גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התמקדות ברווח ושירות משלוחים: האם גט יכולה לצאת מהמשבר?

סימני השאלה סביב גט התעצמו לאחר שדווח כי פולקסווגן מחקה את שווי השקעתה בה • החברה בחרה לשנות אסטרטגיה, אך בסביבתה מתעקשים שפעילותה חזקה ● 7 הערות על מפעילת המוניות הישראלית ● פרשנות

האם גט יכולה לצאת מהמשבר? / צילום: אתר גט
האם גט יכולה לצאת מהמשבר? / צילום: אתר גט

בסוף השבוע האחרון פירסם העיתון דר שפיגל הגרמני ידיעה שעסקה בחברת גט (Gett) הישראלית: חברת הרכב הגרמנית פולקסווגן מוחקת בדוחותיה הכספיים את ערך השקעתה בגט. אם רוצים להיות מדוייקים, השקעה של 300 מיליון דולר רשומה כעת בשווי של 18.3 מיליון דולר בלבד. בשתי החברות הכחישו את הידיעה, שהתבססה על מקורות בחברה הגרמנית. חשוב לציין, שנת הכספים לא נגמרה עדיין, ולא ברור על סמך מה נערכה הערכת השווי. בחישוב גס, המשמעות של הערכת השווי שביצעה פולקסווגן היא שגט שווה כ-150 מיליון דולר. כלומר, 10% מהשווי שלה בגיוס ההון האחרון. האם זה סביר? כנראה לא.

בחודשים האחרונים התרבו סימני שאלה סביב גט הישראלית: נסיגה מגיוס הון בהיקף של 500 מיליון דולר והסתפקות בגיוס 90 מיליון דולר בלבד; עזיבה של בכירים בחברה; דיווחים על רצונה למכור את פעילותה בניו-יורק (חברת ג'ונו אותה רכשה תמורת 200 מיליון דולר) ודיווחים על נסיונות למכור את החברה כולה. כל אלו יוצרים סביב החברה סנטימנט שלילי, אך בסביבתה של גט מתעקשים כי לא כך הדבר ואף מכחישים את הנרטיב השלילי כולו.

1. כבר לא השקעה אסטרטגית?

פולקסווגן השקיעה בגט לפני כשנתיים, השקעה אסטרטגית שהיתה אמורה לסייע לה להתאים את עצמה לשינויים בעולם התחבורה, שהופך להיות חדשני יותר. מחיקת ההשקעה, אם אכן הייתה כזאת, מראה על חוסר אמון של פולקסווגן בגט, ועל כך שהיא לא רואה סינרגיה בין שתי החברות. אולם עדיין, גם אם ההשקעה האסטרטגית ירדה לטמיון, הפחתת הערך מתעלמת כנראה מההיבטים הפיננסיים - כלומר, מכך שערך ההשקעה הפיננסית הוא כנראה גבוה מ-150 מיליון הדולר.

חברת גט, שמפעילה שירותי מוניות בכמה מדינות, בחנה בשנה האחרונה גיוס של כמה מאות מיליוני דולרים, שבו פולקסווגן סירבה לקחת חלק. בגט מכחישים זאת, ולראייה הם אומרים כי החברה הגרמנית השתתפה בגיוס ההון בהיקף של 90 מיליון דולר שביצעה בסופו של דבר החברה. בעת ההשקעה המקורית היו הערכות כי פולקסווגן וגט ישתפו פעולה במיזמים משותפים, אך זה לא ממש קרה. גט לא נכנסה לשוק הגרמני, שוק בתולי יחסית, כנראה מתוך החלטה שלא להשקיע בכניסה לשוק חדש. גם שיתוף-פעולה בין פולקסווגן למובילאיי בישראל לא כולל נכון לעכשיו את גט.

2. הכיסים העמוקים של אובר וליפט

גט משחקת במגרש של חברות גדולות כמו אובר וליפט, שגייסו סכומי כסף גבוהים משמעותית. זה בא לידי ביטוי בהשקעות גבוהות יותר על טכנולוגיות, אבל גם בהוצאות שיווק גבוהות וכן בכסף ששתי החברות משקיעות כדי למשוך נהגים חדשים. המשמעות היא שלחברת גט קשה מאוד להתחרות באובר וליפט. כיום השחקניות בשוק שמות דגש על צמיחה חדה ככל האפשר והשגת נתחי שוק, כדי להשיג שליטה בשווקים הגיאוגרפיים ולדחוק מתחרים החוצה. יש כמובן יתרון לגודל: ככל שאתה יותר אטרקטיבי כך יותר נהגים רוצים לעבוד איתך וגם הנוסעים מזמינים יותר נסיעות. אם הזמינות של המוניות נמוכה, הנוסעים יעברו להזמין מוניות מחברות אחרות.

3. גט מחפשת מנועי צמיחה חדשים

גט מתמודדת עם תחרות עזה על שירותי המוניות שלה, ולכן היא נכנסת לתחומים נוספים שבהם התחרות מצומצמת יותר. כך למשל, גט השיקה שירות שליחויות שלפי גורמים שמעורים בנעשה בחברה, שיעורי הרווחיות שלו גבוהים מאלו של הפעילות העיקרית של החברה. זאת אמנם פעילות מצומצמת, אבל היא מספקת לגט מנוע צמיחה נוסף. הגידול ברכישות אונליין בעולם יכול להיות במקרה הזה הזדמנות עבור גט.

4. חברת גט עברה להתמקד ברווח

המתחרות אמנם שמות דגש על השגת נתחי שוק, גם במחיר של שריפת מזומנים בהיקפים גבוהים (אובר שורפת 1 מיליארד דולר ברבעון), אך בגט החליטו לשים דגש על אסטרטגיית רווח. בחברה הצהירו כי ב-2020 יעברו לרווח כולל, אך כבר בשנה הבאה יעברו לרווח בנטרול הוצאות מחקר ופיתוח (עצם הנטרול הוא חריג, אבל בחברה מתייחסים לכך כסוג של רווח תפעולי).

המשמעות של אסטרטגיית רווח היא שליטה גדולה יותר בהוצאות, והפיכת החברה ל"בריאה" יותר, ולכן החברה מתמקדת בשווקים המובילים שלה: ישראל, רוסיה, ניו-יורק ואנגליה. הוצאות גבוהות מדי הן נקודת תורפה אצל הרבה חדי-קרן (חברות פרטיות בעלות שווי של מעל 1 מיליארד דולר): סנאפ ובלו אפרון, למשל, הגיעו לבורסה כשהמספרים מאחורי הפעילות לא מספיק חזקים, וזה בא לידי ביטוי ביכולת שלהן להתמודד עם המתחרות ובעקבות זאת, גם בהתרסקות המניות. אצל גט אלו יכולים להיות צמיחה במספר הנסיעות של לקוח, עלות השגת לקוח מול ההכנסות ממנו, או עלות משיכת נהגים חדשים.

פעילות בריאה יותר היא בהחלט דבר חשוב, אך המשקיעים - בעיקר בעמק הסיליקון אך גם בשוק ההון הציבורי - רוצים לראות צמיחה מהירה. לכן נשאלת השאלה האם מה שעומד מאחורי אסטרטגיית הרווח הוא לא הרצון להשיג עצמאות כלכלית בגלל הקושי לגייס הון נוסף?

5. האם מכירה תחלץ את החברה?

לפני כמה שבועות פורסם באתר בלומברג כי גט מחפשת קונה, ומבצעת תהליך תימחור בין קונים פוטנציאליים. החברה, שרצתה בעבר לגייס לפי שווי של 2 מיליארד דולר, ביצעה בסופו של דבר את סבב הגיוס האחרון לפי שווי של 1.4 מיליארד דולר (בדומה לסבב שלפניו). מחברת גט נמסר אז כי "החברה נמצאת בדרך לרווחיות גלובלית ועל כן לא צריך להיות מופתעים מכך שהיא עשויה לקבל הצעות רכש מבחוץ משותפים אסטרטגיים". כלומר, בחברה רצו לציין כי הם לא היו אקטיביים בחיפוש אחר קונה. עם זאת, זה לא אומר כלום לגבי בעלי המניות של החברה או הבנקאים שלה.

בכל מקרה, במצב הנוכחי של השוק והמעמד התחרותי של גט, מכירה של החברה לא מופרכת. יש מספיק שחקנים בשוק - מתחרות או שחקנים אסטרטגיים - שיכולים ליהנות מאפליקציה מתוחכמת שיודעת לנהל תנועה של כלי רכב. גם לצורך כך, אסטרטגיית הרווח של גט יכולה לסייע: החברה תראה שהיא בריאה ולא שורפת מזומנים, ולרוכשות הפוטנציאליות העול יהיה קטן יותר.

6. פולקסווגן תרתיע משקיעים אסטרטגיים

פולקסווגן היא משקיעה אסטרטגית, גם אם הדיווחים נכונים וההשקעה הולכת והופכת פחות אסטרטגית. הבעיה של גט היא בעיקר ביכולת למשוך משקיעים אסטרטגיים נוספים משום שבדרך כלל קשה להשיג השקעה משני משקיעים כאלו. אם יצרנית רכב אחרת תגלה עניין בגט, היא תירתע מהשקעה בחברה שפולקסווגן היא בעלת מניות מרכזית בה. בין שתי יצרניות הרכב יכולים להיווצר ניגודי עניינים, כתוצאה מהתחרות ביניהן. קשה להעריך איזה שותפות אינטרסים צריכה להיווצר כדי שייכנס משקיע אסטרטגי נוסף. אופציה נוספת היא כמובן מכירת מניות על ידי פולקסווגן, שניתן להעריך כי אם הדיווח בדר שפיגל (לגבי מחיקת השווי) הוא מדוייק, אז אין מניעה מהחברה לעשות זאת.

7. המכפילים בשוק ההון יהיו נמוכים

בשבועות האחרונים הודיעו אובר וליפט כי הן מתכננות לבצע הנפקה בבורסה במהלך 2019. הירידות החדות בשוק ההון והחששות ממשבר ירחיקו את החברות האלו מהבורסות, בשל הרצון שלהן להשיג שווי גבוה. אם המשבר יהיה זמני ובכל זאת הן יבצעו הנפקה, יהיה מעניין להבין האם לגט עדיף דווקא להגיע אחרי שתיהן. בשנתיים האחרונות הענישו המשקיעים בשוק ההון חברות שהגיעו במצב לא בריא לבורסות, וגט יכולה ליהנות דווקא מאהדה של המשקיעים.

אולם חברה ששמה דגש על רווח מקבלת מכפילים אחרים בשוק ההון (היחס בין השווי של החברה להכנסות ולרווחים שהיא מציגה). המשקיעים מעניקים מכפילים גבוהים לחברות שצומחות מהר, כך שבסופו של דבר אובר וליפט יהיו אלו שיקבעו את מכפילי ההשוואה. חברה ששמה דגש על רווח עשויה לקבל מכפילים אחרים, שמבוססים על הרווח ולא על ההכנסות, ולמשוך משקיעים שונים לגמרי. הבעיה היא שגט לא תגיע במהרה לשיעורי רווח גבוהים, והיא דווקא יכולה להיענש על כך בשווי נמוך יחסית.

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות