גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שקד תוקפת את בכירי עולם המשפט: "הפכתם למנזר השתקנים"

שרת המשפטים תקפה הערב, בכנס השנתי של העמותה למשפט ציבורי, את שתיקת בכירי עולם המשפט אל מול "ההסתה הפרועה של השמאל כלפי שופטי העליון שמינתה", כדבריה ● "ההתקפות הפרועות והביקורות החריפות שכולנו נתקלנו בהן לאחרונה פוגשות בקהילה משפטית דוממת. הדבר כאילו כבר לא נוגע לה"

שרת המשפטים איילת שקד / צילום: שלומי יוסף
שרת המשפטים איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

שרת המשפטים איילת שקד תקפה הערב (ה') את שתיקת בכירי עולם המשפט אל מול "ההסתה הפרועה של השמאל כלפי שופטי העליון שמינתה", כדבריה.

שקד השתתפה הערב בכנס השנתי של העמותה למשפט ציבורי בחיפה, בהשתתפות נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות; והיועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט.

שקד הקדישה את נאומה לסטנדרט הכפול של הקהילה המשפטית (שופטי עליון לשעבר, יועמ"שים לשעבר ובכירי האקדמיה), שממהרת לגנות כל ביקורת על בית המשפט העליון - אך שותקת אל מול מתקפה הפרועה משמאל אל מול השופטים החדשים. "מאז ומעולם הייתה הקהילה המשפטית מגינתו הנאמנה של בית המשפט", אמרה.

"הקהילה הזו הסבירה לנו שוב ושוב (בעבר) שפסיקת הלכה בבית המשפט העליון אינה ערובה לצדק. שאיננו חייבים אפילו להסכים איתה, ובכל זאת - היא סופית ומוחלטת. ובדיוק בשל כך עלינו לנהוג בה בכבוד. ובעיקר הסבירה לנו הקהילה שאין לנו בית משפט אחר, וחובה עלינו לשמור עליו מכל משמר".

אלא שלאחרונה, אמרה שקד, "התרחשה תפנית בעלילה". לדבריה, לאחר שהוועדה בראשותה מינתה 6 שופטים לבית המשפט העליון, "משהו בתוכנת ההפעלה של הקהילה המשפטית השתנה באופן יסודי. הקהילה הזו - שהיא קהילה מעורבת ודעתנית, שמעולם לא פספסה הזדמנות להגן על בית המשפט, גם נגד ביקורות מופקרות, אבל גם כאשר הביקורות היו לחלוטין לגיטימיות - אינה מגיבה עוד.

"ההתקפות הפרועות והביקורות החריפות שכולנו נתקלנו בהן לאחרונה, האמירות הקשות ויוצאות הדופן בעוצמתן, פוגשות בקהילה משפטית דוממת. הדבר כאילו כבר לא נוגע לה".

איילת שקד

כאן שקד נתנה דוגמאות למתקפות פרועות משמאל שהופנו לשופטי בית המשפט העליון שאיפשרו לפנות את חאן אל אחמר. "הקהילה המשפטית שתקה ודממה. גם כשביקשה נבחרת ציבור להילחם בהחלטה והודיעה כי 'חייבים להמשיך ולהיאבק בכל כלי העומד לרשותנו' - איש לא צייץ כנגדה. שתיקה אחת הצטרפה לשתיקה שנייה. והשנייה לשלישית ולרביעית.

"גם כשטען אחד המשפטנים כי 'השופטים שותפים לפשע מלחמה' - לא פתח איש מהקהילה המשפטית את פיו כדי להגן על בית המשפט העליון. זה לא גרם לאף אחד לעשות את מה שהקהילה הזו יודעת כל-כך טוב - להגן על בית המשפט. לומר לכולנו שבין אם צדק ובין אם טעה - הוא בית המשפט העליון, ואין לנו אחר".

שקד תקפה את השתיקה הרועמת כלפי המתקפות החמורות עוד יותר שהופנו לעבר השופט אלכס שטיין. "מה לא אמרו על פסק דינו בעניין חלוקת הרכוש בין בני זוג שהחליטו להתגרש. מאמר המערכת ב'הארץ' הגדיר זאת 'נסיגה לעולם פרימיטיבי'; מאמר אחר ציין כי מדובר ב'ימים חשוכים'. אמרו עליו שנקט באלימות נגד נשים ומה שמתחיל בחלוקת רכוש נגמר ברצח. חברת כנסת (שלישית) לעגה לשופט שטיין והשוותה בינו לבין מוצר המוזמן ב-eBay ועם הגעתו ארצה מתגלה שהוא אינו תקין. אלה רק דוגמאות ספורות. למעשה ההתקפות הפרועות על השופט שטיין מעולם לא פסקו", אמרה שרת המשפטים. "ההתקפות נמשכות, אך הקהילה שותקת. היא דוממת, כאילו העניין לא נוגע לה. האם כולם הצטרפו למגזר השתקנים?.

"ללב מתגנב חשד. שאולי ההגנה על בית המשפט מעולם לא נשענה על אמונה כנה בעצמאותו; שאולי קיים הסבר בשדה האידאולוגי לשתיקתם של מי שדיבררו ללא הרף את ההגנה על בית המשפט; שאולי לא במקרה מי שחזרו והבהירו עד כמה מעמדו נישא ועליון, ואין לקבל שום ביקורת עליו (גם בשעה שטעה) שותקים כיום. האם עצמאותו של המוסד הזה חשובה, ללא קשר לתוצאה משפטית כזו או אחרת, אבל רק כל זמן שהתוצאה המשפטית הזו מהדהדת 'אני מאמין' מאוד מסוים?

"השתיקה הזו רועמת. היא צועקת, גם ללא מילים. היא צועקת מסר קשה ובעייתי שכולם מבחינים בו. היא מבהירה שההגנה על בית המשפט לא הייתה מאוד כנה. היא מדגישה שעיקרון עצמאות בית המשפט מעולם לא עמד לעצמו; שתמיד נשען על שותפות רעיונית עם תוצרי פסיקתו ולא על המחויבות לעצם קיומו של המוסד; על הזדהות עם פסק דין כזה ואחר, ולא עם הצורך בבית משפט עצמאי ואמיץ. ברגע שנעלמה ההזדהות עם תוכן פסקי הדין - נעלמה גם התמיכה בחשיבות עצמאותו של בית המשפט".

שקד המשיכה ואמרה כי "זו הייתה יכולה להיות שעתה היפה של הקהילה המשפטית. באופן אישי, הייתה לי ציפייה לשמוע מכם משפטים כמו: 'עם פסק הדין הזה לחלוטין לא הסכמתי, ואסביר מדוע, אבל בסוף יש לנו בית משפט אחד ונשמור עליו ועל עצמאותו מכל משמר'. את המסר הפשוט הזה, שכמותו אני עצמי העברתי ביותר מהזדמנות אחת, לא שמעתי מהקהילה המשפטית.

"המסר הפשוט הזה היה מוכיח שמי שדיברו כל השנים על חשיבות עצמאותו של בית המשפט האמינו בכך באמת, ולא הייתה זו 'אהבה התלויה בדבר', שבה כידוע: בטל הדבר - בטלה האהבה.

"הייתה כאן הזדמנות אמיתית להוכיח שהאמונה בעצמאות בית המשפט היא אמונה מסוגו של וולטר - מאבק עיקש כדי לוודא שגם מי שאינך מסכים עם דעתו יוכל לבטאה באופן מלא; שהוא עצמאי גם כשהוא טועה. אבל זה פשוט לא קרה. במקום זה קיבלנו מאבק חריף וקשה, פוצע ואישי, כנגד שופטים שהעזו לסטות משורת המקהלה.

"אני כנראה בין האחרונות שאפשר לומר עליה שנמנעת מביקורת במקום שהדבר מתחייב. אני מבקשת לראות שהקהילה הזו מתגייסת, בדיוק כפי שהיא יודעת להתגייס בסיטואציות אחרות, להגן על מעמדו של בית המשפט, בשעה שהביקורת עליו מוטחת באופן שמערער את יסודותיו. עיקרון עצמאות בית המשפט אינו יכול להיות עיקרון שהשימוש בו נעשה באופן סלקטיבי וטקטי. אם העיקרון הזה נכון - ואני מאמינה בכל לבי שהוא נכון - הוא נכון תמיד.

"השמיעו קולכם!".

עוד כתבות

בין הסיבות לעיכובים. השרים חיים כץ (משמאל) ויריב לוין / צילומים: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שוק הנדל"ן בקיפאון ניהולי: המינויים הבכירים שתקועים בעיצומו של משבר

חצי שנה מאז פרישת ינקי קוינט מרשות מקרקעי ישראל, והתפקיד טרם אויש ● גם יו"ר מטה התכנון עזב, ואין מי שיחתום על מחליף בשל היעדר שר פנים קבוע ● אילו תפקידים בכירים נותרו ללא מנהל?

מטה סנדיסק בקליפורניה, ארה''ב / צילום: Shutterstock

המניה הכי לוהטת בוול סטריט שברה שיא נוסף, ומאות עובדים בישראל נהנים

מניית סנדיסק עקפה לראשונה את רף ה-1,000 דולר, כשנה וחודשיים לאחר שהתחילה להיסחר בנאסד"ק והשלימה קפיצה מטאורית של כמעט 3,000% ● ליצרנית רכיבי הזיכרון יש מרכזי פיתוח בישראל - לאחר שרכשה בעבר את M-Systems של דב מורן, שפיתחה את הדיסק און קי

מטוסי וויזאייר / צילום: יח''צ

אחרי הפרידה מפליי קארד: האם כאל תקים את מועדון הלקוחות של וויזאייר?

חברת התעופה וויזאייר נערכת לא רק להקמת בסיס בישראל אלא גם לפתיחת מועדון לקוחות ● בין חברות הפיננסים שאליהן פנתה החברה נמנית גם כאל - שלאחרונה נאלצה להיפרד ממועדון הנוסע המתמיד ופליי קארד של אל על, שעבר למתחרה ישראכרט

מפעל של תאת לשיפוץ מטוסים / צילום: אתר החברה

החברה הביטחונית שאיבדה כחצי מהשווי, למרות שיפור בתוצאותיה

השוק ציפה לתוצאות חזקות יותר מחברת תיקוני המטוסים תאת, שבעבר נשלטה ע"י קרן פימי ● ביטחונית אחרת, מניית הכטב"מים אירודרום בה משקיע ראש המוסד לשעבר, איבדה כ–70% מהשיא

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

משבר דיפלומטי: האיחוד מאיים בסנקציות על ישראל סביב רכש חיטה מרוסיה

הממונה על יחסי החוץ של האיחוד הודיעה כי מדובר בתבואה שמקורה בשטחים שנכבשו על ידי רוסיה ב-2014, וכן בשטחים הנוספים שנכבשו על ידי רוסיה אחרי פלישתה לאוקראינה בפברואר 2022 ● שירות החוץ האירופי, ביחד עם אוקראינה, מסר כי הוא פנה למשרד החוץ הישראלי לשם הבהרת הדברים

אימונים של חטיבת מילואים בגבול הצפון / צילום: דובר צה''ל

המענק הגדול לחיילי המילואים בדרך ויגיע לעד 50 אלף שקל ללוחמים

המענקים שיתקבלו בימים הקרובים צפויים לזנק באלפי שקלים, ועשויים להגיע עד ל־50 אלף שקל במקרי קיצון ● אלא שבהיעדר מחשבון מעודכן מטעם צה"ל, המילואימניקים נותרים באפלה לגבי גובה התשלום ומועד הפקדתו המדויק ● כל מה שצריך לדעת על התגמול הנוסף

כותרות העיתונים בעולם

"במצב הכי חלש": האיראנים לא מצליחים יותר לממן את חייהם

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: סוכנות החירום הבריטית שמנהלת את אירועי המצוקה בהורמוז ממרחק של אלפי קילומטרים, המחיר שתעשיית השבבים משלמת בעקבות המלחמה, והמצוקה הכלכלית באיראן  • כותרות העיתונים בעולם

כנופיית שפירא - SSQ / צילום: שימוש לפי סעיף 27א'

רצח ימנו זלקה: מהו העונש בישראל לקטינים שביצעו עבירות פשיעה חמורות?

רצח הצעיר ימנו זלקה הציף מחדש את שאלת אלימות הנוער ● נתוני המשטרה בת"א חושפים הכפלה במספר מעצרי הקטינים בתוך שלוש שנים בלבד ● בעוד שחלק ממומחי המשפט מדגישים את חשיבות השיקום, עולות קריאות להעביר את האחריות אל מערכת החינוך והפיקוח ההורי ● שאלת השעה

מייסדי פאפאיה, אוריאל בכר, אלכס ליאחובצקי ואנדריי בירמן / צילום: ניב קנטור

פאפאיה גיימינג תשלם 420 מיליון דולר, בגלל בוט: ההחלטה שמטלטלת את ענף הגיימינג

חבר מושבעים בניו יורק קבע כי החברה הישראלית תשלם 420 מיליון דולר למתחרה האמריקאית סקילז ● השופטת תחליט על הסכום הסופי ● זאת, לאחר שקבע כי הפעילה בוטים שהתחזו לשחקנים אנושיים ● בעוד שבתעשייה טוענים כי מדובר ב"סוד גלוי", ההחלטה מחייבת את הענף לאמץ סטנדרט חדש של שקיפות ● פאפאיה גיימינג: "נמתין לבחינה של פסק הדין"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בת"א; המניות הדואליות נפלו, מניות האנרגיה זינקו

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.6% ● איחוד האמירויות הודיעה על עזיבת ארגון אופ"ק, מחיר נפט מסוג ברנט חצה את רף ה-110 דולר לחבית ● בדיסקונט מעריכים שבנק ישראל יימנע מהפחתת ריבית עד סיום המלחמה ● וגם: בג'יי.פי מורגן מעלים את התחזית ל-S&P 500 וממליצים "לעקוב אחר המנצחים"

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

"תוכנית פושעת": אוקראינה מאיימת בסנקציות נגד גורמים בישראל

מספר ספינות עם חיטה אוקראינית גזולה פרקו סחורה בישראל ● לאחר אזהרה שפרסם אתמול שר החוץ האוקראיני, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אומר במפורש: "אוקראינה מכינה חבילת סנקציות שתכלול גם את מי שמוביל את התבואה הזאת"

שמואל רופא, מנכ''ל ריט 1; שמואל סלבין, יו''ר וממייסדי סלע קפיטל; שרון שוופי,  יו''ר מניבים / צילום: נטי לוי, איל יצהר, נועה זני

מיליארדים יזרמו לשוק: קרנות הריט רוצות להיכנס לתחום החם של חוות השרתים

חוק חדש יאפשר לקרנות הריט להגדיל משמעותית ייזום ובניית פרויקטים של נדל"ן מניב ● בריט 1 מציינים כי היתרון הוא רווחיות גבוהה יותר מברכישת נכסים קיימים והיכולת להיכנס לענפים חדשים, כמו חוות שרתים, "שלא עומדות למכירה או שידרשו עבורן מחיר גבוה מאוד"

גדי איזנקוט ושאול מרידור / צילום: דוברות מפלגת ישר!

שאול מרידור מצטרף לגדי איזנקוט: "עמד במשך שנים מול ניסיונות לפגוע בכלכלה"

מרידור, בן 49 מירושלים, נשוי ואב ל-4, הוא כלכלן בכיר ששימש במהלך דרכו המקצועית גם כמנכ"ל משרד האנרגיה • ממפלגת ישר! נמסר כי "מרידור לקח חלק מרכזי בגיבוש המדיניות הכלכלית של המפלגה לבחירות הקרובות" • איזנקוט בירך על הצטרפותו לרשימה: "מכיר לעומק את הכשלים שנבנו בכלכלה הישראלית" • מרידור מסר: "המשימה שלפנינו ברורה - לשקם את המדינה ולהפיח תקווה"

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

בלי כרטיס אשראי ובלי טיסות: כך עלולים להיראות חייו של נוחי דנקנר

בית המשפט שידון בבקשת הבנקים להכריז על מי שהיה האיש החזק במשק כפושט רגל, עלול להטיל הגבלות מחמירות על חיי היומיום שלו ולאפשר לנאמן לממש לו נכסים אישיים: "אי־אפשר להישאר אמיד בפשיטת רגל" ● וגם: מדוע שינו הבנקים גישה, והאם משפחת דנקנר תסייע?

רכבים שרופים כחלק מתופעת הפרוטקשן / צילום: כב''ה צפון

"87% מהקבלנים נדרשים לשלם פרוטקשן": המספרים מאחורי אובדן המשילות

מבקר המדינה ממשיך להתריע על אוזלת־היד בטיפול בפרוטקשן ● בביקורת מעקב שפרסם על היבטי משילות בנגב מציין המבקר אנגלמן כי "פעולות האכיפה בתחומים מסוימים כמעט אינן מתקיימות", וכי קבלנים נאלצים לשלם סכומי עתק ● עוד הוא מתריע: "חלון ההזדמנויות להסדיר את התיישבות הפזורה הבדואית הולך ונסגר"

התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבינלאומי, כרים חאן / צילום: ap, Peter Dejong

דיווח: קטאר הבטיחה "לדאוג" לתובע הראשי של בית הדין הפלילי הבינלאומי כרים חאן

הוול סטריט ג'ורנל מדווח כי קטאר הבטיחה "לדאוג" לתובע הראשי של בית הדין הפלילי הבינלאומי, כרים חאן, אם יוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, במסגרת החקירה על פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות בעקבות המלחמה בעזה

שקל - דולר / צילום: Shutterstock

השקל מתחזק ושובר שיא חדש: "רואים שינוי טעמים ארוך טווח"

לפי הארועים היום - ירידות בוול סטריט, זינוק בנפט וחשש מהסלמה מול איראן, השקל אמור היה להיחלש ● התחזקותו התמוהה מוסברת ע"י תמיר הרשקוביץ, סמנכ״ל בכיר ומנהל אגף השקעות באיילון ביטוח בכך ש"מוסדיים וצרכני קצה מקטינים חשיפה ללא קשר לשווקי המניות העולמיים" ● אידית מוסקוביץ', מנהלת חדרי מסחר בבינלאומי: "השפעות אלו ניתן לנתח כמגמה ולא בהתייחסות ליום מסחר נקודתי"

מיכל עבאדי-בויאנג'ו, החשבת הכללית / צילום: חיים צח-לע''מ

עשרות אלפי עובדי מדינה ייפרדו מכרטיס הנוכחות ויעברו לאפליקציה מבוססת GPS

משרד האוצר ומערך הדיגיטל מקדמים מהלך להחלפת "הכרטיס החכם" באפליקציה מבוססת מיקום ● בעוד שבאוצר מבטיחים חיסכון בעלויות ואבטחת מידע משופרת, בוועדי העובדים חוששים ממעקב: "נוודא שפרטיות העובדים נשמרת באופן מלא" ● היעד להטמעה: ינואר 2027

ידין ענתבי, הפועלים; אבי לוי, דיסקונט; אלי כהן, הבינלאומי / צילום: ענבל מרמרי, רמי זרנגר, אייל טואג

הבונוסים שנחתכו והקיצוצים: כך נקלעו שלושה בנקים למלכוד מול העובדים

בדיסקונט הודיעו השבוע על הקפאת הבונוסים ורמזו על קיצוצי כוח אדם שבדרך ● בבנק הפועלים הוכרז סכסוך עבודה כבר לפני חודשים ● ובבינלאומי קיים משבר סביב התגמול למנהלים ● מה הוביל את ההנהלות להדק את החגורה, ואיזה בנק עבר בשלום את המשוכה?

אחת מבין רבות. רשת מזרנים גרמנית שפשטה רגל בסוף 2025 / צילום: Reuters, Marc Stinger

גרמניה בצרות: תחזית הצמיחה נחתכה וגל פשיטות רגל מטלטל את הכלכלה

משבר האנרגיה והמלחמה באיראן מחריפים את גל פשיטות הרגל בגרמניה, המגיע לשיא של שני עשורים ● מאות אלפי משרות בסכנה ותחזית הצמיחה כבר קוצצה בחצי ● בעוד שהממשלה נאבקת למצוא פתרונות, הימין הקיצוני מתחזק על רקע החשש מהתכווצות כלכלית