גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

MeToo# דילגה על עובדי הצווארון הכחול

מי שמחפש את ההסבר לכך שמחיר המניה של פוקס לא כולל זכר לעדויות על הטרדה מינית שפורסמו נגד האיש החזק בחברת האופנה הישראלית, הראל ויזל, יכול למצוא אותו אולי בעובדה שבניגוד לעובדי גוגל, אובר ואינטל, לעובדי ולקוחות פוקס אין (ואולי חבל שאין) את הפריבילגיה הכלכלית למחאות נגד החברה ● אנשי השנה של "גלובס" 

הראל ויזל/צילום:שלומי יוסף
הראל ויזל/צילום:שלומי יוסף

מבט חטוף במניית פוקס  לא מגלה למתבונן כי מאוגוסט מרחף מעל האיש החזק ביותר בחברת הקמעונאות המקומית - הראל ויזל - שורת טענות על הטרדות מיניות. זאת עובדה מפתיעה במיוחד כשלוקחים בחשבון שהשנה האחרונה התאפיינה במחירים אישיים ותאגידיים כבדים על אלו שנמצאו במצבים דומים. דווקא מה שנראה כאנומליה הוא בפועל אינו כזה, ואם בכלל הדגמה קלאסית לכך שתנועת ה-MeToo# השפיעה בעיקר על חברות הצווארון הלבן וכן לנטייה התאגידית המסורתית להסתיר, לבטל ולהסיר מהר ככל הניתן מסדר היום נושאים מסוג זה.

ב-21 באוגוסט, רק יומיים אחרי פרסום דו"חות טובים לרבעון השני, פורסם תחקיר בערוץ 10 שחשף, לכאורה, שורת עדויות על הטרדות מיניות מצד ויזל, שמשמש כמנכ"ל החברה. הנשים, שבחרו להישאר אנונימיות, טענו כי במהלך עבודתן עם ויזל הוא הציע להן שוב ושוב הצעות מיניות בזמן שניסו לנהל איתו דיאלוג עסקי. הן עוד טענו כי לאחר שלא נעתרו להצעותיו, הוא חתך קשרים עמן. התגובה בשוק ההון נראתה חריפה. תוך שבוע קצר נפלה מניית פוקס ב-16% ומחקה כ-85 מיליון שקל משוויה, מה שמשך עיתונאים ופרשנים להעריך כי לפנינו אירוע מתמשך שיזיק לפעילות החברה. האמת היתה רחוקה מכך.

במה שהיום אפשר להגדיר כניהול משבר מופתי, הודיעה פוקס תוך שבוע על מינוי בודקת חיצונית. שישה שבועות מאוחר יותר וביעילות שלא נראתה כמותה בעולמות החקירה והמשפט, במיוחד בנושאים הנוגעים להטרדות מיניות ובדיקת תרבות ארגונית כוללת של תאגיד ששווה מיליארדים, הוגשו ממצאי הדו"ח. השופטת בדימוס אורנית אגסי סיימה את בדיקתה, ופוקס הפיצה את שורתו התחתונה: "לא היו אירועי הטרדה מינית בחברה".

שש מילים אלו, עטופות בכיסוי מהודק של חשאיות, הספיקו לשוק. מניית פוקס נכנסה לסחרור עליות שתודלקו מדו"חות רבעון שלישי מצוינים. תוך שבועיים השלימה המניה זינוק של 22%, עקפה את מחיר המניה לפני הפרשה, והגיעה למחיר שיא של שלוש השנים האחרונות. שבועיים מאוחר יותר המניה זינקה ב-9% נוספים לשיא של ארבע שנים האחרונות.

השקעות אכפתיות? הטענות לא פגעו במניית פוקס

בפוקס שמרו על עסקים כרגיל

הסולידריות הציבורית עם קורבנות הטרדות ותקיפות מיניות שמגלמת את תנועת MeToo#, הביאה לאווירה ציבורית דחוסה ואפס סבלנות להתנהגות לא נאותה. חברות רבות הבינו שטיפול ומניעה בנושאים אלו הם אינם רק שאלות של חברה ומוסר, אלא גם של אחריות תאגידית. כדי למסד סטנדרטים חדשים שיהלמו את רוח התקופה, החלו חברות רבות, בין היתר, להפסיק את השימוש הכפוי בבוררויות ואסרו קיומם של הסכמי סודיות (NDA). הם גם הפכו את הנושא לחלק בלתי נפרד מבדיקת נאותות כמדד להתנהלות תאגידית בריאה. חוזי העסקה, מיזוג ורכישה כוללים היום התניות על התנהגות נאותה של המנהלים הבכירים בחברה.

היום, במקרים מסוימים, יכולים גילויים בתחום להוות עילה לביטול חוזים ופיטורים. קחו למשל את בריאן קרזניץ, מי שהיה מנכ"ל אינטל העולמית במשך חמש שנים ועובד החברה למעלה מ-30 שנה, אולץ להתפטר אחרי שנחשף כי ניהל מערכת יחסים עם עובדת, בניגוד לכללי החברה.

קרזניץ הוא מקרה קיצון יחסית באווירה הנוכחית, אך הוא בהחלט לא היחידי. באובר, הסטארט-אפ הגדול בעולם מבחינת שווי שוק ויקיר עמק הסיליקון, נדחק המייסד-מנכ"ל טרוויס קלניאק החוצה בגלל שיצר אווירה סקסיסטית ורעילה לנשים. מהלך זה הגיע אחרי חקירה פנימי, כמו זו שתבצעה בפוקס. באובר, לצורך השוואה, ארכה החקירה שלושה חודשים, כללה מאות ראיונות והניבה לא פחות מ-215 תלונות לגיטימיות שונות.

מלבד קלניאק פוטרו או פרשו שורת משקיעי הון סיכון אגדיים אחרי שנחשף כי הטרידו בשיטתיות יזמיות שניסו לגייס הון; שלא נדבר על כוכבי ומפיקי טלוויזיה שפוטרו, ביניהם מנכ"ל רשת CBS הוותיק ופוליטיקאים שמצאו עצמם בחוץ. כולם מסיבות דומות, כולם דמויות מפתח שמזוהות אחד לאחד עם החברות (חלקן ציבוריות וחלקן פרטיות).

מי שדוחק את הבכירים האלו החוצה, או לכל הפחות דואג שתבוצע חקירה מקיפה, הוא הדירקטוריון שאמון לשמור על האינטרסים של בעלי המניות. קבוצה של אנשים שאמורה לפקח על המנהלים הבכירים, בכללותם המנכ"ל, גם במחיר של קונפליקט עם האינטרסים של בעלי השליטה. פגיעה באמון תפקיד זה עלולה ליצר סביבה רעילה לעובדים, אבל יותר חשוב מכך - להסב נזק כלכלי לחברה. חברי דירקטוריון מבינים היום יותר טוב מתמיד שהתנהגות בעייתית של מנכ"לים היא אסון תדמיתי, מבריחה משקיעים ולקוחות, פותחת פתח לתביעות פליליות ותביעות מצד בעלי המניות ועלולה להוביל למאבקי שליטה. פשוט אין היגיון כלכלי לדחוק את טובת החברה לשוליים מסיבה של נאמנות למולך בכיפה.

אבל מה שקרה בפוקס היה שונה מכל ההתנהגויות המבורכות האחרונות. אצל ויזל ופוקס היתה כל העת תמונה ברורה של עסקים כרגיל. ויזל לא השעה עצמו או נדרש לכך עד להשלמת הבדיקה החיצונית. לא היה שום דבר שיצר ולו מראית עין של התמודדות רצינית, כי ויזל במקביל המשיך לקדם מהלכים אישיים אסטרטגיים כמו מינוי בנו הצעיר לתפקיד בחברה, אישורי תגמולים מיוחדים ואי הקפאה של ההצבעה על חידוש מינויו לדירקטוריון בלו"ז החברה.

אין בכל זה להעריך את מידת האשמה או חפותו של ויזל, או כי דירקטוריון פוקס פעל שלא להגשים את האינטרסים של בעלי המניות (אם כי כן הוגשה תביעה ייצוגית בעניין בספטמבר). כלל לא. אלא ניסיון להבין מדוע פוקס יכלה לעשות מה שעשתה מבלי כל תגמול חברתי או פיננסי. מה יש בויזל ובחברת פוקס שאפשר להם לצאת מהסיפור הזה ללא פגע ובקלות יתרה, ללא אפילו מהמורה קלה אישית או משמעות ברמה התאגידית

תנועת המחאה של המעמדות העליונים

אסור להתבלבל, תנועת MeToo# היא לא מחרשה מאוזנת ששיניה בוצעות את האדמה בצורה שווה. ההתעוררות לא דומה בכל התעשיות, החברות והמדינות והיא גוררת עלויות משתנות בכל מקרה לגופו. הרבה פעמים שוכחים כי אותה מדיניות של אפס סובלנות להטרדות מיניות, עוטפת מגזרים מאוד מסוימים וכי קיים מודל מאוד ספציפי לאלו שמתלוננות וקולן לא נחנק בזעקות מכונות. הן אינן עובדות המפעלים והסופר-מרקטים שמשתכרות שכר מינימום בעבודה סיזיפית מסורתית.

MeToo# היא תנועת המחאה של המעמד הבינוני והגבוה. היא פורחת ומשגשגת היכן שמתקיימת תפיסה עצמית של נאורות ועליונות מוסרית, חיים יותר מתוקים של השכלה ונוחות. תנאים שלא מאפשרים לאנשים שנהנים לשמור על שתיקה כשעולות האשמות ברורות על התנהגות נחותה ולא ראויה.

היא צצה איפה שיש בנקאים, כלכלנים, הייטקיסטים, עיתונאיים, בתהליך מינוי שופטים ובחיים הפוליטיים. היא לא מגיעה מרצפת המפעלים, המחסנים או מחנויות עממיות בקניונים, אף שאלו ניסו, ללא הצלחה, להסית את תשומת הלב גם אליהן ולשנות את הסיסמה הוויראלית "גם אני" (MeToo#), ב"מה בנוגע אלי" (WhatAboutMe). בכל העולם אפס סובלנות להטרדות מיניות דילגה מעל עובדות הצווארון הכחול והחברות המסורתיות שלא מתהדרות בהילת חדשנות או עושר. חסרי כוח לפני שפרצה התנועה, נותרו כך גם היום.

דירקטוריון כמו זה של פוקס, שנהנה מהמצב הקיים, לא ירצה לשנות גם אם זה אומר שהאדישות שלו היא חוסר אחריות חברתית. הם יודעים שללקוחות ועובדי פוקס אין את הפריבילגיה הכלכלית או הנפשית להתפנות לחרם צרכני שלא מגלם יתרון ברור ומיידי למצבם. זאת בשונה למשל מעובדי גוגל שיצאו בהפגנתיות מהמשרדים היפים והנכונים שלהם ומחו על האופן שבו החברה מטפלת בתלונות על הטרדות מיניות. הם יודעים שאם יעשו מספר פעולות פשוטות וקצרות, אפילו אם הם אמורפיות ולחלוטין לא שקופות, זה יספיק. אם נוסיף לאלו כמה דו"חות ומבצעים בחנויות קיבלנו אפס עלות כלכלית. 

עוד כתבות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

פרופסור אמיר ירון, נגיד בנק ישראל. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מעריך: מה עלול להקפיץ את האינפלציה ומה תהיה הריבית בעוד שנה?

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● בבנק הותירו את תחזית האינפלציה לשנת 2025 ללא שינוי אך הורידו מעט את התחזית לשנה הבאה ● במקביל צופים בבנק שהגירעון צפוי לטפס ● על פי הערכות הכלכלנים, למרות שפרמיית הסיכון בישראל ירדה והשקל התחזק בחדות, הריבית תרד בחודש ספטמבר הקרוב

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות בעקבות החלטת הריבית; מדד הנדל"ן ירד בכ-1.7%

ת"א 35 איבד 0.4% ות"א 90 ירד בכ-0.7% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?