גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל מגדל בוועדת הטייקונים: "המסר שיצא מדבריו של שריג, שלמגדל יש בעיה בשמירה על כספי המבוטחים, שגוי"

מנכ"ל מגדל, דורון ספיר, מופיע כעת בפני ועדת הטייקונים בראשות ח"כ איתן כבל ● ההתפטרות של יו"ר מגדל עודד שריג והאשמות על הממשל התאגידי הבעייתי בחברת הביטוח תופסים את מרב תשומת-הלב

דורון ספיר/ צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת
דורון ספיר/ צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת

ימים אחדים לאחר שהיו"ר של מגדל ביטוח פרופ' עודד שריג התפטר מתפקידו תוך שהטיח האשמות קשות בדבר הממשל התאגידי הבעייתי בחברה שבשליטת שלמה אליהו, הופיע היום מנכ"ל החברה, דורון ספיר, בפני ועדת החקירה הפרלמנטרית להתנהלות המערכת הפיננסית בהסדרי אשראי ללווים עסקיים גדולים, שבראשות היו"ר ח"כ איתן כבל. מגדל היא הגוף המוסדי הראשון שמופיע בפני הוועדה, לאחר הבנקים והרגולטורים הפיננסים.

מהתחלה נראה היה כי האשראי נדחק לצד הדיון, כשההתפטרות וההאשמות של שריג תפסו את מרכז הבמה. "עודד טעה בזה שהוציא מכתב מהסוג הזה ואני חולק על המסרים", אמר ספיר והוסיף כי "המסר שיצא מדבריו של עודד שלמגדל יש בעיה בשמירה על כספי המבוטחים שגוי. אני משוכנע שעודד לא התכוון לזה". הוא הוסיף כי "התחלנו לעשות את השינויים לטובת מגדל, ויש קצב לעשיית שינויים". 

ספיר לא התייחס ל'נושאים שבין שריג לבין בעל השליטה', וסיפר כי הוא מדבר עם אליהו פעמיים-שלוש בשבוע. "בהתחלה דיברנו יותר. גם אני וגם אליהו יודעים את הגבול. אליהו מדבר איתי ומציג בפני את נסיונו הרב", סיפר ספיר. בתשובה לשאלה אמר ספיר כי "היום איני מכיר סיטואציה שבעל השליטה בקשר עם לווים. הליכי מתן ההלוואות מורכבים ונמצאים אצל בעלי שליטה אחרים", תוך שהוסיף כי, "המשפט שכספי המבוטחים במגדל בסיכון הוא משפט אומלל".

המכתב של שריג: רב הנסתר על הגלוי

רוב הדיון בוועדה היום נסב בתחילה על נסיבות ההתפטרות של שריג, שלא נכח בישיבה על אף שהוזמן אליה. בפתח הדיון הנוכחי של הוועדה, ח"כ כבל לא התעלם מכך ששלמה אליהו ועודד שריג לא הגיעו לוועדה, וציין כי "שריג, שבדיוק לפני כינוס הוועדה מתפטר, בעיתוי תמוה, ומחליט לא להגיע לוועדה, וחובתו הייתה להגיע לכאן, אל הוועדה, ולומר את שיש לו לומר מעבר למכתב ההתפטרות שלו. העובדה שהוא החליט לא להגיע לכאן מעלה אצלי חששות כבדים של ניסיון לברוח מלבוא ולהציג בפני ועדת החקירה והציבור את הדברים שלו".

עוד אמר ח"כ כבל ביחס לשריג כי "רב הנסתר על הנגלה במכתב של שריג - כמה שורות קצרות על אמירה גדולה על עניינים גדולים". עוד הוסיף ח"כ כבל כי "ישפוט הציבור", ביחס לאי הגעת השניים, תוך שפירט כי "מצופה היה מאליהו שיופיע בפני הוועדה - מי שיודע להקים מטבחון גם היה יודע לתת לנו תשואות לשאלות", כשאז הכריז כי "אליהו ושריג מתחמקים מלהגיע לוועדה". ח"כ כבל גם גילה כי תקף את הממונה הנוכחי על רשות שוק ההון, ד"ר משה ברקת, כי לא נענה לבקשתו לקבל מידע מהרשות, "כי לא מצאתם לנכון להעביר לנו את המידע".

"חולק על המסר שעולה ממכתב שריג"

מגדל, מהגופים המוסדיים הגדולים בישראל, מנהלת כ-250 מיליארד שקל, רובם מכספי ציבור ומנוהלת על ידי ספיר מאז יוני השנה, כשבעבר היה משנה למנכ"ל מגדל. "מנכ"ל מגדל זהו פסגת הקריירה שלי. אני לוקח את התפקיד בחרדת קודש, רואה בתפקידי שליחות ציבורית והשמירה על כספי החוסכים היא נר לרגלי", אמר ספיר שציין כי "מגדל נותנת שירות איכותי ללקוחות. בתקופה האחרונה קיים לצערי בתקשורת שיח שלילי סביב החברה שהגיע לשיאו עם התפטרותו של יו"ר החברה - פרופ' עודד שריג בשבוע שעבר. אישית אני מצר על החלטתו של פרופ' עודד שריג, אך אני חולק על המסר שעולה ממכתבו. אני רוצה להאמין שחלק מדבריו נאמרו בסערת רגשות ובלהט הרגע".

ספיר הוסיף כי "למגדל תשתית מערכים מקצועיים ותהליכי עבודה סדורים שנבנו במשך עשרות שנים של פעילות. כל אלה יוצרים מארג איתן ויציב. זהו ארגון שאינו תלוי באדם אחד, מוכשר ככל שיהיה", אמר ספיר, והוסיף כי ""אליהו הוא איש ביטוח ועסקים מהוותיקים והמצליחים במשק הישראלי. הוא אף היה חבר בבית הנכבד הזה (הכנסת, ר"ש). הוא בעל ניסיון וידע עסקי וביטוחי רב. יש לו בהחלט מה לתרום למגדל, ולי. אני מאוד שמח על האפשרות ליהנות מתרומתו ומעצתו הטובה. עם זאת חשוב לי להדגיש: את ההחלטות הניהוליות השוטפות במגדל אני מקבל, לשם כך מינו אותי וזה מה שמצפים ממני. אין כאן, בניגוד למה שיכול להיות עולה בתקשורת, ניגוד עניינים או התנגשות כלשהי. אליהו הוא לא משקיע פיננסי, הוא משקיע אסטרטגי. מגדל היא כל עולמו. טובת מגדל והחוסכים שלה היא לנגד עינינו".

בין היתר ציטט ח"כ כבל דברים שלטענתו אמר הממונה על שוק ההון עוד בטרם מונה לתפקיד: הדירקטוריונים של חברות הביטחון לא מעורבים מספיק, הם מובלים ולא מובילים". על כך הוסיף ספיר כי "קשה לי להאמין שבדירקטוריון שבו יושב בעל שליטה כמו אליהו המצב הוא כזה. לחברה יש דירקטוריון טוב והוא מאתגר את ההנהלה". ספיר הוסיף ואמר כי למיטב ידיעתו אין שיחות מקצועיות בין מנהלים בחברה לאליהו, כולל אנשים שהגיעו מאליהו למגדל, ובהם ראש חטיבת ההשקעות אסף שהם. 

ח"כ כבל התייחס גם לכך ששריג כמפקח על הביטוח הוא זה שנתן אישור לרכישת מגדל על ידי אליהו. לשאלתו האם יש בכך בעייתיות, במיוחד על רקע כך ששריג מונה לאחר מכן לתפקידים בכירים במגדל, אמר ספיר כי "האישור של שריג היה ראוי ואליהו הוא בעלים ראוי". ח"כ כבל המשיך וביקר את אופן בחירת הדירקטורים במגדל והתאמתם לחברת מגדל, ובראשם היו"ר יוחנן דנינו, הדירקטור ד"ר גבי פיקר, ואחרים.

לא לבחון את האשראי לפי הלוואה בודדת

ביחס לניהול ההשקעות במגדל אמר ספיר כי "פעילות האשראי במגדל מבוצעת אגב פעילות השקעה. תחום האשראי במגדל מתחלק לאשראי סחיר - אג"ח - בשוק הראשוני ובשוק המשני, ואשראי לא סחיר -אגרות חוב לא סחירות והלוואות מותאמות. הוא מבוצע על ידי מנהלי השקעות מקצועיים, ונתמך על ידי יחידות אנליזה, ייעוץ משפטי וחשבות השקעות. את התחום מלווים מנגנוני פיקוח ובקרה ארגוניים רוחביים, לרבות ניהול סיכונים, ציות, בקרה וביקורת פנים". הוא הרחיב ואמר כי "שוק האשראי המוסדי בישראל צעיר יחסית. הוא תולדה של שינויים מבניים במשק שכוונו על ידי המחוקק והרגולטורים לצורך הגברת התחרות בתחום. לשוק האשראי המוסדי בישראל קיימת רגולציה מפורטת שהתפתחה על פני שנים והתאימה את עצמה להתפתחויות השונות בכלכלה", תוך שהדגיש כי "הפיקוח וקביעת המדיניות במגדל מעצם היותה גוף מוסדי שונה מהמערכת הבנקאית".

בהסתכלות פרטנית על מגדל פירט ספיר כי "תהליך קבלת ההחלטות בתחום האשראי במגדל הוא מקצועי ועצמאי. קיימת הפרדה מבנית בין יזום ותפעול האשראי לבין הליכי האנליזה וניהול הסיכונים" כשהעמיק ואמר כי "החלטות האשראי נמצאות בידיהם של מומחים בלתי תלויים אחרים. אלו חברי ועדת האשראי החיצונית הכוללת מומחי אשראי חיצוניים לחברה".

ספיר המשיך ואמר כי "פעילויות האשראי במגדל נבחנות בראייה ספציפית לעסקה ולא בראיית לקוח, כך שאפקט ההילה מנוטרל משלב בניית העסקה" ולכן אין במגדל בעיה של אפקט הילה", תוך שהוסיף כי "במגדל ההנחיות והנהלים הפנימיים מחמירים יותר מהרגולציה" ו"כפועל יוצא מכך קיימת אצלנו חשיפה נמוכה לקבוצות לווים גדולה".

בכל אופן, ספיר אמר כי "המבחן בעינינו להצלחה, הוא הצלחת פורטפוליו תיק ההלוואות ולא הלוואה בודדת", וכי "תיק האשראי של מגדל מניב תשואות עודפות על אג"ח ממשלתיות ויוצר ערך ללקוחותיה. הכול, תוך ניהול סיכונים מושכל וחמור. התוצר של זה בא לידי ביטוי בשיעור דיפולט נמוך ביותר. החובות המסופקים שלנו הם בממוצע כ-0.08% לשנה בלבד בחמש השנים האחרונות". ספיר אמר בין היתר כי הגילוי בנוגע להשקעות הגופים המוסדיים רב מזה שנהוג אצל הבנקים.

בישיבת הפתיחה של הוועדה של ח"כ כבל, שהתקיימה בסוף יולי 2017, אמר יו"ר הוועדה כי "כאן יהיה תמיד לפחות 50% נוכחות בכל דיון. זה יהיה ברור כי מסתכלים עלינו בדברים האלה. לכן אמרתי, סדר וניקיון בתהליך הזה, המשמעות שלהם היא לא פחותה מהאופי והיכולת שלנו לחקור או לדבר עם האנשים שיבואו בפנינו. אני מאמין בזה באמונה שלמה". ומה קרה היום? מתוך 11 חברי ועדה היו היום רק שלושה ח"כים, ובטח לא 6 ח"כים כפי שהצהיר כבל בישיבת הפתיחה. 

עוד כתבות

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים