גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האוצר ניצח בכיפופי הידיים עם הביטוח הלאומי, בזכות הקדמת הבחירות

הבחירות הקרבות דחפו את משרד האוצר והביטוח הלאומי להפסקת אש זמנית ולסיכום על הקמת ועדה שתדון במצב הרעוע של הביטוח הלאומי ● אם הביטוח הלאומי היה מממש את איומיו ומפסיק את הזרמת הכסף למדינה, השרים הממונים היו צריכים להצדיק בור תקציבי של 23 מיליארד שקל

משה כחלון / רויטרס
משה כחלון / רויטרס

שלושה חודשים של איומים וכיפופי ידיים בין הביטוח הלאומי למשרד האוצר הסתיימו אתמול בהסכמות חדשות, זמניות אמנם, אליהן הגיעו שלשום באחת לפנות בוקר. מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר מצד אחד, אנשי האוצר מהצד השני. בביטוח הלאומי עוד ניסו להציג את ההסכם הזה כסוג של ניצחון אבל בפועל הייתה כאן התקפלות מצד מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר, שנותר בודד במערכה מול מערכת לחצים אדירה שהפעיל עליו משרד האוצר, במטרה להסיר את האיום שהיה על תקציב המדינה ל-2019.

בינתיים העברת הכספים מביטוח לאומי לאוצר תימשך כסדרה, כשלביטוח הלאומי תהיה נקודת יציאה בהתראה של חודשיים. כמו כן, תוקם  ועדת בכירים שתמליץ לראש הממשלה בתוך חודשיים על שינויים מבניים שיבטיחו את יציבותו הפיננסית של המוסד לביטוח לאומי ואת עצמאותו התפקודית. לא ברור עד כמה ועדה כזאת יכולה להשפיע בתקופת בחירות, אך מבחינת הביטוח הלאומי, הסוסים כבר יצאו מהאורווה, ושם בטוחים כי בכל מקרה, הממשלה הבאה לא תוכל להתעלם עוד מהבעיה הזאת.

שפיגלר יכול לתהות בינו לבין עצמו למה לא השלים את המהלך של ניתוק הביטוח הלאומי מתקציב המדינה, ונשאר עם הסכם זמני בלבד, אך התשובה לכך די ברורה - הקדמת הבחירות.

שר האוצר משה כחלון לא יכול להגיע לקמפיין הבחירות עם בור בתקציב של 23 מיליארד שקל, ומהצד השני, שר העבודה והרווחה חיים כץ - שתמך במהלכים של שפיגלר - לא יכול גם הוא להגיע לפרמייריז של הליכוד במצב כזה. באוצר כבר דאגו להגיד בעבר כי הקיצוץ התקציבי יגיע מהמשרדים החברתיים (כמו שקורה בכל פעם), וכץ, שמחשיב את עצמו כשר חברתי, לא יכול להרשות לעצמו להיות נתון למתקפה כזאת מצד האוצר.

בנוסף, עברו למעלה מחודשיים מאז שנערך לכץ שימוע לפני הגשת כתב אישום. כץ חשוד בעבירות שוחד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ומרמה והפרת אמונים. כץ אמנם הביע בעבר ביטחון בכך שהתיק ייגנז, אך נכון לעכשיו לא ברור אם יוכל לחזור לתפקיד שר בממשלה, ולכן עוד יותר חשוב לו להשלים מהלך חלקי. אם כך, הקדמת הבחירות לא אפשרה להשלים את המהלך, אך כן סייעה לביטוח הלאומי להשיג הישגים מדודים.

הבעיות עמוקות הרבה יותר

סאגת הבחירות אמנם הובילה לחתימה על הסכם זמני, אך בעיות המוסד לא נפתרו. הביטוח הלאומי עומד לפשוט את הרגל, את זה כולם יודעים, אבל פחות ידועה העבודה כי בשנים האחרונות הביטוח הלאומי דווקא צבר יתרות מזומנים גדולות מאוד. הסיבה היא שהכנסותיו מדמי ביטוח לאומי ומהשתתפות המדינה בקצבאות שונות היו גדולות מהוצאותיו על קצבאות.

הכסף נצבר בקרן הון מיוחדת שהוכנה כדי להשלים את תקציב המוסד כשיעבור מעודף תזרימי לגירעון. נכון להיום נצברו בקרן כ-224 מיליארד שקל. כל הכסף הזה מושקע באגרות חוב מיוחדות (ייעודיות) שהמדינה מנפיקה לביטוח הלאומי. למה? כי ככה קובע הסכם בין המדינה לביטוח הלאומי משנת 1980, שלא הותיר למוסד עצמאות ושיקול דעת.

אלא שלכל דבר טוב יש סוף, כך לפחות חשבו בביטוח הלאומי. ב-6 לספטמבר הודיע מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר לאוצר על ביטול ההסכם בן קרוב ל-40 שנה. לשפיגלר יש סיבות ענייניות.

אחרי הכול, הגיוני שהביטוח הלאומי ינהל בעצמו את השקעותיו, משום שהאינטרס העליון שלו הוא דאגה למבוטחים ולא לאוצר המדינה. המלצה ברוח זו נכללת גם בדוח הוועדה לבדיקת איתנותו הפיננסית של הביטוח הלאומי. דוח שפורסם ב-2012 ומסכם את עבודתה של ועדה ציבורית בה היו חברים כמה מהמומחים הבולטים בישראל.

ניהול עצמאי של ההשקעות היה אגב רק אחת ההמלצות של הוועדה לצד שורה ארוכה של המלצות שעדיין לא יושמו. לזכות כץ ושפיגלר (ולרעת האוצר), צריך לזכור - במשך שש שנים לא התקיים דיון בממשלה על דוח הוועדה לאיתנות פיננסית של המוסד, עד שבשנה האחרונה הנושא עלה שוב ושוב לכותרות.

באוצר לא מאמינים שטובת המבוטחים הייתה השיקול שעמד לנגד עיניו של שפיגלר בעת שהחליט לבטל את ההסכם. במשרד משוכנעים שמדובר בניסיון של המנכ"ל הלעומתי, שהתעמת כבר עם האוצר בתפקידו הקודם כמנכ"ל קרן קיימת לישראל, להיכנס לקרב כיפופי ידיים ולסחוט את האוצר באמצעות הפעלת מנופים ולחץ על מקום רגיש. מאד רגיש.

תקציב המדינה לשנת 2019 נבנה על-סמך הכנסות צפויות של 23 מיליארד שקל מהביטוח הלאומי: הסכום הזה מורכב מהעודף התזרימי השנתי של הביטוח (שכאמור אמור לעבור בתוך כמה שנים לתזרים שלילי) וממחזור חוב ישן שהגיע מועד פירעונו. בלי הסכום הזה האוצר ב'ברוך'.

כפי שכתבו הממונה על התקציבים באוצר שאול מרידור והחשב הכללי רוני חזקיהו, אם הביטוח הלאומי לא יכניס ב-2019 שקל לקופת המדינה, יידרש קיצוץ רוחבי של 29% (!) בהוצאות משרדי הממשלה ב-2019 או לגייס חוב בשווקים באופן שיזניק את הגירעון התקציבי ב-2019 ל-4.7% תוצר, שיעור שיביא כמעט בוודאות להורדת דירוג האשראי של מדינת ישראל.

במצב הנוכחי המדינה גם שולטת בריבית ומקבלת את הכסף, וגם, ואולי החשוב מכל - הכסף אינו נספר כ"חוב ממשלתי", ומכאן נובעת הפגיעה האפשרית בדיאוג האשראי.

באוצר לא הסכימו להשלים עם אפשרות כזאת ולכן, בצעד חריג ויוצא דופן, שלחו הממונה על התקציבים שאול מרידור והחשב הכללי באוצר רוני חזקיהו מכתב משותף לשפיגלר ובו הם עונים על טענותיו. הם התמרמרו על כך שלא נערך דיון מסודר לפני ההחלטה שקיבל וציינו כי את המלצות הוועדה ליציבות פיננסית יש לקבל כמקשה אחת ולא באופן סלקטיבי והם ציינו שבכל מקרה הוועדה לא המליצה להשקיע את הכספים בשוק ההון אלא באג"ח ממשלתיות.

"היפרדות תסכן את כספי המבוטחים"

גורמים באוצר גם ציינו כי הביטוח הלאומי אינו מבין בניהול השקעות והרעיון של הזרמת כספים שנועדו להבטחת הקצבאות לשוק ההון הוא בעייתי מאוד, במיוחד מצד מישהו כמו השר כץ שנלחם בעבר בחירוף נפש נגד השקעת כספי החוסכים לפנסיה בבורסה.

אבל הטענה העיקרית של האוצר כלפי שפיגלר הייתה במישור הכלכלי: אגרות החוב שהביטוח הלאומי רכש מהמדינה השיאו ב-17 השנים האחרונות תשואה ממוצעת של 4.2%. לטענתם, אין בשוק ההון אף השקעה אלטרנטיבית שמציעה תשואה כזו ללא סיכון.

משום כך כותבים השניים כי כל מהלך של היפרדות מהאוצר "יוביל בוודאות לאחת משתי תוצאות: סיכון משמעותי של כספי מבוטחיו ועתידו הפיננסי וזאת במטרה לנסות ולהשיג את הריבית האמורה או השקעה בחלופות חסרות סיכון שיובילו בהגדרה לתשואה נמוכה יותר מהתשואה המובטחת על ידי ההסכם עם המדינה - ואיתה הפחתה משמעותית של נכסי המוסד לביטוח לאומי".

בביטוח הלאומי לא התרשמו במיוחד ממסכת הטיעונים של ראשי האוצר. המגעים להקמת ועדת השקעות עצמאית העלו הילוך ואישים בולטים בשוק ההון כמו נגיד בנק ישראל לשעבר דוד קליין ומנכ"לית מגדל לשעבר ענת לוין קיבלו הצעות לשמש בתקפידים בכירים. פרופ' דניאל גוטליב, סמנכ"ל המחקר בביטוח הלאומי, שלח לאוצר מכתב תגובה שאפשר לקחת ממנו שתי נקודות עיקריות: האחת, אם ההשקעה באג"ח המיועדות שלכם אכן טובה בהרבה מכל השקעה אחרת מבחינת יחס התשואה לסיכון אז מן הסתם ועדת ההשקעות החדשה תבחר בה. רק שההחלטה צריכה להיות שלנו ולא שלכם. והטיעון השני הוא שכל עוד שמירת היציבות הפיננסית של המוסד מופקדת למעשה בידי האוצר - הרי שבסופו של דבר הוא יבחר בדרך הקלה של קיצוץ הקצבאות כדי לאזן תקציבית את הביטוח הלאומי.

בכל נושא הביטוח הלאומי העיסוק התקשורתי מתמקד באיתנות המוסד, אך בביטוח הלאומי מדגישים פעם אחר פעם את הצורך בעצמאות של המוסד בקבלת ההחלטות שלו. זאת כבר לא שאלה של ריביות ומיליארדי דולרים, אלא האמון ביכולת של הביטוח הלאומי להתנהל נכון ותקין, ולהיטיב עם החוסכים. ופה התשובה כבר יותר מורכבת. 

עוד כתבות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה חיובית • המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30 ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים