גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי היה מאמין שבשנת 2018 עוד צריך לשכנע לחסן

הסרטון שהצית את האש, מלחמת ההסברה של הרופאים והנוירוכירורג שפונה לתומכי החיסונים האדישים ● עוד לפני התפרצות החצבת, הוויכוח על החיסונים הפך השנה לסוער במיוחד ● אז למה יש מי שחושב שהשיח העירני בנושא עוד יביא יותר נזק מתועלת ● אנשי השנה של "גלובס"

גיל צ'פניק, ליאור אונגר, אדווה לוטן  / צילום: אורי צ'פניק, שלומי יוסף, פליקס לוטן
גיל צ'פניק, ליאור אונגר, אדווה לוטן / צילום: אורי צ'פניק, שלומי יוסף, פליקס לוטן

בנובמבר השנה עברה בכנסת הצעת החוק לעידוד חיסונים בקריאה טרומית, ללא נמנעים וללא התנגדויות, ללא שמאל וללא ימין. לכאורה, תמיכה מקיר לקיר בחיסונים אינה צריכה להפתיע, ודאי לא בעיצומה של התפרצות מגפת החצבת, אבל אם כך, מדוע נאלצו השנה גופים ואנשים לפעול ביתר שאת כדי לשכנע את הציבור שחשוב להתחסן נגד מחלות מידבקות?

ד"ר גיל צ'פניק, רופא ילדים החבר בעמותת מדעת (מדע ומידע לבריאות המשפחה), פועל בפרויקט וואטסאפ דוק, שבו רופאים עונים בצ'ט כיתתי לשאלות הורים; עוקב ועונה על שאלות בקבוצת הפייסבוק "מדברים על חיסונים" ובחודשים האחרונים ליווה את ניסוח החוק לעידוד חיסונים.

"לפני כמה חודשים, כשהתחלנו לעבוד על חקיקה, עוד לפני שידענו מה יקרה בהמשך השנה עם החצבת, נפגשנו עם איגוד רופאי הילדים והמסר היה שאנחנו עדיין לא שם", מספר צ'פניק. "בסה"כ יש שיעור חיסון מצוין באוכלוסייה, ואנחנו עלולים לגרום יותר נזק מתועלת. אבל במהלך השנה ראינו מה קורה באירופה והבחנו בהשפעה של מתנגדי החיסונים, אף שבמספרים הגדולים לא מבחינים בזה. ראינו את מספר השאלות העולה בקבוצה שלנו, שכבר חצתה את 42 אלף החברים.

"בארה"ב, למעט במקרים יוצאי דופן, אם אתה לא מחוסן אתה לא יכול להיכנס למוסדות חינוך. באוסטרליה יש סנקציה כלכלית חריפה יותר, וכך גם ברוב אירופה. הבנו שאנחנו נגד פגיעה בילד בגלל מעשי הוריו. בהמשך נוצר קשר עם חברי הכנסת יואל חסון ושולי מועלם, שהחלו לעבוד על הצעת חוק בנושא במקביל, ומצאנו פרטנרים של ממש. אני משוכנע שאם החוק היה מיושם, לא הייתה התפרצות חצבת, כי היינו רואים היכן יש כיסים לא מחוסנים. כרגע, רוב התגובות שקיבלנו הן שהחוק רך מדי".

החצבת שהניעה את החוק

סרטון שהעלתה "רשת" בקיץ האחרון, שבו מתנגדת חיסונים הסבירה מדוע עדיפה תחלואה טבעית על פני רפואת מונעת מדעית, הצליח לעורר מהומה בתקשורת. "הסרט נתקל בזעזוע וירד", אומר צ'פניק, "אז ראינו שיש לנו גם פרטנרים בתקשורת. זה היה כשהחצבת עוד הייתה ברמה נמוכה בהרבה מהיום - אז היו פחות מ-100 חולים, היום כבר יש יותר מ-2,220. אחרי החגים, החצבת הגיעה ביג-טיים, וכל עניין החוק הפך למוחשי, ואפילו יותר מדי מוחשי, כי אני חושב שצריך לדון ולחשוב על חוק כזה בשגרה ולא בחירום".

"אין לי ספק שההצבעה על החוק הושפעה במידה רבה ממה שקורה היום עם החצבת, שהכתובת על אודותיה הייתה על הקיר", אומרת אדוה לוטן, מנכ"לית מדעת. "בהמשך ראינו שמתנגדי החיסונים מגבירים את המאמצים לזלזל, אבל התפיסה שלנו במדעת היא לא לפנות למתנגדים ולא לשכנע את המשוכנעים, אלא לפנות להורים שמהססים".

זה תפקיד משרד הבריאות, לא?

"המשרד נותן הסברה, גם אם לא באופן יעיל, והוא מוציא את המשאבים ממי שיכול לעשות זאת באופן יעיל יותר מאיתנו, לדוגמה טיפת חלב ורופאי ילדים. יש במשרד הבריאות תפקיד שנקרא מקדם בריאות. יש כזה לעישון, יש לסוכרת, ואין כזה לחיסונים".

"95% נלקחו כבני ערובה"

ד"ר ליאור אונגר, נוירוכירורג, פועל באופן עצמאי בגישה שונה מזו של מדעת. הוא מנהל מלחמת חורמה של ממש במתנגדי החיסונים. לדוגמה, הוא מעלה לדף הפייסבוק שלו טענות שלהם ומגחיך אותן, אבל גם הוא טוען שלא המתנגדים הם קהל היעד שלו, ואפילו לא המהססים. "קהל היעד שלי הוא חסרי האונים שמחסנים. אני פונה לאלה שיודעים שחיסונים זה דבר מצוין, אבל הם לא רוצים את אלה שלא מחסנים איתם בגן. הם הקהל האדיש. 95% שנלקחו כבני ערובה. כאלה שילדו עכשיו ולא יכולים ללכת לקניון כי מסתובבים שם ילדים לא מחוסנים".

במסגרת הפעילות שלו יזם אונגר את "הגן המחוסן". "הרעיון עלה כשהתחלתי להיאבק בתופעת המתנגדים בדף שלי. פנה אליי איתי ברשדסקי, בעל רשת הגנים 'פשוט גן', ואמר לי בוא נעשה משהו בעולם האמיתי. הזהרתי אותו מהמחיר האישי המטורף ומהפניות של סרבני החיסונים, אך הוא לא נרתע והחלטנו לעשות פיילוט בגן שלו. יש 12 אלף גנים פרטיים בישראל, וזה בדיוק בגיל הקריטי של הילדים. כבר בפיילוט גילינו עד כמה האוכלוסייה תומכת בחיסונים, כי לא היה מקרה שמישהו עזב, ומי שלא חיסן הלך לחסן. במקביל נולד רעיון דומה - 'מחוסגן' של רופא הילדים ד"ר מאיר עזרא אליה. אז התאחדנו והצענו את מחוסגן המשודרג, שזה גן בליווי רופא. אני פונה במאבק שלי לחברה הנורמטיבית שלא מבינה מה קומץ המטורפים יכול לגרום לה. אני מבקש מהמשוכנעים לעזור לי", אומר אונגר.

הורה שיסרב לחסן יצטרך להשתתף בהסברה

"אנחנו מנסים להשפיע על נוסח החוק", אומר מור סגמון, יו"ר העמותה למען מתן מידע על חיסונים (חסון). "נגיש את הצעותינו ואת השגותינו. כרגע בחוק יש שתי בעיות: האחת היא שהוא מתייחס לכל תוכנית החיסונים, והאחרת, המהותית, היא שהחוק מתעלם ברגל גסה מנפגעי החיסונים. למה יש התקוממות עממית? בגלל משבר האמון שהחל בגלל נפגעי חיסונים. חייבים לקבל אחריות על הקומץ שנפגע".

מדוע אתם קוראים להורים שלא לחסן את ילדיהם, במיוחד לאור התפרצות החצבת?

"אנחנו לא קוראים לא לחסן ולא לחסן. זו החלטה רפואית, וזה נושא שחייבים להשקיע וללמוד אותו".

לדברי צ'פניק, "עניין הנפגעים כלל לא צריך להיות חלק מהחוק לעידוד חיסונים, מה גם שהחוק קיים בישראל". דינו של מי שנפגע מחיסון כדין כל אדם שנפגע בפרוצדורה רפואית, הוא מסביר. לפי נוסח החוק המוצע, הורה שיסרב לחסן יצטרך להשתתף בהסברה. "כדי לסרב לטיפול צריך להבין את המשמעות. היום אין די זמן לזה, לא לטיפת חלב ולא לרופא הילדים". על הטענה שההצעה מתייחסת לכל תוכנית החיסונים, הוא אומר: "בשלב זה לא הגדרנו מה יהיה כלול ומה לא. כרגע מדובר בחיסוני השגרה". 

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

כלכלנים מעריכים: איך תשפיע העלייה באינפלציה על הריבית?

האינפלציה הפתיע את התחזיות המוקדמות כשעלתה לשיעור של 2.7% במרץ ● הכלכלנים הבכירים מנתחים את הנתונים ומסבירים את ההשפעה הצפויה על מתווה הריבית של בנק ישראל ● חן הרצוג, כלכלן ראשי ב-BDO: "חלק משמעותי מעליית המדד נובע מהתאמה חד-פעמית של המס על סיגריות וטבק"

את'ריום / צילום: Shutterstock

לראשונה, הונג קונג אישרה קרן סל העוקבת אחר האת'ריום

כשלושה חודשים לאחר אישור תעודות הסל על הביטקוין, הרשויות בהונג קונג הן הראשונות לאשר גם את האת'ריום ● גם בארה"ב הגישו בקשות להנפיק קרנות סל דומות, אך רק בסוף מאי תתקבל החלטה ● המטבע השני בגודלו עולה הבוקר ב-5%

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה שהתמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - על מנת לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

אסדת נפט בטקסס, ארה''ב / צילום: Reuters, Carlos Kosienski

מחיר הנפט עלול להגיע ל־100 דולר לחבית ולתדלק את חששות האינפלציה

בארה"ב חוששים מעלייה מחודשת באינפלציה, לאחר שבשבוע שעבר מדד המחירים הפתיע לרעה בפעם הרביעית ברצף ● מחיר הזהב השחור טיפס לשיא של חצי שנה על רקע המתיחות הביטחונית, 90 דולר לחבית, ואסקלציה נוספת עלולה להחמיר את המצב ואת כאב הראש של הפד

רכבים מוכנים לייצוא בטורקיה, ב־2023 / צילום: Shutterstock

לא רק טורקיה: גם בסין מחלחלת לשוק אווירה אנטי ישראלית, ואלה ההשלכות

טורקיה מאיימת להטיל "מיסי יצוא" כבדים על כל הסחורות לישראל, בנוסף למגבלות הסחר עליהן הודיעה בשבוע שעבר, ובסין מתחילה האווירה האנטי־ישראלית לחלחל לשוק ● בינתיים, שתי המדינות חולשות על כ־30% מיבוא הרכב לארץ ● כיצד יוכל הענף המקומי להתגבר?

פועלים עובדים באתר בנייה / צילום: Shutterstock

יותר ביקוש לפועלי בניין ועובדים בלתי מקצועיים, פחות למהנדסים ואקדמאים

שיעור התעסוקה עלה במרץ במקצת ועומד על 60.8%, ושיעור האבטלה הצטמצם ועומד על רמה של 3.1% ● עם זאת, ייתכן כי הגיוס הנרחב למילואים מצמצם מלאכותית את שיעור האבטלה

דורון בלשר, מנכ''ל אורמת וסרגיי נובק, מנהל מחלקת תכנון ועיצוב מבני, אורמת בשיחה עם חזי שטרנליכט / צילום: כדיה לוי

הבכירים באורמת חושפים: "בונים על יחסים דיפלומטיים עם אינדונזיה"

מנכ"ל אורמת, דורון בלשר, ומנהל תכנון והנדסת צנרת בחברה, סרגיי נובק, השתתפו בכנס "מנהיגות צעירה" של גלובס אמש ● נובק סיפר על התמיכה שקיבל כשגויס למילואים לאחר ה-7 באוקטובר, ובלשר הוסיף: "היינו צריכים להתמודד עם 10% מגויסים מהמפעל ו־25% מהנדסים מגויסים"

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, שמכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

בנק J.P. Morgan / צילום: Reuters, Nicolas Economou

ריביות גבוהות היוו מכונת מזומנים לבנקים. לא עוד

הבנקים האמריקאים ג'יי. פי מורגן, וולס פארגו וסיטיגרופ הציגו דוחות טובים מהצפוי לרבעון הראשון, אך התחזיות שלהם קדימה מופחתות ● כשריבית הפד נותרת גבוהה, ייאלצו הבנקים לשלם יותר על פיקדונות, ומנגד יעמידו פחות הלוואות

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

חברת הלואו קוסט הזו רק חזרה לישראל, וכעת חוסמת הזמנת כרטיסים עד אוקטובר

חברת התעופה איזי ג'ט הודיעה כי היא משהה את הפעילות בישראל עד 21 באפריל, אך באתר החברה לא ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

משקאות ממותקים / צילום: Shutterstock

גביית יתר של 16.7 מיליון שקל: התביעה שאושרה נגד רשות המסים

בית המשפט אישר הגשת תובענה ייצוגית נגד רשות המסים בגין גביית מס קנייה ביתר מיבואני המשקאות הממותקים ● ברשות טענו בתגובה כי תנאי להשבת הכסף ליבואניות המשקאות יהיה הוכחה שהן לא גלגלו את המס לצרכנים ● המס, שהטיל שר האוצר לשעבר אביגדור ליברמן, בינתיים כבר בוטל ע"י הממשלה הנוכחית

ישי דוידי - מייסד ומנכ''ל פימי / צילום: יונתן בלום

פימי מכרה מניות של אורביט ב-100 מיליון שקל. אלה הרוכשים

הרוכשים העיקריים הם בתי ההשקעות מור ומיטב ● פימי מכרה את המניות אחרי זינוק של כ-37% במניה ותמשיך להיות בעלת השליטה בחברה ● התשואה של פימי על ההשקעה באורביט עומדת על 400%

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה שלילית ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

מדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות / אילוסטרציה: Shutterstock

מחירי הנדל"ן בדרך לשיא חדש, ואלה הדירות והמיקומים שהרוכשים מעדיפים

הירידות נמחקו לחלוטין, ומדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות ● עיון בנתונים מוצא כי בשלושת החודשים שבין דצמבר לפברואר השנה הוביל מחוז המרכז את עליות המחירים, עם 3.6% עלייה ● הבעיה המסתורית היא ההיצע 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

לאן תגיע הריבית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה צפוי היום במדד המחירים לצרכן בישראל?

העונתיות במספר סעיפים מושכת את מדד המחירים לצרכן כלפי מעלה, והקונצנזוס הוא לקצב אינפלציה שנתי של 2.6% ● עם זאת, הסיכונים הגאו-פוליטיים, העלייה העולמית במחירי הנפט והפיחות בשקל עלולים להחמיר את המצב אף יותר

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

למשקיעים עם אורך נשימה: האם כאן מסתתרת ההזדמנות הנדל"נית הבאה?

פינוי התושבים מקריית שמונה הוביל לקיפאון בשוק הנדל"ן בעיר ● האם המלחמה יצרה הזדמנויות חדשות למשקיעים עם אורך נשימה?

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

החל מהחודש הבא: מחירי החלב בפיקוח עולים בכ-4.5%

החל מ-1 במאי ייכנס לתוקפו עדכון במחירי מוצרי החלב, שיעלו בשיעור של כ-4.5% ● אלה המוצרים שצפויים להתייקר בעקבות העדכון