גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הריחו את המפולת? שנת שיא במימושי בעלי עניין בבורסת ת"א - 13 מיליארד שקל ב-2018

היקף המימושים של בעלי עניין בשנה החולפת - יותר מכפול מהמכירות בשנתיים הקודמות ● מסיכומי הבורסה בתל אביב עולה כי המימושים בוצעו על ידי בעלי מניות בסקטור הפיננסי, בנקים וחברות ביטוח • המוכרים הגדולים של מניות פיננסים - מדינת ישראל, שרי אריסון, קבוצת דלק ואי.די.בי ● שיעור החזקות הציבור בחברות הנסחרות בבורסה עלה בהדרגה מ-42% ב-2010 ל-57% כיום

2018 הייתה שנת שיא של מכירות בעלי עניין לציבור בבורסה - שבשילוב כמה גורמים הצטברו לסכום אדיר של יותר מ-13 מיליארד שקל - כך עולה מהנתונים שפרסמה היום (א') הבורסה בתל-אביב. סכום זה הוא יותר מכפול בהשוואה להיקפי המימושים שנרשמו בבורסה בכל אחת מהשנתיים הקודמות (2017-2016). זאת למרות שאלה התאפיינו בפעילות רבה יחסית של מכירות בעלי עניין, על רקע רפורמת המדדים של הבורסה שהעלתה את הדרישות לשיעור החזקות הציבור ודרישות חוק הריכוזיות.

מימושי-המניות-הגדולים-בבורסה-ב-2018

טרם המפולת של חודש דצמבר, ש"גילחה" את שוויין של רוב החברות הבורסאיות בשיעורים ניכרים, הייתה שנת 2018 מוצלחת למדי עבור לא מעט בעלי שליטה בחברות הנסחרות בת"א וחלקם ניצלו את הרמות הגבוהות בהן נסחרו המניות כדי לממש נתחים משמעותיים מהחזקותיהם.

בסיכום שנתי בלטו המימושים שביצעו בעלי מניות בסקטור הפיננסי - בהיקף מצטבר של כ-6 מיליארד שקל. מנתוני הבורסה עולה כי בסך-הכול ב-2018 נמכרו מניות של בנקים בשווי של כ-4 מיליארד שקל, כשבראש המממשים עמדה מדינת ישראל, שנפרדה בספטמבר מהחזקותיה האחרונות בבנקים, עם מכירת כ-6% ממניות בנק לאומי תמורת 1.9 מיליארד שקל.

במקום השני ניצבת שרי אריסון, שמכרה בנובמבר נתח של קצת יותר מ-4% ממניות בנק הפועלים תמורת כ-1.4 מיליארד שקל - מהלך שהפך את הפועלים לבנק ללא גרעין שליטה. גם בנק דקסיה ישראל הפך השנה לבנק ללא גרעין שליטה בעקבות מכירת 59% מהונו שביצע בנק דקסיה העולמי תמורת כ-350 מיליון שקל.

עוד בבנקים, צדיק בינו, שבלט ברשימת המממשים בשנים קודמות בעיקר בשל פרידתו מהשליטה בחברת האנרגיה פז, מכר השנה נתח של כ-10% ממניות חברת פיבי, באמצעותה הוא מחזיק בשליטה בבנק הבינלאומי, תמורת כ-340 מיליון שקל. שותפתו, משפחת אבלס האוסטרלית, מכרה נתח נוסף ממניות פיבי תמורת כ-100 מיליון שקל.

גם מניות הביטוח בלטו ב-2018 במימושים שבוצעו בהן, בהיקף מצטבר של כ-2 מיליארד שקל - בעיקר מניות הפניקס וכלל ביטוח.

במניות הפניקס הובילה את המכירות בעלת השליטה, קבוצת דלק, שמכרה כ-16% ממניות חברת הביטוח תמורת כ-850 מיליון שקל. זאת בנוסף לכ-5.5% ממניות הפניקס שנמכרו על ידי יעקב שחר וישראל קז, תמורת כ-280 מיליון שקל.

על עיקר יתרת המימושים בענף הביטוח הייתה אחראית קבוצת אי.די בי של אדוארדו אלשטיין, שמכרה כ-15% ממניות כלל ביטוח תמורת כ-500 מיליון שקל (בהתאם למתווה שקבע הפיקוח על הביטוח במשרד האוצר). בנק הפועלים מכר נתח של כ-9.5% ממניות כלל ביטוח, תמורת כ-330 מיליון שקל.

גופים ומשקיעים זרים מימשו מניות ב-4.3 מיליארד שקל

"מכירת השנה" ב-2018 הייתה המכירה שביצעה חברת פוטאש למניות המתחרה כיל בהיקף של 2.4 מיליארד שקל (כ-700 מיליון דולר), שבוצעה בתחילת השנה בשל דרישות ממשלות סין והודו לקראת מיזוגה של פוטאש עם חברת אגריום הקנדית.

עוד בין המוכרות הזרות, חברת ההשקעות הבינלאומית פידליטי מכרה את יתרת החזקותיה במניות יצרנית הטעמים והריחות פרוטרום בשווי של כ-770 מיליון שקל (טרם עסקת מיזוגה של פרוטרום ל-IFF). חברת האנרגיה נובל אנרג'י מכרה את חלקה (43.5%) בתמר פטרוליום (השותפה בקידוח הגז 'תמר') תמורת כ-600 מיליון שקל.

עוד בין הגופים הזרים, קרן MSD מכרה נתח של כ-3% ממניות רשת קמעונות המזון רמי לוי תמורת כ-75 מיליון שקל. בסך-הכול חלקם של הגופים והמשקיעים הזרים במימושי המניות הצטבר בסיכום שנתי לסכום של 4.3 מיליארד שקל.

בין המממשות ב-2018 בלט גם שמה של דסק"ש, שבסיכום שנתי מכרה כ-24% ממניות רשת קמעונות המזון שופרסל בתמורה כוללת של קרוב ל-1.3 מיליארד שקל -וחדלה להיות בעלת השליטה בה.

עוד בין השמות הבולטים, עידן עופר ואודי אנג'ל מכרו נתחים ממניות קנון והחברה לישראל תמורת סכום מצרפי של כ-390 מיליון שקל; משפחת שטראוס מכרה כ-2% ממניות חברת המזון הנושאת את שמה תמורת כ-235 מיליון שקל; שאול אלוביץ מכר 16.5% ממניות חברת האנרגיה הירוקה אנלייט תמורת כ-150 מיליון שקל; רמי לוי מכר נתח ממניות רשת קמעונות המזון הנושאת את שמו תמורת כ-110 מיליון שקל; ואבי באום מכר נתח ממניות חברת חילן שבשליטתו תמורת כ-100 מיליון שקל.

שיעור החזקות הציבור במניות עולה בהתמדה

בבורסה מציינים כי בעסקאות שהיא בחנה "לא נכללו מכירות בעלי עניין לבעלי עניין אחרים שלא הגדילו את שיעור החזקות הציבור". בין עסקאות אלה בלטה בשנה החולפת מכירת מניות השליטה (47%) שביצעה אריסון במניות שיכון ובינוי (שו"ב) לידי נתי סיידוף תמורת כ-1.1 מיליארד שקל - עסקה שיחד עם מכירת מניות בנק הפועלים שביצעה הופכת את אריסון למממשת הגדולה ב-2018, עם מכירת מניות בהיקף מצרפי של כ-2.5 מיליארד שקל.

עוד מציינים בבורסה כי "מכירת מניות על ידי בעלי עניין בשנים האחרונות הביאה לעלייה בשיעור החזקות הציבור במניות השנה לכ-57% (ללא מניות הפארמה טבע ופריגו וחברת IFF שרכשה את פרוטרום ונרשמה השנה ברישום כפול)".

כן מוסיפים שם כי "מאז שנת 2010 התגברו מכירות מניות על ידי בעלי עניין כך ששיעור החזקות הציבור במניות עולה בהתמדה. שיעור החזקות הציבור בשנת 2010 היה כ-42%, ומאז עלה ברציפות לכ-46% בסוף שנת 2014, כ-50% בסוף שנת 2015, כ-53% בסוף 2016 והשנה הגיע, כאמור, לכ-57%". 

עוד כתבות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר