גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעליית הריבית ועד משבר חובות: הסכנות שאורבות לשווקים ב-2019

2018 עמדה בסימן המשך התנפחות החובות העולמיים ואיתם הביקושים לאשראי למימונם ● מה צפוי בשנה הבאה? חיבור קטלני של האטה גלובלית עם עליית ריבית הטווח הארוך בגלל נטל החובות הבלתי אפשרי יוביל לתחילתה של התפוצצות בועת האשראי שהשלכותיה עלולות להיות קשות

קונים לקראת חג המולד בקניון בברלין. האטה גלובלית תסכן את יכולת פירעון החובות בכל העולם / צילום: Fabrizio Bensch, רויטרס
קונים לקראת חג המולד בקניון בברלין. האטה גלובלית תסכן את יכולת פירעון החובות בכל העולם / צילום: Fabrizio Bensch, רויטרס

כך דיווחה סוכנות החדשות הפיננסיות בלומברג לאחרונה: "על פי דוח משרד האוצר האמריקאי, בחודש נובמבר רשמה ממשלת ארה"ב את הגירעון הגדול ביותר לחודש זה מעולם. הוצאותיה היו כמעט כפולות מההכנסות וקפצו ב-18% לכ-411 מיליארד דולר. בה בשעה ההכנסות (ממסים) כמעט לא השתנו ועמדו על כ-206 מיליארד דולר. הגירעון עמד אפוא על כ-205 מיליארד דולר בנובמבר, לעומת 139 מיליארד דולר גירעון בנובמבר אשתקד. בחודשיים הראשונים של שנת הכספים אשר התחילה ב-1 באוקטובר הגירעון גדל ל-305.4 מיליארד דולר לעומת 201.8 מיליארד דולר באותה תקופה בשנה שעברה. ההוצאות על הצבא גדלו ב-18% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, וההוצאות על הריבית בגין החוב גדלו בכ-7% בהתאמה".

הנה כי כן ההבטחה כי קיצוצי המס מהשנה שעברה ישלמו בעד עצמם מהגידול והצמיחה במשק ומהעלייה הגדולה בגביית המסים התבררו כעורבא פרח.

כל זה לא צריך להפתיע כמובן. הצבענו על כך בעבר. הבטחות מעין אלו אינן חדשות, כמו גם התוצאות האמיתיות בשטח. בקצב הזה, ובלי להביא בחשבון את ההאטה, שלא לומר מיתון, הצפויים בשנה הבאה, יעבור הגירעון הממשלתי את רף טריליון הדולר כבר ב-2019, סכום שהפרשנים ומשרד התקציבים של הקונגרס ציפו לראות רק ב-2020 או ב-2021.

למען האמת אין להתפלא כלל אם הגירעון יהיה אפילו 1.2 או 1.3 טריליון דולר כבר השנה. בקצב הזה גירעון הממשלה הפדרלית לבדה יהיה כפול מכל הגידול הצפוי במשק בשנה הקרובה, ועדיין לא הבאנו בחשבון את הגידול בחוב של שאר הסקטורים הצפוי לעמוד על כטריליון דולר נוספים.

במקביל לזינוק בגירעונות הממשלה הפדרלית הנראים כיוצאים לחלוטין משליטה, הסימנים להאטה כלכלית ניכרים בכל פינה במשק האמריקאי. שוק הנדל"ן הגדול והמשמעותי אשר פרח וצמח לאורך השנים האחרונות כתוצאה ממדיניות הריבית האפסית החל להתקרר בחודשים האחרונים כמעט בכל מיקום בארה"ב.

שוקי הנדל"ן והרכב התקררו

לפי דיווחים של ארגון המתווכים הלאומי (National Association of Realtors, בארה"ב כמעט כל נכס נמכר באמצעות מתווך), מכירות בתים "יד שנייה" נפלו בכ-2.4% מאז האביב בהשוואה לשנה שעברה, זאת למרות הגידול במלאים. בהתאם יורדים המחירים.

על פי מחקר של חברת הנדל"ן רדפין (Redfin), מחיריהם של 28.7% מהבתים שהוצעו בחודש אוקטובר לרוחב כל השווקים העיקריים בארה"ב הורדו בניסיון להשיג קונים. זהו שיעור הורדת המחיר הגבוה ביותר מאז שרדפין החלו לאסוף נתונים אלו בשנת 2010.

אחת הסיבות העיקריות להורדת המחירים היא ירידה בביקושים, כ-10% פחות קונים. על פי מחקר שערכה לא מזמן ענקית המשכנתאות פאני מיי, מספר האמריקאים הסבורים כי עכשיו זהו זמן טוב לקנות נדל"ן ירד לשפל של 21% בעוד מספר הסבורים שעתה זמן טוב למכור עלה ל-35%. אחת הסיבות לשינויים האלו היא העלייה בריבית וממילא העלייה במחירי המשכנתאות, שהתייצבו על הרמה הגבוהה ביותר זה שמונה שנים.

שוק הנדל"ן האמריקאי אינו לבד. גם שוק הרכב מתקרר במהירות. על פי דוח של US News and World Report ממאי 2018, "רוב יצרני המכוניות דיווחו על עוד חודש של ירידה במכירות באפריל. שוק המכוניות ממשיך את מה שאנליסטים רבים מכנים התקררות רחבת היקף של השוק שהיה לוהט במשך שנים".

היחלשות של המשק האמריקאי תעמיק את הגירעון עוד יותר שעה שההכנסות ממסים ייפלו גם הן. המחזור הכלכלי ילך ויתקרר בדיוק בשעה שהמחזור הפוליטי, לקראת הבחירות של 2020, ילך ויתחמם. לפיכך יש לשער שהממשל יבקש "להמריץ" את המשק. המרצה כזו רק משמעות אחת לה - הגדלת הגירעון והוצאה מסיבית של כספים. בנסיבות כאלו לא נתפלא אם הגירעון יגדל עד קרוב ל-1.4 מיליארד דולר עוד ב-2020.

ההאטה במשק תגביר את הלחצים, הבלתי קונבנציונליים כבר היום מצדו של נשיא ארה"ב בכבודו ובעצמו, על הבנק המרכזי לעצור את העלאת הריבית, אם לא להורידה.

אך לא הממשלה ולא הבנק המרכזי יכולים להציל את המצב. להיפך, הממשלה והבנק המרכזי יכולים להציף את המשק בכסף זול ולנפח בועה בוול סטריט, אך הם לא יכולים לייצר אפילו מוצר אחד שמישהו ירצה לשלם עבורו מרצון או לשכנע חברה אחת לשפר את השירות ללקוחותיה ואת איכות מוצריה או להגדיל את היעילות והתפוקה ואת שכר העובדים. הממשלה גם לא יכולה לשכנע את אמריקה לקנות "אדום-לבן-כחול" אלא רק לנסות להכריח את האזרחים לקנות מוצרים יותר יקרים ופחות טובים, שהם אינם רוצים בהם לו יכלו לבחור בחופשיות.

הבנק המרכזי משפיע על שערי הריבית לטווח הקצר. בשבוע שעבר העלה הפד את הריבית בעוד 0.25% לרמה של 2.5% ואותת על האטה בקצב ההעלאות ועל הסתפקות בשתי העלאות נוספות ב-2019.

אך הריבית לטווח ארוך, שבסיסה בריבית על איגרות החוב הממשלתיות ל-10 שנים, לא נקבעת על ידי הבנק המרכזי אלא על ידי השוק. כעת הריבית הזאת מסתובבת באזור 3% ויש לצפות שהיא תישאר באזור הזה ואף תרד בטווח הקצר שעה שעוד ועוד כספים יעזבו את שוק המניות המתקרר והולך.

אך לא לעולם חוסן. הגידול העצום בגירעון והביקוש לאשראי מצד הממשלה, אשר תצטרך לממן כ-4 טריליון דולר של חוב חדש בשלוש השנים הקרובות, וכן למחזר חוב של 9.2 טריליון דולר המגיע לפירעון עד מחצית 2022, כמחצית ממנו בשנתיים הבאות, ידחפו את שערי הריבית מעלה מעלה. להערכתנו היא תגיע עוד לפני תום הקדנציה (הראשונה?) של טראמפ לאזור 4%.

260 טריליון דולר חוב עולמי

לא רק ממשלות העולם יגדילו את הביקוש לאשראי. חובות החברות באמריקה הוכפלו בעשור האחרון והם עומדים כעת על כ-9 טריליון דולר. כמעט 5 טריליון דולר מתוכם יעמדו לפדיון ולמיחזור עד 2023. מתוך זה כ-1.55 טריליון דולר של חוב בדרגה נמוכה, המכונה אג"ח זבל. אגב, הסקטור בעל החובות הגבוהים ביותר הוא גם המסוכן מכולם, סקטור הטכנולוגיה.

כל העולם על אותו מסלול

עד מחצית 2019 יחצה החוב של כל המשק האמריקאי את רף 72 טריליון הדולר, והחוב העולמי יטפס קרוב ל-260 טריליון דולר.

חוב מאפשר להקדים להיום את מה שהיינו אמורים לצרוך מחר. חוב שואב את כל הרווחים מעבודה, מייצור ומהחדשנות של מחר והופך אותם למקורות שבהם אנחנו משתמשים היום. הוא גם מביא את ביקושי העתיד להווה, ולכן בהכרח מחליש אותם כשהעתיד מגיע. זאת אפילו מבלי להביא בחשבון ייצור, באמצעות חוב, של מוצרים שאיש אינו באמת זקוק להם, כמו ערי הרפאים בסין או הבתים בארה"ב של 2007.

חוב גם מניח כי באמצעותו נוכל בהווה לייצר שפע חדש אשר ישמש לכל הפחות לתשלום הריבית על החוב וכן ליצור מקור להחזירו בהגיע מועד פירעונו. לכן מבנה הבנוי על חוב שאין דרך לשלמו או לפחות לתחזקו, סופו שיתערער וילך עד שבסופו של דבר יתמוטט.

אם כל החובות האלו, של הכלכלה האמריקאית והכלכלה העולמית, יישאו ריבית של 3% בלבד, תצטרך ארה"ב לייצר 2.1 מיליארד דולר חדשים והעולם כ-8 טריליון דולר רק כדי לתחזק את הריבית הנמוכה הזו על החוב. בפועל הגידול בתמ"ג בשניהם הוא בקושי שליש מהסך הזה.

שיא של חובות עולמיים לאשראי

איך מגלגלים את כדור החוב?

הדרך היחידה להמשיך לגלגל את כדור החוב היא אפוא בחוב נוסף. בארה"ב פער הריבית הזה לבדו יעמוד ב 2019 על כ-1.4 טריליון דולר. יחד, חוב חדש, פער בריבית לתחזוקת החוב הישן וגלגול הקרן של החובות ישנים, סך כל הביקוש לכסף, בארה"ב לבדה בארבע השנים 2019-2022 יהיה לפחות 22 טריליון דולר וקרוב לוודאי כ-25 טריליון דולר.

השפעת הביקוש הזה לאשראי על מחירו תהיה חריפה. עם הגידול במחיר הכסף ילכו החברות, שגם ככה מתחילות לחוש בהתכווצות הביקושים - תוצאה של תהליכים דמוגרפיים ביחד עם התנהגות קלאסית של השלב האחרון של בועת אשראי - ויצמצמו את פעילותן היצרנית על מנת לשמר כל אמצעי לשירות החוב. זה בתורו יחריף את ההאטה, שכן עובדים מובטלים אינם מרבים לקחת חוב חדש או להגדיל את הצריכה, וכך יש צורך בעוד צמצומים לתחזוקת החוב.

כל חומרי הגלם של התבשיל הזה כבר מונחים לפנינו. השווקים הריאליים הגיעו לשיא הצמיחה שבועת האשראי איפשרה להם בין 2016 ל-2018. החוב הממשלתי נגע בשפל זמני בשנת 2015 ומאז הכפיל את עצמו. הריבית על האג"ח הממשלתיות ל-10 שנים הגיעה לשפל בקיץ 2016 ומאז הכפילה את עצמה, ושוק ההון גם הוא הגיע לשיאו בספטמבר 2018 ומאז מתקרר והולך.

כל המגמות האלו ילכו ויתחזקו בשנים הבאות. בשנים 2019-2021 נחזה בהתפוצצות מרהיבה של בועת האשראי 3.0 כתוצאה מחיבור קטלני של משק מתקרר במהירות ועליית ריבית בגין נטל חוב בלתי אפשרי.

ההשפעה על שוקי ההון והתעסוקה תהיה ברוטלית. וכך כל ארבע התופעות - ההאטה במשק, עליית הריבית, הירידות בשוקי ההון והאבטלה המתפשטת - יזינו זו את זו בסחרחרת מוות. כל אלו ילוו בעונת בחירות ברוטלית ופופוליסטית ובחוסר שקט חברתי גובר נוכח המצב הכלכלי המתדרדר של 90% מהאוכלוסייה.

או אז הממשל בוושינגטון, המאמין כי הוא יכול לפתור כל בעיה שהוא יצר, ימהר בפאניקה אל שולחן העבודה. הממשל, שכבר נמצא בגירעונות שנתיים של יותר מ-1.2 טריליון דולר לשנה, יכריז על פרויקטים לאומיים של תשתיות במאות מיליארדי דולרים אפילו שפרויקטים כאלו אינם בנמצא כלל, והרעיון כולו כבר העלה חרס עוד בתקופת אובמה שעה שה"פרויקטים המוכנים" (shovel ready projects) הסתיימו בהעברה מסיבית של כספים למדינות רק כדי שאלו יסתמו את הגירעונות בתקציבן השוטף ובתוכניות הפנסיה לעובדיהן.

הפד יחזור אל מכונת הדפוס

הפד מצדו ימהר למכונת הדפוס. מאחר שהוא התעכב בהעלאת הריבית, כל ניסיון להשתמש בכלי הקלאסי שבו השתמש בעבר, קרי הורדת ריבית, יאלץ אותו עתה להורידה אל מתחת לאפס. מינוס 2.5% הוא המספר שאליו יצטרך להגיע אם יוכל פוליטית. במקביל תתחיל הרחבה כמותית 4 ו-5. הפד יחלץ לממן את הגירעון הממשלתי כדי להוריד את הריבית על האג"ח הממשלתיות לטווח ארוך. כמו כן הוא יחל, או לפחות ינסה, לראשונה בהיסטוריה, לקנות חובות של חברות כדי לייצר להן נזילות, לחלצן מסכנת פשיטת רגל וכדי להוריד גם להן את עלות המימון.

לא נתפלא אם במסגרת זו הפדרל ריזרב יקנה מהממשלה את כל חובות הסטודנטים (כ-1.5 טריליון דולר), ויכניס גם את החוב הזה להקפאה עמוקה כדי לפנות כוח קנייה אצל בעלי החוב הצעירים וכן למען הנראות החברתית.

לא נתפלא גם אם הפד יחל גם לרכוש מניות במטרה לאושש את שוק המניות ממש כפי שהבנק המרכזי של יפן עושה באופן מסיבי. וכך לקול תרועות ציוצי הטוויטר תיכנס אמריקה ועימה כלכלת העולם לבועה הרביעית והאחרונה של המאה הזו, בועת סוף עידן כסף הפיאט.

אך מה יקרה לשיטה כולה כאשר תתפשט ההכרה כי היא רמאות מכף רגל ועד ראש וכי הכסף עצמו אינו אלא פייק המבוסס על הבטחות לפירעון אשר אין כל היתכנות מתמטית פשוטה שהן יתממשו? מה יקרה כאשר יתברר לעוד ועוד ציבורים כי כל ההבטחות לפנסיות, ביטוח לאומי וביטוח רפואי היו שקר או כי כל החסכונות שנכפו עליהם על ידי הממשלה מושקעים בשווקים הבנויים רק על היכולת להוסיף עוד קומות של חוב למגדל הקלפים, ותו לא? מה יחושו ההמונים כאשר ההכרה המרה כי האליטות, מנהיגיהן, המוסדות הבסיסיים של המדינה הדמוקרטית כמו גם התקשורת הכלכלית והכללית, הונו אותם וזרו חול בעיניהם במשך שנים ארוכות?

בראיון לפני כשבוע ל"בארונ'ס" היטיב לענות על כך פול וולקר בן ה-91, המבוגר האחראי האחרון בראשות הפידרל רזרב ואשר הציל את אמריקה מקטסטרופה פיננסית בתחילת שנות השמונים של המאה הקודמת: "יום אחד הביטחון הולך לאיבוד.. בסופו של דבר הוא נשבר.. ואז סופת ההוריקן פוגעת... והמדינה פושטת את הרגל".

ב-2019 לדאבוני ולעניות דעתי אנחנו נחל במסע המייסר לתוך טריטוריה בלתי מוכרת זו. שנה טובה. 

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה . מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בעמק הסיליקון זה 22 שנה. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.Com

עוד כתבות

הנפקת אאוטבריין בנאסד''ק / צילום: נועם גלאי

סוף השנה בהייטק הפעם אגרסיבי במיוחד: כ-2,000 מפוטרים בחודש

חברות ההייטק מנצלות את סוף השנה להתייעלות, והפעם המגמה חריפה במיוחד ● בין המפטרים סטארט-אפים, חדי-קרן וחברות ותיקות כמו מובילאיי, אאוטבריין ופיוניר ● חלק גדול מהפיטורים נובע מהבינה המלאכותית, שדוחקת חלק מהמקצועות, וממעבר מהיר למיקוד ברווחיות

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך יוטיוב

ענף הפיננסים משתלט על הפסקת הפרסומות: דיסקונט הזכורה ביותר, ביטוח 9 האהובה

הפרסומת של דיסקונט היא הזכורה ביותר זה השבוע השלישי, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה● ביטוח 9 מחזירים לאוויר פרסומת ישנה לרגל סוף השנה ● וחברת התקשורת פרטנר מתברגת גבוה כבר בשבוע הראשון באוויר

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

מחיר החשמל ייקבע בלונדון: חברת החשמל יוצאת להליך בוררות נגד מאגר תמר

חברת החשמל הגישה את המסמכים הרשמיים לפתיחת הליך בוררות בלונדון ● תהליך הבוררות, שנקבע מראש בהסכם בין הצדדים, יעלה מיליוני שקלים, והבורר יוכל להכריע אם להעלות או להוריד את מחיר הגז בעד 10%

מנה ב''לונל'' / צילום: דוד מויאל

כך הפך שיפוד טוסיקים לסמל ההצלחה הקולינרית של פלורנטין

שלוש מסעדות שכדאי להכיר ברביעיית פלורנטין ● "לונל" מביאה לשכונה ביסטרו שף צרפתי-תימני עם פרשנויות יצירתיות למנות מהמטבח של סבתא ● "סיח" מציעה שיפודייה מודרנית שמבוססת על ליקוט, התססות ונתחים לא שגרתיים ● "מפגש שאבי" הוא פופ-אפ של טבחית-נוודת שמגישה אוכל מסורתי ואינטימי בסטייל מקומי

נשיא איראן לשעבר אברהים ראיסי ונשיא ונצואלה ניקולס מדורו במעמד החתימה על הסכם שיתוף הפעולה בין המדינות, 2022 / צילום: ap, Vahid Salemi

ישראל מרוצה: תקיפות ארה"ב בוונצואלה עשויות לפגוע בפעילות איראן וחיזבאללה

התקיפות האמריקאיות נגד קרטלים בוונצואלה מכוונות לנטרול אימפריית הסמים של איראן וחיזבאללה במדינה ● משטר מדורו נשען על סיוע ביטחוני וכלכלי מאיראן והסחר בסמים מממן את חיזבאללה ● עבור ישראל, הגברת לחץ על המדינה היא דרך להפחתת האיומים של ציר הרשע

שר הביטחון ישראל כ''ץ / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

החלטת ממשלה או חקיקה? כ"ץ יביא לאישור את סגירת גלי צה"ל ב-21.12

שר הביטחון הודיע כי יביא בעוד כשבוע וחצי לאישור הממשלה את ההחלטה על סגירת תחנת הרדיו הצבאית ● ההחלטה תגיע לישיבת הממשלה לאחר שהייעוץ המשפטי לממשלה יוכל להשלים את חוות-דעתו ביחס להחלטה

מערכת ההגנה האווירית ''ספיידר'' של רפאל

טיסה סודית אחת חושפת: רוסיה מוקפת במערכות הגנה אווירית ישראליות

מערכות ההגנה האווירית הישראליות עוטפות את רוסיה ● הסטארט־אפים הישראלים מכוונים לארה"ב ● סין מפתחת את היכולות ההתקפיות של מצרים ● סין מעתיקה את הכטב"ם האיראני שאהד 136 האיראני ● וגם: הרכש הביטחוני הגרמני מזנק ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

השטח שעליו תוקם תחנת הכוח ''קסם'' / צילום: דין שמואל אלמס

תחנת הכוח "קסם" סגרה פיננסית ותקבל תגמול מוגדל מרשת החשמל

ההלוואה מבנק הפועלים עומדת על 1.1 מיליארד אירו ועוד 300 מיליון שקל - ובסך-הכול כ-4.5 מיליארד שקל ● בכך הבטיחה "קסם" את הקמתה ואת "תשלום הזמינות" הגבוה שתקבל מרשת החשמל - זאת מכיוון שמדובר בתחנה קריטית לאספקת חשמל באזור צפון גוש דן

האירוע שקיימה ניקוסיה עם סטארט-אפ ניישן סנטרל / צילום: Startup Nation Central

אחת הידידות הקרובות של ישראל שואפת להעמיק עוד יותר את הקשרים

קפריסין קיימה יחד עם סטארט-אפ ניישן סנטרל את אירוע Tech Horizons of the Mediterranean ● מאות מנהלי ועובדי פלאפון ו-yes לקחו חלק בשבוע מעורבות חברתית ● התערוכה שמוצגת במודיעין בהשתתפות אמנים מכל אירופה ● וזה המנכ"ל החדש של אקוואריוס ● אירועים ומינויים

חדשות ההייטק / צילום: AP

המהלך החדש שמוביל הצעיר הגאון במטא

SpaceX מתקרבת להנפקה הגדולה בהיסטוריה, מטא במהלך אסטרטגי חדש בהובלת אלכסנדר וונג, ומאבק חדש נפתח על המותג הנזנח של "טוויטר" ● במקביל, שלושה סטארטאפים ישראליים מגייסים יחד יותר מ־100 מיליון דולר וחברת הקריפטו הישראלית Lava Network מתחילה להיסחר בבורסות הגדולות בעולם ● חדשות ההייטק

זוהר עיני ויונתן בוגוסלבסקי, מייסדי פורט / צילום: Port

מנוע בינה מלאכותית כחול-לבן: פורט הישראלית כבר שווה 800 מיליון דולר

פורט, חברת הסטארט-אפ הישראלית שמבקשת לעצב מחדש את עבודת המפתחים, מגייסת 100 מיליון דולר לפי שווי של 800 מיליון דולר אחרי הכסף, במהלך שמציב אותה כאחת השחקניות המסקרנות בגל החדש של פלטפורמות הבינה המלאכותית לארגוני פיתוח

ניר ברקת ובצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

השר ברקת נגד החלטת השר סמוטריץ' להכפיל את הפטור ממע"מ: "לא נערכה בחינה כלכלית. יפגע בצמיחה"

שר הכלכלה טוען במכתב ששלח הערב לשר האוצר שהכפלת תקרת הפטור ממע"מ על יבוא אישי אינה מבוססת נתונים ועלולה לפגוע בעסקים קטנים ובצמיחה של המשק ● בין החלופות שהוא מונה: הפחתת מע"מ על חשמל ומים או קביעת מע"מ דיפרנציאלי על ירקות ופירות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לאחר הורדת הריבית בארה"ב: וול סטריט ננעלה בירוק

הדאו ג'ונס קפץ בכ-1% ● הפד הוריד את הריבית ברבע אחוז, אך אותת כי צפויה הפסקה בהורדות הריבית בעתיד הקרוב • ענקיות הטכנולוגיה מגבירות את המרוץ שלהן בשוק בהודו - אל מיקרוסופט ואלפאבית, הצטרפה הבוקר אמזון ● אורקל תפרסם הלילה את תוצאות הרבעון, למרות הנפילה במניה, אנליסטים אופטימיים לגביה • ג'יי. פי. מורגן: הראלי בשוק צפוי להעצר לאחר הורדת הריבית

"צורה חדשה של אנטישמיות": למה השתנה היחס של סין כלפי יהודים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איראן מנסה לגייס סוכנים נגד ישראל במדינות אפריקה, הביקור הסודי של סגן שר החוץ מטייוואן בישראל, האם ישראל ולבנון יכולות להשיג נורמליזציה, ולמה האנטישמיות מרימה ראש בסין ● כותרות העיתונים בעולם

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

5 שנים מההנפקה, צים במרכז סערה - והשבועות הבאים יקבעו מי ינווט את ענקית הספנות

ברקע הצעות לרכישת צים, מתחמם המאבק בין בעלי מניות המבקשים למנות דירקטורים מטעמם, לבין דירקטוריון החברה ● בתווך נמצאים המנכ"ל אלי גליקמן, שהוביל את מסע ההתאוששות של ענקית הספנות וכעת מבקש לרכוש אותה; ועובדי החברה, שחוששים ממשתלט זר ואף פנו לשרת התחבורה כדי לפעול לסיכול המהלך

שלמה קרעי, הליכוד הוועדה לדיון בהצעת חוק התקשורת, 08.12.25 / צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

הרפורמה בתקשורת של קרעי: מה העובדות שמאחורי השינויים?

בשבועות האחרונים שמענו שלל טענות בעד ונגד הרפורמה בתקשורת שמוביל השר קרעי ● האם לגוף החדש שיקום באמת יש זיקה פוליטית, מה תהיה מעורבות הממשלה ברייטינג, ואיך תושפע מזה עצמאות גופי החדשות? ● המשרוקית של גלובס עושה סדר

עומרי כספי / צילום: Ilya Melnikov

עולה ליגה: עומרי כספי גייס 100 מיליון דולר לקרן ההון סיכון שלו

משקיע ההון סיכון וכוכב הכדורסל לשעבר גייס 100 מיליון דולר נוספים לקרן ההון סיכון, סוויש קפיטל ● הקרן החדשה תאפשר לסוויש להמשיך ולשמור על החזקותיה גם בשלבי גיוס מאוחרים יותר לחברות ● ויש לו גם מסר מעודד: "המשקיעים שלנו מאוד אופטימיים לגבי ישראל"

אילוסטרציה: shutterstock

אלי לילי פרסמה את תוצאות הניסוי הטובות ביותר של תרופת הרזיה עד היום

למרות שהשקה עדיין לא באופק, הנתונים מהניסוי הקליני המוצלח מציבים את אלי לילי בעמדת זינוק מול המתחרות בתחום ההרזיה ● בממוצע, המטופלים איבדו כשליש ממשקל גופם, וחלקם אף הפסיקו את הטיפול עקב ירידה מוגזמת במשקל

טסלה, אקספנג וטויוטה. ''דגמי בסיס'' מוזלים / צילום: יח''צ

הדגמים המוזלים של טסלה והחשמלית החדשה של טויוטה מגיעים לישראל. כמה הם יעלו?

יצרניות הרכב החשמלי החלו להשיק "דגמי בסיס" חדשים ומוזלים שפונים לקהל יעד רחב יותר ● חברת טלקאר החלה לשווק את הטנדר החשמלי החדש של חברת KMG ● "שגריר" מכניסה לישראל מסחריות חשמליות ● ומותג הרכב השלישי במספר בישראל של קבוצת צ'רי הסינית הושק רשמית ● השבוע בענף הרכב

רובע שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

המגדלים של לוזון וחג'ג' בשדה דב צפויים לקבל היתר בנייה מאדריכל

שני המגדלים, בני 45 קומות, צפויים לקבל היתר במסלול הרישוי העצמי החדש, בו האדריכל עושה זאת במקום הוועדה המקומית ● "זה מהלך שמסייע לכולם - לעירייה, ליזמים, וגם לרוכשי הדירות", אומרים בענף ● אז למה זה בכל זאת עדיין מורכב?