גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברי הכנסת: לדחות תחילת יישומו של החוק לצמצום השימוש במזומן

בדיון שהתקיים בוועדת חוקה, הציע יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומינסקי, לדחות את יישום החוק בחצי שנה או לחלופין לקבוע כי ב-9 החודשים הראשונים ליישומו לא יינקטו נגד מפריו סנקציות כלשהן ● ערן יעקב, מנהל רשות המסים: "אנחנו ערוכים להתחיל עם יישום החוק מיידית"

ניסן סלומיאנסקי / צילום: אוריה תדמור
ניסן סלומיאנסקי / צילום: אוריה תדמור

שבוע בלבד לפני כניסתו לתוקף של החוק לצמצום השימוש במזומן, קיימה היום (ב') ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת דיון תחת הכותרת - "הקשיים בהיערכות ליישום חוק צמצום השימוש במזומן במועדו".

נזכיר, כי החוק לצמצום שימוש במזומן קובע מגבלה על השימוש במזומן בכל עסקה שערכה עולה על 11,000 שקל בין אדם פרטי לעוסק, וכן מגבלה על עסקאות בין אנשים פרטיים שתחול בעסקאות בסכום הגבוה מ-50 אלף שקל.

עוד נקבע בחוק מדרג של עיצומים כספיים לעוסק וקנסות פליליים למי שאינו עוסק. כמו כן נקבע כי העיצום יחול רק על הסכום ששולם במזומן, כאשר קרובי משפחה יוחרגו מהחוק.

יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומינסקי, הציג במהלך הדיון הצעת חוק הדוחה את תחולתו של החוק בחצי שנה. לחלופין, הציע סלומינסקי, ניתן להימנע מהעברת החוק ככל שרשות המסים תסכים כי במהלך 9 החודשים הראשונים לתחולתו של החוק, כלומר עד ה-30 בספטמבר 2018, לא יינקטו על-ידה עיצומים כלפי מי שעברו על החוק.

נציין, כי בחוק הנוכחי כבר נקבע כי במהלך תשעת החודשים הראשונים לתחולתו, מי שייתפס בפעם הראשונה מבצע עסקת מזומן בניגוד לחוק - יקבל אזהרה בלבד ולא קנס.

סלומינסקי הסביר בדיון מדוע לדעתו יש לדחות את תחילת יישומו של החוק. לטענתו, בטרם אישרה הוועדה בראשותו את החוק, התבקשו רשות המסים ובנק ישראל להקפיד על שני תנאים מתלים, שכעת הסתבר לו שלא התקיימו. "תנאי אחד הוא שחייבים לאשות פרסום נרחב לנושא הזה. זה חוק שמשנה אורחות חיים, אי אפשר להטיל גזירה בלי להסביר. כרגע המצב הוא שאנשים לא מודעים", טען סלומינסקי בפתח הדיון.

"התנאי השני הוא שיש אוכלוסיות גדולות - לפחות 500 אלף איש - שמשתמשות רק במזומן, להם צריך היה לתת פתרונות", הסביר סלומינסקי, שהוסיף: "אמרנו לפני שהחוק עבר שצריך שיהיו פתרונות, לא רק על המדף כפי שהציג לנו בזמנו בנק ישראל, אלא פתרונות שהציבור כבר עובד איתם. שהציבור ידע מה הוא עושה במקום המוזמן. היו 7 חודשים מאז שהעברנו את החוק, זה מספיק זמן כדי שזה יקרה. והנה החוק אמור להתחיל עוד שבוע וחצי - ושום דבר. ואני התריתי והתריתי. רק עכשיו התחיל הפרסום, שבוע וחצי או שבועיים זה לא מספיק בשביל שאנשים יפנימו. בנוסף, בנק ישראל עדיין לא העמיד אמצעים, אין עדיין פתרונות במשק".

גם חברי הכנסת משה גפני, עיסאווי פריג', מיקי זוהר ואוסנת מארק התייחסו למועד תחולתו של החוק, וטענו כי יש להמתין תקופה נוספת בטרם ייכנס לתוקפו.

"אנשים לא יודעים על מה מדובר. רק לאחרונה עשו פרסום שממנו לא מבינים דבר וחצי דבר. החוק הולך להקשות על החיים מבלי שאנשים יודעים למה ומבלי שיש להם כלים להשתמש באמצעים חליפיים", טען גפני. "זה טירוף דעת. מה יעשו הקשישים? העיקר להעביר חוק שייכנס לתוקפו תוך שבוע. צריך לדחות בכמה חודשים ולהתנות בעובדה שהאזרחים יקבלו את הכלים להשתמש בהם. צריך שזה יהיה מוסבר טוב יותר, ושיהיה ברור מה המדינה מציעה כדי לא לעבור על החוק", הוא הוסיף.

על-אף שהדיון התקיים בטרם פורסמה הודעת ראשי הקואליציה בדבר הקדמת הבחירות, ריח הבחירות נשא גם באולם הוועדה. ח"כ פריג' טען כי יש לדחות את תחולת החוק לתקופה של שנה לפחות, ונימק זאת בכך שצפויות בחירות בקרוב. "צריך שגם הכנסת שעתידה לקום תבחן את הדברים, אחרת מדובר במשגה אחד גדול והתוצאות יהיו חמורות", אמר פריג'.

מנגד, ניצב כמעט לבדו ח"כ מיקי לוי שטען שאין כל סיבה לדחות את תחילת תוקפו של החוק. "צריך להתחיל את המהלך, זה הכסף של החינוך והביטחון. אין לתת יד למהלך דחייה נוסף. אם נעשה זאת - ידינו תהיה במעל. יש הון שחור שצריך לבלום. הרחוב מוכן למהלך".

גם עו"ד יעל גרוסמן, יו"ר ועדת איסור הלבנת הון בלשכת עורכי הדין, הצביעה על הקשיים ביישום החוק. "לדעתי הציבור לא מבין שיש איסור גם על הצד הנותן. צריך לצאת במסע הסברתי רציני שמסביר לציבור שמי שמקבל שירות ולא מקבל חשבונית הוא בעצמו מסייע לביצוע עבירה, שכן חלק גדול מהציבור לא יודע זאת", אמרה.

עירית מנדלסון, מנהלת מחלקת חשבות ומערכות תשלומים בבנק ישראל, הדפה את טענות חברי הכנסת לפיהן לא קיימים תחליפיים מספקים למי שנהג עד כה להשתמש במזומן בלבד ואינו יכול לעשות שימוש בכרטיס אשראי או שאין בבעלותו חשבון בנק פעיל.

לטענת מנדלסון, "יש הרבה מאוד אמצעי תשלום: דיגיטציה של הצ'יקים, כרטיסי תשלום ואפליקציות. כל מה שהיינו צריכים לעשות כתנאי לחוק כפי שנקבע בדו"ח ועדת לוקר בוצע. יש מגוון אפשרויות לשלם ויש פתרונות, וגם הצגנו את זה בהרחבה במהלך החקיקה." מנדלסון התייחסה גם לעניין כרטיסי החיוב המיידי (דביט), ואמרה כי בנק ישראל החל בהסברה בנוגע לשימוש בכלי האמור וכן כי הוא הנחה את הבנקים להעניק אפשרות לכרטיס דביט גם למי שחשבונו מוגבל.

ערן יעקב, מנהל רשות המסים, ספג במהלך הדיון טענות קשות מצד חברי הכנסת, אך עמדתו נותרה איתנה - "אנחנו ערוכים ואפשר להתחיל עם יישום החוק", אמר יעקב בסוף הדיון.

"חשוב לזכור שבכל מקרה מרבית העסקאות הם עד 11 אלף שקל, ולכן מרבית האנשים בכל העסקאות שעושים לא יפגעו כי לא יגיעו לסכום האסור", הוסיף יעקב.

ביחס לטענות כי הפרסום בנוגע לחוק אינו מספק, השיב יעקב: "הפרסום מחלחל. הציבור שואל ומבין. יש פרסומת בטלוויזיה, ברדיו ויש עמוד מיוחד לכך גם באתר רשות המסים. אני לא מכיר הרבה חוקים שרמת המודעות והפרסום שלהם הוא כמו במקרה הזה. פרסמנו שאלות ותשובות כמעט בכל העיתונות."

יעקב התייחס גם לעובדה כי תהליך החקיקה היה יסודי וארך זמן רב, דבר המלמד לדעתו בפני עצמו כי קיימת מודעות בקרב הציבור לעיקרי החוק: "החוק הזה היה מונח בכנסת במשך שנתיים. התקיים דיון רב בפני הוועדות. לא סתם הגענו לסכומים האלה, בהתחלה רצינו להגביל את העסקאות לסכום של 5000 שקל אבל הגענו בסוף ל-11 אלף שקל בעקבות הדיונים בכנסת. אלה דיונים שקיימנו במשך לפחות שנתיים, והמודעות אליהם קיימת."

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.7% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק