גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחזית ל-2019: העלאת מסים, קיצוץ, הורדת דירוג אשראי - או שילוב של שלושתם

משרד האוצר פרסם תחזית צמיחה פסימית, אך התחזית של הבנקים והגופים המוסדיים קודרת אפילו עוד יותר • לפי התחזיות, מנועי הצמיחה של המשק ייחלשו, מה שיפגע גם בהכנסות המדינה ממסים • וזה עוד לפני שלוקחים בחשבון את ההרעה במצב הכלכלה העולמית ● ניתוח "גלובס"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: רפי קוץ
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: רפי קוץ

לאחר פרסום התחזית הקודרת של משרד האוצר ל-2019, טוענים אנליסטים כי גם הנתונים המעודכנים עדיין אינם משקפים את חומרת ההאטה במשק. תחזית הצמיחה המעודכנת של בנק ישראל, לשנת 2019 העומדת על 3.4%, נמצאת היום בקצה האופטימי ביותר של תחזיות הצמיחה שמפרסמים האוצר הבנקים וגופי ההשקעה המוסדיים.

תחזית הצמיחה

"בנק ישראל ומשרד האוצר יצטרכו להוריד עוד את התחזיות שלהם", מעריך אלכס זבז'ינסקי הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש שהחל להזהיר מפני האטה צפויה במשק כבר ביוני. "2019 הולכת להיות שנה יותר קשה ממה שמעריכים שני הגופים. כל מנועי הצמיחה של המשק הולכים להיחלש עוד יותר ועל זה יש להוסיף הרעה ניכרת במצב הכלכלה העולמית. לכן התחזיות של בנק ישראל והאוצר קצת ורודות, אפילו חריגות - אני לא זוכר מתי בנק ישראל היה כל כך אופטימי, כנראה זה בגלל שהוא רוצה להעלות שוב את הריבית", מוסיף זבז'נסקי.  

הביקורת של זבז'ינסקי מכוונת בעיקר לתחזית המעודכנת של בנק ישראל שהוצגה השבוע על ידי נגיד הבנק החדש פרופ' אמיר ירון. אחרי שבועיים בתפקיד התייצב ירון לראשונה מול המצלמות והסביר כי ההאטה במשק זמנית ובתוך מספר חודשים הוא ישוב לצמוח בקצב נורמלי.

לפי נתונים שנמסרו השבוע על ידי גורמים באוצר בתדרוך לכתבים, צפוי הבור בתקציב 2019 לעמוד על 9.8 מיליארד שקל והגירעון צפוי לזנק ל-3.5% - הרבה מעל היעד התקציבי של 2.9% תוצר. הנתון המטריד ביותר בתחזית - שעליה חתומה הכלכלנית הראשית החדשה באוצר שירה גרינברג - הוא ירידה של 4.7 מיליארד שקל בהכנסות ממסים ב-2019.

הירידה הזאת אחראית לכמעט מחצית מהבור הצפוי בתקציב והגורם העיקרי לה הוא הצריכה הפרטית, שאחראית לקרוב ל-60% מהתמ"ג במשק. הצריכה הפרטית היא גם עתירת מסים, בניגוד למשל ליצוא שנהנה מפטורים והקלות מס נדיבות, ולכן אפשר לומר שכשהצרכן הישראלי מתעטש באוצר חוטפים שפעת.

"הספק העיקרי שלנו לגבי המקור להאטה במשק נובע מהצריכה הפרטית שהובילה את הצמיחה בשנים האחרונות והאטה לאחרונה", הודה ירון. ואולם ההסבר של ירון להאטה היה הירידות האחרונות בשווקים שפגעו באפקט העושר או התחושה של בעלי הנכסים ששווי הנכסים שלהם עולה ולכן יש להם יותר כסף לבזבז על קניות. "בראייה עתידית קשה להעריך אם התנודות בשווקים הפיננסיים יימשכו", הסביר ירון ומשום כך להערכת הבנק, "בטווח הארוך לא צפויה הרעה משמעותית".  

מנמיכים ציפיות

ירידה בתחושת העושר של הציבור

"הירידה בצריכה החלה עוד הרבה לפני הירידות האחרונות בשווקים", אומר בתגובה זבז'ינסקי, "זה נכון שיש ירידה בתחושת העושר של הציבור אבל היא לא מגיעה מהשווקים אלא מהנדל"ן. חלק מאוד משמעותי מהעושר של הציבור הוא בנדל"ן והנדל"ן נעצר בחריקה. נקודה שנייה שהנגיד לא התייחס אליה היא שהאשראי לא צמח השנה - וזה די מוזר לי שהם לא מתייחסים לזה כי זה כסף שהולך ישר לצריכה. הנגיד עוד לא מכיר את זה כנראה. 2019 הולכת להיות שנה יותר קשה ממה שמעריכים שני הגופים. המצב היום בעולם בבירור הרבה יותר גרוע ממה שהיה ב-2018 ואני באמת לא מבין איך בנק ישראל צופה עלייה של 5.5% ביצוא. זה מוזר מאד".

גם יונתן כץ מלידר סבור שתחזיות בנק ישראל לגבי הגידול הצפוי ביצוא אופטימיות מדי. "מה שלי מאוד הפריע זה שהם הורידו חזק את תחזית הצריכה הפרטית שזה הלחם והחמאה של הכלכלה. אם הצריכה הפרטית, שהיא המקור העיקרי להכנסות ממסים, יורדת אז התמונה התקציבית יכולה להפוך תוך שנייה לבעייתית", אומר כץ. הוא גם זיהה סימנים להבדלי השקפות בין הנגיד לחטיבת המחקר שלו. "ירון אמר שהאינדיקטורים לפעילות כלכלית ברבעון הרביעי 'מעורבים' בזמן שבהודעת הבנק דובר על האצה מסוימת בקצב הצמיחה ברבעון הרביעי", אומר כץ. לגבי שוק העבודה כץ סבור כי יש סימני דאגה למרות האופטימיות של ירון. "יש פחות הצטרפות של עובדים והגידול מתון יותר. בחמש השנים הקרובות הגידול בכוח העבודה יגדל בשיעור נמוך יחסית וזה ישפיע", הוא אומר.

הצרכן הישראלי עדיין מסוגל להוציא כסף

לגבי צעדי המדיניות הצפויים אומר זבז'ינסקי כי הממשלה הבאה תיאלץ לבחור בין העלאת מסים לבין קיצוץ חד בהוצאות או שילוב של שניהם. אם הבחירה תהיה שלא לעשות את אחד משני הצעדים - התוצאה תהיה זינוק בגירעון והורדת דירוג האשראי. "כחלון באמת עשה מהפכה", אומר זבז'ינסקי, "ההוצאות האזרחיות צמחו בקצב כפול ממה שהיה לפני שהוא נכנס לתפקיד. מי שיבוא אחריו לא תהיה לו ברירה, הוא יצטרך להוריד את זה אחרת נגיע לגירעונות הרבה יותר גבוהים".

ואולם לא כל האנליסטים שותפים לפסימיות. עופר קליין ראש אגף כלכלה ומחקר בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים טוען כי הצרכן הישראלי עדיין חזק ומסוגל להוציא כסף. "קשה לי להתחבר לתחזיות הקודרות לגבי הצריכה הפרטית", אומר קליין, "כשאתה מסתכל על הצרכן הישראלי מצבו לא רע. שיעור האבטלה מאוד נמוך, השכר בסקטור העסקי עלה השנה ב-4.5% שזה המון. השקל עדיין חזק. יש היום משהו כמו 370 מיליארד שקל בחשבונות עו"ש ובארנקים - זה כסף שנוטה לצאת במיוחד כשהריבית עדיין נמוכה. יש עדיין תחושת עושר, הנגישות לאשראי עלתה וכולם מנסים לדחוף את הצרכנים לקחת הלוואות. יש היום מעל ל-110 אלף דירות בבנייה פעילה - שיא של כל הזמנים. כשהדירות האלה יגיעו לשוק ויאוכלסו יצטרכו לרהט אותם. יש את כל הסיבות להניח שנראה המשך איתן לצריכה, גם אם קצב הגידול ירד. לכן כן האטה בצמיחה אבל עדיין צמיחה יפה של מעל 3%". 

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"