גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא בכל יום עולה על מסלול המרתון רצה כמו עידית שלינגבאום

עידית שלינגבאום, מתמודדת עם מקבץ של קשיים, מחלות ומגבלות, זכתה השנה למחווה יוצאת דרך מהנהלת מרתון ישראל: מרתון טבריה יהיה הראשון שבו אושרה לרץ חריגה של שעה בלו"ז

מרתון טבריה / צילום: מרתון ישראל
מרתון טבריה / צילום: מרתון ישראל

מרתון טבריה, המרתון הוותיק ביותר בישראל שמתקיים מחר בפעם ה-42 ופותח את עונת המרוצים העירוניים (אחריו מרתון תל אביב בפברואר ומרתון ירושלים במארס) יארח ב-42 הקילומטרים שלו כ-5,000 רצים ורצות מהארץ ומהעולם. אחת מהן, עידית שלינגבאום, זכתה במחווה יוצאת דופן מהנהלת המרתון: זו הפעם הראשונה שאושרה לרץ או רצה חריגה של שעה בלו"ז, כדי לאפשר לה לסיים.

לא בכל יום עולה על מסלול המרתון רצה שנאלצת להתמודד עם מקבץ בלתי נתפס של מגבלות וקשיים בעת ובעונה אחת, ולמרות זאת לא מוותרת ונאבקת, בעיקר מול עצמה. כזו היא עידית שלינגבאום (45), שהיקום מעמיד אותה במבחנים פעם אחר פעם.

הסיפור של שלינגבאום יכול להיות סיפורם של שלושה אנשים ויותר. "כשהייתי צעירה, לא אהבתי לרוץ" היא מספרת, "גם לא הייתי מהרזות, כך שריצה למרחקים נראתה לי סיוט", ולמרות זאת, מסלול החיים ומסלול הריצה התחברו, קצת בעל כורחה, עד שהריצה הפכה לקרש הצלה.

את מסע חייה הבוגרים היא החלה בהתמודדות עם טרגדיה אישית, וזה נמשך במורכבות משפחתית שבגללה "הייתי עסוקה ב'מסביב של החיים' ולא בעצמי. "ניסיתי להתאמן בחדר כושר, אבל הייתי גדולה מדי וזה לא התאים לגוף ולרמת הכושר הירודה שלי, אז נפצעתי ועזבתי. כחלופה הציע לי בעלי להצטרף לקבוצת ריצה, והתאהבתי".

"נישקתי את המדליה"

שלינגבאום החלה בקטן, אימון בשבוע, ועלתה לפעמיים כשהוצע לה לרוץ חמישה קילומטרים. "זה היה מתסכל", היא משחזרת, "לא יכולתי לרוץ בקצב כמו כולם כי הייתי שמנה. כשכולם עשו שישה סיבובים, אני עשיתי שלושה והגעתי עם הלשון בחוץ. תוכנית האימונים לא התאימה לי ולמרות שעמדתי בתחרות ורצתי חמישה קילומטרים, שוב נפצעתי".

עם ההחלמה, חזרה עם מטרה נוספת: לרוץ עשרה קילומטרים, אך המאמן טען שבשל משקלה זה לא אפשרי. התוצאה הייתה הפוכה. "כשאומרים לי 'לא', זה מפעיל לי את הטריגר. אז התחלתי להתאמן לבד, אלא שלא ידעתי כלום. לא הייתה לי תוכנית אימונים, לא אכלתי נכון והייתי מסיימת אימון מעולפת. ובכל זאת התכוננתי לריצה בטבריה לפני ארבע שנים".

האתגרים לא הרפו. חודשיים לפני התחרות התבשרה שהיא חולה בהלופיציה, מחלה שנובעת מסטרס וגורמת לאיבוד שיער בגוף ועייפות יתר. "טופלתי בסטרואידים וסבלתי, וכדי להתמודד ברחתי החוצה לריצה. לקראת סבב הטיפולים השני החלטתי לא לוותר, וכשהתבשרתי כמה ימים לפני הריצה שהטיפול עובד, הגעתי לטבריה מאושרת. רצתי, קיבלתי מדליה, נישקתי אותה, ובכיתי".

 עידית שלינגבאום / צילום: מרתון טבריה

מכאן היא בחרה להמשיך לרוץ, אך הפעם עם מאמן, וגם זה היה אתגר: "אף אחד לא הבין את הצרכים המורכבים שלי, כי הריצה שלי שונה בקצב. החלפתי מאמנים שגרמו לי נזקים. לא אכלתי טוב, לא שמרתי על המשקל, ובעקבות תחרות נוספת הגעתי לפריצת דיסק בגב שהשביתה אותי עד כמעט שיתוק".

הנזק הכבד היווה נקודת מפנה. "את השיקום עברתי בזכותה של גלית ברנר, פיזיותרפיסטית המתמחה בעמוד שדרה", היא אומרת. "זה היה טיפול ארוך וכואב. הייתי במיטה כל הזמן ובכיתי, כי חרב עולמי. כשגלית אמרה לי באחד המפגשים שכדי לרוץ אני צריכה ללכת, החלטתי שמספיק לבכות, שאני לא שוקעת במרה שחורה, ולמרות כאבי התופת מתחילה מחדש, עד שחזרתי לרוץ".

ברנר חיברה אותה עם תומר ניסני, מאמן העוסק בשיקום, שהיה הראשון לזהות את מגבלותיה: חוסר יציבות, שרירים חלשים, משקל יתר ועוד, ולהרכיב עבורה תוכנית עבודה מודולרית. מה זה אומר? "תוכנית האימונים משתנה בהתאם למצב הגופני והרגשי שלי, והוא כל הזמן קשוב לצרכים ועושה התאמות. הוא גם הכין אותי מנטלית ואמר לי שאוכל לרוץ גם מרתון. וזה היה מדהים. תוך שנה וחצי רצתי חצי מרתון באמסטרדם - ולא הפסקתי לבכות. לפני שנתיים נרשמתי למרתון טבריה, כשאני בכושר והגוף במצב טוב, אבל אז המחלה התפרצה שוב, הרגשתי לא טוב ונאלצתי לעצור אימונים ולשנות תוכניות".

לרוץ עם דמעות

המצב, התברר, היה חמור יותר. את ניתוח החירום הצליחה לשכנע את הרופאים לדחות, כדי שתוכל להשתתף בחצי מרתון ברלין. הסאגה התארכה מעבר לצפוי, הקושי התגלה כגדול אף יותר, ולווה בתוכנית שיקום ארוכה. היא יצאה לדרך כשהיא מלווה בניסני ובתזונאי יאיר להב, כדי לרדת שוב במשקל.

"התחלתי מאפס, כי כל העבודה שהשקענו ירדה לטמיון והגבתי כמו זקנה בת 80. מיררתי בבכי מרוב תסכול. הגוף לא שיתף פעולה, אבל תומר הכין תוכנית חדשה ומתאימה, חיזקנו את הגוף ואת הגב, וכל זאת כשאני מתמודדת עם המחלה, אבל גם עם בית וחיים ועבודה. המשכתי להתאמן, וכבר 39 חודשים שאני מתאמנת למרתון. רצה בגשמים נוראים, בחום כבד ואפילו בשלג, בחופשה. בכל שבת בחודשים האחרונים אני יוצאת לרוץ בשעה אחת בלילה ומסיימת בשבע בבוקר 30 קילומטר, כדי שהגוף יכיר את המרחק והעומסים".

מה את אומרת לעצמך בכל השעות האלה?

"אני מנהלת המון שיחות עם עצמי. כשהאימון קשה, אני סופרת את הזמן עד הסוף, וכשהוא זורם, מדמיינת המון, המוח פתוח. אני גם צועקת ומעודדת את עצמי כי אני תמיד רצה לבד. לפעמים אני מעסיקה את המוח בחצי הכוס המלאה, מתמקדת בטוב ולא ברע כדי לא לשקוע".

מאיפה את לוקחת את הכוחות?

"את שלי השגתי באמונה. גם כשהתפרקתי והיה קשה, האמנתי שזה אפשרי. וכשלא האמנתי - דאגתי לאסוף מסביבי אנשים שיאמינו בי".

מה עשתה הריצה לחיים שלך?

"שינתה אותם לחלוטין והביאה לי באלנס אישי לנפש. הריצה נתנה לי ממד נוסף, מבט אחר על יכולת ההתמודדות שלי עם החיים ועם עצמי מול כל הקשיים. היו תקופות שריצה הייתה הדבר היחיד שהוציא אותי מהמיטה מול כל התחלואים. הריצה היא הפסיכולוג שלי".

ומה הסיפור עם הבכי?

"אני אדם מאוד אמוציונלי, אבל עד שהכרתי את עולם הריצה לא הכרתי את הבכי הזה שבא מבפנים, משמחה, מעצב או מתסכול. זה בכי לא מוכר של התפרקות, שלא דומה לכלום ומרגש בלי שליטה".

יש לך עוד עניין עם המשקל?

"אני כל החיים נאבקת במשקל ובחוסר ביטחון, וזה לא ייעלם, זה חלק ממי שאני. העבר הוא מה שמרכיב אותי בהווה ובזכותו אהיה מה שאני בעתיד. גיליתי שיש לי יכולת השפעה על אנשים להעז ולפרוץ גבולות ולהיות מאושרים, כי זה מה שאני עשיתי. זו המתנה שלי ליקום".

ומה יהיה במרתון?
"גם אם לא אסיים, מבחינתי אני מרתוניסטית. עשיתי דרך מדהימה להגיע למעמד הזה", היא אומרת ומתחילה לבכות שוב תוך כדי שיחה. "להתכונן למרתון תוך שנה וחצי זה הישג. מרתון טבריה סוגר מעגל גדול בחיים שלי, של חיבור גוף, נפש ונשמה".

את יוצאת לתחרות ויודעת שאת בעצם מתחרה מול עצמך, ושבסוף בכל מקרה תגיעי אחרונה?

"לגמרי. זו הסיבה שפניתי לעפר פדן ממרתון ישראל, שמפיקים את מרתון טבריה, ואמרתי לו שצריך לכבד גם את האחרונים, לא רק את הראשונים. הוא הבטיח שידאג לזה, ואני מצדיעה לו". ואכן, שלינגבאום קיבלה כאמור שעה נוספת לסיים את הריצה בקצב שלה, כמחוות הוקרה לכל ההשקעה וההקרבה.

"זה יהיה הכי מרגש, כי בסיום יגיעו משפחה וחברים ואנשים שמכירים אותי כדי לרוץ איתי את הקילומטרים האחרונים. העיקר לסיים את המרתון, גם בקצב שלי, כי אני רוצה, מסוגלת ואעשה זאת. למרות המחלות והגוף השמן - כלום לא יעצור אותי. אני באה להילחם. זה ייקח לי שבע שעות ולא יהיה פשוט, אבל אני הולכת לעשות את זה".

עוד כתבות

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי פייננשל טיימס חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

עם 36 שעות טיסה: המל"ט הישראלי שנקנה למטרה מפתיעה

סינגפור הציגה בסלון האווירי שקיימה מערכות מתוצרת אלביט שתשמש למניעת דיג בלתי חוקי ● טורקיה מרחיבה את פעילותה במזרח התיכון עם הקמת מספנות בערב הסעודית ● וגם: רוסיה נהנית מהביקושים הגדולים בעולם למוצרים ביטחוניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

ההימור שעלה ביוקר לקרן העושר הנורבגית - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

שער הדולר מתקרב לקידומת חדשה: "קשה להצדיק התערבות מצד בנק ישראל" ● הבורסה בת"א שוב שוברת שיאים, אלו הכוחות שמזניקים אותה ● הפספוס של קרן ההשקעות הגדולה בעולם שהלכה נגד ישראל ● ומתי שוק האג"ח עדיף על השקעה במניות ואיפה טמונה בו מלכודת

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

ה-FDA חסם את החיסון של מודרנה לשפעת. אז למה המניה עולה?

רשות המזון והתרופות האמריקאית הודיעה למודרנה כי לא תבחן את הבקשה שלה לאישור חיסון חדש מבוסס RNA לשפעת; המשקיעים לא מתרגשים ● הניסוי שיכול להיות הזדמנות חדשה לטיפול בשבץ ● והחברה שמנסה לטפל בהלם בלי זריקות ● השבוע בביומד

Ring Air של חברת Ultrahuman / צילום: באג

הגאדג'ט שרוצה להחליף את השעונים החכמים

חברת Ultrahuman נכנסת לישראל עם הטבעת החכמה Ring Air, שמנטרת את הבריאות ואת השינה ● העיצוב מסיבי, הסוללה מספיקה לחמישה ימים, והמחיר יחסית גבוה - כמעט כמו שעון חכם, שמציע הרבה יותר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביהמ"ש הכריע: מתי חוב ארנונה בן 15 שנה מתיישן?

בית המשפט קבע: חוב ארנונה ישן לא נמחק אם נעשו ניסיונות גבייה ● אשת קבלן שקרס תחויב בהחזר הלוואות של 2.3 מיליון שקל בשל שיתוף בחובות ● וביטול חבילת נופש יום אחרי הרכישה בקבוצת וואטסאפ הוכר כ"עסקה מרחוק" המזכה בהחזר חלקי ● 3 פסקי דין בשבוע

כריכת הספר ''אף פעם''. בעיגול: נורית זרחי / צילום: תמר מצפי

הקומיקס החדש של נורית זרחי מתפרץ לנושא הנפיץ ביותר שספרי ילדים מדלגים מעליו

ממלכת הילדים של נורית זרחי אף פעם לא פחדה לארח היבדלות ואפילו אכזריות אנושית ● הפעם, בעשור התשיעי לחייה, סופרת הילדים מפציעה עם קומיקס על המוות, הכתוב בהומור שירכך את לבם של קוראים צעירים ומבוגרים כאחד

הדמיית שלט חוצות שיעלה השבוע במחלף ההלכה / הדמיה: אנשי העיר

החברה שמגרילה דירה במתנה (כדי למכור עוד דירות)

חברת ההתחדשות העירונית "אנשי העיר" מציעה לרוכשי דירות שלה במרכז ת"א להשתתף בהגרלת דירת 2 חדרים סמוך לכיכר המדינה ● המנכ"ל רון חן: "יש עודף של פרויקטים ושוק רווי. החלטנו לבוא עם רעיון יצירתי שיזעזע את התחום" ● וגם: בשופרסל בוחרים פרזנטורית אחרי כמעט שנתיים של קמפיינים רזים ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

חלב של טרה / צילום: גלובס

רשות התחרות תקנוס בכ-18 מיליון שקל את החברה המרכזית למשקאות

העיצומים פורסמו להערות הציבור לקראת ביצועם, והם יוטלו בגין הפרות שקשורות בין היתר להתערבות בקביעת מחירי המדף של מוצרי טרה, שנמצאים בשליטת החברה, וכן בשל חשד להתערבות במיקום המוצרים על המדפים ברשתות השיווק

כסף מזומן / אילוסטרציה: דוברות המשטרה

רשות המסים חושדת שמיליארדי שקלים לא דווחו בניכיון צ'קים; רוטמן: "החוק נכשל"

ועדת החוקה דנה בהצעה להגביל את ניכיון הצ'קים ל-15 אלף שקל בין אנשים פרטיים ול-6,000 שקל בין עסקים ● רשות המסים זיהתה פער של 8 מיליארד שקל בין היקף עסקאות הניכיון שעליהן דיווחו הגופים הפיננסיים לבין היקף הדיווח למע"מ

ירושלים / צילום: Shutterstock

זינוק חד של 25% בתוך חודש בהיצע הדירות החדשות בירושלים

מנתוני הלמ"ס עולה כי בעוד שהיצע הדירות בתל אביב פחת במחצית האחרונה של השנה שעברה, זה שבירושלים עלה ● מה הוביל לכך, והאם בעקבות הרחבת ההיצע מחירי הדירות יירדו?

מי מנסה לפתות אותנו למשוך את כספי קרן הפנסיה שלנו? / אילוסטרציה: Shutterstock

"אין שום סיבה להשאיר שם את הכסף": כך מנסים לפתות אנשים לשבור את החיסכון הכי גדול שלהם

נציגי החברות לאיתור כספים לא בוחלים בשום נימוק כדי לשכנע אתכם להוציא כספי חיסכון - החל מ"אין שם תשואה", דרך "עדיף להשקיע בזהב" ועד "מי מבטיח שתגיע לגיל 65" ● הם לא מספרים על הפגיעה שתיגרם לכם בפנסיה ובכיסויים הביטוחיים, ועל העמלה השמנה שתצטרכו לשלם להם ● כיצד המדינה מנסה לטפל בתופעה, וגם: הדרך בה תוכלו לאתר את הכסף בעצמכם

אלי גליקמן, מנכ''ל צים / צילום: צים

ועד העובדים בצים הודיע על שביתה בעקבות מכירת החברה

על רקע המגעים למכירת השליטה לקרן פימי והפג לויד, ועד העובדים בצים הכריז על שביתת אזהרה והשבית את פעילות מטה החברה בישראל

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון

נבחנים בבחינה / אילוסטרציה: Shutterstock

האנגלית יוצאת מהפסיכומטרי ותהפוך למבחן חדש

מדצמבר 2026 יופרד תחום האנגלית מהבחינה הפסיכומטרית, ומעתה היא תכלול שני תחומים בלבד: חשיבה מילולית וחשיבה כמותית, כאשר רמת האנגלית תיבחן בבחינה נפרדת וממוחשבת ● בעקבות זאת משך הבחינה יתקצר בשעה ● השינוי ישפיע על הקבלה למוסדות האקדמיים החל מ-2027, וכל מוסד יחליט לגבי כל מסלול לימוד האם הקבלה תדרוש גם ציון באנגלית

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

ההשקעה החדשה של לאומי פרטנרס

לאומי פרטנרס ממשיכה בגל ההשקעות: רוכשת 17% מחברת הנדל"ן אבני דרך לפי שווי של 460 מיליון שקל אחרי הכסף

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה הפתיעה לטובה בינואר: הקצב הנמוך ביותר מזה 4.5 שנים; מחירי הדירות שוב עולים

האינפלציה ירדה בכ-0.3% בינואר, מה שמשקף קצב אינפלציה שנתי של 1.8% - מתחת לאמצע יעד היציבות של בנק ישראל ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: הלבשה והנעלה, תחבורה ותרבות ובידור ● מחירי הטיסות לחו"ל ירדו ב-8.1%, לאחר העלייה המפתיעה שרשמו בדצמבר ● מחירי הדירות המשיכו במגמת העלייה שלהם והתייקרו בכ-0.8%

קניון / אילוסטרציה: רמי זרנגר

בעלים של רשת אופנה גדולה שם קץ לחייו

הרשת, בעלת עשרות סנפים ברחבי הארץ, נקלעה לקשיים כלכליים

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

משבר הביצוע: לפחות שבע חברות נקלעו לאחרונה לקשיים

לפחות שבע חברות הפועלות בענף ביצוע הפרויקטים הגישו לאחרונה בקשה להקפאת הליכים או לעיכוב הליכים, בשל היקף חוב כולל של 850 מיליון שקל ויותר ● משבר כוח־האדם נפתר לכאורה, אבל גלי ההדף של המחסור, כך נראה, מגיעים עכשיו