גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במידרוג מעריכים: ההפחתות בבזק עלולות לאפס את הרווח השנתי ולמנוע חלוקת דיבידנד לביקום

חברת הדירוג הפחיתה את דירוג החוב של ביקום ל-A3 בשל "היחלשות משמעותית בתזרים הדיבידנדים מהחברה-הבת בזק במידה המחלישה את נזילות החברה ואת יחסי שירות החוב"

הצרות של קבוצת התקשורת בזק  משפיעות גם על החברה-האם, בי קומיוניקיישנס  (ביקום) שמחזיקה ב-26.3% מבזק, אשר ספגה היום הורדת דירוג מחברת הדירוג מידרוג. כלכלני מידרוג מורידים את דירוג החוב של ביקום - סדרות האג"ח ב' וג' - מ-A2 ל-A3, תוך הותרת דירוג החוב בבחינה עם השלכות שליליות, כך שתיתכן הורדת דירוג נוספת בעתיד הקרוב. ההורדה מגיעה כשבעה חודשים לאחר הורדת דירוג קודמת, מ-A1 ל-A2.

היקפה של סדרת אג"ח ב' בסוף הרבעון הקודם הייתה 226 מיליון שקל, והיקף אג"ח ג' כ-2.3 מיליארד שקל. בשעות הבוקר נסחרו אג"ח ב' ללא שינוי (תשואה של 4%) ואג"ח ג' ירדו ב-1.6% (תשואה של 7%). מניית ביקום ירדה בכ-6% והחברה נסחרת בשווי של כ-640 מיליון שקל.

תמונת התזרים של ביקום

מידרוג מעריכה: הרווח בבזק יתאפס

כזכור, בזק, אותה מוביל כיום היו"ר שלמה רודב, הזהירה שלשום מפני אפשרות של ירידת ערך מהותית בחברות-הבנות, ובפרט חברת הלוויין yes. היקף ירידת הערך לא נמסר, אך אנליסטים מעריכים את הירידה ב-500 מיליון שקל ואף למעלה מזה.

לירידת ערך כזו עלולה להיות השפעה על השורה התחתונה של בזק - וזאת לאחר שבזק כבר עדכנה לאחרונה שרווחיה ב-2018 יתכווצו בשל הפרשה בגין תוכנית פרישה מוקדמת של עובדים. החברה עדכנה שהרווח הנקי, שלפי התחזית היה אמור להגיע למיליארד שקל ב-2018, יקטן ב-464 מיליון שקל. כתוצאה מכך צפוי לקטון היקף הדיבידנד שהיא מחלקת, כשמדיניות הדיבידנד הנוכחית היא של חלוקת 70% מהרווח הנקי אחרי מס. במידרוג מעריכים כעת למעשה שייתכן שהרווח הנקי של בזק בשנת 2018 יתאפס על רקע ההפחתות וההפרשות, וביקום לא תקבל דיבידנד כלל ב-2019.

אירועים אלה מגיעים על רקע ניסיונה של אינטרנט זהב השולטת בביקום למכור את החברה שבאמצעותה היא שולטת בבזק, ותרחיש כזה עלול להרחיק מתעניינים ברכישת ביקום. שתי החברות מנוהלות בידי דורון תורג'מן. תמורת המכירה מיועדת לנושי שתי החברות שנשלטו בעבר על ידי שאול אלוביץ באמצעות קבוצת יורוקום שקרסה.

כלכלני מידרוג כותבים כי "הורדת הדירוג לאגרות החוב של ביקום נובעת מהערכתנו להיחלשות משמעותית בתזרים הדיבידנדים מהחברה-הבת בזק בשנים 2019-2020, בהשוואה להערכתנו בתרחיש הבסיס הקודם, במידה המחלישה את נזילות החברה ואת יחסי שירות החוב. הורדת הדירוג נובעת גם מהערכתנו לפגיעה בגמישות הפיננסית של ביקום, נוכח המשך הירידה בשווי הסחיר של בזק בחודשים האחרונים, למול היקף החוב הפיננסי והערכתנו להיחלשות הנגישות של החברה למיחזור חוב".

במידרוג מוסיפים כי "אף כי אין בידינו מידע קונקרטי בנושא, אנו לא מוציאים מכלל אפשרות הפחתה משמעותית בהיקף נכס המס בגין הפסדיה הצבורים של די.בי.אס (yes) בספריה של בזק, העומד נכון לסוף 2017 על כ-1.1 מיליארד שקל. חשש זה הינו נוכח הימשכות התהליכים בגין ביטול ההפרדה המבנית בבזק וכן ברקע השינויים הארגוניים בבזק, אותם מבצעת ההנהלה החדשה".

בהתאם, במידרוג מביאים בחשבון כי הפגיעה ברווח הנקי של בזק עלולה להיות "משמעותית מאוד, עד כדי אי חלוקת דיבידנדים לבעלי המניות של בזק, ובכללם גם ביקום, בשנת 2019 ובסבירות מסוימת גם ב-2020".

בתרחיש הבסיס הקודם העריכו כלכלני מידרוג כי ביקום תקבל דיבידנדים של 180-200 מיליון שקל לשנה מבזק עבור השנים 2018-2019. כעת מעריכים במידרוג כי היקף ההפחתות וההפרשות נטו (לאחר מס) יגיעו עד 1 מיליארד שקל ברבעון הרביעי של 2018 - בגין הפחתת שווי החברות-הבנות ותוכנית הפרישה המוקדמת - ולכן להערכתם ב-2019 לא יחולק כלל דיבידנד מבזק, ובתרחיש אופטימי יותר יחולק לביקום סכום של עד 50 מיליון שקל בלבד.

זאת, בתלות להשלמת "עסקת סקייה" (מכירת מתחם נדל"ן של בזק בסמוך לצומת מסובים). בתרחיש זה, לדבריהם, בזק עשויה לחזור לחלוקה משמעותית יותר במהלך שנת 2020, בהיקף 150-170 מיליון שקל לביקום. להערכתם, הרווח השוטף של בזק לפני הפחתות והפרשות יהיה בטווח של 950 מיליון שקל עד מיליארד שקל בשנים 2019 ו-2020. במקביל, במידרוג כבר לא מעריכים שביקום תחלק לבעלי מניותיה דיבידנד.

רמת נזילות סבירה

במידרוג מוסיפים כי רמת הנזילות של ביקום סבירה, בהתחשב בנגישותה המוגבלת לשוק ההון ובעומס הפירעונות הקיים לחברה ברבעונים הקרובים. בסוף 2018, לפי הערכתם, יתרות הנזילות של ביקום עומדות על כ-600 מיליון שקל. ב-2019 לחברה יש חלויות קרן של 225 מיליון שקל ותשלומי ריבית של כ-95 מיליון שקל, כך שללא מיחזור חוב או מימוש מניות בבזק (1.3% מהמניות שהיא מחזיקה מעבר לנדרש בגרעין השליטה בבזק, בשווי נוכחי של 140 מיליון שקל), היא תסיים את 2019 עם יתרות מזומנים של 270-320 מיליון שקל, כשב-2020 יש לביקום חלויות קרן של 168 מיליון שקל וריבית של 90 מיליון שקל. עם הדיבידנד שבזק תחלק להערכתם ב-2020, בסוף אותה שנה יעמדו יתרות הנזילות של ביקום על 200-250 מיליון שקל.

בהתייחסות לניסיון למכירת השליטה בביקום כותבים במידרוג כי המהלך בעיצומו, ומידת הצלחתו אינה ודאית. "מידרוג מתקשה להעריך בשלב זה את החלפת השליטה, גם אם זו תתרחש, ואפשרות זו היוותה פרמטר ניטרלי בקביעת הדירוג". 

עוד כתבות

גם זה קרה פה / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות, איל יצהר

שמחון מציג: עוד תוכניות להרעפת מזומנים על הציבור

בכנסת אי אפשר לסיים משפט ● מה אומר המדד שאוהבים לסקר ● ומה עקום בתוכנית המשכנתאות החדשה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: Shutterstock

המספרים הסופיים הגיעו: מה עשו החסכונות שלכם ב-2025?

כלל ומנורה מבטחים חולקות ביניהן את המקומות הראשון והשני במסלולים הכלליים והמנייתיים, עם תשואה שנתית של יותר מ-16% כל אחת בכללי וכמעט 28% במנייתי ● התשואה לחוסכים בשנת 2025 היא הטובה ביותר מאז שנת 2009 ● בתחתית נמצאים אלטשולר שחם וילין לפידות, כשבדצמבר אלטשולר שחם כמעט לא הניב תשואה לחוסכים

מגדל משה אביב / צילום: Shutterstock

פרדוקס אביב: מליסרון קנתה חברה ותיקה ומפוארת, אבל מה עם מכירות?

שנה לאחר רכישת השליטה ב"אביב", מליסרון מגלה שהיסטוריה מפוארת לא מבטיחה מכירות ● בעוד החברה מציגה צבר דירות תיאורטי וקצב מכירות נמוך מהמתחרות, המוכרים, האחים אביב, מסתערים על מכרזי ענק בשטח ● האם ענקית הקניונים רכשה מנוע צמיחה או רק זיכרון יקר?

ירידת מחירים בענף הרכב/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

מצ'רי ועד סקודה וטסלה: ענף הרכב מציג ירידת מחירים חריגה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ענף הרכב הישראלי מתחיל את 2026 עם ירידה במחירי המחירון הרשמיים של דגמים חדשים רבים ● זאת, בניגוד למגמה הרווחת זה שנים ● משערי המטבע והלחץ הרגולטורי ועד לצונאמי התקינה הסיני: אלו הכוחות שהשפיעו על היבואנים

צילום: Shutterstock

פרשת יוטרייד: האנליסט הנאשם בהונאת משקיעים הוסגר לישראל

רואי קוזין, בכיר בחברת האלגו-טריידינג יוטרייד, שגייסה במרמה כ-77 מיליון שקל מכ-600 לקוחות, הוסגר ממקסיקו לישראל ● קוזין שימש כאנליסט ראשי בחברה בין השנים 2012 ל-2015, תחת ניהולו של אביב טלמור, שנידון לחמש שנות מאסר במגרת הפרשה

ימים לפני תחילת המחאות: "ההסכם הסודי" בין איראן וישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: לפי דיווח של וושינגטון פוסט, ישראל העבירה מסרים דרך הרוסים לאיראן לאי-תקיפה הדדית, למה גרמניה עדיין סוחרת עם איראן, וסערת הקצין הבריטי שמנע מאוהדי מכבי ת"א להגיע למשחק לא נרגעת • כותרות העיתונים בעולם

אמיר השמטפור / צילום: shore&wave

המולטי-מיליונר האיראני שרוצה לפתח תרופה לסרטן בישראל

אמיר השמטפור, מוסלמי יוצא איראן, הוא משקיע ותיק שעשה את הונו מהשבחת חברות ביוטק בשוק האמריקאי ● עכשיו הוא מגיע לישראל עם NeOnc, שמפתחת תרופה לסרטן המוח הניתנת דרך האף ● בראיון הוא מספר על הפגישה עם נתניהו שהקימה לו אויבים, הזיכרונות מארץ הולדתו וגם האמונה ששתי המדינות ינהיגו יחד את המזרח התיכון

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

תגביר אכיפה? רשות שוק ההון מבקשת תוספת של 30% לתקציבה

הממונה על שוק ההון מבקש תוספת של כמעט שליש לתקציב עבור ביקורות ואכיפה, מאבק בהון שחור ועוד ● הרשות מפקחת על כ־3 טריליון שקל של הציבור, אך תקציבה עומד על כ־154 מיליון בלבד

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים זינקו בעקבות הדוחות של TSMC

הנאסד"ק עלה בכ-0.3% ● TSMC קפצה במעל 4% אחרי הדוחות, ומשכה עמה מעלה את אנבידיה, AMD וחברות נוספות בסקטור ● בנקי ההשקעות מורגן סטנלי וגולדמן סאקס טיפסו בעקבות פרסומי הדוחות ● מניית בלאקרוק זינקו, לאחר שבית ההשקעות דיווח על שיא של נכסים מנוהלים, בגובה מעל 14 טריליון דולר ● על רקע צפירת ההרגעה של טראמפ - מחירי הנפט ירדו במעל 4%

צ'לסה רנגר והתמונה המג'ונרטת שלה. רשמה עלייה של 914% בחשיפות / צילום: צילום מסך לינקדאין

זינוק של 700% בטראפיק: המהלך שעשו נשים שלא מצאו עבודה בלינקדאין

טרנד מתפשט בלינקדאין הציג תופעה מדאיגה: נשים ששינו את המגדר בפרופיל דיווחו על זינוק של עד 700% בטראפיק ● ברשת החברתית דוחים את הטענות להטיה של האלגוריתם, ומומחיות בתחום טוענות כי מדובר בלא יותר ממראה לאפליה של החברה ● האם הפתרון הוא לאמץ את המשחק הגברי או דווקא לשחות נגד הזרם?

ההזמנות מ-iHerb גדלו / צילום: Shutterstock

הפטור של סמוטריץ' עובד: הישראלים הגדילו את הרכישות מהאתרים הבינ"ל

מספר ההזמנות באתרים כמו iHerb, אמזון ונקסט עלה בדצמבר בעקבות הגדלת הפטור ממע"מ, אך סך ההזמנות ירד ב-18% לעומת החודש הקודם ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין

האמנם מחירי הדירות שבו לעלות? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הלמ"ס שוב עוזרת לקבלנים לשנות את הסנטימנט בשוק הדיור

מספיק נתון אחד של הלמ"ס שמסמן עלייה חודשית במחירי הדירות, לצד מבצעי מימון יצירתיים ורוכשים שתמיד חוששים לפספס – כדי להחזיר לשוק תחושה של תפנית גם כשבמציאות הביקוש עוד חלש וההיצע בשיא ● הבעיה: מדובר בנבואה שדי בקלות גם מגשימה את עצמה

חוק מס רכוש המחודש / צילום: Shutterstock

התיקון סותר את תכליתו המוצהרת: כשלים מהותיים בחוק מס רכוש המחודש

אף שהכוונה העומדת בבסיס החקיקה ראויה, ניתוח מעמיק של נוסח החוק המוצע חושף כשלים מהותיים העלולים לייצר עיוותים, ולהכביד שלא לצורך על ציבור רחב של בעלי קרקעות

הממונה על התחרות מיכל כהן ושר הכלכלה ניר ברקת / צילום: כדיה לוי, אוליביה פיטוסי - ''הארץ''

בג"ץ יקיים דיון נוסף בהליך להדחת הממונה על התחרות

נשיא העליון עמית קיבל את בקשת היועמ"שית ונציב שירות המדינה לקיים דיון נוסף בפסק הדין מיולי האחרון, שאישר לכנס את ועדת המינויים כדי לדון בבקשתו של שר הכלכלה ברקת להדיח את מיכל כהן ● עמית: "השלכות רחבות על הליכי הפסקת כהונתם של נושאי משרה בכירים בשירות הציבורי"

מפעל ענקית השבבים הטייוואנית TSMC / צילום: Shutterstock

יצרנית השבבים הגדולה בעולם עקפה את התחזיות. ומה היא צופה להמשך?

TSMC עקפה את תחזיות האנליסטים ברבעון הרביעי ומציגה המשך צמיחה מהירה, וזאת על רקע הביקוש לשבבים מתקדמים לשרתי בינה מלאכותית

צחי אבו / צילום: יונתן בלום

בהיקף כולל של כ-95 מיליון שקל: אבו פמילי מגורים השלימה שתי עסקאות

חברת ההשכרה לטווח ארוך הודיעה על השלמת שתי עסקאות ברחובות ובקריית אתא ●  תוכנית ההתחדשות העירונית בגבעתיים מגיעה לישורת מכרעת ● בחיפה ידונו בשבוע הבא בהתנגדויות הרבות להרחבת שכונת סביוני דניה ● וחברת כמאי הישראלית, שעוזרת לחברות בנייה באמצעות סוכן AI, גייסה מיליון דולר ● חדשות השבוע בנדל"ן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בתל אביב; נובה זינקה במעל 8%, ארית תעשיות ירדה בכ-3%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.9% ● הדוח הרבעוני של TSMC הקפיץ את מניות השבבים ● החשש מהסלמה מול איראן לא הפריע אתמול לבורסה לכבוש שיאים חדשים ● היום יפורסם מדד המחירים לצרכן, הצפי - עלייה קלה ● על רקע צפירת ההרגעה של טראמפ - מחירי הנפט יורדים הבוקר

שנה מעולה בפנסיה ובגמל. מה צפוי בשנה החדשה? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הלקח מטבלת התשואות: אף אחד לא נשאר בצמרת לאורך זמן

חברות הביטוח כבשו את המקומות הראשונים בתשואות הגמל לשנת 2025, בזכות ביצועי השיא של הבורסה בת"א ● עם זאת, במבט ל–3 ו–5 שנים הן עדיין מאחורי בתי ההשקעות ● מדוע זה כך, האם זה ישתנה בקרוב, ומה מנהלי ההשקעות חושבים שכדאי לעשות כעת עם הכסף

מומחים מנתחים את עדכון הרווח היזמי והשפעתו על השוק / צילום: Shutterstock

השינוי בתקן 21: המומחים מנתחים את עדכון הרווח היזמי והשפעתו על השוק

השמאי הממשלתי פרסם הנחיות חדשות לבדיקת כדאיות כלכלית בהתחדשות עירונית. מומחים מסבירים מה משמעות השינויים

סזאר / צילום: דר טייב

אחרי 20 שנה - המסעדה הזו מצליחה להמציא את עצמה מחדש

בסזאר שברחובות תמצאו לצד מנות "באנקר" בלתי מנוצחות - שניצל, המבורגר, פירה, סלט קיסר – גם מנות שמדברות קולינריה עכשווית