גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל מגדל בוועדת הטייקונים: "המסר שיצא מדבריו של שריג, שלמגדל יש בעיה בשמירה על כספי המבוטחים, שגוי"

מנכ"ל מגדל, דורון ספיר, מופיע כעת בפני ועדת הטייקונים בראשות ח"כ איתן כבל ● ההתפטרות של יו"ר מגדל עודד שריג והאשמות על הממשל התאגידי הבעייתי בחברת הביטוח תופסים את מרב תשומת-הלב

דורון ספיר/ צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת
דורון ספיר/ צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת

ימים אחדים לאחר שהיו"ר של מגדל ביטוח פרופ' עודד שריג התפטר מתפקידו תוך שהטיח האשמות קשות בדבר הממשל התאגידי הבעייתי בחברה שבשליטת שלמה אליהו, הופיע היום מנכ"ל החברה, דורון ספיר, בפני ועדת החקירה הפרלמנטרית להתנהלות המערכת הפיננסית בהסדרי אשראי ללווים עסקיים גדולים, שבראשות היו"ר ח"כ איתן כבל. מגדל היא הגוף המוסדי הראשון שמופיע בפני הוועדה, לאחר הבנקים והרגולטורים הפיננסים.

מהתחלה נראה היה כי האשראי נדחק לצד הדיון, כשההתפטרות וההאשמות של שריג תפסו את מרכז הבמה. "עודד טעה בזה שהוציא מכתב מהסוג הזה ואני חולק על המסרים", אמר ספיר והוסיף כי "המסר שיצא מדבריו של עודד שלמגדל יש בעיה בשמירה על כספי המבוטחים שגוי. אני משוכנע שעודד לא התכוון לזה". הוא הוסיף כי "התחלנו לעשות את השינויים לטובת מגדל, ויש קצב לעשיית שינויים". 

ספיר לא התייחס ל'נושאים שבין שריג לבין בעל השליטה', וסיפר כי הוא מדבר עם אליהו פעמיים-שלוש בשבוע. "בהתחלה דיברנו יותר. גם אני וגם אליהו יודעים את הגבול. אליהו מדבר איתי ומציג בפני את נסיונו הרב", סיפר ספיר. בתשובה לשאלה אמר ספיר כי "היום איני מכיר סיטואציה שבעל השליטה בקשר עם לווים. הליכי מתן ההלוואות מורכבים ונמצאים אצל בעלי שליטה אחרים", תוך שהוסיף כי, "המשפט שכספי המבוטחים במגדל בסיכון הוא משפט אומלל".

המכתב של שריג: רב הנסתר על הגלוי

רוב הדיון בוועדה היום נסב בתחילה על נסיבות ההתפטרות של שריג, שלא נכח בישיבה על אף שהוזמן אליה. בפתח הדיון הנוכחי של הוועדה, ח"כ כבל לא התעלם מכך ששלמה אליהו ועודד שריג לא הגיעו לוועדה, וציין כי "שריג, שבדיוק לפני כינוס הוועדה מתפטר, בעיתוי תמוה, ומחליט לא להגיע לוועדה, וחובתו הייתה להגיע לכאן, אל הוועדה, ולומר את שיש לו לומר מעבר למכתב ההתפטרות שלו. העובדה שהוא החליט לא להגיע לכאן מעלה אצלי חששות כבדים של ניסיון לברוח מלבוא ולהציג בפני ועדת החקירה והציבור את הדברים שלו".

עוד אמר ח"כ כבל ביחס לשריג כי "רב הנסתר על הנגלה במכתב של שריג - כמה שורות קצרות על אמירה גדולה על עניינים גדולים". עוד הוסיף ח"כ כבל כי "ישפוט הציבור", ביחס לאי הגעת השניים, תוך שפירט כי "מצופה היה מאליהו שיופיע בפני הוועדה - מי שיודע להקים מטבחון גם היה יודע לתת לנו תשואות לשאלות", כשאז הכריז כי "אליהו ושריג מתחמקים מלהגיע לוועדה". ח"כ כבל גם גילה כי תקף את הממונה הנוכחי על רשות שוק ההון, ד"ר משה ברקת, כי לא נענה לבקשתו לקבל מידע מהרשות, "כי לא מצאתם לנכון להעביר לנו את המידע".

"חולק על המסר שעולה ממכתב שריג"

מגדל, מהגופים המוסדיים הגדולים בישראל, מנהלת כ-250 מיליארד שקל, רובם מכספי ציבור ומנוהלת על ידי ספיר מאז יוני השנה, כשבעבר היה משנה למנכ"ל מגדל. "מנכ"ל מגדל זהו פסגת הקריירה שלי. אני לוקח את התפקיד בחרדת קודש, רואה בתפקידי שליחות ציבורית והשמירה על כספי החוסכים היא נר לרגלי", אמר ספיר שציין כי "מגדל נותנת שירות איכותי ללקוחות. בתקופה האחרונה קיים לצערי בתקשורת שיח שלילי סביב החברה שהגיע לשיאו עם התפטרותו של יו"ר החברה - פרופ' עודד שריג בשבוע שעבר. אישית אני מצר על החלטתו של פרופ' עודד שריג, אך אני חולק על המסר שעולה ממכתבו. אני רוצה להאמין שחלק מדבריו נאמרו בסערת רגשות ובלהט הרגע".

ספיר הוסיף כי "למגדל תשתית מערכים מקצועיים ותהליכי עבודה סדורים שנבנו במשך עשרות שנים של פעילות. כל אלה יוצרים מארג איתן ויציב. זהו ארגון שאינו תלוי באדם אחד, מוכשר ככל שיהיה", אמר ספיר, והוסיף כי ""אליהו הוא איש ביטוח ועסקים מהוותיקים והמצליחים במשק הישראלי. הוא אף היה חבר בבית הנכבד הזה (הכנסת, ר"ש). הוא בעל ניסיון וידע עסקי וביטוחי רב. יש לו בהחלט מה לתרום למגדל, ולי. אני מאוד שמח על האפשרות ליהנות מתרומתו ומעצתו הטובה. עם זאת חשוב לי להדגיש: את ההחלטות הניהוליות השוטפות במגדל אני מקבל, לשם כך מינו אותי וזה מה שמצפים ממני. אין כאן, בניגוד למה שיכול להיות עולה בתקשורת, ניגוד עניינים או התנגשות כלשהי. אליהו הוא לא משקיע פיננסי, הוא משקיע אסטרטגי. מגדל היא כל עולמו. טובת מגדל והחוסכים שלה היא לנגד עינינו".

בין היתר ציטט ח"כ כבל דברים שלטענתו אמר הממונה על שוק ההון עוד בטרם מונה לתפקיד: הדירקטוריונים של חברות הביטחון לא מעורבים מספיק, הם מובלים ולא מובילים". על כך הוסיף ספיר כי "קשה לי להאמין שבדירקטוריון שבו יושב בעל שליטה כמו אליהו המצב הוא כזה. לחברה יש דירקטוריון טוב והוא מאתגר את ההנהלה". ספיר הוסיף ואמר כי למיטב ידיעתו אין שיחות מקצועיות בין מנהלים בחברה לאליהו, כולל אנשים שהגיעו מאליהו למגדל, ובהם ראש חטיבת ההשקעות אסף שהם. 

ח"כ כבל התייחס גם לכך ששריג כמפקח על הביטוח הוא זה שנתן אישור לרכישת מגדל על ידי אליהו. לשאלתו האם יש בכך בעייתיות, במיוחד על רקע כך ששריג מונה לאחר מכן לתפקידים בכירים במגדל, אמר ספיר כי "האישור של שריג היה ראוי ואליהו הוא בעלים ראוי". ח"כ כבל המשיך וביקר את אופן בחירת הדירקטורים במגדל והתאמתם לחברת מגדל, ובראשם היו"ר יוחנן דנינו, הדירקטור ד"ר גבי פיקר, ואחרים.

לא לבחון את האשראי לפי הלוואה בודדת

ביחס לניהול ההשקעות במגדל אמר ספיר כי "פעילות האשראי במגדל מבוצעת אגב פעילות השקעה. תחום האשראי במגדל מתחלק לאשראי סחיר - אג"ח - בשוק הראשוני ובשוק המשני, ואשראי לא סחיר -אגרות חוב לא סחירות והלוואות מותאמות. הוא מבוצע על ידי מנהלי השקעות מקצועיים, ונתמך על ידי יחידות אנליזה, ייעוץ משפטי וחשבות השקעות. את התחום מלווים מנגנוני פיקוח ובקרה ארגוניים רוחביים, לרבות ניהול סיכונים, ציות, בקרה וביקורת פנים". הוא הרחיב ואמר כי "שוק האשראי המוסדי בישראל צעיר יחסית. הוא תולדה של שינויים מבניים במשק שכוונו על ידי המחוקק והרגולטורים לצורך הגברת התחרות בתחום. לשוק האשראי המוסדי בישראל קיימת רגולציה מפורטת שהתפתחה על פני שנים והתאימה את עצמה להתפתחויות השונות בכלכלה", תוך שהדגיש כי "הפיקוח וקביעת המדיניות במגדל מעצם היותה גוף מוסדי שונה מהמערכת הבנקאית".

בהסתכלות פרטנית על מגדל פירט ספיר כי "תהליך קבלת ההחלטות בתחום האשראי במגדל הוא מקצועי ועצמאי. קיימת הפרדה מבנית בין יזום ותפעול האשראי לבין הליכי האנליזה וניהול הסיכונים" כשהעמיק ואמר כי "החלטות האשראי נמצאות בידיהם של מומחים בלתי תלויים אחרים. אלו חברי ועדת האשראי החיצונית הכוללת מומחי אשראי חיצוניים לחברה".

ספיר המשיך ואמר כי "פעילויות האשראי במגדל נבחנות בראייה ספציפית לעסקה ולא בראיית לקוח, כך שאפקט ההילה מנוטרל משלב בניית העסקה" ולכן אין במגדל בעיה של אפקט הילה", תוך שהוסיף כי "במגדל ההנחיות והנהלים הפנימיים מחמירים יותר מהרגולציה" ו"כפועל יוצא מכך קיימת אצלנו חשיפה נמוכה לקבוצות לווים גדולה".

בכל אופן, ספיר אמר כי "המבחן בעינינו להצלחה, הוא הצלחת פורטפוליו תיק ההלוואות ולא הלוואה בודדת", וכי "תיק האשראי של מגדל מניב תשואות עודפות על אג"ח ממשלתיות ויוצר ערך ללקוחותיה. הכול, תוך ניהול סיכונים מושכל וחמור. התוצר של זה בא לידי ביטוי בשיעור דיפולט נמוך ביותר. החובות המסופקים שלנו הם בממוצע כ-0.08% לשנה בלבד בחמש השנים האחרונות". ספיר אמר בין היתר כי הגילוי בנוגע להשקעות הגופים המוסדיים רב מזה שנהוג אצל הבנקים.

בישיבת הפתיחה של הוועדה של ח"כ כבל, שהתקיימה בסוף יולי 2017, אמר יו"ר הוועדה כי "כאן יהיה תמיד לפחות 50% נוכחות בכל דיון. זה יהיה ברור כי מסתכלים עלינו בדברים האלה. לכן אמרתי, סדר וניקיון בתהליך הזה, המשמעות שלהם היא לא פחותה מהאופי והיכולת שלנו לחקור או לדבר עם האנשים שיבואו בפנינו. אני מאמין בזה באמונה שלמה". ומה קרה היום? מתוך 11 חברי ועדה היו היום רק שלושה ח"כים, ובטח לא 6 ח"כים כפי שהצהיר כבל בישיבת הפתיחה. 

עוד כתבות

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין ראש בפניהן"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%