גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הירידה מהבמה של המנהיגה החזקה בעולם: אנגלה מרקל היא אשת השנה של אסף אוני

בכל שנות כהונתה הארוכות אנגלה מרקל לא יזמה שום רפורמה, לא טילטלה שום ספינה, לא נלחמה עם האיגודים או שינתה את החוקה באופן משמעותי, ותמיד ניהלה את העניינים בקור רוח מופתי. הייתה רק החלטה משמעותית אחת שקיבלה ב-13 שנות כהונתה עד כה - לפתוח את גבולות גרמניה בסתיו 2015. 2018 תיזכר כשנה שבה מרקל שילמה את המחיר הפוליטי על ההחלטה הזו ● אנשי השנה של "גלובס" 

קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

נסעתי פעם לכפר שבו גדלה אנגלה מרקל. חשבתי שאני יודע לאן אני מגיע, אבל טעיתי. זכרתי שהיא עברה בגיל שלושה חודשים ביחד עם משפחתה ממערב למזרח גרמניה, כדי שאביה - כומר לותרני - יוכל לשמש ככומר הקהילה בטמפלין. אבל כשהגעתי לכפר הקטן, 90 קילומטר מצפון לברלין, ביום קר ושמשי של ינואר, כל מי ששאלתי הסביר שלמעשה אני צריך לצאת מחוץ לו. "אתה צריך לנסוע לוואלדהוף", אמרה בעלת בית קפה שאליו נכנסתי להתחמם. עליתי על האופניים שהבאתי ברכבת, יצאתי דרך החומות העתיקות של טמפלין ורכבתי במינוס עשר מעלות בערך עשר דקות עד שראיתי שלט - "ואלדהוף".

מה שגיליתי שם השפיע במידה רבה על מה שאני חושב על מרקל. מהכביש ראיתי בניינים עתיקים, חצרות מרוצפות, אורוות לסוסים, חממות ומגדל כנסייה לא גבוה. היה ברור שמדובר במתחם די ישן, אולי מהמאה ה-19, שקשור לחקלאות. כשנכנסתי אליו מבין הבתים איתרתי גנן שהסתובב עם מריצה, ושאלתי אותו אם זה המקום שבו נולדה הקנצלרית אנגלה מרקל. שלפתי פנקס. הוא הסתכל עלי במבט משונה והתחיל לצעוק, "עיתונאי, עיתונאי, יש כאן עיתונאי". הוא הסתובב והלך, ואני המשכתי אחריו. אחרי פגישות מקריות עם עוד כמה מהנוכחים, ושיחה עם גננת בגן שפועל במקום, הבנתי את התמונה: ואלדהוף הוא חווה טיפולית, מקום שבו חיים ועובדים אנשים עם מוגבלות ופגיעה מוחית, והיה כזה עוד בימי מזרח גרמניה.

עשרות ילדים, נערים ומבוגרים הושמו בו על ידי המשפחות והרשויות, לטיפול המסור של ארגון צדקה של הכנסייה הלותרנית, שלה שייך המתחם עד היום. כסף מהמערב עזר לתמוך בנזקקים ביותר מהמזרח, שייצרו כאן נעליים ומברשות, גידלו חזירים וטיפחו סוסים. בשיא הפעילות היו במקום 200 חוסים. הכומר האזורי, אביה של אנגלה, גר במקום כחלק משליחותו והוביל סמינר לכמרים. אנגלה, אחיה ואחותה גדלו בין המטפלים והמטופלים. מחוץ לחומות.

מרקל כמעט שלא מזכירה את הפרט הזה מההיסטוריה האישית שלה. היא מתייחסת אליו באופן נדיר, רק כשהיא נשאלת על כך ישירות. היא אינה עושה בו שימוש פוליטי. אחרי שחזרתי מהביקור חיפשתי ומצאתי ראיון אחד שבו אמרה כי ההתבגרות בוואלדהוף לימדה אותה להתמודד עם האחר. לא קשה להבין היכן היא מיישמת את מה שלמדה - הסבלנות, ההתעלמות מפרובוקציות, המחויבות להמשיך בעבודה ללא דרמה הן חלק מהמאפיינים שלה בהתמודדות עם מנהיגים כמו טראמפ, פוטין ואפילו מקרון בזירה הבינלאומית.

גם את החלטתה השנויה במחלוקת, שקשה להמעיט בחשיבותה לעתיד גרמניה, לפתוח את הגבולות בספטמבר 2015 למיליון וחצי פליטים, מבקשי מקלט ומהגרים, חשבתי שהבנתי טוב יותר אחרי הביקור בוואלדהוף. בסופו של דבר, הילדות היא שמעצבת את הנפש. למרקל דווח על משבר הומניטרי, מאות אלפי פליטים צובאים על הגבולות, מאות אלפים אחרים בדרך. יש חיכוכים בגבול וסיכון אמיתי שייאלצו לירות על מבקשי מקלט. בתו של הכומר פתחה לרווחה את שערי הכנסייה.

שנת 2018 תיזכר כשנה שבה מרקל שילמה את המחיר הפוליטי על ההחלטה הזו. זו השנה שבה מרקל החלה את תהליך ירידתה מהבמה הפוליטית בגרמניה. באוקטובר הודיעה כי תוותר על ראשות מפלגת ה-CDU השמרנית, תפקיד שבו החזיקה בעקביות מאז שנת 2000. זו שנה של טלטלה פוליטית בכלכלה הגדולה באירופה, שמובלת עדיין על ידי האישה שהוגדרה פעם כמנהיגה החזקה ביותר בעולם, אבל שהחלה השנה בעצמה בספירה אחורה עד לפרישתה. בין שזו תיעשה בקרוב או לאחר עוד כמה חודשים או אפילו שנות כהונה תלוי בדינמיקה הפוליטית במדינה - אבל זו השנה שבה תם למעשה עידן מרקל בגרמניה.

מדענית מבריקה

התקשורת בגרמניה מכנה את מרקל לפעמים "הקנצלרית המקרית". היא לא הייתה אמורה להגיע לתפקיד. זה מה שהופך אותה לנדירה כל כך בנוף האירופי של פוליטיקאים חלקלקים, שלמדו במוסדות המכשירים אותם לממשל, טוו בהם את הקשרים הדרושים לכך וגיבשו את האופי המתאים.

מרקל הייתה מדענית שהוגדרה "מבריקה", שהשלימה בהצלחה דוקטורט בכימיה קוונטית, ושרק התפרקות מזרח גרמניה והאיחוד עם המערב זרקו אותה לזירה הפוליטית. שם, צמחה בעקביות מאז סוף שנות ה-80 בתוך מפלגת השלטון המערב-גרמנית CDU, וטיפסה בהצלחה בשורות המפלגה הגברית והשמרנית, כשהיא נחשבת ל"נערתו של קוהל" - בת טיפוחיו של הקנצלר.

מבחינה פנים-גרמנית, מרקל היא הביורוקרטית הגדולה. היא לא יזמה שום רפורמה, היא לא טילטלה שום ספינה, לא נלחמה עם האיגודים או שינתה את החוקה באופן משמעותי. היא ניהלה את העניינים בקור רוח מופתי - תמיד קור רוח, תמיד "צריך לחשוב מה אפשר לעשות", אף פעם לא תגובה רגשית או שליפה מהמותן - וקצרה בהצלחה את פירות הרפורמה הכלכלית המקיפה שעשה לפניה הקנצלר גרהרד שרדר. היא הביאה סגנון חדש לפוליטיקה הגרמנית, שככל הנראה ייעלם עמה - ממשלת האחדות. שלוש מארבע הממשלות שהובילה, כולל הנוכחית, היו עם הסוציאל-דמוקרטים, שפעם נחשבו ליריבים של ממש על הנהגת גרמניה והיום נאבקים למצוא מחדש את תמיכת הציבור.

הייתה רק החלטה משמעותית אחת שקיבלה ב-13 שנות כהונתה עד כה - לפתוח את גבולות גרמניה בסתיו 2015. דווקא החלטה זו היא שהוכיחה את עצמה כמשמעותית ביותר לעתיד גרמניה ולמורשתה של מרקל. היא הביאה לפיצול בימין, להקמת מפלגת ימין מתנגדת להגירה בשם "אלטרנטיבה לגרמניה" מימין לשמרנים, ולירידה אבסולוטית בכוחה של מפלגתה של מרקל. "אלטרנטיבה לגרמניה", שעצם שמה מתייחס להצהרתה של הקנצלרית באחת הממשלות כי "אין אלטרנטיבה לדרך שלנו", נכנסה לכל הפרלמנטים ברפובליקה הפדרלית הגרמנית. היא גם הביאה למפלה חסרת תקדים לשמרנים בבוואריה בבחירות האחרונות וגם לשמרנים בבחירות בהסן, מה שהיה הקש ששבר את גב הגמל והביא את מרקל להקדים את הודעתה על פרישה מראשות המפלגה.

"אחת מהעם"

במהלך כל השנים, למרות שברור כי מרקל היא פוליטיקאית ממולחת, המעוניינת בכוח ובהשפעה ואינה בוחלת בצעדים פוליטיים ציניים כדי להשיג אותם, הצליחה מרקל איכשהו לשמור על תדמית של "אחת מהעם".

אולי זו הילדות המזרח-גרמנית, אולי הרקע המדעי, אולי האופי הפרוטסטנטי, אבל הבסיס לכך היה שמרקל תמיד שידרה צניעות. היא עדיין סוחבת בעצמה את התיק הפרטי שלה, לפעמים לצדה ולפעמים על כתפה, באופן מאוד פרקטי (האם ראש הממשלה בנימין נתניהו תועד סוחב מתישהו תיק?); היא נבוכה ומעווה פנים בתגובה להאשמות אישיות כאילו היא נמצאת בחצר בית הספר.

הסתכלתי היטב כשהגיעה לפגישה עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בבית הלבן לפני כחצי שנה. השיירה הממונעת שלה עצרה מול דלתות הכניסה, מולן חיכה טראמפ. כשהיא יצאה מדלת המכונית המשוריינת היא צעדה לכיוון הנשיא האמריקאי, לא לפני שניסתה לטרוק אחריה את הדלת הכבדה שממנה יצאה. מי עושה דברים כאלה?

מאז הודעתה, המערכת הפוליטית בגרמניה מתכוננת לפרישתה, ובאירופה כבר ממהרים לשבח אותה בדברי פרידה. גם נתניהו הודה לה פומבית על היחס החם לישראל ועל "מחויבותה לביטחון המדינה". למרות שהייתה הקנצלרית הראשונה שניסתה לבקש מישראל מחוות מדיניות מול הפלסטינים תמורת אספקת צוללות, בסופו של דבר הסתפקה מרקל בצעד סמלי (העברת כספי המסים לפלסטינים) ומאז הסכימה בעקביות להמשיך ולממן בנדיבות את עסקאות הצוללות וכלי השיט לחיל הים הישראלי. ישנה תמימות דעים לגבי המדיניות הפרו-ישראלית שלה בתחום הביטחוני. חלק אפילו מכנים אותה "הקנצלרית הפרו-ישראלית האחרונה".

מה תעשה אחרי פרישתה? היא כבר הודיעה כי לא תתמודד על שום תפקיד אחר באיחוד האירופי. אולי תחזור לאזור בו גדלה, לאוקרמארק שבו ממוקם הכפר טמפלין. יש לה שם בית קיץ שאליו היא נוסעת עם בעלה, הפרופסור לכימיה יואכים זאואר, מדי שנה. הדיווחים מספרים כי היא מטפסת לבד על העצים כדי לקטוף תפוחים, ומתלוצצת עם השכנים. מרקל, אומרים מי שמכירים אותה אישית, מאוד מצחיקה.

לפחות כלפי חוץ נראה שמרקל מעולם לא הסתנוורה מאור הזרקורים של הזירה העולמית, כך שלא תהיה לה בעיה לעזוב אותה. 

עוד כתבות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?