גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על הכוונת של המשרד להגנת הסביבה: קנסות ל-30 מפעלים

המשרד להגנת הסביבה יוזם שימועים נגד המפעלים שלא עמדו ביעדי הפחתת מזהמים שנקבעו להם ● הקנס המרבי למפעל מזהם: 900 אלף שקל ● 13 מתוך המפעלים ברשימה - ממפרץ חיפה ● משרד הכלכלה: "קנסות לא יובילו לשיפור"

מפרץ חיפה / צילום: תמר מצפי
מפרץ חיפה / צילום: תמר מצפי

המשרד להגנת הסביבה מתכוון לנקוט בפעולות אכיפה נגד עשרות מפעלים ולזמן אותם לשימועים - בנימוק שאינם עומדים ביעדי ההפחתה שנקבעו להם לפליטת מזהמים לסביבה. כך נודע ל"גלובס". בסמכות המשרד לקנוס כל מפעל כזה בסכום של עד כ-900 אלף שקל.

ל"גלובס" נודע כי בשבועות האחרונים פנה מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר, לממלא מקום מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יואב הורביץ, למנכ"ל משרד הכלכלה, שי רינסקי ולמנכ"ל משרד האנרגיה, אודי אדירי והודיע להם כי הורה למנהלי המחוזות במשרדו לפתוח בפעולות אכיפה נגד כ-30 מפעלים. מדובר במפעלים שעד סוף 2018 היו אמורים לצמצם משמעותית פליטות מזהמים לסביבה, וזאת תוך מעבר לשימוש בגז טבעי. לדברי דנציגר, רבים ממפעלים אלה טרם חוברו לרשת הגז וזאת חרף סיכומים שהושגו בעבר בנושא בין משרדי הממשלה השונים.

על הכוונת של המשרד להגנת הסביבה: קנסות ל-30 מפעלים

במשרד להגנת הסביבה אומרים כי השימועים יערכו למפעלים אלה לאחר שחלק מהליכי האכיפה נגדם נדחו מאז 2015 - במטרה לאפשר להם לעמוד בתקנים הסביבתיים שנהוגים במדינות אירופה. במכתבו של דנציגר למנכ"לי משרדי הממשלה נאמר, כי מרבית המפעלים לא עמדו בתקנים הסביבתיים שנקבעו, בשל אי בהירות בהתקדמות תוכנית הפריסה של הגז הטבעי שעליה מבוססת החלטה 3080 של הממשלה.

עוד אמרו במשרד להגנת הסביבה, כי כבר לפני מספר שנים נקבע כי מפעלים שלא יצליחו להתחבר לרשת הגז הטבעי - יידרשו להפחית פליטות של מזהמים לסביבה באמצעות הטמעה של מערכות ייעודיות, או מעבר לשימוש במזוט 0.5% גופרית - הנחשב למזהם פחות.

המפעלים שנמצאים על הכוונת של המשרד להגנת הסביבה: 13 מפעלים שפועלים במפרץ חיפה; 6 מפעלים הפועלים בדרום; 8 באזור הצפון ועוד 4 באזור המרכז. לפי נתונים שמסר המשרד להגנת הסביבה, רבים ממפעלים אלה צורכים כיום כמויות גדולות של מזוט - למעלה מ-1,000 טון בשנה כל אחד.

לפי טענת המשרד, העיכובים בחיבור מפעלים אלה לרשת הגז הטבעי עלו עד כה כ-25 מיליון שקל למשק, בגין תחלואה, אבדן ימי עבודה, מקרי מוות ועוד, ולפליטה עודפת של מאות טונות תחמוצות גופרית. דנציגר אמר עוד כי בניגוד לסיכומים מן העבר, משרד הכלכלה מתעכב בגיבוש תקן לשימוש במזוט דל גופרית.

מנהל תחום צמצום זיהום האוויר מתעשייה במשרד להגנת הסביבה, גיא לסט, אמר בשיחה עם "גלובס" כי העיכוב ביישום התוכנית להפחתת פליטות ממפעלים אלה עשוי לפגוע בתוכנית לאומית להפחתת הפליטות מתעשייה במפרץ חיפה, וחלק מיעדיה נגזרים מההתחברות של המפעלים באזור לרשת החלוקה של הגז הטבעי. לדבריו, בשל המצב הקיים, התוכנית במפרץ לא תשיג את יעדיה.

משרד הכלכלה: "נפעל נגד ההחלטה"

במשרד הכלכלה והתעשייה לא רואים את הדברים עין בעין עם המשרד להגנת הסביבה. "קנסות וצעדי אכיפה נגד התעשייה לא יובילו לשיפור באיכות האוויר, אלא רק יפגעו כלכלית במפעלים שמעסיקים מאות עובדים - בעיקר בפריפריה", אומרים במשרד התעשייה והכלכלה ל"גלובס". "כל הנוגעים בדבר מבינים שהעיכובים בחיבור המפעלים לגז טבעי נובעים מהסחבת ומהחסמים הרבים בפריסת התשתית ולא בהתנהלות של המפעלים עצמם, המייחלים לחיבור לגז הטבעי".

בנוסף, ציינו כי "כבר כיום התעשייה משלמת את מחיר העיכובים בפריסת תשתית הגז בגלל עלויות אנרגיה עודפות והשקעות גבוהות ברגולציה ומוכנות לקליטת הגז הטבעי - שלא מגיע. ככל שהמשרד להגנת הסביבה יפעל כנגד התעשייה - אנו נפעל נגד החלטה זו במסגרת הממשלה".

בהתייחס לסוגיית העיכובים בגיבוש תקן למזוט דל גופרית, אמרו במשרד הכלכלה כי בתחילת 2020 ייוצר במשק הישראלי מזוט מסוג זה, באופן שיהיה זמין לצרכנים בלי לקיים הליך ביורוקרטי לשינוי התקינה הקיימת.

גם בהתאחדות התעשיינים הביעו תרעומת על כוונת המשרד להגנת הסביבה להסיר את הכפפות נגד אותם מפעלים. במכתב ששלח נשיא ההתאחדות, שרגא ברוש, לדנציגר נכתב כי "התעשייה לא צריכה לשלם את המחיר על חוסר יכולת הביצוע של הממשלה לעמוד ביעדים שהממשלה קבעה עבורה - בשעה שהממשלה לא מבצעת את חלקה בנושא". ברוש קרא למשרד להגנת הסביבה להקפיא את האכיפה בנושא ולקיים דיון מחודש על זירוז חיבור המפעלים לגז הטבעי.

במשרד האנרגיה אמרו ל"גלובס" כי עד כה חוברו 117 מפעלים לרשתות החלוקה וההולכה של הגז הטבעי: "משרד האנרגיה ומשרד האוצר הקצו 600 מיליון שקל לתוכנית ההאצה לחיבור צרכנים לרשת הגז הטבעי".

שם אמרו עוד כי "המשרד מעודד מעבר לשימוש בגז טבעי בתעשייה כמקור אנרגיה עיקרי, וכחלק מיעדי משק האנרגיה לשנת 2030. שילוב של מענקים לפריסת רשת החלוקה, יחד עם הורדת חסמים ונקיטת צעדים רגולטורים נגד חברות ומפעלים שלא יעמדו בלוחות הזמנים המחייבים - יגדילו משמעותית את מספר המפעלים המחוברים לגז הטבעי". 

עוד כתבות

זום גלובלי / צילום: AP

קרב אגרופים בפרלמנט הבולגרי ו"סדר חדש" בבוליביה

מנהל נאס"א הנבחר ובעל בריתו של אילון מאסק גורם לחשש בארה"ב ● בעקבות ירידה בילודה, בסין מטילים מס חדש על האוכלוסייה ● ובצד השני של העולם - ממשלת בוליביה מפסיקה לסבסד את הדלק אחרי 20 שנה ● זום גלובלי, מדור חדש 

בעלי השליטה והמנכ''לים המשותפים, האחים צחי ועידו חג'ג', עם רותם סלע / צילום: Israel Hadari

שלוש דירות, 100 מיליון שקל: האחים חג'ג' חושפים את העסקאות בשדה דב

באירוע חגיגי האחים חג’ג’ חשפו את הדגם של פרויקט FIRST העתידי בשדה דב, הכולל מגדל בן 45 קומות ושלושה בנייני בוטיק בני 9 קומות ● מוזיאון ישראל קיבל תרומה נדירה מהאספן האמריקאי מרטין מרגוליס ● ובסאפיינס מתחיל סבב מינויים חדש לאחר המעבר לבעלות חדשה וההפיכה לחברה פרטית ● אירועים ומינויים

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם שרית זהבי / צילום: רמי זרנגר

החוקרת שסבורה: חיזבאללה מתכונן לסיבוב הבא, ואיראן שולטת בכל צעד

שיחה עם שרית זהבי, נשיאת מרכז עלמא להנגשת מידע על הזירה הצפונית ● על היכולות הצבאיות והכלכליות של חיזבאללה, השליטה והמעורבות של איראן והגישה של נשיא סוריה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה רביעית בסדרה

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

83 אלף דירות מחכות לקונים - וזו הסיבה שהיזמים ממשיכים לבנות

נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות שהיזמים לא מפסיקים לבנות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי?

סטיב ויטקוף, השליח המיוחד של ארה''ב למזרח התיכון. דוחא (מאי) / צילום: ap, Alex Brandon

פסגת מיאמי: וויטקוף והמתווכות ידונו על ההסכם בעזה

ארה"ב והמתווכות סבורות: ישראל וחמאס גוררות רגליים ● עדויות שורדי השבי בשב"כ חושפות: כך פועל חמאס מבפנים ● בממשלה דנים באפשרות להקמת טריבונל צבאי ייעודי להעמדת מחבלי הנוח'בה לדין ● המאבק פנימי שמאיים על עתיד חיזבאללה ● בנט: "פרצו לי לטלגרם, צ'אטים ומספרים אמיתיים הופצו" ● חשש במערכת הביטחון: יש בידי הפורצים שמות ומספרים של בכירים ביטחוניים ● עדכונים שוטפים

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת  עשירי ישראל / צילום: AI

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת עשירי ישראל

בעשור האחרון קפץ שוויו של איש העסקים מיקי פדרמן מ-6 מיליארד שקל ל-35 מיליארד ● המלונאי שנכנס בעסקת מיזוג לתעשייה הביטחונית, כמעט במקרה, רכב על מרוץ החימוש הגלובלי - והתברג לצמרת הישראלים העשירים בעולם ● מיהו הטייקון המסתורי שמתעקש להישאר מתחת לרדאר?

עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה? / צילום: ap, Mark Baker

הנתונים חושפים: עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה?

הפיגוע הקטלני בסידני היכה את העולם בהלם, אבל האם הכתובת הייתה על הקיר? ● התמונה העולה מהנתונים היא חד משמעית: האנטישמיות באוסטרליה מזנקת, ומגיעה לרמות שהמדינה לא ידעה כמותן ● וגם: איך מושפעות מזה הקהילות היהודיות?

שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני / צילום: Shutterstock

בין שלגייה לפנתר השחור: שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני

אומץ אינו רק תכונה אישית אלא תוצר של אקלים ארגוני, ואלה שמטפחים אותו קוטפים את הפירות ● דיסני מציעה שיעור מרתק לכל מנהיג במסעה ההיסטורי מתקופת התעוזה היצירתית של וולט דיסני, שלא קיבלה ביטוי בצד הערכי, ועד לחזון השיטתי של בוב אייגר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה ואורקל זינקו, נייקי נפלה ב-11%

אורקל הצטרפה לקבוצת משקיעים שאמורה להוביל את פעילות TikTok בארה״ב ● הדוח של נייקי: שיפור בארה"ב, ירידה חדה במכירות בסין ● בוול סטריט נערכים ליום פקיעת האופציות הגדול בהיסטוריה ● הבנק המרכזי של יפן החליט להעלות את הריבית במדינה ל-0.75%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995 ● הבורסות באירופה ננעלו במגמה חיובית

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

המשקיעים הזרים נוהרים לבורסה, ואלו המניות האהובות עליהם – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הביטקוין רחוק בעשרות אחוזים מהשיא, אך זה קרה כבר 7 פעמים בעשור האחרון ● גופי ההשקעות הזרים הזרימו מתחילת השנה מעל 2.3 מיליארד דולר לשוק המניות בת"א ● 2025 מסתמנת בתור השנה של חברות הביטוח ● רוב מומחי ההשקעות בוול סטריט צופים ש-2026 תהיה חיובית ● וגם: מה יעשה בנק ישראל לאור התחזקות השקל?

רופי תורפ. כל קו עלילה מטופל באופן אמין / צילום: ליינה אמברון

"מרגו צריכה כסף": כמה חופש באמת נשאר לאישה כשהגוף הופך למטבע

הרומן "מרגו צריכה כסף" מאת רופי תורפ שואל בחדות ובהומור מה מותר ומה אסור לאישה לעשות עם הגוף שלה ● במרכז העלילה אם חד־הורית צעירה שמוצאת חבל הצלה כלכלי במכירת תמונות עירום ב"אונליפאנס" ● ה"רעים" אינם גברים בודדים אלא הממסד הרפובליקאי האמריקאי - ואם נרצה, גם אמריקה של טראמפ

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

שכירים? גם בשנה הבאה קרן ההשתלמות שלכם תהיה שווה פחות

ההטבה הכי גדולה של השכירים מתכווצת ● ומכסת הגיוס היא רק המלצה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

זה ייגמר רע: "ביג שורט" מצביע על הנתון המדאיג בוול סטריט

משקי הבית בארה"ב נוהרים לשוק המניות, ומייקל ברי מזהיר שבפעמים האחרונות שכך היה, זה נגמר רע מאוד ● הוא גם טוען כי שוק ה-AI הוא בועה, והימר על ירידות במניות אנבידיה ופלנטיר ● לעומת זאת, הוא מאמין גדול בענקית טכנולוגיה אחרת

Playground של Nex . אלגנטי / צילום: יח''צ

על הצעצוע הכי חם של השנה חתום סטארט־אפ טכנולוגי שלא שמעתם עליו

חברה אלמונית שהתחילה בכלל מאפליקציות וכמעט אזל לה הכסף - הצליחה לבנות משחק שהפך ללהיט ● הרעיון: קונסולת משחקים שגם הורים רוצים לילדים שלהם, וקהל היעד שלה הוא ממש לא הגיימר הסטריאוטיפי

תבשילים בלחם בית / צילום: דוד ששון

העסק שהתחיל על תלת־אופן לפני 40 שנה הוא היום ממלכה קולינרית נדירה

סמבוסק חומוס ממולא בסביח, בוריקה בתוך לחם, קבב עיראקי בלאפה וסופגניות שהן אגדה ● שבע תחנות אוכל באור יהודה, שגרמו לנו להכתיר אותה כמלכה קולינרית בלתי מעורערת

מאירה ברנע-גולדברג וכראמל / צילום: ליה יפה

הסופרת שהקימה מפעל של מיליונים: "בתעשייה כועסים, אבל אני לא מתנצלת"

עם יותר מחצי מיליון עותקים, חמש עונות בטלוויזיה, 300 אלף צופים בהצגות ושלל מרצ'נדייז - המותג כראמל הוא לא רק סדרת ספרים, אלא מפעל קמעונאי שהכניס עד כה יותר מ-10 מיליון שקל ● מאירה ברנע-גולדברג, שעומדת מאחורי התופעה, מסבירה: "סופרים מזלזלים במי שעושה מאמצים. אבל אני לא יכולה להיות חולת שחפת בעליית גג, לכתוב ספר ולזכות בפרס נובל"

LEPAS. בהכנות להשקה באירופה / צילום: יח''צ

קמפיין הריכוזיות נושא פירות? קבוצת צ'רי הסינית בוחנת מינוי יבואן שלישי לשני מותגים חדשים שלה

על רקע הצעדים להגבלת הריכוזיות בענף הרכב, צ'רי בוחנת מינוי יבואן שלישי בישראל לשני מותגים חדשים ב־2026, בנוסף לקרסו מוטורס וכלמוביל ● סמארט משיקה בישראל את הקרוס־אובר החשמלי הגדול והיקר ביותר שלה עד כה ● BYD מתכננת להביא לאירופה - ובהמשך גם לישראל - את מכונית הסופר־מיני הראשונה עם הנעת פלאג־אין ● השבוע בענף הרכב

ראשת ממשלת יפן סנאה טקאיצ'י בפרלמנט. האישה הראשונה בתפקיד / צילום: ap, Eugene Hoshiko

התיירות הישראלית ליפן קפצה ב־88% מהשנה שעברה. זו הסיבה האמיתית

הציבור המזדקן, התוצר המתכווץ והיחלשות המטבע הכניסו את הכלכלה הרביעית בגודלה לסחרור, וחבילת תמריצים ממשלתית כבר יצאה לדרך ● אבל כשהשמיים מתקדרים מעל ארץ השמש העולה, נדמה שדווקא לישראלים נוצרות הזדמנויות יוצאות דופן - מההייטק והביטחון ועד החופשה שהוזלה

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט: נאסד"'ק עלה ב-1.4%

נתוני האינפלציה בארה"ב לחודש נובמבר הפתיעו לטובה ועמדו על 2.7%, מה שהוביל לעליות בוול סטריט ● נעילה חיובית באירופה, הדאקס קפץ בכ-1.1% ● מחר צפוי להיות יום תנודתי במיוחד ● חברת הספנות הישראלית צים עומדת למכירה, אך MSC מכחישה שהיא הרוכשת ● הבנק המרכזי של האיחוד האירופי הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ל-3.75%