גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גל ראשון של כתבי אישום נגד מעורבים בפרשת השחיתות בחברת נתיבי ישראל

שמעון (שימי) בן דוד, ששימש מ"מ מנהל אגף רכש, חוזים ולוגיסטיקה בנתיבי ישראל ויו"ר ועדת מכרזים, נאשם בלקיחת שוחד, קבלת דבר במרמה ומרמה והפרת אמונים ● עוד נאשמים הספקים יוסי קורצוולד, יצחק ונונו, ליאור לנקרי ומוריס בר-גיל ● שלושה מכתבי האישום הוגשו במסגרת הסדרי טיעון; צפויים לעבודות שירות

נתיבי ישראל / צילום: תמר מצפי
נתיבי ישראל / צילום: תמר מצפי

המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה הגישה היום (ב') כתב אישום בגין לקיחת שוחד נגד בכיר לשעבר בחברת נתיבי ישראל, שמעון (שימי) בן דוד, ונגד 4 ספקים שעבדו עם נתיבי ישראל ומואשמים במתן שוחד. בנוגע לשלושה מהספקים שמואשמים הוגשו כתבי האישום בצירוף הסדרי טיעון עמם. יצוין כי החלטות בעניינם של חשודים נוספים ומרכזיים שנחקרו בפרשה צפויות להתקבל בשבועות הקרובים.

כתב האישום המרכזי הוגש לבית המשפט המחוזי מרכז נגד שמעון (שימי) בן דוד, ששימש בעבר כממלא-מקום מנהל אגף רכש, חוזים ולוגיסטיקה בנתיבי ישראל ויו"ר ועדת מכרזים (מומחים). כתב האישום מייחס לבן דוד לקיחת שוחד, קבלת דבר במרמה ומרמה והפרת אמונים. על-פי כתב האישום, בן דוד לקח שוחד ממודד שעבד מול נתיבי ישראל, זאת בתמורה לקידום ענייניו של המודד. עוד עולה מכתב האישום כי בן דוד קיבל במרמה חוזי עבודה עבור ספקים אליהם היה מקורב, וזאת תוך הסתרת מידע רלוונטי מהגורמים המאשרים בחברת נתיבי ישראל.

4 כתבי אישום נוספים הוגשו לבית משפט השלום בראשון-לציון נגד הספקים יוסי קורצוולד, יצחק ונונו, ליאור לנקרי ומוריס בר-גיל והחברות שבאמצעותן פעלו. קורצוולד הואשם כי ב-3 הזדמנויות נתן שוחד לבכיר בנתיבי ישראל. ונונו, לנקרי ובר-גיל והחברות שבאמצעותן פעלו הואשמו כל אחד בקבלת דבר במרמה ובסיוע להפרת אמונים של בכירים בנתיבי ישראל.

כתבי האישום נגד ונונו, לנקרי ובר-גיל והחברות שבבעלותם הוגשו יחד עם הסדרי טיעון שנחתמו איתם. במסגרת הסדרי הטיעון צפויים השלושה להודות בכתבי האישום כבר בדיון הקרוב שיתקיים בעניינם. הצדדים יבקשו במשותף מבית המשפט לאשר את ההסדרים, להרשיע את הנאשמים ולהטיל עליהם עונשי מאסר, שאותם יוכלו לרצות בעבודות שירות, במקרה שיימצאו מתאימים לכך על-ידי הממונה בשירות בתי הסוהר. על-פי ההסדר, על בר-גיל ייגזרו 3 חודשי עבודות שירות, ועל לנקרי וונונו ייגזרו 6 חודשי עבודות שירות. כמו כן, הצדדים יבקשו במשותף להטיל על שלושת הנאשמים קנסות בסך מצטבר של 2.5 מיליון שקל.

כתב האישום המרכזי הוגש כאמור נגד שמעון בן דוד. בן דוד החל לעבוד בנתיבי ישראל בחודש אפריל 2011. תחילה הוא שימש עוזרו של המנכ"ל שי ברס (שאף הוא נחקר בפרשה) ובהמשך עסק בניהול השוטף של יחידת מאגרים וספקים, היה חבר ועדת מומחים ולקח חלק פעיל בישיבותיה. בחודש אפריל 2012 מונה בן דוד לממלא-מקום סגן מנהל אגף חוזים, וביולי אותה שנה מונה לסגן מנהל האגף. באוגוסט 2014 קודם פעם נוספת, עת מונה ע"י דירקטוריון נת"י לממלא-מקום מנהל אגף רכש חוזים ולוגיסטיקה בחברה, וניתנה לו זכות חתימה על חוזים בשווי של עד 20 מיליון שקל.

האישום הראשון נגד בן דוד מייחס לו קבלת שוחד מהמודד המוסמך יוסי קורצוולד, שבתקופה הרלוונטית סיפק לנתיבי ישראל שירותי ייעוץ בתחום המדידות באמצעות עסק שבבעלותו.

לדברי הפרקליטות, "ב-3 מועדים שונים במהלך השנים 2015-2014 מסר קורצוולד לנאשם, והנאשם קיבל מידיו של קורצוולד, כסף או שווה-כסף בסכום כולל של כ-9,000 שקל, וזאת בעד משוא-פנים מצידו של הנאשם לטובת האינטרסים של קורצוולד והחברה שבבעלותו בנתיבי ישראל באופן כללי, ובעד פעולתו של הנאשם, במסגרת תפקידו בנת"י, לקידום עניינים מסוימים של קורצוולד".

כך למשל, בשנת 2014, בסמוך לראש השנה, מסר קורצוולד לנאשם מעטפה ובה 3,000 שקל במזומן. "קורצוולד מסר את הכסף בעד פעולתו של הנאשם במסגרת תפקידו כחבר וועדת מומחים - לתיקון הסכם 'יועץ בתחום מדידות ומודדים באחזקה 2013-2014' - שנחתם עם קורצוולד באופן שמועד תחילתו הוקדם למפרע; וכן בעד תמיכתו של הנאשם בוועדת מומחים".

האישום השני מייחס לבן דוד הפרת אמונים וקבלת דבר במרמה - בפעולות למען הספק מוריס בר-גיל והחברות שבשליטתו.

"בחודש אוגוסט 2010, בעת שהנאשם הועסק בשירות חברת נתיבי איילון כעוזר המנכ"ל, נפשו מוריס בר-גיל ואשתו יחד עם הנאשם ואשתו במשך 5 ימים בבורגס שבבולגריה. בהמשך, בעת שהנאשם כיהן כסגן מנהל אגף חוזים רכש ולוגיסטיקה וחבר ועדת מכרזים מומחים בנתיבי ישראל, נהג לקבל מידי מוריס בר-גיל תלושים לחג בסכומים שנעו בין 1,000 שקל ל-5,000 שקל בכל פעם. בנוסף, נהג בר-גיל לרכוש עבור הנאשם בושם ובגדים בשווי כולל של אלפי שקלים. בנוסף, במסגרת קשרי החברות ביניהם ליווה בר-גיל את הנאשם בהליך רכישת בית במודיעין, וכן סייע לו בפיקוח על עבודות בנייה שביצע הנאשם להרחבת ביתו ביישוב ניל"י".

לפי הנטען, "בהיותו מצוי בניגוד עניינים חריף, בשל יחסי החברות הקרובים האמורים עם מוריס בר-גיל, פעל הנאשם בעניינן של החברות א.מ. וסאמדש בעת ששימש חבר ויו"ר ועדת מכרזים מומחים בנת"י".

האישום השלישי נגד בן דוד מייחס לו עבירות של הפרת אמונים וסיוע לקבלת דבר במרמה - בפעולות שביצע למען יצחק (איציק) ונונו, ליאור לנקרי והחברות שבשליטתם. את כתבי האישום הגישו עורכי הדין קרן שמיר-עוז, ערן זלר, ויוראי מצלאוי מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה אשר ליוותה את החקירה.

עו"ד שרון כהנא, מנהלת מחלקת צווארון לבן במשרד עמר, רייטר ז'אן שוכטוביץ, המייצגת את ליאור לנקרי וחברת מתן, מסרה: מבלי להקל ראש בעבירות שיוחסו למרשנו, מדובר במעידה בודדת. על מרשנו עברו 3 שנים קשות, מאחר ששמו נקשר לפרשה ציבורית רחבה, ואנחנו שמחים כי לאחר שהפרקליטות שמעה בקשב רב את טיעונינו בשימוע, היא בחרה לאמץ חלק ניכר מהן, להאשימו בכתב האישום המצומצם הזה ולהסכים לסיימו בעונש מידתי ההולם את חלקו המשני בפרשה". 

עו"ד יפעת מנור-נהרי, באת-כוחו של מוריס בר-גיל, מסרה בתגובה: "כתב האישום הוגש לאחר משא-ומתן ארוך מול הפרקליטות, במסגרתו נתקבלו רבות מטענותינו, והוא משקף את חלקו המצומצם של בר-גיל בפרשה".

רקע

פרשת השחיתות בחברה הממשלתית נתיבי ישראל (נת"י - מע"צ לשעבר) היא אחת מפרשות השחיתות החמורות שנחקרו בישראל בשנים אחרונות. ב-24 באוקטובר 2017, בתום חקירה משטרתית מאומצת, הפרקליטות הודיעה כי גובשה תשתית ראייתית להתנהלות פלילית ולשחיתות עמוקה שהייתה נהוגה בנת"י במשך למעלה מעשור, במעורבות של מנהלים ועובדים ברבדים שונים בחברה, וכן במעורבותם של מתכננים, קבלנים ונותני שירות אחרים לחברה. לאור ממצאי החקירה, המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה הודיעה אז ל-30 מחשודי פרשת נת"י ול-13 חברות ספקיות שלה על החלטתה להעמיד אותם לדין פלילי, בכפוף לשימוע, בחשד לעבירות מתחום טוהר המידות, המסים, הלבנת ההון ועוד - כל אחד לפי חלקו.

בין היתר הוחלט להעמיד לדין, בכפוף לשימוע, את מנכ"ל נת"י לשעבר, אלכס ויז'ניצ'ר בגין שוחד ועבירות נוספות; את שי ברס, שכיהן גם הוא בעבר כמנכ"ל החברה, בגין מרמה והפרת אמונים; ואת ח"כ לשעבר מיכאל גורלובסקי, החשוד כי נתן שוחד יחד עם גיסו, אלכס אקרמן, לגורמים בנת"י, ובהם איגור וגנפלד, לשעבר עובד בכיר בחברה, איתן איידלמן. היום, כאמור, הוגשו כתבי האישום הראשונים בפרשה, אך כתבי אישום נוספים צפויים להיות מוגשים בתקופה הקרובה.

*** חזקת החפות: נדגיש כי ביחס לנאשמים בן דוד וקורצוולד (שלא חתמו על הסדרי טיעון) מדובר בעיצומו של ההליך המשפטי, הם מכחישים את המיוחס להם, ועומדת לזכותם חזקת החפות. גם ההליך המשפטי בעניינם של החשודים ויזניצ'ר, ברס, גורלובסקי, אקרמן, וגנפלד ואיידלמן עודנו בראשיתו, עוד לא התקבלה החלטה האם להעמידם לדין, הם מכחישים את הנטען נגדם, ושמורה להם חזקת החפות.

עוד כתבות

מייסדי Safebooks. מימין: בועז אבידן, אחיקם קאופמן וגיא בר-גיל / צילום: Safebooks

ה-AI יחליף את רואי החשבון? "יש תפקידי כספים שייעלמו אבל חייבים אדם בתמונה"

סייפבוקס של היזם הסדרתי אחיקם קאופמן גייסה 15 מיליון דולר כדי לחסוך עבודה ידנית לסמנכ"ל הכספים ● "היא לא תייתר את עבודת ה-CFO אבל בהחלט תייתר בטווח הארוך כמה משרות במחלקות הכספים"

מחבלי חמאס בעזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

המסר של ישראל לחמאס: השבת החלל החטוף רן גואילי – תנאי להתקדמות בהסכם

מעל 600 משאיות מדי יום, 5,600 טון של סיוע רפואי נכנסים לרצועת עזה ● השר שיקלי שיתף תיעוד של צבא סוריה קורא להתאחדות עם עזה - וכתב: "מלחמה היא בלתי נמנעת" ● עדכונים שוטפים

ג'ארד קושנר / צילום: Shutterstock, Alex Brandon

ג'ארד קושנר מצטרף למאבק על האחים וורנר. האם עסקת נטפליקס בסכנה?

במהלך שעשוי לאיים על עסקת נטפליקס לרכישת האחים וורנר שאושרה לאחרונה, פרמאונט מגישה הצעה נגדית ומביאה עימה חיזוק בלתי צפוי - קרן Affinity Partners שבה שותף ג'ארד קושנר ● ברקע: הסתייגות הנשיא טראמפ מהכוח הרב שהרכישה עשויה להביא לנטפליקס

שמאי רז אברהם / צילום: רון כהן

שמאים מכריעים נגד ועדות מקומיות: מעכבות תשלומים עבורנו

מספר ועדות מקומיות מעכבות תשלומים לשמאים מכריעים, בנוגע להכרעות של היטלי השבחה, ובכך מעכבות את ההליך ופוגעות ביזמים ובאנשים פרטיים, כך לפי כמה משרדי שמאים • השמאי רז אברהם: "הוועדות המקומיות מתעשרות על חשבון הנישומים"

חבילות מחו''ל בדואר ישראל / צילום: מיכל רז חיימוביץ

לקראת הכפלת הפטור ממע"מ בינואר: מי ירוויח ומי יפסיד מהמהלך?

עו"ד רז נזרי נשכר על ידי הסוחרים להגשת עתירה לבג"ץ נגד החלטת שר האוצר להכפלת הפטור ליבוא מוצרים ● במקביל, השחקנים המרכזיים בתחומי השילוח והקליטה כבר מתכוננים להסתערות של הצרכן הישראלי ● גלובס בדק כיצד ייראה שוק האונליין לאחר השינוי

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

החל מינואר: תעריף החשמל יעלה ב-1.5%

תעריף החשמל יעלה ב-1.5% - שיעור מתון ביחס לטווח שרשות החשמל הגדירה ● הספקים עדיין מחכים למסמכי ההרכב המדויק של תעריף החשמל, שישפיע על רווחיותם ● מעתה, תעריף החשמל ייקבע פעם בחצי שנה במקום פעם בשנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט לקראת החלטת הריבית; הביטקוין זינק

נעילה מעורבת באירופה ● מיקרוסופט תשקיע 17.5 בבינה מלאכותית בהודו ● האיחוד האירופי חוקר את גוגל בחשד להפרה של חוקי תחרות ● הנשיא טראמפ אישר לאנבידיה למכור שבבי AI לסין תחת תנאים מסוימים ● הביטקוין מזנק ב-4% ל-94,000 דולר, האתריום קופץ ב-8% ● מחירי הנפט יורדים על רקע המגעים המתמשכים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה

עמית גל, המפקח על הביטוח / צילום: שלומי יוסף

יועצי המשכנתאות במוקד: רשות שוק ההון בוחנת את התגמול שלהם

הרשות צפויה לפנות למספר דו־ספרתי של חברות חוץ בנקאיות כדי לקבל נתונים על שכר יועצי המשכנתאות ● ברקע: טענות בשוק על תשלומים באמצעות טיסות לחו"ל וחופשות בבתי מלון

אוניברסיטאות העילית האמריקאיות שקיבלו ציון נכשל בהתמודדות עם אנטישמיות

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: חמאס ממשיך להתחזק בעזה, ניתוח חדש של האו"ם קובע כי "בעזה יש 68 טון של פסולת בניין", והדוח שמעניק ציונים למוסדות אקדמיים בארה"ב על התמודדות עם אנטישמיות ● כותרות העיתונים בעולם

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: תדמית הפקות

משבר בהגדלות הרמטכ"ל: נתניהו שינה את דעתו, צה"ל מסרב לפשרה

לאחר פגישה לילית עם יו"ר ועדת חוץ ובטחון, בועז ביסמוט וראש המתנגדים להכשרת הגדלות הרמטכ"ל, ח"כ עמית הלוי, ראש הממשלה עבר לתמוך בפשרה מקיפה שלא כוללת את אישור ההגדלות לפנסיות הגישור ● בצה"ל דוחים את המהלך, והדיון שתוכנן בוועדת החוץ והביטחון בוטל - בעוד המועד שקבע בג"ץ להסדרת החוק מתקרב

מונית שעובדת עם TAXIGO / צילום: טקסיגו

המיזם החדש שמאיים על נתח השוק של גט טקסי

פלטפורמת המוניות והשירותים החדשה TAXIGO יוצאת לדרך וכבר גייסה 4,000 נהגים ● בשיבא מוקמת חטיבת חדשנות ע"ש איל מאיר ברקוביץ וגל מאיר איזנקוט שנפלו בעזה, המשלבת סטארט־אפים וצוותים קליניים ● אוני' רייכמן פתחה קליניקה משפטית חדשה לייצוג וסיוע לנכי צה"ל ● וגם: עשרות דיפלומטים ובכירים בתעשייה נפגשו באירוע שהוקדש לכלכלה הישראלית ● אירועים ומינויים

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: גיא סידי

קיצור הדוחות והארכת המועד לדיווחים מיידים: אלה השינויים המרכזיים שמתכננת רשות ני"ע

ספי זינגר, יו"ר רשות ניירות ערך, הכריז כי הרפורמה לגבי מבנה הדיווח של חברות ציבוריות תושלם עד סוף השנה הבאה ● השינוי המרכזי יהיה בדוח הדירקטוריון: "כיום הוא מזמין רשימת מכולת ארוכה. מהות הדוח תהיה פרק חד, ממוקד וקצר"

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

עסקת הענק עומדת לצאת לדרך: הושגו הסכמות על מתווה יצוא הגז למצרים

השותפות במאגר לוויתן ומשרד האנרגיה הגיעו לסיכום שיאפשר יצוא גז למצרים בתמורה ל-35 מיליארד דולר ● ראש הממשלה נתניהו צפוי לחתום על ההסכם ביממה הקרובה ● לגלובס נודע כי טראמפ ובכירים נוספים בממשל האמריקאי היו מעורבים בניסיונות להביא את ההסכם לאישור

באירופה מעריכים: המועד שבו ישראל תתקוף באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: מקורות דיפלומטיים באירופה מעריכים שישראל תתקוף במהלך שנה הבאה באיראן, הכותרות בגרמניה עסקו בביקור הקנצלר בישראל, ולבנון מנסים לתכנן את היום אחרי סיום המנדט של יוניפי"ל ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהפכה במוצרי החיסכון: הבנקים יורשו להציע את הפלטפורמה החדשה

אחת המחלוקות הגדולות ברפורמה המתגבשת בשוק החיסכון מתקרבת להכרעה: הבנקים צפויים לקבל אפשרות להציע את חשבון ההשקעות האחוד כבר עם ההשקה ● לאחר פרסום המסקנות הסופיות בימים הקרובים, תעבור הרפורמה לשלב החקיקה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Andrew Harnik

הפדרל ריזרב מפולג מאי פעם, צפוי להוריד הערב את הריבית

בעוד שטראמפ מחפש לו מחליף נוח, יו"ר הפד, ג'רום פאוול צפוי להכריז הערב על הורדת הריבית בארה"ב ● הסקרנות האמיתית היא לגבי תחזיות הריבית ל-2026, הפד צפוי לשדר שתהליך הפחתות הריבית יוצא להפסקה ● בתוך כך, ההתנגדות בין חברי הוועדה גוברת: חלקם מודאגים מהאינפלציה העיקשת, ושהריבית הנוכחית לא מספיקה כדי להחזיר אותה ליעד ● טראמפ לוחץ על הורדה חדה: "פאוול לא אוהב אותי"

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

אחרי 15 שנה: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שמשנה כיוון לגבי "שבע המופלאות"

אד ירדני, נשיא חברת ייעוץ ההשקעות Yardeni Research, צופה כי התגברות התחרות בקרב חברות הטכנולוגיה הגדולות תאט את קצב הצמיחה של הרווחים שלהן בעתיד, וממליץ לתת משקל־יתר לסקטורים כמו ביטוח בריאות ותעשייה ● "בפועל, עמדתנו היא שכל חברה מתפתחת להיות חברת טכנולוגיה", כתב ירדני

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

בעלי המניות של צים בדרישה לדירקטוריון: לפטר את מנכ"ל החברה

בחברת הספנות, שמתנהלת כבר שנה ללא בעל שליטה, מתפתח בשבועות האחרונים מאבק פרוקסי סוער ● צחי אברהם, אחד מבעלי המניות:"חברי הנהלה מנסים לרכוש את החברה בפחות מסך המזומנים בקופה" ● בעלי המניות קוראים לדירקטוריון להפסיק את כהונת המנכ"ל גליקמן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

השראה מהמודל האמריקאי לדוחות כספיים: כללי הדיווח לבורסה משתנים

"ועדת חמדני" לשינוי מבנה הדוחות הציגה את המלצותיה, ובראשן מעבר לדוח ממוקד של ההנהלה והארכת המועד לדיווחים מיידיים ● בשוק מברכים, אך גם מזהירים מפני תביעות שיגישו משקיעים, בעוד שיו"ר הוועדה חושש דווקא שעורכי הדין ימסמסו את הרפורמה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; ברודקום קפצה, לצד מניות שבבים נוספות

הנאסד"ק ירד בכ-0.1% ● IBM רוכשת חברת דאטה ב-11 מיליארד דולר ● תשואות האג"ח בארה"ב רשמו עליות לקראת החלטת הריבית ביום רביעי ● מנהל ההשקעות של ברקשייר האת'וויי עובר לג'יי.פי.מורגן ● מגנום, שפוצלה מיוניליבר החלה להיסחר הבוקר באירופה • טראמפ על עסקת נטפליקס - וורנר ברדרס: "זה בעייתי" • בלומברג: עליית הריבית הצפויה ביפן תרחיק משקיעים מנכסי סיכון