוס 3, וזאת למרון שעמוס 3 אמור לסיים את חייו רק בתחילת 2026.

יש לציין כי בשנת 2017 סיפקה yes כ-29.4% מהכנסותיה של חלל, בסך 21.75 מיליון דולר. כל ההכנסות האלה הגיעו מנקודת שמים 4 מעלות מערב, שבה פועל הלוויין עמוס 3 לצד הלוויין הזמני המושכר עמוס 7, שאמור להיות מוחלף בעתיד בידי עמוס 8. 

עוד כתבות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● גיוס של 23 מיליון דולר ל-Restore Medical בתחום אי ספיקת הלב ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט