גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בוחנים מיקום חדש לחברה? מה כדאי לקחת בחשבון

המחירים הגבוהים והצרכים הייחודיים של חברות בענפים כגון היי-טק ותעשיות עתירות ידע, הובילו לנטישה של אזור המרכז לטובת מתחמים רב שימושיים הממוקמים בין הערים הגדולות ● מה מציעים המתחמים הללו לחברות שונות ואיזה ערך הן יכולות למצוא בהם?

בית פז, במתחם יפשרו-סנטר, מודיעין. המיקום, המחיר והרב שימושיות מושכים חברות/צילום: בית פז
בית פז, במתחם יפשרו-סנטר, מודיעין. המיקום, המחיר והרב שימושיות מושכים חברות/צילום: בית פז

הכתבה בשיתוף בית פז

בחירת משרד לארגון היא לא עניין פשוט וכרוכה במערכת רחבה של שיקולים. לצד התקציב שעומד לצורך כך, יש להתחשב בנושאים נוספים, כגון צרכי הארגון ומיקום המשרד. על פי הערכות שמתבססות על נתוני השמאי הממשלתי לשנת 2017 והחלטות שהתקבלו על ידי ועדות התכנון והבנייה האזוריות בשנים האחרונות, עד סוף שנת 2019 צפויים להיבנות כמיליון מ"ר של משרדים במטרופולין תל אביב וגוש דן. הערכה היא כי למרות נתונים אלו רמת המחירים להשכרה אינה אמורה לרדת משמעותית. בנוסף, חברות רבות נרתעות מהמחירים הגבוהים של אזור המרכז ומחפשות חלופות זולות יותר, שיספקו להן שירותים מותאמים יותר. מה, אם כן, מחפשות חברות במתחמי המשרדים שהן שוכרות? אפשר לחלק את התשובה לשלוש: מענה לצרכים מורכבים, נגישות ומיקום אופטימלי ומחיר נוח.

מענה על מגוון צרכים

יש חברות שהצרכים שלהן צנועים יחסית והן מסתפקות במשרד במגדל, עם מרחב עבודה ולעיתים גם מקום לקבלת קהל. עם זאת, עבור חברות אחרות זה לא מספיק. קחו למשל ארגונים בתעשיות עתירות ידע, דוגמת חברות היי-טק, מכשור רפואי, תרופות ועוד. "לחברות אלה צרכים הרבה יותר מורכבים. הן זקוקות לסביבה שתתאים למגוון הפעילויות שלהן. למשל, מתחמים רב-שימושיים שכוללים גם משרדים, מעבדות, מחסנים, מסחר ועוד", מסביר כתריאל זולטי, מנכ"ל ובעלי קבוצת גלנור, היזמית של "בית פז", מתחם רב-שימושים המתאכלס בימים אלו במתחם ישפרו-סנטר במודיעין. הוא מביא כדוגמה חברת היי-טק המייצרת מוצרים טכנולוגיים מסוימים, שזקוקה גם למשרד לעובדים, גם למעבדות לייצור וגם למחסנים לאחסנה.

פעמים רבות, חברות מהסוג שהזכיר זולטי שוכרות משרדים במקום אחד, מחסנים במקום אחר, מעבדות במקום שלישי וכן הלאה. מנגד, במתחמים רב-שימושיים חברות שכאלה יכולות ליהנות מ-one stop shop - הכולל כאמור משרדים, מעבדות ומחסנים. המתחמים הללו מתאימים לחברות במגמת התרחבות, שמחפשות חללים נוספים, או לחברות במגמת התייעלות, המעוניינות להתכנס במקום אחד ולשלוט בארגון בצורה מיטבית.

מיקום ונגישות

אחת הבעיות במיקום של חברות בערים מרכזיות בארץ היא התחבורה. לדברי זולטי, "עובדים ממרכז הארץ של חברה המבקשת למקם משרדים חדשים בירושלים, עשויים למצוא את עצמם בבעיה תחבורתית קשה. הם יאלצו לעמוד בפקקים לשני הכיוונים. מנגד, אם תמקם החברה את משרדיה בתל אביב - יעמדו העובדים מעוטף גוש דן וירושלים לפני בעיה הפוכה של פקקים לתל אביב וחזרה ממנה".

כתריאל זולטי, מנכ"ל ובעלי קבוצת גלנור, יזמית של "בית-פז"/צילום: בית פז

לכן, בשנים האחרונות החלו חברות רבות לתת את הדעת על מיקום המשרדים ובדגש על הנגישות אליהם. אזורי תעשייה, מגדלי משרדים ומתחמים רב-שימושייםהחלו לקום בערי ביניים, במרכז הנתיבים התחבורתיים בין הערים הגדולות. הם חוסכים חלק ניכר מזמן העמידה בפקקים, בשל מיקומם בסמוך לעורקי תחבורה מרכזיים ומאפשרים לעובדים להגיע רעננים יותר ולהגדיל תפוקה. אזורי תעסוקה אלו קמו לא רק על מנת להקל על העובדים, אלא מתוך ההבנה שקיימת להם דרישה מצד החברות ויש בהם אטרקטיביות.

המיקום עושה את ההבדל - בית פז מתחם רב שימושים לתעשיות עתירות ידע>>

להרגיש כמו במרכז, אבל לשלם הרבה פחות

המיקום של אזורי התעסוקה החדשים מחוץ לערים הגדולות הופך את המתחמים המוקמים בהם לאטרקטיביים מבחינת מחיר. מחירי שכירות למ"ר נמוכים משמעותית מאלה שבגוש דן, והחברות זוכות להשתכן במתחם שלא נופל בגודלו וברמת השירותים שהוא מספק ממבנים מקבילים במרכז הארץ.

כך למשל במקרה של "בית פז", מתחם רב שימושים, המתנשא לגובה של חמש קומות, ומשתרע על כ-20 אלף מ"ר, באזור מודיעין, כאמור. הוא כולל בתוכו שירותים למגוון רחב של עסקים, בעיקר מתעשיות עתירות ידע. "עבור חברות עתירות ידע, כמו למשל חברות היי-טק שמייצרות קוד, המחיר במקום כמו 'בית פז' הוא מאוד אטרקטיבי. חברות מהסוג הזה יכולות לפעול מחוץ לאזור המרכז, אם יקבלו שירותים ברמה גבוהה ובמחיר נמוך יותר", מסביר זולטי. הוא מוסיף כי כי ארנונה נמוכה וחסכון אפשרי בעלויות דלק לעובדים נותנים יתרון למתחמים הרב שימושיים הללו. 

לדבריו, המבנה שעתיד להיחנך בימים אלו יהיה נגיש ויאפשר לחברות, בעיקר, בתחומי התעשיות עתירות הידע, מגוון רחב של שירותים, כמו שימוש במחסנים ובמעבדות ייצור לצד המשרדים. "המתחם ממוקם בסמוך לעורקי תנועה מרכזיים באזור כביש 431 שמתחבר לכביש 1 ולכביש 6, וממש סמוך לתחנת הרכבת החדשה במודיעין", הוא מציין. למתחם, כך עולה, גם חנייה ייעודית עם שלושה מפלסים, לטובת העובדים והאורחים שמגיעים ברכבם הפרטי.

"לאחרונה ישבנו עם גוף גדול במשק, שכיום המשרדים שלו פזורים באזורים רחבים ברדיוס של ירושלים-תל אביב-רמלה-לוד", מספר זולטי, "הם חיפשו מקום טוב באמצע לאחד את כל האגפים ומצאו את 'בית פז' ככזה - נגיש ביותר, במחיר אטרקטיבי ומבנה חדשני. בחברה ציינו גם את הפתרון בשינוע סחורות, שלפני כן נעשה בכמה מקומות לא קרובים זה לזה, וכעת מתבצע ממתחם אחד - אתה רק צריך להעביר מוצרים מקומה לקומה באותו המתחם ולפעמים אפילו באותה הקומה".

בשורה התחתונה, כמו אותה החברה שמוזכרת כאן, נראה כי הצרכים של ארגונים רבים הולכים ומשתנים ויחד איתם נלקחים בחשבון המחיר והמיקום. כעת, צריך להמתין ולראות האם גם המגמות בשוק ישתנו בהתאם והמתחמים הרב שימושיים יתפסו תאוצה.

מקום טוב באמצע הדרך - בית פז מתחם רב שימושים לתעשיות עתירות ידע>>

עוד כתבות

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

דיון בבג"ץ על חוסר שיתוף-הפעולה בין לוין ועמית: "סיטואציה משברית מאוד"

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים יריב לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון יצחק עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט אלכס שטיין: "אם אין לי נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט עופר גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם השופט עמית אינה קבילה"

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; הדולר מתחזק וחוצה את רף 3.14 שקלים

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.7%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● נייס מזנקת בכ-12% לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"