גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחינת ההסמכה היא קנטרנית, טרדנית ולא רלוונטית

כולם מדברים על הקושי בבחינת ההסמכה של לשכת עוה"ד, אבל איש לא שואל "מה היא בכלל בוחנת?"

בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: אלון רון
בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: אלון רון

הסערה הציבורית הנוגעת לבחינת ההסמכה של לשכת עורכי הדין עוסקת בעיקרה באחוז הנכשלים הגבוה, ונדמה כי יש בכך כדי לסטות מהדיון הנחוץ בפגמים האינהרנטיים שמאפיינים את הבחינה. מעת יישומה של המתכונת החדשה, התפרסמו מלים רבות נגד הקושי של בחינת הסף. זאת, בעיקר, לאור ההשלכות האישיות והכלכליות הנובעות ממנה והקושי לצלוח אותה. בתוך כך, לאחר פרסום תוצאות הבחינה הוגשו עתירות לבתי המשפט, שהפכו לריטואל עגום שמעורר אי-נחת ותהיות ביחס לרלוונטיות, לתוקף ולמהימנות הבחינה.

אולם בחינת הסמכה אינה ייחודית דווקא למקצוע עריכת הדין, וגם במקצועות שמאות המקרקעין, רפואה, אופטומטריה ונוספים, נדרשים מועמדים המבקשים להימנות עם החוג המקצועי לעמוד בתנאים נוקשים. אם כן, עולה השאלה מדוע בחינת הסף זוכה לתשומת-לב מיוחדת ולסיקור תקשורתי נרחב. ניתן לאתר תשובות מגוונות, ובשורות הקרובות אדרש ל-3 הערות בלבד:

קנטרנית ונעדרת רלוונטיות - הבחינה קוטעת את רצף ההכשרה של הנבחנים, בין המסלול בו פסעו באקדמיה ובהתמחות לבין הצפוי בהמשך דרכם, כאשר חומר הלימוד כולל נושאים שלמים שהנבחנים נחשפים אליו לראשונה, ושלא נדרשו לו בלימודיהם או בהתמחות. הבחינה דורשת לשנן אלפי פרטים בתחומים רחבי-היקף, שברובם אינם נוגעים להתמודדות המקצועית הצפויה בעתיד. על הנבחנים לזכור רשימות ארוכות של פרטים ומועדים, לעתים בדרכים מגוחכות להפליא, חלף התמקדות והעמקה בסוגיות משפטיות שבאמצעותן ניתן לבחון את היכולת המשפטית של המועמד. יש המתארים את חומר הלימוד כ"אוקיינוס של מים רדודים".

כך, לדוגמה, לזכור כי יש לראות בקברניט אנייה כמורשה של בעליה או שוכרה, לעניין המצאת כתבי בית דין; ולשנן את מועד ההודעה על כוונה להציג מוצג וידאו כראיה.

דוגמאות אלה ורבות נוספות מבטאות קנטרניות והיעדר רלוונטיות, בייחוד בעידן "כלכלת המידע", שבו גובר השימוש בטכנולוגיות שמסייעות לעורכי דין בהתמודדות עם שאלות משפטיות מורכבות המגיעות לפתחם.

תמורות בשוק העבודה - לשכת עורכי הדין תידרש להכריע האם ראוי לבחון על פרטים רבים ובענפי משפט מגוונים, חלף בחינה המתמקדת בתחומים ספציפיים בהם עוסקים הנבחנים. למשל, האם נכון לקבוע כי נבחן שעתיד לעסוק בקניין רוחני יידרש להפגנת בקיאות ברזי דיני המעצרים?

בעשורים האחרונים אנו חוזים במגמה לפיה רבים מהמקצועות מקוטלגים לתת-התמחויות. עדות לכך נמצא ברפואה, בהנדסה, בעיצוב ובאופן דומה בעריכת דין - טיפוח ופיתוח מומחיות בתחומים ספציפיים, דוגמת דיני עבודה או פשיטת רגל. לפיכך, נדמה כי בשנים הקרובות תידרש חשיבה מחודשת ביחס למתווה הבחינה, ולהידרש לאופי בחינה שונה שמתאים לעיסוק הספציפי של הנבחן, וייתכן שיידרש פיתוח של מסלולי הכשרה שבסופם יוענק "רישיון כללי" ובצדו "רישיונות ספציפיים".

נקודת האיזון הראויה - ללשכת עורכי הדין יש כוח אדיר בנוגע לקביעת המועמדים שייכנסו בשעריה. בהתאם, הבחינה מבטאת צורך בשמירה על עיקרון "הצדק הבין-דורי" - הדור המקצועי הוותיק מתווה את הדרך ועשוי להכריע את גורל הדורות הבאים, כאשר קובע מי ייכנס בשערי המקצוע ומי יידחה. לאור פערי הכוחות בין הדורות, הבחינה חייבת להיות הוגנת כדי שתזכה בלגיטימציה. לשם כך, ניתן להשתמש בתרגיל המחשבתי שהגה הפילוסוף ג'ון רולס - לפיו, שופטים, עורכי דין ונבחנים - כולם מצויים מאחורי מסך של בערות וחיים בתנאי אי-ודאות מוחלטת אשר למיקומם בלשכה (האם נמנים עם חוג חבריה או מועמדים להצטרף לשורותיה). מנקודת ראות זו, לפיה כולם עשויים להימצא דווקא כנבחנים, יש לגבש בחינות צודקות והוגנות.

להשקפתי, הבחינה צריכה להיות מאתגרת מאוד, וראוי שהיא תהווה תנאי סף משמעותי על-מנת שהמועמד יימנה עם החוג המקצועי. בצד זאת, חשוב להקפיד כי תנאי הסף יתאים עצמו למציאות הנוהגת בפרקטיקה המקצועית, כדי לשמור על תוקפו ועל נכונות המתקבלים והנדחים לקבל בהבנה ובהשלמה כי תהליך הסינון היה הוגן, רלוונטי והולם.

הכותב הוא בוגר לימודי משפטים ומינהל עסקים; נבחן בבחינת ההסמכה האחרונה

עוד כתבות

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

חן חיים, סמנכ''לית התפעול של חברת הרחפנים XTEND ליאור סגל, מנכ''ל חברת גילוי הרחפנים, העין השלישית, חגי בלשאי, מנכ''ל חברת הרובוטיקה הצבאית רובוטיכאן בשיחה עם אסף גלעד / צילום: כדיה לוי

"פרדוקס": מנהלי חברות הרחפנים חשפו – זו הסיבה שסין מנצחת אותנו

חן חיים, סמנכ"לית התפעול של XTEND, ליאור סגל, מנכ"ל עין שלישית, וחגי בלשאי, מנכ"ל חברת רובוטיכאן, השתתפו בפאנל בכנס TECH IL של גלובס ● הם שוחחו עם אסף גלעד על הלקחים מהמלחמה, ולאן מתקדמת טכנולוגיית הרחפנים

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

צה"ל חיסל את מפקד גזרת החוף של חיזבאללה

דקות אחרי ששני כלי הטיס התפוצצו - בלבנון דיווחו על רכב שהותקף בדרום המדינה • באיראן נערכים לתקיפה ישראלית, ומזהירים: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" • פיקוד צפון תרגל מעבר משגרה לחירום "במתכונת פתע" • איזיג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את כל הטיסות לישראל עד אוקטובר • עדכונים שוטפים

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים