גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גל ראשון של כתבי אישום נגד מעורבים בפרשת השחיתות בחברת נתיבי ישראל

שמעון (שימי) בן דוד, ששימש מ"מ מנהל אגף רכש, חוזים ולוגיסטיקה בנתיבי ישראל ויו"ר ועדת מכרזים, נאשם בלקיחת שוחד, קבלת דבר במרמה ומרמה והפרת אמונים ● עוד נאשמים הספקים יוסי קורצוולד, יצחק ונונו, ליאור לנקרי ומוריס בר-גיל ● שלושה מכתבי האישום הוגשו במסגרת הסדרי טיעון; צפויים לעבודות שירות

נתיבי ישראל / צילום: תמר מצפי
נתיבי ישראל / צילום: תמר מצפי

המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה הגישה היום (ב') כתב אישום בגין לקיחת שוחד נגד בכיר לשעבר בחברת נתיבי ישראל, שמעון (שימי) בן דוד, ונגד 4 ספקים שעבדו עם נתיבי ישראל ומואשמים במתן שוחד. בנוגע לשלושה מהספקים שמואשמים הוגשו כתבי האישום בצירוף הסדרי טיעון עמם. יצוין כי החלטות בעניינם של חשודים נוספים ומרכזיים שנחקרו בפרשה צפויות להתקבל בשבועות הקרובים.

כתב האישום המרכזי הוגש לבית המשפט המחוזי מרכז נגד שמעון (שימי) בן דוד, ששימש בעבר כממלא-מקום מנהל אגף רכש, חוזים ולוגיסטיקה בנתיבי ישראל ויו"ר ועדת מכרזים (מומחים). כתב האישום מייחס לבן דוד לקיחת שוחד, קבלת דבר במרמה ומרמה והפרת אמונים. על-פי כתב האישום, בן דוד לקח שוחד ממודד שעבד מול נתיבי ישראל, זאת בתמורה לקידום ענייניו של המודד. עוד עולה מכתב האישום כי בן דוד קיבל במרמה חוזי עבודה עבור ספקים אליהם היה מקורב, וזאת תוך הסתרת מידע רלוונטי מהגורמים המאשרים בחברת נתיבי ישראל.

4 כתבי אישום נוספים הוגשו לבית משפט השלום בראשון-לציון נגד הספקים יוסי קורצוולד, יצחק ונונו, ליאור לנקרי ומוריס בר-גיל והחברות שבאמצעותן פעלו. קורצוולד הואשם כי ב-3 הזדמנויות נתן שוחד לבכיר בנתיבי ישראל. ונונו, לנקרי ובר-גיל והחברות שבאמצעותן פעלו הואשמו כל אחד בקבלת דבר במרמה ובסיוע להפרת אמונים של בכירים בנתיבי ישראל.

כתבי האישום נגד ונונו, לנקרי ובר-גיל והחברות שבבעלותם הוגשו יחד עם הסדרי טיעון שנחתמו איתם. במסגרת הסדרי הטיעון צפויים השלושה להודות בכתבי האישום כבר בדיון הקרוב שיתקיים בעניינם. הצדדים יבקשו במשותף מבית המשפט לאשר את ההסדרים, להרשיע את הנאשמים ולהטיל עליהם עונשי מאסר, שאותם יוכלו לרצות בעבודות שירות, במקרה שיימצאו מתאימים לכך על-ידי הממונה בשירות בתי הסוהר. על-פי ההסדר, על בר-גיל ייגזרו 3 חודשי עבודות שירות, ועל לנקרי וונונו ייגזרו 6 חודשי עבודות שירות. כמו כן, הצדדים יבקשו במשותף להטיל על שלושת הנאשמים קנסות בסך מצטבר של 2.5 מיליון שקל.

כתב האישום המרכזי הוגש כאמור נגד שמעון בן דוד. בן דוד החל לעבוד בנתיבי ישראל בחודש אפריל 2011. תחילה הוא שימש עוזרו של המנכ"ל שי ברס (שאף הוא נחקר בפרשה) ובהמשך עסק בניהול השוטף של יחידת מאגרים וספקים, היה חבר ועדת מומחים ולקח חלק פעיל בישיבותיה. בחודש אפריל 2012 מונה בן דוד לממלא-מקום סגן מנהל אגף חוזים, וביולי אותה שנה מונה לסגן מנהל האגף. באוגוסט 2014 קודם פעם נוספת, עת מונה ע"י דירקטוריון נת"י לממלא-מקום מנהל אגף רכש חוזים ולוגיסטיקה בחברה, וניתנה לו זכות חתימה על חוזים בשווי של עד 20 מיליון שקל.

האישום הראשון נגד בן דוד מייחס לו קבלת שוחד מהמודד המוסמך יוסי קורצוולד, שבתקופה הרלוונטית סיפק לנתיבי ישראל שירותי ייעוץ בתחום המדידות באמצעות עסק שבבעלותו.

לדברי הפרקליטות, "ב-3 מועדים שונים במהלך השנים 2015-2014 מסר קורצוולד לנאשם, והנאשם קיבל מידיו של קורצוולד, כסף או שווה-כסף בסכום כולל של כ-9,000 שקל, וזאת בעד משוא-פנים מצידו של הנאשם לטובת האינטרסים של קורצוולד והחברה שבבעלותו בנתיבי ישראל באופן כללי, ובעד פעולתו של הנאשם, במסגרת תפקידו בנת"י, לקידום עניינים מסוימים של קורצוולד".

כך למשל, בשנת 2014, בסמוך לראש השנה, מסר קורצוולד לנאשם מעטפה ובה 3,000 שקל במזומן. "קורצוולד מסר את הכסף בעד פעולתו של הנאשם במסגרת תפקידו כחבר וועדת מומחים - לתיקון הסכם 'יועץ בתחום מדידות ומודדים באחזקה 2013-2014' - שנחתם עם קורצוולד באופן שמועד תחילתו הוקדם למפרע; וכן בעד תמיכתו של הנאשם בוועדת מומחים".

האישום השני מייחס לבן דוד הפרת אמונים וקבלת דבר במרמה - בפעולות למען הספק מוריס בר-גיל והחברות שבשליטתו.

"בחודש אוגוסט 2010, בעת שהנאשם הועסק בשירות חברת נתיבי איילון כעוזר המנכ"ל, נפשו מוריס בר-גיל ואשתו יחד עם הנאשם ואשתו במשך 5 ימים בבורגס שבבולגריה. בהמשך, בעת שהנאשם כיהן כסגן מנהל אגף חוזים רכש ולוגיסטיקה וחבר ועדת מכרזים מומחים בנתיבי ישראל, נהג לקבל מידי מוריס בר-גיל תלושים לחג בסכומים שנעו בין 1,000 שקל ל-5,000 שקל בכל פעם. בנוסף, נהג בר-גיל לרכוש עבור הנאשם בושם ובגדים בשווי כולל של אלפי שקלים. בנוסף, במסגרת קשרי החברות ביניהם ליווה בר-גיל את הנאשם בהליך רכישת בית במודיעין, וכן סייע לו בפיקוח על עבודות בנייה שביצע הנאשם להרחבת ביתו ביישוב ניל"י".

לפי הנטען, "בהיותו מצוי בניגוד עניינים חריף, בשל יחסי החברות הקרובים האמורים עם מוריס בר-גיל, פעל הנאשם בעניינן של החברות א.מ. וסאמדש בעת ששימש חבר ויו"ר ועדת מכרזים מומחים בנת"י".

האישום השלישי נגד בן דוד מייחס לו עבירות של הפרת אמונים וסיוע לקבלת דבר במרמה - בפעולות שביצע למען יצחק (איציק) ונונו, ליאור לנקרי והחברות שבשליטתם. את כתבי האישום הגישו עורכי הדין קרן שמיר-עוז, ערן זלר, ויוראי מצלאוי מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה אשר ליוותה את החקירה.

עו"ד שרון כהנא, מנהלת מחלקת צווארון לבן במשרד עמר, רייטר ז'אן שוכטוביץ, המייצגת את ליאור לנקרי וחברת מתן, מסרה: מבלי להקל ראש בעבירות שיוחסו למרשנו, מדובר במעידה בודדת. על מרשנו עברו 3 שנים קשות, מאחר ששמו נקשר לפרשה ציבורית רחבה, ואנחנו שמחים כי לאחר שהפרקליטות שמעה בקשב רב את טיעונינו בשימוע, היא בחרה לאמץ חלק ניכר מהן, להאשימו בכתב האישום המצומצם הזה ולהסכים לסיימו בעונש מידתי ההולם את חלקו המשני בפרשה". 

עו"ד יפעת מנור-נהרי, באת-כוחו של מוריס בר-גיל, מסרה בתגובה: "כתב האישום הוגש לאחר משא-ומתן ארוך מול הפרקליטות, במסגרתו נתקבלו רבות מטענותינו, והוא משקף את חלקו המצומצם של בר-גיל בפרשה".

רקע

פרשת השחיתות בחברה הממשלתית נתיבי ישראל (נת"י - מע"צ לשעבר) היא אחת מפרשות השחיתות החמורות שנחקרו בישראל בשנים אחרונות. ב-24 באוקטובר 2017, בתום חקירה משטרתית מאומצת, הפרקליטות הודיעה כי גובשה תשתית ראייתית להתנהלות פלילית ולשחיתות עמוקה שהייתה נהוגה בנת"י במשך למעלה מעשור, במעורבות של מנהלים ועובדים ברבדים שונים בחברה, וכן במעורבותם של מתכננים, קבלנים ונותני שירות אחרים לחברה. לאור ממצאי החקירה, המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה הודיעה אז ל-30 מחשודי פרשת נת"י ול-13 חברות ספקיות שלה על החלטתה להעמיד אותם לדין פלילי, בכפוף לשימוע, בחשד לעבירות מתחום טוהר המידות, המסים, הלבנת ההון ועוד - כל אחד לפי חלקו.

בין היתר הוחלט להעמיד לדין, בכפוף לשימוע, את מנכ"ל נת"י לשעבר, אלכס ויז'ניצ'ר בגין שוחד ועבירות נוספות; את שי ברס, שכיהן גם הוא בעבר כמנכ"ל החברה, בגין מרמה והפרת אמונים; ואת ח"כ לשעבר מיכאל גורלובסקי, החשוד כי נתן שוחד יחד עם גיסו, אלכס אקרמן, לגורמים בנת"י, ובהם איגור וגנפלד, לשעבר עובד בכיר בחברה, איתן איידלמן. היום, כאמור, הוגשו כתבי האישום הראשונים בפרשה, אך כתבי אישום נוספים צפויים להיות מוגשים בתקופה הקרובה.

*** חזקת החפות: נדגיש כי ביחס לנאשמים בן דוד וקורצוולד (שלא חתמו על הסדרי טיעון) מדובר בעיצומו של ההליך המשפטי, הם מכחישים את המיוחס להם, ועומדת לזכותם חזקת החפות. גם ההליך המשפטי בעניינם של החשודים ויזניצ'ר, ברס, גורלובסקי, אקרמן, וגנפלד ואיידלמן עודנו בראשיתו, עוד לא התקבלה החלטה האם להעמידם לדין, הם מכחישים את הנטען נגדם, ושמורה להם חזקת החפות.

עוד כתבות

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

עסקת ענק לעידן עופר: השליטה באתלטיקו מדריד נמכרת לפי שווי של 2.5 מיליארד אירו

קרן אפולו רוכשת 55% ממניות מועדון הפאר הספרדי לפי שווי של 2.5 מיליארד אירו ● המיליארדר עידן עופר מחזיק כשליש ממניות המועדון, אותן רכש לפני 7 שנים תמורת 100 מיליון אירו בלבד, ובעקבות המהלך הפך עופר לבעל המניות השני בגודלו בקבוצת הכדורגל ● השלמת העסקה צפויה ברבעון הראשון של שנת 2026

שבוע המסחר המקוצר בתל אביב נפתח במגמה חיובית / צילום: Shutterstock

46 שיאים מתחילת השנה: הבורסה בתל אביב התנתקה מוול סטריט, וזה השתלם למשקיעים

מהלך העליות המשמעותי של הבורסה המקומית, ששברה את השיא פעם אחר פעם בשנה האחרונה, חושף את העובדה כי בשנים האחרונות היא מתנהלת במתאם נמוך לשוק האמריקאי ● מה גרם להיפרדות בין השתיים, אילו מניות דוחפות את מדדי תל אביב והאם המגמה החיובית צפויה להימשך

חיילים אוקראינים מתכוונים לשיגור רחפן מתוצרת מקומית / צילום: Reuters, Dmytro Smolienko

ההשקעה החמה של עולם הטכנולוגיה: כטב"מים שצמחו במוסכים מאולתרים

מאז הפלישה הרוסית ב־2020, מאות יזמים באוקראינה הפכו מחסנים מאולתרים למרכזים לפיתוח נשק מתקדם ● כעת, משקיעים מהמערב מזדרזים להזרים הון לחברות שצמחו מהחזית ● אבל מאחורי ההתלהבות מסתתר גם שוק צפוף, מסוכן - ומאבק הישרדות על כל דולר

הדיון בבג''ץ על חקירת ההדלפות משדה תימן / צילום: צילום מסך

האולטימטום של בג"ץ ללוין ולפרקליטות: הסכמות על זהות המפקח לחקירת הפצ"רית עד חמישי – או פסק דין

שופטי העליון דן בעתירה נגד החלטת לוין למנות את נציב תלונות הציבור לשופטים, שאותו מינה לתפקיד, לממונה על חקירת הפרשה ● הדיון עסק בעתירה נוספת, היוצאת דווקא נגד פיקוח הפרקליטות על החקירה ● היועמ"שית על מינוי קולה: "אין תקדים להתערבות פוליטית כזו"

ריבית על העו''ש. חודש ספטמבר רשם עליות קליות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סוגרים את הכסף בפיקדון לשנה? זה מה שהבנקים מציעים

לפי נתוני בנק ישראל, הציבור שהפקיד את כספו בספטמבר האחרון לתקופה של שנה-שנתיים בריבית קבועה רשם ריבית ממוצעת של 3.88% ● מדובר בשיפור קל ביחס לחודש הקודם, אך רמה נמוכה משמעותית מזו שנרשמה בשנה שעברה ● בינתיים, הציבור ממשיך להיות מאוהב בחשבון העו"ש שלו

אילן סיגל, מנכ''ל פלאפון ו-yes / צילום: רמי זרנגר

פלאפון מעלה את הצעת הרכישה של הוט מובייל, ומציבה למוכרת דדליין

פלאפון מעדכנת את ההצעה שלה כלפי מעלה ב-100 מיליון שקל, לאחר שאתמול דווח כי קבוצה של גופים מוסדיים בראשותה עומד יו"ר בזק לשעבר, גיל שרון, בוחנת השתלטות על חברת הוט מובייל לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל ● החברה מציעה לרכוש את הוט מובייל בסכום של עד 2.1 מיליארד שקל, ומציבה לאלטיס דדליין של חמישה ימים

פקקים באיילון / צילום: בר לביא

החל מינואר: המסים על רכבים חדשים יטפסו באלפי שקלים

מס הקניה על רכב חשמלי יעלה ל-52%, והטבת "המס הירוק" על כל סוגי הרכב תתכווץ ב-750 שקל, אבל שווי השימוש למקבלי רכב צמוד "ירוק" לא ישתנה ● גם תקרת ההטבה השקלית תרד מ-35 אלף שקל כיום ל-30 אלף שקל בלבד

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר

השכירות ארוכת הטווח תדעך? ההצעה שתשנה את הכללים בענף

חוק ההסדרים קובע כי כל תוכנית שכוללת דיור להשכרה ארוכת טווח, תעבור בחינה אצל השמאי הממשלתי ● המשמעות: ביטול כמעט מוחלט של מסלול "דירה להשכיר" ● ומי עשוי להרוויח

צילום: Shutterstock, Pavel Kubarkov

אין שר בריאות, ועדת סל התרופות משותקת: איך ניתן לתקן את המצב?

סל התרופות אמור להתעדכן בינואר, אבל בהיעדר שר בריאות הוועדה שדנה בו טרם התכנסה וחולים רבים בחוסר ודאות ● יוזמה חדשה מבקשת להסדיר את פעילות הוועדה ולהגדיר תוספת תקציב קבועה ● גורמי בריאות בכירים תומכים אבל מזהירים מזעזוע גדול מדי

שמוליק רופא, מנכ''ל ריט 1 / צילום: נטי לוי

ריט 1 רכשה 45% ממתחם סיפולוקס בכ-127 מיליון שקל

מתחם סיפולוקס משתרע על שטח של כ-4 דונם ברחוב יגאל אלון בצמוד לדרך השלום ● במקום יוקם מגדל לתעסוקה ומסחר בהיקף של 54 אלף מ"ר, אך השותפים יצטרכו לשלם לעיריית תל אביב דמי חכירה בגובה 324 מיליון שקל

רמת גן / צילום: Shutterstock, Noa Ratinsky

קבלן נפסל ממכרז של תאגיד מים - בגלל מידע שדלף מתאגיד אחר

מכרז של עשרות מיליוני שקלים בתאגיד המים של אזור השרון מסתבך: החברה הזוכה טוענת שמידע עסקי חסוי שלה דלף והועבר לידי מתחרה שניסתה לפסול את זכייתה ● איך יושפע המכרז?

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל שובר שיא חדש והמומחים תוהים: לאן הוא יכול להגיע

התחזקות השקל, לצד הרגיעה הביטחונית והאופטימיות בוול סטריט, מחזקות את ההערכות שבנק ישראל יפחית ריבית בהחלטה הקרובה ● מדד המחירים לצרכן שיתפרסם ביום ו' יהיה גורם מכריע

חמשת היזמים של טנזאי - פבל גורביץ, אריאל צייטלין, עפרי זיו, איתמר טל, וענר מזורסקי / צילום: אלעד מלכה

היזמים הסדרתיים מציגים: גיוס סיד גדול במיוחד לחברת סייבר שהקימו לפני חצי שנה

חצי שנה אחרי הקמתה, חברת הסייבר הישראלית טנזאי מכריזה היום (ג') על גיוס של 75 מיליון דולר ● הגיוס נעשה בסבב סיד - סבב גיוס ראשוני בתחילת דרכה של חברה - והוא מהגדולים שנראו עד כה בענף ● חמשת היזמים הוותיקים מבקשים לשנות את תחום השירותים בסייבר: "יש כאן הזדמנות אדירה"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

"לא אכתוב עוד את הדוח השנתי": באפט נפרד מהמשקיעים עם הרהורים על מזל וזיקנה

בגיל 95, לאחר שישה עשורים בראש ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי, וורן באפט נפרד מתפקיד המנכ"ל ומעביר את הניהול לגרג אייבל ● גלובס מציג את עיקרי מכתב הפרידה, בו באפט חושף כיצד יחלק את הונו העצום, מהרהר בעתיד החברה ובערך המניה, ומותיר למשקיעים שיעור אחרון בצניעות, אחריות ואופטימיות

בורסת פרנקפורט / צילום: ap, Martin Meissner

עליות באירופה; מניית סופטבנק ירדה ב-3.5% בטוקיו

עליות קלות בחוזים בוול סטריט: סוחרים מפנים את תשומת הלב מהטכנולוגיה למגזרים אחרים ● בלומברג: אסטרטגיית ה-carry trade חוזרת והדולר שוב אטרקטיבי ●  מייקל בארי מזהיר: ענקיות הטכנולוגיה מנפחות רווחים ● אסטרטגים בוול סטריט אופטימיים בעקבות סיום השבתת הממשל

רג'פ טאייפ ארדואן, נשיא טורקיה / צילום: ap, Achmad Ibrahim

הצעד של ארדואן נגד ישראל: איסור משלוחי מוצרים עם כיתוב בעברית

למרות הפסקת האש, טורקיה מחריפה את המדיניות הכלכלית נגד ישראל בגלל הזעם על המלחמה בעזה וסיכול כניסת כוחות טורקיים ● השיטה החדשה: הגבלת סחורות הכוללות כיתובים בעברית

ערן זינמן ורועי מן, מנכ''לים משותפים במאנדיי / צילום: נתנאל טוביאס

בכיר במאנדיי על המניה: "לפעמים אי אפשר לנצח מומנטום בשוק"

תחזית צמיחה מתונה הובילה לצניחת מניית מאנדיי, אף שחברת התוכנה מציגה תוצאות פיננסיות חזקות ● במקביל למעבר ללקוחות ולארגונים גדולים יותר ולשילוב הבינה מלאכותית במוצריה, בתי ההשקעות חלוקים – אופנהיימר נזהר, ג’פריס אופטימי

חיילי מילואים בצפון הארץ / צילום: דובר צה''ל

הפשרה שמקדמת את נקודות הזיכוי ממס ללוחמי המילואים

יו"ר ועדת הכספים דרש לכלול בחבילת ההטבות גם משרתים ששכרם נמוך מכדי ליהנות מנקודות זיכוי ממס, והגיע להבנות עם האוצר על הרחבת החוק ● בין ההסכמות: קיבוע התשלום המינימלי של 321 שקל ליום מילואים, אשר היה נהוג במהלך המלחמה ● העלות הצפויה: כחצי מיליארד שקל בשנה

''אחרי 7 באוקטובר כבר אין שאלה בדבר נחיצות צבא היבשה''. כוחות חי''ר בעזה / צילום: דובר צה''ל

144 מיליארד שקל: המלחמה נגמרה, אבל המאבק על תקציב הביטחון נמשך

המאבק הינו בעיקר על גובה תוספת הביטחון השוטף שתקבל מערכת הביטחון, לאור ההבנה ששגרת הביטחון החדשה תהיה אינטנסיבית הרבה מזו שלפני 7 באוקטובר 2023 ● הפערים מול עמדת משרד האוצר גדולים מאוד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, קורוויב ב-16%

נאסד"ק ירד ב-0.2%, דאו ג'ונס זינק במעל ל-1% ● אנבידיה ירדה לאחר שסופטבנק חשפה היום כי מכרה את כלל החזקותיה בחברה, בשווי של 5.83 מיליארד דולר ● הסנאט האמריקאי אישר אתמול הצעת חוק לסיום השבתת הממשל ● ישראליות בוול סטריט: לייבפרסון וקלטורה זינקו בעקבות הדוח הרבעוני ● הביטקוין מתקשה להתאושש, מתחת ל-104 אלף דולר ● נעילה חיובית באירופה