גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שורדי הקריפטו: בועת הביטקוין התפוצצה, הכירו את האנשים שמתעקשים להאמין, למרות הכל

בועת הביטקוין התפוצצה ב-2018 והבריחה משוק הקריפטו יזמים ומשקיעים רבים ● אבל יש גם כאלה שהצליחו להחזיק את הראש מעל למים ועוד מאמינים במטבעות הדיגיטליים ובטכנולוגיה העומדת מאחוריהם, הבלוקצ'יין ● "אסור להיסחף לדיכאון", הם אומרים ● אנשי השנה של "גלובס"

מיהם "אנשי השנה" של המטבעות הדיגיטליים? שאלה טובה. רבים נכנסו לשוק הזה בשנה האחרונה, בעיקר הודות לזינוק של מאות אחוזים במחירו של הביטקוין בסוף 2017, שסחף את העולם בהתלהבות. אבל אז הגיעה שנת 2018, והביטקוין נפל שוב ושוב, עד שירד בדצמבר לשפל של 16 חודשים. כמעט כל מטבעות הקריפטו נפלו בעקבותיו של הביטקוין, והאופוריה התחלפה בדיכאון.

אפשר בהחלט להבין למה זה קרה, ולא רק בישראל, כמובן. כפי שסיפרנו ב"גלובס" השנה, היו לא מעט גורמים שתרמו לפיצוץ בועת הקריפטו. פריצות הסייבר בשוק עלו להיקפים חסרי תקדים, ומזירות המסחר נגנבו מטבעות דיגיטליים בשווי המוערך ביותר ממיליארד דולר. הבנקים סירבו להכיר בביטקוין כמטבע או כנכס פיננסי לגיטימי. רגולטורים דחו ניסיונות להכניס את הביטקוין למסחר בבורסות באמצעות קרנות סל (ETF), וכך המסחר במטבעות נותר בלתי מפוקח. נוסף על כך, רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) התחילה לנקוט צעדי אכיפה נגד הנפקות ראשוניות של מטבעות דיגיטליים (ICO). גיוסי ה-ICO ירדו בחדות במחצית השנייה של השנה, אף כי הצטברו ב-2018 לשיא שנתי של יותר מ-16 מיליארד דולר.

לאירועים השליליים בשוק הקריפטו השנה, התלוו גם לא מעט התקפות מתוקשרות מצד כלכלנים, אנשי עסקים ופוליטיקאים. כך למשל, הכלכלן פרופ' נוריאל רוביני, שלפני כחודשיים אמר לוועדה בסנאט האמריקאי: "הביטקוין ושאר מטבעות הקריפטו הם אמא של כל הבועות"; או ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, שאמר החודש באירוע הסטארט-אפים המבטיחים של "גלובס", כי לדעתו מטבעות הקריפטו הם "הונאת פונזי".

אף שאין כל עדות להונאה, הנתונים בהחלט מצביעים על בועה: מאז שהגיע שוק הקריפטו לשיא של כל הזמנים בינואר 2018, עם שווי כללי של כ-831 מיליארד דולר, צנח בכ-85% ואיבד יותר מ-700 מיליארד דולר משוויו, שהסתכם בפחות מ-130 מיליארד דולר בחג המולד, שבוע לפני סוף דצמבר, לפי נתוני אתר CoinMarketCap. המומנטום השלילי התגבר בסוף השנה, כשבנובמבר צנח מחיר הביטקוין (BTC ) ב-37% - הנפילה החודשית הגדולה ב-7 השנים האחרונות. באמצע דצמבר ירד מחיר הביטקוין לכ-3,100 דולר וקבע שפל של 16 חודשים, אך בשבוע שלאחר מכן התאושש מעט.

הנפילות בשוק הקריפטו באות בדרך כלל בגלים גדולים, המיוחסים בעיקר למשקיעים הכבדים, המכונים "לווייתנים", כביטוי למשקלם הכבד בשוק. קריסת השוק הבריחה ממנו יזמים ומשקיעים רבים, אבל יש כאלה שהצליחו להחזיק את הראש מעל למים ועוד מאמינים במטבעות הקריפטו ובטכנולוגיה שהם מבוססים עליה, הבלוקצ'יין.

בחודש האחרון שוחחתי עם לא מעט פעילים בשוק, ולכתבה שבפניכם, שמתפרסמת במגזין "אנשי השנה" של "גלובס", ראיינתי שניים מהם, העומדים בראש שתי חברות גדולות יחסית הפועלות בשוק - סטארט-אפ הבלוקצ'יין Bancor וחברת כריית הביטקוין Bitfarms. אף שהם מגיעים ממקומות שונים לחלוטין, ממשיך כל אחד מהם, בדרכו, להאמין בהבטחה של המטבעות הדיגיטליים. 

"אין שום סיכוי שהבלוקצ'יין לא ישרוד"

2018 היתה שנה מאתגרת במיוחד ל-Bancor, אף יותר מאשר לרוב חברות הבלוקצ'יין. ביולי האחרון, כפי שנחשף בהרחבה ב"גלובס", בנקור נפגעה מפריצת סייבר, שבה איבדה מטבעות דיגיטליים בשווי 23.5 מיליון דולר. זירת המסחר של בנקור הושבתה למשך שלושה ימים בעקבות הפריצה.

"לא בכל יום גונבים לך כאלה כמויות של כסף", אומר אייל הרצוג, מייסד שותף ואדריכל המוצר של בנקור. "הפריצה היתה בהחלט אירוע מטלטל, שהשפיע עלינו מאוד. עשינו המון בדק בית ותהליך עמוק של הסקת מסקנות בעקבותיו".

הסטארט-אפ בנקור, שנוסד ב-2016 על ידי הרצוג, יהודה לוי והאחים גליה וגיא בן ארצי, גייס ב-ICO (הנפקה ראשונית של מטבע דיגיטלי) ביוני 2017 סכום של 153 מיליון דולר - אחד ה-ICO הגדולים של השנה שעברה. חלק מההון הזה שימש את החברה לפיתוח זירת המסחר של בנקור, שמגדירה אותה כרשת נזילות למטבעות דיגיטליים. המטבע של בנקור (BNT ) התחיל להיסחר ביוני 2017 במחיר של 4.5 דולרים וזינק בינואר 2018 לשיא של כ-10.5 דולר, אבל מאז צנח ב-95% למחיר של כ-50 סנט בלבד (נכון ליום שישי, 7 בדצמבר). 

הרצוג הוא יזם טכנולוגיה ותיק, ועם הסטארט-אפים שהקים בעבר נמנה אתר שיתוף הווידיאו MetaCafe. המחזור האחרון של תנודות מחירי המטבעות הדיגיטליים, שהתחיל בזינוק לקראת סוף 2017 והסתיים בקריסה לקראת סוף 2018, מזכיר לו את המחזור שחווה שוק האינטרנט בסוף שנות ה-90.

"המחזור אז היה גדול הרבה יותר מבחינה כספית, כי היה מושקע שם הרבה כסף מוסדי", הוא אומר. "כשהשוק עולה, הרבה אנשים נכנסים לאופוריה ומאמינים בה. כתמונת מראה, כשהשוק נופל, רבים נכנסים לדיכאון ולתחושת אובדן דרך. ב-2001-2002 הרבה אנשים אמרו שהאינטרנט היה סתם 'הייפ' ושאלו מה פתאום צריך רשת מבוזרת. אני חושב שלגבי הבלוקצ'יין, אסור להיסחף עם התחושה המשכרת כשהשווקים עולים, אבל גם לא להיסחף לצד השלילי כשהשווקים נופלים. ואני יודע את זה, כי כבר עברנו שלושה מחזורים קודמים של עליות חדות ונפילות של הביטקוין, ב-2011 ואחר כך פעמיים ב-2013".

ואיך חברות הבלוקצ'יין יכולות לשרוד את נפילת השוק?

"המקום של הבלוקצ'יין מבחינה טכנולוגית כל כך חשוב, שאין שום סיכוי שהבלוקצ'יין לא ישרוד", אומר הרצוג. "ביטקוין או את'ריום הם פרוטוקולים שאנחנו מסכימים עליהם, וההסכמה עליהם בוודאי תשרוד. השאלה היא כמה אנשים יהיו חלק מההסכמה הזאת, וזה פשוט שאלה של זמן. זה דומה לאינטרנט, במובן שכמה שיותר אנשים מחוברים לרשת, יש ערך גבוה יותר לרשת. לטווח הארוך, הפתרונות שמיטיבים עם משתמשי הקצה ברשת תמיד יגברו על פתרונות ריכוזיים".

איך תתמודד תעשיית הבלוקצ'יין עם החסמים הרגולטוריים?

"פעולות של רגולטורים בהחלט יכולות להאט פעילות במדינות שבהן הן ננקטות, כמו ארה"ב. מדינה שתקבע שבה המטבעות הדיגיטליים אסורים, יקרה לה מה שקרה למדינות שאסרו על שימוש באינטרנט והפכו למדינות עולם שלישי, כמו קוריאה הצפונית. רק שלדעתי, במקרה של הבלוקצ'יין, זה יהיה הרבה יותר חמור. למנוע בלוקצ'יין מהאזרחים זה למנוע מהם יוזמה עסקית וצמיחה כלכלית. אני מניח שהשינויים הרגולטוריים ייקחו זמן. מדינות ייראו מה קורה במדינות אחרות וילמדו מזה".

בשנה האחרונה עלו היקפי הפריצות לפלטפורמות בלוקצ'יין, וגם בבנקור נפגעתם מפריצה. איך אתם מתמודדים עם בעיות האבטחה?

"בעיות האבטחה בבלוקצ'יין הן מחלות ילדות, של טכנולוגיה שלא כולם עוד יודעים איך לעבוד אתה", אומר הרצוג. "אפשר לראות פתרונות חדשים בתחום, כמו הפלטפורמה של EOS, שאנחנו קוראים לה 'דור שלישי' של בלוקצ'יין. את מטבעות EOS אי אפשר לגנוב כמו מטבעות מבוססי את'ריום. ל-EOS יש מערכת של בוררות, שיודעת להתמודד עם מצבים כאלה ולהחזיר למשמשים את הכספים שנגנבו.

"בנקור עובדת כיום על שני בלוקצ'יינים, של את'ריום ושל EOS. זה אומר שאפשר לשלוח מטבעות בצורה מבוזרת בין שניהם", אומר הרצוג. "ההתרחבות ל-EOS שיפרה את חוויית המשתמש בבנקור, וזה הדבר הכי טוב שקרה לנו בשנה האחרונה". 

"לכריית הביטקוין נותרו שולי רווח חזקים"

קוראי מדור הקריפטו של "גלובס" ודאי כבר מכירים את המונח כריית ביטקוין, שכתבנו עליו לא מעט בשנה האחרונה. נזכיר כי מדובר באחת מאבני היסוד של הביטקוין. הכרייה היא תהליך חישובי, המתבצע על ידי רשת מבוזרת של מחשבים המצוידים בשבבים ייעודים לכרייה, והיא משרתת שתי מטרות עיקריות: אישור עסקאות בביטקוין בדרך אמינה ויצירת ביטקוינים חדשים.

אחת החברות הגדולות הפועלות בתחום היא Bitfarms, שנכנסה באפריל האחרון לבורסה בתל אביב בעקבות מיזוג עם השלד הבורסאי משאבי טבע (ששינה את שמו ל"בלוקצ'יין כריה"), והיא למעשה חברת הבלוקצ'יין היחידה הנסחרת בתל אביב. באוגוסט ביקרתי בחוות של ביטפארמס  במחוז קוויבק שבקנדה, אשר בהן פועלים עשרות אלפי כורי ביטקוין יום ולילה, ללא הפסקה, וסיפרתי על כך בהרחבה ב"גלובס".

ווס פולפורד מונה השנה למנכ"ל ביטפארמס, לאחר שב-12 השנים האחרונות עסק בניהול השקעות בבנקים וחברות השקעות בקנדה ובארה"ב. בשיחה טלפונית ממונטריאול, בסוף השבוע הראשון של דצמבר, פולפורד לא נשמע מוטרד מהקריסה במחיר הביטקוין.

"הסיבה ל'מכירת החיסול' של הביטקוין בשבועות האחרונים היא, לדעתי, הרעש שסבב את פיצול הבלוקצ'יין של המטבע ביטקוין קאש, שפוצל לשני מטבעות נפרדים (BCH מול BSV) במהלך של 'מזלג קשיח'. כמה שחקנים רעים בשוק איימו שיציפו את השוק בביטקוין וזה הבהיל אנשים", הוא אומר.

"מצד שני, אנו רואים שיפור מתמשך באימוץ של מטבעות דיגיטליים - גידול במספר הארנקים הדיגיטליים ובמספר העסקאות. השוק עוד מצפה לזרז משמעותי, שייתן לו דחיפה קדימה - וזה, לדעתי, יבוא עם מתן לגיטימציה פיננסית לביטקוין כנכס להשקעה. אנחנו מחכים לפתרון אמיתי של משמורת (Custody) מאובטחת למטבעות דיגיטליים, ויש כיום חברות בארה"ב שעשויות להציע פתרון כזה. בכל אופן, על ביטפארמס עצמה לנפילת המחירים לא הייתה השפעה גדולה".

האם פעילות הכרייה של הביטקוין לא עברה להפסדים כתוצאה מנפילת מחיר הביטקוין?

"לא", משיב פולפורד. "לצד ירידת המחיר, נרשמה גם ירידה 26% בקושי הכרייה של הביטקוין מאז אמצע אוקטובר, ודרגת הקושי צפויה לרדת בעוד כ-15% בשבועיים הקרובים. כשהקושי יורד, מכונות הכרייה שלנו משתמשות בפחות אנרגיה לייצור המטבעות הדיגיטליים, התפוקה עולה ועלויות התפעול יורדות. כשמביאים בחשבון את כל הפרמטרים האלה, באופן כללי, שולי הרווח של כריית הביטקוין עדיין חזקים. במונחי כוח חישוב (Hash rate), עם ירידת הקושי, ביטפארמס הגדילה את הנתח שלה בשוק הכרייה, כך שאנחנו מאוד מעודדים מביצועי הכרייה שלנו".

נזכיר כי בדוחות הכספיים הראשונים שפרסמה ביטפארמס באוגוסט, היא דיווחה כי הכנסותיה במחצית הראשונה של 2018 הסתכמו בכ-22 מיליון דולר והרווח הנקי בכ-4.9 מיליון דולר. הכנסות החברה מגיעות ברובן מחוות הכרייה שהיא מפעילה בקוויבק. ביטפארמס אף הרחיבה את פעילותה באחרונה עם הפעלתה של חוות כרייה חמישית, שהוקמה בעיר מגוג שבקוויבק, וגם נערכה להקמת חווה נוספת בעיר שרברוק, שצפויה להיות חוות הכרייה הגדולה ביותר של החברה.

עם זאת, נראה כי התוצאות הכספיות של ביטפארמס והרחבת פעילותה לא הצליחו להרשים את המשקיעים במניית החברה, אחרי שזינקה באלפי אחוזים בסוף 2017. בשנה האחרונה המניה צנחה בכ-95% ומחקה כמעט את כל התשואות שהניבה מאז אוקטובר 2017 (אז עוד נסחרה החברה תחת השם "משאבי טבע"). שער המניה הנוכחי (נכון ל-25 בדצמבר) משקף לחברה שווי שוק של כ-60 מיליון שקל.

פולפורד מסביר את ירידת המניה בבורות של המשקיעים בבורסה. "אני חושב שהשוק לא מבין כראוי את גורמי המפתח בעסק שלנו, ואת מטריצת הרווחים של כריית הביטקוין. שוק המניות מתנהל מתוך פחד. אנשים רואים את מחיר הביטקוין יורד ולא מבינים איך זה משפיע באמת על הפעילות שלנו", הוא אומר.

ביטפארמס הודיעה באחרונה כי היא בוחנת אפשרות להירשם למסחר בבורסת טורונטו - צעד שעשוי להביא למחיקתה מבורסת תל אביב. עם זאת, לדברי פולפורד, הוא עדיין רואה באור חיובי את הפעילות בשוק הישראלי. 

עוד כתבות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים