גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביטס אוף גולד משיקה שירות תשלומי ביטקוין לעסקים: "נפחי המסחר הגדולים יחזרו ב-2019"

"חלק מהמשקיעים בביטקוין חטפו מכה השנה", אומר בראיון ל"גלובס" יובל רואש, מנכ"ל החברה הוותיקה בישראל למסחר במטבעות דיגיטליים ● בחברה מציינים כי למרות המפולת בשוק הקריפטו השנה, התשלומים בביטקוין דרכה גדלו ב-2018 לכ-10 מיליון שקל ● "שירות ה-API שלנו יאפשר לעסקים להשתמש בביטקוין ולעמוד בכללי הרגולציה"

יובל רואש, מנכ"ל ביטס אוף גולד / צילום: איל יצהר
יובל רואש, מנכ"ל ביטס אוף גולד / צילום: איל יצהר

שנת 2018 מתקרבת אל סיומה, ונראה כי האופוריה שאפפה את שוק המטבעות הדיגיטליים בסוף 2017 התחלפה באווירת נכאים, לאחר שהשוק איבד השנה 700 מיליארד דולר משוויו, שצנח בכ-85%. "ללא ספק היתה פה בועה שהתפוצצה, ואני לא חושב שמישהו מתכחש לכך בתעשיית הבלוקצ'יין", אומר בראיון ל"גלובס" יובל רואש, מנכ"ל Bits of Gold, החברה הוותיקה בישראל למסחר במטבעות דיגיטליים.

● מה ניפח את הבועה?

"מה שניפח את הבועה היתה הצטרפות של הרבה מאוד אנשים חדשים לאקוסיסטם ולתעשיית הבלוקצ'יין, שקנו מטבעות דיגיטליים ונכנסו לשוק ב-2017", משיב רואש. "צפינו שהבועה תתפוצץ בשלב כלשהו. עם זאת, כבר ראינו כמה בועות כאלה לאורך 10 שנות קיומו של שוק הביטקוין, עם עליות מתמשכות שהסתיימו בהתרסקות קולוסאלית, ואחריהן הביטקוין חזר והתחזק. 2017 הייתה שנה מטורפת של עליות שערים, כשהביטקוין התחיל את השנה ברמה של 1,000 דולר והגיע לקראת סופה לשיא של כ-20 אלף דולר".

היום, יומיים לפני תחילתה של שנת 2019, הביטקוין נסחר במחיר ממוצע של כ-3,850 דולר, אחרי שהשלים נפילה של 72% מתחילת 2018, לפי נתוני אתר CoinMarketCap. משווי השיא שלו בדצמבר 2017 איבד הביטקוין 80%. בשוק הקריפטו היו השנה גם נפילות כואבות יותר, כמו למשל זו של את'ר (ETH ), המטבע של פלטפורמת הבלוקצ'יין את'ריום, שצנח ב-90% מהשיא שקבע בינואר.

"ההייפ ב-2017 סביב הביטקוין היה באמת קיצוני ולא צפוי", אומר רואש. "באותה תקופה כל החברות הגדולות בעולם הפועלות בשוק הזה, וגם ביטס אוף גולד, קרסו תחת העומס, ובעקבות זאת כולן גייסו עובדים, התרחבו ובנו תשתיות. המהות של השנה האחרונה עבורנו היתה להבין מה קרה ב-2017 ולבנות תשתיות הרבה יותר חזקות, כדי שנהיה מוכנים לקראת העתיד, שבו אנחנו צופים שנפחי המסחר הגדולים יחזרו. מבחינת נפחי מסחר, 2018 לא דומה ל-2017, אבל עדיין נפחי המסחר היו גדולים הרבה יותר מאלה שהיו לפני 2017".

"הגדלנו את מספר העובדים"

ביטס אוף גולד מספקת שירותי קנייה ומכירה של ביטקוין (BTC ) ואת'ר (ETH ), תמורת שקלים, דולרים ויורו באמצעות העברה בנקאית, מזומן וכרטיס אשראי. נוסף על כך, החברה מספקת לזירות מסחר נזילות בביטקוין ואת'ר ומפעילה מערך ברוקראז' ועסקאות OTC ("מעבר לדלפק") במטבעות אלה.

רואש בן ה-31 משמש מנכ"ל ביטס אוף גולד מאז 2015. החברה נוסדה בתחילת 2013 על-ידי אחיו הבכור, יונתן רואש, שייסד כמה חברות בלוקצ'יין, ובהן LedgerLock ו-QED-it. ב-2014 החברה השלימה סבב גיוס של כחצי מיליון דולר ממשקיעים פרטיים מהמגזר הפיננסי ומקהילת הביטקוין.

כיום מאפשרת ביטס אוף גולד קניית מטבעות דיגיטליים במזומן בסכום של עד 5,000 שקל ביום ללקוח, באמצעות הכספומט שלה בתל אביב, או עד 10,000 שקל ביום באמצעות סניפי הצ'יינג' של חברת GMT הפרוסים ברחבי הארץ. בסכומים של יותר מ-10,000 שקל, החברה מאפשרת רכישה באמצעות העברה בנקאית או בכרטיס אשראי, כשבכרטיס אשראי הסכום מוגבל עד 10,000 דולר ביום (בתעריף שקלי).

לדברי ביטס אוף גולד, מאגר הלקוחות הרשומים שלה גדל בכ-250% בשנת 2017, והיא סיימה את השנה עם יותר מ-50 אלף לקוחות, הכוללים בין השאר חברות, בתי השקעות ומשקיעים פרטיים.

● מספר הלקוחות שלכם ירד ב-2018 בעקבות המפולת בשוק הקריפטו?

"מספר החברות שמשתמשות בשירותים שלנו נשאר די יציב ב-2018, ואפילו במגמת עלייה", אומר רואש. "לעומת זאת, נרשמה ירידה במספר הלקוחות שנכנסים לשוק כמשקיעים. הרבה לקוחות פרטיים שהגיעו אלינו ב-2017 וקנו ביטקוין ב-4,000 דולר ומעלה, מופסדים כיום 'על הנייר', ורבים החליטו למכור את הביטקוין ולא להחזיק בו בהפסד. רבים מהמשקיעים הישראלים שנכנסו השנה להפסד מהביטקוין בהחלט חטפו מכה. חשוב להבין שמדובר בשוק עם תנודתיות גבוהה, גם ב-2017 וגם כיום. אם להשוות לשוק המניות, ירידה של 50% במחיר הביטקוין שקולה לירידה של 10% במניית אפל".

● מבחינת ההתפתחות העסקית של ביטס אוף גולד, הייתה נסיגה ב-2018?

"כבר שנים שמנו לעצמנו למטרה לבנות תשתיות לטווח ארוך, גם מבחינה רגולטורית", אומר רואש. "אנחנו ממשיכים בכך בכל הכוח. הגדלנו השנה את מספר העובדים ל-21 איש, גייסנו יותר עובדים לשירות לקוחות ולפיתוח תוכנה. בהיבט הזה, המצב אצלנו שונה מחברות צעירות יותר, שהוקמו בשנתיים האחרונות וגילו שנפחי המסחר נמוכים ממה שציפו, ושלא פשוט לפתוח חשבון בנק בארץ ולעמוד בדרישות הרגולציה.

"בתחילת השנה חשבנו לרכוש עוד כספומט ביטקוין ולהפעיל אותו, אבל בסופו של דבר לא עשינו זאת, והחלטנו למקד את הכוחות בשיפור השירות, התשתית וממשק המשתמשים באתר שלנו, כך שיהיה פחות צורך בכספומט. עוד דבר שחשבנו עליו היה אפשרות להציע ללקוחות סל מטבעות דיגיטליים לרכישה - למשל, סל שמורכב מחמשת המטבעות המובילים בשוק - אבל נוכחנו לראות שזה לא מאוד אטרקטיבי ללקוחות, מכיוון שהמטבעות המובילים מתנהגים פחות או יותר כמו הביטקוין מבחינת תנודות המחיר".

לעומת זאת, לדברי רואש, החברה פיתחה השנה API (ממשק תכנות יישומים). זהו שירות חדש שביטס אוף גולד משיקה כעת, לקראת סוף 2018, והוא נועד לאפשר לחברות ולעסקים לקבל תשלום בביטקוין או את'ר, כשהתמורה תועבר לשקלים או לדולרים, בהתאם להעדפות העסק. נוסף על כך, החברה מציעה לעסקים שירות משלים, שמאפשר קבלת תשלום בשקלים, כשלבתי העסק יועבר בתמורה ביטקוין.

לדברי ביטס אוף גולד, היקף התשלומים בביטקוין המתבצעים דרכה צומח בשנים האחרונות. אם בשנת 2016 הסתכם היקף התשלומים על שירותים או מכירת מוצרים בכמיליון שקל בלבד, ב-2017 גדל הסכום ל-9 מיליון שקל וב-2018 עלה לכ-10 מיליון שקל. 85% מהעסקאות בביטס אוף גולד בשנה האחרונה נעשו בביטקוין, וכ-15% באת'ר.

בחברה מקווים כי השירות החדש שלה יאפשר ליותר עסקים וחברות להיכנס לתחום ולהרחיב את אפשרויות התשלום במטבעות דיגיטליים. בחברה מתכננים להשיק בקרוב גם קופות רושמות לעסקים שיאפשרו אף הן תשלום בביטקוין. רואש הוסיף כי "החל ברבעון השני של 2019, ביטס אוף גולד תציע ללקוחות עוד שירות חדש, שייקרא 'ביט סליק' - שירות סליקה לעסקים שיוכלו לקבל ביטקוין כאמצעי תשלום".

תומר ניב, סמנכ"ל הפיתוח העסקי של ביטס אוף גולד, מסביר כי "העברות קריפטו הן לא עניין מסובך, אבל הדרישות הרגולטוריות, הכוללות זיהוי של הלקוח מסבכות את העניין. השירות שלנו מאפשר להשתמש בביטקוין ולעמוד בכללי הרגולציה, בלי להקים מערכת תשלומים ענפה עבר כל עסק".

"הבנקים ממשיכים להערים קשיים"

ביולי 2013 קיבלה ביטס אוף גולד רישיון נותן שירותי מטבע מטעם משרד האוצר, ששימש אותה עד מאי 2018, ואז היא קיבלה אישור עיסוק זמני בהתאם לרישיון החדש למתן שירותים פיננסים במטבעות וירטואליים. חשוב לציין כי במאי פורסמה טיוטת צו איסור הלבנת הון, אבל הצו החדש עדיין לא אושר בכנסת.

לחברה מסמך מדיניות איסור הלבנת הון הכפוף לדין הישראלי, שעל פיו היא פועלת בסטנדרטים המחמירים ביותר לזיהוי לקוחותיה. היא מפעילה מערכות אוטומטיות לאימות תעודות מזהות ובדיקה מול רשימות "שחורות", וכמו כן, פיתחה מערכת דיווחים לרשות לאיסור הלבנת הון המותאמת להנחיות הרשות.

לדברי רואש, רשות איסור הלבנת הון וגם רשות ניירות ערך עושות עבודה טובה בגיבוש הרגולציה הנוגעת למטבעות הדיגיטליים. "ישראל מתחילה להיות אפילו מובילה בינלאומית מבחינת הרגולציה בתחום", הוא אומר. "אבל עדיין יש כאן אנומליה מסוימת, כי צו איסור הלבנת הון החדש עוד לא נכנס לתוקף ולנותני השירותים במטבעות דיגיטליים עדיין אין רישיונות קבועים. כל עוד המצב לא מוגדר במדויק וכל עוד בנק ישראל לא קובע עמדה בעניין, הבנקים ממשיכים להערים קשיים על התעשייה". 

עוד כתבות

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

רחוב רבי עקיבא בבני ברק / צילום: Shutterstock

גן ילדים בבני ברק שביהמ"ש הורה לפנותו ממשיך לפעול ונאבק נגד תשלום שכירות

כמה שופטים קבעו בשורה של החלטות כי על הגן שהוקם על חלק מגג שבבעלות פרטית להתפנות, ובינתיים לשלם דמי שכירות - אך החברות המפעילות את הגן סירבו להתפנות ● מפעילי הגן: "מדובר בהחלטות טכניות, אנחנו פועלים בהתאם לפסקי הדין"

אדן שוחט - קרן '' אלף '' / צילום: איל יצהר

התגלית ברשם החברות, ההימור, ו"תחרות היופי": מאחורי ההשקעה בחברה הישראלית שנמכרה לאפל

מייסדי Q.ai יצאו לסיבוב גיוס ענק של 200 מיליון דולר שנכשל, לכן שכרו בית השקעות וחיפשו רוכשת, ומצאו ● אדן שוחט, שותף מנהל בקרן אלף שהימר פעם נגד מייזלס המייסד והפעם השקיע בחברה: "הוא הדבר האמיתי, הפעם לא הימרתי נגדו"

נכס יוקרתי בסביון / צילום: מרים חג'ג'

"תמחור שמרני": 17.5 מיליון שקל עבור נכס יוקרתי בסביון

הנכס כולל שני מבנים עם רמת גימור גבוהה הכוללת חיפוי של אבן ירושלמית ייחודית ● "הרוכשים הם תושבי חוץ - מה שמדגיש את המשך העניין הבינלאומי בנכסי פרימיום בישראל, גם בתקופה שבה הפעילות בשוק מצומצמת", אמר המתווך ● וכמה זה יקר ביחס להרצליה פיתוח?

 

מעבר רפיח / צילום: ap, Sam Mednick

לראשונה מ-7.10: מעבר רפיח ייפתח לתנועה ב-2 הכיוונים

מהדיווחים על פיצוצים מסתוריים - ועד המגעים להתקדמות במו"מ: הסופ"ש המתוח באיראן, והדריכות בישראל ● חמאס מגנה את המשך התקיפות של צה"ל ברצועה וטוען כי ישראל נושאת באחריות לאי-הגעה לפתרון בסוגיית המחבלים שנצורים ברפיח ● עדכונים שוטפים

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

קטאר נוקמת באיראן, כך זה נראה

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ירון קסטנבאום, מנכ''ל  קרן תשתיות ישראל / צילום: איל לייבל

האקזיט של קרן תש"י בזפירוס: הרוויחה 700 מיליון שקל ממכירתה לדוראל

דוראל תשלם מיליארד שקל על המניות של זפירוס שהיא רוכשת, לפי מחיר של 27.75 שקל למניית זפירוס ● זפירוס, תהווה רגל אירופאית חדשה לדוראל שעיקר פעילותה כיום הוא בישראל ובארה"ב

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ הודיע רשמית: זה יהיה יו"ר הפד הבא

הנשיא דונלנד טראמפ הודיע רשמית שקווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים, יהיה יו"ר הפד הבא ● יחליף את ג'רום פאוול שיסיים את תפקידו במאי

בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין / צילום: הילה דגן

"עדיין שוק של קונים": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין?

דירת 4 חדרים בשטח של 87 מ"ר עם מרפסת נמכרה תמורת 2.39 מיליון, לאחר שמחיר השיווק עמד על 2.79 ● "מרגישים שינוי בעקבות ירידת הריבית. יש יותר פניות וגם נסגרות יותר עסקאות", אומרת זכיינית רימקס יוניק ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; המניות הביטחוניות נפלו, מניות הביטוח והבנקים עלו

המניות הדואליות עלו ● הירידות במניות החברות הבטחוניות נמשכו ● השקל נחלש הבוקר, 3.09 שקלים ● ירידות בחוזים בניו יורק ● אפל וסנדיסק עקפו את הצפי בדוחות, האחרונה מזנקת ב-20% במסחר המוקדם ● מטא זינקה אתמול ב-8%, בג'פריס אומרים שזאת רק ההתחלה ונותנים לה מחיר יעד של 1,000 דולר

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינוייה אושר לאחר עזיבת הדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה וכדי למנוע התנגדות אפשרית ● תגובת רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; הכסף צנח בכמעט 30%, מחיר הזהב בירידה

טראמפ הודיע על מינויו של וורש לתפקיד יו״ר הפדרל ריזרב הבא, במקום ג'רום פאוול - צעד שמסיים תקופה ממושכת של חוסר ודאות וטלטלה סביב הבנק המרכזי ● המסחר בבורסות אירופה מתנהל בעליות; בורסות אסיה ננעלו באדום ● הזהב והכסף יורדים ● סנדיסק מזנקת ב-20%

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "

בית זיקוק לנפט בדרום־מערב איראן / צילום: Reuters, WANA

יצוא הנפט האיראני גדל, אבל השוק מנצל את מצוקת המשטר - והרווחים יורדים

על אף שיאי יצוא מאז 2018, איראן מרוויחה פחות מנפט ● סנקציות אמריקאיות, צי צללים יקר, מתווכים שגוזרים עמלות גבוהות וקונים סינים הדורשים הנחות עמוקות שוחקים את הכנסות המשטר ומעמיקים את המשבר הכלכלי בטהרן ● גם הסיכון לשוק האנרגיה העולמי עולה

האינפלציה שוחקת את הכסף שבעו''ש. אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

כך "מתאדה" הכסף שלכם בעו"ש: "הסיכון האמיתי הוא מזומן ולא מניות"

1.5 טריליון שקל מכספי הציבור מונחים בחשבונות עו"ש ובפיקדונות ● בשוק מסבירים כי "להשאיר את הכסף בבנק" היא החלטה על הפסד בטווח הארוך, ומייעצים כיצד לשמור על ערכו ואף להרוויח ● מתן שטרית, הפניקס: "הסיכון המרכזי למשקי הבית הוא לאבד כוח קנייה"

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

מזכיר המועצה לביטחון לאומי באיראן: "מתגבש מתווה למו"מ"

טראמפ אישר בריאיון לפוקס ניוז: "הם מדברים איתנו - נראה מה אפשר לעשות" ● דיווח: פיצוץ עז נשמע בנמל בנדר עבאס שבדרום איראן - כלי תקשורת במדינה הכחישו דיווח על תקיפת מפקד במשמרות המהפכה ● גורמים בישראל טוענים שאין למדינה קשר לפיצוצים באיראן ● צה"ל תקף ברצועת עזה במה שמסתמן כגל שני של תקיפות על רקע הפרת הסכם הפסקת האש מצד חמאס ● עדכונים שוטפים

צינוק העינויים הסודי של אגדת הוול סטריט / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

מה שהתגלה בצינוק של הכוכב מוול סטריט אף אחד לא יכול היה לדמיין

הווארד רובין נודע לשמצה ככוכב שוק ההון האמריקאי בשנות השמונים, שאהב לקחת סיכונים וגם הפסיד רבע מיליארד דולר למריל לינץ' ● אלא שאיש לא ציפה למה שנחשף בפנטהאוז שלו במנהטן: מנגנון משומן של התעללות מינית קשה בנשים, חלקן דוגמניות, שגייסה עבורו שותפה תמורת מיליונים ● כעת הוא עשוי להישלח למאסר עולם

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

חברת הביטוח מנורה שילמה שכר גבוה לבכירים - ולא תיהנה מקיזוז המס

בית המשפט דחה את ערעור מנורה ושומרה וקבע כי שכר בכירים מעבר לתקרה של 2.5 מיליון שקל אינו מוכר לצורכי מס ● נקבע כי בקיזוז הפסדים יש להביא בחשבון גם החזרי מס צפויים, ולא רק את המס ששולם בפועל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

מדוע הודיע טראמפ שלא יגיע לסופרבול 2026?

כיצד הפך פופקורן לחטיף הרשמי של בתי הקולנוע, מתי ביטלה סין את מדיניות הילד היחיד, ומה פירוש שם המועצה המקומית דיר אל־אסד? ● הטריוויה השבועית

איור: Shutterstock

עורך הדין שהפך את התביעות הייצוגיות לפס ייצור של שכר טרחה

עמותת "היבה" הוקמה כדי לסייע למשפחות במצוקה, אך בית המשפט העליון קבע כי נעשה בה "שימוש פיקטיבי" לתביעות ייצוגיות של עו"ד מוחמד ספורי ● כעת מתנהלת נגדו קובלנה משמעתית של ועדת האתיקה ● מודל הפעולה: הגשת עשרות הליכים, הסתלקות שיטתית מוסכמת וקבלת שכר טרחה - בלי דיון מהותי ובלי פיצוי לציבור ● ספורי בתגובה: "אין שחר לטענות, זה ניסיון ניגוח"