גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברי הכנסת: לדחות תחילת יישומו של החוק לצמצום השימוש במזומן

בדיון שהתקיים בוועדת חוקה, הציע יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומינסקי, לדחות את יישום החוק בחצי שנה או לחלופין לקבוע כי ב-9 החודשים הראשונים ליישומו לא יינקטו נגד מפריו סנקציות כלשהן ● ערן יעקב, מנהל רשות המסים: "אנחנו ערוכים להתחיל עם יישום החוק מיידית"

ניסן סלומיאנסקי / צילום: אוריה תדמור
ניסן סלומיאנסקי / צילום: אוריה תדמור

שבוע בלבד לפני כניסתו לתוקף של החוק לצמצום השימוש במזומן, קיימה היום (ב') ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת דיון תחת הכותרת - "הקשיים בהיערכות ליישום חוק צמצום השימוש במזומן במועדו".

נזכיר, כי החוק לצמצום שימוש במזומן קובע מגבלה על השימוש במזומן בכל עסקה שערכה עולה על 11,000 שקל בין אדם פרטי לעוסק, וכן מגבלה על עסקאות בין אנשים פרטיים שתחול בעסקאות בסכום הגבוה מ-50 אלף שקל.

עוד נקבע בחוק מדרג של עיצומים כספיים לעוסק וקנסות פליליים למי שאינו עוסק. כמו כן נקבע כי העיצום יחול רק על הסכום ששולם במזומן, כאשר קרובי משפחה יוחרגו מהחוק.

יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומינסקי, הציג במהלך הדיון הצעת חוק הדוחה את תחולתו של החוק בחצי שנה. לחלופין, הציע סלומינסקי, ניתן להימנע מהעברת החוק ככל שרשות המסים תסכים כי במהלך 9 החודשים הראשונים לתחולתו של החוק, כלומר עד ה-30 בספטמבר 2018, לא יינקטו על-ידה עיצומים כלפי מי שעברו על החוק.

נציין, כי בחוק הנוכחי כבר נקבע כי במהלך תשעת החודשים הראשונים לתחולתו, מי שייתפס בפעם הראשונה מבצע עסקת מזומן בניגוד לחוק - יקבל אזהרה בלבד ולא קנס.

סלומינסקי הסביר בדיון מדוע לדעתו יש לדחות את תחילת יישומו של החוק. לטענתו, בטרם אישרה הוועדה בראשותו את החוק, התבקשו רשות המסים ובנק ישראל להקפיד על שני תנאים מתלים, שכעת הסתבר לו שלא התקיימו. "תנאי אחד הוא שחייבים לאשות פרסום נרחב לנושא הזה. זה חוק שמשנה אורחות חיים, אי אפשר להטיל גזירה בלי להסביר. כרגע המצב הוא שאנשים לא מודעים", טען סלומינסקי בפתח הדיון.

"התנאי השני הוא שיש אוכלוסיות גדולות - לפחות 500 אלף איש - שמשתמשות רק במזומן, להם צריך היה לתת פתרונות", הסביר סלומינסקי, שהוסיף: "אמרנו לפני שהחוק עבר שצריך שיהיו פתרונות, לא רק על המדף כפי שהציג לנו בזמנו בנק ישראל, אלא פתרונות שהציבור כבר עובד איתם. שהציבור ידע מה הוא עושה במקום המוזמן. היו 7 חודשים מאז שהעברנו את החוק, זה מספיק זמן כדי שזה יקרה. והנה החוק אמור להתחיל עוד שבוע וחצי - ושום דבר. ואני התריתי והתריתי. רק עכשיו התחיל הפרסום, שבוע וחצי או שבועיים זה לא מספיק בשביל שאנשים יפנימו. בנוסף, בנק ישראל עדיין לא העמיד אמצעים, אין עדיין פתרונות במשק".

גם חברי הכנסת משה גפני, עיסאווי פריג', מיקי זוהר ואוסנת מארק התייחסו למועד תחולתו של החוק, וטענו כי יש להמתין תקופה נוספת בטרם ייכנס לתוקפו.

"אנשים לא יודעים על מה מדובר. רק לאחרונה עשו פרסום שממנו לא מבינים דבר וחצי דבר. החוק הולך להקשות על החיים מבלי שאנשים יודעים למה ומבלי שיש להם כלים להשתמש באמצעים חליפיים", טען גפני. "זה טירוף דעת. מה יעשו הקשישים? העיקר להעביר חוק שייכנס לתוקפו תוך שבוע. צריך לדחות בכמה חודשים ולהתנות בעובדה שהאזרחים יקבלו את הכלים להשתמש בהם. צריך שזה יהיה מוסבר טוב יותר, ושיהיה ברור מה המדינה מציעה כדי לא לעבור על החוק", הוא הוסיף.

על-אף שהדיון התקיים בטרם פורסמה הודעת ראשי הקואליציה בדבר הקדמת הבחירות, ריח הבחירות נשא גם באולם הוועדה. ח"כ פריג' טען כי יש לדחות את תחולת החוק לתקופה של שנה לפחות, ונימק זאת בכך שצפויות בחירות בקרוב. "צריך שגם הכנסת שעתידה לקום תבחן את הדברים, אחרת מדובר במשגה אחד גדול והתוצאות יהיו חמורות", אמר פריג'.

מנגד, ניצב כמעט לבדו ח"כ מיקי לוי שטען שאין כל סיבה לדחות את תחילת תוקפו של החוק. "צריך להתחיל את המהלך, זה הכסף של החינוך והביטחון. אין לתת יד למהלך דחייה נוסף. אם נעשה זאת - ידינו תהיה במעל. יש הון שחור שצריך לבלום. הרחוב מוכן למהלך".

גם עו"ד יעל גרוסמן, יו"ר ועדת איסור הלבנת הון בלשכת עורכי הדין, הצביעה על הקשיים ביישום החוק. "לדעתי הציבור לא מבין שיש איסור גם על הצד הנותן. צריך לצאת במסע הסברתי רציני שמסביר לציבור שמי שמקבל שירות ולא מקבל חשבונית הוא בעצמו מסייע לביצוע עבירה, שכן חלק גדול מהציבור לא יודע זאת", אמרה.

עירית מנדלסון, מנהלת מחלקת חשבות ומערכות תשלומים בבנק ישראל, הדפה את טענות חברי הכנסת לפיהן לא קיימים תחליפיים מספקים למי שנהג עד כה להשתמש במזומן בלבד ואינו יכול לעשות שימוש בכרטיס אשראי או שאין בבעלותו חשבון בנק פעיל.

לטענת מנדלסון, "יש הרבה מאוד אמצעי תשלום: דיגיטציה של הצ'יקים, כרטיסי תשלום ואפליקציות. כל מה שהיינו צריכים לעשות כתנאי לחוק כפי שנקבע בדו"ח ועדת לוקר בוצע. יש מגוון אפשרויות לשלם ויש פתרונות, וגם הצגנו את זה בהרחבה במהלך החקיקה." מנדלסון התייחסה גם לעניין כרטיסי החיוב המיידי (דביט), ואמרה כי בנק ישראל החל בהסברה בנוגע לשימוש בכלי האמור וכן כי הוא הנחה את הבנקים להעניק אפשרות לכרטיס דביט גם למי שחשבונו מוגבל.

ערן יעקב, מנהל רשות המסים, ספג במהלך הדיון טענות קשות מצד חברי הכנסת, אך עמדתו נותרה איתנה - "אנחנו ערוכים ואפשר להתחיל עם יישום החוק", אמר יעקב בסוף הדיון.

"חשוב לזכור שבכל מקרה מרבית העסקאות הם עד 11 אלף שקל, ולכן מרבית האנשים בכל העסקאות שעושים לא יפגעו כי לא יגיעו לסכום האסור", הוסיף יעקב.

ביחס לטענות כי הפרסום בנוגע לחוק אינו מספק, השיב יעקב: "הפרסום מחלחל. הציבור שואל ומבין. יש פרסומת בטלוויזיה, ברדיו ויש עמוד מיוחד לכך גם באתר רשות המסים. אני לא מכיר הרבה חוקים שרמת המודעות והפרסום שלהם הוא כמו במקרה הזה. פרסמנו שאלות ותשובות כמעט בכל העיתונות."

יעקב התייחס גם לעובדה כי תהליך החקיקה היה יסודי וארך זמן רב, דבר המלמד לדעתו בפני עצמו כי קיימת מודעות בקרב הציבור לעיקרי החוק: "החוק הזה היה מונח בכנסת במשך שנתיים. התקיים דיון רב בפני הוועדות. לא סתם הגענו לסכומים האלה, בהתחלה רצינו להגביל את העסקאות לסכום של 5000 שקל אבל הגענו בסוף ל-11 אלף שקל בעקבות הדיונים בכנסת. אלה דיונים שקיימנו במשך לפחות שנתיים, והמודעות אליהם קיימת."

עוד כתבות

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עשרות אזרחים ישראלים חצו אמש את גדר המערכת משטח מדינת ישראל לרצועת עזה והושבו ע"י צה"ל ● עדכונים שוטפים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין