גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פוליטיקאים מושחתים נוטים ליצור רושם של מצב חירום"

ד"ר דיליה פריירה רוביו, יושבת ראש ארגון שקיפות בינלאומית, שמפרסם את מדד תפיסת השחיתות העולמי, ראתה כבר את כל השחיתות שיש למנהיגי העולם ופקידיו להציע ● אבל ברקע נותרת תמיד השאלה: למה, בעצם, אנחנו סולחים לפוליטיקאים על הבגידה באמון שלנו?

הפגנה נגד ממשלת נתניהו / צילום: רויטרס - Baz Ratner
הפגנה נגד ממשלת נתניהו / צילום: רויטרס - Baz Ratner

"מה אתם רוצים מהחיים שלי, לקחנו את הקלישאה לקלישאה", קריין אילן לוקאץ' בטון מבודח את כתבתו המצוינת על הטרנספורמציה של בני ציפר מעורך מדור ספרות לדובר של משפחת נתניהו ששודרה בחודש שעבר ב"אולפן שישי". על רקע המילים התהלך מושא הכתבה בשוק התקווה והתבשם מאהבת העם.

ציפר דילג בין הבסטות עם הפפיון והחולצה הצחורה והז'קט הבהיר ומסגרת המשקפיים ועשה את מה שעושים במצבים כאלה: פה נשנש גבינה, שם זרק בדיחה; עם אחד עשה סלפי ומאחר קיבל ניתוח פוליטי מתומצת. רק כשהגיע לאחד האיטליזים ודיבר עם אחד הקצבים נכונה לו מבוכה קלה. "אם אני הייתי במקומו הייתי לוקח כל יום. מה שהוא רוצה, מגיע לו", חלק הקצב את השקפתו על המלצות המשטרה לגבי נתניהו. ציפר, שלמרות הסטטוס שלו כביביסט נובו־ימני עדיין לא ויתר על מראית העין של חשיבות החוק והסדר, התחייך. "אבל הוא לא לקח שום דבר", הוא ניסה. בן שיחו, לעומת זאת, סירב לסובב את ההגה לכיוון השני: "אדוני, הוא לא לקח, ואם הוא לקח, מגיע לו", פסק.

כשאני חולק עם יושבת ראש ארגון Transparency International (שקיפות בינלאומית) ד"ר דיליה פריירה רוביו את האנקדוטה, היא לא נראית מופתעת במיוחד. המשפטנית הארגנטינאית שעומדת בראשות הארגון שמפרסם מדי שנה את מדד תפיסת השחיתות העולמי, ושביקרה לפני כשבועיים בישראל, כבר ראתה דבר או שניים בחייה. בעוד שבני המקום הזה עשויים למשוך בכתפיהם ולסכם את הסצינה במילים "רק בישראל", פריירה רוביו מסבירה לי שאנחנו דווקא לא כל-כך מיוחדים. "אנחנו רואים התנהגות דומה בהרבה מקומות בעולם. המסר שהרבה מאוד אזרחים שולחים למנהיגות שלהם היא 'אתם גנבים, אבל אתם עושים משהו בשבילנו, אז זה בסדר, תמשיכו עם מה שאתם עושים'", היא אומרת.

"הרושם שלי הוא שאנחנו נכשלנו בלגרום לאנשים להפנים שהקורבנות האמיתיים של שחיתות הם בעצם כל אחד מאיתנו. כל אזרח. וזה קורה בשתי דרכים: קודם כול, אם יש לך צורך מסוים ואתה הולך לרשויות ומבקש סיוע - קצבה, מיטה בבית חולים, לא משנה מה - ואתה נתקל במישהו שאומר לך 'אני אסדר אותך אם תיתן לי שוחד'. במדינות מסוימות זו הדרך לאינטראקציה מול הרשויות ואנשים כבר מתרגלים לזה. הם חושבים שזה המצב הנתון. זה חלק מה־DNA שלהם.

"אבל הדרך השנייה היא שחיתות ברמות הגבוהות - סקנדלים גדולים שבמרכזם עומדים פוליטיקאים ופקידים בכירים וכמויות אדירות של כסף. השחיתות הזו משפיעה מאוד על חייהם של אזרחים מן השורה מבלי שהם בכלל ערים לכך. כסף שהיה צריך ללכת לאזרחים, בעצם הולך ישירות לכיסים של פוליטיקאים או למימון הוצאות הקמפיינים שלהם. זה הכסף שחסר למערכות הבריאות, לתשתיות, ליצירת מקומות עבודה חדשים. אנחנו כארגוני חברה אזרחית צריכים לגרום לאנשים לעשות את החיבור בין הדברים הללו ולראות ששחיתות בקנה מידה גדול פוגעת בהם על אף שזה נראה מופשט ורחוק".

איך גורמים לזה להשתנות?

"קודם כול, מספקים לציבור מידע. אם איך לך מידע, איך תוכל להבין כיצד מעצבים את המדיניות? כדי להיות אפקטיבי אתה חייב מידע. רק אז - אם אתה רואה לאן כספים זורמים ובכמה מהם משתמשים ולאן עוברים הסכומים שבהם לא נעשה שימוש משום מה - אתה מבין שאתה בעצם קורבן לשחיתות. בשביל זה צריך תקשורת חזקה ועצמאית. במדינות רבות בעולם ארגוני הבת שלנו יצרו מערכות שמספקות לאזרחים מידע. בחלק מהן משתמשים באפליקציות שמאפשרות קשר ישיר עם נבחרי ציבור סביב נושא מסוים. במקומות אחרים אנחנו מראים שמידע שזורם מהאזרחים גם יכול לשמש ככלי לעצירת שחיתות.

"ברואנדה למשל יש לנו תוכנית שבה אנחנו מציבים מעין תיבת תלונות אנונימית עם הסמל של הארגון שלנו לדיווח על מקרי שחיתות בכניסה למוסדות ציבור. לא רק שאנשים יכולים לדווח על שחיתות אלא שעצם קיומה של התיבה הזאת מרתיע עובדי ציבור מלהתנהג בצורה מושחתת. איכר שדיברתי איתו אמר לי 'כבר שלוש שנים שאנחנו עובדים ככה בכפר שלנו. אני לא יכול לומר שזה מחסל את בקשות השוחד, אבל אני כן יכול לומר לך שהדברנו חלק מאי הצדק'".

פריירה רוביו לא יודעת לומר אם שחיתות בקנה מידה גדול נבנית על תרבות של שחיתות בקנה מידה קטן או שהשחיתות מתחילה בדרגים העליונים של החברה והנורמות הפסולות מחלחלות כלפי מטה. "יש תנאים חברתיים, אבל יש גם תנאים מוסדיים שצריכים להתקיים כדי ששחיתות תתפשט בחברה. אם ההנהגה נותנת כוח למוסדות מסוימים ואוכפת את החוקים, אתה תיצור מעגל חיובי. אם לעומת זאת הציבור משדר לפוליטיקאים שלו מסר של 'תמשיכו, קדימה, אנחנו נבחר בכם שוב ושוב', יש לזה אפקט אחר", היא צוחקת.

מפת השחיתות העולמית / אינפוגרפיקה

לא מרתון, משחק שחמט

פריירה רוביו אינה מומחית לישראל, אבל כמישהי שעוסקת כבר שנים בתחום השחיתות ועוקבת אחריו מקרוב, היא מכירה לא רע את המצב פה. היא יודעת על ההתקפות המתמשכות על המשטרה, הפרקליטות, בתי המשפט והתקשורת, והיא גם שמעה על חלק מהצעות החוק התפורות ביד גסה שעלו בשנים האחרונות על שולחן הכנסת ונועדו להגן על נתניהו מאימת הדין. עם זאת, המגמה שהיא מתארת נשמעת כאילו נכתבה בספר ההוראות שעל פיו עובדת ממשלת נתניהו הנוכחית.

"מה שכנראה קורה אצלכם הוא חלק מטרנד שאפשר לראות בהרבה מקומות בעולם שבהם קיימת בעיית שחיתות", היא אומרת. "פוליטיקאים במצב הזה נוטים ליצור רושם שהמדינה נמצאת במצב חירום מתמשך ולהשתמש בו כדי לתרץ את בקשתם לרכז בידיהם עוד סמכויות כדי להגביר לכאורה את יכולת המשילות שלהם; ליצור פילוג בחברה וחלוקה ל'אנחנו' ו'הם' וכך לתאר כל מי שמבקר אותם כבוגד; לתקוף ארגוני חברה אזרחית; וליצור אווירה שבה הגבלות מוסדיות - חוקים, תקנות ופסיקות של בתי משפט - מתוארות כמכשולים בדרך לניהול נכון של ענייני המדינה.

"תבין, להילחם בשחיתות זה לא כמו לרוץ מרתון. אנחנו לא רצים כולנו באותו כיוון במסלול מוגן שבו לא זורקים עלינו אבנים. זה משחק שחמט. אתה עושה צעד שמגביר שקיפות כמו חקיקת חוק חופש מידע, אבל בינתיים הכלים השחורים לא נשארים במקום. הם יעבירו חוקים, יפיצו פייק-ניוז שיבלבלו את הציבור, יתקפו עיתונאים, חוקרים ושופטים, יכנו ארגוני חברה אזרחית בתארים כמו 'סוכנים זרים', וכן הלאה".

ד"ר דיליה פריירה / צילום: רפי קוץ

בניתוח סקר תפיסת השחיתות העולמי האחרון של הארגון, אומרת פריירה רוביו, מצאו אנשי Transparency International קורלציה חזקה בין מדינות שמתקיימת בהן שחיתות ברמה גבוהה לבין שיעור ההתקפות על עיתונאים, ועל חקיקת חוקים שמטילים הגבלות על ארגוני חברה אזרחית. היא מספרת לי על חוקים ברוח זו שעברו בשנים האחרונות ברוסיה ובהונגריה ובכמה מדינות באפריקה. זה אומנם מזכיר לי את הניסיונות הבלתי פוסקים להחליש את כלי התקשורת, להכפיש עיתונאים חוקרים ולפגוע ביכולת הפעולה של גופים כמו הקרן החדשה, אבל אני מעדיף לראות את חצי הכוס המלאה: לפחות אנחנו חלק מטרנד.

אז מה עושים במצב כזה? פריירה רוביו מסרבת להיכנע לפסימיות. "האזרחים חייבים לשלוח מסר לפוליטיקאים שנמצאים בתוך המערכת ופועלים נגדה כמו סוסים טרויאניים: שהציבור לא ייתן לדברים כאלו לעבור. שאי אפשר פשוט לשנות חוקים, או להמציא חוקים חדשים או להעניק חנינות כדי להגן על פוליטיקאים מושחתים.

"חשוב שכל הפוליטיקאים שמחויבים לשלטון החוק ומאמינים בצדק יעבדו ביחד כדי למנוע דברים כאלו, ללא קשר להשתייכות הפוליטית שלהם. כמובן שבדמוקרטיה אתה בוחר את נבחרי הציבור שלך ואז הם מייצגים אותך ואתה חייב לכבד גם את זה, כך שזה לא הופך את זה לפשוט, אבל אזרחים, פוליטיקאים ומנהיגים של הסקטור העסקי ושל האקדמיה חייבים להתגייס למלחמה בניסיונות הללו".

אביחי מנדלבליט / צילום: שלומי יוסף

פערים קטנים, שחיתות קטנה

כפי שמצופה ממי שמכהנת כיושבת ראש ארגון שהמילה "בינלאומית" היא חלק משמו, פריירה רוביו בת ה־62 מסתובבת הרבה בעולם. היא הגיעה לישראל אחרי 40 ימים שבהם לא ביקרה בביתה שבבואנוס איירס. בדרך ביקרה אצל ראשי הארגון המקומיים בקולומביה, איסלנד, גרמניה, אוגנדה ורואנדה. לישראל הגיעה כדי להשתתף בסדנה שקיים המכון הישראלי לדמוקרטיה ועסקה בפופוליזם ובדמוקרטיות במשבר, כחלק מתוכנית מחקר השוואתי שמקיים המכון בנושא. במכון רואים בסוגיית השקיפות שאותה מקדם הארגון כלי מרכזי להתמודד עם תופעות של פופוליזם שבחלקן נובעות מהיעדר מידע לציבור.

אנשי Transparency International (בראש הסניף המקומי של הארגון עומדת השופטת בדימוס נילי ארד) אומרים כי בשונה מתופעות שחיתות נסתרות מהעין, תפיסת השחיתות מהווה מדידה אובייקטיבית של רמת השחיתות כפי שהיא נתפסת על-ידי המומחים מטעם מכוני המחקר בכל מדינה בהסתמך על מידע שנאסף על ידם בהיבטים המייחדים שחיתות במגזר הציבורי.

בין השאר, הם בודקים את יכולת הממשלה להתמודדות עם שחיתות, ובאיזו מידה המדינה ממגרת שחיתות; מנגנוני אכיפה אפקטיביים והעמדה אפקטיבית לדין פלילי של אנשי ציבור מושחתים; האם נתקלו במקרים שבהם אנשי ציבור השתמשו לרעה בכוחם ובסמכותם; האם נבחרי הציבור עושים שימוש נכון בקופה הציבורית, בהעברת כספי ציבור ושימוש בהם שלא כדין; שימוש במשרה הציבורית לתועלת אישית מבלי לשאת בתוצאות; נפוטיזם, מינוי קרובים ומקורבים במגזר הציבורי, האם ניתנת הגנה משפטית לחושפי שחיתויות במגזר הציבורי ולחוקרים המתריעים מפני מקרים של שוחד ושחיתות שוחד, הגנה על חופש העיתונות במדינה, ושמירה על זכויות האזרח ועל מרחב הגישה של פעילי החברה האזרחית למידע במרחב הציבורי.

מדד תפיסת השחיתות מצביע על קשר חיובי חזק בין מדינות שבהן ישנם מוסדות חזקים, שלטון חוק, ויציבות חקיקתית - כלומר שהחוקים לא משתנים לפי רצונו של שליט אוטוקרטי - לבין רמת השחיתות הנמוכה במדינה. מטבע הדברים, את הטבלה מובילות מדינות מתקדמות בעלות תמ"ג גבוה (ניו זילנד מוקמה במקום הראשון במדד 2017 ואחריה דנמרק, פינלנד ונורבגיה), אבל כשבוחנים אותו לעומק מבחינים בקשר חיובי חזק ומעניין יותר שבין המדינות שבראש הטבלה לבין קיומה של רמת שחיתות נמוכה: חברות שבהן הפערים הכלכליים קטנים יחסית.

"יחסית לחלק מהמקומות שהייתי בהם, המצב שלכם טוב כמובן", אומרת בחיוך מי שמגיעה ממדינה שנמצאת במקום ה־85 במדד. "אתם במקום 32 במדד תפיסת השחיתות העולמי ויחסית למצב במקומות אחרים, אתם במקום נהדר. התחלנו עם המדד הזה לפני 20 שנה והוא המדד הכי מצוטט שלנו, אבל אנחנו יוצרים בסיסי נתונים רבים אחרים שמהם אפשר לייצר מדדים שונים - מספר העמדות לדין בעבירות שחיתות, מספר הרשעות, מספר הפעמים שבהם התבקשת לתת שוחד בחמש השנים האחרונות, הפערים בין החוקים לבין המציאות וכו'.

"גילינו ש־69% מהמדינות (מתוך 180) מקבלות ציון של פחות מ־50 במדד שלנו כאשר ציון 100 הוא שקיפות גבוהה ושחיתות נמוכה ו־0 הוא שחיתות מוחלטת. זה אומר שמיליארדים של בני אדם הם קורבנות של שחיתות או שהם מתמודדים מול רמה גבוהה של שחיתות".

המשמעות של חיים בחברות מושחתות חורגת בהרבה מסכומי העתק שנגזלים בהן מהקופה הציבורית, מכך ששוררת בהן אווירת אי אמון כלפי הממסד ומכך שהלכידות החברתית בהן מתמוססת והאזרחים מרגישים שאדם לאדם זאב, אלא כמובן גם בסיכון להשקעות. אם חברה בינלאומית חוששת מכך שהיא תידרש להוציא מיליונים או מיליארדים על שימון אנשי מפתח ואם היא תחשוש שהחוקים עשויים להשתנות לרעתה, היא פשוט תעדיף להשקיע את ממונה ואת האנרגיה שלה במקום אחר.

"כשלאליטה יש יותר כסף והפער בינה לבין המעמדות הנמוכים רחב במיוחד, אנחנו רואים שיש רמות גבוהות של שחיתות", אומרת פריירה רוביו. "השחיתות כמובן מרחיבה את הפער הזה מכיוון שהיא מרכזת את הכסף במעט כיסים, והנפוטיזם, שהוא עוד היבט שלה, מאפשר להמשיך ולרכז אותו הלאה".

סכנת האלגוקרטיה | האם טכנולוגיה תורמת לשקיפות או פוגעת בה

אחת השאלות המעניינות שעל סדר היום של פריירה היא מה השפעת המהפכה הדיגיטלית על שקיפות ושחיתות. לפני כשני עשורים תוארה האינטרנט כמבשרת של מעין אוטופיה דיגיטלית שבה אנשים יהיו מודעים יותר מאי פעם בעבר למתרחש סביבם. מאוחר יותר, עם צמיחת הרשתות החברתיות, הן תוארו כשלב נוסף באבולוציה הטכנולוגית בגלל יכולתן לחבר אנשים בקנה מידה רחב. אלא שלא עבר עשור, ובדיוק אותן טכנולוגיות ופלטפורמות הפכו בידי ממשלות, ספינולוגים וארגונים קיצוניים לכאלו שמאפשרות להם להוציא לפועל מניפולציות בקני מידה אדירים ולהסית נגד אוכלוסיות שלמות ביעילות נוראית. נשמע מוגזם? תשאלו את הילרי קלינטון או את בני הרוהינגה בבורמה.

"טכנולוגיה היא כלי. אתה יכול להשתמש בו כדי להיטיב את מצב החברה או כדי להרע אותה", אומרת פריירה. "הטכנולוגיה כמובן מסייעת לנו מאוד לקבל נגישות למידע. אנחנו יכולים להוריד מידע אלינו ולהעלות מידע לרשת בלי ללכת לספרייה או למאגר מידע. במדינות רבות - ותחשוב על האביב הערבי או על מחאת המטריות בהונג קונג - הרשתות החברתיות גם שימשו את המפגינים ככלי מאוד אפקטיבי להתגייסות ולתיאום. באותו שלב ממשלות לא באמת הבינו כמה כוח מגיע לציבור אם הוא משתמש בכלים הללו, אבל אחרי כמה מקרים כאלו הן למדו. כיום, בכל פעם שקורים דברים כאלו, המדינה מטילה מגבלות על האינטרנט".

בהקשר זה, ראוי לציין כי מגבלות על האינטרנט אינן רק נחלתן של מדינות כמו סין או טורקיה. ממש פה וממש לאחרונה חסמה המדינה מגולשים ישראלים גישה לאתרי חמאס. הרציונל באותו מקרה היה חשש מחשיפת פניהם של חיילי צה"ל שהשתתפו בפעולה בעזה שבה נהרג סא"ל מ', אבל מה שמטריד בעניין הוא עצם מימוש היכולת וקביעת תקדים מסוכן ללא כל חקיקה או דיון ציבורי.

פריירה אומרת שהמתח בין הצד המואר לצד האפל של הטכנולוגיה בא לידי ביטוי בימים אלו בטכנולוגיית הבלוקצ'יין שנמצאת בבסיס המטבעות הקריפטוגרפיים. "מצד אחד בלוקצ'יין, שהיא הטכנולוגיה האופנתית ביותר היום, מאפשרת לך לעקוב אחר שינויים בבסיסי נתונים, אבל מצד שני היא מאפשרת לך גם להסתיר את מקורם של כספים שנעים ממקום למקום. הגישה שלנו במשך שנים הייתה ‘תעקבו אחר הכסף'. זו הייתה השיטה הבסיסית לדעת למשל מי עומד מאחורי מועמד בבחירות, נכון? אבל עכשיו יש לך מטבעות קריפטוגרפיים והנוסחה הישנה שלנו מופרעת על-ידי הטכנולוגיה הנהדרת הזאת", היא מחייכת.

"בנקודת הזמן הנוכחית, השאלה אם טכנולוגיה תורמת לשקיפות כבר לא כל-כך ברורה. אני חושבת שזה יתבהר בעוד כמה שנים, אבל חוץ מזה אני גם חוששת ממודל שאני קוראת לו אלגוקרטיה, על משקל דמוקרטיה, והכוונה שלי היא לממשלה שהמדיניות שלה נקבעת על-ידי אלגוריתמים. הרעיון הוא שמכיוון שלבני אדם יש דעות קדומות ונטייה לעשות טעויות, שימוש באלגוריתמים יוציא לפועל מדיניות מדויקת ונכונה יותר. העניין הוא שאנשים כותבים את האלגוריתמים הללו, שאמורים להיות ניטרליים לגמרי, ולאנשים הללו יש השקפות מסוימות".

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות