גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המקום שלי: שישה אנשים פתחו בפני כתבת "גלובס" את הבית שלהם ואת מה שגורם להם להרגיש בבית

איך זה מרגיש להיכנס לדירה משלך לראשונה, ואיך זה לגור 90 שנה בבית שבו נולדת? למה יש מי שיעדיפו ללכת לכלא מאשר לוותר על הבית, ומה לגבי מי שבשבילם הבית הוא כלא? שישה אנשים פתחו בפנינו את דלתותיהם

נמרוד קיכל / צילום: פרטי
נמרוד קיכל / צילום: פרטי

הנווד הדיגיטלי // נמרוד קיכל

נמרוד קיכל נודד בעולם כבר ארבע שנים וחצי בסגנון חיים של "נוודות דיגיטלית". הוא מטייל עם הלפטופ שלו ועובד תוך כדי שהוא מקפץ בין יבשות. "ביקרתי ב־88 מדינות ופגשתי אלפי אנשים מתרבויות שונות, כל זאת בזמן שאני מתפרנס מרחוק מייעוץ לחברות הייטק", מספר קיכל, "יש לי את הבית בישראל, היכן שהמשפחה שלי, יש לי את הבית הדיגיטלי שהוא הקהילה ‘נוודים דיגיטליים ישראל’ בפייסבוק, ויש את ה־בית, המקום שבו אני נמצא השבוע ורק לשבוע".

לא חסרה לך התחושה של להרגיש בבית?

"בכל מקום שאליו אני מגיע אני מרגיש בבית - כל זר הוא חבר וכל מלון הוא בית. היכולת הזו התעצמה בי תוך כדי תנועה. למדתי שאנשים הם טובים מטבעם, רבים מהם פתחו את הלב שלהם ואת הבית שלהם בפניי, שיתפו את סיפור חייהם והקשיבו לשלי. אני יכול להגיד שבית עבורי זה המקום שבו אני נמצא היום, ומחר זה יהיה בית חדש".

כשאתה מגיע למלון חדש או לדירה זמנית, יש איזו פעולה שאתה עושה שנותנת לך תחושת שייכות?

"לא. בית זה לא מקום ולא חפץ, אנשים הם הבית שלי. החברים החדשים שלי והחברים הוותיקים שיש לי מסביב לעולם. אני נעזר הרבה ברשתות חברתיות כמו פייסבוק ו־meetup בשביל להתחבר לקהילות ואנשים בכל מקום שאליו אני מגיע".

לכתבה השנייה בסדרה: למה אנחנו לא מרגישים בבית - גם כשאנחנו בבית? 

שייח סיאח אלטורי / צילום: אריאל ואן סטרטן

מחובר לאדמה // שייח סיאח אלטורי

הכפר אל־עראקיב הוא יישוב בדואי בלתי מוכר, כעשרה קילומטרים צפונית לבאר שבע. אנשי שבט א־טורי מספרים כי הם חיים באזור בהתיישבות חצי נוודית כבר מהתקופה העות'מאנית. לאחר מאבק משפטי ארוך שנים פסק בית המשפט העליון בשנת 2015 כי מדובר באדמות ששייכות למדינה. היישוב נהרס ונבנה מחדש יותר מ־130 פעמים. מי שמוביל את מאבק בני השבט הוא שייח סיאח אלטורי, שהחל לרצות השבוע תקופת מאסר בת עשרה חודשים בכלא מעשיהו בשל פעילות זאת. כל הערעורים שהגיש שייח סיאח נדחו על ידי המדינה.

"אין אחד בעולם שיכול לחיות בלי קורת גג, ובלי קורת גג אין חיים", אומר השייח, "מה שיש לנו זאת קורת גג שהיא אוהל ללא יסודות בקרקע, אבל המדינה טוענת שכל אוהל או סוכה צריך רישיון כדי שיהיה מאושר וחוקי. אבל לא אומרים לנו מי נותן את האישור הזה, איך ואיפה, רק מדברים".

איך מתמודדים בכל פעם עם ההריסה והבנייה מחדש?

"אנחנו אחרי 130 הריסות. לא מתייחסים אם יש גשם, הורסים גם כשקר בחורף וגם בימי חמסין. מעניין את המדינה דבר אחד: אם זאת בנייה לא חוקית. אבל אלה החיים שלנו. נלחמים באוכלוסייה הערבית בנגב במיוחד בכפר אל-עראקיב ובשבט א־טורי. פתחו לי כבר מעל 70 תיקים פליליים. רק באוגוסט פתחו לי 13 תיקים. עכשיו אני נכנס לבית הסוהר למעצר של עשרה חודשים. אבל אני יכול להוכיח שהאדמה הזאת שלנו עוד משנת 1905".

"אנחנו נאבקים על הזכויות שלנו ועל המקום שלנו", אומר השייח, "במקום הזה היו אבות אבותינו. הנכדים והילדים שלנו כאן. יש לנו כאן בית קברות משנת 1914 (האוהל של השייח ממוקם ליד בית הקברות) ואנחנו לא יכולים בשום אופן לוותר עליו ועל השטח".

יש לי הרגשה שאתה לא תפסיק את המאבק על האדמה גם אחרי המאסר.

"את צודקת ב־100%. אין לנו אפשרות לוותר על הזכויות שלנו, כיום אין חוק שמגן על הבדואים, אין מטרייה שתשמור על הזכויות שלנו. אם המצב ימשיך ככה, הפצע לא יתרפא לעולם. אני מבוגר, אבל מה עם הצעירים, הילדים והילדות? הם רואים שהורסים להם את הבית ומשאירים אותם בלי קורת גג בחורף או בקיץ. אבל אם העם היהודי הוא טוב, יש אפשרות שנחיה ביחד כולנו - אנחנו, ילדינו ונכדינו. "אם זה לא יקרה והמצב ימשיך להיות ככה וימשיכו להרוס לנו את הבתים, לא יהיו חיים טובים לא לערבים ולא ליהודים".

גיל כהן / צילום: איל יצהר

דירה מהניילונים // גיל כהן

לפני כמה שבועות נכנסה גיל כהן בשעה טובה לדירת הקבלן שרכשה על הנייר לפני ארבע שנים: שלושה חדרים במתחם חדש ביפו. היא מסדרת את הדירה החדשה לאט, לוקחת את הזמן, בשונה מאוד מהדרך שבה נכנסה לדירות שכורות ותוך יומיים ארגנה את כל החפצים. "אני לא מאמינה שיש לי דירה, זאת הדירה הראשונה וכנראה האחרונה שתהיה לי", היא אומרת, "אני מרגישה כאן בבית יותר מכל מקום אחר שהיה לי, והיו לי דירות מדהימות שמאוד אהבתי, אבל הזמניות משחקת תפקיד".

תתחדשי על המטבח הצהוב שחלמת עליו ועכשיו הגשמת.

"תודה, זאת באמת הגשמת חלום. חלק מהעניין הוא לתכנן לעצמך את הבית. המטבח נראה כמו שאני רוצה, הארונות בנויים איך שנוח לי, אלה דברים קטנים ואולי מפונקים, אבל זאת הרגשה טובה לתכנן אפילו את המגירות לפי הצרכים שלך".

עד כמה תחושת הבית שונה בדירה בבעלותך מאשר בדירה שכורה?

"בדירה שכורה אתה מגלה מה נוח לך ומה לא נוח לך, אבל זה לא בשליטתך. החוויה של לתכנן לעצמך את הבית מדהימה. אני כל-כך רגילה לבעלי דירה, ופתאום אני יכולה להחליט לעשות מה שבא לי בדירה. יש גם תחושת ביטחון שלא הכרתי. אני מורה ואוצרת אמנות ואלה תחומים שגם אם אני אעבוד מאוד קשה בהם, לא יהיה לי כסף. הדירה נותנת לי תחושת יציבות ושקט. רמות העול שירדו ממני הן ברמה קוסמית. אני רגועה בטירוף, לוקחת את הזמן לארגן את הדירה".

שוק השכירות יכול להיות אכזר, יש בו הרבה חוסר ודאות.

"גרתי בשכירות בניו יורק, ירושלים ותל אביב, תמיד היו לי דירות יפות ובעל הדירה האחרון שהיה לי, היה מדהים. אבל יש בשכירות תחושה של נוודות, זה לא רק שעוברים בית אלא גם אזור וצריך כל פעם להתרגל מחדש לחנויות, לסופר ולבית קפה. כל הדירות שלי היו יפות וכיפיות ומאוד אהבתי אותן, אבל זה נחמד לדעת שאף אחד לא התקלח באמבטיה שלי, ואין פה אפילו מסמר אחד שמישהו השאיר אחריו. חשבתי שזה ירגיש לי כמו אוטו חדש, שהכול יותר מדי חדש, אבל זה לא ככה. הידיעה שזהו, אני לא משלמת שכר דירה יותר אף פעם, מאפשרת לי לנשום".

חיים רכלבסקי / צילום: איל יצהר

בית שעובר מדור לדור // חיים רכלבסקי

לחיים רכלבסקי יש שכן כבר 91 שנה, אריק נחמקין (לשעבר שר החקלאות). שניהם היו תינוקות בנהלל ושיחקו בארגז חול מאולתר בין הצריפים שהפכו עם השנים לבתים נאים עם צמחים מטפסים.

הבתים בנהלל עוברים מדור לדור. תחילה חיו בצריף של רכלבסקי ההורים עם שלושת הילדים, וכשחיים התחתן עם תמר בגיל 22, בנתה המשפחה קומה שנייה לצריף והורחב הנכס. חיים עבר להתגורר בקומה השנייה עם אשתו ונולדו להם ארבעה ילדים - הבכור יובל רכלבסקי, לשעבר הממונה על השכר באוצר, גיל ז"ל, זיו וסיגל. גם תמר כבר הלכה לעולמה.

כשהוריו נפטרו, עבר חיים לקומה הראשונה, ובקומה השנייה התגוררו הבן גיל עם רעייתו לאה. עם השנים נבנה בית נוסף במשק עבור הנכד, ליאור. בשעת בוקר ביום חול בבית רכלבסקי נמצאים חיים, הכלה לאה, הנין נדב והמטפלת של חיים, חקלאי בדם ובנשמה שבית עבורו זה קודם כול המשק.

הקירות של הבית הוותיק בנהלל מדברים דרך תמונות המשפחה שתלויות עליהם. לחיים יש היום 11 נכדים ועשרה נינים, אך המשותף לכל הצילומים הוא חזית הבית ברקע. "הוריי עלו לארץ ב־1923 כשהם לא יודעים מה זה פרה ומה זה תרנגולת או סוס. כשהם באו לנהלל, החלום שלהם היה להיות חקלאים, אבל המשקים כולם היו מלאים. נתנו להם צריף ומינו את אבי להיות מנהל הצרכנייה, ולאחר שנתיים התפנה משק שיהפוך בהמשך לבוסתן עצי פרי, לולי תרנגולות ורפת.

"אני נולדתי בשנת 1927 בצריף שהיו בו שני חדרים וחדר אוכל. אמא הייתה מזמינה חברים מהעיר לארוחות שישי, היא הייתה אומרת שאצלה הסירים מגומי - יש אוכל לכולם. בחצר היה תנור והיו אופים בו לחם ואמא תמיד בישלה ריבות מכל פרי שהיה לנו במשק, אני זוכר את הריח - הריבה הכי טובה הייתה של החבושים".

הדלת של הצריף שהפך למבנה דו קומתי נשארה באותו מקום כל השנים. כבר תשעה עשורים שרכלבסקי נכנס ויוצא ממנה - כשהוא שב ממלחמת השחרור אחרי שראה דברים איומים, כשחזר מבית היולדות עם תינוקות, לאחר תאונת הדרכים שעברה המשפחה והתאונה החקלאית שבה נפל לתעלה, וגם כשחזר לאחרונה מבית החולים שבו עבר טיפולים בלב.

אריאל ואן סטרטן / צילום: אריאל ואן סטרטן

הבית המבודד // אריאל ואן סטרטן

הבית של אריאל ואן סטרטן ממוקם כך שרק מי שיודע שהוא שם יגיע אליו. הוא שוכן במבנה עתיק ששימש את שומר הכרמים באזור מושב עין איילה עוד לפני קום המדינה. כשרכש את הנחלה, מאיר ענבל כלל לא ידע שהמבנה קיים. "לאחר שהוא קנה את המשק, הוא נסע לשיט וכשהיה בסינגפור אשתו שלחה לו הודעה שמצאו מבנה עתיק בשטח שהיה מכוסה צמחייה", מספר ואן סטרטן שמתגורר כאן בשבע השנים האחרונות.

"כשמאיר חזר, הוא קלט שמדובר במבנה עתיק בן מאה שנה, בית מבודד ובתוכו מתלים לקשירת חמורים. היה חשש שאם ירכיבו לבית גג הוא יתפרק, ובסופו של דבר, חברת הנדסה מצאה פתרון ושמה שש קורות ברזל ועליהן הונח הגג, כך שכיום המבנה מורכב חלקו מאבן וחלקו מתכת".

בעבר פעלה כאן מסעדת "כיסא החותנת", אחת ממסעדות השף הראשונות בארץ, וסביב המסעדה היה גן קקטוסים. לאחר שהמסעדה נסגרה, גרה במבנה דיירת, "וכשאני חיפשתי דירה לאחר הגירושים, מישהי סיפרה לי שהוא מתפנה, הגעתי והתאהבתי", אומר ואן סטרטן.

מה מיוחד בבית הזה עבורך?

"הבית מאוד מבודד מצד אחד ומצד שני מאוד חשוף. התחושה היא שאתה חי בשמורת טבע. קירות הסלון הם חלונות גדולים ויש הרבה חיות שמבקרות כאן. יש עצי זית שאף פעם לא גזמו והם בגבהים מטורפים של שישה מטרים, יש בוסתן של הדרים ופירות טרופיים וכולי מוקף בקקטוסים. זה לא מתאים לכל אחד, זה בית מאוד חזק אנרגטית עם האבנים העתיקות, הקקטוסים והטבע".

ואן סטרטן מספר שהוא חי במרכז לונדון 20 שנה, וכששב לישראל היה לו חשוב לגדל את הבנות שלו הכי קרוב לטבע. "אנשים לא מבינים שבית זה לא לבנים ובטון ומשקיעים את כל מה שיש להם ומה שאין להם בתוך בתים. גם אני בניתי וילה במושב הבונים, אבל היא הרגישה קרה ומנוכרת. היום אני חי במינימליזם, את כל הרהיטים בניתי בעצמי, הרבה מהם מארגזי תחמושת. אין לי שכנים ויש פרטיות מוחלטת. אני מחנה את האוטו מחוץ לשער שאיש לא רואה כי שמתי עליו בד שחור ואז אני נכנס נקי לעולם שלי מוקף הקקטוסים".

נופר דרוקמן ואיתי מאיר / צילום: מעיין דיסקין

דיור שיתופי // נופר דרוקמן

נופר דרוקמן ובן זוגה איתי מאיר גרים בדירת שני חדרים ששטחה 50 מ"ר פלוס מרפסת בפרויקט הדיור השיתופי של venn בשכונת שפירא בתל אביב. "אני בכלל לא רציתי לגור בתל אביב כי רציתי וייב יותר ביתי ושכונתי והרגשתי שבתל אביב יש תחושת ניכור", מספרת דרוקמן, "ואז, כשגיליתי את שכונת שפירא, הבנתי שאפשר לחיות בעיר ולהרגיש בקיבוץ".

דרוקמן מתייחסת למודל הייחודי שבו היא חיה המכונה קו־ליבינג, ובמסגרתו, לדיירים בבניין יש חללים משותפים. "אני מרגישה בבית בכל המרחבים של הדיור השיתופי, אם זה חדר הכביסה המשותף או המרחבים הציבוריים המשותפים וגם בבית עצמו. יש משהו מאוד ביתי בזה שאת מכירה את השכנים שלך, וכאן כולם מכירים אחד את השני. במקומות אחרים שגרתי בהם לא הכרתי את השכנים שלי, בדיור שיתופי יש תחושה קהילתית יותר, אפילו משפחתית".

הדירות מאוד דומות זו לזו מבחינת העיצוב, כמעט גנריות. איך הופכים את הבית לאישי?

"הדירות מעוצבות וחדשות וגורמות לתחושה כיפית, להבדיל מדירות שכורות שמתפרקות ומתפוררות. אבל העיצוב לא דומיננטי מדי - ברגע שהכנסנו את הרהיטים והפריטים שלנו נתנו לדירה את האופי שלנו. למשל, יש לנו גיטרות שתלויות על הקיר ובכל דירה שאנחנו עוברים אליה הן שם. זה מסמן לנו שזה הבית".

עוד כתבות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה ● פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים ובת"א להחזרת החטופים • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI), חברה ישראלית שפיתחה מערכת הפעלה לניהול מעבדים גרפיים ולשיפור הניצולת שלהם, בכ-680 מיליון דולר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה