גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במידרוג מעריכים: ההפחתות בבזק עלולות לאפס את הרווח השנתי ולמנוע חלוקת דיבידנד לביקום

חברת הדירוג הפחיתה את דירוג החוב של ביקום ל-A3 בשל "היחלשות משמעותית בתזרים הדיבידנדים מהחברה-הבת בזק במידה המחלישה את נזילות החברה ואת יחסי שירות החוב"

הצרות של קבוצת התקשורת בזק  משפיעות גם על החברה-האם, בי קומיוניקיישנס  (ביקום) שמחזיקה ב-26.3% מבזק, אשר ספגה היום הורדת דירוג מחברת הדירוג מידרוג. כלכלני מידרוג מורידים את דירוג החוב של ביקום - סדרות האג"ח ב' וג' - מ-A2 ל-A3, תוך הותרת דירוג החוב בבחינה עם השלכות שליליות, כך שתיתכן הורדת דירוג נוספת בעתיד הקרוב. ההורדה מגיעה כשבעה חודשים לאחר הורדת דירוג קודמת, מ-A1 ל-A2.

היקפה של סדרת אג"ח ב' בסוף הרבעון הקודם הייתה 226 מיליון שקל, והיקף אג"ח ג' כ-2.3 מיליארד שקל. בשעות הבוקר נסחרו אג"ח ב' ללא שינוי (תשואה של 4%) ואג"ח ג' ירדו ב-1.6% (תשואה של 7%). מניית ביקום ירדה בכ-6% והחברה נסחרת בשווי של כ-640 מיליון שקל.

תמונת התזרים של ביקום

מידרוג מעריכה: הרווח בבזק יתאפס

כזכור, בזק, אותה מוביל כיום היו"ר שלמה רודב, הזהירה שלשום מפני אפשרות של ירידת ערך מהותית בחברות-הבנות, ובפרט חברת הלוויין yes. היקף ירידת הערך לא נמסר, אך אנליסטים מעריכים את הירידה ב-500 מיליון שקל ואף למעלה מזה.

לירידת ערך כזו עלולה להיות השפעה על השורה התחתונה של בזק - וזאת לאחר שבזק כבר עדכנה לאחרונה שרווחיה ב-2018 יתכווצו בשל הפרשה בגין תוכנית פרישה מוקדמת של עובדים. החברה עדכנה שהרווח הנקי, שלפי התחזית היה אמור להגיע למיליארד שקל ב-2018, יקטן ב-464 מיליון שקל. כתוצאה מכך צפוי לקטון היקף הדיבידנד שהיא מחלקת, כשמדיניות הדיבידנד הנוכחית היא של חלוקת 70% מהרווח הנקי אחרי מס. במידרוג מעריכים כעת למעשה שייתכן שהרווח הנקי של בזק בשנת 2018 יתאפס על רקע ההפחתות וההפרשות, וביקום לא תקבל דיבידנד כלל ב-2019.

אירועים אלה מגיעים על רקע ניסיונה של אינטרנט זהב השולטת בביקום למכור את החברה שבאמצעותה היא שולטת בבזק, ותרחיש כזה עלול להרחיק מתעניינים ברכישת ביקום. שתי החברות מנוהלות בידי דורון תורג'מן. תמורת המכירה מיועדת לנושי שתי החברות שנשלטו בעבר על ידי שאול אלוביץ באמצעות קבוצת יורוקום שקרסה.

כלכלני מידרוג כותבים כי "הורדת הדירוג לאגרות החוב של ביקום נובעת מהערכתנו להיחלשות משמעותית בתזרים הדיבידנדים מהחברה-הבת בזק בשנים 2019-2020, בהשוואה להערכתנו בתרחיש הבסיס הקודם, במידה המחלישה את נזילות החברה ואת יחסי שירות החוב. הורדת הדירוג נובעת גם מהערכתנו לפגיעה בגמישות הפיננסית של ביקום, נוכח המשך הירידה בשווי הסחיר של בזק בחודשים האחרונים, למול היקף החוב הפיננסי והערכתנו להיחלשות הנגישות של החברה למיחזור חוב".

במידרוג מוסיפים כי "אף כי אין בידינו מידע קונקרטי בנושא, אנו לא מוציאים מכלל אפשרות הפחתה משמעותית בהיקף נכס המס בגין הפסדיה הצבורים של די.בי.אס (yes) בספריה של בזק, העומד נכון לסוף 2017 על כ-1.1 מיליארד שקל. חשש זה הינו נוכח הימשכות התהליכים בגין ביטול ההפרדה המבנית בבזק וכן ברקע השינויים הארגוניים בבזק, אותם מבצעת ההנהלה החדשה".

בהתאם, במידרוג מביאים בחשבון כי הפגיעה ברווח הנקי של בזק עלולה להיות "משמעותית מאוד, עד כדי אי חלוקת דיבידנדים לבעלי המניות של בזק, ובכללם גם ביקום, בשנת 2019 ובסבירות מסוימת גם ב-2020".

בתרחיש הבסיס הקודם העריכו כלכלני מידרוג כי ביקום תקבל דיבידנדים של 180-200 מיליון שקל לשנה מבזק עבור השנים 2018-2019. כעת מעריכים במידרוג כי היקף ההפחתות וההפרשות נטו (לאחר מס) יגיעו עד 1 מיליארד שקל ברבעון הרביעי של 2018 - בגין הפחתת שווי החברות-הבנות ותוכנית הפרישה המוקדמת - ולכן להערכתם ב-2019 לא יחולק כלל דיבידנד מבזק, ובתרחיש אופטימי יותר יחולק לביקום סכום של עד 50 מיליון שקל בלבד.

זאת, בתלות להשלמת "עסקת סקייה" (מכירת מתחם נדל"ן של בזק בסמוך לצומת מסובים). בתרחיש זה, לדבריהם, בזק עשויה לחזור לחלוקה משמעותית יותר במהלך שנת 2020, בהיקף 150-170 מיליון שקל לביקום. להערכתם, הרווח השוטף של בזק לפני הפחתות והפרשות יהיה בטווח של 950 מיליון שקל עד מיליארד שקל בשנים 2019 ו-2020. במקביל, במידרוג כבר לא מעריכים שביקום תחלק לבעלי מניותיה דיבידנד.

רמת נזילות סבירה

במידרוג מוסיפים כי רמת הנזילות של ביקום סבירה, בהתחשב בנגישותה המוגבלת לשוק ההון ובעומס הפירעונות הקיים לחברה ברבעונים הקרובים. בסוף 2018, לפי הערכתם, יתרות הנזילות של ביקום עומדות על כ-600 מיליון שקל. ב-2019 לחברה יש חלויות קרן של 225 מיליון שקל ותשלומי ריבית של כ-95 מיליון שקל, כך שללא מיחזור חוב או מימוש מניות בבזק (1.3% מהמניות שהיא מחזיקה מעבר לנדרש בגרעין השליטה בבזק, בשווי נוכחי של 140 מיליון שקל), היא תסיים את 2019 עם יתרות מזומנים של 270-320 מיליון שקל, כשב-2020 יש לביקום חלויות קרן של 168 מיליון שקל וריבית של 90 מיליון שקל. עם הדיבידנד שבזק תחלק להערכתם ב-2020, בסוף אותה שנה יעמדו יתרות הנזילות של ביקום על 200-250 מיליון שקל.

בהתייחסות לניסיון למכירת השליטה בביקום כותבים במידרוג כי המהלך בעיצומו, ומידת הצלחתו אינה ודאית. "מידרוג מתקשה להעריך בשלב זה את החלפת השליטה, גם אם זו תתרחש, ואפשרות זו היוותה פרמטר ניטרלי בקביעת הדירוג". 

עוד כתבות

בורסת נאסד''ק, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט, על רקע הציפיות לסיום השבתת הממשל האמריקאי

הנאסד"ק קפץ בכ-2.3%, בעקבות התקדמות משמעותית לקראת סיום השבתת הממשל בארה"ב ● מניות הטכנולוגיה והשבבים הובילו את העליות ● וורן באפט פרסם מכתב פרידה ממשקיעי ברקשייר האת'וויי: "מרגיש טוב באופן כללי" ● מחיר הזהב קפץ במעל 2%

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: ap, Gil Cohen-Magen

היועמ"שית לבג"ץ: לבטל את מינוי קולה לממונה על חקירת הפצ"רית

בתשובתה לעתירות שביקשו לפסול את החלטת לוין על המינוי כתבה היועמ"שית כי "אין תקדים להתערבות כזו של דרג פוליטי בחקירה פלילית מתנהלת" ● לדבריה, המהלך של לוין "ייקבע תקדים מסוכן, שיכרסם בעצמאות מערכת אכיפת החוק"

''אחרי 7 באוקטובר כבר אין שאלה בדבר נחיצות צבא היבשה''. כוחות חי''ר בעזה / צילום: דובר צה''ל

144 מיליארד שקל: המלחמה נגמרה, אבל המאבק על תקציב הביטחון נמשך

המאבק הינו בעיקר על גובה תוספת הביטחון השוטף שתקבל מערכת הביטחון, לאור ההבנה ששגרת הביטחון החדשה תהיה אינטנסיבית הרבה מזו שלפני 7 באוקטובר 2023 ● הפערים מול עמדת משרד האוצר גדולים מאוד

המהלך שיאפשר בניית שכונות חדשות באשקלון ונתיבות / צילום: Shutterstock

אחרי שנים של קיפאון: המהלך שיאפשר בניית שכונות חדשות באשקלון ונתיבות

הממשלה ביטלה את ההפרדה בין מקורות לחברה־הבת - כדי לאפשר הקמת והפעלת מתקני טיפול בשפכים ברשויות מתקשות ● המהלך צפוי להביא לאישור אלפי יח"ד

11 מיליון כדורי קפטגון שהוברחו מלבנון ונתפסו בחודש שעבר בסוריה / צילום: Reuters, Abobaker Alsaka / Anadolu

לבנון סוגרת את ברז הקפטגון, וחיזבאללה מאבד מקור הכנסה מרכזי

המאבק המחודש של כוחות הביטחון הלבנוניים נגד קפטגון, הסם הפופולרי בעולם הערבי, מצמצם את אחד ממקורות ההכנסות המשמעותיים של ארגון הטרור הפגוע ● במדינות המפרץ מביעים שביעות רצון מהמגמה ● ואיך אמריקה הלטינית נכנסת לתמונה?

מחבלים שנכנסו לישראל דרך גדר ההפרדה הפרוצה / צילום: ap, Hassan Eslaiah

בצה"ל מודים: כך פוספסו השעות הקריטיות בליל 7 באוקטובר

מסקנות הצוות שבדק את התחקירים - ועמדת הרמטכ"ל: "נדרשת חקירה מערכתית" ● משפחות שכולות מחו, לפיד לליכוד: אם זה היה קורה בתקופתי - הייתם שורפים אותי ● שני מחבלים עברו את הקו הצהוב, התקרבו לכוחות צה"ל - וחוסלו מהאוויר ● דובר חמאס, חאזם קאסם: "הלוחמים ברפיח לא ייכנעו" ● הערכה: העימות הבא בין ישראל לאיראן - "בלתי נמנע" ● ידיעת הזהב שהתקבלה בישראל והלחץ הטורקי שהופעל על חמאס ● עדכונים שוטפים

המומחה למודיעין שבטוח: "טורקיה היא איום אסטרטגי על ישראל"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: האם ישראל תפגע בהתחממות היחסים של ארה"ב וסוריה, קהילת המודיעין הישראלית חוששת מטורקיה, והאם ישראל ולבנון יצליחו להגיע להסכם שלום? ● כותרות העיתונים בעולם 

ריבית על העו''ש. חודש ספטמבר רשם עליות קליות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סוגרים את הכסף בפיקדון לשנה? זה מה שהבנקים מציעים

לפי נתוני בנק ישראל, הציבור שהפקיד את כספו בספטמבר האחרון לתקופה של שנה-שנתיים בריבית קבועה רשם ריבית ממוצעת של 3.88% ● מדובר בשיפור קל ביחס לחודש הקודם, אך רמה נמוכה משמעותית מזו שנרשמה בשנה שעברה ● בינתיים, הציבור ממשיך להיות מאוהב בחשבון העו"ש שלו

ערן זינמן ורועי מן, מייסדים ומנכ''לים משותפים של מאנדיי.קום / צילום: נתנאל טוביאס

רבעון שני ברציפות: מאנדיי פרסמה דוחות, והמניה נפלה בכ-12%

מפתחת מערכת ההפעלה לעבודה אומנם עקפה את ציפיות האנליסטים בשורת ההכנסות הרבעוניות וברווח, אך תחזית ההכנסות לרבעון הרביעי הייתה מעט פושרת ● מאנדיי: "רואים ביקוש גובר מלקוחות גדולים יותר, שמשתמשים במספר מוצרים במקביל"

אל''מ אביחי אדרעי / צילום: כפיר זיו

הקול של צה"ל מתימן ועד איראן פורש: כך הוא מסכם 2 עשורים בתפקיד

דובר צה"ל בערבית אל"מ אביחי אדרעי הודיע היום על פרישה, ועל כן אנחנו מגישים את הראיון שנערך איתו באוגוסט האחרון מחדש לקוראים ● העמודים בהובלתו צברו 5 מיליון עוקבים, אזרחים במדינות ערב שולחים לו מסרים עם הכיתוב "אוהבים אותך", והחשיפה שלו גם הביאה לאיומים על חייו ● אביחי אדרעי, דובר צה"ל בערבית, הצליח לעשות את הבלתי אפשרי - ולהפוך את ישראל לשחקנית גדולה גם בזירה ההסברתית ● ראיון מיוחד

נטלי משען זכאי, מנכ''לית גב ים וצחי נחמיאס, יו''ר דסק''ש ומבעליה / צילום: יח''צ, ורד פיצרסקי

במשך שנים זו הייתה נראית כמו ההשקעה הכושלת של צחי נחמיאס. עכשיו היא עושה קאמבק

בשנתיים האחרונות ביצעה חברת ההחזקות הוותיקה, שמובילים צחי נחמיאס והאחים זלקינד, שורה של מימושים לצד התמקדות בתחום הנדל"ן ● התוצאה: שיפור משמעותי באיתנותה הפיננסית ● מכירת נתח ממניות גב-ים עשויה לאותת על קיפול קומה בפירמידה ההיסטורית

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר

השכירות ארוכת הטווח תדעך? ההצעה שתשנה את הכללים בענף

חוק ההסדרים קובע כי כל תוכנית שכוללת דיור להשכרה ארוכת טווח, תעבור בחינה אצל השמאי הממשלתי ● המשמעות: ביטול כמעט מוחלט של מסלול "דירה להשכיר" ● ומי עשוי להרוויח

ראשת ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני ושניים משרי הממשלה בהצגת חוק התקציב / צילום: Reuters, oberto Monaldo/LaPresse/ABACA

המולטי־מיליונרים באירופה נהרו ל"דיל הטוב ביבשת", עכשיו הם עלולים לספוג מס חדש

אחרי שהפכה למוקד לנהירת מיליונרים זרים בזכות פטור מהכנסות בחו"ל, איטליה מתכוונת להגדיל את המס האחיד עליהם מ־200 ל־300 אלף אירו בשנה ● האופוזיציה דורשת למסות את עשירי המדינה, העיתונים קובעים: "אנחנו עדיין העסקה הכי טובה באירופה"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

במכתב מיוחד לבעלי המניות: באפט נפרד מתפקידו כמנכ"ל ברקשייר הת'אוויי

במכתב שהוציא באפט בן ה-95, משקיע־העל ומנכ"ל חברת ההחזקות ברקשייר האת'וויי, "האורקל מאומהה" התייחס למצבה של החברה, להעברת השרביט למנכ"ל הנכנס גרג אייבל, ואף מסר עדכון נדיר באשר לבריאותו ● "על אף שאני נע באיטיות ומתקשה בקריאה, אני במשרד חמישה ימים בשבוע ועובד עם אנשים נפלאים", כתב באפט

צילום: כפיר זיו

אחרי 20 שנה: דובר צה"ל בערבית אל"מ אביחי אדרעי פורש

אל"מ אביחי אדרעי, שהפך את ישראל לשחקנית גדולה בזירה ההסברתית, פורש אחרי 20 שנה ● קנצלרית גרמניה לשעבר אנגלה מרקל קיבלה תואר דוקטור לשם כבוד ממכון ויצמן למדע ● בנמל תל אביב מנסים לרענן את ההיצע ולחדש עם חנויות פופ-אפ לצד חנויות דגל ● וגם: המנכ"ל החדש של חברת האנרגיה הסולארית GreenDays ● אירועים ומינויים

אריק קליינשטיין, אראל מרגלית, גילי רענן, חמי פרס / צילום: יוסי זליגר, שחר עזרן, בן יצחקי, ענבל מרמרי

פיטנגו, גלילות, סייברסטארטס ו-JVP: מה גרם לקרנות הישראליות להכריז בבת אחת על גיוס של מעל למיליארד דולר

דוח מלפני חודשיים הצביע על מגמת ירידה דרמטית בגיוסי קרנות ההון סיכון הישראליות, אך חודש לאחר סיום המלחמה התפרסמו גיוסים של שמונה קרנות בסך של 1.37 מיליארד דולר ● האם סיום המלחמה הוביל לפריחה בתחום או שהגיוסים התרחשו כבר במהלכה?

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל שובר שיא חדש והמומחים תוהים: לאן הוא יכול להגיע

התחזקות השקל, לצד הרגיעה הביטחונית והאופטימיות בוול סטריט, מחזקות את ההערכות שבנק ישראל יפחית ריבית בהחלטה הקרובה ● מדד המחירים לצרכן שיתפרסם ביום ו' יהיה גורם מכריע

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; הבנקים עלו ב-1.5%, פרטנר וסלקום זינקו

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.4% ● מדד הבנקים עולה בכ-1.3%, מדד הביטוח נופל ● וול סטריט ננעלה אמש בעליות חדות, בעקבות התקדמות לקראת סיום ההשבתה הארוכה בהיסטוריה של הממשל האמריקאי ● השקל נסחר בשיא של שלוש שנים וחצי מול הדולר ● וגם: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שמסמן את הטעות הגדולה ביותר של משקיעים השנה

חמשת היזמים של טנזאי - פבל גורביץ, אריאל צייטלין, עפרי זיו, איתמר טל, וענר מזורסקי / צילום: אלעד מלכה

היזמים הסדרתיים מציגים: גיוס סיד גדול במיוחד לחברת סייבר שהקימו לפני חצי שנה

חצי שנה אחרי הקמתה, חברת הסייבר הישראלית טנזאי מכריזה היום (ג') על גיוס של 75 מיליון דולר ● הגיוס נעשה בסבב סיד - סבב גיוס ראשוני בתחילת דרכה של חברה - והוא מהגדולים שנראו עד כה בענף ● חמשת היזמים הוותיקים מבקשים לשנות את תחום השירותים בסייבר: "יש כאן הזדמנות אדירה"

מייקל ברי ואלכס קארפ / צילום: שחר שחר, דוברות אונ' תל אביב

ראש בראש - המשקיע שחזה את משבר 2008 מול המנכ"ל של החברה הכי לוהטת בוול סטריט

מייקל ברי הימר נגד מניות אנבידיה ופלנטיר ● אלכס קארפ, מנכ"ל פלנטיר כינה את המהלך של בארי - "מטורף לחלוטין" ● בארי לא נשאר חייב