גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא בכל יום עולה על מסלול המרתון רצה כמו עידית שלינגבאום

עידית שלינגבאום, מתמודדת עם מקבץ של קשיים, מחלות ומגבלות, זכתה השנה למחווה יוצאת דרך מהנהלת מרתון ישראל: מרתון טבריה יהיה הראשון שבו אושרה לרץ חריגה של שעה בלו"ז

מרתון טבריה / צילום: מרתון ישראל
מרתון טבריה / צילום: מרתון ישראל

מרתון טבריה, המרתון הוותיק ביותר בישראל שמתקיים מחר בפעם ה-42 ופותח את עונת המרוצים העירוניים (אחריו מרתון תל אביב בפברואר ומרתון ירושלים במארס) יארח ב-42 הקילומטרים שלו כ-5,000 רצים ורצות מהארץ ומהעולם. אחת מהן, עידית שלינגבאום, זכתה במחווה יוצאת דופן מהנהלת המרתון: זו הפעם הראשונה שאושרה לרץ או רצה חריגה של שעה בלו"ז, כדי לאפשר לה לסיים.

לא בכל יום עולה על מסלול המרתון רצה שנאלצת להתמודד עם מקבץ בלתי נתפס של מגבלות וקשיים בעת ובעונה אחת, ולמרות זאת לא מוותרת ונאבקת, בעיקר מול עצמה. כזו היא עידית שלינגבאום (45), שהיקום מעמיד אותה במבחנים פעם אחר פעם.

הסיפור של שלינגבאום יכול להיות סיפורם של שלושה אנשים ויותר. "כשהייתי צעירה, לא אהבתי לרוץ" היא מספרת, "גם לא הייתי מהרזות, כך שריצה למרחקים נראתה לי סיוט", ולמרות זאת, מסלול החיים ומסלול הריצה התחברו, קצת בעל כורחה, עד שהריצה הפכה לקרש הצלה.

את מסע חייה הבוגרים היא החלה בהתמודדות עם טרגדיה אישית, וזה נמשך במורכבות משפחתית שבגללה "הייתי עסוקה ב'מסביב של החיים' ולא בעצמי. "ניסיתי להתאמן בחדר כושר, אבל הייתי גדולה מדי וזה לא התאים לגוף ולרמת הכושר הירודה שלי, אז נפצעתי ועזבתי. כחלופה הציע לי בעלי להצטרף לקבוצת ריצה, והתאהבתי".

"נישקתי את המדליה"

שלינגבאום החלה בקטן, אימון בשבוע, ועלתה לפעמיים כשהוצע לה לרוץ חמישה קילומטרים. "זה היה מתסכל", היא משחזרת, "לא יכולתי לרוץ בקצב כמו כולם כי הייתי שמנה. כשכולם עשו שישה סיבובים, אני עשיתי שלושה והגעתי עם הלשון בחוץ. תוכנית האימונים לא התאימה לי ולמרות שעמדתי בתחרות ורצתי חמישה קילומטרים, שוב נפצעתי".

עם ההחלמה, חזרה עם מטרה נוספת: לרוץ עשרה קילומטרים, אך המאמן טען שבשל משקלה זה לא אפשרי. התוצאה הייתה הפוכה. "כשאומרים לי 'לא', זה מפעיל לי את הטריגר. אז התחלתי להתאמן לבד, אלא שלא ידעתי כלום. לא הייתה לי תוכנית אימונים, לא אכלתי נכון והייתי מסיימת אימון מעולפת. ובכל זאת התכוננתי לריצה בטבריה לפני ארבע שנים".

האתגרים לא הרפו. חודשיים לפני התחרות התבשרה שהיא חולה בהלופיציה, מחלה שנובעת מסטרס וגורמת לאיבוד שיער בגוף ועייפות יתר. "טופלתי בסטרואידים וסבלתי, וכדי להתמודד ברחתי החוצה לריצה. לקראת סבב הטיפולים השני החלטתי לא לוותר, וכשהתבשרתי כמה ימים לפני הריצה שהטיפול עובד, הגעתי לטבריה מאושרת. רצתי, קיבלתי מדליה, נישקתי אותה, ובכיתי".

 עידית שלינגבאום / צילום: מרתון טבריה

מכאן היא בחרה להמשיך לרוץ, אך הפעם עם מאמן, וגם זה היה אתגר: "אף אחד לא הבין את הצרכים המורכבים שלי, כי הריצה שלי שונה בקצב. החלפתי מאמנים שגרמו לי נזקים. לא אכלתי טוב, לא שמרתי על המשקל, ובעקבות תחרות נוספת הגעתי לפריצת דיסק בגב שהשביתה אותי עד כמעט שיתוק".

הנזק הכבד היווה נקודת מפנה. "את השיקום עברתי בזכותה של גלית ברנר, פיזיותרפיסטית המתמחה בעמוד שדרה", היא אומרת. "זה היה טיפול ארוך וכואב. הייתי במיטה כל הזמן ובכיתי, כי חרב עולמי. כשגלית אמרה לי באחד המפגשים שכדי לרוץ אני צריכה ללכת, החלטתי שמספיק לבכות, שאני לא שוקעת במרה שחורה, ולמרות כאבי התופת מתחילה מחדש, עד שחזרתי לרוץ".

ברנר חיברה אותה עם תומר ניסני, מאמן העוסק בשיקום, שהיה הראשון לזהות את מגבלותיה: חוסר יציבות, שרירים חלשים, משקל יתר ועוד, ולהרכיב עבורה תוכנית עבודה מודולרית. מה זה אומר? "תוכנית האימונים משתנה בהתאם למצב הגופני והרגשי שלי, והוא כל הזמן קשוב לצרכים ועושה התאמות. הוא גם הכין אותי מנטלית ואמר לי שאוכל לרוץ גם מרתון. וזה היה מדהים. תוך שנה וחצי רצתי חצי מרתון באמסטרדם - ולא הפסקתי לבכות. לפני שנתיים נרשמתי למרתון טבריה, כשאני בכושר והגוף במצב טוב, אבל אז המחלה התפרצה שוב, הרגשתי לא טוב ונאלצתי לעצור אימונים ולשנות תוכניות".

לרוץ עם דמעות

המצב, התברר, היה חמור יותר. את ניתוח החירום הצליחה לשכנע את הרופאים לדחות, כדי שתוכל להשתתף בחצי מרתון ברלין. הסאגה התארכה מעבר לצפוי, הקושי התגלה כגדול אף יותר, ולווה בתוכנית שיקום ארוכה. היא יצאה לדרך כשהיא מלווה בניסני ובתזונאי יאיר להב, כדי לרדת שוב במשקל.

"התחלתי מאפס, כי כל העבודה שהשקענו ירדה לטמיון והגבתי כמו זקנה בת 80. מיררתי בבכי מרוב תסכול. הגוף לא שיתף פעולה, אבל תומר הכין תוכנית חדשה ומתאימה, חיזקנו את הגוף ואת הגב, וכל זאת כשאני מתמודדת עם המחלה, אבל גם עם בית וחיים ועבודה. המשכתי להתאמן, וכבר 39 חודשים שאני מתאמנת למרתון. רצה בגשמים נוראים, בחום כבד ואפילו בשלג, בחופשה. בכל שבת בחודשים האחרונים אני יוצאת לרוץ בשעה אחת בלילה ומסיימת בשבע בבוקר 30 קילומטר, כדי שהגוף יכיר את המרחק והעומסים".

מה את אומרת לעצמך בכל השעות האלה?

"אני מנהלת המון שיחות עם עצמי. כשהאימון קשה, אני סופרת את הזמן עד הסוף, וכשהוא זורם, מדמיינת המון, המוח פתוח. אני גם צועקת ומעודדת את עצמי כי אני תמיד רצה לבד. לפעמים אני מעסיקה את המוח בחצי הכוס המלאה, מתמקדת בטוב ולא ברע כדי לא לשקוע".

מאיפה את לוקחת את הכוחות?

"את שלי השגתי באמונה. גם כשהתפרקתי והיה קשה, האמנתי שזה אפשרי. וכשלא האמנתי - דאגתי לאסוף מסביבי אנשים שיאמינו בי".

מה עשתה הריצה לחיים שלך?

"שינתה אותם לחלוטין והביאה לי באלנס אישי לנפש. הריצה נתנה לי ממד נוסף, מבט אחר על יכולת ההתמודדות שלי עם החיים ועם עצמי מול כל הקשיים. היו תקופות שריצה הייתה הדבר היחיד שהוציא אותי מהמיטה מול כל התחלואים. הריצה היא הפסיכולוג שלי".

ומה הסיפור עם הבכי?

"אני אדם מאוד אמוציונלי, אבל עד שהכרתי את עולם הריצה לא הכרתי את הבכי הזה שבא מבפנים, משמחה, מעצב או מתסכול. זה בכי לא מוכר של התפרקות, שלא דומה לכלום ומרגש בלי שליטה".

יש לך עוד עניין עם המשקל?

"אני כל החיים נאבקת במשקל ובחוסר ביטחון, וזה לא ייעלם, זה חלק ממי שאני. העבר הוא מה שמרכיב אותי בהווה ובזכותו אהיה מה שאני בעתיד. גיליתי שיש לי יכולת השפעה על אנשים להעז ולפרוץ גבולות ולהיות מאושרים, כי זה מה שאני עשיתי. זו המתנה שלי ליקום".

ומה יהיה במרתון?
"גם אם לא אסיים, מבחינתי אני מרתוניסטית. עשיתי דרך מדהימה להגיע למעמד הזה", היא אומרת ומתחילה לבכות שוב תוך כדי שיחה. "להתכונן למרתון תוך שנה וחצי זה הישג. מרתון טבריה סוגר מעגל גדול בחיים שלי, של חיבור גוף, נפש ונשמה".

את יוצאת לתחרות ויודעת שאת בעצם מתחרה מול עצמך, ושבסוף בכל מקרה תגיעי אחרונה?

"לגמרי. זו הסיבה שפניתי לעפר פדן ממרתון ישראל, שמפיקים את מרתון טבריה, ואמרתי לו שצריך לכבד גם את האחרונים, לא רק את הראשונים. הוא הבטיח שידאג לזה, ואני מצדיעה לו". ואכן, שלינגבאום קיבלה כאמור שעה נוספת לסיים את הריצה בקצב שלה, כמחוות הוקרה לכל ההשקעה וההקרבה.

"זה יהיה הכי מרגש, כי בסיום יגיעו משפחה וחברים ואנשים שמכירים אותי כדי לרוץ איתי את הקילומטרים האחרונים. העיקר לסיים את המרתון, גם בקצב שלי, כי אני רוצה, מסוגלת ואעשה זאת. למרות המחלות והגוף השמן - כלום לא יעצור אותי. אני באה להילחם. זה ייקח לי שבע שעות ולא יהיה פשוט, אבל אני הולכת לעשות את זה".

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים