גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפדרל ריזרב נפרד מ-2018: מה יגיד הנגיד ומה יצייץ הנשיא

הבנק המרכזי של ארה"ב נפרד היום מ-2018 ● האם יעלה את הריבית בעוד רבע אחוז, בדרך אל "שער נורמלי"? נשיאים תמיד כועסים על נגידים, אבל רק טראמפ עושה כן בפומבי ● "מטורללים", הוא צייץ על הבנק המרכזי, המנסה לחטוף לו את קערת הפונץ' באמצע המסיבה. הוא דווקא זקוק לכל טיפה

טראמפ ופאוול/ צילום: רויטרס, Carlos Barria
טראמפ ופאוול/ צילום: רויטרס, Carlos Barria

בסביבות 9 בערב (יום ד'), שעון ישראל, נדע מה החליטה ועדת השוק הפתוח (FOMC) של הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי של ארה"ב. השווקים והפוליטיקאים מצפים להחלטה הזו שבועות ארוכים. לעצבנות הצופים מיוחסות הרבה מתנודות הבורסה.

שבעת חברי הפורום המחליט של הבנק המרכזי יצביעו על הריבית קצרת המועד. שערה עומד עכשיו על 2.25%. היחליט הבנק להמשיך את סדרת ההעלאות, ויוסיף רבע אחוז ערב חג המולד? או שהבנק ייענה להפצרותיו הקולניות והלא-מנומסות של הנשיא טראמפ, ולדעותיהם המלומדות קצת יותר של פרשנים, להניח לריבית לנפשה?

נשיאים תמיד חרקו שיניים כאשר נגידי הבנק המרכזי העלו ריבית ב"זמן הגרוע ביותר". בשביל נשיאים, כל זמן הוא "הגרוע ביותר", לפני בחירות או אחרי בחירות, על סף משבר או על סף התאוששות, בעיצומו של משבר או בעיצומה של התאוששות.

הנגיד הנוכחי, ג'רום פאוול (Powell), הוא נמוך הפרופיל ומעוט הכריזמה מכל הנגידים של 40 השנה האחרונות. אולי זו הסיבה שדונלד טראמפ בחר בו, בנובמבר 2017. ואולי הוא עשה כן מפני שחשב את פאוול ל"בחור של ריבית נמוכה", כפי שאמר חודשים רבים אחר כך.

אולי זה מה שפאוול הבטיח לו; ואולי הנשיא פשוט עשה מיקח טעות. סוף סוף זה הנשיא שאיבד עשרה מחברי הקבינט שלו ב-22 החודשים הראשונים של כהונתו; זה הנשיא שהביע בוז, בפומבי, לשניים משריו הבכירים ביותר (חוץ ומשפטים), לפני שפיטר אותם בציוץ טוויטר.

הריבית, הקטר והפסים

ספק אם פאוול היה יכול להיחשב באיזשהו זמן לחסיד של "ריבית נמוכה", לפחות בעולם המושגים של טראמפ. עוד לפני מינויו לנגיד הוא היה חבר בוועדת השוק הפתוח, ותמך תמיד ביוזמות העלאת הריבית של קודמתו, ג'נט ילן. בעיניו, "ריבית נמוכה" היא היעד של הבנק, לא המקום שבו הוא נמצא כיום.

הריבית של 2018 עדיין קרובה מדי אל רמתה הנמוכה להחריד בשש השנים שלאחר משבר הסאב-פריים (שכלכלנים מעדיפים לכנות 'המיתון הגדול'). מקובל להניח, שהפדרל ריזרב נושא את עיניו אל רמה של שלושה אחוזים. בעיני כלכלניו, זו הרמה הנחוצה כדי להתגונן מפני לחצים אינפלציוניים מבלי להוריד את הקטר מן הפסים.

אבל הקשר בין הקטר לפסים הוא זה המעצבן נשיאים. לינדון ג'ונסון וריצ'רד ניקסון הזמינו את הנגידים, כדי לנזוף בהם. הנגיד שג'ימי קרטר עתה זה מינה, ב-1979, פול וולקר (Volcker) הקפיץ את שערי הריבית לרמה היסטורית, והוריד את קרטר ביגון שאולה, אל תבוסה נדירה של נשיא מכהן: קרטר היה הנשיא הראשון זה 48 שנה שלא הצליח לחזור ולהיבחר.

12 שנה אחר כך, ג'ורג' בוש האב לא הצליח לחזור ולהיבחר בגלל משבר כלכלי, שאת חומרתו ואת התארכותו הוא ואנשיו זקפו לחובת הנגיד אלן גרינספן. מסופר ששר האוצר הנאמן של בוש, ניקולס בריידי, כה כעס על גרינספן עד שחדל להזמין אותו לארוחות ערב ולמשחקי גולף, עונש השקול כנגד מוות חברתי באליטה הפוליטית של וושינגטון. למעשה, נועדו לגרינספן תהילה והאלהה. לאחר נפילת בוש ועליית ביל קלינטון, גרינספן נעשה שם נרדף לתבונה ולחזון.

"להתעלם מן המספרים"

אבל הסיוט של וולקר וקרטר, גרינספן ובוש לא חדל מאז להתארך מעל ראשיהם של נשיאים ושל שוחרי נשיאות. ההבדל בין דונלד טראמפ לקודמיו הוא שלהם היו עכבות ולא היה טוויטר; לו אין עכבות ויש טוויטר. הוא התחיל לתקוף את הנגיד פאוול במישרים בחודש אוקטובר. הוא השתמש אפילו בביטוי הסלנג הספרדי loco, "מטורלל", כדי לתאר את מדיניות הבנק.

בתחילת השבוע הוא שיגר ציוץ וולגרי פחות, שאפילו נבעה ממנו מידה כלשהי של חוכמה. הוא יעץ לבנק "להתעלם מן המספרים ולחוש את השוק". המספרים הם שיעור האבטלה (3.7%, הנמוכה ביותר זה חצי מאה), שיעור הצמיחה הכלכלית (ממוצע שנתי של 3%, שלא היה כמותו מאז 2005) והעלייה בשכר. היסטורית, כאשר בנקאים מרכזיים בארה"ב נתקלים במספרים כאלה הם נוטים "לחטוף את הפונץ' באמצע המסיבה", ברוח אימרה שחוקה ורבת-שנים.

אבל הנשיא הזה אינו יכול להרשות לעצמו אקט של הפסקת מסיבה. החקיקה החשובה ביותר של נשיאותו, בדיוק לפני שנה, הייתה קיצוץ מסים, בייחוד לחברות, אבל גם ליחידים, לזמן מוגבל. הוא התפאר, בחוסר הדיוק הרגיל של התפארויותיו, שזה היה "הקיצוץ הגדול ביותר אי פעם". זה לא היה, אבל זה היה קיצוץ דרסטי מספיק כדי להגדיל את הגירעון הכרוני בתקציב.

הגיון הקיצוץ היה גזור מן התבניות של ימי רונלד רייגן: "הקיצוץ ישלם בשביל עצמו". זאת אומרת, בזכות הקיצוץ חברות ישקיעו, והפעילות הכלכלית תואץ. ממילא יגדלו הכנסותיה של הממשלה ממסים. אבל העלאת ריבית נועדה לצנן פעילות כלכלית, לא להאיץ אותה.

בתחזיות כלכליות לא הרוב קובע, כמובן, אבל מספר גדל של כלכלנים מאמינים שהאטה מתקרבת והולכת. אחדים התחילו להתנבא למיתון ב-2020, שנת הבחירות לנשיאות. מיתון הוריד את קרטר ואת בוש האב מן השלטון. יש לו הפוטנציאל להוריד גם את טראמפ.

הייתכן שינסה לפטר?

עצמאות הבנק המרכזי כשלעצמה היא אבן יסוד של המערכת הפיננסית. הבנק נוסד רק לפני קצת יותר ממאה שנה, והחוק העניק לו עצמאות ניכרת. אמנם הנשיא הוא הממנה את הנגיד ואת מועצת המנהלים של הבנק (שאינו בדיוק בנק מרכזי במובן הרגיל, מפני שיש בו גם אלמנטים פרטיים) - אבל הבנק אינו מוסר דין-וחשבון לנשיא אלא לקונגרס.

כאשר טראמפ תוקף אנשים שהוא עצמו מינה, זה בדרך כלל סימן מבשר רעות. הוא ניהל מערכה פומבית חסרת תקדים נגד שר המשפטים שלו במשך קרוב לשנתיים, לפני שהדיח אותו. הוא מנהל מערכה רבת-ימים נגד החוקר המיוחד של התערבות רוסיה בבחירות, רוברט מולר, ותלוי ועומד האיום הסמוי הלא-כל-כך סמוי להדיח אותו. הייתכן אפוא שהנשיא ינסה להדיח את הנגיד פאוול?

זה אמנם יתיישב עם האינסטינקטים שלו, אבל ספק אם זה יתיישב עם החוק. החוק קובע, כי נחוצה "סיבה" לפטר את הנגיד. מומחים משפטיים מפרשים את הניסוח הזה כרמז לעבירה פלילית. הנשיא, הנמצא עכשיו במצור משפטי כמעט מכל כיוון אפשרי, אולי יעדיף להימנע מעימות עם הקונגרס ועם בתי המשפט על מעמד הנגיד. אם פאוול והפדרל ריזרב החליטו היום להעלות את הריבית, נראה שהנשיא ייאלץ להסתפק בציוץ של כעס, לא יותר.

אשר לפאוול, הוא נמצא עכשיו במלכודת של התרשמויות. אם יימנע מלהעלות ריבית, הוא יצטייר כמי שנכנע ללחץ פוליטי; אם יעלה, הוא יתואר כדוקטרינר ודוגמטי. אוי לו מיוצרו ואוי לו מיצרו. אכן, לא קל להחזיק בכהונה הלא-נבחרת החשובה ביותר בעולם. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל