גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בתקופה האחרונה התפקדו למפלגת הליכוד כ-300 מתמחים שנכשלו בבחינות ההסמכה"

על רקע ההתכתשות הנמשכת בין לשכת עוה"ד לח"כים בנוגע לאישור "חוק הפקטור", עולה סברה כי ח"כים שוכבים על הגדר למען הנכשלים ממניעים פוליטיים ● בתוך כך נדחתה ההצבעה על אישור החוק בקריאה שנייה ושלישית ● ח"כ מיקי זוהר: "הנושא בבדיקת נתניהו. ההצבעה - בשבוע הבא"

איילת שקד ואפי נוה / צילום: שלומי יוסף
איילת שקד ואפי נוה / צילום: שלומי יוסף

התיקון לחוק לשכת עורכי הדין, שאמור להוריד באופן רטרואקטיבי את ציון המעבר בבחינות ההסמכה של הלשכה - או בשמו הידוע יותר: "חוק פקטור" - ממשיך לעורר סערה רבתי. העלאת החוק להצבעה בקריאה שנייה ושלישית שתוכננה לאתמול (ד') נדחתה לעת עתה, ולא ברור אם ומתי תונח על שולחנה של הכנסת.

במקביל, גוברים הדיווחים על פשרה שהולכת ונרקמת בין שרת המשפטים, איילת שקד, ליו"ר ועדת הכנסת, ח"כ מיקי זוהר (הליכוד), שבמסגרתה לא יקודם החוק, אך יתאפשר לאחוז גדול מהנכשלים להיבחן בבחינה נוספת, קלה יותר. עם זאת, ח"כ זוהר מסר אתמול (ג') ל"גלובס" כי אין כל כוונה להגיע לפשרה כלשהי, וכי החוק יעלה להצבעה עוד לפני הבחירות. "ישבתי עם ראש הממשלה. הוא בודק את זה עם השרים וחוזר אליי בתשובה לגבי הצבעה על החוק בשבוע הבא, בעזרת השם", אמר.

לפי החוק המוצע, מי שקיבל בבחינות ההסמכה שנערכו מאז מועד קיץ 2016 ציון 50 ומעלה, ייחשב כמי שעבר את הבחינה. במצב הקיים ציון עובר הוא 65. ככל שיאושר החוק, הוא צפוי לאפשר את הסמכתם של מאות, אם לא אלפי, עורכי דין חדשים. ללא כל קשר לשאלה אם החוק מוצדק, ברור שמדובר בחקיקה חריגה, המבקשת להתערב באופן רטרואקטיבי במבחן הסמכה שנכתב ונבדק על-ידי הוועדה הבוחנת של הלשכה, שבה חברים גם 3 שופטים, שני אנשי אקדמיה ועורכי דין מהמגזר הפרטי והציבורי.

חבר הכנסת מיקי זוהר / צילום: דוברות הכנסת

"שיקולים פוליטיים זרים"

גדרי המחלוקת בין התומכים בחוק לבין מתנגדיו ברורים למדי: מצד אחד ניצבים אלפי מתמחים שהשקיעו כ-3.5 שנים בלימודי משפטים ובלמידה למבחן, והם מרגישים כי עריכת הבחינה במתכונתה החדשה והקשה יותר משנה את כללי המשחק לאחר שזה כבר החל.

גם יו"ר לשכת עורכי הדין, אפי נוה, הודה בסוף השבוע האחרון בכנס הלשכה באילת כי קיים קושי מסוים עם הבחינות שנעשו במתכונת זו. "אני מוכן לקבל ששתי הבחינות הראשונות במתכונת החדשה, יש בהן משום ניסוי וטעייה, אולי במידה מסוימת שפני ניסיון", אמר.

מהצד השני, מתנגדי החוק זועמים על מה שהם מכנים "מחטף חקיקתי", וממשיכים לטעון כי הסמכת מי שנכשלו בבחינות בצורה גורפת מהווה סכנה למקצוע ולציבור בכללותו שאמור לקבל שירותים מעורכי הדין. לטענת מתנגדי החוק, ובראשם לשכת עורכי הדין והוועדה הבוחנת האמונה על כתיבת ובדיקת בחינות ההסמכה, חברי הכנסת העומדים מאחורי קידום החוק "מונעים משיקולים פוליטיים זרים ודורסניים, מבקשים לגייס לעצמם קולות והון פוליטי לפריימריז".

"הדרך היחידה - התפקדות"

גורמים המקורבים ללשכת עורכי הדין, כמו גם גורמים מסביבת משרד המשפטים, מסרו ל"גלובס" כי למיטב ידיעתם, בתקופה האחרונה התפקדו לליכוד כ-300 מתמחים שנכשלו בבחינת ההסמכה. נדגיש כי על נוסח הצעת החוק חתומים למעלה מ-40 חברי כנסת, ובהם - בנוסף לחברי כנסת מהליכוד - גם חברי כנסת ממפלגת העבודה, ממרצ, מהבית היהודי ומהרשימה המשותפת. 

בדיקה בקבוצת הפייסבוק "זעקת המתמחים", שבין שורותיה נמנים בעיקר מי שנבחנו בלשכת ההסמכה ונכשלו בה, מגלה כי במהלך השנה וחצי האחרונות עלתה הקריאה להתפקד למפלגות המקיימות פריימריז, ובאופן ספציפי הקריאה להתפקד למפלגת הליכוד, שחלק מחבריה הם ממובילי המאבק לחקיקת חוק הפקטור.

"לכל המתמחים וכל הנבחנים. בדרך שהלכתם אל תלכו. בואו נשנה את דרך הלחימה. הדרך היחידה זה התפקדות למפלגת השלטון", כתב אחד מחברי הקבוצה ביוני השנה בפוסט בפייסבוק שזכה לתגובות ושיתופים רבים. "התפקדות של 13 אלף חברי הליכוד (כדי) לקבוע מי יהיה שר המשפטים הבא או לפחות החדרת 4/5 נציגים בכנסת הבאה שזה יהיה תפקידם מהבוקר ועד הלילה - שינוי הבחינה... אבקש ליצור קשר בפרטי, ואשלח טופס התפקדות לליכוד". 

זקעת מתמחים וסטודנטים למשפטים / צילום: צילום מסך מפייסבוק

פוסט נוסף שכתב אחד מהמובילים הבולטים של מחאת המתמחים שנכשלו בבחינה כבר לפני כשנה וחצי, מגלה מגמה דומה. "על אף שנמענו עד כה מלעשות את הצעד הבא, ועל אף שהוצע לנו מספר רב של פעמים בעבר, החלטנו עתה להתחיל לפעול ולהשפיע בדרך של התפקדות.. מצ"ב קישור המסביר מהי התפקדות וכיצד ניתן להביא לשינוי המתבקש", כתב המתמחה בפייסבוק.

זקעת מתמחים וסטודנטים למשפטים / צילום: צילום מסך מפייסבוק

"המתמחים עשו בשכל רב"

בשבוע שעבר התייחס הפרופסור למשפטים ודקאן הפקולטה למשפטים בקריה האקדמית אונו, פרופ' יובל אלבשן, באופן ספציפי לטענה כי חברי כנסת שפועלים לאישור החוק בכנסת מונעים משיקולי פריימריז, והדגיש כי הפרקטיקה האמורה אינה מהווה התנהלות פסולה כשלעצמה. "המוכשלים עשו בשכל רב", אמר פרופ' אלבשן ל"גלובס". "הם הבינו שמהמערכת המשפטית - לרבות מבית המשפט העליון - לא תבוא להם ישועה בגלל הכוח הפוליטי העצום שצבר נוה, ולכן יצרו כוח נגדי. זה לגיטימי בדמוקרטיה, וזה חוקי.

"מי שהשתמש בכוח שלו בצורה לא מידתית כדי לסגור את שערי המקצוע, רק כדי שהגילדה תמשיך להעמיס עוד שקלים בכיסי חבריה, לא יכול ליילל עכשיו כשהצד השני מצא דרך להכניס רגל לשער בדיוק באותה צורה". 

חברי כנסת בליכוד: "טענות מופרכות. כל סיעות הבית תמכו בחוק"

יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ מיקי זוהר (הליכוד) מסר: "מדובר בטענות מופרכות. אין אנשי ליכוד שגורמים לי לקדם את החוק. כמובן שפנו אליי כמעט כל סוגי האוכלוסייה - החל מערבים המצביעים לרשימה המשותפת וכלה באנשים שמצביעים לליכוד. זה בטח לא משפיע עליי". 

מטעמה של ח"כ אוסנת מארק (הליכוד) נמסר: "כשח"כ מארק נכנסה לכנסת, נושא הפריימריז כלל לא היה על הפרק. בנוסף, המתמחים שפנו אינם חברים שלה, והיא אף לא הכירה אותם בעבר. כמו כן, בקרב כל סיעות הבית ניתן לראות את ההסכמה הבלתי מסויגת המוכיחה את צדקת החוק".

ח"כ אמיר אוחנה (הליכוד) מסר: "נציגי המתמחים הגיעו ללשכתי לפני כחודשיים ושיתפו אותי בעוול, בכאב ובסבל שעוברים חבריהם עקב ההחלטה על שינוי אופי הבחינה באופן שהפכה לבלתי עבירה כמעט, כמחסום בפני חירותם לעסוק במקצוע בו בחרו. כשהחלטתי לקחת על עצמי להוביל את מאבקם, לא רציתי בהצעת חוק: פניתי ראשית לשרת המשפטים באיגרת, שעליה חתמו רוב חברי הכנסת מכל סיעות הבית, מהלך פרלמנטרי נדיר בו דרשנו את תיקון העוול.

"משלא שעתה שרת המשפטים לדרישה, בחרתי לנצל את הזכות שיש לכל חבר כנסת פעם אחת בלבד בשנה, וקיימתי את כנס המתמחים הגדול באודיטוריום. בקהל ישבו מאות יהודים וערבים, ימנים ושמאלנים, דתיים וחילוניים - והוא איחד את כל קצוות הבית.

"הטענה השקרית והזדונית שהפיצה שרת המשפטים באותו הבוקר כאילו אני עושה זאת למען פריימריז מתעלמת מכמה עובדות שאינן ניתנות להפרכה: ראשית, יש בציבור הכללי והליכודי הרבה יותר עורכי דין מאשר מתמחים - כך שלכאורה, אני פועל נגד האינטרס הפריימריסטי הצר שלי.

"שנית, רוב חברי הכנסת והסיעות שהצטרפו ליוזמה באים ממפלגות שאין בהן פריימריז כלל. שלישית, לא ידוע לי על אדם אחד שהתפקד לליכוד בעקבות היוזמה, אך גם אם יש כזה - הוא ייאלץ להמתין 18 חודשי תקופת אכשרה בטרם יוכל להצביע בפריימריז.

"רביעית, כל היוזמה והגשת הצעות החוק - כמוצא אחרון לתיקון העוול - החלו לפני שנודע על פיזור הכנסת והליכה לבחירות; וחמישית - אם לא די בכל אלה - המוציא מחברו, עליו הראיה: מי שטוען שיש התפקדות מאורגנת הידועה לי - יצטרך להוכיח זאת. אני מוכן לעמוד בכל מבחן ומעל כל במה ולהוכיח שמעולם לא ביקשתי מאף מתמחה להתפקד לליכוד - ומעולם לא שאלתי אף מתמחה אם הוא פקוד לליכוד". 

מתנועת הליכוד לא נמסרה תגובה. 

עוד כתבות

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה ג'י סיטי נופלת בכ-10%?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 30% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

ארה"ב מכוונת לצינור החיים הכלכלי של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון ביטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות