גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להשתין בתוך הגייזר, ונדליזם וקללות: הסיפורים המכוערים בענף התיירות בשנה החולפת

באוגוסט האחרון עוכבו כמה ישראלים ע"י המשטרה הרומנית בבוקרשט לאחר קטטה שהתרחשה בבריכה של מלון "רדיסון בלו", בזמן הופעות של ליאור נרקיס ודודו אהרון ● אירועים אלה אינם עושים כבוד לתייר הישראלי, אבל אינם ייחודים לנו

ישראלים מתקוטטים בבוקרשט רומניה / צילום: מתוך יוטיוב
ישראלים מתקוטטים בבוקרשט רומניה / צילום: מתוך יוטיוב

באוגוסט האחרון עוכבו כמה ישראלים על-ידי המשטרה הרומנית בבוקרשט לאחר קטטה שהתרחשה בבריכה של מלון "רדיסון בלו", בזמן הופעות של הזמרים ליאור נרקיס ודודו אהרון. הקטטה ככל הנראה החלה לאחר שבקבוק מים נשפך על אחת הנשים שבחבורה. האירוע האלים תועד בווידאו והפך לוויראלי.

אירועים כאלה ראינו גם בזירה המקומית שלנו: בחודש אפריל האחרון תועדו אורחים במלון באילת מכים ומקללים מציל בבריכה, אחרי שטענו שהוא העליב את בתם. חודשיים אחרי כן תועדה עוד קטטה אלימה בבית מלון באילת. כיסאות ושולחנות התעופפו, ובקבוק בירה נופץ על ראשו של אחד האורחים. כאן נימקו המכים כי תגרה בין ילדים הובילה לקטטה ההמונית. קטטה אחרת תועדה גם במלון בנתניה. הטריגר: כיסא בבריכה. 

אירועים אלה אינם עושים כבוד לתייר הישראלי, אבל אינם ייחודים לנו. במקרה שהתרחש בסמוך ל"פונטנה די טרווי" ברומא, אתר שוקק תיירים על בסיס יומי, רבו שתי תיירות על הספוט הטוב לצילום. תיירת בת 19 מהולנד ותיירת בת 44 מארה"ב העלו מדרגה את הקללות שהטיחו זו בזו לסשן של אלימות, שכלל גם את המלווים של כל אחת מהשתיים. למזרקה שלום, אולם 8 אנשים נעצרו בידי שוטרים מקומיים. 

התייר המכוער 2018

אירועים מסוג זה ואירועים אחרים שמתעדים את התייר המכוער במהלך 2018 הוצגו במסגרת סיכומי השנה בתיירות באתר Conde Nast Traveler, תחת הכותרת "המטיילים הגרועים של שנת 2018".  

בראש תוארו אירועי הוונדליזם בטבע. מה למשל? קבוצת מטיילים צעירים שהחליטה להצטייד בספריי ולרסס על גבי סלעי ענק באתר הטבע בארה"ב, Colorado National Monument כתובת שהיא הזמנה לנשף סיום, וכיתוב קיטשי נוסף בנוסח You're perfect to me.

במקרה אחר סופר כי בפארק ביוטה, מבקרים בחרו להשאיר את חותמם על סלע שבו נשתמרו עקבות של דינוזאור כשהם חרטו על האבן הנדירה. גם בפארק ילו-סטון בארה"ב השאירו מטיילים את חותמם - בפארק פזורים גייזרים מבעבעים, מהפעילים ביותר בעולם, המגודרים סביבם. תייר שביקר במקום דילג מעל הגדר, התקרב לגייזר הלוהט והחליט להשתין היישר לתוך החור הפעור באדמה - וכמובן להצטלם - אחרת מה שווה כל המעשה? רשויות הטבע בארה"ב עצרו את האיש.

מי שמשלם על הרצון למקוריות בהצעות נישואים ובברכות יום הולדת או אחרות הוא הטבע. אלא שהוונדליסטים נוטים לשתף את מעשיהם המטופשים, באופן מטופש למדי, ברשתות החברתיות - וכך קל להגיע אליהם. כך הגיעו כפי שפורסם ב-CNN למי שריסס את הכתובות בקולורדו. הענישה בארה"ב על מקרים כאלה יכולה להגיע לקנס של 500 דולר ואפילו ל-6 חודשי מאסר, אבל היות שמדובר בבני נוער, הם זכו לענישה מופחתת.

תדמית בעייתית לישראלים

ומהרס לביזה - הרצון של התייר לשמור לעצמו מזכרת שוות-ערך מאתרים שבהם ביקר לא תמיד מסתפק בתמונה. בחודש יולי האחרון החליטו שני תיירים מהונגריה שביקרו במחנה ההשמדה באושוויץ ליטול עמם למזכרת שני לבנים מקירות המבנה. תיירת אחרת שראתה את המעשה דיווחה עליהם והשניים נעצרו על-ידי משטרת פולין. למשטרה הם אמרו שרק רצו לקחת מזכרת מהאתר ההיסטורי ולא הבינו את ההשלכות של המעשה. הבינו או לא - כל אחד מהם נקנס ב-400 דולר ובשנת מאסר על-תנאי.

גם הפירמידות בגיזה כיכבו השנה. זוג תיירים מדנמרק בחרו לעשות סקס באחד מהתיירים ההיסטוריים המפורסמים ביותר בעולם. השניים טיפסו לראש אחת הפירמידות שגובהה 148 מטרים מצוידים במצלמה כדי לתעד את המעשה - אחרת מנין יבוא הסיפוק? בעליו של גמל שקיבל 200 אירו כדי להביא אותם לקצה הפירמידה ואישה מקומית שחיברה ביניהם נעצרו - בשעה שהשניים הצליחו להימלט מהמדינה. הווידאו שהעלו זכה ליותר מ-4 מיליון צפיות וכמובן עורר זעם ברשויות המצריות.

מעשים אחרים שפורטו במאמר התמקדו במקרים בהם הרצון לצלם (במטרה כמובן לשתף), גובר על השכל הישר, כך שבעבור הפריים הכי הכי הצלם מוכן לסכן את חייו. אחד המקרים שעליהם דווח השנה התרחשו בפארק הלאומי קטאמאי באלסקה. באזור של מפל מים בשמורה, ניצבו כמה דובים חומים שצדו דגי סלמון. בדיוק במקום הזה - החליט תייר שביקר בשמורה לשפר את עמדת הצילום שלו. הוא הפשיל מכנסיו, נכנס למים והתקרב עד כדי מטרים ספורים לדובים הרעבים. כשעמד בקרבתם, שלף את הטלפון הנייד וצילם. למזלו, דגי הסלמון עניינו את הדובים - שהם מבעלי החיים הטורפים המסוכנים בעולם - קצת יותר מאשר העומד על שניים מולם, והוא יצא מהמים ללא פגע. המעשה לא מצא חן בעיני הרשויות. היות שהאיש צולם על-ידי המבקרים שנותרו ביבשה, היה קל לאתר אותו ולהעניש אותו בהתאם.

נצא מנקודת הנחה שאין תייר שרוצה להיכלל תחת ההגדרה התייר המכוער. בישראל זה מתחיל מתופעת "עוקפי התורים" בנמל התעופה, בצורה בוטה יותר או פחות, ממשיך בתיירים צעקניים בטיסות, בבתי מלון באתרים או במקומות בילוי. בין זה מדובר בתייר אמריקאי צרפתי סיני או ישראלי, כולנו בוודאי מבינים שבתור תיירים אנחנו משמשים כשגרירים האמיתיים למדינה. מה שקצת דומה לכך שכאשר מצלצלים למוקד שירות של חברה גדולה כלשהי, הנציג או הנציגה שעונים לנו, באדיבות או בגסות - היא או הוא הם השגרירים של החברה. חלק מהמנהלים מבינים אך זה, וחלקם הגדול דווקא לא - וחבל.

כש-8.5 מיליון נוסעים ישראלים טסו לחו"ל בשנה החולפת, ומספר גדול מזה צפוי לסכם את 2019, כובד האחריות לתפקיד של שגריר מונח על כתפי כל אחד ואחת מאיתנו. מעבר למטרה או למשימה של צבירת החוויה וההנאה מהחופשה, על כל אחד ואחת מוטלת המשימה לשמש כשגריר במובן הכי חיובי של המילה.

ישראל, יותר ממדינות רבות, אחרות סובלת מתדמית בעייתית. עד כמה בעייתית? גם השנה דווחנו על בתי מלון ובעיקר הוסטלים שבאופן גלוי מסרבים להכניס ישראלים. הוסטל באורוגוואי ביטל הזמנה של ישראלים כשהוא נימק כי עמדותיו המדיניות הפוכות מאלה של ישראל. בעל הנכס ציין בנוסף כי תיירים "אחרי הצבא" הם הבעייתיים ביותר, ומכאן שכמדיניות הוא לא מכניס אורחים מישראל - טענה שגם נשמעה מכיוון בעלי הוסטלים בתאילנד או בהודו.

אז אחרי צבא או לא, כדי לשאוף לתייר ה-5 מיליון, אחרי 4 מיליון התיירים שפקדו את ישראל ב-2018 - גם לתיירים הישראלים יש תפקיד מכובד, כי הרי לא כל אחד זוכה לכהן בתפקיד של שגריר.

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר