גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקול קורא שפרסם משרד התקשורת לפרישת סיבים אופטיים הוא אכזבה גדולה

משרד התקשורת פרסם השבוע מסמך שכל השוק חיכה לו, בנושא מדיניות פרישת הסיבים האופטיים • אלא שבמקום לשרטט קווי מדיניות שיזניקו את ישראל קדימה, המשרד מציג רק מדיניות של עוד ועוד כוח כלפי בזק • ככה לא עושים רגולציה, ככה מדכאים השקעות ● פרשנות

נתי כהן מנכ"ל משרד התקשורת ואיוב קרא שר התקשורת/ צילום: שלומי יוסף
נתי כהן מנכ"ל משרד התקשורת ואיוב קרא שר התקשורת/ צילום: שלומי יוסף

השבוע פרסם משרד התקשורת מסמך שאותו הוא מכנה 'קול קורא', שמטרתו קידום דיון ציבורי סביב נושא פרישת הסיבים האופטיים במדינת ישראל. נדמה שאין שבוע שעובר בלי שב"גלובס" נעסוק בנושא הסיבים וגם במושב התקשורת בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס" הייתה התייחסות לסוגיה.

1. לא מקשיבים לשטח

המסמך שפורסם בשעות הערב (כאשר מרבית העיתונים כבר סגורים למעשה), חתום על ידי סמנכ"ל כלכלה במשרד, עופר רז-דרור. הדבר שבולט במסמך הוא שהוא כתוב נפלא ורהוט על ידי גורמים שמעולם לא ניהלו דבר שמתקרב לעסק מודרני. הם לא יודעים מה זה לבנות אתר סלולרי, הם לא יודעים מה זה חפירה והנחת תשתית, ואין להם שמץ של מושג מה זה לעמוד מול דירקטוריון ובעלי מניות ולנמק החלטות מקצועיות של השקעה במיליארדי שקלים בתחום התקשורת.
חמור מכך הוא העובדה ששום שיח אמיתי לא נוהל מול המפעילים, ולא התקיים איתם דיון עמוק כיצד מקדמים את מדינת ישראל לתחום הסיבים האופטיים. מי שחושב שככה מקיימים רגולציה במדינה מודרנית במאה ה-21 כנראה לא יצא עדיין ממתחם הפקולטה לכלכלה באוניברסיטת ירושלים או מצה"ל.

2. הרשת של בזק תופקע?

המסמך קובע שמדיניות השוק הסיטונאי, לפיה בזק חייבת להחכיר את תשתיותיה למתחרותיה במחיר מפוקח, תחול גם בפרויקט הסיבים. בנוסף, בזק תחויב בפרישה אוניברסלית, ולעומתה הוט תהיה פטורה ותוכל לפרוס סיבים היכן שמשתלם לה. עוד קובע המסמך שמתחרותיה של בזק יקבלו נגישות עמוקה יותר למידע על רשת בזק, ומנגד היא תחויב להודיע על תוכניות הפרישה שלה מבעוד מועד, כדי שהן יוכלו להיערך לפרישה באותם אזורים.

עוד קובע המשרד שהוא מתכוון לבטל את מדיניות התמחור הקיימת היום לשימוש ברשת בזק. במקום שהמחיר יהיה מבוסס על תשלום עבור הנגישות ותשלום עבור התנועה, ייקבע מחיר אחיד לשימוש בסיב האופטי. גולת הכותרת של המסמך אומרת שמכיוון שלבזק יש רשת סיבים שאותם היא לא מפעילה, הרי שמדובר באירוע חמור שמאיים על התחרות בשוק ולכן המשרד שוקל להפקיע את הבלעדיות של בזק על הרשת, ובמקום זאת לאפשר למתחרות לעשות שימוש בסיבים אלה לטובתן.

3. פייק בנצ'מארק

מי שמעיין במסמך ימצא בו את אחד המסמכים הקשים שנכתבו על ידי פקיד ממשלתי בישראל ביחס לגוף מפוקח. המסמך כתוב בשפה "מכובסת", אבל בסופו של דבר מציג עמדה כמעט אלימה כלפי בזק. רז דרור מתחיל את המסמך בסקירה סמי-אקדמית של מצב פרישת הסיבים בעולם המערבי, ואולם הניתוח שלו רצוף בטעויות, ואף במקרים מסוימים בחוסר הבנה ובהצגה חלקית של האמת - "פייק בנצ'מארק".

הוא מתחיל בהצגת מהירויות הגלישה בישראל ומסתמך על שלל מקורות. רוב הנתונים אינם רלוונטיים או סותרים אחד את השני. לפחות הוא הגון ומציין שהנתונים הם פרי עיבוד של המשרד. לפי מדד נטפליקס, ישראל ניצבת במקום הראשון במהירות הגלישה, ולפי AKAMAI ישראל נמצאת מתחת לממוצע. רז-דרור ממשיך וקובע כי בכל הנוגע לפרישת סיבים "עומדת ישראל במקום נמוך", וכן כי "זאת לעומת עשרות אחוזי נגישות ברוב מדינות ה-"OECD.

כאשר מתבוננים בנתונים עצמם עולה כי ממוצע הפרישה בקרב המדינות המפותחות עומד על קצת יותר מ-20%, כאשר הוא מוטה חזק כלפי מעלה בגלל מדינות כמו קוריאה ויפן שבהן קיימים 100% פרישה בשל העובדה שמדובר בפרויקטים שבוצעו במימון ממשלתי.
ברוב מדינות אירופה, הגם שהחברות החלו לפרוס בהן לפני למעלה מעשור, אחוזי הנגישות דלים ביותר. איטליה, אירלנד, גרמניה, בריטניה, בלגיה ויוון, כולן נמצאות בפיגור ביחס לישראל. רז-דרור הקורא לחייב את בזק בפריסה אוניברסאלית מלאה, לא מתעכב ובודק האם קיימת מדינה נוספת שבה קיימת דרישה כזו מהמפעיל הדומיננטי. האמת כנראה לא משרתת את רז-דרור במקרה זה, ולכן הוא לא טורח להזכיר שאין מדינה אחת בגלובוס שבה קיימת חובה שכזו.

4 איפה התמריצים?

אם היה מדובר במסמך מעמיק, היינו מצפה שהדיון המרכזי בו יהיה בעיקר סביב דרישה זו - איך יוצרים את התמריצים הכלכליים שיאפשרו לבזק פרישה אוניברסלית בכל רחבי המדינה, גם באזורים לא כלכליים, ואיך הופכים את ישראל למדינה היחידה בעולם שבה יש שירות אוניברסלי של סיבים אופטיים. במקום זאת, רז- דרור בוחר להפעיל כוח - בזק תחויב לפרוס, ובאותה נשימה תחויב להציע גם שירותי סיטונאיים מלאים למתחרותיה ולכל דורש.

5. מנגד, הוט זוכה להקלות

רז-דרור מזכיר את הבעייתיות של המודל שהציע לפיו ספקי השירות (סלקום ופרטנר) יוכלו לבחור לפרוס רק באזורי השמנת, ואילו בזק תחויב לפרוש בעיקר באזורים לא כלכליים, אך הוא אינו מציע כל פתרון. אם בזק לא תפרוש, מציע רז-דרור להלאים את הסיבים שפרשה עד כה ולחייב אותה להציעם לספקי השירות השונים. בניגוד לגישה לוחמנית זו, ביחס להוט רז-דרור נוקט בגישה מקלה מאוד. הוא מציע לפטור אותה מחובת השירות האוניברסלי ולאפשר לה להציע שירות היכן שתבחר.

הוא תולה את ההקלה בעובדה שלהוט אין תשתית קנים משלה, ואולם אך לפני חודשים התיר המשרד להוט לעשות שימוש ברשת הקנים של בזק במחירים הכי נמוכים שאפשר. ואף מילה על כך שהוא במו ידיו הופך את הרשת של הוט לנחותה ומבטל אותה כרשת אלטרנטיבית. במקום לעודד את הוט ולהציע לה תמריצים, הוא מנחית אותה על ידי זה שהוא הופך את רשת בזק לרשת היחידה הרלוונטית בשוק. אפשר לסכם ולומר, לא לילד הזה פיללנו.

6. ללמוד מהאמריקאים

המסמך ברובו אלים בצורה קיצונית כלפי בזק. בניגוד מוחלט לפילוסופיה שמנחה את רשות התקשורת הפדרלית בארה"ב, שהיו"ר שלה אג'יט פאי הביע בראיון בלעדי שפורסם השבוע ב"גלובס", ולפיה תפקידה של הרשות להתערב כמה שפחות כדי לשחרר את המפעילים להשקיע ולקדם חדשנות, המסמך מבטא מדיניות הפוכה לחלוטין - התערבות עמוקה בהחלטות העסקיות של החברות (בעיקר של בזק), ואינו מציע ולו פתרון אחד ריאלי לקושי האובייקטיבי בפרישה.

קחו למשל את הסעיף המדבר על חובת הפרישה האוניברסלית של בזק לעומת הוט. רז-דרור ממליץ לחייב את בזק בפרישה אוניברסלית של סיבים תוך שהוא מחייב אותה ליידע מראש את מתחרותיה היכן היא מתכוונת לפרוס. כך הם יוכלו להיערך לכך מבעוד מועד, וכל זאת כשהוא מחייב את בזק לתת למתחרותיה את הסיבים שלה במחיר שהוא קובע. תארו לעצמכם מצב שבו המשרד יבוא לפרטנר ויגיד לה - לפני שאת פורסת דור חמישי בחיפה, תודיעי לסלקום ולפלאפון חודשים מראש, וגם דעי לך שכל אנטנה שתקימי המתחרות שלך יוכלו להשתמש בה.

7. ככה מדכאים השקעות

לסיכום, אין שום תמריץ לחברת בזק לפרוש סיבים אופטיים. זו מדיניות מדכאת השקעות שלא נותנת מענה לשאלות האמיתיות בפריסת תשתית. עוצמת המחדל בולטת על רקע הדברים שאמר השבוע פאי בריאיון. למרות שאי אפשר להשוות בין השוק האמריקאי לשוק הישראלי, אמר פאי במפורש שארה"ב מסבסדת פריסה באזורי פריפריה של תשתיות.

או קיי, הבנו את המדיניות של רז-דרור הדוגלת בכוח ועוד כוח כדי כלפי בזק, אבל איך אפשר לפרוס במג'דל שמס למשל סיבים אופטיים ולמכור אותם בעלות שווה לעלות בתל אביב, כאשר אף אחד מהמתחרים לא פורש במג'דל שמס וגם לא יפרוש? אולי מה שעומד מאחורי התפיסה הזו הוא רצונו של המשרד למרק את מצפונו לאחר שנשחד בעבר בקרבת יתר לבזק? .

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

"לא מחפש הרפתקאות וסיכונים": מי הוא צביקה לביא מחקירת מידע הפנים בארית

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר על ידי רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

דיווח: טראמפ עשוי להורות על תקיפה מוגבלת כבר "בימים הקרובים"

דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ עשויו להורות על תקיפה ראשונית באיראן כדי להוכיח למשטר שהוא חייב לוותר על היכולת לפתח נשק גרעיני ● גורמי מודיעין בארה"ב מזהים סימנים לכך שאיראן עשויה להורות לארגוני טרור לבצע פיגועים נגד יעדים אמריקאיים באירופה ● נושאת המטוסים ג'רלד פורד תגיע בקרוב סמוך לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 2% במחירי הדירות במחוז ת"א? הגרף שמטיל ספק במגמה

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס