גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביה"ד מעודד נפגעות להתלונן: הותר לפרסום שמו של הרופא הבכיר שהטריד מינית

ביה"ד הארצי לעבודה נענה לבקשת "גלובס" להתיר לפרסם כי ד"ר דורון זמיר, מנהל מחלקה בבי"ח ברזילי, הוא הרופא הבכיר שהטריד מינית מזכירה רפואית שעבדה בכפיפות אליו, זאת בין היתר באמצעות יצירת סביבת עבודה עוינת ומטרידה ● ביה"ד: "הפרסום נותן מענה להכרה לה זקוקות נפגעות"

ד"ר דורון זמיר, מנהל מחלקה בבית חולים ברזילי באשקלון, הוא הרופא הבכיר שהטריד מינית מזכירה רפואית שעבדה בכפיפות אליו - כך הותר לפרסום אתמול (ב'). בכך, נעתר בית הדין הארצי לעבודה לבקשת "גלובס" והכתב חן מענית לפרסם את שמו של זמיר ואת שם בית החולים. זאת, לאחר שנפסק שזמיר הטריד מינית את המזכירה הרפואית במשך כשמונה שנים, ותוך יצירת סביבת עבודה עוינת ומטרידה.

"פרסום שמו של מנהל המחלקה נדרש הן על-מנת להגשים את האינטרס ציבורי של הרתעת הרבים, הן על-מנת להגשים את האינטרס הפרטני של העובדת להטלת אחריות על מנהל המחלקה ולקבלת הכרה אודות השלכות מעשיו, והן על-מנת לקדם את תכליתן של הוראות החוק למניעת הטרדה מינית", קבעו פה-אחד הנשיאה ורדה וירט-ליבנה, סגן הנשיאה אילן איטח, השופטת לאה גליקסמן, נציג העובדים אמיר ירון ונציג המעסיקים דורון קמפלר.

"אינו זכאי להקלה"

ראשיתו של המאבק לחשיפת שמו של ד"ר זמיר בפסיקת בית הדין הארצי מאוגוסט השנה, שלפיה הוא הטריד מינית את המזכירה הרפואית שעבדה בכפיפות אליו, כששימש כמנהל מחלקה בברזילי. לפי הפסיקה, במהלך השנים שיתף זמיר את המזכירה הרפואית בפרטים אינטימיים מחייו האישיים. בפסק הדין נדחה ערעורו של זמיר על פסיקת בית הדין האזורי לעבודה, שבו נקבע כי ההטרדה נמשכה שנים ארוכות (ראו מסגרת). השופטים חייבו את שמיר לשלם למזכירה פיצוי בסך 250 אלף שקל, ואילו המדינה חויבה בפיצוי בסך 30 אלף שקל. עם זאת, בית הדין הארצי אסר על חשיפת זהותו, וכן אסר את פרסום שם בית החולים.

בבקשה לפרסום שמו של ד"ר זמיר - שהוגשה באמצעות עורכי הדין יורם מושקט ואוריין אשכולי - טען "גלובס" כי מעמדו הרם של הרופא, שהוא בכיר במערכת הבריאות, מנהל מחלקה זה שנים ארוכות בבית חולים מרכזי - מחייב את פרסום פרטיו... העובדה ששמו של זמיר אינו מתפרסם היא הקלה משמעותית שהוא אינה זכאי לה בנסיבות הללו", נטען.

לטענת "גלובס", לא יכולה להיות מחלוקת כי העובדה שפסק הדין עוסק בסוגיית ההטרדות המיניות במקום העבודה - מצדיקה בפני עצמה את הבקשה לפרסום פרטי מנהל המחלקה. "היקף תופעת ההטרדות המיניות במקום העבודה הוא רחב, אך סמוי באופן יחסי ובמרבית הנסיבות, מעיני הציבור הרחב. פרסום שמו של מנהל המחלקה יוכל לעודד מתלוננות/ים נוספות/ים, לאזור אומץ ולפעול נגד הטרדות כלפיהן/ם. בנוסף, יגרום פרסום שמו להגברת ההרתעה והאכיפה", נכתב בבקשה. זאת ועוד, לטענת "גלובס", גילוי זהותו של מנהל המחלקה יהיה בו גם כדי להעביר מסר כי מעשה של הטרדה מינית הוא כה חמור, שאפילו רופא בכיר, מנהל מחלקה, דוגמתו, אינו חסין מפני פרסומו.

"'שיימינג' במרחב הציבורי"

אל בקשת "גלובס" הצטרך גם תאגיד השידור "כאן" שביקש אף הוא לחשוף את שמו של הרופא, באמצעות עורכי הדין ירון חנין וזהבית ליבוביץ, וגם המזכירה המוטרדת. לטענת המזכירה, באמצעות עוד לימור עמית-פנקר, יש חשיבות ציבורית בהיבט ההרתעתי לפרסום, שכן אי-הפרסום עשוי להתפרס כהגנה על המטריד. לדבריה, הדברים מקבלים משנה תוקף שעה שזמיר עדיין מועסק בתפקיד, כך שיש לו מגע עם עובדים הכפופים אליו ועם חולים המאושפזים במחלקה.

ד"ר זמיר - באמצעות עו"ד ערן קייזמן - התנגד לבקשה בטענה כי מטרתה להעניש אותו באמצעות "שיימינג" במרחב הציבורי. לדבריו, כל רצון כלי התקשורת הוא להשיג כותרות ורייטינג.

אל ההתנגדות לפרסום הצטרפה באופן מפתיע גם המדינה, בשם בית החולים ברזילי הממשלתי. באמצעות עו"ד שלי ערן, טענה המדינה כי בית החולים כבר הפיק את הלקחים מהפרשה, וכי פרסום שמו של בית החולים עשוי לפגוע במוניטין שאותו הוא רכש וכן להוביל לפגיעה באמון הציבור ולהימנעות הציבור מקבלת טיפול בין כתליו.

פומביות מול פרטיות

בהחלטה מנומקת ובעלת חשיבות ציבורית דחה בית הדין הארצי את טענותיו של ד"ר זמיר וכן את כל טענות המדינה. השופטים ציינו כי השיקולים הרלוונטיים שעל בית הדין לשקול הם עקרון פומביות הדיון, המורה להתיר את פרסום הפרטים אל מול זכויות כבדות משקל של מתנגדי הפרסום, בהם הזכות לפרטיות ולשם טוב של זמיר, ומניעת פגיעה אפשרית במוניטין של בית החולים.

בין היתר ציינו השופטים כי ככל שמעמדו של הנתבע בכיר יותר, והשפעתו על ענייני ציבור רבה יותר, תיטה הכף להתרת הפרסום. עוד צוין כי יש לבחון אם יש במידע "תועלת מיוחדת" - למשל בכך שיגרום לגיבוש דעתו של הציבור בעניינים ציבוריים או אם יש בו כדי להגן על הציבור. במסגרת זו, יש לבחון אם מדובר במידע רכילותי בלבד, או שהרצון לפרסמו נובע, למשל, מיצר נקם. השופטים דחו את כל טענותיו של זמיר, שלפיהן מדובר ברצון להעניש אותו ולעשות לו "שיימינג" וציינו כי קיים עניין ציבורי מוגבר בפרסום המבוקש "לאור מעמדו הבכיר של מנהל המחלקה ומקום עבודתו".

עוד נקבע כי בהתחשב במאזן הנזקים, שבין הנזק לעקרון פומביות הדיון (אם ייאסר הפרסום), לבין הנזק הצפוי לזמיר (אם יותר הפרסום), זמיר לא הצליח להוכיח כי נזקו גדול יותר. "מנהל המחלקה לא הציג כל פירוט או הוכחה לפגיעה החמורה הפוטנציאלית ולנזק החמור העלולים להיות תוצאתו האפשרית של הפרסום. יש לשער כי פרסום שמו בהקשר של הטרדה מינית יוביל לפגיעה מסוימת, ייתכן אף משמעותית, במעמדו בקרב עמיתיו במחלקה ומחוצה לה - אלא שפגיעה זו, ככל שתיגרם, מקורה בעצם ההתבטאויות וההתנהגויות שבהן הודה. ככלל, ובהיעדר טעמים מיוחדים, חומרת מעשיו של זמיר - ומכאן חומרת הפגיעה הזו - לא יכולה לשמש טעם לאיסור הפרסום של מעשיו", נקבע.

עידוד הגשת תלונות

בית הדין גם קיבל את טענת "גלובס" באשר לחשיבות ההרתעתית שיש בפרסום. "שוכנענו כי לעניין התכלית ההרתעתית, אין די בסעד הכספי שנפסק שעל זמיר לשלם לעובדת. אנו סבורים כי בפרסום שמו של זמיר יש כדי ליצור נורמות ברורות שמהן ניתן לייצר רף התנהגותי וערכי ראוי, ולהביא להרתעת הרבים הרצויה בסוגיות אלה של הטרדה מינית במקום העבודה ובמסגרת יחסי העבודה", נפסק. "אנו סבורים כי בעצם פרסום השם יש כדי לתת מענה להכרה לה זקוקות חלק מהנפגעות, וכדי לעודד הגשת תלונות נוספות על-ידי נפגעות הטרדה מינית, נגד מנהלים בכירים שאליהם הן כפופות, ובכלל".

ביחס לבית החולים ברזילי, ציינו השופטים כי לא ניתן למעט בחשיבותו של המוניטין שבית החולים רכש לעצמו בקרב מקבלי השירות הרפואי, אך עם זאת ספק אם פרסום שמו של בית החולים בהקשר של טיפול לא מיטבי בתלונה על הטרדה מינית - יוביל לפגיעה הנטענת במוניטין. "אין אנו מקבלים את טענות המדינה כי לאור הפרסום השלילי, יימנע הציבור מלקבל טיפול רפואי בבית החולים", נקבע.

כך גם דחה בית הדין את טענות המדינה כי פרסום שמו של מנהל המחלקה עלול להוביל לפגיעה במחלקה שבראשה הוא עומד ולפגיעה בהכשרת הסטודנטים והמתמחים בה. "יש אינטרס ציבורי בכך שעובדי המחלקה ובהם סטודנטים ומתמחים יוזהרו מפני הישנות מקרים, וגם בכך יהיה כדי לסייע בגיבוש סביבת עבודה ראויה לכל הבאים בשערי בית החולים", נכתב בהחלטה. 

עו"ד עמית-פנקר, באת-כוחה של המתלוננת, מסרה בתגובה: "אנו מברכים על החלטת בית הדין, שהינה בעלת חשיבות ציבורית, בהעברת מסר הרתעתי משמעותי בפני מטרידים אחרים, ואנו תקווה שיהיה בכך כדי לתרום להדיפת התופעה המכוערת של מעשי הטרדה מינית בקרב בכירים, ממונים, ובכלל, גם נוכח תחושת הבושה הנלווית לפרסום שכזה".

הפסיקה: יצירת סביבת עבודה רוויית תכנים מיניים מהווה הטרדה מינית אסורה

ההחלטה שניתנה אתמול, ב', סובבת סביב פסק דין שניתן באוגוסט השנה בבית הדין הארצי לעבודה, שבמסגרתו דחה בית הדין הארצי את ערעורו של ד"ר דורון זמיר, מנהל מחלקה בבית החולים הממשלתי ברזילי. בית הדין קבע כי זמיר הטריד מינית את המזכירה הרפואית שעבדה בכפיפות אליו במשך שנים רבות.

בפסק הדין הדגיש בית הדין הארצי כי יצירת סביבת עבודה רוויית תכנים מיניים מצד ממונה, מהווה הטרדה מינית אסורה. כמו כן, נדונו בהרחבה בפסק הדין מאפיינים של הטרדה מינית בעבודה והשפעותיהם. לראשונה גם נדונה השאלה אם הטרדה מינית מסוג "התייחסויות חוזרות המופנות לאדם, המתמקדות במיניותו", היא רק כזו המופנית באופן ישיר למיניותה של מושא ההטרדה - או גם כאלה היוצרות "אווירה סביבתית" כתוצאה מאמירות בסביבת המוטרדת.

לפי פסק הדין, המזכירה הרפואית עבדה בכפיפות למנהל המחלקה במשך כשמונה שנים. במהלך השנים מנהל המחלקה שיתף אותה בפרטים אינטימיים מחייו האישיים, ובכלל זה ביחסי המין שלו עם רעייתו ועם נשים אחרות.

בית הדין הארצי דחה את ערעורו של מנהל המחלקה, ופסק כי התבטאויותיו הן בגדר הטרדה מינית שנאסרה בחוק. נקבע כי שאלותיו של המנהל בנוגע ליחסי המין של מזכירתו עם בעלה, הן התייחסויות שהופנו למזכירה והתמקדו במיניותה - ולכן הן בגדר הטרדה מינית אסורה.

זאת ועוד, נקבע כי ההטרדות המיניות מצד מנהל המחלקה נעשו תוך ניצול יחסי המרות שלו עם המזכירה, ותוך פגיעה בכבוד האדם של המזכירה, בביטחונה העצמי, בפרטיותה, ובזכותה להגדרה עצמית.

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון