גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מארק צוקרברג: החנון החמוד שהפך לשליט כל יכול

השערוריות הרבות שליוו את פייסבוק ב־2018 לא ריפו את ידיו של מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל הרשת החברתית ● השנה האחרונה הוכיחה כי אף שהוא מנסה לשמר את תדמית הגיק הצנוע, הרי שהוא מודע היטב למעמדו כשליט החולש על ממלכה בת 2.6 מיליארד נתינים ● אנשי השנה של "גלובס"

מארק צוקרברג צילום: רויטרס, Aaron Bernstein
מארק צוקרברג צילום: רויטרס, Aaron Bernstein

לפני כשנה, בתחילת ינואר, פרסם מייסד ומנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג, פוסט בחשבון הפייסבוק האישי שלו: "בכל שנה אני לוקח על עצמי אתגר אישי ומתחייב ללמוד משהו חדש", פתח צוקרברג ופירט את האתגרים שהציב לעצמו עד היום ועמד בהם (למשל, לבקר בכל אחת מהמדינות בארה"ב וללמוד מנדרינית).

צוקרברג המשיך: "לפייסבוק יש הרבה עבודה לעשות בהגנה על הקהילה שלנו משנאה וניצול לרעה, בהגנה מפני התערבות של מדינות זרות וכדי לוודא שהזמן שאתם מבלים בפייסבוק הוא חיובי. האתגר האישי שלי ל-2018 הוא להתמקד בתיקון הסוגיות החשובות האלה". לדברי צוקרברג, אף על פי שנראה כי מדובר בהחלטה בעלת מיקוד מקצועי, הרי שהוא ירוויח מכך המון גם ברמה האישית - כך לדוגמה, ציין צוקרברג, הוא מעוניין ללמוד לעומק טכנולוגיות כמו הצפנה וקריפטו כדי ליישם אותן בשירותי הרשת החברתית. הוא חתם את הפוסט בהבטיחו כי "זו תהיה שנה רצינית של שיפור עצמי".

קשה לקרוא את הפוסט הזה היום מבלי לגחך. ההבטחה להתמקד בניסיון לתקן את טעויות העבר של החברה ולהגן על משתמשי פייסבוק התגשמה בעוצמה שצוקרברג בוודאי לא צפה. 2018 הייתה השנה הקשה בתולדות הרשת החברתית, וחייבה אותה להתעמת עם הרבה מאוד בעיות וטעויות שנחשפו, ולנסות לספק להן מענה.

בשנה האחרונה טלטלה רדפה טלטלה בפייסבוק. זה התחיל בחודש מרץ, כשהתגלתה שערוריית קיימברידג' אנליטיקה, שבמרכזה דליפה של מידע על 87 מיליון משתמשי פייסבוק לחברת ייעוץ פוליטית; אחר כך הגיעו ירידות חדות במחיר המניה של החברה על רקע קושי לעמוד בציפיות לצמיחת משתמשים והכנסות; בהמשך נחשפה פרצת אבטחה חמורה שגרמה לדליפת פרטיהם של 30 מיליון משתמשים; במקביל לאירועים עזבה שורה של בכירים את החברה; בנובמבר התפרסם תחקיר חמור של הניו יורק טיימס שחשף כי בפייסבוק ניסו למזער את הנזק שגרמה הפצת הפייק ניוז בפלטפורמה, ואף השתמשו בחברת יחסי ציבור עם טקטיקות פעולה בעייתיות, כמו לקשר ארגונים המבקרים את הרשת החברתית למיליארדר והפילנטרופ היהודי ג'ורג' סורוס - צעד שהתפרש כאנטישמי, דווקא בחברה בה שני האנשים החזקים ביותר הם יהודים.

טקטיקת הגיק המבולבל או מנכ"ל מנוכר

צוקרברג צדק גם כשאמר שההתמודדות עם הבעיות בפייסבוק תהיה אתגר אישי. זה היה לגמרי אישי: לאורך כל הדרך, ועם כל חשיפה חדשה, צוקרברג נאלץ להתגבר על תדמית הגיק הנבוך שרכש, להתייצב בחזית ולהגן על החברה שייסד. היה עליו לתת דין וחשבון שוב ושוב - למשתמשים, למחוקקים ולתקשורת. השיא היה בשני שימועים בוושינגטון - האחד בפני הסנאט והשני מול בית הנבחרים. בשימוע הראשון צוקרברג נראה בתחילה כמו דג מחוץ למים, עד שעבודת ההכנה האינטנסיבית שלו נשאה פירות והוא נעשה נינוח יותר. דווקא השימוע השני היה זה שערער את שלוותו, כשהוא נאלץ להתייחס לנושאים שהיה פחות מוכן אליהם, לדוגמה שאלות על הטייה פוליטית בפלטפורמה.

בהתייצבו להתמודד עם כל אחד מהמשברים החדשים, ההגנה של צוקרברג נחלקה לאחת משתי טקטיקות סותרות: מחד, ההכרזות האמפתיות על כך שהוא - כמייסד וכמנהל החברה - מקבל עליו אחריות אישית לטעויותיה. הכרזות אלו לוו בהתנצלויות מלאות ענווה, בהבטחות חוזרות ונשנות להשתפר ובהודעות על צעדים קונקרטיים שמטרתם לטפל בבעיות השונות בפייסבוק.

אלא שבמקביל בחר צוקרברג בגישה תוקפנית: הוא הציב גבולות ולא התכופף מול הביקורת הציבורית על פעילות החברה. כמו פוליטיקאי מיומן הוא התחמק משאלות רבות, ובמקרים מסוימים אף היתמם, למשל כאשר טען שכלל לא ידע שפייסבוק העסיקה את שירותיה של חברת יחסי הציבור דפיינרס שקישרה בין מתנגדיה לסורוס. לשימוע מול מחוקקים מבריטניה, קנדה וחמש מדינות נוספות בחודש שעבר הוא לא טרח להגיע - החלטה שהודגשה באמצעות הכיסא הריק שהוקדש לו באותו שימוע.

הוא אימץ גישה לוחמנית, למשל בסכסוך מתוקשר מול מנכ"ל אפל טים קוק, שנסוב סביב פרטיות המשתמשים בשירותים טכנולוגיים, אבל גם מול בכירים בפייסבוק עצמה. בתחקיר שערך, הוול סטריט ג'ורנל טען שסכסוכים אלו הובילו אפילו למתחים מול סמנכ"לית האופרציה, שריל סנדברג, שותפתו מזה שנים רבות. גישה זו מסבירה ככל הנראה את גל העזיבות לו היינו עדים.

אבל ההתנהגות של צוקרברג שמוכיחה יותר מהכל שההכרזות על קבלת אחריות אישית לא מקבלות ביטוי מלא בפועל, היא שגם אחרי שנה זוועתית כל כך מבחינת יחסי ציבור, הוא ממשיך להחזיק בתפקידו הכפול כמנכ"ל ויו"ר פייסבוק, גם על רקע ביקורת של המשקיעים על כך. "אני לא הולך לעשות את זה לנצח, אבל כרגע אין בפרישה מתפקיד היו"ר היגיון", אמר באחרונה צוקרברג בראיון ל-CNN. בגיל 34 בלבד, ועם הון של מעל 55 מיליארד דולר נכון לכתיבת שורות אלה, צוקרברג הוא לא רק אחד האנשים העשירים והמצליחים בעולם, הוא גם אחד העוצמתיים שבהם.

מבנה מניות לא שוויוני וכוח בלתי מוגבל

בפייסבוק ובפלטפורמות החברתיות הנוספות שבבעלותה יש נכון לסוף הרבעון השלישי מעל 2.6 מיליארד משתמשים חודשיים, יותר ממספר התושבים בכל מדינה ריבונית היום. בראיון של צוקרברג לרשת CNN בנובמבר, הוא נשאל על ידי העיתונאית לורי סיגל, האם כוחו לא צריך להיות מוגבל. "אתה שולט על ממלכה של שני מיליארד אנשים", אמרה.

מעבר למספר המשתמשים האדיר, פייסבוק , למרות היותה חברה ציבורית, באמת מתנהלת כמו סוג של ממלכה. היא מציעה שני סוגים של מניות: Class A, שמזכים את המשקיעים בהצבעה אחת עבור כל מניה שבבעלותם; מניות Class B לעומתן, מזכות בעשר הצבעות עבור כל מניה. במניות אלה מחזיקים צוקרברג וקבוצה קטנה נוספת של מקורבים בלבד. צוקרברג לבדו מחזיק לבדו ב-60% מקולות ההצבעה כך שלא יכולה לעבור שום החלטה ללא אישורו.

פייסבוק, כמובן, אינה החברה היחידה עם מבנה מניות לא שוויוני, אבל על רקע העובדה הזו, קריאות משקיעים להחליפו כיו"ר הן למעשה חסרות שיניים. גם עובדי החברה, שסקרים ודיווחים מהתקופה האחרונה מראים שחווים ירידת מורל, לא מאתגרים אותו מבפנים. זאת דווקא בתקופה בה עובדי עמק הסיליקון מראים רוח אקטיביסטית.

אז התנגדות פנימית אין, אבל גם מבחוץ, בעוד שמחוקקים ורגולטורים הופכים אמנם לקולניים וחשדניים יותר כלפי ענקית הסושיאל, אף אחד לא שם לה בלמים אמיתיים. שערוריית קיימברידג' אנליטיקה למשל הסתכמה עד כה בקנס יחיד וזעום בבריטניה.

יש הבדל בין צוקרברג כפי שחלקנו אולי עדיין תופסים אותו, בתור אותה הדמות הגיקית ומעוררת החיבה - "צוקי", הסטודנט הגאון ששינה את חיינו כשהקים את פייסבוק מתוך מעונות האוניברסיטה (כפי שהוא עצמו טורח להזכיר לא פעם, כדי לתרץ את הטעויות והבעיות שבחברה) - לבין אותה פרסונה עוצמתית. נכון ל-2018, בעוד יותר ויותר שלדים נחשפים בארון של פייסבוק, צוקרברג עדיין מתעקש שהדבר הטוב ביותר עבור החברה הוא להשאיר את הכוח בידיים שלו, ואף אחד לא הכריח אותו לפעול בניגוד לאמונה הזו. 2019 תבחן אם מישהו יאתגר את כוחו באמת, ואם לא, האם צדק בהנחותיו.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדד הביטוח צנח ב-7.5%, הבנקים ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.7% ● הירידה במניות הביטוח והפיננסים באה בעקבות דוח אפוקליפטי של חברת המחקר Citrini Research סביב עתיד ה-AI ● המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים ● טרמינל איקס זינקה בעקבות נפילת הצעתו של שר האוצר להעלות את תקרת הפטור ממע"מ

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

דרכונים זרים / צילום: Shutterstock

אלו המדינות שהישראלים העשירים רוצים לקבל בהן אזרחות זרה

עפ"י נתוני חברת הייעוץ הנלי ושות', בשנת 2023 נרשם זינוק של 166% במספר הבקשות לתושבות ואזרחות זרה שהוגשו ע"י אזרחי ישראל "בעלי שווי נקי גבוה" ●  הישראלים כיוונו בעיקר ליוון, לפורטוגל ולספרד ● היעד החדש שמנסה למשוך את העשירים בעולם: איחוד האמירויות

אוריאל קנורוביץ, מייסד שותף ומנכ''ל Nimble / צילום: Nimble

בשווי של 400 מיליון דולר: החברה שמאמנת את המודלים הגדולים בעולם

החברה הישראלית-אמריקאית נימבל מאמנת כמה ממודלי השפה הבולטים בעולם ומסייעת להם לשפר את הדרך שבה הם אוצרים מידע מהרשת ● היום היא נחשפת לראשונה, בהודעה על גיוס סבב הון מאוחר יחסית בהיקף של 47 מיליון דולר ● "אין הרבה חברות בישראל שעושות AI אמיתי", אומר המנכ"ל אוריאל קנורוביץ, "אנחנו ממציאים את החיפוש לעסקים מחדש"

בעל השליטה באל על קני רוזנברג / צילום: גיא כושי ויריב פיין

אל על מציגה: רווח שנתי גבוה למרות איראן, הדולר והתחרות שמתגברת

חברת התעופה דיווחה על רווח של כ-403 מיליון דולר בשנה החולפת, המשקף ירידה של 26% ביחס ל-2024 ● החזרה ההדרגתית של חברות התעופה הזרות לישראל הגביר את התחרות בשמיים והקטין את נתח השוק של אל על

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מאשימה: חברות סיניות כרו מידע מקלוד לפיתוח מודלים

בפוסט חריג בחריפותו שפורסם מטעם החברה אתמול, אנתרופיק טוענת כי שלוש חברות סיניות, פעלו באופן שיטתי כדי לשאוב מידע ממודל השפה שלה קלוד ● לפי אנתרופיק, החברות הקימו יותר מ־24 אלף חשבונות מזויפים וביצעו למעלה מ־16 מיליון פניות למערכת, בהיקף שהיא מגדירה כתעשייתי

דירה בשיפוצים / צילום: כדיה לוי

החשש ממלחמה מגיע לתחום השיפוצים: ירידה של 25% בהזמנות לקראת פסח

הציפייה להסלמה ביטחונית עוצרת את תנופת ההתחדשות של משקי הבית: הציבור חושש להיתקע עם "בית מפורק" בחירום, וקבלני השיפוצים מדווחים על טלפונים דוממים בשיא העונה ● במקביל, האיום האיראני מאלץ את ענף הבנייה לדרוש פתרונות להפעלת מנופים מהקרקע

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

מימין: יוסף עליאש, ריצ'י האנטר, דני בן רעי / צילום: דרור סיתהכל

גרין לנטרן רוכשת מחצית מקפה גן סיפור לפי שווי של כ־150 מיליון שקל

קרן גרין לנטרן של ריצ’י האנטר נכנסת כשותפה ברשת בתי הקפה של ברנרדו בלכוביץ’; העסקה מצטרפת לגל עסקאות גדולות בענף המסעדנות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ' חתם על צו חדש: פטור ממע"מ עד 130 דולר ביבוא אישי

סמוטריץ' חתם על הצו לאחר פקיעתו של הצו הקודם שכלל פטור לחבילות עד 150 דולר בעקבות פסילתו ע"י הצבעה בכנסת אמש ● הכניסה לתוקף: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות שנלחמת באזרחי ישראל - לנצח"

שכונת פארק הים שתוקם בשטח ''מטווח 24'' במערב ראשון לציון / הדמיה: עיריית ראשון לציון

"שדה דב" של ראשון לציון: מהו "מטווח 24", וכמה יעלה לגור שם?

השבוע נסגרו שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות במתחם "מטווח 24" במערב ראשון לציון, בו צפויות להיבנות כ-1,100 יחידות דיור ● אילו חברות זכו במכרזים, מתי היזמים יכולים לעלות על הקרקע, ומה אומרים מחירי הקרקע במתחם על מחירי הדירות שייבנו? ● גלובס עושה סדר

הזמר במסכה / צילום: צילום מסך מאתר קשת

המדד שקובע אפקטיביות בפרסום: "הזמר במסכה" וליגת העל במקום הראשון

ניתוח של מאות קמפיינים שעלו בטלוויזיה ב-2025, והתרומה שלהם לחיפושי מותג, שיחות נכנסות, המרות ומכירות, הוביל את חברת אנימו ליצור את מדד אפקטיביות הפרסום ● החלק הראשון לא מתחשב בתקציב שהושקע אלא רק בביצועים, והחלק השני משקלל אותו לתוך הנוסחה

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות

ח''כ לימור סון הר-מלך. ''זמרי ופתחי בע''מ'', גלי ישראל, 22.2.26 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לימור סון הר-מלך טענה שאין חוק שאוסר על כניסה לעזה. מתברר שיש שניים כאלה

ח"כ לימור סון הר-מלך נכנסה לעזה והתעקשה שאין חוק שאוסר זאת עליה ● אלא שיש שני חוקים כאלה, והפרתם יכולה לעלות כדי עבירה פלילית ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות בתל אביב; מניות הנדל"ן נופלות, מדד הביטוח ממשיך לאבד גובה

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.2%, מדד ת"א 90 נופל בכ-1.2% ● אלביט עולה בכ-3% ● מניית אל על יורדת בעקבות הדוחות ● מניות התוכנה התאוששו אתמול בוול סטריט, לאחר שכנס של חברת ה-AI אנתרופיק הפיג את חלק מחששות המשקיעים ​​● וגם: ענקית השבבים אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

מלון דן באילת / צילום: באדיבות מלונות דן

האפקט האיראני: הישראלים מזמינים יותר חופשות בארץ, ופחות בחו"ל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 25% בהזמנת חופשות מקומיות - אך ירידה כוללת בענף התיירות

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על בתגובה לייצוגית: לא יכולנו לנצל את כוחנו בגלל כוחות השוק

חברת התעופה הגישה את תגובתה לבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגדה בטענה לגביית מחירים מונופולסטיים בתקופת המלחמה ● לטענתה, היא לא הייתה יכולה לנצל את כוחה המונופוליסטי הנטען, כאשר בכל רגע חברות זרות יכלו לחדש את טיסותיהן ארצה ● לפי הבקשה לייצוגית, רווחי אל על זינקו בזמן המלחמה מ־0.9% מהעלות ל־13.3% מהעלות