גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיוק כשנהיה פחות נוח

הניסיון להימנע מלחוות לחץ או משבר קטן, להתעקש להעלים את החלקים האלה מחיינו, הוא הדרך הכי טובה להפוך אדם פגיע יותר

ורד רמון-ריבלין / צילום: ענבל מרמרי
ורד רמון-ריבלין / צילום: ענבל מרמרי

1. אחת המרואיינות שלנו סיפרה לי כשנפגשנו, איך אחרי שהכתבה איתה עלתה לאתר, עלו גם הטוקבקים. והיה שם איזה טוקבק אחד מכפיש במיוחד שהיא לא יכלה להכיל, כי כולם יראו ומה יהיה. "זה בטח האקס שלי", אמרה לעצמה, ולא הצליחה לישון לילות מרוב בהלה. הטוקבק המבזה מעך את נשמתה, לא נתן לה מנוח.

היא לא מקרה יוצא דופן. אני נתקלת בהרבה ראיונות עם אנשים שמתעקשים, משום מה, לקרוא טוקבקים, לטבוע בנהרות הג'יפה ולהתענות. הם מתבוססים בהשתלחויות אלימות שכותבים עליהם, וגם לא יוצאים מהמיטה אחרי זה. נשמע לכם הגיוני? איזו סיבה יש להכניס זבל לתודעה שלנו?

אבל השבוע, כשחברת צוות שלי הגיבה בדאגה לטוקבקים חינניים במיוחד, שאלתי אותה: מה נכתב שם, שאת דואגת לי? לא יודעת, היא אמרה, זה רק עשה לי בחילה. תבקשי למחוק אותם.

הכי קל לרצות למחוק. אבל אני דווקא לא חושבת שאנחנו צריכים להתאמץ למחוק כל רעש שעושה קולות לא נוחים. מגיע שלב בחיים שבו חייבים להשתחרר מאשליית השליטה. אין לנו שליטה על מה שאנשים (או בוטים) יחשבו או יעשו בקשר אלינו. יש לנו בקושי שליטה על עצמנו, על איך נבחר להגיב.

אנחנו לא חייבים לתת לחומרים רקובים לחדור אותנו, לא לגוף ולא לתודעה. מישהו צריך לקבל אחריות על ההזנה של המוח שלנו. ואתם יודעים מי המישהו הזה.

מצד שני, זה תרגיל בפיתוח חוסן. זה אומר לאפשר לעצמנו להכיל גם דברים פחות נעימים שקורים. ללמוד לחיות גם בתוך מרחב לא סטרילי, אוהד, מחבק ומריע. כן, לא תמיד יגידו לך 'וואו' על כל דבר שתעשה.

עם השנים למדתי לא להיבהל מתגובות שליליות. לפעמים התגובות האלה הן דרך של אחרים לומר לך פשוט את זה: תשים לב אליי, תראה אותי, תשמע. ומהמקום הזה, התגובה הנכונה יכולה להיות לגמרי אחרת מכפי שהאינסטינקט מכתיב.

2. לפתח חוסן זה אומר להיחשף למינון נמוך של חומר שבהמשך מחסן אותנו מפני כמויות נוספות גדולות שלו. זה הרעיון של חיסונים: מצב שבו מינון קטן של חומר מזיק מביא תועלת ומשמש תרופה.

כל כך הרבה שמענו כבר על אנשים שעברו משבר ומגיעים אחריו להישגים גדולים יותר מבעבר. מי הועיל להם יותר מכל? אלה שניסו לפגוע בהם, אבל נכשלו בסופו של דבר.

חלק מהם אפילו מרוויחים מההכפשות עצמן. ככל שהן מתרבות, כך מתפשט המסר שלהם. הם פיתחו מומחיות בהכעסת אנשים כדי להרוויח מתגובתם. מהלכי הכפשה לפעמים מועילים, למי שמסוגל לשרוד אותם. היש יותר מירי רגב מזה?

3. תראו את האבסורד. יש כאלה שחטפו כל כך מהסביבה, שזה רק גרם להם לנסוק, כי כבר לא היה להם אכפת. איך סיפרה פעם צופית גרנט: "הדברים שאמרו אז עליי (אחרי אירוע שתיית השתן) היו כל כך קשים, שזה הוציא אותי לסוג של חירות מהצורך שיאהבו ויעריכו אותי. הייתי במקום כל כך דרוס ולא מוערך, שפשוט עפתי על החיים". ואילו אמיר דדון ניסח את הדרך שלו: "כשאתה כל כך מצולק, אתה מרגיש שאי אפשר עליך". אנשים שנקלעו למצוקה קשה והצטלקו, מונעים הרבה פעמים מתוך רצון בלתי נשלט לתקן את הצלקת, להוכיח משהו - והם יודעים לתעל את הדחף הזה לאנרגיה של הצלחה פנומנלית.

4. חוסן הוא גמישות. להטיל ספק כל הזמן, לא להיאחז בתפיסה מקובעת, גם אם היא עבדה בשבילנו עד עכשיו. להתנסות בדברים חדשים לעיתים קרובות, לקחת סיכונים סבירים, לא להיצמד לתוצאות.

רוב היום אנחנו על טייס אוטומטי, לא מפנים קשב מודע לפעילויות השגרתיות. הנתיבים העצביים המאוד עמוקים שיש במוח מכתיבים לנו דפוסי התנהגות שחוזרים על עצמם. אנחנו קצת רובוטים, זו הדרך של המוח לחסוך אנרגיה, אחרת היינו צריכים לחשוב כל דקה על מה שאנחנו עושים. מתי זה נעשה בעייתי? כשדפוסי חשיבה קבועים מסנדלים אותנו. לפעמים צריך לעצור, לנשום, לבחור מחדש מתוך קשב נקי ומודע.

יש אנשים שיש להם בריאות, כסף, ילדים מוצלחים - ובכל זאת הם מסתובבים מתוסכלים ומקטרים. לעומתם יש אחרים, שמתמודדים עם קשיים עצומים ועוברים תקופות איומות - אבל יודעים להתאושש מהר, מאמינים שיהיה בסדר.

זה די תלוי בנו. האופציה להתבאס תלויה גם במחשבות שנרשה לעצמנו. מחשבות אפשר לבחור.

5. הניסיון להימנע מלחוות לחץ או משבר קטן, ההתעקשות להעלים את החלקים האלה מחיינו, זו הדרך הכי טובה להפוך אדם פגיע יותר. אם נבחר לא לקחת ללב אירועים קטנים, זה יגדיל את יכולת ההתמודדות עם דברים משמעותיים. לא על כל שטות שווה לבזבז אנרגיה. החיים שמו לך ביס? זה לא אומר שאתה חייב להתמוטט בתמורה. אפשר להכיל אי נוחות, שזה האחיין של 'עמידה במשברים'.

הכרתי כמה אנשים שכולנו תייגנו בתיקיית 'חזקים מאוד', אבל מאחורי זה לא עמד חוסן. הם רצו לשלוט בכל, עד רמת הפסיק. הם כל כך רצו שהכול יהיה בדיוק כמו שהם רוצים, ואם זה טיפה לא - התחרפנו. אפס יכולת לחיות עם אי השליטה, אפס גמישות. כשהם חטפו את הכאפה בגדול, הם איבדו את כל מה שקידשו. את המעמד, את הכסף, את ההשפעה, את החופש. אולי כי מלכתחילה לא רצו לוותר על הפסיק.

זה שאדם מחזיק בעמדת כוח לא אומר שיש לו חוסן פנימי. אפשר להיתקל באנשים מפוחדים, חלשים, רדופים, שהגיעו לראש הפירמידה. יש להם תקציבי ענק, השפעה, קשרים. מה קורה כשהם נקלעים למשבר? הם בטוחים שגם פה הכסף יוציא אותם מזה, מסרבים להפנים שרק המשאבים הפנימיים יועילו פה. בלעדיהם, כשהדברים מסתבכים, הם מתפרקים לחתיכות.

6. אפשר להסתכל על חוסן כעל סוג של אינטליגנציה. לרוב זו האינטליגנציה שהכי עובדת. ניתן לפתח אותה, כדאי לתרגל אותה, אבל רצוי לא לצאת לעבודה בלעדיה.

לעשות טעויות זה חלק מהעניין. לוזר הוא מי שעושה טעויות ולא מנצל אותן כמקור לידע חדש, או שמתעקש להתחפר בעמדת מגננה. תרשו לעצמכם משברים קטנים. עצם ההתנסות והלמידה מהם מונעות הרבה פעמים משברים גדולים יותר. לא תצליחו להימלט מזה, החיים יזמנו לכם את ההיתקלויות שבסופו של דבר יועילו לכם. יש מי שקורא לזה ניסיון.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון