גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צמצומי תקנים והפחתות שכר: עומק המשבר של המרכז האקדמי ר"ג נחשף

בנוסף לתוכנית ההתייעלות, פסק דין שהתקבל ע"י נשיאת העליון אסתר חיות מאפשר למרכז האקדמי למשפט ועסקים אוויר לנשימה בזכות מיליוני שקלים בשנה שיתקבלו מהשכרת 3 קומות משרדים שנבנו ללא היתר ● "גלובס" חושף פרטים חדשים על עומק המשבר של המרכז

בניין המרכז האקדמי למשפט ועסקים בר"ג  /צילום: תמר מצפי
בניין המרכז האקדמי למשפט ועסקים בר"ג /צילום: תמר מצפי

האם פסק דין שנתנה לאחרונה נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, יציל את המרכז האקדמי למשפט ועסקים ברמת-גן ממצב כלכלי קשה שאליו הוא נקלע?

כפי שנחשף לאחרונה ב"גלובס", המרכז האקדמי למשפט ועסקים ברמת-גן - מכללה פרטית ותיקה ללימודי משפטים שהקליניקות שלה חתומות על כמה מהעתירות החשובות ביותר שהוגשו לבג"ץ -  נקלע בשנה האחרונה למצב כלכלי שמאיים על יציבותו. הסיבה העיקרית: ירידה משמעותית בכמות הנרשמים ללימודי משפטים במכללה בתוך 3 שנים - מ-1,441 סטודנטים בשנת הלימודים תשע"ז, ל-1,082 סטודנטים למשפטים בשנת הלימודים הנוכחית. יצוין כי הירידה בביקוש ללימודי משפטים אינה ייחודית למרכז האקדמי ברמת-גן, וגורמת לקשיים כלכליים בקרב כלל המכללות ללימוד משפטים בישראל.

ממידע שהגיע לידי "גלובס" כבר בפברואר 2018 קבעו רואי החשבון ממשרד פריידקס ושות' שפעלו מטעם נציגות הסגל האקדמי, כי "ללא ביצוע של תוכנית קיצוצים ופיטורים שהנה הכרחית, קיים חשש ממשי ליציבותו של המרכז האקדמי למשפט ועסקים ברמת-גן".

באותה תקופה של תחילת תקופת המשבר ולפני שיצאה לדרך תוכנית ההתייעלות והצמצומים במרכז האקדמי למשפט ועסקים, חברי הוועד המנהל קיימו דיון טלפוני. הדיון בין חברי הוועד המנהל חשף את הסיבות למצב הכלכלי הבעייתי שאליו נקלעה המכללה. באותו דיון דובר בהרחבה בין חברי הוועד המנהל על הירידה המשמעותית בכמות הנרשמים ללימודי משפטים ועל המשמעות הכלכלית של הירידה הזאת. "אין חולק שב-4 השנים האחרונות, רישום התלמידים בפקולטה למשפטים פחת מדי שנה. התוצאה המצטברת של פיחות במספר התלמידים בפקולטה למשפטים מוסיף אובדן הכנסה".

עוד נאמר כי הירידה המתמדת בכמות תלמידי המשפטים במכללה מחייבת את המרכז לחפש אפיקי הכנסה נוספים. לצורך כך נפתחה לאחרונה פקולטה ללימודי מחשוב. באותו דיון הוחלט בנוסף כי אין מנוס מלפטר 4 מרצים בפקולטה למשפטים. "ברור שהפחתה של 4 תקנים בפקולטה למשפטים לא תניב את הסכום הנדרש כדי לכסות את הגרעון הצפוי, אלא כ-20% ממנו, ולא יהיה מנוס מביצוע תוכניות התייעלות נוספות כדי לשמור על איתנותו הכלכלית של המרכז".

כחצי שנה מאוחר יותר, ב-2 בספטמבר 2018, אושרה על-ידי הוועד המנהל של המכללה תוכנית התייעלות כוללת, שמרכיביה העיקריים הם, בין היתר: הפחתה של 20% בשכר הסגל האקדמי בהיקף כולל של כ-1.6 מיליון שקל; צמצום וביטול תקנים בפקולטה למשפטים בהיקף של 750 אלף שקל; צמצום ואיחוד קורסים בהיקף של כ-1.6 מיליון שקל; ועד צמצום הוצאות בגין בדיקת מבחנים ועבודות, בהיקף של כ-215 אלף שקל.

כמו כן הוחלט במכללה בספטמבר על קיצוץ רוחבי בסעיפי ההוצאות השונים - קיצוץ שכר הנהלה בהיקף 270 אלף שקל; צמצום שכר מנהלה בהיקף של 60 אלף שקל; צמצום הוצאות מחשוב בסך 250 אלף שקל; צמצום הוצאות תפעול ב-350 אלף שקל ועוד. 

 מצמצמים ומתייעלים

נזק של 2.2 מיליון שקל בשנה

ואולם לא רק הירידה המשמעותית בכמות הנרשמים ללימודי משפטים פגעה במרכז האקדמי ברמת-גן. הסיבה המרכזית השנייה לפגיעה הייתה פסיקה של בית המשפט המחוזי שאילצה את המרכז לאטום 3 קומות של מבנה שבבעלות המכללה - בית ליראור ברמת-גן, שנקבע כי הן נבנו באופן בלתי חוקי. באותו דיון בין חברי הוועד המנהל דווח כי הפסד ההכנסה שנגרם למרכז כתוצאה מפסק דין זה מסתכם ב-2.2 מיליון שקל בשנה, החל משנת הלימודים הנוכחית ולמשך 5 שנים.

מדובר בבניין בבעלות עיריית רמת-גן (25%) וחברת בלנטפורט (75%) הממוקם ברחוב בן-גוריון 26 ברמת-גן. הוא נבנה בשנות ה-90, תוך חריגות בנייה בהיקפים ניכרים, כך שבבניין הוקמו 9 קומות במקום 6, ובוטלה הקמת כיכר פתוחה לציבור. הבניין הושכר בשלמותו למרכז האקדמי למשפט ועסקים בשנת 2007, שהשכיר את הקומות העליונות לבנק הבינלאומי (קומות 8-9) ולחברת לאומי קארד (קומה 7) בשכירות משנה. שמו של הבניין אף עלה לכותרות לאחר ש'כיכב' בפרשת השוחד בה הורשעו ראש עיריית רמת-גן לשעבר, צבי בר, והקבלן שאול לגזיאל.

במאי 2014 נחשף ב"גלובס" כי הוועדה המחוזית החליטה כי החל מאוגוסט 2015 ייאטמו 3 הקומות העליונות (7-9) של הבניין למשך 5 שנים, שלאחריהן בשנת 2020 ישמשו הקומות לשימושים בעלי אופי ציבורי בלבד. זאת במטרה שהקומות ישמשו "אות קלון בכיכר העיר" בגלל עבירת הבנייה רחבת ההיקף שבוצעה בהקמתן. בהמשך אישרר בית המשפט המחוזי את ההחלטה על האטימה.

להחלטה לאטום את הקומות העליונות הייתה, כאמור, השלכה קשה על המרכז האקדמי למשפט ועסקים, שהשקיע 35 מיליון שקל בהתאמת המבנה לצרכיו, ולשם כך נטל הלוואה בסך 17 מיליון שקל לצורך מימון העבודות. את ההלוואות המרכז החזיר באמצעות השכרת הקומות העליונות לשוכרי המשנה.

המרכז האקדמי ערער על החלטת המחוזי וטען כי כששכר את המבנה שעמד שנים, הוא השקיע מיליוני שקלים בהתאמת הבניין לצרכיו, והשכרת הקומות העליונות משמשות למימון החזר הלוואות שנטל לשם כך. המרכז האקדמי טען כי ללא הכנסות אלה יספוג הפסדים כספיים כבדים.

אוויר נדל"ני לנשימה למרכז האקדמי 

לאחרונה, ב-15 באוקטובר 2018, קיבל הרכב של שופטי בית המשפט העליון בראשות הנשיאה אסתר חיות את ערעור המרכז ופסל את אטימת 3 הקומות הבלתי חוקיות שנבנו בבית ליראור ברמת-גן. הוועדה המקומית רמת-גן התנגדה אף היא לאיטום הקומות, בטענה כי מקופתה ייגרעו מיליוני שקלים של דמי ארנונה, ומי שייפגע מכך הם תושבי העיר.

אסתר חיות / צילום: ענבל מרמרי

"אני סבורה כי ההחלטה (על איטום הקומות. ח',מ') ייחסה למרכז האקדמי אשמה יתרה וחוסר תום-לב אשר לא היה מקום לייחס לו, וכתוצאה מכך לא נתנה הוועדה משקל מתאים לפגיעה שנגרמה למרכז האקדמי בנסיבות העניין", ציינה חיות בפסק הדין וקבעה כי מדובר בפגם מהותי שנפל בהחלטת המועצה, המצדיק התערבות.

המשמעות המרכזית: החלטת העליון נותנת אוויר לנשימה למרכז האקדמי למשפט ועסקים, ועשויה לאפשר לו לשרוד בהצלחה את משבר הירידה בכמות הנרשמים ללימודי משפטים. במקביל מנסה המרכז לפתח תוכניות לימוד אחרות, כגון מדעי המחשב, כדי למשוך אליו סטודנטים נוספים שישלמו שכר לימוד וייכנסו בנעליהם של הסטודנטים למשפטים שהולכים ומתמעטים. 

מהמרכז האקדמי למשפט ולעסקים נמסר כי "מצבו הפיננסי של המרכז האקדמי טוב ואיתן, ותוכנית ההתייעלות שאומצה על-ידינו השנה מבטיחה זאת. בשנים האחרונות המרכז האקדמי חווה תנופת פיתוח המתאימה את תוכניות הלימודים לשינויים בשוק ההשכלה הגבוהה. בהתאם, נפתחו אצלנו תוכניות רבות לסטודנטים בינלאומיים לתארים ראשונים בשפה האנגלית, תוכניות לתארים שניים במשפטים ובמינהל עסקים, שוק ההון, הוקמה פקולטה למדעי המחשב ולמערכות מידע, ולאחרונה אף זכה המרכז האקדמי במכרז מהותי של משרד הביטחון להפעלת בית הספר הלאומי לאיתנות. פסיקת בית המשפט העליון שניתנה לאחרונה, המאפשרת את השכרת הקומות, תאפשר גידול מהותי נוסף בהכנסות המרכז האקדמי".

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?