גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

מניית חלל תקשורת קורסת, וגם האג"ח נופלות; המנכ"ל: "החברה תעמוד בהתחייבויותיה"

מתחילת דצמבר נפלה מניית חברת לוויני התקשורת ב-45%, כשבמקביל צנחו האג"ח הארוכות ב-10% ● לחלל התחייבויות אג"ח של כ-2 מיליארד שקל ● המנכ"ל דוד פולק: "אנחנו לא מבינים למה המניה קרסה. אין לכך סיבה, ואני מאמין שהצדק ייצא לאור"

דוד פולק/ צילום: חלל תקשורת
דוד פולק/ צילום: חלל תקשורת

כבר שלושה חודשים וחצי שהמשקיעים בחברת חלל תקשורת נתונים במצב של חוסר ודאות גבוה. בתחילת ספטמבר הודיע שר המדע והטכנולוגיה, אופיר אקוניס, באופן רשמי כי לוויין התקשורת החדש "עמוס 8" ייבנה בישראל, ומאז מחפשים המשקיעים רמזים לשאלה האם תסכים ממשלת ישראל ליטול על עצמה את העלות העודפת של בניית הלוויין, כך שזו לא תושט על כתפיה של חלל תקשורת בשל כך.

אקוניס, חשוב להדגיש, ציין בהודעתו כי הממשלה אישרה את השתתפות המדינה במימון הבנייה והפיתוח של עמוס 8. עם זאת, סכום ההשתתפות לא נמסר, ועדיין לא ברור באופן רשמי אם תסכים הממשלה להקצות מאות מיליוני שקלים מתקציבה לכיסוי ההפרש שבין בניית הלוויין בישראל לבין העלות הנמוכה יותר שהייתה מושטת על חלל תקשורת ובעלי מניותיה, במקרה שהלוויין היה נבנה בארה"ב.

על רקע האווירה השלילית הכללית בשווקים הפיננסיים, והבריחה מנכסי סיכון, לצד חוסר הוודאות הגבוה בנוגע לעתיד החברה, ספגו בשבועות האחרונים ניירות הערך של חלל תקשורת  ירידות שערים חדות. כך, מתחילת דצמבר נפלה מניית החברה ב-45% והשלימה קריסה של 65% מתחילת השנה, לשווי שוק של כ-140 מיליון שקל בלבד.

מניית חלל תקשורת צנחה ביותר מ-60% מאוגוסט 2016

המניה מסוכנת יותר מהאג"ח

במקביל נפלו החודש גם איגרות החוב הארוכות של חלל מסדרות ט"ז ו-י"ז בכ-10%, ואלה נסחרות כיום במחירים המשקפים תשואה שנתית לפדיון של 12% ו-15%, בתאמה. במצב כזה, מעדיפים אולי חלק מהמשקיעים את האג"ח על פני המניה המסוכנת יותר, ועניין זה מעמיק עוד יותר את הלחץ על מניית חלל. 

בשיחה עם "גלובס" אמר היום דוד פולק, מנכ"ל חלל תקשורת: "אנחנו לא מבינים למה המניה קרסה. מבחינת המניה אנחנו בערפל, אבל אין לכך סיבה ואני מאמין שהצדק ייצא לאור".

פולק ערך היום שיחת ועידה למשקיעי החברה, שבה ציין כי היא תסיים את 2018 כשבקופתה מזומנים חופשיים בהיקף של 80 מיליון דולר. סכום זה כולל 10 מיליון דולר שהתקבלו מחברת SpaceX בעקבות ביטול השיגור המתוכנן של הלוויין עמוס 8, ועוד 10 מיליון דולר שהתקבלו מהתעשייה האווירית בעקבות פסק הבוררות שניתן בחודש שעבר בקשר עם האיחור של תע"א במסירת הלוויין עמוס 6.

פולק גם הדגיש כי בידי החברה עוד 60 מיליון דולר, שמוחזקים בידי נאמן ומיועדים להשלמת בניית הלוויין עמוס 17, שעתיד להיות משוגר לחלל במאי 2019. מסיבות אלה, ובהתבסס על תחזית המכירות לשנים הקרובות, אמר פולק בשיחה: "להערכתי, החברה תעמוד בהתחייבויות למחזיקי האג"ח". חוב האג"ח של חלל מסתכם ביותר מ-2 מיליארד שקל (קרן וריבית).

"יתרון ענקי בשוק האפריקאי"

עמוס 17 הוא העתיד הבהיר של חלל. הלוויין מיוצר על ידי חברת בואינג האמריקאית, ולדברי פולק, מדובר בלוויין התקשורת הכי מתקדם שישהה בחלל לאחר שיגורו. בשיחת הוועידה הוא הסביר כי עתיד התעשייה נמצא בלוויינים גמישים - כלומר, כאלה שיכולים לנוע בין נקודות חלל שונות.

"בואינג הכי מתקדמת בנושא, וזה נותן לנו יתרון ענקי בשוק האפריקאי", הבהיר פולק. "לאף חברה אין לוויין כזה, ואפילו לוראל (החברה שהייתה אמורה לבנות את עמוס 8; ע"כ) לא בונה לוויינים כאלה. זה יהיה הלוויין הכי מתקדם בחלל, והוא ייתן לנו יתרונות גדולים מול המתחרים שלנו ועבור הלקוחות שלנו".

בשיחת הוועידה חשף פולק כי הלוויין מעורר התעניינות רבה וכי חוזה אחד, בהיקף של 30 מיליון דולר, כבר נחתם עם אחד הלקוחות. "מקובל בתעשייה שעיקר המכירות הן לאחר שיגור מוצלח של הלוויין, ככה שהחוזה הזה הוא הפתעה לטובה. אנחנו במשאים ומתנים עם כמה לקוחות, ואנחנו רואים סיכוי. אנחנו פועלים במרץ, מסתערים על אפריקה ובטוחים שנצליח", הדגיש.

אפריקה היא שוק יעד מרכזי עבור עמוס 17, כשהמטרה היא לאפשר מגוון רחב של שידורי תקשורת מסוגים שונים (טלוויזיה, טלפוניה, אינטרנט בפס רחב לנקודות קצה על הקרקע ובמטוסים, ועוד) על גבי הלוויין. על פי פולק, התוכנית היא להשיג עסקאות שימלאו לפחות 70% מקיבולת הלוויין, כדי שניתן יהיה לעמוד בהתחייבויות.

עתיד מעורפל ל"עמוס 8" 

אלא שאם עמוס 17 מספק אופק בהיר יחסית, הרי שהאופק של עמוס 8 עדיין לוט בערפל. במארס השנה חתמה חלל על הסכם לרכישת עמוס 8 מידי יצרנית הלוויינים האמריקאית לוראל תמורת 112 מיליון דולר, לאחר שהתעשייה האווירית הישראלית הציעה לבנות את הלוויין במחיר הגבוה בעשרות מיליוני דולרים (200-300 מיליון שקל). עם זאת, לחצים כבדים שהפעילו עובדי התעשייה האווירית על שרים בממשלה, הובילו את אחד ממשרדי הממשלה להודיע לחלל תקשורת כי "בכוונת גורמים ממשלתיים לפעול למימוש לוויין בתע"א לנקודת שמים 4 מעלות מערב בהתאם לצורכיהם".

בספטמבר הוציא כאמור השר אקוניס הודעה רשמית בנושא, שלפיה תע"א היא שתבנה את עמוס 8, ובהמשך הודיעה חלל כי ההסכם עם לוראל לא ייצא לפועל וכי היא פועלת במטרה לקדם באופן מיטבי את תוכנית הלוויין. היא הדגישה כי נבחנת כדאיותן של כמה חלופות, ובהן האפשרות לשיתוף פעולה עם ממשלת ישראל.

בשיחת הוועידה היום הבהיר פולק כי בחודשים האחרונים מתקיים משא ומתן עם הממשלה ועם תע"א על עמוס 8. "עשינו כברת דרך במו"מ, תוך שנבטיח שחלל לא תיפגע בזכויות המסחריות ביחס להסכם עם לוראל", אמר.

בהמשך הבהיר פולק בשיחה עם גלובס: "אנחנו רוצים לשמור על התנאים העסקיים שהיו לנו עם לוראל, כדי שהמשקיעים בחברה לא ייפגעו. מצד שני, בגלל שהתעשייה האווירית יותר יקרה, המדינה תסייע לה והנושא הזה לא גמור. כך שיש דברים שהכרחיים למשא ומתן הזה, ואנחנו לא חלק בו".

הוא הסביר כי לממשלה יש את השיקולים שלה, והיא יכולה להחליט לגשר על פערים של כמה עשרות מיליוני דולרים. "אני לא עוסק בנושא שבין המדינה לבין התעשייה האווירית, אבל ההנחה שלנו היא שהמחיר יותאם ככה שהתוכנית העסקית לא תיפגע. זאת הנחה מאוד אופטימית, אבל היא תנאי מבחינתנו".

"סערה מושלמת" במניית חלל

חלל תקשורת עברה בשנים האחרונות "סערה מושלמת", כשמאז אוגוסט 2016 נפלה מניית החברה בכ-80%. זה התחיל בשתי מכות קשות שניחתו על החברה בתוך פחות משנה: אובדן הקשר עם הלוויין עמוס 5 בנובמבר 2015, והתפוצצותו של הלוויין עמוס 6 בספטמבר 2016 בעת הניסיון לשגרו לחלל.

בעקבות אותה התפוצצות, בוטלה עסקה למכירת החברה לגוף סיני תמורת סכום של 285 מיליון דולר (כ-1.1 מיליארד שקל). מוקדם יותר השנה ניתן צו פירוק לבעלת השליטה בחלל, חברת יורוקום של שאול אלוביץ.

מניות השליטה בחלל תקשורת (54%) מוחזקות בידי כונס הנכסים של קבוצת יורוקום, והשאר בידי הציבור. עם זאת, מבחינה מעשית היא מושפעת מאוד מהחלטות שרי הממשלה. ראשית, מאחר שחלק ניכר מהכנסותיה (32% נכון ל-2017) נובעים מחוזים עם ממשלת ישראל; ושנית, מאחר שכל העברת בעלות בה מחייבת את אישורו של משרד התקשורת, כמו כל חברות התקשורת האחרות.

עניין זה קיבל משנה תוקף באחרונה, כשמשרד התקשורת החליט שלא לאשר את מכירת מניות השליטה בחברה האחות, סאטקום מערכות (שגם היא נשלטת בידי יורוקום שבפירוק), לידי חברת התקשורת הזרה ליקוויד קומיוניקיישנס.

על רקע האיחור המסתמן בשיגור לוויין עמוס 8 לחלל, קיבלה אתמול חלל תקשורת הודעה מהלקוחה השנייה בגודלה שלה, חברת הטלוויזיה בלוויין yes. בהודעה זו, שגם סיפקה את הסיבה לשיחת הוועידה היום, מסרה yes כי החליטה שלא לתקן את ההסכם ביניהן מ-2017 וכי היא תשמור על זכותה שלא לחכור מקטעים במקרה של איחור בשיגור עמוס 8. חלל, מצדה, הדגישה כי היא בוחנת את משמעויות ההודעה, לרבות בהתייחס לשיתוף הפעולה האפשרי עם הממשלה.

בשיחת הוועידה אמר פולק כי חלל ממשיכה בפעילות, תוך בחינת משמעויות הדיווח של yes. בין השאר, הוא ציין כי נבחנת האפשרות להאיץ את שיגורו של לוויין גמיש נוסף, כמחליף ללוויין הוותיק עמוס 3, וזאת למרון שעמוס 3 אמור לסיים את חייו רק בתחילת 2026.

יש לציין כי בשנת 2017 סיפקה yes כ-29.4% מהכנסותיה של חלל, בסך 21.75 מיליון דולר. כל ההכנסות האלה הגיעו מנקודת שמים 4 מעלות מערב, שבה פועל הלוויין עמוס 3 לצד הלוויין הזמני המושכר עמוס 7, שאמור להיות מוחלף בעתיד בידי עמוס 8. 

עוד כתבות

קמפיין מתחזה לגופים מוסדיים במטרה להפיל משקיעים / צילום: Shutterstock

אזהרה: חשבונות פיקטיביים מנסים להתחזות לגלובס ברשתות החברתיות

מספר חשבונות פיקטיביים מתחזים לעיתון גלובס ביממה האחרונה ומציעים המלצות על מניות ותשואות עתק ● מדובר במגמה הולכת וגוברת של הונאות פיננסיות שמטא לא נותנת להן מענה ● אנו מטפלים בנושא מול מטא ● אנא שימו לב לסימני האזהרה

קפטן סומיט צ'אוהאן / צילום: תמונה פרטית

הנשיא ההודי של נמל חיפה: "יכולות לעבור בישראל פי מיליון סחורות"

ההשתלטות על מצר באב אל־מנדב והמתיחות הגוברת במפרץ הפרסי טלטלו מחדש את נתיבי השיט העולמיים ● בצל החשש ממשבר אנרגיה וגל התייקרויות, נשיא נמל חיפה, קפטן סומיט צ'אוהאן, מזהיר בריאיון כי "הסחר הבינלאומי כבר לא יחזור לקדמותו" ● כעת הוא מצביע על ההחמצה הישראלית, ומציג את המודל שיכול לשנות את התמונה

אתונה, יוון. המשקיעים מחפשים דירות קטנות יותר / צילום: Shutterstock

המחירים עולים, התשואות מתמתנות: האם התשואה בפורטוגל, ביוון ובקפריסין מצדיקה את הסיכון?

נתוני הלמ"ס והבנקים המרכזיים בפורטוגל, ביוון ובקפריסין חושפים תמונת מצב מורכבת של שווקים בחוסר איזון, בירוקרטיה מעכבת וסיכוני בועה פיננסית

עמוס אוזן ועו''ד אשר אלבז / צילום:  שלו מן, יח''צ

המדינה שאין בה מס רכישה - "גם לא על דירה עשירית"

הקירבה והמחירים האטרקטיביים הפכו את קפריסין ויוון ליעדים מובילים עבור משקיעי הנדל"ן הישראלים, אבל מי שמוכן קצת להרחיק יכול למצוא הזדמנויות נוספות ● לא משקיעים עם העדר: חלק ב'

כתבות מרתקות מהעיתונים הגדולים בעולם / צילום: Shutterstock

פרויקט מיוחד: כתבות מרתקות מהעיתונים הגדולים בעולם

מנחה הריאליטי שמציע למכירה 800 איים פרטיים, היעלמותו של מתנגד משטר בלארוסי בלב ים, המערכת שעוקבת אחרי מאות מיליוני אמריקאים, תחיית הכורים הגרעיניים בעידן ה־AI ומדריך למלחמה כלכלית מפי החוקר שעיצב את הסנקציות על רוסיה ואיראן ● גלובס מגיש בבלעדיות כתבות שלא תוכלו להפסיק לקרוא מהגופים המובילים בעולם

וורן באפט / צילום: ap

וורן באפט בהודעה דרמטית: פורש מתפקיד יו"ר ברקשייר - "הזמן תמיד מנצח"

משקיע העל הודיע היום לבעלי המניות של חברת האחזקות כי הוא פורש מתפקיד היו"ר ● בנו הווארד יחליף אותו בתפקיד

גלעד אלשטשולר, יוסי לוי, יאיר לפידות / צילום: סם יצחקוב, יח''צ, איל יצהר

רגע לפני העסקה: הסטות הכספים הגדולות מאלטשולר שחם נמשכו

אלטשולר שחם וילין לפידות ממשיכים לאבד מיליארדים למתחרים • כלל זינקה לראש טבלת המגייסים עם 1.64 מיליארד שקל, בעוד מיטב ירד למקום השני ● איילון מופיעה לראשונה בטבלאות, ומגדל בדרך לעקוף את מנורה מבטחים בהיקף הנכסים המנוהלים • וברקע, עסקת ווישור מציבה סימן שאלה כפול: כיצד ייראה שיתוף הפעולה העתידי בפעילות הגמל של איילון ואלטשולר שחם החדשה?

הפגנה נגד מפלגת הימין הקיצוני AfD, לאחר הניצחון בסקסוניה־אנהלט / צילום: Reuters, Christian Mang

7 מיליון מבקשי מקלט נהרו לאירופה והולידו מפץ פוליטי

בלב הפוליטיקה האירופאית עומדת שורה של נושאים חדשים, הכוללת הגירה, זהות לאומית ואקלים ● בזמן שבמפלגות הקיצון הפופוליסטיות מטיבים למנף את הנושאים הבוערים, וכך זכו בבחירות הכלליות בשבדיה השבוע ובבחירות למדינת המחוז בסקסוניה־אנהלט בגרמניה, מפלגות המרכז הותיקות נותרות מאחור ● והחשש הגדול: תנועת המטוטלת הפוליטית עשויה להפוך למהירה ולחדה הרבה יותר

סירי המשופרת כבר פה. האם אפל עומדת בציפיות?

ענקית הטכנולוגיה משיקה את מערכת ההפעלה iOS 27, שהחידוש העיקרי בה נוגע ליכולות הבינה המלאכותית של סירי ● לצד זאת היא מציעה שדרוגי ביצועים, אך לא סוגרת את כל הפערים מול גוגל

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואת האג"ח לעשור שוב חצתה את רף ה-5%

מדד ה-S&P 500 טיפס בכ-0.2% ● הביטקוין זינק בחדות אל מעל לרף ה-80 אלף דולר ● בורסות אירופה ננעלו בירידות חדות ● הבורסות המרכזיות באסיה ננעלו בעליות; מדד הניקיי טיפס בכ-1.5% ● הבנק המרכזי של יפן העלה היום את הריבית לרמה של 1.25% - הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995 ● וורן באפט פורש מתפקידו כיו"ר ברקשייר האת'אווי ● לקראת יום כיפור, בת"א לא התקיים היום מסחר

צילום מסך של אתר ההגרלות ''דירה בהנחה''

משרד השיכון סגר זמנית את אתר "דירה בהנחה"

האתר נסגר לצורך איתור חרדים שמצויים בסטאטוס של המתנה, לאור החלטת בג"ץ והנחיית הייעוץ המשפטי לממשלה, לפיהן חרדים שלא שירתו בצה"ל אינם זכאים להשתתף בהגרלות ● לפי שעה, לא ברור מתי האתר ייפתח שוב

מערכת ההגנה האווירית ספיידר / צילום: רפאל

רפאל מאשרת את חשיפת גלובס: בדרך לעסקת ענק בצ׳כיה

רפאל אישרה את חשיפת גלובס על המגעים להרחבת עסקת מערכת ההגנה האווירית ספיידר בצ׳כיה, שנחתמה במקור עבור ארבע סוללות ● התוכנית צפויה להתפתח למערך הגנה לאומי משולב, עם יכולות נגד טילים בליסטיים וכטב”מים ומערכות מבוססות לייזר ● שתי הסוללות הראשונות מהעסקה המקורית כבר נמצאות בצ׳כיה

מגדל בראשית / צילום: נוי מאיה

סכסוך ענק במגדל היוקרה בתל אביב: תביעות הדדיות של מעל מיליארד שקל

אלקטרה בנייה ויזמי פרויקט "בראשית" בשכונת בבלי הגישו תביעות הדדיות לבוררות • חברת הביצוע אלקטרה תובעת כ-270 מיליון שקל בגין עיכובים בתשלומים והשלכות השריפה בבניין • מנגד, חברת "מגדלי בראשית דניאל" של משפחת כוזהינוף תובעת עד מיליארד שקל • פרויקט הדגל סובל משרשרת עיכובים, אכלוס שנדחה בשנתיים וסכסוכים משפטיים עם רוכשים - למרות שהדירות בו נמכרות במחירי שיא של עד 117 אלף שקל למ"ר

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה / צילום: ap

אירופה בכוננות: המסדרון הצר שעלול להפוך לזירת עימות עם רוסיה

אזהרות חריגות מצד מנהיגים באירופה ומידע מודיעיני על צעדים אפשריים מצד מוסקבה מגבירים את הדריכות ביבשת ● במוקד החשש נמצא מסדרון סובאלקי, רצועה יבשתית באורך של פחות מ־100 ק"מ בין פולין לליטא, שהשתלטות רוסית עליה עלולה לנתק את המדינות הבלטיות משאר חברות נאט"ו ● במקביל, בלארוס פתחה בתרגיל צבאי סמוך לאזור

''רצח לעת ערב''. הכומר חוקר / צילום: באדיבות yes

"רצח לעת ערב": הבריטים נשארים מנומסים בזמן שהגופות נערמות לרגליהם

כפר אנגלי מנומנם, תעלומת רצח וסודות שנקברו במשך עשרות שנים עומדים במרכז סדרת המתח החדשה שעלתה ב־yes ● מת’יו לואיס, הזכור כנוויל מסרטי "הארי פוטר", נכנס לנעלי הכומר המקומי ומגלה שרצח מהעבר ממשיך לגבות קורבנות גם בהווה ● מאחורי הנימוסים והשלווה הכפרית מסתתרת קהילה שתעשה לא מעט כדי שהאמת תישאר קבורה

שוטרים בטורקיה, ארכיון / צילום: ap

תשעה ישראלים נעצרו בטורקיה בחשד למעורבות ברשת ההונאה שנחשפה במדינה

לפי הרשויות, הרשת פעלה במשך כעשור והונתה קורבנות באמצעות השקעות מזויפות • אחד החשודים המרכזיים: אזרח ישראלי שמחזיק גם בדרכון פורטוגלי • משרד החוץ: מטפלים באירוע ופועלים לוודא שזכויות הישראלים נשמרות

קופרה טראמר / צילום: יח''צ

החל מ-226 אלף שקל: הקרוס אובר שמגיע עם מראה קרבי וביצועים משופרים

הרכב מבית פולקסווגן צובר הרבה נקודות זכות על עיצוב אגרסיבי שפונה לקהל צעיר, ותא נוסעים איכותי ומאובזר ● התנהגות הכביש מלוטשת אבל לגרסת הבסיס לא היו מזיקים עוד כמה עשרות כוחות סוס

שכונת צמודי קרקע אמריקאית / צילום: Shutterstock

הרבה משקל לריבית, חשיבות עצומה לאשראי: הרגליים שעליהן עומד שוק הנדל"ן האמריקאי

דמוגרפיה קובעת כמה אנשים רוצים בית, וההיצע מעיד כמה בתים עומדים לרשותם, אך האשראי קובע כמה הם מסוגלים לשלם ● כשמשקי הבית מקבלים גישה רחבה למימון משכנתאות, זמינות הכסף לדיור עולה, וגם המחירים ● איך זה עובד בארה"ב, ומה ניתן ללמוד מהשוואה לישראל? ● כתבה ראשונה בסדרה

התוכנית: הגדלת היישוב פי שלושה. ג'דיידה־מכר / צילום: פאול אורלייב

הממשלה החליטה לבנות לראשונה עיר ערבית. ואז שר האוצר נזכר שצריך לייהד את הגליל

המדינה השקיעה עשור, דיונים מקצועיים ומיליארדי שקלים בהסכם גג ענק להרחבת ג'דיידה־מכר, יישוב עני ומוכה פשיעה ● עכשיו, פוליטיקאים בולמים את התוכנית בשם "ייהוד הגליל" ● אלא שביטול הבנייה לא יעלים את צורכי הדיור בחברה הערבית

תחנת כוח פחמית בארה''ב. היתרון האנרגטי של סין נובע מכורים גרעיניים ומפאנלים סולאריים / צילום: ap, J. David Ake

בתוך העולם הדיסטופי המזוהם של מרכזי הנתונים

חוות השרתים הענקיות שמשמשות את מודלי ה-AI צורכות יותר אנרגיה מערים שלמות ● בדרך הן פולטות גזי חממה בקצב מסחרר, שצפוי להכפיל את עצמו עד 2030 ● הפתרון: כורים גרעיניים שקמים לתחייה בזה אחר זה ● כך המרוץ להנעת הבינה המלאכותית מעצב את העולם