גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתמטיקה של הנוסטלגיה: ליאור טומשין על אביו, המורה המיתולוגי

בדיוק בשבוע שבו החליט אבי בן ה-84 לתלות את המחוגה ולהפסיק ללמד שיעורים פרטיים במתמטיקה, התייצבו אצלו ארבעה תלמידים נרגשים בני 59, לפגוש את המחנך שלהם לשעבר

המתמתיקה של הנוסטלגיה / איור: עומר הופמן
המתמתיקה של הנוסטלגיה / איור: עומר הופמן

בדרך כלל כשאני מסיים הרצאה בפני קהל זה או אחר, ניגשים ומתקבצים סביבי לא מעט אנשים, שבפיהם עוד שאלה, מחמאה או הערה. בכל קבוצה כזו יש לפחות אחד שממתין ומבקש רק לברר האם יש לי קשר עם טומשין המורה, שלימד אותו פעם מתמטיקה, לפני 50 שנה, בתיכון.

כשאני משיב להם בחיוב, אני מיד רואה בעיניהם את השאלה הבאה, שהם קצת חוששים לשאול. בכל זאת, הם למדו חשבון אצל מורה טוב והם יודעים לחשב, שאם הם סיימו תיכון לפני 50 שנים וכבר אז, המורים נראו להם זקנים (בגיל 18 כל המורים נראים זקנים - בני 40, 50 או 60), ואם הם עצמם, קשה להודות, אוטוטו כבר בני 70, אזי המורה של אז, אמור להיות כבר ז"ל ותיק. אני עונה לשאלה שהם חוששים לשאול, מסביר בגאווה שאבא עוד חי ובועט, שהוא רק בן 84 והוא עדיין מתפרנס מהוראת מתמטיקה.

והנה, בימים אלה, באופן מפתיע, אבא הודיע לנו שהוא החליט לתלות את המחוגה ולפרוש. הסברתי לו שהחלטות כאלה לא מקבלים כל-כך מהר, ושאפילו בניון עוד לא פרש מכדורגל, אז בטח שהוא, בגילו, כבר לא צעיר כדי לקבל החלטות מהירות ונמהרות כל-כך. הזכרנו לו שסבא בגילו היה עוד רץ כל בוקר לפתוח את חנות הדגים שבה הפליא למכור דגים מגיל 17 עד גיל 90, ושראוי לחשוב על זה כמה שנים בטרם קבלת החלטה חפוזה, אבל אבא הלין על כך שהעבודה ממילא כבר לא מה שהייתה פעם, וכמות התלמידים הולכת ופוחתת משנה לשנה. מרבית התלמידים שלו מגיעים בעקבות המלצות מפה לאוזן, הסביר, כשמרבית ההמלצות מגיעות מפי קשישים שאומרים לנכד שלהם "כדאי לך ללכת לטומשין, לפני 60 שנים הוא לימד אותי והוא מורה מצוין", אבל בשנים האחרונות הממליצים האלה מתים מזקנה וחלקם נעשה פחות רלוונטי, בעיקר בעיני נכדיהם.

יש משהו בדבריו. נזכרתי בפעם ההיא, לפני 21 שנים, שבה קבענו תור לגינקולוג, פרופסור ידוע, לשם בדיקת מי שפיר בהיריון של יעלי עם עמית בכורתי. בערב שלפני הבדיקה סבתא לקחה את יעלי לשיחת הרגעה, סיפרה שהגינקולוג הזה הוא מצוין והוא טיפל בה כל השנים בצעירותה, ופרט לכך שהוא שיכורניק (אלכוהוליסט לייט), הוא דווקא מאה אחוז.

למחרת, אחרי לילה טרוף שינה (יעלי סבלה מסיוטים מאז שיחת ההרגעה ואני לא נרדמתי מאחר שמול עיניי רצו כל הלילה בלופ תמונות של סבתא שלי נבדקת אצל גינקולוג), בעודנו עומדים מחוץ למרפאה ומתלבטים איך לבטל את הבדיקה, הגיע הפרופסור על קטנוע, הסיר את הקסדה ושנינו רחרחנו באזור פיו, להריח האם הוא שתה. בסוף, מטעמי אי נעימות, עשינו את זה, אבל בהריונות הבאים הלכנו על המלצות אחרות.

לאורך ילדותי, במשך שנים, מדי יום החל משעות הצהריים, עת אבא חזר מהתיכון ועד שמונה בערב, היו פוקדים את ביתנו תלמידים, שהגיעו לשיעור פרטי. מעת לעת, לא תמיד רק בתור עונש, הייתי יושב ליד אבא בשיעור, מצויד במחברת, מקשיב וכותב. אבא לא השפיע עליי ועל שלושת אחיי, ורק באורח מקרה כולנו עבדנו לאורך השנים כמורים למתמטיקה, עד השלב שבו החלטנו לפרוש מהעבודה על מנת להתפרנס. מתברר שעבורנו המתמטיקה וההוראה הייתה אמצעי, בעוד עבורו היא הייתה מטרה. הוא התחיל שנים לפנינו ונותר שם שנים אחרינו, לעשות את שאהבה נפשו.

לפני כמה שבועות, במקביל להחלטה הפזיזה של אבא, שלח לי אחד מקוראי המדור הזה מייל, ובו סיפר שהוא למד אצל אבא בתיכון וסיים בשנת 1978. עוד סיפר שהוא חלק מקבוצה של חברים מהתיכון שמוסיפים להיפגש, ושאל אם יוכל לשוחח עם אבא. עשרה ימים לאחר מכן, את הפגישה הבאה של הקבוצה הם ערכו אצל ההורים שלי בסלון, לאחר שהוזמנו לארוחת ערב. הגיעו ארבעה תלמידים נרגשים בני 59, לפגוש את המחנך שלהם.

בפגישה הם הראו לאבא שתמונת האייקון של הקבוצה שלהם בווטסאפ, קבוצת התלמידים מאז, היא תמונה שלו עומד ליד הלוח, מנסה להסביר עוד בעיה בגיאומטריה. הם הגיעו כדי להודות לו ולומר, גם אם לא במפורש, שהוא כתב עבורם גם כמה דברים על לוח אחר, שאינו מחיק. מתברר שאחרי המבחן האחרון בבית ספר, כשאתה שוכח כבר את מרבית החומר, מה שנשאר לך הם זיכרונות, ערכים וכיוון כללי שמורה לחיים יכול להותיר בך.

רבים-רבים מאיתנו נוטים לאורך שנים לשפץ את עברם ולהתפאר איך הם מעולם לא למדו, איך מרבית ההשכלה שלהם בגיל הזה הייתה דווקא "ים תיכונית", אבל לעיתים לעבר יש דרכים משלו לחפור את דרכו החוצה, מבעד לשכבות הזמן, שכמעט מכסות הכול (תשאלו את יעקב פרי, משה קצב או אלכס גלעדי, שלמדו פרק על נפלאות דרכו של העבר לבצבץ פתאום).

אז כדי להוציא עוד אמת אחת לאור, אבא ניגש אל חדר העבודה שלו, פשפש בארון שכבר כמעט לא נפתח, הן מפאת גילו של הארון והן מפאת חוסר נחיצותם של הפריטים שבחובו, וחזר משם עם מחברת ישנה, ישנה מאוד, 40 דף, משבצות. הוא עלעל בה והקריא לארבעת התלמידים הללו את הציונים שלהם במתמטיקה החל מכיתה ט', כשהחלו ללמוד אצלו בתיכון.

עד היום אני זוכר את דפיקות הלב רגע לפני שהמורה מחזיר מבחנים ונותן לנו את הציון. אני לא בטוח שארבעת התלמידים שהגיעו למורה לקבל ציון 40 שנים אחרי סיום התיכון היו במתח לקראת קבלת הציונים. מועד הערעור כבר חלף, וממילא התגלה שבניגוד לסיפורי הגבורה על כישלונות העבר והברדק, הם היו תלמידים טובים, אבל אין ספק שהייתה שם התרגשות. הארוחה הסתיימה והם קמו ללכת. צילום אחרון, פרידה אחרונה ממי שהם נפרדו ממנו כל כך מזמן, משפט אחרון כדי להזכיר לו שוב מהו מורה לחיים, חוויה אחרונה מהתיכון וגם הזדמנות לגלות, קצת בהפתעה, שלפעמים גם למורים היה חשוב להשאיר מזכרות מהתלמידים, ושגם מהם נשאר משהו לאורך כל השנים.

עוד כתבות

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן