גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשנה ליועמ"ש: חברות בלי בעל שליטה - על הכוונת של משרד המשפטים

עו"ד מאיר לוין בכנס התאגידים העשירי של רשות ני"ע: "אנו עוקבים אחר הגידול במספר החברות שאין להן בעל שליטה. תפקידנו הוא להבטיח ממשל תאגידי ראוי המגן על ציבור המשקיעים בכל מבנה בעלות" ● מנהלת מחלקת התאגידים ברשות, רו"ח דורית קדוש: "המצב הנוכחי, בו תאגידים מגיעים אלינו לפרה-רולינג על כל פעולה, אינו ראוי ואינו רצוי"

"אנו עוקבים אחר ההתפתחויות בשוק ההון והגידול במספר החברות שאין להן בעל שליטה. תפקידנו הוא להבטיח ממשל תאגידי ראוי המגן על ציבור המשקיעים בכל מבנה בעלות, ואנו נשקול להתאים את חוק החברות לחברות שאין להן בעל שליטה" - כך אמר היום (ג') המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (משפט כלכלי), עו"ד מאיר לוין, בכנס התאגידים של רשות ניירות ערך.

לוין הודיע על הכוונה לשקול לתקן את חוק החברות במטרה להתאים את הממשל התאגידי בחברות בלי בעל שליטה, אשר חלקן בשוק ההון הישראלי הולך וגדל. עוד ציין לוין כי מבחינה רגולטורית, אין זה נכון להעדיף מבנה בעלות כזה או אחר, ואולם ישנה חשיבות רבה להבטיח הגנה נאותה על המשקיעים בכל מבנה בעלות - עם או בלי בעל שליטה.

בין השאר, ייבחנו ההסדרים בחוק החברות בנוגע להרכבו ודרכי מינויו של הדירקטוריון בחברה ללא בעל שליטה, מנגנון הביקורת על תגמול הבכירים, ועוד. עוד תיבחן, לדברי לוין, השאלה האם לאפשר לחברות בלי שליטה להתגונן מפני השתלטויות עוינות, בדומה לשוק ההון בארה"ב.

לוין פתח את נאומו בכנס במחמאות לרשות ניירות ערך. לדבריו, לאחר יותר מעשור בשוק הפרטי כעורך דין בתחום שוק ההון שעבד מול הרשות, כמחצית עשור כמנהל ברשות ניירות ערך וכשנתיים כמשנה ליועץ המשפטי לממשלה, הוא "יכול לומר בביטחון שמכל זוית הסתכלות אפשרית, רשות ניירות ערך היא יהלום נוצץ בשירות הציבורי של מדינת ישראל".

לדברי לויו, על שולחן היועץ המשפטי לממשלה יש נושאים רבים ומשמעותיים מאד שנוגעים לשוק ההון ולמשק בישראל, ובין הוא היתר הזכיר את חוק האיגוח. "לאחר שנים שהנושא היה בקיפאון, אנחנו שותפים למאמץ לקידום חוק האיגוח, ביחד עם האוצר, רשות ניירות ערך, רשות המסים ובנק ישראל, ונפעל להפיץ תזכיר חוק להערות הציבור", אמר. 

עוד הזכיר לוין את חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, שעתיד להיכנס לתוקף בספטמבר 2019. "החוק הזה יוצר מהפיכה בעולם חדלות הפירעון ומביא לקדמת הבמה את ערכי השיקום הכלכלי של יחידים ותאגידים, לצד הגדלת הפירעון לנושים. בימים אלה אנו עובדים על גיבוש התקנות מכוח החוק, והמלאכה עוד רבה", אמר.

עוד ציין לויו את הסנדבוקס לחברות הפינטק, נושא המקודם יחד עם משרד האוצר והרגולטורים הפיננסיים. לדברי לוין, "יש היום ריכוז עצום של חברות פינטק שקמות בישראל, ובמהרה לצערנו נודדות מעבר לים. אחת הסיבות המרכזיות לבריחת חברות הפינטק היא הרגולציה. הרעיון של הסנדבוקס הוא פשוט. חברת פינטק שתתקבל לתוכנית, תוכל ליהנות מהגמשה של הכללים הרגולטוריים, על-מנת לאפשר לה לערוך פיילוט ולבחון מוצרים ושירותים חדשים".

לוין הוסיף כי "בימים הקרובים אנחנו נפרסם את הדוח הסופי של צוות הסנדבוקס, ולאחר מכן נפעל לקדם את תיקוני החקיקה הדרושים".

ואולם את עיקר נאומו הקדיש לוין לטיפול היועמ"ש בנושא של חברות בלי שליטה והרגולציה המתאימה להן. "מבחינה היסטורית מרבית החברות בבורסה בישראל היו ועודן חברות שיש להן בעל שליטה. בהתאמה, הרגולציה התאגידית הישראלית התמקדה בבעיות שמייצר מבנה שליטה זה. אבל בשנים האחרונות אנחנו רואים מספר גדל והולך של חברות בבורסה שהשליטה בהן מפוזרת לציבור, גם חברות פיננסיות כמו בנק הפועלים וגם חברות ריאליות כמו פז", ציין לויו.

לפי נתוני המחלקה הכלכלית של רשות ניירות ערך, נכון לדצמבר 2018 חברות בלי שליטה מהוות כ12% מהחברות בשוק ההון הישראלי, ושווי השוק שלהן הוא 28% מתוך שווי השוק הכולל.

"ניתן לראות כי הרגולציה הישראלית, שהותאמה בעיקר לחברות עם בעל שליטה, משפיעה בפועל על מספר לא קטן של חברות ללא גרעין שליטה, ויש הערכות שנראה גידול במספר החברות הללו", אמר לוין.

לדבריו, הנתונים הללו מעלים את השאלה האם המציאות החדשה הזאת דורשת גם רגולציה שונה - אך בתשובתו הוא בחר בגישת "האו"ם". "חשוב לי להדגיש כי עמדתנו כלפי סוגיית מבנה הבעלות הרצוי היא ניטרלית, ואנחנו לא תומכים במבנה בעלות מסוים. לא בבעלות מרוכזת ולא בבעלות מפוזרת. את ההחלטה על מבנה הבעלות הרצוי אני מציע להותיר בידי כוחות השוק", ציין.

עם זאת, לוין הוסיף כי "תפקידנו הוא להבטיח ממשל תאגידי ראוי המגן על ציבור המשקיעים בכל מבנה בעלות. אנחנו רוצים שהבחירה במבנה בעלות כזה או אחר תהיה תוצאה של שיקולים עסקיים בלבד - ולא כתוצאה מארביטראז' רגולטורי. עלינו לייצר מערכת רגולטורית מאוזנת המסדירה את שני מבני הבעלות".

לוין סקר חלק מהבעיות במבנה בעלות מבוזר ובהן בעיית פער המידע - בעיה נובעת מכך שבמבנה הבעלות המבוזר מרבית בעלי המניות מחזיקים, כל אחד, באחוז קטן ממניות החברה, ולכן אין להם תמריץ או יכולת לאסוף מידע ולפקח על הנהלת החברה. "המטרה שלנו תהיה להעצים את הדירקטוריון כגוף המפקח על ההנהלה, ולהפוך אותו לגוף בלתי תלוי במידת הנדרש".

עוד הוסיף לוין כי "כדי לייצר מינויים אובייקטיביים ומחוסרי תלות ככל הניתן, נבחן את הצורך לחייב את מינויה של ועדת מינויים. במסגרת זאת נשקול את הרכב הוועדה והאם יש מקום לקבוע כי הוועדה תהיה מורכבת בעיקרה מדירקטורים בלתי תלויים. זאת, בעיקר כדי למנוע השפעה רבה מדי של ההנהלה על זהות הדירקטורים שאמורים לפקח עליהם עצמם".

עוד ציין לוין כי סוגיה נוספת שתצריך חשיבה היא הסוגיה של שוק השליטה, ובפרט - האפשרות לאמץ מנגנונים שמאפשרים לדירקטוריון לחסום הצעות רכש שהוא תופס כ"עוינות".

לסיכום אמר לוין כי "החיה החדשה שצצה בשוק ההון הישראלי של חברה ללא גרעין שליטה, מייצרת כשל שוק שונה מזה שהורגלנו לטפל בו. ככזאת, היא דורשת חשיבה מפרספקטיבה שונה, ואנחנו עתידים להידרש אליה בתקופה הקרובה".

"המצב הנוכחי, במסגרתו תאגידים מגיעים אלינו לפרה-רולינג על כל פעולה, אינו ראוי"

מנהלת מחלקת תאגידים, רו"ח דורית קדוש, הציגה את תפיסת רשות ניירות ערך באשר לפעילות המחלקה בראשה היא עומדת ואמרה כי "אנו רואים בפיתוח שוק חלק חשוב משמירה על האינטרס של ציבור המשקיעים". לדבריה, "המטרה היא לראות תאגידים המפעילים שיקול-דעת מקצועי ועצמאי, תוך לקיחת אחריות".

דברים אלה של המנהלת החדשה יחסית של מחלקת התאגידים נאמרו על רקע הפניות התכופות לרשות. רו"ח קדוש ציינה כי "אנחנו מרגישים שתאגידים פונים אלינו על-מנת לקבל אישור על כל פעולה ופעולה". היא הדגישה כי "הרשות היא רגולטור ולא יועץ מקצועי".

עוד הוסיפה רו"ח קדוש כי לגישתה, "המצב הנוכחי אינו ראוי ואינו רצוי", במיוחד בכל הקשור לעסקאות שטרם הושלמו.

קדוש הסבירה כי לפי תפיסתה, כאשר הרשות נענית לפניות פרה-רולינג, היא מחבלת במעגל האחריות התקין בקבלת החלטות.

בהקשר זה הוסיפה רו"ח קדוש כי אופן הפנייה התכופה, כפי שקיים ונהוג בישראל, לא קיים בעולם, ואם הוא מתקיים, אז באופן מאוד נדיר. קדוש עדכנה כי בתקופה הקרובה ייקבעו קריטריונים שיהוו את הקו המנחה למענה לפניות מקדמיות של התאגידים, וכי מחלקת תאגידים תפרסם באופן שוטף את ההחלטות המתקבלות על-ידי הסגל, כדי לייצר וודאות רגולטורית.

בנוסף ציינה קדוש כי "יישום תפיסת הפיקוח והאכיפה מחייב אותנו לחזק את מעמדם של שומרי הסף, המהווים את אחד היסודות החשובים בשוק ההון ואת הבסיס לפעילותו התקינה". 

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית