גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחפשים תרופה לירידות: ברוכים הבאים לסקטור הפארמה

מנועי הצמיחה החזקים של מגזר הפארמה מעניקים לו יתרון וחסינות יחסית בזמנים של תנודתיות או האטה עולמית ● קרנות הסל IHE ו-XPH מעניקות חשיפה למניות הפארמה הגדולות בארה"ב, בניסיון ליהנות מהתשואה העודפת שמאפיינת אותן בתקופות כמו זו הנוכחית

מעבדת פארמה / צילום: shutterstock
מעבדת פארמה / צילום: shutterstock

ככל שהצמיחה הכלכלית הגלובלית מורידה הילוך (או שניים), והחששות מפני מיתון שלחו את השווקים לסחרור בשלושת החודשים האחרונים (למרות רווחי החברות החזקים), הענפים שבבעלותם מנועי צמיחה ארוכת-טווח זכאים לפרמיה.

סקטור הפארמה נמנה לדעתנו עם קבוצה זו, והוא צפוי להציג תשואת יתר מול השוק הרחב בזמן האטה גלובלית (כמו בשווקים הדוביים הקודמים). הנראות הגבוהה לרווחיות של חברות אלה, וחסמי הכניסה הגבוהים (כלומר, תקציבי מו"פ מסיביים), הביאו היסטורית לתשואות יציבות, בסיכון נמוך מזה של סקטורים מתחרים, בזמן תנודתיות גבוהה.

קרן הסל iShares Pharmaceuticals (סימול: IHE) של בלקרוק מציע חשיפה רחבה לחברות הפארמה הגדולות בארה"ב. ביצועי הקרן היו נמוכים מעט ממדד הייחוס S&P 500, עם תשואה שלילית כוללת מתחילת השנה של 11.7% לעומת מינוס 7.8% עבור מדד S&P 500.

שלוש התפתחויות המדגישות את ההזדמנות ארוכת-הטווח של השקעה בתחום הן מגמות דמוגרפיות חיוביות, שכן כל האזורים בעלי המשמעות הכלכלית (ארה"ב, אירופה, סין, יפן) מזדקנים במהירות; מיצוב מתאים להגנה ממשבר; וצמיחה חזקה בתחומים כמו אימונו-אונקולוגיה.

הזדקנות אוכלוסיות גלובליות

האוכלוסיות בכל השווקים המפותחים העיקריים מזדקנות בקצב גובר. מגמה זו מגדילה באופן משמעותי את הביקוש למוצרים פרמצבטיים בטווח הקרוב והארוך. כדי להבין את סדרי הגודל, נשווה את שיעור האוכלוסייה מעל גיל 65 בעולם ב-2018 לזה שב-2010. בארה"ב, 16% לעומת 13.1%; במערב אירופה 20% לעומת 18%; במזרח אירופה 17.5% לעומת 14.5%; בסין 11.3% לעומת 8.6%; וביפן לא פחות מ-28.4% לעומת 22.8%.

ההוצאה על תרופות בארה"ב על פני טווח זה גדלה אף יותר משיעור הזדקנות האוכלוסייה: מכירות תרופות אתיות צמחו ב-60% ל-441 מיליארד דולר ב-2017 מ-275 מיליארד דולר ב -2010, בעוד שמכירות מוצרים גנריים כמעט שילשו עצמן ל-253 מיליארד דולר מ-93 מיליארד דולר (נתונים ברוטו לפני הנחות). ככל שהעולם ממשיך להזדקן, המניות הפרמצבטיות הגדולות בארה"ב נהנות מרוח גבית, התומכת בצמיחה וברווחים.

עמדה הגנתית

מניות הפארמה הציגו בתקופות של ירידות היסטוריות בשוק ביצועי יתר מול מגזרים אחרים. התנהגות זו נובעת מהקשר הנמוך יחסית שלהן עם מנועים כלכליים כמו צמיחת התמ"ג והוצאות הצרכנים.

שירותי בריאות לרוב אינם מותרות. בשלוש התקופות האחרונות של ירידות בשוק האמריקאי הציגה תעודת IHE תשואת יתר על ה-S&P 500. בשנים 2008-2009 הראתה IHE תשואה שלילית כוללת של 13.6%, לעומת מינוס 35.7% ב-S&P 500 (תשואת יתר של 22%); בשנת 2011 תשואה של 20.4% לעומת 2.8% (17.6%+); ובשנת 2015 תשואה של 10.5%% לעומת 1.2% (9.3%+).

תחומי הצמיחה באימונו-אונקולוגיה

חברות התרופות בארה"ב המובילות בעולם מפתחות ומשווקות טיפולי סרטן ביולוגיים בשם immunotherapies. טיפולים אלה מייצגים פריצת דרך בטיפול בסרטן, שבו המערכת החיסונית של הגוף מגורה כדי להילחם בתאי הסרטן.

שני התחומים אשר הראו צמיחה במיוחד כוללים אנטי-PD1 וטיפולי מיאלומה נפוצה. טיפולי PD1 (של Opdivo של Bristol Myers Squibb ושל Keytruda של Merck) צפויים לגדול למכירות של 21 מיליארד דולר מ-6.3 מיליארד דולר בשנת 2016. טיפולים בשלב מוקדם יותר, כמו CAR-T של קייט פארמה (נרכשה על-ידי גלעד עבור 11.9 מיליארד דולר) צריכים להניע את הרגל הבאה של הצמיחה.

מרכיבי הקרן

קרן הסל IHE מבוססת על Dow Jones U.S. Select Pharmaceuticals Index, מדד המייצג מגוון רחב של החברות הגדולות ביותר בתחום הפארמה בארה''ב. החזקות משמעותיות כוללות את הענקית JNJ (מהווה 11.9% מהחזקות הקרן), מתחרה שלה פייזר  (10.8%) וחברת הגנריקה מיילן (3.1%).

בשנת 2017, כ-52% מהכנסות של חברות אלו הגיעו מארה''ב ו-48% משאר העולם. הקרן נסחרת כיום במכפיל רווח לשנת 2019 של 13.7, פרמיה קטנה מול 13.6 של מדד S&P 500. משקלים אלה בקרן הסל נותנים חשיפה יחסית גדולה לחברות היותר יציבות ומבוססות.

חשיפה למניות פארמה בארה''ב

משקיעים המעוניינים בהשקעה במניות הפארמה הגדולות בארצות הברית יכולים לבחור בין שתי קרנות: iShares Pharmaceuticals ETF (סימול: IHE) של בלקרוק ו-SPDR S&P Pharmaceuticals (סימול: XPH) של State Street.

ההבדלים העיקריים בין שתי הקרנות הם מדד הייחוס ומתודולוגיות השקלול: המניות הנכללות ב-IHE נמנות עם Dow Jones U.S. Select Pharmaceuticals Index לפי שווי שוק, ו-XPH מחזיקה במניות המרכיבות את S&P Pharmaceuticals Select Industry Index במשקל שווה.

מתחילת השנה הציגה IHE תשואה כוללת של מינוס 11.7% מול מינוס 18.1% ב-XPH. קרן IHE גדולה יותר, והיקף נכסיה המנוהלים הוא כ-336 מיליון דולר לעומת 238 מיליון דולר ב-XPH.

במונחי דמי ניהול, XPH מעט יותר זולה מ-IHE, עם 0.35% לעומת 0.43%, בהתאמה. שתי הקרנות מחזיקות מספר דומות של מניות: IHE מחזיקה כיום ב-47 ו-XPH מחזיקה ב-45 מניות. קרן IHE הושקה במאי 2006 ו-XPH ביוני 2006.

הכותבים הם מנכ"לית משותפת ואנליסט בבית ההשקעות אופנהיימר. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון