גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר בטקדה: "המיזוג עם שייר יאפשר לנו להנגיש מוצרים לכמה שיותר אנשים"

רגע לפני המיזוג בין היפנית לבריטית, מנהל חטיבת אירופה וקנדה מסביר את האסטרטגיה שמאחורי העסקה ● ג'יילס פלטפורד: "הכוונה היא להגדיל את היקף הפעילות של החברה, לא רק מבחינה מסחרית. הגודל עשוי לאפשר לנו להשקיע יותר במו"פ, לרכוש מוצרים נוספים ולהפוך את החברה ליציבה יותר בסקטור שהוא באופן כללי לא יציב"

ביומד / צילום: שאטרסטוק
ביומד / צילום: שאטרסטוק

עסקת המיזוג בין חברת התרופות היפנית טקדה לחברת שייר הבריטית עומדת בפני סגירה, לאחר שבית המשפט אישר אותה. טקדה, שהפכה מאז תחילת המאה לחברה בינלאומית, תשלם 62 מיליארד דולר עבור שייר, המתמחה בתרופות נדירות.

עיתוי העסקה אינו מקרי: הפטנט של טקדה על המוצר המוביל שלה בארה"ב, Velcade לטיפול במיאלומה, עומד לפוג, ואף שיש לה בצנרת מוצרים נוספים, הפורטפוליו של שייר אמור לוודא שאובדן הפטנט יורגש פחות.

ההכנסות המשולבות של שתי החברות, המוערכות ביותר מ-30 מיליארד דולר בשנה (זה גם סכום החוב שנטלה טקדה כדי לתמוך בעסקה), יציבו את החברה הממוזגת בעשירייה הפותחת של חברות התרופות הגלובליות. כיום נמצאות בצמרת רק חברות אמריקאיות ואירופיות.

"טקדה מתכננת להישאר יפנית"

ג'יילס פלטפורד, נשיא תחום קנדה ואירופה בטקדה, האחראי גם על ישראל, אומר בשיחה עם "גלובס" שהחברה תמשיך להתמקד בתחומי הנוירולוגיה, ה-IBD (מחלות מעי דלקתיות) והאונקולוגיה ותתרחב לתחום של מחלות נדירות, המומחיות של שייר. "בשנים האחרונות החברה נכנסת לתחום תאי הגזע, והיא עומדת להשיק גם מוצר CAR-T, כלומר היא פועלת בתחום התרפיה הגנטית", הוא אומר.

איך עסקה כזאת תשפיע על הזהות היפנית של החברה?

"טקדה תמיד הייתה חברה יפנית והיא מתכננת להישאר כזאת. המטה שלנו יישאר ביפן ושם החברה לא ישתנה. יש ערך להיותנו חברת הפארמה הגדולה ביפן, ויש גם ערך להיסטוריה של החברה ולהטמעה של ערכי התרבות היפנית בתוכה".

כשפלטפורד מדבר על ערכי החברה, הוא מכוון לארבעה ערכים מוצהרים שמנחים אותה: אינטגריטי, הגינות, כנות והתמדה, ולארבע מטרות המוצבות בסדר הבא: החולה במרכז, יחסי אמון עם הקהילה, מוניטין מצוינים ורק אחר כך פיתוח הביזנס.

מה המחשבה שעמדה מאחורי המיזוג?

"הכוונה היא להגדיל את היקף הפעילות של החברה, לא רק מבחינה מסחרית. הגודל עשוי לאפשר לנו להשקיע יותר במו"פ, לרכוש מוצרים נוספים ולהפוך את החברה ליציבה יותר בסקטור שהוא באופן כללי לא יציב".

מאיזו בחינה הוא אינו יציב?

"אי-אפשר עוד לשלם עבור המוצרים החדשים את המחירים הנגבים עליהם היום. הבעיה הזאת תיפתר, ואנחנו רוצים להיות חלק מהדיאלוג. חשוב לנו שהמוצרים שלנו, בעיקר המוצרים שמשנים או מצילים חיים, יהיו נגישים לכמה שיותר אנשים. זו גם אחת הסיבות שבגללן חשוב לנו להיות גלובליים יותר, באמצעות רכישת שייר.

"הדיונים שלנו בישראל בתחום הזה מאוד משמעותיים. אנחנו משתפים פעולה עם חברות בתחום הבריאות הדיגיטלית ועם קופות החולים סביב הנושאים של תמיכה דיגיטלית באורח חיים בריא ובטיפול תרופתי מוצלח; תמיכה בטיפול בבית, בעיקר בחולי סרטן ובחולים במחלות מעי דלקתיות שמצבם קשה;  ומודלים של תשלום עבור תוצאה במקום עבור התרופה עצמה".

טקדה גם משתמשת בשירותיה של חברת טלהסופיה, העוסקת בפיתוח סרטוני הדרכה מותאמים אישית לנטילת תרופות. "אנחנו רוכשים את השירות אך ממתגים אותו תחת המותג שלנו כחלק מהרצון שלנו להציע ללקוחות פתרון כולל, מעבר לתרופה היחידה", אומר אריה קרמר, מנכ"ל טקדה בישראל.

מבחינת טקדה, ישראל שייכת לקבוצת קנדה ואירופה שמנהל פלטפורד, מאחר שיש בה מערכת בריאות וטכנולוגיה מתקדמות. 

אילו מודלים של נגישות אתם מיישמים במדינות מתפתחות?

פלטפורד: "בפיליפינים, שם לרוב המוחלט של האוכלוסייה אין כלל ביטוח רפואי, פיתחנו מודל של תשלום עבור תרופות מצילות חיים, שבו כל צרכן משלם לפי יכולתו. איך יודעים מה יכולתו? הבדיקה נעשית דרך חברה עצמאית, שהיא צד שלישי. זה לא פרויקט שאנחנו מתכוונים ליישם כפי שהוא במדינות מפותחות, אולם גם בהן יש לנו פרויקטים מיוחדים שנועדו לוודא שהתרופות מגיעות למי שאין להם, בעיקר תרופות חדשות שאינן מבוטחות עדיין. אנחנו מכירים בכך שהתשלום עבור התרופות הללו הוא גבוה".

מתרחבים בתחום האינובציה

פלטפורד מציין שמאז שנת 2016, טקדה שמה דגש חזק במיוחד על אינובציה, במיוחד באמצעות שיתופי פעולה חיצוניים. "יש לנו היום 180 שיתופי פעולה חיצוניים בתחום המו"פ, ומתוכם 56 נחתמו מאז תחילת 2017. אנחנו רוצים להרחיב את הפעילות הזאת עוד יותר".

בצנרת המוצרים של החברה בתחום הגסטרו (מערכת העיכול), נמצא למשל מוצר מתקדם לטיפול בפיסטולות, מעין תעלות בפי הטבעת הנוצרות בין היתר כתופעת לוואי של קרוהן וקוליטיס - תופעה כואבת הפוגעת מאוד באיכות החיים ואין לה כיום טיפול ייעודי. החברה משתמשת באופן ייחודי בתאי גזע לפיתוח המוצר. חוץ מהמוצר הזה, יש בצנרת תרופה לצליאק שעשויה לאפשר לחולים לשרוד בסביבה שאינה נקייה מגלוטן, תרופות ביולוגיות לקרוהן ולקוליטיס, ומוצר לטיפול בגסטרופורזיס (שיתוק של הקיבה המונע ספיגת חומרים מזינים).

בתחום הנוירולוגיה רכשה החברה לאחרונה תרופה ניסיונית לטיפול בפרקינסון, והיא הרחיבה את ההתוויה של Trintellix, התרופה שלה נגד דיכאון, כך שתטפל גם בהשפעות של הדיכאון על קצב החשיבה. כמו כן יש בצנרת כמה תרופות מבטיחות לטיפול בסרטן וכמה מוצרים בתחום החיסוני, ובראשם חיסון לקדחת דנגי.

בישראל, טקדה היא זכיינית בחממת Futrx לפיתוח תרופות. בזכות שייר, היא תזכה בחוזה עם חברת קמהדע לשיווק התרופה גלסיה לטיפול באמפיזמה תורשתית, ותצטרך להחליט אם היא מעבירה את ייצור המוצר לטקדה ב-2021, כפי שמאפשר לה ההסכם עם קמהדע, או ממשיכה במודל הנוכחי שבו המוצר מיוצר במפעל בבית קמה - אפשרות עדיפה הן לחברה והן מבחינת התעסוקה באזור. 

לדברי קרמר, בתקופה הקרובה ישולבו בחממת Futrx, שהיום מפתחת את התרופות עצמן, יותר פתרונות מתחום הבריאות הדיגיטלית לעולם התרופות. "היזמים הישראלים הם מצוינים ומביאים אלינו פרויקטים מצוינים. עם השנים הם מגיעים לחברות יותר בשלים מהעבר. החיסרון היחיד שלנו הוא שאנחנו קטנים. היה נחמד אם היו יותר מאיתנו". 

עוד כתבות

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עשרות אזרחים ישראלים חצו אמש את גדר המערכת משטח מדינת ישראל לרצועת עזה והושבו ע"י צה"ל ● עדכונים שוטפים

מסמכי אפשטיין

מסמכי אפשטיין: תיבת הפנדורה שמרעידה את העולם העסקי

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13