גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביטס אוף גולד משיקה שירות תשלומי ביטקוין לעסקים: "נפחי המסחר הגדולים יחזרו ב-2019"

"חלק מהמשקיעים בביטקוין חטפו מכה השנה", אומר בראיון ל"גלובס" יובל רואש, מנכ"ל החברה הוותיקה בישראל למסחר במטבעות דיגיטליים ● בחברה מציינים כי למרות המפולת בשוק הקריפטו השנה, התשלומים בביטקוין דרכה גדלו ב-2018 לכ-10 מיליון שקל ● "שירות ה-API שלנו יאפשר לעסקים להשתמש בביטקוין ולעמוד בכללי הרגולציה"

יובל רואש, מנכ"ל ביטס אוף גולד / צילום: איל יצהר
יובל רואש, מנכ"ל ביטס אוף גולד / צילום: איל יצהר

שנת 2018 מתקרבת אל סיומה, ונראה כי האופוריה שאפפה את שוק המטבעות הדיגיטליים בסוף 2017 התחלפה באווירת נכאים, לאחר שהשוק איבד השנה 700 מיליארד דולר משוויו, שצנח בכ-85%. "ללא ספק היתה פה בועה שהתפוצצה, ואני לא חושב שמישהו מתכחש לכך בתעשיית הבלוקצ'יין", אומר בראיון ל"גלובס" יובל רואש, מנכ"ל Bits of Gold, החברה הוותיקה בישראל למסחר במטבעות דיגיטליים.

● מה ניפח את הבועה?

"מה שניפח את הבועה היתה הצטרפות של הרבה מאוד אנשים חדשים לאקוסיסטם ולתעשיית הבלוקצ'יין, שקנו מטבעות דיגיטליים ונכנסו לשוק ב-2017", משיב רואש. "צפינו שהבועה תתפוצץ בשלב כלשהו. עם זאת, כבר ראינו כמה בועות כאלה לאורך 10 שנות קיומו של שוק הביטקוין, עם עליות מתמשכות שהסתיימו בהתרסקות קולוסאלית, ואחריהן הביטקוין חזר והתחזק. 2017 הייתה שנה מטורפת של עליות שערים, כשהביטקוין התחיל את השנה ברמה של 1,000 דולר והגיע לקראת סופה לשיא של כ-20 אלף דולר".

היום, יומיים לפני תחילתה של שנת 2019, הביטקוין נסחר במחיר ממוצע של כ-3,850 דולר, אחרי שהשלים נפילה של 72% מתחילת 2018, לפי נתוני אתר CoinMarketCap. משווי השיא שלו בדצמבר 2017 איבד הביטקוין 80%. בשוק הקריפטו היו השנה גם נפילות כואבות יותר, כמו למשל זו של את'ר (ETH ), המטבע של פלטפורמת הבלוקצ'יין את'ריום, שצנח ב-90% מהשיא שקבע בינואר.

"ההייפ ב-2017 סביב הביטקוין היה באמת קיצוני ולא צפוי", אומר רואש. "באותה תקופה כל החברות הגדולות בעולם הפועלות בשוק הזה, וגם ביטס אוף גולד, קרסו תחת העומס, ובעקבות זאת כולן גייסו עובדים, התרחבו ובנו תשתיות. המהות של השנה האחרונה עבורנו היתה להבין מה קרה ב-2017 ולבנות תשתיות הרבה יותר חזקות, כדי שנהיה מוכנים לקראת העתיד, שבו אנחנו צופים שנפחי המסחר הגדולים יחזרו. מבחינת נפחי מסחר, 2018 לא דומה ל-2017, אבל עדיין נפחי המסחר היו גדולים הרבה יותר מאלה שהיו לפני 2017".

"הגדלנו את מספר העובדים"

ביטס אוף גולד מספקת שירותי קנייה ומכירה של ביטקוין (BTC ) ואת'ר (ETH ), תמורת שקלים, דולרים ויורו באמצעות העברה בנקאית, מזומן וכרטיס אשראי. נוסף על כך, החברה מספקת לזירות מסחר נזילות בביטקוין ואת'ר ומפעילה מערך ברוקראז' ועסקאות OTC ("מעבר לדלפק") במטבעות אלה.

רואש בן ה-31 משמש מנכ"ל ביטס אוף גולד מאז 2015. החברה נוסדה בתחילת 2013 על-ידי אחיו הבכור, יונתן רואש, שייסד כמה חברות בלוקצ'יין, ובהן LedgerLock ו-QED-it. ב-2014 החברה השלימה סבב גיוס של כחצי מיליון דולר ממשקיעים פרטיים מהמגזר הפיננסי ומקהילת הביטקוין.

כיום מאפשרת ביטס אוף גולד קניית מטבעות דיגיטליים במזומן בסכום של עד 5,000 שקל ביום ללקוח, באמצעות הכספומט שלה בתל אביב, או עד 10,000 שקל ביום באמצעות סניפי הצ'יינג' של חברת GMT הפרוסים ברחבי הארץ. בסכומים של יותר מ-10,000 שקל, החברה מאפשרת רכישה באמצעות העברה בנקאית או בכרטיס אשראי, כשבכרטיס אשראי הסכום מוגבל עד 10,000 דולר ביום (בתעריף שקלי).

לדברי ביטס אוף גולד, מאגר הלקוחות הרשומים שלה גדל בכ-250% בשנת 2017, והיא סיימה את השנה עם יותר מ-50 אלף לקוחות, הכוללים בין השאר חברות, בתי השקעות ומשקיעים פרטיים.

● מספר הלקוחות שלכם ירד ב-2018 בעקבות המפולת בשוק הקריפטו?

"מספר החברות שמשתמשות בשירותים שלנו נשאר די יציב ב-2018, ואפילו במגמת עלייה", אומר רואש. "לעומת זאת, נרשמה ירידה במספר הלקוחות שנכנסים לשוק כמשקיעים. הרבה לקוחות פרטיים שהגיעו אלינו ב-2017 וקנו ביטקוין ב-4,000 דולר ומעלה, מופסדים כיום 'על הנייר', ורבים החליטו למכור את הביטקוין ולא להחזיק בו בהפסד. רבים מהמשקיעים הישראלים שנכנסו השנה להפסד מהביטקוין בהחלט חטפו מכה. חשוב להבין שמדובר בשוק עם תנודתיות גבוהה, גם ב-2017 וגם כיום. אם להשוות לשוק המניות, ירידה של 50% במחיר הביטקוין שקולה לירידה של 10% במניית אפל".

● מבחינת ההתפתחות העסקית של ביטס אוף גולד, הייתה נסיגה ב-2018?

"כבר שנים שמנו לעצמנו למטרה לבנות תשתיות לטווח ארוך, גם מבחינה רגולטורית", אומר רואש. "אנחנו ממשיכים בכך בכל הכוח. הגדלנו השנה את מספר העובדים ל-21 איש, גייסנו יותר עובדים לשירות לקוחות ולפיתוח תוכנה. בהיבט הזה, המצב אצלנו שונה מחברות צעירות יותר, שהוקמו בשנתיים האחרונות וגילו שנפחי המסחר נמוכים ממה שציפו, ושלא פשוט לפתוח חשבון בנק בארץ ולעמוד בדרישות הרגולציה.

"בתחילת השנה חשבנו לרכוש עוד כספומט ביטקוין ולהפעיל אותו, אבל בסופו של דבר לא עשינו זאת, והחלטנו למקד את הכוחות בשיפור השירות, התשתית וממשק המשתמשים באתר שלנו, כך שיהיה פחות צורך בכספומט. עוד דבר שחשבנו עליו היה אפשרות להציע ללקוחות סל מטבעות דיגיטליים לרכישה - למשל, סל שמורכב מחמשת המטבעות המובילים בשוק - אבל נוכחנו לראות שזה לא מאוד אטרקטיבי ללקוחות, מכיוון שהמטבעות המובילים מתנהגים פחות או יותר כמו הביטקוין מבחינת תנודות המחיר".

לעומת זאת, לדברי רואש, החברה פיתחה השנה API (ממשק תכנות יישומים). זהו שירות חדש שביטס אוף גולד משיקה כעת, לקראת סוף 2018, והוא נועד לאפשר לחברות ולעסקים לקבל תשלום בביטקוין או את'ר, כשהתמורה תועבר לשקלים או לדולרים, בהתאם להעדפות העסק. נוסף על כך, החברה מציעה לעסקים שירות משלים, שמאפשר קבלת תשלום בשקלים, כשלבתי העסק יועבר בתמורה ביטקוין.

לדברי ביטס אוף גולד, היקף התשלומים בביטקוין המתבצעים דרכה צומח בשנים האחרונות. אם בשנת 2016 הסתכם היקף התשלומים על שירותים או מכירת מוצרים בכמיליון שקל בלבד, ב-2017 גדל הסכום ל-9 מיליון שקל וב-2018 עלה לכ-10 מיליון שקל. 85% מהעסקאות בביטס אוף גולד בשנה האחרונה נעשו בביטקוין, וכ-15% באת'ר.

בחברה מקווים כי השירות החדש שלה יאפשר ליותר עסקים וחברות להיכנס לתחום ולהרחיב את אפשרויות התשלום במטבעות דיגיטליים. בחברה מתכננים להשיק בקרוב גם קופות רושמות לעסקים שיאפשרו אף הן תשלום בביטקוין. רואש הוסיף כי "החל ברבעון השני של 2019, ביטס אוף גולד תציע ללקוחות עוד שירות חדש, שייקרא 'ביט סליק' - שירות סליקה לעסקים שיוכלו לקבל ביטקוין כאמצעי תשלום".

תומר ניב, סמנכ"ל הפיתוח העסקי של ביטס אוף גולד, מסביר כי "העברות קריפטו הן לא עניין מסובך, אבל הדרישות הרגולטוריות, הכוללות זיהוי של הלקוח מסבכות את העניין. השירות שלנו מאפשר להשתמש בביטקוין ולעמוד בכללי הרגולציה, בלי להקים מערכת תשלומים ענפה עבר כל עסק".

"הבנקים ממשיכים להערים קשיים"

ביולי 2013 קיבלה ביטס אוף גולד רישיון נותן שירותי מטבע מטעם משרד האוצר, ששימש אותה עד מאי 2018, ואז היא קיבלה אישור עיסוק זמני בהתאם לרישיון החדש למתן שירותים פיננסים במטבעות וירטואליים. חשוב לציין כי במאי פורסמה טיוטת צו איסור הלבנת הון, אבל הצו החדש עדיין לא אושר בכנסת.

לחברה מסמך מדיניות איסור הלבנת הון הכפוף לדין הישראלי, שעל פיו היא פועלת בסטנדרטים המחמירים ביותר לזיהוי לקוחותיה. היא מפעילה מערכות אוטומטיות לאימות תעודות מזהות ובדיקה מול רשימות "שחורות", וכמו כן, פיתחה מערכת דיווחים לרשות לאיסור הלבנת הון המותאמת להנחיות הרשות.

לדברי רואש, רשות איסור הלבנת הון וגם רשות ניירות ערך עושות עבודה טובה בגיבוש הרגולציה הנוגעת למטבעות הדיגיטליים. "ישראל מתחילה להיות אפילו מובילה בינלאומית מבחינת הרגולציה בתחום", הוא אומר. "אבל עדיין יש כאן אנומליה מסוימת, כי צו איסור הלבנת הון החדש עוד לא נכנס לתוקף ולנותני השירותים במטבעות דיגיטליים עדיין אין רישיונות קבועים. כל עוד המצב לא מוגדר במדויק וכל עוד בנק ישראל לא קובע עמדה בעניין, הבנקים ממשיכים להערים קשיים על התעשייה". 

עוד כתבות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן