גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גיליון הציונים של הלמ”ס: נתניהו וכחלון ניווטו לתוך המערבולת

נתוני הצמיחה והגירעון המאכזבים שפרסמה היום הלמ"ס מהווים אתגר עצום לשר האוצר ולממשלה הבאה שתוקם לאחר הבחירות • נראה שאחרי שבע שנים טובות, השמיים מעל הכלכלה הישראלית מתחילים להתקדר

בנימין נתניהו ומשה כחלון/ צילום:  אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות
בנימין נתניהו ומשה כחלון/ צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

נתוני הצמיחה והגירעון הממשלתי שפרסם היום (ב') הלמ"ס מהווים אתגר עצום לממשלה הבאה ובייחוד לשר האוצר הבא. יותר מכך הם רומזים שהטריק המתוחכם של הורדת מיסים כבר לא מצליח להגדיל הכנסות - אם כבר להפך. נראה שדוח הלמ"ס לשנת 2018 יכול לשמש גם כגיליון הציונים של הממשלה בתחום המקרו כלכלי. שני הנתונים החשובים - הצמיחה והגירעון - שפורסמו היום מלמדים עד כמה רחוקים ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר שלו משה כחלון מהיעדים שהם קיוו להם.
לפי הלמ"ס, המשק הישראלי צמח ב-2018 בקצב נמוך מהצפוי, של 3.2%, והגירעון של המגזר הממשלתי יגיע ל-3.4% מהתוצר. אלה נתונים מאכזבים; התחזיות המעודכנות לצמיחת המשק ב-2018 עמדו על 3.4%. במהלך השנה כבר הועלתה התחזית בידי חטיבת המחקר של בנק ישראל וגופים נוספים ל-3.7%.

הגירעון גדל

נתוני הגירעון שצופה הלמ"ס גבוהים מאלה שצפה האוצר, שהעריך כי הגירעון ההממשלתי השנה ינוע בין 2.9% ל-3.1%. יש לציין כי הלמ"ס משתמשת בהגדרות שונות מאלה של האוצר למדידת הגירעון במגזר הממשלתי ומכלילה בתוך הנתון גם את המוסד לביטוח לאומי, בתי החולים, האוניברסיטאות והשלטון המקומי. בשנה שעברה עמד הגירעון על-פי הגדרות הלמ"ס על 1% מהתוצר ואילו הגירעון הממשלתי, כפי שמודד אותו האוצר, עמד על 2% מהתוצר. בלמ"ס מסבירים את הזינוק בגירעון השנה בירידה בהכנסות מגביית מיסים, שהיו נמוכות השנה בכ-2 מיליארד שקל לעומת ההכנסות ב-2017.

עוד עולה מנתוני הלמ"ס כי סך ההוצאות השוטפות במגזר הממשלתי עלה השנה ב-4.6% לאחר עלייה של 6.2% ב-2017. ההוצאה לצריכה ציבורית, שמהווה 60.3% מסך ההוצאות השוטפות של המגזר הממשלתי, עלתה בשנת 2018 ב-5.7% במחירים שוטפים. הוצאות הריבית על החוב הציבורי עלו ב-7.3%. המאזן הכולל של המגזר הממשלתי, המתקבל כסיכום של המאזן בחשבון השוטף והמאזן בחשבון ההון, הסתכם כאמור ב-2018 בגירעון של 3.4% מהתוצר בהשוואה ל-1% בשנת 2017.

הסיבה להורדת נתוני הצמיחה היא עדכון כלפי מטה של נתוני הצמיחה בשלושת הרבעונים הראשון של השנה, לאחר שהתקבלו נתונים מעודכנים וחלשים יותר בנוגע ליצוא הישראלי במחצית הראשונה של השנה ולגבי ההשקעה בנכסים קבועים ברבעון השלישי של השנה. נתונים מנוכי עונתיות על התפתחות התוצר לפי רבעונים מראים שברבעון השלישי של שנת 2018 עלה התוצר ב-2.1% (2.3% באומדן הקודם), לאחר עלייה של 0.8% ברבעון השני ו-4.3% ברבעון הראשון של 2018 בחישוב שנתי. הלמ"ס לא פרסמה את נתוני הצמיחה לרבעון הרביעי של השנה מאחר שהם עדיין לא סופיים. ב-2017 עלה התוצר המקומי הגולמי במחירים קבועים ב-3.5% וב-2016 נרשמה עלייה של 4%.

הפער בפריון לא נסגר

הישג אחד גדול יש לממשלה ובעיה אחת גדולה. ההישג הוא הורדת החוב הממשלתי במשך עשור שלם, למרות כל המשברים העולמיים. ישראל היא אחת המדינות הבודדות בעולם שעשתה זאת, הודות למדיניות תקציבית אחראית, שהחלה בתקופתו של בנימין נתניהו כשר אוצר ונמשכה ברציפות עד היום. בעיה אחת גדולה יש למשק הישראלי והיא הפריון של העובד הישראלי, שנמוך ב-25% מהפריון של העובד הממוצע ב-OECD וב-40% מהפריון של העובד האמריקאי.

ממשלת נתניהו-כחלון סוגרת ארבע שנים עם בשורות מדאיגות בשני הנושאים המרכזיים האלה. ב-2018, לראשונה זה יותר מעשור, הגירעון הממשלתי מאיים להדביק את קצב הצמיחה של המשק. שר האוצר מחלק, הצרכים הולכים וגדלים והטריק של הורדת מיסים כאמור כבר לא עובד. זה אומר שמגמת הורדת החוב הממשלתי תיעצר. אלה חדשות רעות מבחינת דירוג האשראי של ישראל, כיוון שירידת החוב הייתה השיקול העיקרי להעלאת הדירוג בידי S&P בקיץ האחרון.

במקביל מתברר מנתוני הלמ"ס שהפריון של העובד הישראלי צמח השנה (כמו גם ב-2017) בקצב נמוך יותר מזה של העובד הממוצע במדינות המפותחות. זה אומר שהפער בין ישראל למועדון המדינות העשירות המשיך לגדול.

דוח העוני שמפרסם היום הביטוח הלאומי מצביע על ירידה באי השוויון, גידול בהכנסה של העשירונים הנמוכים וקיטון של 23 אלף במספר הילדים העניים בישראל ב-2018. זה הישג ענק כי הוא הושג אף שקו העוני עלה ומספר הילדים בישראל גדל בכ-40 אלף. כחלון ימנף מן הסתם את הנתונים האלה בדרך לקלפי - ולמזלו הבחירות קרובות. כי הישגים כאלה לא יחזיקו מעמד לאורך זמן. אי אפשר להגדיל הכנסה ולצמצם פערים בזמן שהפריון דורך במקום. אי אפשר להמשיך לרדת במדד ג’יני לאי-שוויון בהכנסות ובו-בזמן לעלות במדד לאי-שוויון בפריון בין העובד הישראלי לעובד במדינות העשירות.

הבעיה ש-2018 איננה חד-פעמית. היא יותר אקורד פתיחה מאשר אקורד סיום. רוב הסיכויים שהשנים הבאות ייראו יותר כמו 2018 מאשר כמו השנים שקדמו לה. אווירת הפופליזם בכנסת מגבירה את הלחץ להוריד מיסים ולהגדיל הוצאות - וייתכן מאוד שכחלון היה רק גרסה עדינה למה שצפוי לנו בהמשך. עליית שיעור הערבים והחרדים בשוק העבודה, ככל שהיא מבורכת, מקטינה את הפריון כל עוד הם אינם משתלבים במשרות בתעשיות המתקדמות. וזה עוד מבלי שדיברנו על הסערה הגלובלית שמשתוללת בחוץ.

זה טבעי שאחרי שבע שנים טובות השמיים מעל הכלכלה הישראלית מקדירים. רק שבמקום להיכנס לכוננות ספיגה, נדמה שקברניטי הספינה ניווטו אותה היישר לתוך המערבולת.

הוצאה לצריכה פרטית עלתה ב-4.1%

האוכלוסייה בישראל גדלה בשנת 2018 ב-2% כך שהתוצר המקומי הגולמי לנפש עלה ב-1.2% לאחר עלייה של 1.5% בשנת 2017. התוצר לנפש בשנת 2018 הסתכם ב-148.6 אלף שקל, או 41.4 אלף דולר, במחירים שוטפים. לשם השוואה, לפי נתוני OECD עלה התמ"ג לנפש בארצות הארגון ב-1.9% בממוצע השנה. על כך נמסר מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כי מדובר באומדנים מוקדמים לסיכום שנת 2018, שנערכו בלשכה על בסיס נתונים של 9 עד 11 חודשים והערכות לחודשים החסרים. בלמ"ס מדגישים כי האומדן מבוסס על מקורות נתונים שאינם שלמים ו/או צפויים להתעדכן ע"י ספקי הנתונים השונים. האומדן השנתי הבא שיתבסס על נתונים שלמים יותר יתפרסם ב- 10 במארס 2019.

מפילוח נתוני הצמיחה לרכיבים עולה כי בשנת 2018 עלתה ההוצאה לצריכה פרטית ב-4.1%, לאחר עלייה של 3.4% ב-2017. בניכוי גידול האוכלוסייה ב-2.0% עלתה ההוצאה לצריכה פרטית לנפש ב- 2.1%. ההוצאה לצריכת מוצרים בני קיימא עלתה ב-6.7% לנפש, ההוצאה לצריכת מוצרי בני קיימא למחצה (הלבשה, הנעלה וכד’) עלתה ב-2.5% לנפש וההוצאה לצריכה שוטפת (מזון, דיור, דלק, שירותים וכדומה) עלתה ב-1.3% לנפש. ההוצאה לצריכה ציבורית עלתה השנה ב-4.0%, בהמשך לעלייה של 3.4% ב-2017. העלייה בהוצאה לצריכה ציבורית ב-2018 משקפת עלייה של 4.7% בהוצאה לצריכה אזרחית ו-1.6% בצריכה הביטחונית. 

ההשקעות בנכסים קבועים עלו השנה ב-2.7%, לאחר עלייה של 3.0% בשנת 2017. העלייה משקפת עליות בבנייה שלא למגורים ועבודות בנייה אחרות, בהשקעות במוצרי קניין רוחני (מו"פ, תוכנה וחיפושי נפט וגז), בהשקעות במכונות וציוד וכלי תחבורה וירידה בבנייה למגורים.

יצוא הסחורות והשירותים עלה בשיעור של 4.0%, בהמשך לעליה של 5.1% ב-2017. יצוא הסחורות והשירותים ללא יהלומים וחברות הזנק עלה ב-3.9% לאחר עלייה של 7.3% בשנת 2017.

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק