גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל מגדל בוועדת הטייקונים: "המסר שיצא מדבריו של שריג, שלמגדל יש בעיה בשמירה על כספי המבוטחים, שגוי"

מנכ"ל מגדל, דורון ספיר, מופיע כעת בפני ועדת הטייקונים בראשות ח"כ איתן כבל ● ההתפטרות של יו"ר מגדל עודד שריג והאשמות על הממשל התאגידי הבעייתי בחברת הביטוח תופסים את מרב תשומת-הלב

דורון ספיר/ צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת
דורון ספיר/ צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת

ימים אחדים לאחר שהיו"ר של מגדל ביטוח פרופ' עודד שריג התפטר מתפקידו תוך שהטיח האשמות קשות בדבר הממשל התאגידי הבעייתי בחברה שבשליטת שלמה אליהו, הופיע היום מנכ"ל החברה, דורון ספיר, בפני ועדת החקירה הפרלמנטרית להתנהלות המערכת הפיננסית בהסדרי אשראי ללווים עסקיים גדולים, שבראשות היו"ר ח"כ איתן כבל. מגדל היא הגוף המוסדי הראשון שמופיע בפני הוועדה, לאחר הבנקים והרגולטורים הפיננסים.

מהתחלה נראה היה כי האשראי נדחק לצד הדיון, כשההתפטרות וההאשמות של שריג תפסו את מרכז הבמה. "עודד טעה בזה שהוציא מכתב מהסוג הזה ואני חולק על המסרים", אמר ספיר והוסיף כי "המסר שיצא מדבריו של עודד שלמגדל יש בעיה בשמירה על כספי המבוטחים שגוי. אני משוכנע שעודד לא התכוון לזה". הוא הוסיף כי "התחלנו לעשות את השינויים לטובת מגדל, ויש קצב לעשיית שינויים". 

ספיר לא התייחס ל'נושאים שבין שריג לבין בעל השליטה', וסיפר כי הוא מדבר עם אליהו פעמיים-שלוש בשבוע. "בהתחלה דיברנו יותר. גם אני וגם אליהו יודעים את הגבול. אליהו מדבר איתי ומציג בפני את נסיונו הרב", סיפר ספיר. בתשובה לשאלה אמר ספיר כי "היום איני מכיר סיטואציה שבעל השליטה בקשר עם לווים. הליכי מתן ההלוואות מורכבים ונמצאים אצל בעלי שליטה אחרים", תוך שהוסיף כי, "המשפט שכספי המבוטחים במגדל בסיכון הוא משפט אומלל".

המכתב של שריג: רב הנסתר על הגלוי

רוב הדיון בוועדה היום נסב בתחילה על נסיבות ההתפטרות של שריג, שלא נכח בישיבה על אף שהוזמן אליה. בפתח הדיון הנוכחי של הוועדה, ח"כ כבל לא התעלם מכך ששלמה אליהו ועודד שריג לא הגיעו לוועדה, וציין כי "שריג, שבדיוק לפני כינוס הוועדה מתפטר, בעיתוי תמוה, ומחליט לא להגיע לוועדה, וחובתו הייתה להגיע לכאן, אל הוועדה, ולומר את שיש לו לומר מעבר למכתב ההתפטרות שלו. העובדה שהוא החליט לא להגיע לכאן מעלה אצלי חששות כבדים של ניסיון לברוח מלבוא ולהציג בפני ועדת החקירה והציבור את הדברים שלו".

עוד אמר ח"כ כבל ביחס לשריג כי "רב הנסתר על הנגלה במכתב של שריג - כמה שורות קצרות על אמירה גדולה על עניינים גדולים". עוד הוסיף ח"כ כבל כי "ישפוט הציבור", ביחס לאי הגעת השניים, תוך שפירט כי "מצופה היה מאליהו שיופיע בפני הוועדה - מי שיודע להקים מטבחון גם היה יודע לתת לנו תשואות לשאלות", כשאז הכריז כי "אליהו ושריג מתחמקים מלהגיע לוועדה". ח"כ כבל גם גילה כי תקף את הממונה הנוכחי על רשות שוק ההון, ד"ר משה ברקת, כי לא נענה לבקשתו לקבל מידע מהרשות, "כי לא מצאתם לנכון להעביר לנו את המידע".

"חולק על המסר שעולה ממכתב שריג"

מגדל, מהגופים המוסדיים הגדולים בישראל, מנהלת כ-250 מיליארד שקל, רובם מכספי ציבור ומנוהלת על ידי ספיר מאז יוני השנה, כשבעבר היה משנה למנכ"ל מגדל. "מנכ"ל מגדל זהו פסגת הקריירה שלי. אני לוקח את התפקיד בחרדת קודש, רואה בתפקידי שליחות ציבורית והשמירה על כספי החוסכים היא נר לרגלי", אמר ספיר שציין כי "מגדל נותנת שירות איכותי ללקוחות. בתקופה האחרונה קיים לצערי בתקשורת שיח שלילי סביב החברה שהגיע לשיאו עם התפטרותו של יו"ר החברה - פרופ' עודד שריג בשבוע שעבר. אישית אני מצר על החלטתו של פרופ' עודד שריג, אך אני חולק על המסר שעולה ממכתבו. אני רוצה להאמין שחלק מדבריו נאמרו בסערת רגשות ובלהט הרגע".

ספיר הוסיף כי "למגדל תשתית מערכים מקצועיים ותהליכי עבודה סדורים שנבנו במשך עשרות שנים של פעילות. כל אלה יוצרים מארג איתן ויציב. זהו ארגון שאינו תלוי באדם אחד, מוכשר ככל שיהיה", אמר ספיר, והוסיף כי ""אליהו הוא איש ביטוח ועסקים מהוותיקים והמצליחים במשק הישראלי. הוא אף היה חבר בבית הנכבד הזה (הכנסת, ר"ש). הוא בעל ניסיון וידע עסקי וביטוחי רב. יש לו בהחלט מה לתרום למגדל, ולי. אני מאוד שמח על האפשרות ליהנות מתרומתו ומעצתו הטובה. עם זאת חשוב לי להדגיש: את ההחלטות הניהוליות השוטפות במגדל אני מקבל, לשם כך מינו אותי וזה מה שמצפים ממני. אין כאן, בניגוד למה שיכול להיות עולה בתקשורת, ניגוד עניינים או התנגשות כלשהי. אליהו הוא לא משקיע פיננסי, הוא משקיע אסטרטגי. מגדל היא כל עולמו. טובת מגדל והחוסכים שלה היא לנגד עינינו".

בין היתר ציטט ח"כ כבל דברים שלטענתו אמר הממונה על שוק ההון עוד בטרם מונה לתפקיד: הדירקטוריונים של חברות הביטחון לא מעורבים מספיק, הם מובלים ולא מובילים". על כך הוסיף ספיר כי "קשה לי להאמין שבדירקטוריון שבו יושב בעל שליטה כמו אליהו המצב הוא כזה. לחברה יש דירקטוריון טוב והוא מאתגר את ההנהלה". ספיר הוסיף ואמר כי למיטב ידיעתו אין שיחות מקצועיות בין מנהלים בחברה לאליהו, כולל אנשים שהגיעו מאליהו למגדל, ובהם ראש חטיבת ההשקעות אסף שהם. 

ח"כ כבל התייחס גם לכך ששריג כמפקח על הביטוח הוא זה שנתן אישור לרכישת מגדל על ידי אליהו. לשאלתו האם יש בכך בעייתיות, במיוחד על רקע כך ששריג מונה לאחר מכן לתפקידים בכירים במגדל, אמר ספיר כי "האישור של שריג היה ראוי ואליהו הוא בעלים ראוי". ח"כ כבל המשיך וביקר את אופן בחירת הדירקטורים במגדל והתאמתם לחברת מגדל, ובראשם היו"ר יוחנן דנינו, הדירקטור ד"ר גבי פיקר, ואחרים.

לא לבחון את האשראי לפי הלוואה בודדת

ביחס לניהול ההשקעות במגדל אמר ספיר כי "פעילות האשראי במגדל מבוצעת אגב פעילות השקעה. תחום האשראי במגדל מתחלק לאשראי סחיר - אג"ח - בשוק הראשוני ובשוק המשני, ואשראי לא סחיר -אגרות חוב לא סחירות והלוואות מותאמות. הוא מבוצע על ידי מנהלי השקעות מקצועיים, ונתמך על ידי יחידות אנליזה, ייעוץ משפטי וחשבות השקעות. את התחום מלווים מנגנוני פיקוח ובקרה ארגוניים רוחביים, לרבות ניהול סיכונים, ציות, בקרה וביקורת פנים". הוא הרחיב ואמר כי "שוק האשראי המוסדי בישראל צעיר יחסית. הוא תולדה של שינויים מבניים במשק שכוונו על ידי המחוקק והרגולטורים לצורך הגברת התחרות בתחום. לשוק האשראי המוסדי בישראל קיימת רגולציה מפורטת שהתפתחה על פני שנים והתאימה את עצמה להתפתחויות השונות בכלכלה", תוך שהדגיש כי "הפיקוח וקביעת המדיניות במגדל מעצם היותה גוף מוסדי שונה מהמערכת הבנקאית".

בהסתכלות פרטנית על מגדל פירט ספיר כי "תהליך קבלת ההחלטות בתחום האשראי במגדל הוא מקצועי ועצמאי. קיימת הפרדה מבנית בין יזום ותפעול האשראי לבין הליכי האנליזה וניהול הסיכונים" כשהעמיק ואמר כי "החלטות האשראי נמצאות בידיהם של מומחים בלתי תלויים אחרים. אלו חברי ועדת האשראי החיצונית הכוללת מומחי אשראי חיצוניים לחברה".

ספיר המשיך ואמר כי "פעילויות האשראי במגדל נבחנות בראייה ספציפית לעסקה ולא בראיית לקוח, כך שאפקט ההילה מנוטרל משלב בניית העסקה" ולכן אין במגדל בעיה של אפקט הילה", תוך שהוסיף כי "במגדל ההנחיות והנהלים הפנימיים מחמירים יותר מהרגולציה" ו"כפועל יוצא מכך קיימת אצלנו חשיפה נמוכה לקבוצות לווים גדולה".

בכל אופן, ספיר אמר כי "המבחן בעינינו להצלחה, הוא הצלחת פורטפוליו תיק ההלוואות ולא הלוואה בודדת", וכי "תיק האשראי של מגדל מניב תשואות עודפות על אג"ח ממשלתיות ויוצר ערך ללקוחותיה. הכול, תוך ניהול סיכונים מושכל וחמור. התוצר של זה בא לידי ביטוי בשיעור דיפולט נמוך ביותר. החובות המסופקים שלנו הם בממוצע כ-0.08% לשנה בלבד בחמש השנים האחרונות". ספיר אמר בין היתר כי הגילוי בנוגע להשקעות הגופים המוסדיים רב מזה שנהוג אצל הבנקים.

בישיבת הפתיחה של הוועדה של ח"כ כבל, שהתקיימה בסוף יולי 2017, אמר יו"ר הוועדה כי "כאן יהיה תמיד לפחות 50% נוכחות בכל דיון. זה יהיה ברור כי מסתכלים עלינו בדברים האלה. לכן אמרתי, סדר וניקיון בתהליך הזה, המשמעות שלהם היא לא פחותה מהאופי והיכולת שלנו לחקור או לדבר עם האנשים שיבואו בפנינו. אני מאמין בזה באמונה שלמה". ומה קרה היום? מתוך 11 חברי ועדה היו היום רק שלושה ח"כים, ובטח לא 6 ח"כים כפי שהצהיר כבל בישיבת הפתיחה. 

עוד כתבות

מנכ''ל אפל טים קוק. לפי דיווח בבלומברג יעזוב ב–2026 / צילום: ap, Richard Shotwell

שמרנות, דשדוש ב-AI ותוכנית ירושה: מאחורי גל העזיבות באפל

שורת מנהלים בכירים עזבה בשנה האחרונה את אפל במה שנראה כמו חילופי דורות בארגון שמשיל את עורו ● ברקע: הניסיונות הכושלים של ענקית הטכנולוגיה להכות את המתחרים ב-AI, תרבות זהירה מדי שמבריחה טאלנטים והיערכות לסוף עידן המנכ"ל טים קוק ● בריחת מוחות או ניקוי אורוות?

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

אורקל צוללת: "במקום להרגיע את החששות, ההנהלה מגמגמת"

ענקית שירותי הענן והתוכנה אורקל פספסה את תחזית ההכנסות של האנליסטים ודיווחה על הכנסות של 16.06 מיליארד דולר ברבעון השלישי, ובעקבות זאת צנחה במסחר ● מה בדיוק הרתיע את המשקיעים?

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך יוטיוב

ענף הפיננסים משתלט על הפסקת הפרסומות: דיסקונט הזכורה ביותר, ביטוח 9 האהובה

הפרסומת של דיסקונט היא הזכורה ביותר זה השבוע השלישי, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה● ביטוח 9 מחזירים לאוויר פרסומת ישנה לרגל סוף השנה ● וחברת התקשורת פרטנר מתברגת גבוה כבר בשבוע הראשון באוויר

מימין: יובל כספית, עומר לוי ונועה טקה / צילום: צילום מסך יוטיוב

20 המשפיעניות המצליחות ביותר בישראל, ולמה אין ברשימה גברים

שוק המשפיענים מגלגל בארץ כמעט 400 מיליון שקל בשנה, ולצד טיפוח ואופנה מתחזק בקטגוריות כמו פיננסים ובריאות, בעוד מותגי הרכב והגיימינג עדיין חלשים בתחום ● בחברת יומנז, המתמחה בכלכלת יוצרים, מצביעים גם על היציאה מהסושיאל לעבר שילוט חוצות וטלוויזיה

האירוע שקיימה ניקוסיה עם סטארט-אפ ניישן סנטרל / צילום: Startup Nation Central

אחת הידידות הקרובות של ישראל שואפת להעמיק עוד יותר את הקשרים

קפריסין קיימה יחד עם סטארט-אפ ניישן סנטרל את אירוע Tech Horizons of the Mediterranean ● מאות מנהלי ועובדי פלאפון ו-yes לקחו חלק בשבוע מעורבות חברתית ● התערוכה שמוצגת במודיעין בהשתתפות אמנים מכל אירופה ● וזה המנכ"ל החדש של אקוואריוס ● אירועים ומינויים

מרכז יזמות לחרדים בירושלים (ארכיון) / צילום: יוסי זמיר

עידוד תעסוקת חרדים? ההחלטה ה"שקטה" שרחוקה מלהספיק

ברקע העיסוק הער בסוגיית השתלבות החרדים בחברה הישראלית, עברה החלטת ממשלה ששאפה לקדם את תעסוקת הגברים החרדים ● עד כמה ההחלטה הזאת מורגשת בשטח? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מיצוי פוטנציאל תעסוקת גברים חרדים

קובי אלכסנדר / איור: גיל ג'יבלי

הסבלנות השתלמה: קובי אלכסנדר מממש רווח גדול באי.בי.אי

קובי אלכסנדר מכר אתמול 240 אלף ממניות בית ההשקעות אי.בי.אי, בסכום כולל של 66 מיליון שקל ● מניית בית ההשקעות זינקה ב-450% בתוך חמש שנים ● לאחר המימוש ממשיך להחזיק אלכסנדר ב-15.8% ממניות אי.בי.אי

מגרש ריק ברחוב איינשטיין בת''א / צילום: איל יצהר

25 שנה אחרי האיפוס, מס רכוש חוזר לחוק ההסדרים. איך זה יראה?

המס יטיל חובת תשלום על קרקע פנויה, עבור הגדלת הכנסות המדינה ● עם זאת, מומחים מזהירים כי העיוותים מהעבר עלולים לחזור, בעוד חברות נדל"ן צפויות להעדיף לשלם ולא לשמש קרקעות ● גלובס עושה סדר

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

"צעירים רואים בשוק המניות הכנסה קבועה. הם לא מבינים שתיקונים היסטוריים יכולים לקחת 20 שנה"

ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

עץ האשוח בכיכר המעיין בנצרת / צילום: יזיד חמיס

מסעדת שף, יקב משפחתי ועץ אשוח: היישוב בגליל שמציע חוויית כריסמס שלמה

שוק לילה במלון מיתולוגי, מאפייה מטריפה, ארוחה אותנטית בבית אבן עתיק, מסעדת שף וגם יקב ● ביקרנו בשלושה יישובים נוצריים בגליל שיציינו בשבוע הבא את חג המולד ● חגית אברון תופרת יום

אזור המשרדים של בני ברק. מה קורה ליתרון התחרותי במציאות? / צילום: Shutterstock

30 קומות שוממות מתוך 40: מגדלי המשרדים החדשים מוכנים, אבל השוכרים לא באים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● למרות הסטנדרט הגבוה והנגישות התחבורתית, שיעורי התפוסה בערים שמחוץ לתל אביב בירידה ● הנסיעות הארוכות, האווירה אינה מושכת צעירים וההיצע הגדול מרחיקים את השוכרים

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

5 שנים מההנפקה, צים במרכז סערה - והשבועות הבאים יקבעו מי ינווט את ענקית הספנות

ברקע הצעות לרכישת צים, מתחמם המאבק בין בעלי מניות המבקשים למנות דירקטורים מטעמם, לבין דירקטוריון החברה ● בתווך נמצאים המנכ"ל אלי גליקמן, שהוביל את מסע ההתאוששות של ענקית הספנות וכעת מבקש לרכוש אותה; ועובדי החברה, שחוששים ממשתלט זר ואף פנו לשרת התחבורה כדי לפעול לסיכול המהלך

מנה ב''לונל'' / צילום: דוד מויאל

כך הפך שיפוד טוסיקים לסמל ההצלחה הקולינרית של פלורנטין

שלוש מסעדות שכדאי להכיר ברביעיית פלורנטין ● "לונל" מביאה לשכונה ביסטרו שף צרפתי-תימני עם פרשנויות יצירתיות למנות מהמטבח של סבתא ● "סיח" מציעה שיפודייה מודרנית שמבוססת על ליקוט, התססות ונתחים לא שגרתיים ● "מפגש שאבי" הוא פופ-אפ של טבחית-נוודת שמגישה אוכל מסורתי ואינטימי בסטייל מקומי

BYD SEALION 05  פלאג–אין / צילום: יח''צ

בפחות מ-170 אלף שקל: הקרוס אובר הזה עושה כמעט 50 ק"מ לליטר דלק

הסינים ממשיכים לשנות את שוק הרכב, והפעם מגיע אלינו BYD SEALION 05: קרוס-אובר משפחתי מרווח ומאובזר היטב, המצויד בהנעת פלאג-אין בוגרת ומעניק טווח משולב חשמל-בנזין של מעל 1,000 ק"מ ● הרכב אינו חף מפגמים, אבל במחיר פתיחה של פחות מ–170 אלף שקל יש לו פוטנציאל להיות להיט מכירות

משתתפי המפגש, מימין: יאיר לפידות, מבעלי ילין לפידות, מורן סיטון, מנכ''ל ארבע עונות, גילעד אלטשולר מבעלי אלטשולר שחם, אילן רביב מנכ''ל מיטב ודייב לובצקי, מנכ''ל ומבעלי אי.בי.אי / צילום: יח''צ

"זה לא הזמן להגדיל את רכיב המניות": התחזיות והטיפים של מנהלי בתי ההשקעות הגדולים

יאיר לפידות טוען כי "צריך לראות את השנתיים־שלוש האחרונות כחריגות, ביחס למה שאפשר לצפות מהבורסה לאורך זמן" ● באירוע שיזמה חברת ארבע עונות טען מנכ"ל מיטב אילן רביב כי הוא "נשאר עם המדדים המקומיים, למרות ה'מוב' הפנטסטי שעשו", בעוד גילעד אלטשולר מעדיף בטווח הארוך את נאסד"ק ● וגם: באילו סקטורים המליצו הבכירים להתמקד, והמחלוקת על ההשקעה במדד S&P 500

המאמצים לא הניבו את התוצאות המקוות. מנהיגי אירופה באחת משיחותיהם עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

השבוע שבו ארה"ב לא רק נטשה את אירופה, אלא פנתה נגדה

מסמך מדיניות חדש שפרסמה ארה"ב מכריז כי אירופה "בדרך להכחדה תרבותית" בשל הגירה מוסלמית וכי על וושינגטון לעודד מפלגות ימין ● אחרי שנה של חנופה, אירופה הופתעה לגלות השבוע כי טראמפ רק מגביר את ההתקפות עליה. הקרמלין, מצידו, מברך על המסמך האמריקאי

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: לע''מ

בנק ישראל נגד חוק הגיוס: "לוקה בחסר ולא יביא לגיוס החרדים הנדרש"

הבנק המרכזי מזהיר כי הנוסח הנוכחי של חוק הגיוס "לוקה בחסר", וזאת משום שהיעדים שקבעה הצעת החוק הם נמוכים, והתמריצים הכלכליים בעלי אפקטיביות נמוכה ● "העברת החוק במתכונתו הנוכחית עלולה לא להביא לשינוי משמעותי בהיקף הגיוס, ובכך לשמר את הנטל הכלכלי האישי והמשקי הנובע מהשימוש הנרחב באנשי מילואים"

ח'אן יונס / צילום: ap, Jehad Alshrafi

קצה חוט חדש: ישראל בודקת שטח שבו ייתכן שנקבר החטוף החלל רן גואילי

בישראל חוששים להישאר באפלה לקראת שלב ב' של הפסקת האש ברצועת עזה, אליו חותרת ארה"ב, ומתנים את תחילתו בהשבת החלל החטוף האחרון רן גואילי ● טראמפ מתכנן למנות גנרל אמריקני לפקד על הכוח הבינלאומי בעזה ● לפי מקורות בביירות, השליחה האמריקאית הזהירה כי ישראל תבצע תקיפות גדולות ומשמעותיות נגד חיזבאללה  ● חברת הסייבר פאלו אלטו: חשפנו קמפיין ריגול מתקדם של חמאס ● מגעים חשאיים בבית הנשיא להקמת ועדת חקירה ממלכתית ● עדכונים שוטפים

מערכת החיסון נלחמת חזרה / צילום: Shutterstock

מערכת החיסון נלחמת חזרה: 3 מחקרים שיעזרו למנוע את מחלות העתיד

פרופ' יפעת מרבל, שנבחרה השבוע על ידי כתב העת Nature לאחת המשפיעות במדע, גילתה אוצר של אנטיביוטיקות פוטנציאליות ומתקדמת לשלב הבא במחקר ● פרופ' פמלה ביורקמן, כלת פרס וולף, עובדת על חיסון אחד למחלות שעוד לא נולדו ● ופרופ' רון דיסקין מכין מלכודות משוכללות לווירוסים ● כשהמגפה הבאה אורבת בפינה ומחקרי חיסונים מקוצצים, שלושה חוקרים נותנים סיבה לאופטימיות

אילוסטרציה: shutterstock

אלי לילי פרסמה את תוצאות הניסוי הטובות ביותר של תרופת הרזיה עד היום

למרות שהשקה עדיין לא באופק, הנתונים מהניסוי הקליני המוצלח מציבים את אלי לילי בעמדת זינוק מול המתחרות בתחום ההרזיה ● בממוצע, המטופלים איבדו כשליש ממשקל גופם, וחלקם אף הפסיקו את הטיפול עקב ירידה מוגזמת במשקל