גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מארק צוקרברג: החנון החמוד שהפך לשליט כל יכול

השערוריות הרבות שליוו את פייסבוק ב־2018 לא ריפו את ידיו של מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל הרשת החברתית ● השנה האחרונה הוכיחה כי אף שהוא מנסה לשמר את תדמית הגיק הצנוע, הרי שהוא מודע היטב למעמדו כשליט החולש על ממלכה בת 2.6 מיליארד נתינים ● אנשי השנה של "גלובס"

מארק צוקרברג צילום: רויטרס, Aaron Bernstein
מארק צוקרברג צילום: רויטרס, Aaron Bernstein

לפני כשנה, בתחילת ינואר, פרסם מייסד ומנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג, פוסט בחשבון הפייסבוק האישי שלו: "בכל שנה אני לוקח על עצמי אתגר אישי ומתחייב ללמוד משהו חדש", פתח צוקרברג ופירט את האתגרים שהציב לעצמו עד היום ועמד בהם (למשל, לבקר בכל אחת מהמדינות בארה"ב וללמוד מנדרינית).

צוקרברג המשיך: "לפייסבוק יש הרבה עבודה לעשות בהגנה על הקהילה שלנו משנאה וניצול לרעה, בהגנה מפני התערבות של מדינות זרות וכדי לוודא שהזמן שאתם מבלים בפייסבוק הוא חיובי. האתגר האישי שלי ל-2018 הוא להתמקד בתיקון הסוגיות החשובות האלה". לדברי צוקרברג, אף על פי שנראה כי מדובר בהחלטה בעלת מיקוד מקצועי, הרי שהוא ירוויח מכך המון גם ברמה האישית - כך לדוגמה, ציין צוקרברג, הוא מעוניין ללמוד לעומק טכנולוגיות כמו הצפנה וקריפטו כדי ליישם אותן בשירותי הרשת החברתית. הוא חתם את הפוסט בהבטיחו כי "זו תהיה שנה רצינית של שיפור עצמי".

קשה לקרוא את הפוסט הזה היום מבלי לגחך. ההבטחה להתמקד בניסיון לתקן את טעויות העבר של החברה ולהגן על משתמשי פייסבוק התגשמה בעוצמה שצוקרברג בוודאי לא צפה. 2018 הייתה השנה הקשה בתולדות הרשת החברתית, וחייבה אותה להתעמת עם הרבה מאוד בעיות וטעויות שנחשפו, ולנסות לספק להן מענה.

בשנה האחרונה טלטלה רדפה טלטלה בפייסבוק. זה התחיל בחודש מרץ, כשהתגלתה שערוריית קיימברידג' אנליטיקה, שבמרכזה דליפה של מידע על 87 מיליון משתמשי פייסבוק לחברת ייעוץ פוליטית; אחר כך הגיעו ירידות חדות במחיר המניה של החברה על רקע קושי לעמוד בציפיות לצמיחת משתמשים והכנסות; בהמשך נחשפה פרצת אבטחה חמורה שגרמה לדליפת פרטיהם של 30 מיליון משתמשים; במקביל לאירועים עזבה שורה של בכירים את החברה; בנובמבר התפרסם תחקיר חמור של הניו יורק טיימס שחשף כי בפייסבוק ניסו למזער את הנזק שגרמה הפצת הפייק ניוז בפלטפורמה, ואף השתמשו בחברת יחסי ציבור עם טקטיקות פעולה בעייתיות, כמו לקשר ארגונים המבקרים את הרשת החברתית למיליארדר והפילנטרופ היהודי ג'ורג' סורוס - צעד שהתפרש כאנטישמי, דווקא בחברה בה שני האנשים החזקים ביותר הם יהודים.

טקטיקת הגיק המבולבל או מנכ"ל מנוכר

צוקרברג צדק גם כשאמר שההתמודדות עם הבעיות בפייסבוק תהיה אתגר אישי. זה היה לגמרי אישי: לאורך כל הדרך, ועם כל חשיפה חדשה, צוקרברג נאלץ להתגבר על תדמית הגיק הנבוך שרכש, להתייצב בחזית ולהגן על החברה שייסד. היה עליו לתת דין וחשבון שוב ושוב - למשתמשים, למחוקקים ולתקשורת. השיא היה בשני שימועים בוושינגטון - האחד בפני הסנאט והשני מול בית הנבחרים. בשימוע הראשון צוקרברג נראה בתחילה כמו דג מחוץ למים, עד שעבודת ההכנה האינטנסיבית שלו נשאה פירות והוא נעשה נינוח יותר. דווקא השימוע השני היה זה שערער את שלוותו, כשהוא נאלץ להתייחס לנושאים שהיה פחות מוכן אליהם, לדוגמה שאלות על הטייה פוליטית בפלטפורמה.

בהתייצבו להתמודד עם כל אחד מהמשברים החדשים, ההגנה של צוקרברג נחלקה לאחת משתי טקטיקות סותרות: מחד, ההכרזות האמפתיות על כך שהוא - כמייסד וכמנהל החברה - מקבל עליו אחריות אישית לטעויותיה. הכרזות אלו לוו בהתנצלויות מלאות ענווה, בהבטחות חוזרות ונשנות להשתפר ובהודעות על צעדים קונקרטיים שמטרתם לטפל בבעיות השונות בפייסבוק.

אלא שבמקביל בחר צוקרברג בגישה תוקפנית: הוא הציב גבולות ולא התכופף מול הביקורת הציבורית על פעילות החברה. כמו פוליטיקאי מיומן הוא התחמק משאלות רבות, ובמקרים מסוימים אף היתמם, למשל כאשר טען שכלל לא ידע שפייסבוק העסיקה את שירותיה של חברת יחסי הציבור דפיינרס שקישרה בין מתנגדיה לסורוס. לשימוע מול מחוקקים מבריטניה, קנדה וחמש מדינות נוספות בחודש שעבר הוא לא טרח להגיע - החלטה שהודגשה באמצעות הכיסא הריק שהוקדש לו באותו שימוע.

הוא אימץ גישה לוחמנית, למשל בסכסוך מתוקשר מול מנכ"ל אפל טים קוק, שנסוב סביב פרטיות המשתמשים בשירותים טכנולוגיים, אבל גם מול בכירים בפייסבוק עצמה. בתחקיר שערך, הוול סטריט ג'ורנל טען שסכסוכים אלו הובילו אפילו למתחים מול סמנכ"לית האופרציה, שריל סנדברג, שותפתו מזה שנים רבות. גישה זו מסבירה ככל הנראה את גל העזיבות לו היינו עדים.

אבל ההתנהגות של צוקרברג שמוכיחה יותר מהכל שההכרזות על קבלת אחריות אישית לא מקבלות ביטוי מלא בפועל, היא שגם אחרי שנה זוועתית כל כך מבחינת יחסי ציבור, הוא ממשיך להחזיק בתפקידו הכפול כמנכ"ל ויו"ר פייסבוק, גם על רקע ביקורת של המשקיעים על כך. "אני לא הולך לעשות את זה לנצח, אבל כרגע אין בפרישה מתפקיד היו"ר היגיון", אמר באחרונה צוקרברג בראיון ל-CNN. בגיל 34 בלבד, ועם הון של מעל 55 מיליארד דולר נכון לכתיבת שורות אלה, צוקרברג הוא לא רק אחד האנשים העשירים והמצליחים בעולם, הוא גם אחד העוצמתיים שבהם.

מבנה מניות לא שוויוני וכוח בלתי מוגבל

בפייסבוק ובפלטפורמות החברתיות הנוספות שבבעלותה יש נכון לסוף הרבעון השלישי מעל 2.6 מיליארד משתמשים חודשיים, יותר ממספר התושבים בכל מדינה ריבונית היום. בראיון של צוקרברג לרשת CNN בנובמבר, הוא נשאל על ידי העיתונאית לורי סיגל, האם כוחו לא צריך להיות מוגבל. "אתה שולט על ממלכה של שני מיליארד אנשים", אמרה.

מעבר למספר המשתמשים האדיר, פייסבוק , למרות היותה חברה ציבורית, באמת מתנהלת כמו סוג של ממלכה. היא מציעה שני סוגים של מניות: Class A, שמזכים את המשקיעים בהצבעה אחת עבור כל מניה שבבעלותם; מניות Class B לעומתן, מזכות בעשר הצבעות עבור כל מניה. במניות אלה מחזיקים צוקרברג וקבוצה קטנה נוספת של מקורבים בלבד. צוקרברג לבדו מחזיק לבדו ב-60% מקולות ההצבעה כך שלא יכולה לעבור שום החלטה ללא אישורו.

פייסבוק, כמובן, אינה החברה היחידה עם מבנה מניות לא שוויוני, אבל על רקע העובדה הזו, קריאות משקיעים להחליפו כיו"ר הן למעשה חסרות שיניים. גם עובדי החברה, שסקרים ודיווחים מהתקופה האחרונה מראים שחווים ירידת מורל, לא מאתגרים אותו מבפנים. זאת דווקא בתקופה בה עובדי עמק הסיליקון מראים רוח אקטיביסטית.

אז התנגדות פנימית אין, אבל גם מבחוץ, בעוד שמחוקקים ורגולטורים הופכים אמנם לקולניים וחשדניים יותר כלפי ענקית הסושיאל, אף אחד לא שם לה בלמים אמיתיים. שערוריית קיימברידג' אנליטיקה למשל הסתכמה עד כה בקנס יחיד וזעום בבריטניה.

יש הבדל בין צוקרברג כפי שחלקנו אולי עדיין תופסים אותו, בתור אותה הדמות הגיקית ומעוררת החיבה - "צוקי", הסטודנט הגאון ששינה את חיינו כשהקים את פייסבוק מתוך מעונות האוניברסיטה (כפי שהוא עצמו טורח להזכיר לא פעם, כדי לתרץ את הטעויות והבעיות שבחברה) - לבין אותה פרסונה עוצמתית. נכון ל-2018, בעוד יותר ויותר שלדים נחשפים בארון של פייסבוק, צוקרברג עדיין מתעקש שהדבר הטוב ביותר עבור החברה הוא להשאיר את הכוח בידיים שלו, ואף אחד לא הכריח אותו לפעול בניגוד לאמונה הזו. 2019 תבחן אם מישהו יאתגר את כוחו באמת, ואם לא, האם צדק בהנחותיו.

עוד כתבות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

גל הפיטורים באינטל ישראל החל: מאות עובדים יזומנו לשימוע בימים הקרובים

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת