גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משה ארנס - הג'נטלמן הפוליטי שתרומתו העיקרית הייתה המצאת נתניהו

נתניהו פילס את דרכו על כתפי הפגנת עוינות לכל מה שדבק בו שמץ של "שמאל", אך ארנס נמנע מהמסלול הזה

בנימין נתניהו ומשה ארנס / צילום: קובי גדעון לע"מ
בנימין נתניהו ומשה ארנס / צילום: קובי גדעון לע"מ

אחרי מותו של משה ארנס, כשינסו לאפיין את תרומתו העיקרית להיסטוריה של מדינת ישראל, התשובה תהיה ברורה: הוא היה ג'נטלמן פוליטי מושלם, שנתן כבוד וקיבל כבוד, אבל הזיכרון העיקרי הכרוך בשמו הוא זה, שנחשב למי שהמציא וקידם את בנימין נתניהו במעלה הזירה הציבורית, כשמינה אותו בתחילה כציר בשגרירות ישראל בוושינגטון ולאחר מכן לתפקיד השגריר באו"ם. יהיו כנראה כאלה שיתקשו לסלוח לו על כך, מול רבים שיברכו אותו בדיוק בגלל זה.

ארנס היה אחד הראשונים במערכת הפוליטית שהביע אכזבה מתפקודו של נתניהו בקדנציה הראשונה שלו כראש ממשלה, ואף התמודד מולו בפריימריז על ראשות הליכוד ב-1999. ארנס נוצח ומונה לתפקיד שר הביטחון.

על פני הדברים, המשותף לארנס ולנתניהו היה הרקע של משפחות משכילות של אנשי אצ"ל, שחיו תקופה ארוכה בארה"ב, חלקן ירדו אחרי הקמת המדינה. אלה משפחות שעד המהפך הפוליטי ב-77' חיו בתחושה ששלטון מפא"י הדיר אותם. ארנס עצמו היה שליח האצ"ל בצפון אפריקה, וכשחזר לישראל בשנת 1949, בגלל הרקע המשפחתי שלו, נדחתה בקשתו לעבוד בתעשייה הצבאית.

רק שנים לאחר מכן, ואחרי 4 שנים בהן לימד בפקולטה לאווירונאוטיקה בטכניון, התקבל ארנס לממסד הביטחוני, לתפקיד סמנכ"ל התעשייה האווירית. שם נולד במוחו הרעיון של מטוס קרב ישראלי כחול-לבן. את הרעיון קידם בעקשנות, וכאשר הוחלט ב-1987 לסגור את פרויקט הלביא, הוא התפטר במחאה מהממשלה.

ההבדל הגדול בין ארנס לנתניהו היה בכך, שנתניהו פילס את דרכו לצמרת על כתפי הפגנת עוינות מתמדת לכל מה שדבק בו שמץ של "שמאל", ואילו ארנס נמנע מלצעוד במסלול הזה ולא נתפס באמירות של הסתה ושנאה גלויה כמו האיש שאותו קידם. הוא שמר על איפוק גם כאשר דוד לוי תקף אותו בחריפות, ולגלג על תואר הפרופסור של ארנס.

משה ארנס מראה לדיין את מטוס הערבה / צילום: תע"א

ארנס היה נץ פוליטי מובהק, ללא שום פשרות, ובמלחמת המפרץ הראשונה היה מהמצדדים בעמדה שעל ישראל לקחת חלק במלחמה, כולל פעולה בעיראק.

בעמדותיו הניציות הוא שייך לקבוצת הבית"רים הוותיקים, כמו הנשיא רובי ריבלין וח"כ בני בגין, שהסתייגו מכל שיקול פרגמטי כביכול במאבק על ארץ ישראל השלמה. ארנס היה אחד ממתנגדי הסכמי קמפ דייויד, הסכמי השלום עם מצרים ופינוי סיני וימית, וכמובן מתנגד בולט להתנתקות מעזה, כשנתניהו, בניגוד לו, הצביע בעד. בלי כחל ושרק, ארנס הציע להכיל את הריבונות על כל יהודה ושומרון, תוך מתן אזרחות לפלסטינים.

ארנס הוא דוגמה למה שחרותניקים ותיקים מציגים כמודל של הדר בית"רי, כשהם מבכים את גלריית חברי הכנסת המתלהמים של הליכוד כיום. לא עלה מעולם על דעתו לתקוף אף אחת ממערכות אכיפת החוק, ובסגנון הוויכוח שלו לא היה שום דבר רגשני, אלא תמיד מנומק וסבלני, בלי פגיעה אישית ובלי עלבונות מהסוג שהיום נחשבים לדיבור תקני בוויכוח הפוליטי. הוא הסתייג מיוזמות החקיקה בענייני "הסדרת ההתיישבות", והיה אחד הקולות הבולטים בימין הפוליטי נגד חוק הלאום והעדר פיסקת השוויון בחוק זה.

שני עניינים בערו בעצמותיו והוא לא הרפה מהם עד יומו האחרון. האחד - טענתו על כך, שכותבי ההיסטוריה של השואה העלימו את חלקו של הארגון הצבאי היהודי במרד גטו ורשה, כחלק מהפרויקט הציוני של מחיקת מורשת ז'בוטינסקי. את המערכה הזו סיכם בספר "דגלים מעל הגטו".

משה ארנס ויצחק רבין / צילום: תע"א

העניין השני נעוץ בתקופה בה כיהן כשר בלי תיק בשנים 1984-1988, בממשלת האחדות הלאומית, בה הוא לקח על עצמו את האחריות על ענייני המיעוטים. ההיכרות שלו עם המגזר הבדואי ומצוקות הבדואים בנגב גרמו לו להתייצב ולהוביל מאבקים ציבוריים למען הסדרת מצבם של הבדואים. אגב, בני בגין המשיך באותו קו מאוחר יותר. גם אחרי שארנס כבר פרש מהחיים הפוליטיים והפך לכותב קבוע של מאמרים בעיתונות - הוא כתב בעיקר בעיתון "הארץ" ולא הצטרף ל"ישראל היום" - הרבה ארנס לכתוב על מצוקות הבדואים והצורך להסדיר את ההתיישבות הבדואית בנגב.

ואם כבר מדברים על ארנס ועל עיתונות, אי אפשר להתעלם מפרשת קו 300, שהתרחשה כאשר ארנס היה שר ביטחון בשנים 1983-4. כאשר העיתון "חדשות" פרסם פרטים על הפרשה ללא אישור של הצנזורה הצבאית, הוא הורה על סגירת העיתון לארבעה ימים, ובכך היה השר הראשון מאז ימי בן גוריון שפעל באופן גלוי נגד עיתון.

עוד כתבות

המועמדים לראשות עיריית ניו יורק, מימין לשמאל: זוהרן ממדאני, קרטיס סליווה ואנדרו קואומו / צילום: Reuters, Angelina Katsanis/Pool

הבחירות בניו יורק: טראמפ חוצה את הקווים ותומך באנדרו קואומו

נשיא ארה"ב הודיע כי הוא תומך באנדרו קואומו, יריבו לשעבר מהמפלגה הדמוקרטית, על פני המועמד הרפובליקאי קרטיס סליווה שמפגר בסקרים: "אם הבחירה היא בין קומוניסט לדמוקרט רגיל, אני אעדיף את הדמוקרט" ● הזהיר כי אם המועמד הדמוקרטי סוציאליסטי זוהרן ממדאני ינצח בבחירות בניו יורק, הוא "ישקול למנוע תקציבים פדרליים מהעיר"

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

עסקת הענק בסכנה: מה מעכב את יצוא הגז למצרים, והפתרונות האפשריים

עסקת הקמת צינור ניצנה בין מאגר לוויתן למצרים, שהייתה אמורה לשלש את יצוא הגז הישראלי, נעצרה ברגע האחרון בעקבות עיכוב בהיתר היצוא ● במוקד: מחלוקת על מחיר הגז לשוק המקומי ● במשק האנרגיה הישראלי חוששים, אך יש כבר פתרונות אפשריים למשבר המתהווה

שלט חוצות בטיימס סקוור מציג את תחזיות ההימורים לקראת הבחירות / צילום: פרופ׳ ניצן גסלביץ פקין

הבחירות בניו יורק כמשל: כך הופכים שוקי החיזוי מכלי למדידה למייצרי מציאות

שוקי החיזוי סביב המועמד לראשות ניו יורק שוברים שיאים - אך האם מדובר במניפולציה? ● פלטפורמות כמו פולימרקט מבטיחות לנבא תוצאות בעזרת "חוכמת המונים", אך בפועל הן משתמשות באלמנטים של הימורים, ויש חשש שהן מתומרנות ע"י גורמים זרים ● טור אורח

רחוב אלנבי, תל אביב / צילום: כדיה לוי

חרף התנגדויות תושבים: תוכנית "מרחב מנורה אלנבי" אושרה על ידי הוועדה המקומית של ת"א

תוכנית "מרחב מנורה אלנבי", שכוללת הקמת מגדל בן 45 קומות בין רחובות יבנה, אלנבי ויהודה לוי, אושרה בשבוע שעבר ע"י הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בת"א ● בין ההתנגדויות שנדחו: טענות על עומסי תנועה משמעותיים ופגיעה במשכירי הדירות והעסקים באזור

בנין הוועד הפועל של ההסתדרות בת''א / צילום: עינת לברון

ההסתדרות, הג'ובים והדירקטורים: כך נוצרה הקרקע לצמיחת השיטה שנחשפה

ההסתדרות זוכה למעמד יוצא דופן שמאפשר לה לא רק למנות את הדירקטורים בגופים שתחתיה, אלא גם דריסת רגל משמעותית בחברות הממשלתיות ● האירועים הנוכחיים מצטרפים לביקורת החריפה ולניסיונות להגביל את הכוח הזה באמצעות חקיקה

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

התוצאה מפתיעה: איזה בית חולים מוביל בשביעות הרצון של המטופלים?

למרות העומסים, התפוסה החריגה והמצב הביטחוני הקשה בדרום, בית החולים סורוקה מוביל את סקר חוויית המטופל של משרד הבריאות עם 85% שביעות רצון - הציון הגבוה ביותר מבין בתי החולים הגדולים ● המנצח של הסקר כולו הוא בית החולים לניאדו, עם שיעור שביעות רצון של 88% ● וגם: אילו בתי חולים נמצאים בתחתית הרשימה?

תקיפת צה''ל בלבנון (ארכיון) / צילום: ap, Hassan Ammar

בכיר ישראלי מאיים: "ייתכן שנתקוף שוב בלבנון אם חיזבאללה לא יפורק מנשקו"

בכיר בחיזבאללה: "ישראל מפעילה לחץ מקסימלי, נדרשת עמדה לאומית" ● ראש הממשלה נתניהו החליט - 200 מחבלי חמאס לא יורשו לעבור לשטח העזתי ● משפחותיהם של החטופים החללים אל"ם אסף חממי ז"ל וסמ"ר עוז דניאל ז"ל עודכנו כי יקיריהן הושבו לישראל ● טראמפ בישר על הזיהוי של החטוף החלל עומר נאוטרה ז"ל ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

תל אביב ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-1.5%, מדד הביטוח זינק ב-3.9%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.1% בלבד ● ירידות נרשמות גם בבורסות ברחבי העולם, לאחר שדוחות חזקים במיוחד של חברת התוכנה פלנטיר חידדו את חששות המשקיעים מפני הערכות שווי קיצוניות בוול סטריט ● וגם: האם חברת השבבים שזינקה ב־100% השנה בדרך לראלי חדש?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מציג את תקציב 2026 / צילום: מירי שמעונוביץ

שר האוצר: "בתקציב 2026 יוטל מיסוי חדש על הבנקים", בנק ישראל: "לא מקובל"

השר בצלאל סמוטריץ' הציג את עקרונות תקציב 2026; הציב יעד גירעון מתון יחסית של 3.2% לשנת 2026 ● הכלכלן הראשי הפחית את תחזית הצמיחה ל-2025, אך הביע אופטימיות לגבי השנה הבאה ● בנק ישראל מתנגד לכוונה של השר למסות את הבנקים, "מיסוי סקטוריאלי מייצר עיוותים בין השחקנים השונים במשק ולא בכדי הוא אינו מקובל בעולם"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

ירידות בוול סטריט בהובלת מניות הטכנולוגיה; פלנטיר נופלת ב-7%

ירידות חדות גם באירופה ● מייקל ברי פתח פוזיציית שורט על אנבידיה ופלנטיר, אלכס קארפ מנכ"ל פלנטיר בתגובה: "מטורף" ● מנכ"לי גולדמן סאקס ומורגן סטנלי: משקיעים צריכים להיערך לירידה של מעל 10% בשוקי המניות ● קרן העושר הריבונית של נורווגיה הודיעה כי תצביע נגד חבילת השכר הענקית של אילון מאסק ● הביטקוין בשפל של 5 חודשים

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות, שלומי יוסף

פרשת "יד לוחצת יד": ביהמ"ש הורה להאריך את מעצרו של יו"ר ההסתדרות בשבוע

המשטרה ביקשה להאריך את מעצרו של יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ב-10 ימים: "אחת מפרשות השחיתות הציבורית הגדולות שנחקרו" ● השופטת: "אם בר-דוד ישוחרר, יש חשש לתיאום עדויות" ● סנגורו: "ידיו נקיות, הוא לא קיבל שקל" ● גם מעצר אשתו של בר-דוד ומעצרו של סוכן הביטוח עזרא גבאי הוארכו בשבוע ● סנגורו של גבאי טען: במשטרה אמרו לו - "תביא ראיה על ארנון ותלך הביתה"

דלהי. אחד היעדים המבוקשים ביותר בקרב ישראלים / צילום: Shutterstock

הטיסות הישירות להודו חוזרות, אבל הדרך להורדת מחירים עוברת בעומאן

אייר אינדיה הודיעה שתחזיר את קו תל אביב־דלהי בינואר הקרוב, עם חמש טיסות שבועיות ● המחירים כפולים בהשוואה לכרטיסים שמכרה לפני הפסקת פעילותה בארץ ● הצטרפות ארקיע לתחרות על הקו עשויה לעזור למחירים - אך זו ממתינה לאישור המסלול המקוצר מעל עומאן

שר האנרגיה אלי כהן חדשות שש, רשת 13, 25.09.25 / צילום: איל יצהר

האם רעיון המדינה הפלסטינית נתקל בהתנגדות מפתיעה במדינה מערבית?

השר אלי כהן סיפר שקרא על סקר עם התנגדות גורפת של הבריטים להכרה במדינה פלסטינית ● אבל לפני שקופצים למסקנות, כדאי לקרוא את האותיות הקטנות ● המשרוקית של גלובס

30 מיליארד שקל על הנייר, אפס בפועל: מבקר המדינה בדוח חריף על היערכות האוצר למלחמה

דוח חריף שמפרסם היום מבקר המדינה מגלה את התמונה המורכבת של ההיערכות הכלכלית למלחמה ושל ניהול תקציבי המלחמה ● לפי הדוח, כשפרצה מלחמת "חרבות ברזל" התברר כי לאוצר אין מנגנון תקציבי מוכן להעברת כספים מיידית לצורכי חירום, וכי למרות שעל הנייר היו לכאורה 30 מיליארד שקל בתקנות רזרבה - הרזרבה האפקטיבית בתקציב הייתה אפס

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; אמזון ואנבידיה הובילו את הנאסד"ק לעליות

הנאסד"ק עלה בכ-0.5% ● אמזון חתמה על עסקת ענק בגובה 38 מיליארד דולר עם OpenAI ● מיזוג ענק בארה"ב: קימברלי קלארק תרכוש את קנוויו תמורת 48.7 מיליארד דולר ● וול סטריט: שבע המופלאות מהוות כבר כ-40% מ-S&P 500, "ביג שורט" מזהיר מבועה ו"מלך האג"ח" מוכר אג"ח ארה"ב ● ההיסטוריה מלמדת: סבירות של 86% שגם נובמבר ודצמבר יסתיימו בעליות בניו יורק

ניר דוד / צילום: אלעד גוטמן

600 מיליון שקל ל-15 שנה: בזק חתמה על הסכם חדש עם גילת טלקום

חברת גילת טלקום ממשיכה את התנופה בפעילות האינטרנט והענן, וחתמה עם בזק על הרחבת השימוש בקווי הסיבים האופטיים שלה ● ההסכם, שתקף ל-15 שנה תמורת יותר מ-600 מיליון שקל, צפוי גם להרחיב משמעותית את בסיס ההכנסות של בזק

''מס זוקמן, שאלה של צדק''. הפגנה בפריז / צילום: Reuters, Tom Nicholson

מסים חדשים על "מולטי־מיליונרים" - המדינות האירופיות שבוחנות צעדים דרסטיים

צרפת נאבקת לסגור את הגירעון ומוותרת על רפורמות דגל לטובת מסים חדשים ופשרות פוליטיות - כולל שיתוף פעולה מפתיע עם לה־פן והימין ● גם בריטניה שוקלת צעדים דרמטיים, בהם “מס יציאה” למולטי־מיליונרים, בניסיון נואש לאזן תקציב מנופח בלי לפגוע בצמיחה

שכונת אם המושבות, פתח תקווה / צילום: Shutterstock

תושבים נגד הרחבת דרך אם המושבות בצפון פ"ת: "חשש כבד ביותר לנזק תמידי"

תושבים משכונת אם המושבות בפתח תקווה מתנגדים להרחבת הכביש העובר בסמוך לשכונה, שתהפוך את הכביש לדו־מסלולי ותלת־נתיבי וכוללת גשר מיתרים גדול ● לטענתם, התכנון מקודם "במעמד צד אחד" ומתעלם מזכויותיהם ● העירייה: "ביצוע הפרויקט פורסם באופן עקבי, מפורט וברור עוד משנת 2018"

אלכס קארפ, מנכ״ל פלנטיר / צילום: שחר שחר, דוברות אונ' תל אביב

פלנטיר עקפה את תחזיות האנליסטים, אז למה המניה נופלת?

מניית פלנטיר ירדה ממחיר שיא כל הזמנים אליו הגיעה, דווקא לאחר שהחברה הציגה תוצאות חזקות ברבעון השלישי ● בשוק חוששים שהשווי של החברה גבוה מדי

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

הנגיד רומז על הפחתת ריבית? מדד ספטמבר היה "התפתחות בכיוון הנכון"

בכנס "בנקאות המחר" שעורך אגף הפיקוח על הבנקים, הביע פרופ' אמיר ירון עידוד מנתוני מדד המחירים בחודש ספטמבר: "הפתיע את השוק כלפי מטה" ● הנגיד אף שיבח את הכלכלה הישראלית וקרא להקדים את המאמצים "לגיבוש תקציב אחראי, אמין ותומך צמיחה שיבטיח את המשך חוסנו של המשק"