גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפדרל ריזרב נפרד מ-2018: מה יגיד הנגיד ומה יצייץ הנשיא

הבנק המרכזי של ארה"ב נפרד היום מ-2018 ● האם יעלה את הריבית בעוד רבע אחוז, בדרך אל "שער נורמלי"? נשיאים תמיד כועסים על נגידים, אבל רק טראמפ עושה כן בפומבי ● "מטורללים", הוא צייץ על הבנק המרכזי, המנסה לחטוף לו את קערת הפונץ' באמצע המסיבה. הוא דווקא זקוק לכל טיפה

טראמפ ופאוול/ צילום: רויטרס, Carlos Barria
טראמפ ופאוול/ צילום: רויטרס, Carlos Barria

בסביבות 9 בערב (יום ד'), שעון ישראל, נדע מה החליטה ועדת השוק הפתוח (FOMC) של הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי של ארה"ב. השווקים והפוליטיקאים מצפים להחלטה הזו שבועות ארוכים. לעצבנות הצופים מיוחסות הרבה מתנודות הבורסה.

שבעת חברי הפורום המחליט של הבנק המרכזי יצביעו על הריבית קצרת המועד. שערה עומד עכשיו על 2.25%. היחליט הבנק להמשיך את סדרת ההעלאות, ויוסיף רבע אחוז ערב חג המולד? או שהבנק ייענה להפצרותיו הקולניות והלא-מנומסות של הנשיא טראמפ, ולדעותיהם המלומדות קצת יותר של פרשנים, להניח לריבית לנפשה?

נשיאים תמיד חרקו שיניים כאשר נגידי הבנק המרכזי העלו ריבית ב"זמן הגרוע ביותר". בשביל נשיאים, כל זמן הוא "הגרוע ביותר", לפני בחירות או אחרי בחירות, על סף משבר או על סף התאוששות, בעיצומו של משבר או בעיצומה של התאוששות.

הנגיד הנוכחי, ג'רום פאוול (Powell), הוא נמוך הפרופיל ומעוט הכריזמה מכל הנגידים של 40 השנה האחרונות. אולי זו הסיבה שדונלד טראמפ בחר בו, בנובמבר 2017. ואולי הוא עשה כן מפני שחשב את פאוול ל"בחור של ריבית נמוכה", כפי שאמר חודשים רבים אחר כך.

אולי זה מה שפאוול הבטיח לו; ואולי הנשיא פשוט עשה מיקח טעות. סוף סוף זה הנשיא שאיבד עשרה מחברי הקבינט שלו ב-22 החודשים הראשונים של כהונתו; זה הנשיא שהביע בוז, בפומבי, לשניים משריו הבכירים ביותר (חוץ ומשפטים), לפני שפיטר אותם בציוץ טוויטר.

הריבית, הקטר והפסים

ספק אם פאוול היה יכול להיחשב באיזשהו זמן לחסיד של "ריבית נמוכה", לפחות בעולם המושגים של טראמפ. עוד לפני מינויו לנגיד הוא היה חבר בוועדת השוק הפתוח, ותמך תמיד ביוזמות העלאת הריבית של קודמתו, ג'נט ילן. בעיניו, "ריבית נמוכה" היא היעד של הבנק, לא המקום שבו הוא נמצא כיום.

הריבית של 2018 עדיין קרובה מדי אל רמתה הנמוכה להחריד בשש השנים שלאחר משבר הסאב-פריים (שכלכלנים מעדיפים לכנות 'המיתון הגדול'). מקובל להניח, שהפדרל ריזרב נושא את עיניו אל רמה של שלושה אחוזים. בעיני כלכלניו, זו הרמה הנחוצה כדי להתגונן מפני לחצים אינפלציוניים מבלי להוריד את הקטר מן הפסים.

אבל הקשר בין הקטר לפסים הוא זה המעצבן נשיאים. לינדון ג'ונסון וריצ'רד ניקסון הזמינו את הנגידים, כדי לנזוף בהם. הנגיד שג'ימי קרטר עתה זה מינה, ב-1979, פול וולקר (Volcker) הקפיץ את שערי הריבית לרמה היסטורית, והוריד את קרטר ביגון שאולה, אל תבוסה נדירה של נשיא מכהן: קרטר היה הנשיא הראשון זה 48 שנה שלא הצליח לחזור ולהיבחר.

12 שנה אחר כך, ג'ורג' בוש האב לא הצליח לחזור ולהיבחר בגלל משבר כלכלי, שאת חומרתו ואת התארכותו הוא ואנשיו זקפו לחובת הנגיד אלן גרינספן. מסופר ששר האוצר הנאמן של בוש, ניקולס בריידי, כה כעס על גרינספן עד שחדל להזמין אותו לארוחות ערב ולמשחקי גולף, עונש השקול כנגד מוות חברתי באליטה הפוליטית של וושינגטון. למעשה, נועדו לגרינספן תהילה והאלהה. לאחר נפילת בוש ועליית ביל קלינטון, גרינספן נעשה שם נרדף לתבונה ולחזון.

"להתעלם מן המספרים"

אבל הסיוט של וולקר וקרטר, גרינספן ובוש לא חדל מאז להתארך מעל ראשיהם של נשיאים ושל שוחרי נשיאות. ההבדל בין דונלד טראמפ לקודמיו הוא שלהם היו עכבות ולא היה טוויטר; לו אין עכבות ויש טוויטר. הוא התחיל לתקוף את הנגיד פאוול במישרים בחודש אוקטובר. הוא השתמש אפילו בביטוי הסלנג הספרדי loco, "מטורלל", כדי לתאר את מדיניות הבנק.

בתחילת השבוע הוא שיגר ציוץ וולגרי פחות, שאפילו נבעה ממנו מידה כלשהי של חוכמה. הוא יעץ לבנק "להתעלם מן המספרים ולחוש את השוק". המספרים הם שיעור האבטלה (3.7%, הנמוכה ביותר זה חצי מאה), שיעור הצמיחה הכלכלית (ממוצע שנתי של 3%, שלא היה כמותו מאז 2005) והעלייה בשכר. היסטורית, כאשר בנקאים מרכזיים בארה"ב נתקלים במספרים כאלה הם נוטים "לחטוף את הפונץ' באמצע המסיבה", ברוח אימרה שחוקה ורבת-שנים.

אבל הנשיא הזה אינו יכול להרשות לעצמו אקט של הפסקת מסיבה. החקיקה החשובה ביותר של נשיאותו, בדיוק לפני שנה, הייתה קיצוץ מסים, בייחוד לחברות, אבל גם ליחידים, לזמן מוגבל. הוא התפאר, בחוסר הדיוק הרגיל של התפארויותיו, שזה היה "הקיצוץ הגדול ביותר אי פעם". זה לא היה, אבל זה היה קיצוץ דרסטי מספיק כדי להגדיל את הגירעון הכרוני בתקציב.

הגיון הקיצוץ היה גזור מן התבניות של ימי רונלד רייגן: "הקיצוץ ישלם בשביל עצמו". זאת אומרת, בזכות הקיצוץ חברות ישקיעו, והפעילות הכלכלית תואץ. ממילא יגדלו הכנסותיה של הממשלה ממסים. אבל העלאת ריבית נועדה לצנן פעילות כלכלית, לא להאיץ אותה.

בתחזיות כלכליות לא הרוב קובע, כמובן, אבל מספר גדל של כלכלנים מאמינים שהאטה מתקרבת והולכת. אחדים התחילו להתנבא למיתון ב-2020, שנת הבחירות לנשיאות. מיתון הוריד את קרטר ואת בוש האב מן השלטון. יש לו הפוטנציאל להוריד גם את טראמפ.

הייתכן שינסה לפטר?

עצמאות הבנק המרכזי כשלעצמה היא אבן יסוד של המערכת הפיננסית. הבנק נוסד רק לפני קצת יותר ממאה שנה, והחוק העניק לו עצמאות ניכרת. אמנם הנשיא הוא הממנה את הנגיד ואת מועצת המנהלים של הבנק (שאינו בדיוק בנק מרכזי במובן הרגיל, מפני שיש בו גם אלמנטים פרטיים) - אבל הבנק אינו מוסר דין-וחשבון לנשיא אלא לקונגרס.

כאשר טראמפ תוקף אנשים שהוא עצמו מינה, זה בדרך כלל סימן מבשר רעות. הוא ניהל מערכה פומבית חסרת תקדים נגד שר המשפטים שלו במשך קרוב לשנתיים, לפני שהדיח אותו. הוא מנהל מערכה רבת-ימים נגד החוקר המיוחד של התערבות רוסיה בבחירות, רוברט מולר, ותלוי ועומד האיום הסמוי הלא-כל-כך סמוי להדיח אותו. הייתכן אפוא שהנשיא ינסה להדיח את הנגיד פאוול?

זה אמנם יתיישב עם האינסטינקטים שלו, אבל ספק אם זה יתיישב עם החוק. החוק קובע, כי נחוצה "סיבה" לפטר את הנגיד. מומחים משפטיים מפרשים את הניסוח הזה כרמז לעבירה פלילית. הנשיא, הנמצא עכשיו במצור משפטי כמעט מכל כיוון אפשרי, אולי יעדיף להימנע מעימות עם הקונגרס ועם בתי המשפט על מעמד הנגיד. אם פאוול והפדרל ריזרב החליטו היום להעלות את הריבית, נראה שהנשיא ייאלץ להסתפק בציוץ של כעס, לא יותר.

אשר לפאוול, הוא נמצא עכשיו במלכודת של התרשמויות. אם יימנע מלהעלות ריבית, הוא יצטייר כמי שנכנע ללחץ פוליטי; אם יעלה, הוא יתואר כדוקטרינר ודוגמטי. אוי לו מיוצרו ואוי לו מיצרו. אכן, לא קל להחזיק בכהונה הלא-נבחרת החשובה ביותר בעולם. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל