גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הירידה מהבמה של המנהיגה החזקה בעולם: אנגלה מרקל היא אשת השנה של אסף אוני

בכל שנות כהונתה הארוכות אנגלה מרקל לא יזמה שום רפורמה, לא טילטלה שום ספינה, לא נלחמה עם האיגודים או שינתה את החוקה באופן משמעותי, ותמיד ניהלה את העניינים בקור רוח מופתי. הייתה רק החלטה משמעותית אחת שקיבלה ב-13 שנות כהונתה עד כה - לפתוח את גבולות גרמניה בסתיו 2015. 2018 תיזכר כשנה שבה מרקל שילמה את המחיר הפוליטי על ההחלטה הזו ● אנשי השנה של "גלובס" 

קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

נסעתי פעם לכפר שבו גדלה אנגלה מרקל. חשבתי שאני יודע לאן אני מגיע, אבל טעיתי. זכרתי שהיא עברה בגיל שלושה חודשים ביחד עם משפחתה ממערב למזרח גרמניה, כדי שאביה - כומר לותרני - יוכל לשמש ככומר הקהילה בטמפלין. אבל כשהגעתי לכפר הקטן, 90 קילומטר מצפון לברלין, ביום קר ושמשי של ינואר, כל מי ששאלתי הסביר שלמעשה אני צריך לצאת מחוץ לו. "אתה צריך לנסוע לוואלדהוף", אמרה בעלת בית קפה שאליו נכנסתי להתחמם. עליתי על האופניים שהבאתי ברכבת, יצאתי דרך החומות העתיקות של טמפלין ורכבתי במינוס עשר מעלות בערך עשר דקות עד שראיתי שלט - "ואלדהוף".

מה שגיליתי שם השפיע במידה רבה על מה שאני חושב על מרקל. מהכביש ראיתי בניינים עתיקים, חצרות מרוצפות, אורוות לסוסים, חממות ומגדל כנסייה לא גבוה. היה ברור שמדובר במתחם די ישן, אולי מהמאה ה-19, שקשור לחקלאות. כשנכנסתי אליו מבין הבתים איתרתי גנן שהסתובב עם מריצה, ושאלתי אותו אם זה המקום שבו נולדה הקנצלרית אנגלה מרקל. שלפתי פנקס. הוא הסתכל עלי במבט משונה והתחיל לצעוק, "עיתונאי, עיתונאי, יש כאן עיתונאי". הוא הסתובב והלך, ואני המשכתי אחריו. אחרי פגישות מקריות עם עוד כמה מהנוכחים, ושיחה עם גננת בגן שפועל במקום, הבנתי את התמונה: ואלדהוף הוא חווה טיפולית, מקום שבו חיים ועובדים אנשים עם מוגבלות ופגיעה מוחית, והיה כזה עוד בימי מזרח גרמניה.

עשרות ילדים, נערים ומבוגרים הושמו בו על ידי המשפחות והרשויות, לטיפול המסור של ארגון צדקה של הכנסייה הלותרנית, שלה שייך המתחם עד היום. כסף מהמערב עזר לתמוך בנזקקים ביותר מהמזרח, שייצרו כאן נעליים ומברשות, גידלו חזירים וטיפחו סוסים. בשיא הפעילות היו במקום 200 חוסים. הכומר האזורי, אביה של אנגלה, גר במקום כחלק משליחותו והוביל סמינר לכמרים. אנגלה, אחיה ואחותה גדלו בין המטפלים והמטופלים. מחוץ לחומות.

מרקל כמעט שלא מזכירה את הפרט הזה מההיסטוריה האישית שלה. היא מתייחסת אליו באופן נדיר, רק כשהיא נשאלת על כך ישירות. היא אינה עושה בו שימוש פוליטי. אחרי שחזרתי מהביקור חיפשתי ומצאתי ראיון אחד שבו אמרה כי ההתבגרות בוואלדהוף לימדה אותה להתמודד עם האחר. לא קשה להבין היכן היא מיישמת את מה שלמדה - הסבלנות, ההתעלמות מפרובוקציות, המחויבות להמשיך בעבודה ללא דרמה הן חלק מהמאפיינים שלה בהתמודדות עם מנהיגים כמו טראמפ, פוטין ואפילו מקרון בזירה הבינלאומית.

גם את החלטתה השנויה במחלוקת, שקשה להמעיט בחשיבותה לעתיד גרמניה, לפתוח את הגבולות בספטמבר 2015 למיליון וחצי פליטים, מבקשי מקלט ומהגרים, חשבתי שהבנתי טוב יותר אחרי הביקור בוואלדהוף. בסופו של דבר, הילדות היא שמעצבת את הנפש. למרקל דווח על משבר הומניטרי, מאות אלפי פליטים צובאים על הגבולות, מאות אלפים אחרים בדרך. יש חיכוכים בגבול וסיכון אמיתי שייאלצו לירות על מבקשי מקלט. בתו של הכומר פתחה לרווחה את שערי הכנסייה.

שנת 2018 תיזכר כשנה שבה מרקל שילמה את המחיר הפוליטי על ההחלטה הזו. זו השנה שבה מרקל החלה את תהליך ירידתה מהבמה הפוליטית בגרמניה. באוקטובר הודיעה כי תוותר על ראשות מפלגת ה-CDU השמרנית, תפקיד שבו החזיקה בעקביות מאז שנת 2000. זו שנה של טלטלה פוליטית בכלכלה הגדולה באירופה, שמובלת עדיין על ידי האישה שהוגדרה פעם כמנהיגה החזקה ביותר בעולם, אבל שהחלה השנה בעצמה בספירה אחורה עד לפרישתה. בין שזו תיעשה בקרוב או לאחר עוד כמה חודשים או אפילו שנות כהונה תלוי בדינמיקה הפוליטית במדינה - אבל זו השנה שבה תם למעשה עידן מרקל בגרמניה.

מדענית מבריקה

התקשורת בגרמניה מכנה את מרקל לפעמים "הקנצלרית המקרית". היא לא הייתה אמורה להגיע לתפקיד. זה מה שהופך אותה לנדירה כל כך בנוף האירופי של פוליטיקאים חלקלקים, שלמדו במוסדות המכשירים אותם לממשל, טוו בהם את הקשרים הדרושים לכך וגיבשו את האופי המתאים.

מרקל הייתה מדענית שהוגדרה "מבריקה", שהשלימה בהצלחה דוקטורט בכימיה קוונטית, ושרק התפרקות מזרח גרמניה והאיחוד עם המערב זרקו אותה לזירה הפוליטית. שם, צמחה בעקביות מאז סוף שנות ה-80 בתוך מפלגת השלטון המערב-גרמנית CDU, וטיפסה בהצלחה בשורות המפלגה הגברית והשמרנית, כשהיא נחשבת ל"נערתו של קוהל" - בת טיפוחיו של הקנצלר.

מבחינה פנים-גרמנית, מרקל היא הביורוקרטית הגדולה. היא לא יזמה שום רפורמה, היא לא טילטלה שום ספינה, לא נלחמה עם האיגודים או שינתה את החוקה באופן משמעותי. היא ניהלה את העניינים בקור רוח מופתי - תמיד קור רוח, תמיד "צריך לחשוב מה אפשר לעשות", אף פעם לא תגובה רגשית או שליפה מהמותן - וקצרה בהצלחה את פירות הרפורמה הכלכלית המקיפה שעשה לפניה הקנצלר גרהרד שרדר. היא הביאה סגנון חדש לפוליטיקה הגרמנית, שככל הנראה ייעלם עמה - ממשלת האחדות. שלוש מארבע הממשלות שהובילה, כולל הנוכחית, היו עם הסוציאל-דמוקרטים, שפעם נחשבו ליריבים של ממש על הנהגת גרמניה והיום נאבקים למצוא מחדש את תמיכת הציבור.

הייתה רק החלטה משמעותית אחת שקיבלה ב-13 שנות כהונתה עד כה - לפתוח את גבולות גרמניה בסתיו 2015. דווקא החלטה זו היא שהוכיחה את עצמה כמשמעותית ביותר לעתיד גרמניה ולמורשתה של מרקל. היא הביאה לפיצול בימין, להקמת מפלגת ימין מתנגדת להגירה בשם "אלטרנטיבה לגרמניה" מימין לשמרנים, ולירידה אבסולוטית בכוחה של מפלגתה של מרקל. "אלטרנטיבה לגרמניה", שעצם שמה מתייחס להצהרתה של הקנצלרית באחת הממשלות כי "אין אלטרנטיבה לדרך שלנו", נכנסה לכל הפרלמנטים ברפובליקה הפדרלית הגרמנית. היא גם הביאה למפלה חסרת תקדים לשמרנים בבוואריה בבחירות האחרונות וגם לשמרנים בבחירות בהסן, מה שהיה הקש ששבר את גב הגמל והביא את מרקל להקדים את הודעתה על פרישה מראשות המפלגה.

"אחת מהעם"

במהלך כל השנים, למרות שברור כי מרקל היא פוליטיקאית ממולחת, המעוניינת בכוח ובהשפעה ואינה בוחלת בצעדים פוליטיים ציניים כדי להשיג אותם, הצליחה מרקל איכשהו לשמור על תדמית של "אחת מהעם".

אולי זו הילדות המזרח-גרמנית, אולי הרקע המדעי, אולי האופי הפרוטסטנטי, אבל הבסיס לכך היה שמרקל תמיד שידרה צניעות. היא עדיין סוחבת בעצמה את התיק הפרטי שלה, לפעמים לצדה ולפעמים על כתפה, באופן מאוד פרקטי (האם ראש הממשלה בנימין נתניהו תועד סוחב מתישהו תיק?); היא נבוכה ומעווה פנים בתגובה להאשמות אישיות כאילו היא נמצאת בחצר בית הספר.

הסתכלתי היטב כשהגיעה לפגישה עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בבית הלבן לפני כחצי שנה. השיירה הממונעת שלה עצרה מול דלתות הכניסה, מולן חיכה טראמפ. כשהיא יצאה מדלת המכונית המשוריינת היא צעדה לכיוון הנשיא האמריקאי, לא לפני שניסתה לטרוק אחריה את הדלת הכבדה שממנה יצאה. מי עושה דברים כאלה?

מאז הודעתה, המערכת הפוליטית בגרמניה מתכוננת לפרישתה, ובאירופה כבר ממהרים לשבח אותה בדברי פרידה. גם נתניהו הודה לה פומבית על היחס החם לישראל ועל "מחויבותה לביטחון המדינה". למרות שהייתה הקנצלרית הראשונה שניסתה לבקש מישראל מחוות מדיניות מול הפלסטינים תמורת אספקת צוללות, בסופו של דבר הסתפקה מרקל בצעד סמלי (העברת כספי המסים לפלסטינים) ומאז הסכימה בעקביות להמשיך ולממן בנדיבות את עסקאות הצוללות וכלי השיט לחיל הים הישראלי. ישנה תמימות דעים לגבי המדיניות הפרו-ישראלית שלה בתחום הביטחוני. חלק אפילו מכנים אותה "הקנצלרית הפרו-ישראלית האחרונה".

מה תעשה אחרי פרישתה? היא כבר הודיעה כי לא תתמודד על שום תפקיד אחר באיחוד האירופי. אולי תחזור לאזור בו גדלה, לאוקרמארק שבו ממוקם הכפר טמפלין. יש לה שם בית קיץ שאליו היא נוסעת עם בעלה, הפרופסור לכימיה יואכים זאואר, מדי שנה. הדיווחים מספרים כי היא מטפסת לבד על העצים כדי לקטוף תפוחים, ומתלוצצת עם השכנים. מרקל, אומרים מי שמכירים אותה אישית, מאוד מצחיקה.

לפחות כלפי חוץ נראה שמרקל מעולם לא הסתנוורה מאור הזרקורים של הזירה העולמית, כך שלא תהיה לה בעיה לעזוב אותה. 

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם