גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו לא רוצים להיות לא פולשים ולא פושעים. צריך לתת מענה לצרכים שלנו"

ראש עיריית רהט הנכנס, פאיז אבו סהיבאן, בטוח שיצליח למנף את היעד העיקרי שלו - שיפור איכות החינוך בעיר, אך אומר כי הוא זקוק לעזרת המדינה כדי לפתור את בעיית הקרקעות בעיר ● "אנחנו העיר הבדואית הגדולה ביותר והעיר הערבית השנייה בגודלה אחרי נצרת, ועדיין בלי קורת-גג" ● ראשי הערים החדשים, כתבה שישית

ראש עיריית רהט הנכנס, פאיז אבו סהיבאן / צילום: אייל פישר
ראש עיריית רהט הנכנס, פאיז אבו סהיבאן / צילום: אייל פישר

"אנחנו לא רוצים להיות לא פולשים ולא פושעים. צריך לתת מענה לצרכים שלנו", אומר ראש העירייה הנבחר של רהט, פאיז אבו סהיבאן. "אפילו בישובי בדואים קטנים מאיתנו אנשים גרים בדירות חדשות שנבנו להם, ואנחנו העיר הבדואית הכי גדולה, ועדיין בלי קורת-גג. בונים אחד מעל השני. אנשים לא עוזבים את רהט". אבו סהיבאן ניצח בבחירות האחרונות את ראש העיר בעשור האחרון טלאל אלקרנאווי. התפקיד אינו זר לו, כיוון שכבר כיהן כראש העירייה בשנים 2008-2013.

על פי התוכניות, רהט עומדת לגדול מאוד בשנים הקרובות. ביולי 2017 החליטה הוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור (הותמ"ל), להפקיד להתנגדויות הציבור תוספת של 4,541 יחידות דיור חדשות לעיר רהט. התוכנית חלה על קרקע בדרום רהט, בהיקף של 2,256 דונם שרובה בבעלות המדינה, וחלקה קרקע בבעלות תושבים בדואים. היא מציעה שכונת מגורים חדשה הצמודה לשטח הבנוי הקיים של העיר, בבנייה רוויה של 2-10 קומות. 360 מהדירות שיוקמו יהיו דירות קטנות, ו-130 יוקצו לדיור מוגן. בחלק מהיחידות יותר גם שימוש מסחרי. תוספת הדירות תאפשר אכלוס של עוד 20 אלף תושבים, לעיר שכוללות כיום עם הפזורה הבדואית כ-70 אלף תושבים.

מדובר בחלק מתוכנית כוללת שהרשות לפיתוח והסדרת התיישבות הבדואים בנגב גיבשה עבור רהט. התוכנית המלאה כוללת 16.5 אלף יחידות דיור, לאחר 15 שנים בהן שווקו בסך-הכול 4,500 דירות ביישוב.

התוכנית אולי נראית יפה על הנייר, אך היישום שלה בעולם האמיתי, רחוק מהמציאות. כך טוען אבו סהיבאן.

"הותמ"ל אישרה 4,500 יחידות דיור ברהט, והשיווקים אמורים להיות כבר בפברואר, אבל הקרקע בכלל לא נגישה. על הקרקע הזאת גרים אנשים כבר עשרות שנים. הרשות לפיתוח והסדרת ההתיישבות הבדואית אולי מאשרת יחידות דיור, אבל היא לא הגיעה בכלל להסדר עם האנשים שגרים שם. חלקם גרים שם 60 שנה ומגיע להם פיצוי. לכל מי שמתעניין בקרקעות האלה ומגיע כדי לראות הם שולפים לו אישורים שזה שלהם".

שדרוג רציני אחר לעיר אמור להיות הכביש שיחבר את רהט עם כביש 6. סלילתו עוד לא החלה למרות שהמקטע הדרומי של כביש 6 כבר נחנך מזמן. "מתוך תוואי הכביש, על 400 מ"ר גרים אנשים שתובעים בעלות על הקרקע, ורמ"י והרשות לפיתוח והסדרת הבדואים הגיעו להסכמות עם האנשים על פינויים מהקרקע תמורת פיצוי. אבל משרד המשפטים מתנגד מחשש שזה יהיה תקדים למקומות אחרים במגזר הערבי", אומר אבו סהיבאן.

"יש 5,000 תושבים ברהט שרק מחכים לקנות בתים. העיר הכפילה את עצמה מאז שנות ה-80 ובשנים 2006-2007 למשל לא שווקה אפילו ליחידת דיור אחת. אז לא פלא שיש הרחבות ותוספות מאולתרות כמו באפריקה. אפילו ברשתות החברתיות לועגים לנו בתוך הישוב, בחלק מהמגרשים שאמורים לצאת לשיווק יש פולשים. לאשר תוכניות זה בסדר, אבל זה לא מספיק".

אתה מתאר מצב מאוד בעייתי. מה אתה מתכוון לעשות?

"רמ"י היא בעלת הקרקע, אז שתדאג לנהל משא ומתן עם האנשים שגרים עליה 60 שנה ולשלם להם פיצוי. בשבוע שעבר הייתה פה פגישה עם הרשות לפיתוח והסדרת ההתיישבות הבדואים, והעליתי את הדברים בפני המנכ"ל יאיר מעין. אמרתי לו, 'אם לא תפנו את הקרע לפני השיווק, רהט תישאר עיר צפופה שהתושבים שלה פולשים לשטחים ירוקים'. התרשמתי שהוא הבין ומעוניין לפתור בעיות, אבל המבחן הוא במעשים".

לך יש בית משלך?

"אני אולי ראש העיר היחיד בארץ שגר בשכירות. בשנת 2012 אושרו 2,400 יחידות דיור במסגרת בנה ביתך, ובשנת 2015 שילמנו מקדמות של 75 אלף שקל לרכישת המגרשים, אבל עד היום אפילו לא קיבלנו אותם. אנחנו עיר בדירוג סוציואקונומי 1. להוציא מאנשים 75 אלף שקל זה לא פשוט. אנשים מכרו זהב ורהיטים כדי להביא את הכסף. אז עד היום אני גר בשכירות".

מתכוונים לשווק בנייה רוויה. זה משהו שילך כאן?

"יש כבר בנייה רוויה ברהט. זה משהו שיקנו, אבל מחוסר ברירה. אם אין רכב ויש אופניים, אז ניסע באופניים. תכננו פה בלי לשתף ובלי להתחשב במסורת של הציבור שגר כאן שמתאפיין בחמולות. בפעם הקודמת ששיווקו פה בנייה רוויה בנינו אוהל מחאה, אבל שהתושבים הבינו שאין ברירה, הם קנו בסוף את הדירות".

מה מצב התעסוקה ברהט?

"בניגוד למה שחושבים, אנשים ברהט משלמים ארנונה ואנחנו בגבייה של 85%. לפני כמה שנים נפתח אזור תעסוקה משותף לרהט להבים ובני שמעון, שמנוהל במינהלת משותפת וגם ההכנסות מארנונה מתחלקות בינינו. יושבים שם מפעלים כמו סודהסטרים שמעסיקים 2,000 עובדים, אבל המדינה לא מבינה את המציאות ברהט.

"כשאישה הולכת ללשכת התעסוקה מפנים אותה לעבוד כחדרנית בבית מלון בים המלח. בתרבות שלנו אישה לא יכולה לעבוד בעבודה כזאת והיא פשוט נשארת בבית אבל השם שלה נמחק מהמערכת אז אומרים שאחוז האבטלה ברהט ירד ל-12% אבל זה רחוק מהמציאות".

מה היעד הכי חשוב לך להשיג ב־5 השנים הקרובות?

"למנף את החינוך - שתלמידים ייגשו לבגרות של 5 יחידות בפיזיקה ובאנגלית, ולהשיג דיור בר השגה.

גם במגזר היהודי אם בונים לא כחוק המדינה הורסת.

"2,400 בתים נהרסו בשנת 2018 רק במגזר הבדואי בנגב. אצל כל היהודים יחד לא הרסו 2,400 בתים. כשאין לך לחם לילדים, אתה נאלץ לפעמים לגנוב. אני איש חינוך, את החינוך אני אצליח לשנות. אבל בנושא של הדיור הקרקע של המדינה והכדור בידיים שלה. הבדואים הם חלק מהפתרון, הם לא הבעיה. תעסיקו את הבדואים, הם לא יעסיקו את המדינה".

תגובות:

מהרשות לפיתוח והסדרת ההתיישבות הבדואים נמסר כי "כל המגרשים ששווקו ברהט בשכונה 6 הם מגרשים פנויים. בשכונה 10 ו-12 ישווקו רק המגרשים הפנויים, סה"כ כ-3,500 יחידות דיור. הרשות מנהלת משא ומתן עם התושבים שגרים במתחמים אלו לפינוי בהסכמה ואז ישווקו גם המגרשים התפוסים כיום. רהט היא עיר גדולה ומרכזית ולפי מדיניות מינהל התכנון הבנייה בה מתוכננת בבנייה רוויה. מתחמי הדיור להשכרה נמצאים בטיפול של החברה הממשלתית לדיור ומחכים להשלמת הבדיקות".

ממשרד המשפטים נמסר: "בקרוב צפויה להתקיים ישיבה בנושא אצל המשנה ליועמ"ש, ארז קמיניץ. לא יאושר פיצוי שיש בו כדי לפגוע בשוויון. לא יעלה על הדעת כי יהיו בעלי זכויות שיקבלו פיצויי הפקעה גבוהים עשרות מונים מהפיצוי המקובל בנסיבות דומות. עמדתנו הסופית תגובש לאחר שמיעת הנוגעים בדבר".

מהוותמ"ל נמסר כי "תוכנית רהט דרום שלב ב, מתחמים 9,10,12 אושרה בותמ"ל לפני כשנה. במהלך התגבשות התוכנית צוות התכנון נפגש בשטח עם כלל האוכלוסייה המתגוררת במתחם, וגם נכלל שיתוף יסודי של בעלי קרקעות רשומים, וכן עם בעלי טענות לבעלות קרקע שאינה רשומה בטאבו.

"עוד נציין שהתוכנית קודמה בהסכמה ובשיתוף מלא עם הצוות המקצועי של העירייה ועם הנהגת העירייה, כך גם ההתנגדויות המעטות שהוגשו לתוכנית מצד אלה, התקבלו והוטמעו בתוכנית. להבנתנו הטענות לעיכוב הליכי השיווק נוגעות לחלק קטן מהתוכנית והרשות להסדרת התיישבות הבדואים נערכת לפתרונן.

"לגבי הטענות בדבר הבנייה הרוויה, תמהיל יחידות דיור הדיור התייחס לעובדה שמדובר בעיר הבדואית היחידה בארץ, הצפיפות בתוכנית היא 5 יחידות דיור לדונם, והיא נמוכה יחסית לתוכניות ותמ"ל, צפיפות זו כוללת תמהיל של בנייה נמוכה ומתן מענה לצרכים ולמסורת החמולתית, אך גם כוללת בנייה בגבהים של מספר מצומצם של קומות, כדי לאפשר מענה דיור למגוון אוכלוסיות - משפרי דיור, זוגות צעירים וגם בעלי הכנסה נמוכה. נציין כי כבר כיום ברהט קמים ונבנים מבנים בני 5-6 קומות, והאוכלוסייה ברהט מסתגלת גם היא לשינוי המתחולל במרקם העירוני ברחבי הארץ בשל המחסור במשאב הקרקע".

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה