גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גל ראשון של כתבי אישום נגד מעורבים בפרשת השחיתות בחברת נתיבי ישראל

שמעון (שימי) בן דוד, ששימש מ"מ מנהל אגף רכש, חוזים ולוגיסטיקה בנתיבי ישראל ויו"ר ועדת מכרזים, נאשם בלקיחת שוחד, קבלת דבר במרמה ומרמה והפרת אמונים ● עוד נאשמים הספקים יוסי קורצוולד, יצחק ונונו, ליאור לנקרי ומוריס בר-גיל ● שלושה מכתבי האישום הוגשו במסגרת הסדרי טיעון; צפויים לעבודות שירות

נתיבי ישראל / צילום: תמר מצפי
נתיבי ישראל / צילום: תמר מצפי

המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה הגישה היום (ב') כתב אישום בגין לקיחת שוחד נגד בכיר לשעבר בחברת נתיבי ישראל, שמעון (שימי) בן דוד, ונגד 4 ספקים שעבדו עם נתיבי ישראל ומואשמים במתן שוחד. בנוגע לשלושה מהספקים שמואשמים הוגשו כתבי האישום בצירוף הסדרי טיעון עמם. יצוין כי החלטות בעניינם של חשודים נוספים ומרכזיים שנחקרו בפרשה צפויות להתקבל בשבועות הקרובים.

כתב האישום המרכזי הוגש לבית המשפט המחוזי מרכז נגד שמעון (שימי) בן דוד, ששימש בעבר כממלא-מקום מנהל אגף רכש, חוזים ולוגיסטיקה בנתיבי ישראל ויו"ר ועדת מכרזים (מומחים). כתב האישום מייחס לבן דוד לקיחת שוחד, קבלת דבר במרמה ומרמה והפרת אמונים. על-פי כתב האישום, בן דוד לקח שוחד ממודד שעבד מול נתיבי ישראל, זאת בתמורה לקידום ענייניו של המודד. עוד עולה מכתב האישום כי בן דוד קיבל במרמה חוזי עבודה עבור ספקים אליהם היה מקורב, וזאת תוך הסתרת מידע רלוונטי מהגורמים המאשרים בחברת נתיבי ישראל.

4 כתבי אישום נוספים הוגשו לבית משפט השלום בראשון-לציון נגד הספקים יוסי קורצוולד, יצחק ונונו, ליאור לנקרי ומוריס בר-גיל והחברות שבאמצעותן פעלו. קורצוולד הואשם כי ב-3 הזדמנויות נתן שוחד לבכיר בנתיבי ישראל. ונונו, לנקרי ובר-גיל והחברות שבאמצעותן פעלו הואשמו כל אחד בקבלת דבר במרמה ובסיוע להפרת אמונים של בכירים בנתיבי ישראל.

כתבי האישום נגד ונונו, לנקרי ובר-גיל והחברות שבבעלותם הוגשו יחד עם הסדרי טיעון שנחתמו איתם. במסגרת הסדרי הטיעון צפויים השלושה להודות בכתבי האישום כבר בדיון הקרוב שיתקיים בעניינם. הצדדים יבקשו במשותף מבית המשפט לאשר את ההסדרים, להרשיע את הנאשמים ולהטיל עליהם עונשי מאסר, שאותם יוכלו לרצות בעבודות שירות, במקרה שיימצאו מתאימים לכך על-ידי הממונה בשירות בתי הסוהר. על-פי ההסדר, על בר-גיל ייגזרו 3 חודשי עבודות שירות, ועל לנקרי וונונו ייגזרו 6 חודשי עבודות שירות. כמו כן, הצדדים יבקשו במשותף להטיל על שלושת הנאשמים קנסות בסך מצטבר של 2.5 מיליון שקל.

כתב האישום המרכזי הוגש כאמור נגד שמעון בן דוד. בן דוד החל לעבוד בנתיבי ישראל בחודש אפריל 2011. תחילה הוא שימש עוזרו של המנכ"ל שי ברס (שאף הוא נחקר בפרשה) ובהמשך עסק בניהול השוטף של יחידת מאגרים וספקים, היה חבר ועדת מומחים ולקח חלק פעיל בישיבותיה. בחודש אפריל 2012 מונה בן דוד לממלא-מקום סגן מנהל אגף חוזים, וביולי אותה שנה מונה לסגן מנהל האגף. באוגוסט 2014 קודם פעם נוספת, עת מונה ע"י דירקטוריון נת"י לממלא-מקום מנהל אגף רכש חוזים ולוגיסטיקה בחברה, וניתנה לו זכות חתימה על חוזים בשווי של עד 20 מיליון שקל.

האישום הראשון נגד בן דוד מייחס לו קבלת שוחד מהמודד המוסמך יוסי קורצוולד, שבתקופה הרלוונטית סיפק לנתיבי ישראל שירותי ייעוץ בתחום המדידות באמצעות עסק שבבעלותו.

לדברי הפרקליטות, "ב-3 מועדים שונים במהלך השנים 2015-2014 מסר קורצוולד לנאשם, והנאשם קיבל מידיו של קורצוולד, כסף או שווה-כסף בסכום כולל של כ-9,000 שקל, וזאת בעד משוא-פנים מצידו של הנאשם לטובת האינטרסים של קורצוולד והחברה שבבעלותו בנתיבי ישראל באופן כללי, ובעד פעולתו של הנאשם, במסגרת תפקידו בנת"י, לקידום עניינים מסוימים של קורצוולד".

כך למשל, בשנת 2014, בסמוך לראש השנה, מסר קורצוולד לנאשם מעטפה ובה 3,000 שקל במזומן. "קורצוולד מסר את הכסף בעד פעולתו של הנאשם במסגרת תפקידו כחבר וועדת מומחים - לתיקון הסכם 'יועץ בתחום מדידות ומודדים באחזקה 2013-2014' - שנחתם עם קורצוולד באופן שמועד תחילתו הוקדם למפרע; וכן בעד תמיכתו של הנאשם בוועדת מומחים".

האישום השני מייחס לבן דוד הפרת אמונים וקבלת דבר במרמה - בפעולות למען הספק מוריס בר-גיל והחברות שבשליטתו.

"בחודש אוגוסט 2010, בעת שהנאשם הועסק בשירות חברת נתיבי איילון כעוזר המנכ"ל, נפשו מוריס בר-גיל ואשתו יחד עם הנאשם ואשתו במשך 5 ימים בבורגס שבבולגריה. בהמשך, בעת שהנאשם כיהן כסגן מנהל אגף חוזים רכש ולוגיסטיקה וחבר ועדת מכרזים מומחים בנתיבי ישראל, נהג לקבל מידי מוריס בר-גיל תלושים לחג בסכומים שנעו בין 1,000 שקל ל-5,000 שקל בכל פעם. בנוסף, נהג בר-גיל לרכוש עבור הנאשם בושם ובגדים בשווי כולל של אלפי שקלים. בנוסף, במסגרת קשרי החברות ביניהם ליווה בר-גיל את הנאשם בהליך רכישת בית במודיעין, וכן סייע לו בפיקוח על עבודות בנייה שביצע הנאשם להרחבת ביתו ביישוב ניל"י".

לפי הנטען, "בהיותו מצוי בניגוד עניינים חריף, בשל יחסי החברות הקרובים האמורים עם מוריס בר-גיל, פעל הנאשם בעניינן של החברות א.מ. וסאמדש בעת ששימש חבר ויו"ר ועדת מכרזים מומחים בנת"י".

האישום השלישי נגד בן דוד מייחס לו עבירות של הפרת אמונים וסיוע לקבלת דבר במרמה - בפעולות שביצע למען יצחק (איציק) ונונו, ליאור לנקרי והחברות שבשליטתם. את כתבי האישום הגישו עורכי הדין קרן שמיר-עוז, ערן זלר, ויוראי מצלאוי מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה אשר ליוותה את החקירה.

עו"ד שרון כהנא, מנהלת מחלקת צווארון לבן במשרד עמר, רייטר ז'אן שוכטוביץ, המייצגת את ליאור לנקרי וחברת מתן, מסרה: מבלי להקל ראש בעבירות שיוחסו למרשנו, מדובר במעידה בודדת. על מרשנו עברו 3 שנים קשות, מאחר ששמו נקשר לפרשה ציבורית רחבה, ואנחנו שמחים כי לאחר שהפרקליטות שמעה בקשב רב את טיעונינו בשימוע, היא בחרה לאמץ חלק ניכר מהן, להאשימו בכתב האישום המצומצם הזה ולהסכים לסיימו בעונש מידתי ההולם את חלקו המשני בפרשה". 

עו"ד יפעת מנור-נהרי, באת-כוחו של מוריס בר-גיל, מסרה בתגובה: "כתב האישום הוגש לאחר משא-ומתן ארוך מול הפרקליטות, במסגרתו נתקבלו רבות מטענותינו, והוא משקף את חלקו המצומצם של בר-גיל בפרשה".

רקע

פרשת השחיתות בחברה הממשלתית נתיבי ישראל (נת"י - מע"צ לשעבר) היא אחת מפרשות השחיתות החמורות שנחקרו בישראל בשנים אחרונות. ב-24 באוקטובר 2017, בתום חקירה משטרתית מאומצת, הפרקליטות הודיעה כי גובשה תשתית ראייתית להתנהלות פלילית ולשחיתות עמוקה שהייתה נהוגה בנת"י במשך למעלה מעשור, במעורבות של מנהלים ועובדים ברבדים שונים בחברה, וכן במעורבותם של מתכננים, קבלנים ונותני שירות אחרים לחברה. לאור ממצאי החקירה, המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה הודיעה אז ל-30 מחשודי פרשת נת"י ול-13 חברות ספקיות שלה על החלטתה להעמיד אותם לדין פלילי, בכפוף לשימוע, בחשד לעבירות מתחום טוהר המידות, המסים, הלבנת ההון ועוד - כל אחד לפי חלקו.

בין היתר הוחלט להעמיד לדין, בכפוף לשימוע, את מנכ"ל נת"י לשעבר, אלכס ויז'ניצ'ר בגין שוחד ועבירות נוספות; את שי ברס, שכיהן גם הוא בעבר כמנכ"ל החברה, בגין מרמה והפרת אמונים; ואת ח"כ לשעבר מיכאל גורלובסקי, החשוד כי נתן שוחד יחד עם גיסו, אלכס אקרמן, לגורמים בנת"י, ובהם איגור וגנפלד, לשעבר עובד בכיר בחברה, איתן איידלמן. היום, כאמור, הוגשו כתבי האישום הראשונים בפרשה, אך כתבי אישום נוספים צפויים להיות מוגשים בתקופה הקרובה.

*** חזקת החפות: נדגיש כי ביחס לנאשמים בן דוד וקורצוולד (שלא חתמו על הסדרי טיעון) מדובר בעיצומו של ההליך המשפטי, הם מכחישים את המיוחס להם, ועומדת לזכותם חזקת החפות. גם ההליך המשפטי בעניינם של החשודים ויזניצ'ר, ברס, גורלובסקי, אקרמן, וגנפלד ואיידלמן עודנו בראשיתו, עוד לא התקבלה החלטה האם להעמידם לדין, הם מכחישים את הנטען נגדם, ושמורה להם חזקת החפות.

עוד כתבות

מתוך הסדרה The Eternaut. לראשונה יצירה עם פריים סופי שיצרה AI / צילום: ©2024 Netflix, Inc

דיסני שילמה מיליארד דולר ל-openAI כי היא הבינה שהיא הפסידה בקרב

העסקה בין דיסני ל־OpenAI מסמנת רגע היסטורי בו הוליווד הפסיקה לנסות לעצור את הבינה המלאכותית, והחלה לנהל אותה מבפנים ● זהו מהלך שנועד לשמור על כוח ושליטה בתעשייה משתנה, גם אם המחיר הוא המרת הנשמה היצירתית באלגוריתמים

אוטובסים של אגד בתחנה המרכזית ראשון לציון / צילום: Shutterstock, shutterstock

קיסטון ובנק לאומי בהסכם למימון מחדש של 1.75 מיליארד שקל לאגד

מדובר באחד מהסכמי המימון הגדולים במשק והוא יוצא לדרך לקראת הפרדת פעילות הנדל"ן של אגד ומימוש האופציה לרכישת יתרת מניות החברים

בית פרטי על שטח של דונם בשדה אליעזר / צילום: תמר לוין

עם נוף לחרמון: בכמה נמכר בית פרטי על שטח של דונם בשדה אליעזר?

במושב שדה אליעזר בעמק החולה, נמכר בית פרטי בן 5 חדרים תמורת 3.83 מיליון שקל ● הבית בשטח בנוי של 180 מ"ר, על קרקע בשטח של דונם וממוקם בהרחבה החדשה של המושב ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

שבבים

"יקפוץ ב-30% בשנת 2026": השוק החם שמסמנים בבנק אוף אמריקה

לפי בנק אוף אמריקה, בום הבינה מלאכותית נמצא באמצע דרך ארוכה ותנודתית שתימשך כעשור ● החברות שיובילו את השוק הן אלה בעלות יתרון תחרותי חזק ועמיד שניתן למדידה בדרך פשוטה - שולי הרווח ● וגם, האם אנבידיה יקרה מדי?

צחי (מימין) ועידו חג'ג' / צילום: ישראל הדרי

דירות בלי חניה, קומת קרקע ציבורית ותחרות מטורפת: האחים חג'ג' מסבירים איך בכל זאת מוכרים בתקופה מאתגרת

צחי ועידו חג'ג', בעלי קבוצת חג'ג', מספרים איך ניצלו את ההתעוררות שיצר הקמפיין של המתחרה בשדה דב ("בלי הדמיות יצאנו לשיווק") ● בראיון משותף עם האדריכל הישראלי ערן חן הם מדברים על המחירים ועל אתגרי התכנון בקו ראשון לים

עסקת הגז עם מצרים יוצאת לדרך / עיצוב: אלישע נדב

הסכם הגז עם מצרים: מיליארדים למדינה או שנשלם על זה ביוקר?

בשנה הקרובה תחל ישראל לספק גז טבעי למצרים - בהסכם היצוא הגדול ביותר שנחתם כאן ● המהלך צפוי להכניס למדינה 58 מיליארד שקל עד 2040, להמריץ את הרחבת החיפושים בים התיכון ולהפחית את המחיר המקומי ● אבל הוא גם פוגע דרמטית בעתודות, וכשתגיע העת לייבא, זה יעלה לנו יותר ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

גביע העולם בשלוש מדינות / עיצוב: אלישע נדב

היקר בהיסטוריה: הסכום שמונדיאל 2026 יוסיף לתמ"ג ארה"ב

המשחקים האחרונים של רונאלדו ומסי, אורחים כמו מאסק, צוקרברג וטראמפ ופריסה על פני שלוש מדינות הפכו את מונדיאל 2026, שייערך ביוני, לאירוע חריג בכל קנה מידה ● לראיה: מחירי הכרטיסים שברו שיא היסטורי ● בפיפ"א צופים 6.5 מיליון מבקרים, שייצרו 185 אלף מקומות עבודה למקומיים ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

שווה יותר מכסף: כך ישראל מתגמלת את ארה"ב על השימוש בנשק אמריקאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מאמר על התרומה של ישראל להגנה של ארה"ב, מה קרה ליחסים בין מרוקו וישראל מאז הנורמליזציה, וחגיגות חג המולד בעזה ובבית לחם • כותרות העיתונים בעולם

הזכייה השנייה בגודלה אי־פעם בארה״ב / צילום: Reuters

אחד מהסכומים הגדולים בהיסטוריה: זוכה ב-1.8 מיליארד דולר בהגרלת הלוטו בארה"ב

אמריקאי אחד בר־מזל זכה בסכום יוצא דופן של כ־1.8 מיליארד דולר בהגרלת הפאוורבול של ערב חג המולד - מדובר בג'קפוט השני בגודלו אי־פעם בלוטו האמריקאי ובזכייה השנייה בלבד במדינת ארקנסו • לפי איגוד הפאוורבול, הסיכויים לזכייה בפרס עמדו על אחד ל־292.2 מיליון

רחוב בפריז / צילום: Shutterstock

הטרנד החדש בתיירות: ריטריטים במדינות עם תוחלת חיים ארוכה - שמעכבים הזדקנות

אל מול הנופשים האינסטגרמיים, שכוללים ריזורטים מפנקים, אוכל מהוקצע ונופים מרהיבים, התפתחה לה תיירות שאולי מצטלמת פחות טוב, אבל מחברת אותנו יותר לעצמנו ● מחופשה שכולה ברכבת, דרך טיול שמעודד אתכם להספיק כמה שפחות ועד היעדים שבהם תצטרכו להחזיר ערך למקומיים ● שמונה הצעות

עמדת הטעינה המהירה של אקספנג / צילום: יח''צ

400 ק"מ נוספים בדקות ספורות: טסלה והסיניות מתכננות מהפכה בשוק הטעינה של רכב חשמלי בישראל

בקרוב זמן הטעינה של רכבים חשמליים עשוי להיות קצר כמו זמן התדלוק ● רשות התחרות צפויה לפרסם בקרוב שורה של חוות דעת על חידוש רישיונות ליבוא רכב ● MG משיקה בישראל שני דגמי קרוס-אובר בתמחור אגרסיבי ● השבוע בענף הרכב

כוחות צה''ל בגבול לבנון (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

חוסל בלבנון מחבל מיחידת המבצעים של משמרות מהפכה

מנהיג דאעש בדמשק נעצר ע"י כוחות הביטחון של סוריה ● כוחות הביטחון פעלו הלילה לאכיפה חוזרת כנגד מבנים לא חוקיים ישראלים ● המשפחות המתנגדות לוועדת החקירה הפוליטית צפויות למקד את הלחץ בח"כים החרדים ● אלי פלדשטיין התייחס בראיון לעימות עם יונתן אוריך בחקירה וטען: "יש ללשכה חומרים על גלנט" ● עדכונים שוטפים

למה בישראל אי אפשר באמת לבטל עסקה לרכישת דירה / אילוסטרציה: תמר מצפי

זה לא באג אלא פיצ'ר: לקוני הדירות אין באמת חלון יציאה

מי שקנה במבצעי ה-95/5 ומרגיש שיש לו אופציה לצאת, ומי שמתחרט ומגלה שהדלת נעולה - בישראל אין "נון־ריקורס" ואין חרטות ● למה המודל הישראלי לא מונע משברים, אלא פשוט מעדיף שהם יתגלגלו לסלון שלכם ויישארו שם

ג'ונתן רוס, מייסד ומנכ''ל גרוק / צילום: ap, Jeff Chiu

הטאלנט ששווה 20 מיליארד דולר: האיש שסימן את עצמו כאלטרנטיבה מצטרף לאנבידיה

הוא הזהיר מהתלות בה, ביקר את הארכיטקטורה שלה ובנה חלופה טכנולוגית מצליחה משלו - ועכשיו מייסד גרוק ג'ונתן רוס עובר לצד של ג'נסן הואנג ● כך אנבידיה שמה יד על הטאלנט ועל הטכנולוגיה של סטארט־אפ השבבים במהלך עוקף רגולציה, שיחזק את מעמדה בשוק האינפרנס

תחזיות 2026 / עיצוב: אלישע נדב

גלובס מנתח את האירועים הגדולים של השנה הקרובה בעולם

מרוץ החימוש הגרעיני מאיים להתחדש, אירופה זקוקה לחיילים והמשבר התקציבי מעמיק ● ישראל, ארה"ב והונגריה הולכות לקלפיות, ההנפקות הגדולות אי פעם בדרך לוול סטריט והמונדיאל שייערך בשלוש מדינות הוא היקר בכל הזמנים ● הצצה מרתקת לתחזיות ענקיות הפיננסים בכלכלה העולמית, ומה חושבים הבנקים הישראליים ● פרויקט מיוחד

עידו דויטש / צילום: קין עלית צילומי תדמית

הישראלי שמנתח וידאו ממצלמות בזמן אמת - ומסייע לגופי ביון בעולם

הוא גדל בקריית שמונה, הפך את בית הספר לזירת עסקים, שיחק בהפועל גליל עליון וחלם להגיע ל־NBA ● אחרי שניסה לכבוש את ארה"ב עם מיזם לשטיפת סכו"ם, חזר לארץ ● היום הפיתוח שלו משמש גופי ביון וממשלות בעולם ● שיחה קצרה עם עידו דויטש, מייסד–שותף ומנכ"ל ארגו

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ הודיע: ארה"ב תקפה יעדי דאעש בניגריה

לדברי נשיא ארה"ב, התקיפות בוצעה בהוראתו וכללו שורת יעדים ● המהלך מגיע לאחר שבועות של איומים אמריקאים לפעולה צבאית בשל פגיעה בנוצרים במדינה ● ממשלת ניגריה דחתה בעבר את הטענות וטענה כי היא מחויבת לחופש דת ולהגנה על כלל האזרחים

המקום שבו עמד בעבר בית מעריב וייבנה בו המגדל החדש / צילום: דרור מרמור

רת"א אישרו להכשרת הישוב 10 קומות נוספות למגדל בבית מעריב

לאחר שנים של מאבקים, רשות התעופה האזרחית נתנה אור ירוק לחברת הכשרת הישוב לבנות את מגדל יעקב נמרודי בגובה כ־220 מטר ובכ־52 קומות ● הפרויקט, שייבנה בבית מעריב המיתולוגי, צפוי להפוך לאטרקטיבי במיוחד הודות לנגישות לשני קווי רכבת קלה ● במקביל, בהכשרת הישוב פועלים לקידום היתר בנייה לשטחים העיליים במגדל

הטרנד החדש של עולם הדייטינג / איור: נוצר ב־AI באמצעות ננו בננה

הטרנד החדש של עולם הדייטינג: רווקים נותנים להורים לנהל את האפליקציות

אחרי אינסוף החלקות, התאמות מאכזבות ועייפות מהאלגוריתם, הרווקים המותשים בארה"ב החליטו לתת לבני המשפחה פיקוד על פרופיל ההכרויות שלהם ברשת ● הם מביאים שיפוט חיצוני והומור - ולעיתים גם מטילים וטו ("הוא מורה מחליף? אין לו כסף") ● כך הפך חיפוש האהבה לחוויה משפחתית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

סמוטריץ' באיום חדש על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים, המס יוכפל

שר האוצר הודיע השבוע כי יטיל על הבנקים מס רווחי יתר של 15% ● כעת הוא מאיים: אם הטבות לצרכנים יבוטלו בעקבות המס החדש, אכפיל את המס ל-30% ● המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי יוצא נגד המהלך: "הטלת מס על הבנקים כפי שמוצע תפעל נגד התחרות"