גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא מחכה לממשלה: יהודה זיסאפל חושף את התוכנית החדשה להכשרת מהנדסים בערד

יהודה זיסאפל, מייסד קבוצת רד–בינת, מוטרד מזה שנים ארוכות מהמחסור במהנדסים: "בתעשייה ההייטק ככל שיש יותר מהנדסים, ככה המחסור יהיה גדול יותר" • כעת הוא יוזם תוכנית עצמאית להכשרת כוח אדם בערד שתספק לצעירים בעיר הכשרה בחינם ותעסוקה מובטחת • זיסאפל ויתר על הנסיונות לרתום את הממשלה לקידום הנושא ואומר: "הבעיה עם תמיכה ממשלתית היא שהיום יש כסף ומחר אין"

יהודה זיסאפל / צילום: איל יצהר
יהודה זיסאפל / צילום: איל יצהר

יהודה זיספל הוא מראשוני היזמים הטכנולוגיים בישראל ומראשוני המשקיעים בסטארט-אפים. ב-1975 הוא התחיל עם חברת ביטקום, שהפכה בהמשך לבינת תקשורת מחשבים, וב-1982 הקים את רד תקשורת מחשבים ביחד עם אחיו זהר. היום קבוצת רד-בינת מקיפה למעלה מ-20 חברות, בהן רדוור, רדוויז'ן, סיליקום ועוד רבות. 

האחים זיסאפל הנפיקו 11 חברות בנאסד"ק, מכרו עשר חברות נוספות ורכשו יותר מ-15 חברות, הם היו מהראשונים לתת אופציות לעובדים. בעקבות החברות של רד-בינת נולדו יותר מ-100 מיזמים וחברות סטארט-אפ, חלקן הוקמו על ידי יהודה וזהר וחלקן על ידי יותר מ-50 יזמים שצמחו מתוך החברות של שני האחים.

לאורך כל שנות פעילותו העסקית, זיסאפל הוטרד מהמחסור במהנדסים והתריע על כך, אבל התשובות שקיבל תמיד היו "למה אתה חושב שיצטרכו כל כך הרבה מהנדסים? הרי בסוף לא תהיה להם עבודה והם יעברו לניו יורק". המשוואה, לפי זיסאפל, פשוטה: "בתעשייה ההייטק ככל שיש יותר מהנדסים, ככה יהיו חסרים יותר. למה? כי בהתחלה הם יעבדו, ואחר כך יקימו סטארט-אפים משלהם וייצרו עוד מקומות עבודה".

הפתרונות שזיסאפל הציע היו ממוקדים והתרכזו במחסור בבוגרי תיכון בעלי בגרות 5 יחידות מתמטיקה, ובפוטנציאל העצום שיש אצל תושבי הפריפריה, שלא מקבלים הזדמנות ושחלקם אינם יכולים לממן את לימודיהם. זיסאפל שקד על תוכניות, גייס שותפים - וגילה שלפקידי הממשלה לא אצה הדרך. זיסאפל האשים את הפוליטיקאים שהם מחפשים תשואה פוליטית מיידית ונעדרים חזון ארוך טווח. גם כיום, על אף שהרשות לחדשנות הציבה יעדים שאפתניים להגדלת מספר עובדי ההייטק, הרי שהמשאבים העומדים לרשותה מועטים ולא מיועדים לעידוד התעסוקה בענף. כיוון שכך, זולת פרויקטים בודדים כמו אינטל בקרית גת או איזור תעשיות ההייטק ביקנעם, ההייטק הישראלי מרוכז רובו ככולו בין הרצליה לנס ציונה.

מרכז צים סנטר בערד / צילום: אתר החברה

פרויקטים פרטיים למיצוי הפוטנציאל

לאורך השנים יזם זיסאפל ועמד מאחורי מספר תוכניות משמעותיות, שיישמו את מה שטען כל הזמן: ברגע שצעירים ממגזרים מוחלשים מקבלים את התמיכה ואת הליווי הנכונים, הם יגיעו להישגים בדיוק כמו מקביליהם מהעשירונים הגבוהים ומהשכונות "הנכונות".

הפרויקט הראשון נקרא 'משלוש לחמש', שמטרתו לקדם תלמידי י"א וי"ב בפריפריה שנכשלו במתמטיקה ברמת 3 יחידות, וללמדם עד שיצליחו בבגרות ברמת 5 יחידות. לאורך 13 שנות פעילותו של הפרויקט הוא העמיד 2,000 בוגרי 5 יחידות מתמטיקה מדי שנה.

הפרויקט השני, "אופקים להייטק", נועד לקדם יוצאי צבא בני ישובים בפריפריה, עם העדפה ליוצאי אתיופיה וחבר המדינות, ללא תעודת בגרות ובמצב סוציו אקונומי נמוך. משתתפי התוכנית לומדים במכינה אנגלית, מתמטיקה ופיזיקה ברמה של 5 יחידות עד לשלב שבו יוכלו להתקבל ללימודי הנדסה או מדעים בטכניון או באוניברסיטת בן גוריון. בכל הזמן הזה הם מקבלים גם תשלום עבור שכר הלימוד שלהם, כמו גם מגורים ותמיכה כלכלית. כ-60% מבוגרי התוכנית התקבלו לאוניברסיטאות, והאחרים פנו למכללות להמשך לימודיהם. לאחר מספר שנים הממשלה אימצה את התוכנית והפכה אותו לפרויקט ממשלתי תחת השם "הישגים להייטק".

עכשיו יוצא זיסאפל לסיבוב השלישי בחזונו למצות את פוטנציאל התעסוקה של ישובי הפריפריה. הפרויקט הנוכחי, קמטק - קמפוס ומרכז הייטק - הוצג לראשונה במאי בכנס בינת-אקספו, יתחיל לפעול בחודש פברואר הקרוב, והוא שאפתני הרבה יותר. מדובר במסלול לימודים אקדמיים במדעי המחשב עם התמחות בסייבר, שבסופו מובטחת תעסוקה במפעלי הייטק של קבוצת רד-בינת - וייחודו הוא שכולו יתקיים בערד. משתתפי התוכנית הם צעירות וצעירים מבני העיר, הלימודים יתקיימו בקמפוס של האוניברסיטה הפתוחה שיוקם שם, וגם מקום העבודה יהיה בשלוחה של בינת שתוקם בערד. כל התוכנית כולה, משכר הלימוד ועד עלות המגורים והמחייה, תמומן על ידי הפרויקט. אם זה יצליח, זיסאפל מדבר על העתקת התוכנית לעוד 50 ערי פריפריה בישראל.

זיסאפל הוא מנהל שמרני בגישתו, מהנדס בנשמתו, חושב מסודר והעדפתו נתונה לאלקטרוניקה ושבבים. הוא מדבר בשקט, כמעט בביישנות. 

מה הסיבה שלך, בגיל 75, להתחיל פרויקט חדש, דווקא בערד?

"מה שמניע את הכלכלה במדינה זה הייטק. בתעשייה המסורתית יש ירידה בפיריון ובתפוקה ובכושר התחרות, ואילו ההייטק ממשיך לצמוח ולגדול. יש לנו מחסור תמידי בכוח אדם, כי כדי שישראל תישאר מעצמת הייטק היא חייבת מאסה של מהנדסים, אי אפשר להגיע להישגים באמצעות קבוצה קטנה. בפרויקט הקודם - "אופקים להייטק" - הוכחתי שאפשר לקחת חבר'ה מהפריפריה, שלא היה להם שום סיכוי אחר, ולתת להם כלים. אבל העירו לי - וזה באמת הפריע לי - שעל אף שאני נותן הזדמנות לפריפריה אני בעצם מחליש אותה, משום שבוגרי התוכנית עזבו את הפריפריה: הם המשיכו לעבוד בחיפה ובעיקר בתל אביב.

"אז פה התוכנית שאפתנית יותר: הלימודים יהיו בערד, המשתתפים גרים בעיר ואני רוצה שהם ימשיכו לעבוד בה כך שאדאג להעסיק אותם בעיר תוך כדי הלימודים. אבל ערד היא רק פיילוט, זה ניתן לשכפול בכל מקום.

"העדפתי עיר בת 50 אלף תושבים בערך ובערד יש רק 27 אלף, אבל כשפנינו לכמה ערים - זה היה כמה חודשים לפני הבחירות המקומיות - ראשי ערים היו עסוקים ולא ידעו אם יבחרו, ומי שממש התנפל על הפרויקט היה ניסן בן חמו, ראש עיריית ערד, שקידם עניינים מיד מהיום הראשון. ערים אחרות גם הן רלוונטיות, כל עוד יהיה לי פרטנר לעבוד איתו - מישהו שאני לא צריך לרדוף אחריו"

איך מתקדם הפרויקט?

"הצגנו את התוכנית בכנס שהגיעו אליו 150 איש, ובינתיים נרשמו 115 איש. זו תוכנית תובענית, שקושרת את משתתפיה לשבע שנים של תעסוקה ולימודים. עשינו כבר סבב ראיונות ראשון והמטרה היא להתחיל בכיתה ראשונה של 25-35 תלמידים, מתושבי העיר. הופתעתי לטובה: בינתיים לכל הנרשמים יש השכלה תיכונית למרות שלא דרשנו את זה, ו-15 מתוכם הם בעלי 5 יחידות לימוד במתמטיקה. הם רעבים ובעלי מוטיבציה. האנשים שגרים בה אוהבים אותה ויש בה פעילות".

יהיו כאלה שיחשדו שהמוטיבציה שלך היא לגייס כוח אדם זול שקשה למצוא בתל אביב.

"הרבה יותר קל לגייס עובדים מאשר להשקיע חמש שנים בהכשרתם. אחרי הפרויקטים הקודמים ניסיתי לשכנע את האוניברסיטאות שהדרך הנכונה היא להקים שלוחות, למשל שלוחה בדימונה של אוניברסיטת בן גוריון או שלוחה בטבריה של הטכניון. אבל התברר שות"ת (הוועדה לתכנון ותקצוב של ועד ראשי האוניברסיטאות) מתנגדת לזה משיקולים תקציביים ואחרים. לכן פניתי לאוניברסיטה הפתוחה והתגבש פרויקט טוב".

הממשלה משקיעה, אבל אין תוצאות

קשה להגיד שהממשלה לא מבינה בכלל שצריך להשקיע בפריפריה: בשנים האחרונות הוקצו 350 מיליון שקל חינוך טכנולוגי והכשרות מקצועיות; הוקמה קריית הסייבר הלאומית בבאר שבע, שבינתיים לא מתרוממת; 700 מיליון שקל הוקצו להגדלת מספר הסטודנטים באוניברסיטאות שלומדים את מקצועות ההייטק; לפני כחודשיים הורה ראש הממשלה בנימין נתניהו להכין תוכנית חירום לאומית לפתרון המחסור בכוח אדם בהייטק; רשות החדשנות מקדמת תוכניות בעוטף עזה ובכרמיאל; בצפונה של המדינה החליטה המדינה לאחרונה על הקמת מרכז פודטק שיאגד את מפעלי המזון בסביבה עם יזמי הייטק בתחום המזון; ובאפריל השנה החליטה הממשלה על "השקעה בפיתוח מנופים כלכליים וחברתיים" בעיר ירוחם בהיקף של 123 מיליון שקל.

ואולם הצעדים עדיין לא הוכיחו את עצמם, וחלקם נמצאים בשלבים ראשוניים. בסופו של דבר המצב הנוכחי הוא כך: עיקר כוח האדם בהייטק מרוכז במרכז הארץ, והפריפריה נמצאת הרחק מאחור. לדוגמא: 77% מהסטארט-אפים נמצאים במרכז הארץ, 12% בצפון (כולל חיפה), 8% בירושלים, ו-3% בלבד בדרום הארץ כולה. אמנם יש מרכזי פיתוח גדולים בפריפריה, כמו אלו של אינטל בקריית גת ומלאנוקס ביוקנעם, אבל הפריפריה עדיין רחוקה מלממש את הפוטנציאל שלה. 

"הבעיה עם הממשלה היא שיש אנשים טובים ויש ראייה וכסף, אבל הם לא יכולה ליזום. ברגע שהקמתי פרויקט והוכחתי היתכנות, למשל עם 'אופקים להייטק', אז הם מתחברים לזה ומאמצים את הפרויקט. גם בפרויקט הנוכחי: הממשלה כל הזמן מדברת על תקציבים עצומים, ישראל דיגיטלית, סגירת פערים, העברת כסף לפריפריה - אבל בסוף זה נגמר בכלום".

אולי בוגרי התוכנית ירצו להקים סטארט-אפים משל עצמם?

"זה מה שאני מקווה שיקרה. קודם כל הם צריכים ללמוד, לרכוש מיומנות, להכיר את העבודה, אחר כך אפשר יהיה לבנות איתם את הסטארט-אפ ובשלב הבא הם יוכלו להקים בעצמם".

אתה משוכנע שאת כל זה ניתן להקים בערד?

"ערד מתוכננת יפה, העיר הראשונה שתוכננה כבר מהקמתה. יש בה אזור תעשייה די גדול, שמרבית החברות בו הן בעיקר מהתעשייה המסורתית - חלקן נסגרו, כמו מגבות ערד. הכל עדיין לואו-טק. הבעיה בתעשיות האלו היא שהשכר נמוך יחסית ויש אלטרנטיבה בירדן ובמצרים, או שאפשר להעביר את הפעילות לסין. היתרון בהייטק הוא שבניגוד למהנדסי בניין או מעליות, שאפשר להעריך במדויק כמה נצטרך, בהייטק אין מגבלת כמות: תמיד נצטרך עוד".

מה גודל ההשקעה?

"מדובר על שלוש שנות לימודים ושנת מכינה, והסטודנטים מקבלים את שכר הלימוד ואת עלות המחיה - מדובר על כ-30 אלף שקל לשנה, או 120 אלף שקל לתלמיד לתואר. זה הרבה כסף, אבל צריך לזכור שבסופו של דבר זה כסף שיחזיר את עצמו למדינה כמס הכנסה משכר מהנדסים בהייטק".

זו יוזמה שלך בלבד או עם שותפים?

"זו יוזמה שלי, שהצטרפו אליה שותפים כמו ח"כ רוברט אילטוב עם העמותה לקידום תעשיות עתירות ידע בנגב המזרחי, וכמובן האוניברסיטה הפתוחה, עיריית ערד ואני מדבר גם עם הקרן הקיימת לישראל שתשתתף בתקציב. עיריית ערד נותנת את התמיכה ואת המקום".

 לא פנית למשרדי ממשלה כדי שישתתפו בפרויקט?

"התבגרתי מאז 'אופקים להייטק'. פעם רצתי וניסיתי לשכנע את כולם, במשך 7-8 שנים פניתי לכל משרדי הממשלה וכולם הביעו תמיכה. אני זוכר ישיבה אחת בזמן דיוני התקציב, כשאמרו לי שהם נורא רוצים את הפרויקט: היו שם ביבי נתניהו בתור שר האוצר, אהוד אולמרט שר התמ"ת, הפקידים שלהם ומהצד שלי הייתי אני כיו"ר ארגון תעשיות האלקטרוניקה והיו פרופ' איתי אבישי ברוורמן נשיא אוניברסיטת בן גוריון ונשיא הטכניון ועוד כל מיני תעשיינים. ביבי אמר: 'אני רוצה שתוך שבועיים תסכמו את הבעד-ונגד ונלך על זה', אולמרט הסכים - ואחרי חודשיים רדפתי אחרי המנכ"לים שלהם ולא התקדמתי בכלל.

"ואז חשבתי שאולי אפשר לעשות את זה לבד. הלכתי למנכ"ל בנק פועלים ולמנכ"ל בנק לאומי ואמרתי להם: 'החבר'ה האלה יהיו הלקוחות הכי טובים שלכם כי הם יהיו הייטקיסטים'. אז סוכם על הלוואה החל מהשנה השנייה, ובסופו של דבר, אף על פי שעזרו לי קרן ר"שי, בנק המזרחי ומשרד הביטחון, את רוב הכסף השקעתי לבד - כמעט 10 מיליון שקל בשנה".

קיבלת על זה החזר, או שזו הייתה תרומה למדינה?

"שום החזר".

הפרויקט הנוכחי היה יכול להיות תוכנית הדגל של משרד הכלכלה לתמיכה בפריפריה.

"אם הממשלה רוצה לקחת את הפרויקט, אתן אותו ואספק ליווי - אפילו אחרי שאתקדם ואוריד את כל דרגות הסיכון. אבל אני לא רוצה להיות זה שיוזם ומשכנע, אין לי זמן לבזבז. אני מעדיף לבצע את הפרויקט, ואם מישהו ממשרד הכלכלה רוצה - שהם יבואו אלי".

בדרך כלל יזמים מנסים לקבל כסף ממשלתי.

"הממשלה רוצה לעזור ולא יודעת איך - כי אני גוף פרטי וכדי להעביר את הכסף כי הם צריכים עמותה שניגשה למכרז וקיבלה אישור. אבל מוטב כך: הבעיה עם תמיכה ממשלתית היא שהיום יש כסף ומחר אין, ואני לא יכול לבוא לתלמידים בפרויקט של ארבע שנים ולומר שפתאום נגמר הכסף ואין להם איך ללמוד יותר. אבל במקרה הזה התוכנית תהיה כלכלית כי יוקם מרכז הייטק שיעסיק את הבוגרים". 

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות שערים באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.3% ● הניקיי ירד ב-0.6% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בעליות קלות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

הסיפורים והסכסוכים שחושפים את החורים במתווה לפיצוי המפונים מביתם

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

"טרחן למות": סמנכ"לית השיווק של בנק דיסקונט פורשת ומפרסמת פוסט חריג על המנכ"ל

סביון בר סבר, סמנכ"לית השיווק של דיסקונט, הודיעה בפוסט חריג בפייסבוק שהיא עוזבת את תפקידה ● "זאת הייתה מערכת יחסים כביכול דו-סטרית, אבל תלותית ולא שוויונית", כתבה בפוסט

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר