גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משה טרי ומוטי פרידמן בדרך לאקזיט של 90 מיליון שקל

זאת על החזקותיהם בתחנת הכוח IPM ● השניים הגישו הצעה ליתר בעלי השליטה בתחנה, המחזיקים בה יחד עם ג'י.פי גלובל באמצעות חברת טריפל-מ, לרכישת החזקותיהם בטריפל-מ

משה טרי / צילום: תמר מצפי
משה טרי / צילום: תמר מצפי

שני פקידים בכירים לשעבר, משה טרי ומוטי פרידמן, בדרך לאקזיט אפשרי של 90 מיליון שקל על החזקותיהם בתחנת הכוח IPM בבאר טוביה. חברת ג'י.פי גלובל פאוור, בעלת השליטה בתחנה, עדכנה הבוקר כי טרי ופרידמן הגישו ליתר בעלי המניות בחברת טריפל-מ (המחזיקה 84% ממניות IPM) הצעה לרכוש את החזקות השניים, וזאת בהתאם לזכות הצעה ראשונה שיש להם מול יתר הבעלים.

ככל הידוע, סכום התמורה הכולל עבור החזקות השניים בטריפל-מ (20% מהמניות בחלקים שווים) יעמוד על כ-150 מיליון שקל, המשקף  שווי חברה של כ-750 מיליון שקל לטריפל-מ. מסכום זה ינוכו הלוואות בהיקף של כ-60 מיליון שקל. היתרה, סכום של כ-90 מיליון שקל, תתחלק בין טרי ופרידמן בצורה שווה.

מימוש הזכות שהפעילו טרי ופרידמן ניתנת לכל השותפים המחזיקים בתחנת הכוח, ובג'י.פי גלובל ציינו כי החברה "תלמד את ההצעה ותשקול את צעדיה", והוסיפו כי כל בעלי המניות של טריפל-מ "נתבקשו להודיע אם ברצונם להיענות להצעה על כל תנאיה", תוך תקופה של עד חודש.

אחרי גלגולים וכמה שינויי שליטה שנעשו במיזם תחנת הכוח בשנים האחרונות, כיום בעלי השליטה בחברת תחנת הכוח IPM, באמצעות חברת טריפל-מ, הם גלובל פאוור שבשליטת אהוד בן ש"ך וניסן כספי, קרן נוי ולאומי פרטנרס.

יתר המחזיקים כוללים את מוטי בן משה ויצחק מירילשוילי (באמצעות קרן יסודות), ואת מייסדי הפרויקט, ובהם הח"כ לשעבר חגי מרום, יואב סרנה, מוריס סבג ומשקיעים פרטיים מארה"ב, הנחשבים לבעלי זכויות מיעוט.

טרי, שעמד בראש רשות ני"ע בין השנים 2002-2008, מונה לפני כחמש שנים לנאמן מטעם הפיקוח על הביטוח למניות השליטה בחברת כלל ביטוח, ובחודשים האחרונים הוא משמש גם כנאמן למניות הבורסה בתל אביב. באחרונה מונה טרי לחבר בוועדה המייעצת למינוי בכירים בשירות המדינה.

פרידמן, שכיהן כיו"ר חברת חשמל בשנים 2007-2010, משמש כיום בין היתר כיו"ר חברת ההשקעות אלקו, בהיקף משרה של 20% ובתגמול חודשי של 40 אלף שקל. בשנים קודמות גם כיהן כסגן יו"ר חברת מנופים פיננסיים, כשהייתה בשליטתו של אברהם נניקשוילי ושותפים.

מאז שנכנסו טרי ופרידמן לשותפות בתחנת הכוח הם טיפלו בתהליכי הרישוי, פעלו מול הוועדות השונות וקידמו את קבלת האישורים הסטטוטוריים הנדרשים להפעלתה. על פי ההערכות, טרי ופרידמן סייעו בסלילת הדרך לאישור המיזם, באמצעות הסרת חסמים רגולטוריים.

תשקיף ההנפקה שפרסמה ג'י.פי גלובל לקראת הנפקתה, שנעשתה ב-2018, חשף הטבות יוצאות דופן שמהן נהנו השניים, שזכו לשכר נכבד של מאות אלפי שקלים בחודש, שהצטבר מאז שנת 2011 לסכום המוערך ביותר מ-10 מיליון שקל (נוסף על מניות שהוקצו לשניים בחברת טריפל-מ).

עוד חשף התשקיף, כי במקביל להעברת השליטה בחברת תחנת הכוח, בעלי השליטה החדשים בטריפל-מ - לאומי פרטנרס, קרן נוי וג'י.פי גלובל - התחייבו להעביר מימון בסך של 22 מיליון דולר לטרי ולפרידמן עבור החלק שהם נדרשים להעמיד לפרויקט כבעלי מניות בטריפל-מ.

טרי ופרידמן נכנסו לשותפות בפרויקט תחנת הכוח בשנת 2011 יחד עם איש העסקים אברהם נניקשוילי, בעקבות החלטתה של קבוצת שיכון ובינוי (שו"ב) למכור את חלקה בפרויקט. בהמשך, הסתבכותו של נניקשוילי בחשדות לעבירות פליליות הובילה ליציאתו מהשותפות בפרויקט, ועוררה סכסוך בין טרי ופרידמן לבין בעלי השליטה החדשים בפרויקט.

בהתאם לדרישת המדינה, נניקשוילי פעל למכירת החזקותיו בתחנת הכוח וסיכם על עסקה מול איש עסקים אמיד ממוסקבה, טימור בן יהודה, אולם המדינה החליטה שלא לאשר את העסקה, ולנעליו של בן יהודה נכנסה ג'י.פי גלובל, שהכניסה גם את קרן נוי ולאומי פרטנרס לפרויקט. 

לפני כשנה סיפר בן ש"ך בראיון ל"גלובס", כי "עיקר הבעיות בין הבעלים התעוררו מזה שהכריחו את נניקשוילי ואת בן יהודה למכור את החזקותיהם, והם התמהמהו עם המכירה. כשאנחנו סיכמנו מולם על רכישת חלקם, עברו עלינו כמה חודשים של ויכוחים, שהיו צורמים בחלקם, מול טרי ופרידמן, שראו את עצמם - בתור מי שהשיגו את הרישיון לתחנה במשך עבודה קשה של כארבע שנים - כמי שצריכים להוביל את הפרויקט. אבל מאז הכל הסתדר בינינו, וכיום כולנו עובדים יחד בשיתוף פעולה מלא, עם הרמוניה הרבה יותר גדולה מזו שיש בין בנימין נתניהו למשה כחלון".

תחנת הכוח הפרטית IPM, המוקמת בבאר טוביה שבסמוך לקריית מלאכי, צפויה לייצר כ-450 מגוואט ולספק כ-3.5% מצריכת החשמל בישראל. עלות הקמתה מוערכת בכ-2 מיליארד שקל והיא תוקם ותתופעל על-ידי חברת סימנס הגרמנית. הצפי הוא כי הקמת התחנה תמומן בהון עצמי של 20% מהעלות, וחוב בכיר של יתרת הסכום. לצורך כך, בתחילת 2018 חתמה IPM על הסכם מימון של 1.6 מיליארד שקל להקמת תחנת הכוח.

בסוף חודש אפריל קיבלו השותפים בתחנה את אישור גופי המימון של החוב הבכיר שלה לביצוע משיכה של כ-255 מיליון שקל, וזמן קצר לאחר מכן החלו העבודות להקמתה. ההערכות הן כי התחנה תחל לפעול במחצית השנייה של שנת 2020, וצפויה לפעול על בסיס גז שיירכש בעיקר ממאגרי "לוויתן" ו"תמר", ובהתאם לרגולציה הקיימת במשק החשמל, ובימים האחרונים עדכנה ג'י.פי גלובל כי IPM חתמה על הסכם לרכישת גז טבעי ממאגרי הגז הטבעי "כריש" ו"תנין". 

עוד כתבות

נחשון קיויותי, יו''ר ומבעלי ב.ס.ר הנדסה / צילום: באדיבות החברה

בסר הנדסה בדרך להנפקה לפי שווי של עד 1.5 מיליארד שקל

לגלובס נודע כי החברה מתכננת להנפיק כ-20% ממניותיה לפי שווי של בין 1.3 ל-1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● בספטמבר האחרון, פועלים אקוויטי רכשו 10% ממניות החברה לפי שווי של כמיליארד שקל אחרי הכסף

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בגלל הסיכוי למלחמה עם איראן: הנגיד הותיר את הריבית על כנה

בנק ישראל השאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4% ● השיקול המרכזי: העלייה באי־הוודאות הגאו־פוליטית ● סמוטריץ': "החלטה שגויה. קורא לנגיד לחזור מהחלטתו ולהמשיך במגמת הפחתת הריבית" ● בתחילת השבוע שעבר גילמו השווקים הסתברות של כ-80% להפחתת ריבית, אלא שרוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, ורוב אנליסטים צפו את הותרת הריבית על כנה

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

המניות שהפכו ללהיט, דווקא כי אין להן קשר לבינה מלאכותית

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

זריקת ההרזיה דור 2 של נובו נורדיסק נכשלה בניסוי השוואתי מול מונג'ארו

זריקת CagriSema של נובו נורדיסק הורידה 20.2% בממוצע ממשקל הנבדקים, לעומת 23.6% לזריקה מונג'ארו של אלי לילי ● בתגובה, מניית נובו נורדיסק יורדת, ומניית אלי לילי עולה ● לאלי לילי יש עוד מוצר בקנה, שעשוי להיות פוטנטי אף יותר

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

מהגדולות בישראל: חוות השרתים שתוקם באשדוד בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אנבידיה / צילום: שלומי יוסף

אנבידיה רוכשת חברת דאטה ישראלית בכ-75 מיליון דולר

החברה הנרכשת היא אילומקס, שעוסקת בניהול הדאטה הארגוני וביצירת שפה משותפת בין מאגרי המידע השונים לשם אימון והפעלת בינה מלאכותית

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

לא רק עם איראן: היערכות למלחמה רב-זירתית

בצל פריסת הכוחות האמריקאית: בישראל משלימים היערכות לפתיחת זירות נוספות ● בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה ● סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ ● עדכונים שוטפים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה, ל"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

אילוסטרציה: איל יצהר

תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "דפוס פעולה שיטתי של הטעיה והסתרת מידע"

חברת ויז'ן אנד ביונד, המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעת ע"י 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה נטען ל"דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● בא-כוח החברה: "טרם התקבל כתב התביעה"

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 התנגדו לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה