גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במידרוג מעריכים: ההפחתות בבזק עלולות לאפס את הרווח השנתי ולמנוע חלוקת דיבידנד לביקום

חברת הדירוג הפחיתה את דירוג החוב של ביקום ל-A3 בשל "היחלשות משמעותית בתזרים הדיבידנדים מהחברה-הבת בזק במידה המחלישה את נזילות החברה ואת יחסי שירות החוב"

הצרות של קבוצת התקשורת בזק  משפיעות גם על החברה-האם, בי קומיוניקיישנס  (ביקום) שמחזיקה ב-26.3% מבזק, אשר ספגה היום הורדת דירוג מחברת הדירוג מידרוג. כלכלני מידרוג מורידים את דירוג החוב של ביקום - סדרות האג"ח ב' וג' - מ-A2 ל-A3, תוך הותרת דירוג החוב בבחינה עם השלכות שליליות, כך שתיתכן הורדת דירוג נוספת בעתיד הקרוב. ההורדה מגיעה כשבעה חודשים לאחר הורדת דירוג קודמת, מ-A1 ל-A2.

היקפה של סדרת אג"ח ב' בסוף הרבעון הקודם הייתה 226 מיליון שקל, והיקף אג"ח ג' כ-2.3 מיליארד שקל. בשעות הבוקר נסחרו אג"ח ב' ללא שינוי (תשואה של 4%) ואג"ח ג' ירדו ב-1.6% (תשואה של 7%). מניית ביקום ירדה בכ-6% והחברה נסחרת בשווי של כ-640 מיליון שקל.

תמונת התזרים של ביקום

מידרוג מעריכה: הרווח בבזק יתאפס

כזכור, בזק, אותה מוביל כיום היו"ר שלמה רודב, הזהירה שלשום מפני אפשרות של ירידת ערך מהותית בחברות-הבנות, ובפרט חברת הלוויין yes. היקף ירידת הערך לא נמסר, אך אנליסטים מעריכים את הירידה ב-500 מיליון שקל ואף למעלה מזה.

לירידת ערך כזו עלולה להיות השפעה על השורה התחתונה של בזק - וזאת לאחר שבזק כבר עדכנה לאחרונה שרווחיה ב-2018 יתכווצו בשל הפרשה בגין תוכנית פרישה מוקדמת של עובדים. החברה עדכנה שהרווח הנקי, שלפי התחזית היה אמור להגיע למיליארד שקל ב-2018, יקטן ב-464 מיליון שקל. כתוצאה מכך צפוי לקטון היקף הדיבידנד שהיא מחלקת, כשמדיניות הדיבידנד הנוכחית היא של חלוקת 70% מהרווח הנקי אחרי מס. במידרוג מעריכים כעת למעשה שייתכן שהרווח הנקי של בזק בשנת 2018 יתאפס על רקע ההפחתות וההפרשות, וביקום לא תקבל דיבידנד כלל ב-2019.

אירועים אלה מגיעים על רקע ניסיונה של אינטרנט זהב השולטת בביקום למכור את החברה שבאמצעותה היא שולטת בבזק, ותרחיש כזה עלול להרחיק מתעניינים ברכישת ביקום. שתי החברות מנוהלות בידי דורון תורג'מן. תמורת המכירה מיועדת לנושי שתי החברות שנשלטו בעבר על ידי שאול אלוביץ באמצעות קבוצת יורוקום שקרסה.

כלכלני מידרוג כותבים כי "הורדת הדירוג לאגרות החוב של ביקום נובעת מהערכתנו להיחלשות משמעותית בתזרים הדיבידנדים מהחברה-הבת בזק בשנים 2019-2020, בהשוואה להערכתנו בתרחיש הבסיס הקודם, במידה המחלישה את נזילות החברה ואת יחסי שירות החוב. הורדת הדירוג נובעת גם מהערכתנו לפגיעה בגמישות הפיננסית של ביקום, נוכח המשך הירידה בשווי הסחיר של בזק בחודשים האחרונים, למול היקף החוב הפיננסי והערכתנו להיחלשות הנגישות של החברה למיחזור חוב".

במידרוג מוסיפים כי "אף כי אין בידינו מידע קונקרטי בנושא, אנו לא מוציאים מכלל אפשרות הפחתה משמעותית בהיקף נכס המס בגין הפסדיה הצבורים של די.בי.אס (yes) בספריה של בזק, העומד נכון לסוף 2017 על כ-1.1 מיליארד שקל. חשש זה הינו נוכח הימשכות התהליכים בגין ביטול ההפרדה המבנית בבזק וכן ברקע השינויים הארגוניים בבזק, אותם מבצעת ההנהלה החדשה".

בהתאם, במידרוג מביאים בחשבון כי הפגיעה ברווח הנקי של בזק עלולה להיות "משמעותית מאוד, עד כדי אי חלוקת דיבידנדים לבעלי המניות של בזק, ובכללם גם ביקום, בשנת 2019 ובסבירות מסוימת גם ב-2020".

בתרחיש הבסיס הקודם העריכו כלכלני מידרוג כי ביקום תקבל דיבידנדים של 180-200 מיליון שקל לשנה מבזק עבור השנים 2018-2019. כעת מעריכים במידרוג כי היקף ההפחתות וההפרשות נטו (לאחר מס) יגיעו עד 1 מיליארד שקל ברבעון הרביעי של 2018 - בגין הפחתת שווי החברות-הבנות ותוכנית הפרישה המוקדמת - ולכן להערכתם ב-2019 לא יחולק כלל דיבידנד מבזק, ובתרחיש אופטימי יותר יחולק לביקום סכום של עד 50 מיליון שקל בלבד.

זאת, בתלות להשלמת "עסקת סקייה" (מכירת מתחם נדל"ן של בזק בסמוך לצומת מסובים). בתרחיש זה, לדבריהם, בזק עשויה לחזור לחלוקה משמעותית יותר במהלך שנת 2020, בהיקף 150-170 מיליון שקל לביקום. להערכתם, הרווח השוטף של בזק לפני הפחתות והפרשות יהיה בטווח של 950 מיליון שקל עד מיליארד שקל בשנים 2019 ו-2020. במקביל, במידרוג כבר לא מעריכים שביקום תחלק לבעלי מניותיה דיבידנד.

רמת נזילות סבירה

במידרוג מוסיפים כי רמת הנזילות של ביקום סבירה, בהתחשב בנגישותה המוגבלת לשוק ההון ובעומס הפירעונות הקיים לחברה ברבעונים הקרובים. בסוף 2018, לפי הערכתם, יתרות הנזילות של ביקום עומדות על כ-600 מיליון שקל. ב-2019 לחברה יש חלויות קרן של 225 מיליון שקל ותשלומי ריבית של כ-95 מיליון שקל, כך שללא מיחזור חוב או מימוש מניות בבזק (1.3% מהמניות שהיא מחזיקה מעבר לנדרש בגרעין השליטה בבזק, בשווי נוכחי של 140 מיליון שקל), היא תסיים את 2019 עם יתרות מזומנים של 270-320 מיליון שקל, כשב-2020 יש לביקום חלויות קרן של 168 מיליון שקל וריבית של 90 מיליון שקל. עם הדיבידנד שבזק תחלק להערכתם ב-2020, בסוף אותה שנה יעמדו יתרות הנזילות של ביקום על 200-250 מיליון שקל.

בהתייחסות לניסיון למכירת השליטה בביקום כותבים במידרוג כי המהלך בעיצומו, ומידת הצלחתו אינה ודאית. "מידרוג מתקשה להעריך בשלב זה את החלפת השליטה, גם אם זו תתרחש, ואפשרות זו היוותה פרמטר ניטרלי בקביעת הדירוג". 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בשיאים; עם רוח גבית מגרמניה - אלביט ונקסט ויז'ן זינקו בחדות

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.8% ● מגה אור זינקה במעל 10%, לאחר שדווח כי חברה־בת שלה עשויה לבנות את המבנה בו תשוכן חוות השרתים של אנבידיה בישראל ● האנליסט שטוען - זו הסיבה שיש עדיין סיכוי לראלי של סוף שנה בוול סטריט

שליח וולט

פשרה בייצוגית נגד וולט על פער המחירים בין האפליקציה למסעדות

בית המשפט אישר הסדר פשרה בתובענה הייצוגית שהוגשה לפני כ-3 שנים נגד וולט סביב סעיף תיאום המחירים עם מסעדות ● ענקית המשלוחים תעביר 5.5 מיליון שקל לקרן לניהול תובענות ייצוגיות, שייועדו לסיוע לעסקים קטנים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנקים ירד ב-0.5%, נקסט ויז'ן זינקה ב-17%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● נקסט ויז'ן דיווחה היום על העסקה הגדולה בתולדותיה, בגובה של 76.8 מיליון דולר ● איחוד האמירויות היא הלקוחה מאחורי עסקת הענק של  אלביט, כך לפי דיווח באתר "אינטיליג'נס אונליין" ● וגם: שתי מניות השבבים הישראליות שזכו להמלצה מג'פריס

עובדי סייארה / צילום: מנש כהן

בהובלת בלאקסטון: סייארה הישראלית מגייסת לפי שווי של 9 מיליארד דולר

חברת הסייבר הישראלית סייארה משלשת את שוויה בתוך שנה ומגייסת בימים אלה 400 מיליון דולר לפי שווי חברה של 9 מיליארד דולר ● הגיוס נעשה בהובלת קרן ההשקעות בלאקסטון

ירון קיקוז, בעלים ומנכ''ל פריים אנרג'י / צילום: שחר גל

הגורמים שעלולים לסבך את מכירת השליטה באלומיי לעופר ינאי

מגעים שניהלו בעלי השליטה באלומיי עם מספר רוכשות אפשריותהובילו אחת מהן, פריים אנרג'י, לדווח כי " תפעל לשמירת זכויותיה" ● גם מחזיקי האג"ח של אלומיי בוחנים את צעדיהם לנוכח העסקה עם נופר של ינאי

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה בסלייס ואסף גולדברג, מנכ''ל סלייס לשעבר / איור: גיל ג'יבלי

תביעת ענק חושפת את השיטה בפרשת ההונאה בסלייס

תביעה בסכום של כמיליארד שקל שהגיש המנהל המורשה בסלייס נגד בעל השליטה ונושאי המשרה לשעבר, חושפת את שיטת העבודה בחברת הגמל הקורסת ● מחסכונות שעברו לקרנות עלומות ועד מנהלים שלא עשו דבר ● בעל השליטה: "הטענות יתבררו כלא נכונות"

נשיא ונצואלה ניקולס מדורו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: AP - ניקולס מדורו

הסלמה משמעותית: טראמפ הגדיר את המשטר בוונצואלה כארגון טרור

בהסלמה משמעותית בין המדינות, נשיא ארה"ב הכריז על משטר מדורו כארגון טרור ● טראמפ גם הודיע כי "ונצואלה מוקפת לחלוטין בצי המלחמה הימי הגדול ביותר שאי-פעם נפרס בדרום אמריקה", והוסיף: "מורה על מצור מוחלט ומלא על כל מכליות הנפט הנכנסות לוונצואלה והיוצאות ממנה" ● טראמפ איים: "ההלם שהם יחוו יהיה חסר תקדים" ● בקראקס הגיבו: "דוחים את האיום הגרוטסקי"

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

רשות ניירות ערך בוחנת מתן הקלות לסוכני ביטוח בייעוץ השקעות

במסגרת המהלך שמקדם משרד האוצר לאיחוד מוצרי החיסכון תחת פלטפורמה אחת, רק סוכני ביטוח שמחזיקים גם ברישיון ייעוץ השקעות יוכלו לשווק קרנות נאמנות ● לגלובס נודע כי על רקע זה רשות ניירות ערך בוחנת אפשרות ליצור מסלול מקוצר לקבלת הרישיון עבור הסוכנים

עו''ד יהודה גור, מונה לשותף בפירמת הליטיגציה הבינלאומית קווין עמנואל / צילום: Quinn Emanuel

פירמת הליטיגציה הגדולה בעולם ממנה שותף ישראלי

עו"ד יהודה גור פועל ממשרד הפירמה בניו יורק ומייצג לקוחות בפני בתי משפט פדרליים ומדינתיים, כמו גם מלווה לקוחות ישראלים בהליכים בארה"ב ● בעבר התמחה אצל המשנה לנשיא בית המשפט העליון, השופט עוזי פוגלמן ושימש כעורך הראשי של כתב העת "עיוני משפט" באוני' תל אביב

מנהיגים מאירופה וארה''ב ממתינים לדיונים בלשכת הקנצלר בברלין / צילום: ap, Markus Schreiber

הפסקת האש מתקרבת? הפסגה בברלין שמשרטטת איך תיראה אוקראינה

גרמניה כינסה שורת מנהיגים אירופיים יחד עם זלנסקי והמתווכים האמריקאים במטרה להציג חזית מאוחדת ולהשיב להצעת הבית הלבן ● לראשונה, שורטט מתווה ל"יום שאחרי" באוקראינה: שיקום במימון רוסי, כוח אירופי במדינה וערבויות אמריקאיות ● הכדור שוב במגרש הרוסי

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של סלייס / צילום: טל שחר

"הונאה חסרת תקדים": המנהל המורשה בסלייס תובע כמיליארד שקל מבעל השליטה והמנהלים

במרכז התביעה שהגיש רו"ח אפי סנדרוב מצוי אסף גולדברג, המתואר בה כ"מנכ"ל הכל-יכול" של סלייס ● לצדו נתבעים אביו שמעון, בעל השליטה, ואחיו שי, ששימשו כדירקטורים ● לפי התביעה, המערכת נחלה "כישלון חרוץ", המנכ"ל נהג בכספי העמיתים "ככל העולה על רוחו", והדירקטורים התעלמו מנורות האזהרה שהובילו לאובדן של 850 מיליון שקל

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

משרד הבריאות: השפעת השנה מוקדמת וחמורה מהרגיל

תת־זן חדש של שפעת A הפך את עונת השפעת לקשה מהממוצע, עם מקרי תמותה בילדים, מאות מאושפזים והיערכות לעומסים בבתי החולים ● משרד הבריאות ממליץ על עטיית מסיכות ע"י אוכלוסיות בסיכון ובנוכחותן ● וגם: שיעור ההתחסנות בישראל נותר נמוך

מדד מיתוג מעסיק / צילום: Shutterstock

גמישות, חיבור רגשי ותחושת שותפות גורל: מה מעניין את העובדים ב־2026?

העובדים כבר לא מתרשמים משלטי חוצות, שפים מפורסמים ומסיבות נוצצות שאפיינו את פעילות מיתוג המעסיק בתחילת העשור ● הם עברו לחפש אותנטיות, דנ"א ארגוני ותחושת בית ● עידן ה־AI מציב בפני חברות אתגר חדש

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

התיאבון של עופר ינאי: רוכש את השליטה באלומיי לפי מיליארד שקל שווי

חברת האנרגיה המתחדשת נופר שמוביל ינאי, רוכשת 46% ממניות אלומיי, המחזיקה בתחנת הכח דוראד, תמורת 460 מיליון שקל ● בין המוכרים - יו"ר הפועלים לשעבר שלמה נחמה

מייסדי נאבן, אריאל כהן ואילן טוויג / צילום: נאבן

בעקבות עזיבה מפתיעה של סמנכ"לית הכספים: מניית נאבן נופלת בחדות

מניית נאבן, שהונפקה בנאסד"ק לפני כחודש וחצי, נסחרת כעת בכחצי משווי ההנפקה ● עם זאת, המנכ"ל מציין: "מעולם לא הייתי אופטימי יותר בנוגע להזדמנויות שיש לפנינו"

מי ירכוש את אולפני וורנר ברדרס? / צילום: Shutterstock

עסקת הענק במדיה: בוורנר ברדרס ממליצים לדירקטוריון לבחור בנטפליקס על פני פרמאונט

במכתב לבעלי המניות, וורנר כינתה את הצעתה של פרמאונט "אשליה", העלתה חששות לגבי אמינות ההון המוצע על-ידה ואף הטילה ספק במחויבות של משפחת אליסון למימון העסקה ● "הצעת פרמאונט לא נותנת ערך מספק; תנאי המיזוג עם נטפליקס עדיפים"

ניקש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

ברקע החשש מהאקזיט, מנכ"ל פאלו אלטו נפגש עם עובדי סייברארק

על רקע העסקה לרכישת החברה בכ-25 מיליארד דולר, מנכ"ל פאלו אלטו נפגש היום עם עובדי סייברארק ● בשיחה עם כתבים שקיים טרם המפגש, ביקש ארורה להפיג את החששות: "לא תהיה פגיעה באופציות של העובדים"

מדד תשומות הבניה / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המכות שנופלות על יזמי הנדל"ן אחת אחרי השנייה

ההאטה בענף הולכת ומעמיקה, אך היא לא המכה היחידה שנוחתת על יזמי הנדל"ן ● מדד תשומות הבנייה השלים קפיצה של 5% בשנה, מה שמכביד עוד יותר על צד ההוצאות

חיילי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

המתווך האמריקני-פלסטיני חושף: השלב השני של הפסקת האש צפוי להתחיל בחודש הבא

ראש ממשלת קטאר בתום הפגישה עם רוביו:"מדגישים את מחויבותנו לעבוד עם ארה"ב כדי להגן על הסכם הפסקת האש בעזה ולהעבירו משלב לשלב" ● האזהרה של הרמטכ"ל: מאות אנשי קבע פרשו בחודש האחרון ● טראמפ במסיבת חנוכה בבית הלבן: "יש אנשים שמכחישים את ה-7 באוקטובר. לא ניתן לזה לקרות" ● שר החוץ של איראן: מתקני הגרעין שלנו ספגו נזק כבד, אך הידע והטכנולוגיה ברשותנו ● דיווחים שוטפים

ד''ר ערן אופיר, מנכ''ל קומפיוג'ן / צילום: יוסי צבקר

מהלך משמעותי ראשון של ערן אופיר בקומפיוג'ן: שינוי הסכם אסטרהזנקה

חברת פיתוח התרופות קומפיוג'ן תקבל 65 מיליון דולר במיידי ועוד 25 אם תעמוד באבן-דרך קרובה יחסית, ומזומנים אלה צפויים להספיק למימון פעילות החברה עד 2029 ● בעבור זאת, במקרה של הצלחת המוצר היא תהיה זכאית לקבל מאסטרהזנקה תמלוגים מעט נמוכים יותר מכפי שנקבע בהסכם המקורי ● המניה מזנקת בבורסה בת"א