גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחיר למשתכן לכל חפץ: איך 1,000 דירות מהתוכנית כבר הגיעו לשוק החופשי

משרד השיכון הוציא לאחרונה יותר מ-1,000 דירות מהגרלות מחיר למשתכן, וכל אדם יכול לרכוש אותן במחיריהן המוזלים, למעט משקיעים ● עם זאת, לא בטוח שכולן מציאה: חלקן דירות יוקרה שזכאי מחיר למשתכן לא יכלו לעמוד במחיריהן וחלקן דירות שנדחו על ידי אלפי מגרילים שזכו בהן

רוצים דירה מוזלת בפריפריה, אולי אפילו דירת יוקרה? בימים אלה הוציא משרד השיכון למכירה יותר מ-1,000 דירות שיועדו במקורן למחיר למשתכן למכירה לציבור מחוסרי הדירות ומשפרי הדיור, ללא כל הגרלה. כל מה שתצטרכו לעשות זה להגיע למשרדי הקבלן, לבחור את הדירה, ולחתום על ההסכם. אם אתם משפרי דיור, תצטרכו להצהיר כי בכוונתכם למכור את דירתכם הנוכחית.

האם הדירות המוזלות הן אכן מציאה - זו כבר שאלה אחרת.

הדירות מצויות ב-17 פרויקטים וממוקמות באזורי פריפריה, בצפון ובדרום, והן הוצעו למכירה במשך תקופה ארוכה - הצעירות שבהן מוצעות כבר חצי שנה; המבוגרות מלוות את מחיר למשתכן משנתו הראשונה. חלקן כבר בשלבי בנייה מתקדמים ולקראת איכלוס. ולמרות זאת, עשרות אלפי זכאים שהשתתפו בהגרלות וזכו בזכות לרכוש דירה - פסחו עליהן.

בדרום מוצעות למכירה 176 דירות: 7 בשדרות, 41 בבאר שבע, 103 בדימונה ו-25 בירוחם.

לחברת רייסדור שבשליטת יקי רייסנר 41 דירות בבאר שבע, שמוצעות למכירה לפי 7,950 שקל למ"ר, החל מיולי 2016. הפרויקט במקורו כלל 360 דירות. "בין הדירות יש דירות פנטהאוז ודירות גן במחירים של 1.4-1.8 מיליון שקל", אומר רייסנר. הדירות היקרות ביותר הן דירות פנטהאוז של כ-150 מ"ר, עם 100 מ"ר מרפסת. מועד האכלוס של הפרויקט צפוי לעוד כשנתיים.

התחלות בניה, קרית ביאליק, קרית מוצקין

הסיבה שהדירות הללו לא נמכרו נעוצה לדבריו במחיר הגבוה. זכאי מחיר למשתכן רכשו את הדירות הרגילות, שהיו זולות בהרבה, ולאחר שלוש הגרלות שבהן הזוכים לא הביעו עניין בדירות היוקרה, הן הוצאו למכירה לכלל האוכלוסיה, למעט משקיעים.

סיפור דומה אירע בירוחם, שם יש לחברת שתית 25 דירות לא מכורות, מתוך פרויקט בן 60 דירות. מדובר בבנייה רוויה נמוכה בת 3-4 קומות בלבד, מה שגרם לכך שדירות רבות יהיו דירות גן ודירות פנטהאוז. גם כאן, הפרשי המחירים בין הדירות הרגילות לדירות היקרות, היו ניכרים: בעוד שדירות 4 חדרים רגילות נמכרו בכ-650 אלף שקל ו-5 חדרים ב-780 אלף שקל, דירות היוקרה הן בנות 5-6 חדרים, בהן פנטהאוזים של 160 מ"ר עם מרפסות של כ-70 מ"ר, והן מגיעות לרמות מחיר של 1-1.1 מיליון שקל. "ידעתי מראש שאגיע למצב, שבו הדירות הללו לא יימכרו לזכאים", אומר בעל השליטה בחברה, שלום שטרית.

שתית מקימה בירוחם 160 דירות בסך הכל, ושטרית מספר על תושבי המקום שניסו לרכוש דירות יקרות, ואולם לא יכלו לקבל את הליווי הבנקאי המשלים להון העצמי שהביאו מהבית, ועל כן נאלצו להתפשר על דירות זולות יותר.

דירות מחיר למשתכן שנמכרות ללא הגרלה

הפציצו את הקריות בדירות

בצפון מוצעות למכירה 836 דירות, ואולם שם המצב שונה, ולא ניתן להסתפק בהסבר שרק דירות היוקרה אינן מצליחות להימכר. בקרית ביאליק מוצעות למכירה 483 דירות, מהן 315 בשלושה פרויקטים של חברת גיא ודורון לוי, בקרית מוצקין מוצעות 128 דירות ואילו בכרמיאל - 225 דירות.

עצם העובדה שבעלי חברות שהדירות שלהם משווקות לכל דורש אינם נלהבים לשוחח על הסיבות לכך שלא הצליחו לשווק את הדירות בהגרלות הרגילות של המבצע, מדברת בעד עצמה.

אנשי נדל"ן צפוניים מספרים זה זמן רב כי מערכת התכנון הפציצה את הקריות בדירות במספר לא פרופורציונלי לביקושים לדיור באזור זה, וכי הסיבה העיקרית לכך שקבלנים נתקעו עם מלאי כה גדול של דירות היא שיש יותר מדי יחידות דיור שאף אחד לא צריך.

בקרית ביאליק נחתם ב-2014 הסכם גג להקמת 7,250 יחידות דיור, כ-4,300 מהן מתוכננות בשכונת אפק שנמצאת בצפון-מזרח העיר. רמ"י (רשות מקרקעי ישראל) הצליחה לשווק קרקעות לכ-1,500 יחידות דיור במתחם, רובן לחברות אפריקה ישראל וגיא ודורון לוי; מכרזים על קרקעות לכ-350 דירות נענו על ידי קבלנים בשכונת גבעת הרקפות, שנמצאת דרומית לאפק. המכרזים הללו נערכו בין 2014 ל-2016 ומכרזים נוספים שנערכו לאחר מכן - לא נענו עוד על ידי יזמים. ייתכן שהם הבינו שתוספת של יותר מ-1,800 דירות על עיר שכולה כוללת כ-16 אלף דירות - היא מהירה מדי, ואינה מידתית להתפתחות הטבעית של העיר.

בקרית מוצקין שווקו בסוף 2015 מגרשים ליותר מ-1,000 יחידות דיור במסגרת מחיר למשתכן, לאחר שבתחילת אותה שנה שווקו מגרשים למאות יחידות דיור נוספות. גם כאן מדובר בתוספת של כ-10% למספר הדירות בעיר.

שיווקי הקרקעות המואצים באו לידי ביטוי מוחשי בהתחלות הבנייה שנרשמו בערים הללו: בעוד שבימים רגילים יזמים החלו בהקמת עשרות בודדות של יחידות דיור עד ל-200 דירות בשנה, בכל אחת מהקריות הללו, בקרית ביאליק הם הגיעו לרמות של 300-400 ב-2016 ו-2017, ואילו בקרית מוצקין הם זינקו לרמה של 1,460 בשנה שעברה. מדובר בהתחלות בנייה של עשור.

איש מקצוע שמלווה את מחיר למשתכן מקרוב סיפר כי הנושא הטריד גם את אנשי הממשלה שמפקחים על המבצע. "הדילמה שעומדת בפני מארגני המבצע בעניין זה היא, האם הסתיימו במקומות הללו הביקושים? אין לזה פתרון בית ספר ואתה יכול לקבל אותו רק לאחר שקבלנים מפסיקים לגשת למכרזים".

הבעיה היא שגם הם מתקשים לענות על השאלה, ופעמים רבות הם טועים, ורוכשים עתודות קרקע למאות דירות שלאחר מכן הם מתקשים מאוד למכור אותן.

האם זה באמת המצב בקריות? כאמור, קבלנים שדירותיהם כלולות ברשימת הדירות שהוצאו מההגרלה, אינם נלהבים לדבר. אחד מהם הסביר, כי 115 הדירות של חברת אשדר בקרית מוצקין שכלולות במבצע, לא נמכרו עד כה משום שהתב"ע (תכנית בניין עיר) של הפרויקט דיברה על דירות בשטח ממוצע של 120 מ"ר. החברה תכננה דירות קטנות יותר ודירות גדולות של 140-150 מ"ר. הזכאים התנפלו על הדירות הקטנות, ואילו הגדולות ממתינות למשפרי דיור שיגיעו ויהיו מוכנים לשלם עליהן 1.4-1.5 מיליון שקל.

"אני לא יודע, אם הקריות הוצפו בדירות, אבל אם הביקוש לדירות היה עולה במידה משמעותית על ההיצע, אני מעריך שקצב המכירות היה גבוה יותר", הוא הגיב לעניין השיווק האינטנסיבי בקריות.

לעניין זה יש להוסיף, כי הקריות אינן לבד וכי ברדיוס של עשרות בודדות של קילומטרים, מטירת הכרמל בדרום ועד לנהריה בצפון וכרמיאל במזרח, שווקו מאות רבות של יחידות דיור נוספות במסגרת תוכנית מחיר למשתכן, כך שייתכן מאוד שמדובר בבעיה אזורית.

בנוסף, אנשי נדל"ן מקומיים מצביעים על בעיות ספציפיות של שכונת אפק, שמרתיעות רוכשים: הראשונה הוא מיקומה - היא סמוכה לבית העלמין של צור שלום. השנייה - המחיר. מחירי הדירות הבסיסיים בפרויקטים שם היו גבוהים בכ-10% ממחירי הדירות בקריית מוצקין, ללא שום תמורה ניכרת לעין.

"בדיקה שערכנו העלתה, כי זכאי מחיר למשתכן יכולים לעמוד במחירים של 1.1-1.2 מיליון שקל לדירה, ובמקומות שבהם המחיר גבוה יותר, נרשם מיעוט של רוכשים", אומר איש המקצוע. בימים אלה דנים קבלנים שונים עם אנשי משרד הבינוי והשיכון, לגבי אפשרות להוריד את מחירי הדירות במקומות שמסומנים יקרים מדי.

עניין אחר בחלק מהפרויקטים בקריות היה סיפורי הקומות. מכיוון שבתחילת המבצע, מחירי הדירות היו אחידים, ללא כל שינויי מחירים בין הקומות השונות, העדיפו הזוכים הראשונים לבחור לעצמם את הדירות הגבוהות במגדלי המגורים, והותירו לאלה שאחריהם את הקומות הנמוכות יותר. מאוחר יותר תוקן הנושא, ומארגני מחיר למשתכן יצרו מצב דומה לזה שקיים בשוק החופשי, כלומר שהדירות הגבוהות יותר יתומחרו במחירים גבוהים יותר.

האם מבחינה כלכלית העסקות הללו יכולות להיחשב למציאות? כשמדובר בדירות יוקרה חדשות בקומות גבוהות בבאר שבע, כבר נרשמו בחודשים האחרונים מספר עסקות ב-1.9 מיליון שקל ויותר; מחירי דירות 4 חדרים חדשות בקרית מוצקין נעים בסביבות 14 אלף שקל למ"ר, כך שעל הנייר מחירי הדירות נמוכים באופן משמעותי ממחירי השוק החופשי.

ואולם כידוע, הנייר אינו חזות הכל בנדל"ן בכלל וב"מחיר למשתכן" בפרט, ובדרך להגשמת הדיל האטרקטיבי צריך לבדוק הרבה דברים, במיוחד לאור העובדה שאלפי זכאים יכלו לרכוש אותן כבר לפני זמן, אולם העדיפו לוותר עליהן. חלקן, כנראה בגלל המחיר שעלה על יכולותיהם הכלכליות, אולם חלקן בגלל סיבות אחרות, שצריך להתחקות אחריהן.

האם תכנון הדירות אכן טוב? האם המפרטים הטכניים שלהן ברמה סבירה? האם הזמן עד לאכלוסן מתאים לצרכים שלכם? האם הסביבה מפותחת יחסית, או שלא רואים עדיין רחובות, מדרכות, פארקים ומוסדות ציבור? עכשיו השאלות הללו פשוטות יותר לתשובות מבעבר, כי הפרויקטים נמצאים בשלבים מתקדמים יחסית, וניתן לסייר בהם ובסביבתם. זו פריבילגיה שלא הייתה למגרילי מחיר למשתכן בשנים שעברו.

וכשמדובר במשפרי דיור צריך במיוחד בימים אלה לבדוק את הסיכוי למכור את דירתכם במהירות ובמחיר הרצוי, כי השוק של 2018 אינו דומה לזה של 2017 ורחוק מאוד ממה שהיה ב-2015.

עוד כתבות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק מאבד 1.7% נטפליס יורדת בכ-8.6%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● ירידות בבורסות אירופה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?