גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביקורת על המכרז להפקת האירוויזיון של התאגיד: "דרקוני ומאלץ את הזוכה לממן תקציב לא ידוע"

ימים ספורים אחרי שיצא, המכרז של התאגיד עבור הפקת האירוויזיון מעורר ביקורת גדולה בתעשיית ההפקות ● לטענת בכירים בתעשייה, התנאים הכלכליים ואפילו היקף התקציב עמומים, התאגיד יכול להפסיק את ההתקשרות בכל רגע ללא פיצוי, ועבור סעיפים רבים שהמפיק נדרש לממן הוא לא מקבל עמלה ● התאגיד: "החברות שביקשו הבהרות יקבלו מענה"

אלדד קובלנץ / צילום: יונתן בלום
אלדד קובלנץ / צילום: יונתן בלום

באיחור אלגנטי, ואחרי שגם מועצת תאגיד השידור התריעה על התמהמהות, פורסם לפני מספר ימים מכרז על הפקת האירוויזיון - וטרם יבשה הדיו על המסמכים, כבר הוא מעורר ביקורת רבה. "זה מכרז שמי שכתב אותו לא רוצה להיות אחראי על שום דבר", מגדיר אותו אחד הגופים בתעשייה ששוקל להתמודד, אבל כמו רוב הגופים האחרים שמעוניינים בתקציב הוא מעדיף לשמוע תשובות על שאלות ההבהרה - ויש לא מעט כאלה.

על פניו, הפקת אירוויזיון היא אתגר גדול שנדיר להתכבד בו. הפקה שלו פועלת בשני מישורים: חברה שמפיקה את השידור הטלוויזיוני וחברה שמפיקה את כל מה שקשור ברצפת האירוע. בשוק ההפקות חברות משני התחומים כבר מזמן החלו לחבור זו לזו כדי להתמודד יחד במכרז. ל"גלובס" נודע, כי עם הקבוצות שצפויות להתמודד נמנות קבוצת טרגט שחברה לאבוט המאירי, המפיק בני מנשה שחבר לחברת כפיים, אולפני הרצליה שחברו לפאזה, קופרמן הפקות שבחרו ללכת עם דני בן נעים ופרומרקט שיתמודד יחד עם מזמור.

"הופכים את חברת ההפקה למתווך"

רוב השחקנים הפוטנציאליים מעריכים כי בתאגיד מכוונים לחברה חזקה גדולה ובעלת יכולות פיננסיות ותפעוליות. מבנה המכרז מחייב קבוצת טלוויזיה חזקה, כיוון שדרישות הסף מחייבות ניסיון רב. למשל, ישנו סעיף שדורש עשרה שידורים ישירים בפריים-טיים בשנים האחרונות.

אבל הביקורת לא מופנית דווקא לניסיון שנדרש, אלא למה שהתאגיד מוכן לתת בתמורה ובעיקר על החובות הגדולים שלהם יידרש מי שיזכה, לצד התחייבויות מינימליות שהתאגיד מוכן לקחת על עצמו כשהוא לא מגדיר אפילו על איזה תקציב מדובר.

"כאן הולכים לנהל את הכול, והמפיק הוא רק קבלן הביצוע שלהם", אומר שלא לייחוס בכיר בתעשייה. "הם מחפשים גופי ביצוע מאסיביים, לא קריאטיביות או יצירתיות. הם מתכננים לעשות את רוב העבודה הרעיונית. העבודה שנשארה למפיק היא עבודה ביצועית תפעולית. הופכים את חברות ההפקה לסוג של מתווך שעושה את כל העבודה, לוקח את כל האחריות, ובחלק מהמקומות לא זכאי לכסף. כלומר, יכולה להיות סיטואציה שהמפיק אחראי על בניית התפאורה, אבל התאגיד הוא זה שבחר את חברת התפאורה וכמה ישלמו לה. חברת ההפקה תתווך, תבטח, תפקח - אבל לא תקבל עמלה בגין זה. כוח האדם, התקורות, ביטוחים, עורכי דין - אלה הוצאות גדולות מאוד שמתקיימות רק בחברה עם יכולות פיננסיות גבוהות".

חלק מהביקורת מופנה לעמימות שקיימת במכרז לגבי התנאים הכלכליים. התאגיד מצדו לא מתחייב על היקף תקציב שבו תטפל החברה הזוכה, ושומר לעצמו את הזכות להפסיק את ההתקשרות עמה בכל רגע וללא התראה. העמלה יכולה להגיע לכל היותר ל-6% ויש שתי מדרגות נוספות שמהן היא יורדת.

"העמלה תעמוד על 6%-4% מהיקף התקציב שעובר דרך חברת ההפקה. אבל התאגיד לא מתחייב על היקף הכסף שיעבור דרך החברה", מסביר בכיר אחר בתעשייה. "התנאים מבהירים כי מהיקף של 40 מיליון שקל החברה תקבל רק 0.65 מהעמלה שהוגדרה במכרז".

"המפיק משמש מעין מסלקה"

"זה מכרז דרקוני", אומר בכיר אחר. "הוא מאפשר לתאגיד בכל שלב, ללא צורך בהסברים וללא כל פיצוי, להפסיק את העבודה עם הזוכה, להעביר עבודות למפיקים נוספים ללא כל פיצוי לספקים. הוא מאלץ את הזוכה לממן תקציב לא ידוע, שיכול להגיע לעשרות מיליוני שקלים, היות שהוא מחייב את המציעים לשלם לכלל הספקים בתנאי שוטף פלוס 30, אך משלם בעצמו שוטף פלוס 30 מהחודש שאחריו, ורק לאחר שאישר כל סכום. זה במקרה האידאלי שאין עיכובים והתשלום למציע יעשה כנגד חשבוניות ולא קבלות".

בהקשר זה יש לזכור, כאמור, כי לגבי חלקים גדולים מאוד מהמחזור שיעבור דרך המפיק, ואותו הוא נדרש לממן, אין לו עמלת הפקה. "המפיק משמש במצב הזה מסלקה, וללא ריבית", אומר הבכיר.

נראה כי הסכום היחיד המובטח לזוכה הוא ריטיינר חודשי של 80 אלף שקל - השאר תלוי במה שיחליט התאגיד אחרי הליך המכרז, להעביר דרך הזוכה בתוספת עמלה. נזכיר כי מכרזים על סעיפי ההפקה שונים כבר יצאו בנפרד על-ידי התאגיד עצמו, למשל לעיצוב תפאורה, ניידות שידור, הגברה, תאורה, מסכי וידיאו והקרנות, פירוטכניקה, אבטחה, דוברות ויח"צ. יחד עם זאת, המכרז קובע כי עבור עובדי המציעים, תקורות, הוצאות בגין הנהלת חשבונות וביטוח - לא יהיה הזוכה זכאי אפילו להחזר הוצאות והתאגיד לא יממן דבר מהסעיפים האלה.

ההשתתפות במכרז עולה למפיקים כסף: בזמן הגשת המכרז הם נדרשים להפקיד ערבות של 200 אלף שקל שיוחזרו גם למי שלא עולה בשלב הבא רק לאחר האירוויזיון.

כעת אמור להתקיים שלב שאלות ההבהרה, שגם הוא נעשה במהירות והותיר לחברות ימים ספורים בלבד. בכל מקרה, כבר כעת ברור כי זהות חברות ההפקה תיקבע בשלב מאוחר מאוד - לכל הפחות 5 חודשים לפני האירוויזיון עצמו.

מכאן נמסר: "המכרז להפקת האירוויזיון בישראל, שהוא ייחודי מסוגו, כלל הליך מובנה של שאלות הבהרה. חברות שביקשו לקבל הבהרות פנו בנוהל המקובל ויקבלו מענה בהתאם, ולא דרך כלי התקשורת". 

עוד כתבות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

החוזים העתידיים בוול סטריט יורדים ב-1%; ירידה חדה בצמיחה בארה"ב

מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות, המניה צוללת במסחר המוקדם ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות תופסת תאוצה: הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט