גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המסקנה מתיק הפירוק של הפועל ת"א: לא להתקרב למועדוני כדורגל בישראל

דוח הפירוק של הפועל ת”א שהוגש השבוע מתובל בסיפורים עסיסיים על המעורבות של חיים רמון, אמיר כבירי, מני ויצמן ואחרים בקריסת המועדון • ההשלכה העיקרית שלו תהיה הקשחת הרגולציה, והפנמה כי כניסה לענף עלולה להוביל לקטסטרופה אישית • 5 הערות על הקריסה האדומה

מימין: חיים רמון, עופר אורליצקי, מני ויצמן 
ואמיר כבירי. דוח המפרק קבע שהם אחראים אישית למצב המועדון
מימין: חיים רמון, עופר אורליצקי, מני ויצמן ואמיר כבירי. דוח המפרק קבע שהם אחראים אישית למצב המועדון

דוח הפירוק של הפועל ת"א שהוגש השבוע לנשיא בית המשפט המחוזי בת"א, השופט איתן אורנשטיין, הוא דוח מהדהד במונחים של עולם הספורט. הסכומים בו מהדהדים (77.9 מיליון שקל). מספר תביעות החוב שייצר מועדון כדורגל אחד הוא מהדהד (105 תביעות חוב של נושים, 111 תביעות חוב של עובדים). הסיפור העסקי בו מהדהד - אנשים אמידים, עם רקורד בעסקים, מקושרים, חלקם עם רקע בפוליטיקה, שתוך חודשים קצרים מאוד הצליחו להביא מועדון כדורגל מפואר להתמוטטות סופית.

בתקופה הקרובה הדוח ימשיך להדהד ולהזין את התקשורת בפרסומים שונים - לפני שהמפרקים, עו"ד שאול קוטלר ורו"ח חן ברדיצ'ב, יתחילו את המרוץ ארוך השנים בסיומו, יצליחו לשלשל כמה שקלים לקופת הפירוק.

הקריסה הגדולה במספרים

חמש הערות על דוח הפירוק שמסעיר את הספורט הישראלי:

1.

אם צריך לבחור רק שתי אמירות מרכזיות מהדוח הזה, שנשען על חקירה של 59 אנשים, הראשונה תהיה לקוחה מתוך העדות של מני ויצמן, "איש הצללים" של הפועל ת"א, התורם בסתר, המושך בחוטים.

ויצמן מתאר את התקופה הקצרה שבה חיים רמון לקח על עצמו את המועדון כבעלים (2012-2015). וכך מצוטט ויצמן במסגרת חקירת המפרקים: "חיים (רמון), ממאי-יוני כל הזמן הוא ניסה לקנות (את הקבוצה), ואלי טביב לא רצה למכור לו. זה לא אני שפניתי לחיים, חיים פנה אליי שאני אדבר עם אלי טביב כל הזמן. חיים היה בטירוף יחד עם מושיק (תאומים) וכולם. ותראו בטלוויזיה, במסיבת העיתונאים המפורסמת אחרי שקנו מטביב, כאילו זכו באוסקר. וחיים רמון אומר לי - 'אם אני רץ עכשיו לרשות ממשלה, 70 מנדטים (אני מקבל), אתה לא קולט איזו אהדה יש'".

ועוד ציטוט אחד שמעיד על האופן שבו נופלים בעלי הון ברשת כשהם מתפתים לגעת בקבוצת כדורגל, הפעם של אמיר כבירי, הבעלים האחרון של הפועל שתחתיו הלך המועדון לפירוק ב-2016. כך מספר כבירי בחקירתו על ההחלטה לקחת את הקבוצה למרות שהיה ברור שמצבה רע: "להגיד לך שלא הרגשתי בפנים כאב בטן ופרפרים? הרגשתי. אבל זה כמו בחור מאוהב שרואה בחורה ואומר שאין לו סיכוי בחיים להתחתן איתה, אבל הוא יעשה הכל כדי להיות איתה".

במלים אחרות: הכניסה לקבוצת כדורגל גורמת לעיוורון. ועם הכסף שמתרוצץ היום בכדורגל הישראלי, מהעיוורון ועד פשיטת רגל המרחק הוא אפסי. עונה וחצי-שתיים.

2. 

הפועל היא לא הקבוצה הראשונה שאצלה המודל העסקי התערבב עם אהדה ללא גבולות של הבעלים לקבוצה. רק שהערבוב הזה מתקיים היום פחות ופחות בכדורגל האירופי. בעלי עסקים לא רוכשים את הקבוצות שהם אוהדים, אלא רואים בכך הזדמנות עסקית או אפשרות לקבל לגיטימציה לפעילות עסקית מחוץ למדינה. 

הרגש יוצר כאוס ניהולי. האקסלים שנעשים תחת מחשבה מעמיקה בתחילת עונה, מתעדכנים עם הזעקה הראשונה של הקהל, עוד לפני הפסד הליגה הראשון. משם, עם פריצת האקסל הראשון, הדרך קצרה לעוד ועוד תיקונים, עוד ועוד רכש. עוד מחשבה כי אחרי השחקן הזה שיצורף הקבוצה תתייצב, תרוץ, תכבוש יותר. זה תמיד רק עוד דבר קטן אחרון ושאחריו הכל מתקתק. הבעלים רוצה לרצות. ככל שייענה לדרישות האוהדים כך יהיה יותר אהוד, אהוב וקשוב.

חיים רמון, האיש שיודע דבר ושניים מה שוות הבטחות, על פוליטיקה ועל ערבובים, איבד את כל הידע הזה כשהגיע לכדורגל. במשך השנים האחרונות הוא מגלגל את "סיפור ההפתעה". הוא מספר כיצד נותר לבד בצריח, כשחבריו, בעלי ההון שהבטיחו לתמוך, נעלמו. איך לא האמין שאותם אוהדים אמידים שהבטיחו לתמוך במועדון אם רק ייקח אותו מידיו של טביב - הם היו הראשונים להיעלם.

אחר כך הופתע רמון מהאלימות של האוהדים שהבריחה רוכשים פוטנציאליים. כאילו היה משוכנע שהכדורגל הישראלי מתנהל באולמות תיאטרון. וכך פנה המועדון מהר מאוד להתנהל כמו חנות מכולת קטנה. תרשום-לי-נתחשבן-אחר כך. 

3. 

לדוח הזה תהיה השלכה עתידית משמעותית לא רק על המעורבים בעניין אלא דווקא על כל מי שחושב לגעת בקבוצת כדורגל בישראל. רמון וכבירי נכנסו לבור אישי ופיננסי כבעלים. אם היו יכולים לגלגל לאחור את מסלול חייהם רק פעם אחת לנקודת זמן מסוימת, אין ספק שהיו בוחרים ברגע שבו הם יושבים עם עט ביד וחותמים על העברת הבעלות של הפועל ת"א לידיהם.

אבל הם לא שונים מבעלים אחרים שיצאו בשן ועין מהעיסוק הזה - לוני הרציקוביץ' במכבי ת"א. ארקדי גאידמק בבית"ר ירושלים. למיטש גולדהאר יש כיסים עמוקים ויש עדיין סבלנות להפסיד עשרות מיליונים במכבי ת"א בכל שנה. עדיין. גם מועדון מכבי חיפה, שם הבעלים יעקב שחר מביא בכל שנה מהבית עשרות מיליוני שקלים, נראה עכשיו עם הזעם של הקהל כמפעל חיים שמתרקם לתחמיץ. משה חוגג נראה על פניו כמי שנמצא יותר בנהיגה בעיניים עצומות לתוך צומת גאידמק-הרציקוביץ'-כבירי, מאשר לכיוון כביש שחר-גולדהאר.

להבדיל מהאחרים, לכבירי ורמון לא היה את ההון העצום הפרטי שיש לאחרים כדי לשרוד עונה או שתיים גרועות מבחינה כלכלית.

אלו לא רק בעלים. הדוח הזה הוא תמרור אזהרה לכל מי שרק נוגע ותורם לכדורגל מבחוץ, חושש מחשיפה, ועשוי למצוא עצמו בבוץ. איש הנדל"ן מני ויצמן, שהעדיף לערבב מרחוק ולא להיות רשום כבעלים, רק לשים כסף ובטוחות, בדיוק כדי להימנע ממצב בו האחריות והקהל ייפלו עליו - יושב עמוק בתוך הקלחת של המפרק. את כל החשיפה החיובית של "תורם בסתר" שהוא ניסה למנוע במשך שנים הוא קיבל עכשיו בריבית, בפרוטוקולים של בית משפט, בחקירות, בצד של מי שידו הייתה במעל.

4. 

לתיק הזה תהיה משמעות אחת מרכזית על האופן שבו יתנהל הכדורגל הישראלי מהיום. לאנשי עסקים יהיה קשה מאוד לבוא ולהעמיד בטוחות וערבויות ולמשוך אותם על בסיס הפרופיל התקשורתי והציבורי שלהם והרושם שיותירו על הרגולטור, הרשות לבקרה תקציבית של ההתאחדות לכדורגל. חייהן של קבוצות כדורגל לא יעמדו עוד אל מול ביטחונות בדמות נכסים עם ערך אמורפי - כמו אוסף של ציורים או פסלים. הבקרה התקציבית הבאה תהיה, סביר מאוד להניח, קשה ונוקשה, שואלת שאלות. ביטחונות וערבויות למי שירצה להיות מעורב פיננסית בקבוצת כדורגל יהיו על בסיס של כסף נזיל חי. גירעון בתום עונה או אפילו בתום תקופות זמן קצרות יותר ייסגר במימוש אגרסיבי של ערבות.

החמרת הפיקוח הרגולטורי סביר שתרחיק עוד כמה אנשים מהכדורגל הישראלי. את אלו שחושבים להיכנס וגם את אלו שכבר נמצאים בסיפור.

5. 

אם שמים את כל סיפורי המעשיות של כבירי, רמון, טביב, מני ויצמן, הרי שבעיני רבים הבקרה התקציבית היא זו שהאחריות לגביה נראית - לכאורה - כאינה שנויה במחלוקת בדוח הפירוק.

להבדיל מאנשי העסקים הפרטיים היא אמנם מוגנת באמצעות הביטוח המקצועי של חברת מגדל. אבל משאלת האחריות הציבורית היא תתקשה להתחמק בבית המשפט. כמו בפשיטות הרגל הגדולות של הלווים הגדולים במשק - שוב יישאל מה היה חלקו של הרגולטור. מדוע נתן הרגולטור לערבים למשוך חזרה את הערבויות והבטוחות? למה נתן לחוב של המועדון לתפוח? מדוע לא מיהר לממש ערבויות שניתנו? מדוע נתן בניגוד לתפקידו המוצהר לקבוצה לפתוח את העונה עם חוב כספי, בידיעה שקיים סיכוי גדול שלאור ההתנהלות החוב בסוף העונה יהיה גדול יותר וידחק את הקבוצה עוד אל הבלתי נמנע?

גילוי מלא: ורד רמון ריבלין עורכת ליידי גלובס היא אשתו של חיים רמון

עוד כתבות

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● גיוס של 23 מיליון דולר ל-Restore Medical בתחום אי ספיקת הלב ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

5,000 מהנדסים חדשים: רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?