גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפך קורס הכנה לבחינה למנוף לחץ על רופאים מתמחים לחזור לזרועות ההסתדרות הרפואית

מתמחים מארגון "מרשם" גילו שאינם יכולים יותר להשתתף בקורס של איגוד הרופאים הפנימיים ● אחרי מחאה, הותר להם להשתתף אבל הם לא יקבלו את הסבסוד שמקבלים חברי הר"י

ד"ר ריי ביטון / צילום: באדיבות המצולמת
ד"ר ריי ביטון / צילום: באדיבות המצולמת

תארו לעצמכם שאתם רוצים לעבור קורס הכנה לבחינה במקצוע שלכם, המוצע באוניברסיטה, אבל אתם לא יכולים לעשות זאת מסיבה אחת ויחידה: אתם לא חברים בארגון העובדים ה"נכון". זה בדיוק מה שקרה לקבוצת מתמחים ברפואה פנימית בחודשים האחרונים, החברים בארגון המתמחים "מרשם", שהוקם בימי המחאה החברתית של 2011 כריאקציה להסתדרות הרפואית (הר"י). כיום הוא מאגד כ-1,000 מתמחים ברפואה, מתוך כ-5,000 מתמחים סך הכול.

אלא שהר"י אינה רק ארגון עובדים; היא גם הארגון הפרופסיונלי של הרופאים. תחתיה יושבים כל האיגודים המקצועיים, כמו האיגודים לרפואה פנימית, עור, מיילדות, כירורגיה וכן הלאה, ואף המועצה המדעית - הגוף שאחראי בין השאר לבחינות הגמר לקבלת מומחיות ברפואה ומעניק את התואר מומחה. מדוע ארגון העובדים אחראי גם על הכשרתם של הרופאים? שאלה טובה. הר"י חובשת את כל הכובעים הללו מקדמת דנא, אבל השנה גילו המתמחים חברי מרשם, שהיא עושה שימוש בריבוי הכובעים הזה ובכוח הנגזר ממנו כדי ללחוץ עליהם להצטרף לשורותיה.

"אינטרסים פוליטיים במקום מקצועיים"

בתחילת השנה נרשמו הרופאים לקורס הכנה לבחינות שלב א' ברפואה פנימית, בחינה עיונית שהיא חלק מתהליך ההסמכה וידועה כבחינה קשה, שרק 40% מהניגשים אליה מצליחים בה. השנה נרשמו לקורס כ-100 מתמחים, כשליש ממחזור המתמחים בפנימית. הקורס מועבר זה כמה שנים בחוג ללימודי המשך באוניברסיטת תל אביב, בחסות האיגוד לרפואה פנימית שבין היתר מסבסד את עלותו למשתתף חבר-איגוד, בסך 1,500 שקל לרופא. כך, התשלום על הקורס לחבר איגוד הוא 2,000 שקל, במקום 3,500 שקל.

עד כה, מתמחים יכלו לא להיות חברי הר"י אבל כן להיות חברי איגוד ברפואה פנימית (ולשלם דמי איגוד חודשיים), אלא שזמן קצר אחרי שהמתמחים נרשמו לקורס ושילמו עליו, בישר להם יו"ר האיגוד, פרופ' אבישי אליס, שאין עוד אפשרות להיות חבר איגוד בלי להיות בהר"י, ולכן השנה הקורס פתוח רק לחברי איגוד. המשמעות: הקורס סגור בפני מתמחים חברי מרשם, שכן גם אם ירצו להיות רק חברי איגוד, הם פשוט לא יכולים.

הרציונל של ההחלטה ברור: הרצון של הר"י לדחוף את המתמחים שאינם "שלה" חזרה לזרועותיה. פרופ' אליס, יו"ר איגוד הפנימאים, אמר זאת בבירור עם פתיחת הקורס: "האיגוד לרפואה פנימית רוצה להיות איגוד מקצועי כמו ועד עובדי נמל אשדוד וחברת חשמל אבל גם מנסה ללמד ולתרום... לאיגוד יש מטרות, וחלק מהמטרות הוא שמספר הרופאים הפעילים בהסתדרות הרפואית ילך ויגדל. לכן אנחנו מסבסדים בעין טובה ובלב חפץ את מי שחבר באיגוד. זאת המטרה שלנו ואני לא מכחיש את זה". במייל שכתב למשתתפי הקורס, הדברים היו מפורשים אף יותר: "מטרת נוהל זה (שלפיו חברות באיגוד כרוכה בחברות בהר"י - ה"ו) היא להגדיל את מספר הפנימאים החברים בהר"י וכדי להגביר את כוחנו לקראת הסכמי השכר הקרובים".

רק בעקבות מחאה ואיומי תביעה מול דיקאן הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, פרופ' אהוד גרוסמן, הוסכם שחברי מרשם יוכלו להשתתף בקורס, אך את כספי סבסוד הקורס, אותם 1,500 שקל - הם לא יקבלו (שהרי לא מאפשרים להם להיות חברי איגוד, במנותק מחברות בהר"י). "הגבלת כניסה של תלמיד לקורס, בחברות באיגוד מקצועי כזה או אחר, היא פגיעה בעקרונות יסוד של שוויון ואיסור הפליה בכלל", כתב עו"ד אהוד שילוני, שייצג את מרשם, לדיקאן הפקולטה לרפואה.

"אני מאמינה באיגוד, רוצה להיות חלק ממנו, ולא מאפשרים לי. מנסים לאנוס אותי להיות חלק מארגון עובדים שאני לא רוצה בו", אומרת ד"ר ריי ביטון, מתמחה ברפואה פנימית וחברת מרשם, שלומדת בקורס. "יש מתמחים שנאלצו לשוב להר"י בגלל הפער במחיר הקורס. זה מעוות. זו סחטנות". מתמחה נוסף בפנימית, ד"ר אילן ריכטר, מוסיף: "שערורייתי בעיניי שארגון העובדים והארגון שאחראי להכשרת הרופאים יפעל כדי לפגוע בהכשרה שלנו. מתעדפים אינטרסים ארגוניים-פוליטיים, על פני אינטרסים מקצועיים. גוזרים כאן קופון פוליטי על גב המתמחים. מנסים להפעיל עלינו מנוף לחץ בצורה הכי פסולה שיש".

"להר"י לא תהיה ברירה אלא להשתנות"

"המקרה הזה מראה שההסתדרות הרפואית עושה שימוש בכוח המונופוליסטי והרגולטורי שלה כדי לחייב רופאים להיות חברים בארגון עובדים, בניגוד לרצונם", אומר ד"ר עדי ניב-יגודה, עורך דין מומחה למדיניות בריאות. "באופן זה, הר"י פועלת בניגוד לפרופסיה שלה, וזה פסול. הכובעים הרבים שהר"י חובשת הם שריד למאפיינים ההסתדרותיים של פעם. הארגון פועל בהרבה ממדים שהם מעבר לאיגוד עובדים. צריך לחשוב איך מייצרים תמונה יותר מאוזנת בהיבט זה. אני מעריך שבעתיד, להר"י לא תהיה ברירה אלא להשתנות ולהתפתח, כי יש קבוצות של רופאים שרוצים להיפרד ממנה, כמו ארגון הרופאים העצמאיים ורופאי המדינה. גם המתמחים. היא צריכה ללמוד לשתף פעולה ולא לשחק משחקים שפוגעים ברופאים שהיא אמורה לייצג".

מהאיגוד לרפואה פנימית נמסר בתגובה: "הקורס שבו מדובר הוא של אוניברסיטת תל אביב ושל האוניברסיטה בלבד. האיגוד לרפואה פנימית מסבסד לחבריו את ההשתתפות בקורס, כמו שכל גורם אחר רשאי לסבסד. מאחר שהאיגוד לרפואה פנימית אינו ישות עצמאית, אלא חלק מהר"י, ברור שחברות באיגוד לרפואה פנימית היא חלק מחברות בגוף הכולל - הר"י". 

מהר"י נמסר: "מיום הקמתה חרתה ההסתדרות הרפואית על דגלה את השמירה על בריאות הציבור וכפועל יוצא מכך, שמירת הזכויות של המשאב החשוב ביותר במערכת - הרופא, מהסטאז'ר ועד לדרגה הגבוהה ביותר, לצד השמירה על איכות הרפואה וקידומה. על מנת לעשות כן, הקימה והגדירה את תחומי ההתמחויות ואת האיגודים והחברות המקצועיים-מדעיים לפי התמחות, התורמים רבות להעשרתו המקצועית של הרופא, ולראיה, הרופאים הישראלים ואיכותה של הרפואה בישראל מעמידים אותנו בתחומים רבים בחוד-החנית של עולם הרפואה.

ההסתדרות הרפואית ואיגודיה מעניקים הכשרות וקורסים לרופאים וביניהם לרופאים המתמחים על מנת לסייע להם לעבור את הבחינות בהצלחה. הקורסים מתקיימים בידי האיגוד ולעתים בשיתוף עם האוניברסיטה. ההסתדרות הרפואית ואיגודיה מסבסדים עבור חבריה קורסים ומגוון פעילויות נוספות".

עוד כתבות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ציר פילדלפי שברפיח, עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

שלושה ישראלים נפגעו בכרם שלום מפצ"מרים ששוגרו מרפיח

הממשלה הצביעה על סגירת ערוץ אל-ג'זירה בישראל ● בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● נתניהו: "ישראל לא יכולה לקבל אפשרות של סיום המלחמה" • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ●  מספר משרות השכיר ירד (1.8%) לעומת מרץ 2023, אך דווקא עלה ב-1% לעומת חודש פברואר 2024 ● אומדני הבזק מבוססים על נתונים חלקיים, אך ניסיון העבר מלמד שמדובר בהערכה טובה המתקרבת לנתוני האמת

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון