גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החזרה לבמה של לירון ברנס: "הצחוק של הקהל עורר אותי"

לירון ברנס כבר עזב את התיאטרון והצטרף לעסק המשפחתי, כמנהל בית קפה ● אבל אז התקרה קרסה, ולא במובן המטאפורי, והבמה קרצה לו בחזרה ● מאז הוא בבית ליסין, ועכשיו גם עם תפקיד ראשי ב"אוסלו" ● ראיון

לירון ברנס / צילום: כפיר זיו
לירון ברנס / צילום: כפיר זיו

הרגע שאיפס את לירון ברנס והחזיר אותו למשחק, שאותו עזב אחרי קריירה מרשימה בתיאטרון החאן הירושלמי, היה בבוקר אחד ביוני 2015, כשהגיע לעבודה מוקדם, כמו בכל יום, וראה את תקרת בית הקפה המשפחתי "אקלר" בחולון שניהל, מרוסקת על הרצפה ועל הבר, עם המזגנים, מערכת השמע, בליל של שברי כיסאות ושולחנות, בטון ואבק. הוא עמד מול ההרס ולא היה מסוגל להוציא מילה. ההשקעה הרגשית והכספית, הילד העסקי שטיפח, הפכו לתל חורבות.

במהלך 72 השעות הראשונות הוא ואבא שלו, שהקים את אקלר, הבינו שהביטוח לא מתכוון לשלם על הנזק ושאין ברירה אלא לפטר את 30 העובדים, ולסגור. ברנס הסתובב כמה שבועות מוכה הלם, עד שהתחיל לנהל את בית הקפה הקטן שצמוד למפעל העוגות והעוגיות בראשון לציון.

"אבא לא היה מוכן לשחרר לי את המפתחות וזו זכותו", הוא אומר כשאנחנו יושבים בבית קפה בצפון ת"א, ונראה שנוח לו בפאזה הנוכחית שלו כשחקן, שמשחררת אותו מעיני בעל הבית שמאתרות תקלות. אבל אי אפשר היה לפספס את המבט הבוחן והמקצועי שנעץ במאפה הקינמון הפריך שהזמין.
"לאורך השנים שלא הייתי בתיאטרון, היו מתקשרים אליי מדי פעם מבית ליסין, ציפי פינס מכירה אותי מהחאן, והיו שואלים אם אפשר לחטוף אותי, ותמיד השבתי בשלילה. אחרי שבית הקפה נהרס, הבנתי שבעסק קשה לי להתפתח, משהו בי איבד את הבית שבניתי לי באקלר והמוטיבציה ירדה. הרגשתי שמשהו קורא לי לחזור לבמה והייתי בהתחבטות גדולה".

איך בישרת לאבא?

"נכנסתי למשרד שלו. על השולחן חשבוניות מפוזרות, עשן של סיגריות באוויר. אמרתי בזהירות, ‘התקשרו מבית ליסין והציעו לי להיכנס כמחליף שני להצגה עם ששון גבאי'. הוא לא קלט מה זה אומר. הסברתי שמדובר בשש הצגות בחודש, ושבבקרים אמשיך לעבוד במפעל. לא היה לי מושג אז שזה מה שיוביל אותי לעזוב, כי בגדול לא רציתי לחזור למשחק. וכשעליתי על הבמה, פתאום חזרה לי האנרגיה, הצחוק של הקהל עורר אותי, ולאט-לאט נשאבתי לאדרנלין ולקסם הזה.

"יצא שבחודש השני היו 15 הצגות, ואז בבית ליסין ביקשו ממני לעשות איזו קריאה, ככה, על הדרך, תפקיד של קצין בריטי ב'השחקנית' של גור קורן וגלעד קמחי, שתמיד רציתי לעבוד איתם. תפקיד עם מבטא, הומור, קאסט מדהים. קיוויתי שלא אהיה מספיק טוב ולא ירצו אותי, וכל הזמן חשבתי מה אני הולך להגיד לאבא. אמא שלי, שהיא מאוד רוחנית, אומרת שהיקום היה צריך לזרוק אותי למים, כדי להראות לי מה אני יכול לעשות ואיזה פוטנציאל יש לי".

אחרי כמעט שלושה חודשים הוא הבין שזהו, הוא חוזר למשחק. אבא שלו התנגד. "הוא חשב שאני עושה טעות, אבל אני חושב שגם הוא הרגיש שמה שקורה בינינו לא טוב", אומר ברנס. "אני משכתי לכיוון אחר משלו, קראתי את המפה הקולינרית, רציתי שנלך לסגנון צרפתי, לעבור לשיטות חדשניות, מכונות חדשות ומשוכללות וכל זה עולה כסף. ואבא, עם היד על השאלטר, יודע מה העסק שלו צריך, וכנראה שהוא צודק. שנינו כמעט קיבלנו אולקוס, ולראיה, היום אנחנו ביחסים מעולים".

רק מחפש משפחה

על פניו, הקריירה של ברנס נראית לא יציבה, מזגזגת. הבן היחיד להורים גרושים, שאבא ציפה ממנו לפתח את החוש העסקי ולהמשיך את דרכו, בחר ללכת ללמוד משחק, חזר לעסקים ואחר כך חתך בחזרה למשחק. אבל כשמגרדים את השכבה החיצונית והמאוד סימפטית של ברנס, שיש בה כריזמה ויכולת הקשבה נדירה לאחר, מבינים שמה שמניע אותו בסופו של דבר הוא הרצון להשתייך למשפחה גדולה ותומכת, ובכל פעם שהוא מרגיש שהוא מאבד אותה, הוא חייב למצוא לה תחליף.

פעם, זאת הכיתה המהודקת בניסן נתיב, אחר כך המשפחתיות של החאן, האינטימיות עם העובדים בבית הקפה שלו, ועכשיו בבית ליסין, כשציפי פינס נותנת לו את תחושת הביתיות העוטפת שהוא כל-כך זקוק לה. חלל שנשאר אצל הילד בן השנתיים וחצי כשהוריו נפרדו. הוא זוכר סגמנטים מהתקופה ההיא, קטעי ריבים של ההורים, אבא והוא משחקים בגיגית מלאה במים. בגיל חמש עבר עם אמו הפסיכולוגית לגור בירושלים. כשהיה מגיע לאבא, שגם הוא בן לאופים, היה מבלה בקונדיטוריית "סברין", שפתח עם ששת אחיו, וכשמלאו לו 14, אבא החליט להיפרד מהם ופתח את "אקלר" באלנבי. בחופשות מהצבא היה עוזר לשווק את העוגות שאפו שם.

"אחרי הצבא הייתי יוצא בארבע וחצי בבוקר מירושלים, מגיע אליו עם עיניים טרוטות, עושה משלוחים, או ממלצר בבית הקפה הקטן בבן יהודה שהיו בו שלושה שולחנות קטנים כמו בצרפת. אחרי שנתיים הייצור עבר לראשל"צ, העסק נתן קפיצה גדולה, ולי כבר לא היה תפקיד במערכת. אמא כל הזמן לחצה שאלמד. היא ראתה את האינטראקציה שיש לי עם אנשים והיכולת שלי למכור, וגם כשהתחלתי ללמוד בניסן נתיב, היא ניסתה לשכנע אותי ללמוד מנהל עסקים".

כשאני חושבת על זה, לשרת קהל ולמכור מוצר זה לעשות מופע קטן.

"זה לייצר דיאלוג, סוג של פרזנטציה. לזה תוסיפי את זה שאמא הלכה לאסטרולוגית שעשתה לי מפה כשכבר שיחקתי בחאן, שאמרה שתוך שבע שנים אהיה בעסקים. אני בכלל חלמתי לנהל בית מלון. התחושה שאתה בחדר, ישן, ומתנהלים מתחתיך חיים שלמים, אנשים ששומרים עליך תמיד, נתנה לי ביטחון. גם כשהתחלתי ללמוד בניסן נתיב, עדיין הייתי בעסק משש עד עשר בבוקר ואחר כך הלכתי ללמוד. כשהתקבלתי לחאן, מטבע הדברים הפסקתי".

כשבתו הבכורה נולדה, אחרי 12 שנים בחאן, הרגיש ברנס שמשהו מתחיל לגרד לו מבפנים. הוא רצה להיות יותר בבית, להרוויח יותר כסף, והרגיש שהתיאטרון מושך אותו כל הזמן לכיוון הקומי, שבו הצטיין, ולא נותן לו אפשרות להתפתח מקצועית גם לכיוונים דרמטיים. "התחלתי לחשוב על לחזור לקונדיטוריה, אבל הרגשתי סוג של בגידה בחאן", הוא מספר. "המשפחתיות שם נתנה מענה למשפחה הגדולה שאין לי, ולקח זמן עד שתפסתי את האומץ לעשות את זה. כשלא קיבלתי את תפקיד אותלו שנורא רציתי, זה שבר אותי".

יכולת ללכת לתיאטרון אחר שהיה נותן לך להתפתח מקצועית.

"לא יכולתי לעשות את זה למשפחה שלי בחאן. זה לא בא בכלל בחשבון. כשבאתי למיקי גורביץ' ואמרתי שאני עוזב, הוא ניסה לשכנע אותי להישאר".

דיברתם מאז שעזב את התיאטרון, בעקבות האשמות על הטרדות מיניות לכאורה?

"תביני, מיקי היה מורה נערץ בסטודיו, להתכונן לשיעורים שלו ושל ניסן היה דבר גדול. בשלוש השנים שהייתי שם, לא ראיתי מעולם התנהגות כזאת, מה גם שהוא היה צריך שיהיה לנו אמון מלא בו כדי שנוכל להביא תוצאות. הוא היה המנהיג הבלתי מעורער שלנו ולכן השוק היה כל-כך גדול. הלכנו אחריו בעיניים עצומות".

עזבת את החאן ולקחת את בית הקפה בחולון שהיה בחובות גדולים.

"הדבר שהיה לי הכי חשוב, זה לשקם את השם של אקלר. הייתי צריך לפרק אותו ולבנות מחדש, פיטרתי עובדים, בניתי תפריט חדש, פיתחתי את הקונדיטוריה, עשיתי סדנאות קפה לכל העובדים, כולל מלצרים ועובדי מטבח, עשינו שיפוצים ולמדתי אצל אסטלה והנס ברטלה ועשיתי השתלמויות אצל קונדיטורים צרפתיים כדי להבין מה אני עושה. המפעל הזרים לנו כספים, עד שבשלב מסוים ביקשתי שזה ייפסק כדי שנעמוד על הרגליים. הפכנו לבית הקפה מספר 1 של חולון במשך שלוש שנים רצופות, ואז התקרה קרסה. עד היום, יותר משלוש שנים אחרי, אנחנו בהליך משפטי מול הביטוח".

דיפלומט נורווגי

החזרה למשחק הייתה תהליך טבעי כמעט. הוא נכנס לעוד הפקה ועוד אחת, ועכשיו הוא משחק את טריה לרסן, המתווך הנורווגי שהביא לחתימה על הסכמי אוסלו, בבית החדש שהקים לו בבית ליסין, תפקיד דרמטי כמו שכל-כך רצה.

"הבנתי שאני לא חייב לחזור לעסקים כדי להיות איש עסקים, שאני צריך לנהל את עצמי כשחקן כמו שמנהלים עסק", אומר ברנס. "לקחת אחריות על הקריירה שלי, על כמה אני מרוויח ולאן אני רוצה להגיע, כמו שחושבים השחקנים הצעירים שמבינים שהשוק השתנה".

איך אתה משווק את לירון ברנס השחקן?

"אני יוצר סביבת עבודה נעימה, נאמן למקום העבודה לגמרי, שואף לאיכות ועומד מאחורי כל תפקיד שאני לוקח על עצמי. כתבו שאני הדיפלומט האולטימטיבי - אני, שהייתי השטותניק המצחיק בחאן. להיות דיפלומט נורווגי זה סטייט אוף מיינד, שפת גוף, שליטה ברגשות, ואם תבוא התפרצות, היא תמיד תהיה בארבע עיניים".

תפקיד של "פריצה", עדיין לא קיבלת.

"עד היום לא היה לי רצון להוביל הצגה, למרות שניתנה לי הזדמנות אחת כזאת. אני מרגיש שציפי מאמינה בי, קיבלתי ממנה תחושה של בית. את יודעת מה הדבר הראשון שעשיתי כשנכנסתי לתיאטרון? אירוע לפתיחת שנה לעובדים בגעש, הרגשתי שיש פה פוטנציאל למשפחה. חוץ מזה תרגמתי מחזה סרבי בנושא משפחות, וגם כתבתי סדרה".

על מה?

"על קונדיטוריה, כמו של אבא. אני מגלם מאפיונר, שלא היה בקשר עם המשפחה 25 שנים וחוזר לעסק".

עוד כתבות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר